Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czym czyścić okulary z tworzywa sztucznego? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-czyscic-okulary-tworzywa-sztucznego-87661/)

Qbi@k 10.01.2011 12:31

Czym czyścić okulary z tworzywa sztucznego?

Tematów w internecie z głupimi poradami jest cała masa. Profesjonalnych artykułów nie mogłem znaleźć. Zapytam zatem na wiarygodnym forum :P

Czym czyścić okulary z tworzywa sztucznego? Ze szklanymi bym sobie poradził, ale tu mam problem. Od nowości nie udało mi się ich wyczyścić bez smug. Mam jakiś środek do czyszczenie, ale to jakieś dziadostwo jest do innych celów, chociaż pisze, że nadaje się i do czyszczenia - Izofog. Do tego mam specjalną ściereczkę z mikrofazy czy mikrofibry (jak zwał tak zwał).

Metoda na czyszczenie szkieł: http://www.youtube.com/watch?v=7v-eL0y-N5Y
Chciałbym tak wyczyścić swoje, ale nie chciałbym ryzykować.

Ma ktoś tzw. plastiki? :)

joujoujou 10.01.2011 12:45

Mój pracodawca zmusił całą załogę do noszenia okularów ochronnych.

Plastikowych.

Czyszczę je płynem do okularów Bausch&Lomb.

Smug nie ma.

marynarz 10.01.2011 12:49

Ja czyszcze podobnie jak na tym filmie. Splukuje szkla pod kranem lekkim strumieniem zeby nie porysowac przy czyszczeniu (zimna woda), daje krople mydla w plynie i pucuje z obu stron. Nastepnie tak splukuje (szkla w pionie) zeby nie zostala zadna kropla woda i klade na recznik zeby z oprawek splynelo. Szkla sa perfekcyjnie czyte i bez smug.

Te wszystkie szmatki sa dobre o ile nie ma nic tlustego na okularach. Wystarczy ze dotkniesz palcem raz i tylko to rozmazesz szmatka zamiast wyczyscic. Poza tym wydaje mi sie ze takie mycie woda i mydlem jest delikatniejsze niz szorowanie.

Qbi@k 10.01.2011 12:54

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1138560)
Czyszczę je płynem do okularów Bausch&Lomb.

To pewnie byłoby lepsze od mojego pseudo środka do czyszczenia.

marynarz, soczewki masz szklane czy plastikowe?

Recz w tym, że boje się tego jak zachowa się tworzywo sztuczne przy takim czyszczeniu.

SpeedFreaK 10.01.2011 13:21

Nic im nie bedzie :]
"Plastiki" nie sa wcale takie delikatne na jakie wygladaja ;)

marynarz 10.01.2011 14:07

Teraz "plastiki" z antyrefleksem i czyms tam jeszcze. Mialem tez szklane. To nie ma znaczenia. Mydlo w plynie czy tez plyn do naczyn krzywdy nie zrobi bo myjesz delikatniej niz szmatka na sucho.
Lepiej myja bardziej rozwodnione mikstury niz bardziej zageszczone.

tom-as 10.01.2011 14:14

jak powyżej. woda + plyn do naczyń. na koniec szmatką Rodenstock do obiektywów :D Jak nie ma dużego syfu to ta szmatka da sobie rade sama :-)

--edit--
okulary = plastik + antyrefleks

Qbi@k 10.01.2011 14:28

Wyczyściłem sposobem z YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=7v-eL0y-N5Y

Co mogę powiedzieć? Moje okulary nigdy były tak czyste.

Żadnych ściereczek po 5 zł, żadnych specyfików po x złotych. Mydło w płynie + woda = idealnie czyste soczewki. Żadnych smug.

okulary = plastik + antyrefleks

Dzięki za porady, pójdzie reputa. Mam nadziej, że ten temat się przyda osobom googlującym.

Jeszcze mała uwaga, aby nie myć plastików pod gorącą wodą, bo tego ten materiał nie lubi. Zimna, albo letnia woda wystarczy.

ed hunter 10.01.2011 17:37

Dzisiaj właśnie tak czyściłem okulary, zwykłe szajsy gotowce do czytania, które służą mi przy robocie jako szkła powiększające: kiblowe mydło w płynie, woda i na papierowy ręcznik, tak jak tu ktoś wyżej pisał, czystość absolutna, mycie płynem do mycia szyb i wycieranie papierowym ręcznikiem nie daje nawet zbliżonego efektu, smugi są i tyle.

