Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Święta się zaczęły, czyli o idiotyzmie reklam (https://forum.cdrinfo.pl/f5/swieta-sie-zaczely-czyli-o-idiotyzmie-reklam-87112/)

Jarson 11.11.2010 16:14

Święta się zaczęły, czyli o idiotyzmie reklam

Już tylko półtora miesiąca do Świąt, więc Coca Cola, jak zwykle pierwsza, emituje reklamy z Mikołajem.

Teraz oczywiście z prędkością światła ruszą już dawno przygotowane kampanie reklamowe miliona innych korporacji (które tylko czekały na znak Coca Cola Company). Po 45 dniach oglądania tego gówna choinka, światełka i prezenty bokiem mi już będą wychodzić...

polakT 11.11.2010 16:20

polecam zrobić to co ja:
- instalujesz adblocka czy inne do blokowania reklam
- słuchasz tylko online radio - gdzie nie emituja reklam
- wyrzucasz TV, czytasz tylko na necie (z adblockiem)

oprócz powyższych osobiście jeszcze uczyniłem pewien krok, dzięki któremu całe te zamieszanie mnie nie dotyczy w ŻADEN sposób ale tu nie o ten krok chodzi ;)

ed hunter 11.11.2010 16:27

Magia choinki musi być napędzana, chociaż wtedy da się sprzedać więcej pod drzewko...

andy 11.11.2010 19:41

Reklama CC to tradycja, tak jak i Kevin ;)

pali 11.11.2010 20:35

Cytat:

Napisany przez polakT (Post 1127862)

oprócz powyższych osobiście jeszcze uczyniłem pewien krok, dzięki któremu całe te zamieszanie mnie nie dotyczy w ŻADEN sposób ale tu nie o ten krok chodzi ;)

Jesteś prawosławny, tak?

Mając lat 17 czy 18 miałem dziewczynę w Hajnówce. Ciągle tam jeździłem po szkole, pospiesznym o 16.20 a wracałem na 7.30, akurat na lekcje. I pojechałem do niej 5 stycznia, zupełnie nie zdając sobie sprawy co to za dzień :)

ed hunter 11.11.2010 20:50

Erotoman! ;p

polakT 11.11.2010 21:27

Czasem wydaje się że święta są fajne... jak byłem młody były fajne. Teraz (mimo iż nadal młody jestem, ale wtedy byłem młodszy) są to tylko komercyjne, w sumie nic nie wnoszące dni w kalendarzu.
Kiedyś człowiek spotykał się z rodziną, której dawno się nie widziało, ze względu na odległości - dziś one są znacznie mniejsze - dzięki telefonom, jak i możliwościom przemieszczania się z jednego miejsca w inne.

Dodatkowo świeta jako takie człowiekowi zbrzydły - bo wszystko jest na co dzień. Wszystko mozna mieć dziś i jutro. W sumie to mozna powiedzieć że stać mnie na wiele rzeczy, które mogę kupić od ręki. Może nie są to miliony - ale głupie pomarańcze (jak dla mnie symbol świat lat 90 - tak młody jeszcze jestem) ide do sklepu i są... Czasy się zmieniły, podejscie do świąt jak i religii także.

Jarson 11.11.2010 21:47

Nie piszę tu o Świętach w wymiarze religijnym, bo nie widzę żadnego związku pomiędzy nim a prezentami, choinką i światełkami na niej i w okolicy.

Ale ogólnie bardzo lubię klimat Świąt także jako wielkiej "przedkońcoworocznej" uczty (napisałbym, że uczty kapitalizmu, ale to się aż tak bezpośrednio nie łączy). Tylko, że ten klimat to jak efekty specjalne w filmie - jak jest ich za dużo to przestają być takie specjalne. Dlatego niespecjalnie lubię nawał świątecznych reklam, które stają się dla mnie nużące.

joujoujou 11.11.2010 22:55

Wczoraj było puk-puk do drzwi.

Otworzyłem, a tam dwoje gówniarzy zaczęło śpiewać "dzisiaj w Betlejem..."

