Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje (https://forum.cdrinfo.pl/f102/)
-   -   Jaki kupić dysk 2,5 ? (https://forum.cdrinfo.pl/f102/jaki-kupic-dysk-2-5-a-87627/)

Hormon 05.01.2011 09:52

Jaki kupić dysk 2,5 ?

Witam
Chciałbym kupić jakiś dysk 2,5 calowy do obudowy która posiadam lub od razu w obudowie. Nie bardzo orientuje się w tych dyskach, dlatego bardzo proszę was o poradę. Max pojemność to 640GB, im mniej talerzy tym lepiej (ciszej), chyba że teraz coś się pozmieniało i mogę się mylić. Nie musi być koniecznie te 640GB, myślę ze nawet 320GB spokojnie by mi wystarczyła. Dysk będę głownie używał do przenoszenia danych miedzy kompami i parę giga fotek jako kopia bezpieczeństwa.

Misiek4 05.01.2011 10:12

Kup dysk, na ktory dostawca da Ci najdluzszy okres gwarancji. 5400 obrotow na minute. W rachube wchodza Samsung, Seagate, WD (kolejnosc alfabetyczna). Dysk pewnie bedzie podlaczany przez USB 2.0, wiec szybkosc nie jest tutaj istotna.

Popatrz:tutaj. Nasza wyszukiwarka jest pomocna przy wyszukaniu dysku spelniajacego zadane kryteria... Może Tobie tez pomoze.

marynarz 05.01.2011 13:16

Moze taki Samsung S2 z gwarancja na 3 lata.

Misiek4 05.01.2011 14:13

Ten Samsung ma przyjemna obudowe o malych rozmiarach. Sprzedaja go wraz ze skóropodobnym pokrowcem. Designersko wyglada calkiem ciekawie. Jedyna wada to tylko jeden rodzaj zlacza: USB 2.0.

Hormon 05.01.2011 15:06

Az taka dużo wada to nie jest, złącza e-sata wymagają dodatkowego zasilania, co czasem jest upierdliwe. Kuszą mnie dyski Samsunga ale podobno ostatnio są awaryjne, nie wiem czy do końca ta informacja jest prawdziwa.

Misiek4 05.01.2011 15:15

No duza nie, ale warto o tym wspomniec. :) W kwestii awaryjnosci to 2,5 calowe dyski zdecydowanie rzadziej padaja niz wieksi bracia. I nie mozna mowic, ze padaja np. tylko Samsungi, bo pada wszystko w jakims tam stopniu. Czasami jest to kwestia danej partii/serii.

Na ten temat musialby sie wypowiedziec ktos, kto ma na biezaco kontakt z jakims wiekszym serwisem/sklepem komputerowym.

Hormon 05.01.2011 15:18

Własnie zależało mi na tym aby ktoś podał np modele dysków które lepiej omijać. Pewno wstrzymam się z zakupem do piątku, może ktoś coś ciekawego napisze :).

marynarz 05.01.2011 17:36

Kupilem juz kilka tych S2 dla znajomych i nie slyszalem zeby komus padl.

Hormon 08.01.2011 16:40

Pomóżcie mi jeszcze wyborze, mam niezły mętlik w głowie. Tzn chodzi o to że w tej chwili jest w promocji dysk 1tb za 379zł, i w sumie wszystko fajnie ale zastanawiam się jeszcze nad dyskiem Transcend StoreJet 25M3 500GB USB 3. Ale nie wiem czy jest sens pchać się w to nowe usb, bo nie przewiduje zmiany kompa przez co najmniej jeszcze rok i możliwe ze jeszcze dłużej, no chyba że będę miał jakaś awarie.

Moje pytanie jest takie, czy warto kupić dysk z usb3, czy lepiej kupić tego wd 1tb z usb2 ?

marynarz 08.01.2011 17:16

A zalezy Ci na predkosci wiekszej niz 25MB/s? Jezeli nie to kup jak najwiekszy USB 2.0 aczkolwiek te z USB 3.0 sa niewiele tylko drozsze.

Hormon 08.01.2011 21:54

No właśnie jakoś nie koniecznie zależy mi na tej prędkości, tzn jak bym miał w kompie usb3 to na pewno brałbym dysk który w pełni mógł bym wykorzystać. A tak to nie wiem czy jest sens kupować teraz taki dysk, no i cena tego 1TB jest dość kusząca.

Hormon 10.01.2011 08:16

Temat można zamknąć, kupiłem WD 1TB.

Zetoxa 10.01.2011 16:43

nie zamykamy tematów, a wybór dobry :spoko:

nowe100 10.01.2011 21:30

Polecam hdd Samsunga. Wcześniej byłem przekonany do Segate ale z tej firmy nawaliły mi ostatnio dwa dyski. Z Samsungiem puki co bez problemów

ed hunter 11.01.2011 05:49

Póki co, puki i bąki puszczamy w innym temacie.

sobrus 11.01.2011 10:31

Ja polecę dyski Verbatim Store n Go (w środku nie pamietam co chyba Seagate).
Nie wyróżniają się może niczym specjalnym (choć obudowa ładna) ale mają ciekawą funkcję wyłaczania zasilania po zadanym okresie nieaktywności.

Dobre rozwiązanie jeśli dysk jest podłączony 24/7 do komputera jako dysk do backupów lub dysk w komputerze NAS.

M@X 11.01.2011 10:42

WD MyBook i Passport tez posiadaja te fantastyczna funkcje :-)!

Reetou 11.01.2011 10:57

Nie podniecałbym się aż tak tą fantazją, ekologią znaczy. Siódma winda obsługuje tę funkcję i ładnie wyłącza dyski. Ale co pewien czas coś chce od dysku (nie jest to działanie użytkownika) i słyszę jak go startuję - mówię oczywiście o dodatkowym dysku, a nie systemowym. A skądinąd wiadomo, że nic tak nie wykończa dysku jak ciągłe starty i stopy.

sobrus 11.01.2011 11:10

Mój dysk jest podłączony do starszego windowsa i leży zimny jak trup.
Vista tez beznadziejnie włącza nieużywane dyski. Sprawdza czy jeszcze je ma?:szczerb:.

A co do wykończania dysków, to mam w tym samym komputerze (serwer/nas) jako główny dysk Microdrive Seagate ST1.2 8GB. Dysk ten jest niemiłosiernie głupi i wyłacza sie co pięć sekund.

Po dwóch miesiącach przekroczył magiczną liczbę 300 tys cykli (tyle ma znieść wg specyfikacji). Liczba cykli zbliża się już do 0,5 mln, SMART wyje jak potępieniec, ciekawe ile wytrzyma.
Backup już zrobiony.

Następna do katowania będzie jakaś karta CF 8GB z dożywotnią gwarancją ||
Do obsługi windowsowego swapa i cache squid z gdzies tak 200tys plików na NTFS...
||
Ale podejrzewam że nie tak łatwo zajeździć pamieć flash, bo ma wear-levelling. Pendrive Kingstona zajeździć sie nie dało.

Btw. dyski 2,5 o ile pamietam są laptopowe i przystosowane do większej ilości cyklów start/stop, za to nie zawsze przystosowane do ciągłej pracy.

joujoujou 11.01.2011 13:16

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1138727)
[...] dyski 2,5 o ile pamietam są laptopowe i przystosowane do większej ilości cyklów start/stop, za to nie zawsze przystosowane do ciągłej pracy.

No nie zawsze - miałem takiego, co przy dużym obciążeniu pracą grzał się niemiłosiernie. :kreci_gl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:55.