Patrix 10.01.2011 17:40

Ja jadę na sucho, znalazłem sobie fajną starą spraną szmatkę - nie pitraszę się.
Smug nie ma, po roku noszenia dopiero jedna lekka ryska jest, której nie widać jak masz pingle na nosie.

Do szewskiej pasji doprowadzają mnie te wszelkie mokre ściereczki, środki czyszczące, płyny,
że ja niby mam czas na to tracić ? A potem wyglądają jeszcze gorzej jak przed..

marynarz 10.01.2011 20:24

Czyszczenie na mokro zajmuje mi moze 45 sekund wiec nie ma sensu bawic sie w jakies cudowne szmatki i zawsze sa doskonale czyste.

Patrix 10.01.2011 20:26

A te antyrefleksy powlekane to już totalnie horror, brudzą się same, kiedyś miałem, nigdy więcej :]

tom-as 10.01.2011 20:42

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1138655)
A te antyrefleksy powlekane to już totalnie horror, brudzą się same, kiedyś miałem, nigdy więcej :]

oj tak. mam antyrefleks i co chwila brudne. tak same z siebie.

a szmatki. mialek kilka sztuk nawilżanych chusteczek. brud ścierały ale za sobą pełno takich białych wiórków zostawiały - kawałki tej szmatki. bezsens to był niezły :D

nowe100 10.01.2011 21:27

najlepiej do czyszczenia użyć suchej lub wilgotnej szmatki

Jarson 11.01.2011 02:05

Cytat:

Napisany przez Qbi@k (Post 1138555)
Tematów w internecie z głupimi poradami jest cała masa. Profesjonalnych artykułów nie mogłem znaleźć. Zapytam zatem na wiarygodnym forum :P

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1138562)
Ja czyszcze podobnie jak na tym filmie. Splukuje szkla pod kranem lekkim strumieniem zeby nie porysowac przy czyszczeniu (zimna woda), daje krople mydla w plynie i pucuje z obu stron. Nastepnie tak splukuje (szkla w pionie) zeby nie zostala zadna kropla woda i klade na recznik zeby z oprawek splynelo. Szkla sa perfekcyjnie czyte i bez smug.

Ciekawe, jak ten sposób sprawdza się przy zakamienionej wodzie. Teoretycznie taka odrobina kamienia nie powinna być zauważalna, co innego gdyby przez tydzień tak je czyścić bez pozbywania się nagromadzonego kamienia, ale z drugiej strony znając jakość wody w niektórych miastach...

marynarz 11.01.2011 09:44

Co ma do tego kamien? Czyszcze tak okulary od dluzszego czasu i nie mam problemu. Jak kamien mialby sie objawic?

andrzejj9 11.01.2011 11:18

Trochę mnie to jednak (ten filmik) nie przekonuje. Efekt może nie jest zły (choć nie idealny), ale jednak trochę to trwa, a robiąc to dokładnie tak jak na filmie na jedno takie mycie zużywa się kilka litrów wody. Lekka przesada.

Z raz na tydzień ewentualnie tak, ale do codziennej pielęgnacji moim zdaniem wystarcza przepłukanie wodą (sekunda, dwie - żeby usunąć ewentualnie drobinki piasku, kurzu itp., które mogłyby zarysować szkło/plastik) i przetarcie czystą ściereczką/ręcznikiem kuchennym/ chusteczką higieniczną. Trwa to może z 15 sekund, a efekt jest bardzo dobry (po odrobinie wprawy).

Jarson 11.01.2011 15:34

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1138715)
Co ma do tego kamien? Czyszcze tak okulary od dluzszego czasu i nie mam problemu. Jak kamien mialby sie objawic?