:sciana:

M@X 11.11.2010 23:43

Cytat:

Napisany przez polakT (Post 1127862)
- wyrzucasz TV, czytasz tylko na necie

Wiesz, jak ciezko kuoic 40calowy panel bez tunera telewizyjnego w Polsce...?

Chcesz Grac w komfortowych warunkach, a Tu monitory koncza sie na smiesznych 27 calach, a 40 cali musi miec wbudowany tuner T V za ktory i tak zaplacisz, choc uzywal go nie bedziesz... :-(

Jabba the Hutt 13.11.2010 00:30

Same dni Świąt są piękne, szczególnie wigilijny wieczór, kiedy patrzysz w oczy ukochanej osoby, na odbijające się w nich gwiazdki świecącej choinki i czujesz jej miłość. Nieważne czy przy rybie wieczorem, czy przy cafe latte i ciasteczkach kruchych bebe wcześniej.

Berion 13.11.2010 12:08

Dla mnie święta to miły, siarczysty i przenikliwy mróz zaganiający wszystkich z powrotem do chałup... i tak, te przeklęte reklamy, wszędobylska komercja.

Kris 13.11.2010 12:32

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1127860)
Już tylko półtora miesiąca do Świąt, więc Coca Cola, jak zwykle pierwsza, emituje reklamy z Mikołajem.

Teraz oczywiście z prędkością światła ruszą już dawno przygotowane kampanie reklamowe miliona innych korporacji (które tylko czekały na znak Coca Cola Company). Po 45 dniach oglądania tego gówna choinka, światełka i prezenty bokiem mi już będą wychodzić...

To nie oglądaj tego gówna. Nikt Ci nie każe.

Zetoxa 13.11.2010 13:31

tak jest, lepiej obejrzyj Erotyk :spoko:

czary2mary 23.11.2010 19:26

Święta bez Kevina

Święta bez Kevina
Pierwszy raz od bardzo wielu lat w święta Bożego Narodzenia w naszych domach zabraknie Kevina. Film ten stał się już tradycją niemal tak silną, jak choinka, czy karp. Jak będą wyglądały nasze święta bez Kevina? :>:ysz:

Kris 23.11.2010 20:08

Na polszmacie będzie w piątek...

http://tv.onet.pl/16300803,filmtv.html

Pewnie na święta powtórzą... :mruga: :rzygi:

FatAlbert 24.11.2010 12:30

swieta bez kevina :sciana:

a chooj ....

andrzejj9 24.11.2010 12:33

Jeszcze jest szansa na "Święta w krzywym zwierciadle" (czy jakoś tak). Ja w sumie to nawet wolę :)

sobrus 24.11.2010 13:02

Z czewim czejsem?

Ciekawe kto w tym roku pierwszy nada w radiu "Last Christmas" Dżordża Majkela czy tam W-CHAM.

Ja bombki kupiłem w Aldiku ponad tydzien temu, jeszcze obok zniczy stały.

Na poczatku stycznia wszystkie sklepy ubiorą w jajka i kurczaki.

icemac 24.11.2010 13:41

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1129999)
Ciekawe kto w tym roku pierwszy nada w radiu "Last Christmas" Dżordża Majkela czy tam W-CHAM.

już w teleekspresie czy dzienniku to puścili :D z okazji "odpalenia" światełek na Pradze w WAWie ;)

jakieś dwa/trzy tygodnie temu :taktak:

:rotfl:

P.S.
nie pamiętam daty ;)

sobrus 24.11.2010 13:46

W zeszłym roku radiowa Trójka powiedziała, że w tym roku chcą być pierwsi i puścili we wrześniu czy październiku....

:rotfl:

Ad4m 24.11.2010 14:44

Nie ma chyba nic bardziej irytującego niż reklamy świąteczne. Rozumiem że w grudniu, ale w już w listopadzie..

Jarson 24.11.2010 17:00

Owszem. Są prawie tak irytujące, jak dziesięć postów napisanych tylko i wyłącznie po to, żeby w jedenastym zareklamować swoją stronę.

ed hunter 24.11.2010 18:06

Z Biednej Bronce widziałem w zeszłym tygodniu znicze, tak, takie jak na cmentarz, z plastiku, z taką charakterystyczną przykrywką, tylko w kształcie menela w czerwonym, i zielonej choinki. :sciana:

Banana Coctail 24.11.2010 19:50

Bo ja kocham Pol... kapitalizm!

andrzejj9 24.11.2010 20:34

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1129999)
Z czewim czejsem?

oui

Co do ozdób świątecznych to uważam, że w tym roku niektórzy przeginają. Nie chodzi mi nawet o supermarkety, bo te zwykle gdzieś tak pod koniec listopada czy też ciut wcześniej mają już całe rzędy ozdób i innych pierdółek. Ale one to sprzedają, więc mogę to zrozumieć (i celowo unikać, co czynię co roku). Natomiast teraz widziałem już dwa albo trzy sklepy, zwykłe spożywcze, które są normalnie świątecznie udekorowane - bombki, lampki, choinki. Dla mnie to w drugiej połowie listopada wygląda po prostu idiotycznie. Nie mam wręcz ochoty do takiego sklepu wchodzić. Specjalnie unikać nie będę, wolę po prostu nie zwracać uwagi, ale uważam, że jest to głupie i niepotrzebne.

M@X 24.11.2010 23:19

Coraz blizej swieta, coraz blizej swieta... :balwan:

...COCA-COLA! :pepsi:

:spoko:

zene_k 24.11.2010 23:34

Luuuudzie, czy Wam naprawdę musi wszystko przeszkadzać?!
Cieszcie się z życia, a nie biadolicie z powodu byle pierdoły.

Zetoxa 25.11.2010 07:05

tak jest, kupować na święta a nie marudzić :>

zene_k 25.11.2010 08:17

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1130152)
tak jest, kupować na święta a nie marudzić :>

Nie to było intencją mojej wypowiedzi:>

sobrus 25.11.2010 08:47

Ale w sumie jest prawda, jak byśmy nie mieli co do garnka włożyć w święta to byłby problem. A jak człowiek nie ma problemów to robi z igły widły.

Mi to wszystko nie tyle przeszkadza, co po prostu śmieszy. Kevin sam w domu co roku i last christmas w październiku.

I szklana pułapka na sylwestra.

Z punktu widzenia sprzedawców to jest troche inaczej. Skąd wiadomo, że niektórzy nie chca kupić bombek itd miesiąc wcześniej, żeby potem nie stać w kolejkach albo nie dowiedzieć sie, że wszystko wyprzedane.
Nie wystawienie towaru gdy inni to robią byłoby głupotą. A przyozdobienie sklepu to dodatek, ludzie lubią te klimaty wiec dodatkowo się ich kusi.

Także im sie nie dziwie, pewnie sam bym zrobił podobnie gdybym sie dowiedział, że w sklepie obok ozdoby choinkowe idą jak świeże bułeczki.
Może tylko z tymi ozdobami bym przyhamował, bo to właśnie śmiesznie wygląda.

Kris 25.11.2010 09:18

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1130127)
Luuuudzie, czy Wam naprawdę musi wszystko przeszkadzać?!
Cieszcie się z życia, a nie biadolicie z powodu byle pierdoły.

Może bloga jeszcze nie mają? :P

Jarson 25.11.2010 09:26

Nie mam i nie będę miał.