No właśnie się zastanawiałem, czy przy bardzo twardej wodzie nie mogłyby zostawać smugi po wyschnięciu, jeśli woda nie zostanie zebrana ze szkieł szmatką. Ale jednak aż tak twardej wody chyba nie ma nigdzie, żeby w takiej odrobinie, jaka zostaje na szkłach było tyle kamienia, żeby z niego powstały smugi ;)

grzeniu 11.01.2011 15:59

Po kroplach wody normalnie zostanie osad, ale tu po detergencie woda spłynie. Położenie szkieł na szmatce, czy na serwetce dodatkowo przyśpieszy proces. To powinno wystarczyć, aczkolwiek nie używam jeszcze okularów i nie mówię tego z doswiadczenia.

rycho 11.01.2011 16:07

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1138781)
Po kroplach wody normalnie zostanie osad, ale tu po detergencie woda spłynie. Położenie szkieł na szmatce, czy na serwetce dodatkowo przyśpieszy proces. To powinno wystarczyć, aczkolwiek nie używam jeszcze okularów i nie mówię tego z doswiadczenia.

Jak byś umiał czytać, to byś używał...

Qbi@k 11.01.2011 17:10

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1138730)
Efekt może nie jest zły (choć nie idealny)

Jest idealny. Czystość absolutna.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1138730)
czystą ściereczką/ręcznikiem kuchennym/ chusteczką higieniczną

Przy plastikach odpada.

andy 15.03.2015 00:11

A se odkopie :P

Okularki noszę*od dłuższego czasu i problem z ich czyszczeniem miałem zawsze. Poprzednie szkiełka (plastik+antyrefleks) po trzech latach miały już trochę*rys - kilka raz potraktowałem chusteczką i twardym ręcznikiem papierowym :/

Kilka dni temu zmieniłem szkła bo się wada pogorszyła i chyba zacznę stosować tę*metodę. Obecnie używałem czegoś*zbliżonego - bieżąca woda + mydło i na koniec delikatnie starcie kropel miękkim ręcznikiem lub miękką srajtaśmą :P Dwa razy dziennie używałem też mokrych chusteczek z lidla/rossmanna - niestety po nich jest taki dziwny osad.
Jeżeli ta metoda będzie skuteczniejsza to chyba przy niej zostanę.

Patrix 15.03.2015 00:33

Jakbyś się nie dał nabrać na ten antyrefleks to byś nie miał tego problemu. Ja dałem się kiedyś nabrać, okulary wiecznie upieprzone, na nich widać wszystko potrójnie, ciężko jest je utrzymać w czystości. Teraz mam normalne plastiki i wycieram je raz dziennie w zwykłą szmatkę...

andy 15.03.2015 01:05

Wiesz u mnie jest problem tego typu że okulary zachodzą takim potem/tłuszczem i muszę przynajmniej raz dziennie umyć pod bieżącą*wodą. Po tym komfort noszenia jest o wiele wyższy.

Co do AR:
Cytat:

Powłoka AR przy wszystkich swoich zaletach ma jedną "wadę". Uzyskana dzięki niej wysoka przejrzystość soczewki powoduje, że jest na niej widoczna każda odrobina kurzu czy brudu. Można odnieść wrażenie, że "szybciej się brudzą", co jest nieprawdą. W związku z powyższym producenci łączą powłokę AR z powłokami hydrofobowymi (odpychają cząsteczki wody) oraz lipofobowymi (odpychają cząsteczki tłuszczu). Rozwiązanie to ułatwia utrzymanie soczewek w czystości.
Teraz nie kupowałem już*najtańszego modelu tylko dołożyłem i kupiłem coś*co się*nazywa w VE LightView Suppreme SG.500039 - mają*ponoć o wiele lepiej chronić przed osadzaniem się tłuszczu (powłoka oleofobowa) oraz wodą*(powłoka hydrofobowa).

Jarson 15.03.2015 08:50

Ten sposób z mydłem i ciepłą bieżącą wodą (najlepiej miękką - czasem nawet woda w kranie potrafi być tragiczna) jest bardzo wygodny i skuteczny. Do tego te specjalne ściereczki z mikrofibry czy co by to nie było sprawdzają się dobrze - imho lepiej niż miękki ręcznik.