Te wszystkie działania marketingowe są uzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia. Co nie zmienia faktu, że są głupie.

ed hunter 25.11.2010 19:30

Wszystko co statystycznie sprzyja sprzedaży nie jest głupie i jest uzasadnione. W końcu dojdziemy do tego co jest w Niemczech: Święta zaczynają się z początkiem listopada! Głupcy stoją po drugiej stronie i są pożyteczni ze względu na sentymenty. ;)

Jarson 25.11.2010 22:34

Tego jeszcze nie wiemy. Ja uważam, że takie okazje marketingowe jak Święta są jak ropa - wykorzystuje się je raz, po jakimś czasie to już nie działa. Zwróciłeś uwagę na świetny fenomen - sentymenty. Zwracanie uwagi ludzi na konsumpcyjną stronę Świąt szkodzi właśnie sentymentom, sprzyja ich "odsentymentalnieniu". W przyszłości zwyczaj zadłużania się po uszy przed Świętami może osłabnąć. Ale czy to znaczy, że byłoby lepiej zaczynać kampanię na początku grudnia, jak jeszcze kilka lat temu - nie mam pojęcia.

Banana Coctail 26.11.2010 19:50

@M@X jak mozna pic coca cole? Tworzenie homo economicus wyszlo idealnie.

Swieta to zuo i tyle. Chcieliscie kapitalizmu to macie.

M@X 27.11.2010 13:30

Mozna, bo jest smaczna. Osobiscie sadze, ze nie odnalazlbym sie w innym ustroju anizeli kapitalizmie wlasnie...

Banana Coctail 27.11.2010 14:27

Octan ołowiu tez jest smaczny. Slepy test z wodami pewnie bys przeszedl jak wiekszosc klientow pewnej restauracji w LA.
Przykre to bardzo.

czary2mary 30.11.2010 20:04

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1129882)
Święta bez Kevina

Święta bez Kevina
Pierwszy raz od bardzo wielu lat w święta Bożego Narodzenia w naszych domach zabraknie Kevina. Film ten stał się już tradycją niemal tak silną, jak choinka, czy karp. Jak będą wyglądały nasze święta bez Kevina? :>:ysz:

Polsat zdecydował się zmienić świąteczną ramówkę i wcisnąć do niej film :). Będziemy mogli go obejrzeć pierwszego dnia świąt o 20:00. Ci, którzy nie będą mogli się oderwać od stołu, dostaną powtórkę - w drugi dzień świąt o 10:45.

grzeniu 30.11.2010 22:39

:sciana:
:rzygi:

Na szczęście nie cierpię polsatu, to szansa trafienia na to mała.

andrzejj9 01.12.2010 07:38

Wczoraj będąc w jakimś markecie słyszałem lecące kolędy.. Może ja w listopadzie nie czuję ducha bożonarodzeniowych świąt, ale dla mnie to zwykły *****izm..

sobrus 01.12.2010 07:40

Takie kolędy niekoniecznie puszczają osoby wierzące.

Może to być na zasadzie "o spadł śnieg to włacze te piosenki to większy obrót będzie"

Chyba zaden katolik nie czuje ducha świąt w pierwszy dzień adwentu :szczerb:

Jabba the Hutt 01.12.2010 07:51

Adwent zaczął się wcześniej niż Andrzejki ! I jak tu katolik miał poimprezować ?

Komercyjne "Święta" już w pełni, macie rację. Jedyną dobrą rzeczą jaką spowodowały te "dżingelbellsy" to fakt,że się zmobilizowałem i szukam po sieci prezentów...dla siebie ;) [Sithowie tak mają,że myślą o sobie ;) ]. Potem mogły by nie dojść pocztą. Prezentów dla reszty załogi Bazy też zresztą szukam. Nawet znalazłem już co nieco.

Zetoxa 01.12.2010 08:59

qrde nie miałem aparatu,
na szybie stacji benzynowej Orlenu
był plakat z baziami i pisankami :spoko:

sobrus 01.12.2010 09:16

Są coraz bardziej przewidujacy!
Wiedzą już, że zaledwie pare miesięcy po Świętach BN są Wielkanocne!
I zawczasu sie przygotowują, by wyprzedzić konkurencję :D

Kris 01.12.2010 09:52

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1131209)
qrde nie miałem aparatu,
na szybie stacji benzynowej Orlenu
był plakat z baziami i pisankami :spoko:

Jak u Barei... oni też się dzielili jajeczkiem w Wigilię. :rotfl:

Jabba the Hutt 01.12.2010 12:10

No ale to UBecy...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:08.