Na szczęście sam okularów nie noszę, to tylko z obserwacji i z dyskusji z innymi oraz z czyszczenia okularów przeciwsłonecznych (na których co prawda brudu aż tak nie widać, ale czyścić przecież trzeba). Dlaczego na szczęście? Bo dzisiaj cena dobrych szkieł to jakaś paranoja...

maly6 15.03.2015 10:34

A czy można takie plastiki czyścić w myjce ultradźwiękowej? Gdzieś czytałem, że myjąc je w ten sposób można powłokę porysować. Mam 3 pary okularów i chciałbym je dogłębnie wyczyścić bo zbierają wszelki brud w zakamarkach i nie wiem jak to doczyścić.

Pozdrawiam.

Patrix 15.03.2015 11:47

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1317860)
Wiesz u mnie jest problem tego typu że okulary zachodzą takim potem/tłuszczem

To jest właśnie wada powłoki antyrefleksu. Na plastikach bez powłoki tego nie widać/nie przeszkadza.

andy 15.03.2015 12:20

@maly6 od dawna stosuję ciepłą wodę + mydło, potem spłukuję i delikatnie przecieram miękką srajtaśmą lub ręcznikiem.

Dzisiaj sprawdziłem tę metodę z filmiku i za nic nie udało mi się dokładnie usunąć kropel - strumień jest zbyt nieprzewidywalny :D Podchodziłem kilka razy i dupa. W końcu się wkurzyłem i te ostatnie kropelki delikatnie zabrałem kawałkiem ręcznika - efekt miód malina ;)

@Patrix już*wolę częściej czyścić okulary niż*nie mieć AR. Jednak komfort patrzenia z powłoką AR jest spory - szczególnie w słoneczne dni.

Cytat:

Czasami można usłyszeć, że soczewki z powłoką antyrefleksyjną bardziej się brudzą. Nic bardziej mylnego. Otóż brudzą się tak samo jedne i drugie, tylko na zwykłych soczewkach przy licznych odbiciach i refleksach ten brud nie jest tak widoczny. Najlepiej to wytłumaczyć na przykładzie koszuli białej i ciemnej. Na białej koszuli brud jest od razu widoczny, a na ciemnej nie. Jednakże brudna jest tak samo jedna, jak i druga koszula. Tak samo jest z soczewkami z powłoką AR i bez niej.

Patrix 15.03.2015 12:24

Cytujesz dokładnie to co napisałem, widać na nich brud dużo bardziej. Ja tylko raz dałem sobie wcisnąć takie coś, nigdy więcej :)
Teraz mam fotochromy :) Noszę rok więc jetem w stanie też dać opinię.

andy 15.03.2015 12:28

Ale przy droższych soczewkach masz dodatkowe powłoki, które to minimalizują (hydrofobowa oraz oleofobowa) :)
AR ma więcej plusów niż minusów jak dla mnie.

@Patrix jeździsz w okularach korekcyjnych na rowerze?

Patrix 15.03.2015 12:43

Coś na nich jest, ale nie chciałem antyrefleksu. Na pewno nie mam bo nie dopłacałem.
Tak zazwyczaj jadę w korekcyjnych, czasem zakładam żółte z Lidla ale jest już mniej wygodnie.

ed hunter 08.02.2016 22:27

Odkryłem jakiś czas temu rewelacyjny środek do mycia okularów, pianka do golenia, śmiesznie brzmi, ale działa świetnie. :spoko:

Patrix 08.02.2016 22:55

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1351572)
Odkryłem jakiś czas temu rewelacyjny środek do mycia okularów, pianka do golenia, śmiesznie brzmi, ale działa świetnie. :spoko:

Ciekaw jestem genezy odkrycia. Niczym Isaac Newton i jabłko.
Psiknąłeś sobie do oka?

k***a

ed hunter 08.02.2016 23:08

Nie, poszedłem do łazienki umyć okulary, a tam oliwkowe mydło w płynie, więc pomyślałem, że pewnie tłusta cholera i spróbowałem pianką. :D

andy 09.02.2016 14:16

Płyn do szyb jest ok

Bronis 23.12.2022 11:01

Kiedyś na wakacjach kupiłem świetny płyn do czyszczenia okularów, muszę tylko znaleźć jego nazwe.

ArnoldBoczek 23.12.2022 13:43

Mydło antybakteryjne w płynie, około 25 złotych za 5 litrów, rewelacja do mycia okularów. :taktak:

misiozol 23.12.2022 14:42

:idea: papier scierny lol2

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:44.