Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Inne (https://forum.cdrinfo.pl/f36/)
-   -   $ony VS hak1ery (https://forum.cdrinfo.pl/f36/ony-vs-hak1ery-87741/)

Berion 01.05.2012 10:39

Tego nie wiadomo, podejrzewam że nawet gdyby to podpisałby NDA na tą okoliczność. Dobra wiadomość jest taka, że w przewodzie sądowym nie wyjęli mu z HDD żadnych ważnych danych na ten temat jak spekulowano i przy okazji wydało się czemu w 3.60 unifikowali loadery.

Zakładając,że to w ogóle prawda. GH udowodnił nie raz, że jest attention whore, bajki mu bliskie. ;)

M@X 01.05.2012 00:34

Faktycznie kiepsko, jesli wiedze oddal za darmo. Powinien zarobic na tym co potrafi robic...

Berion 30.04.2012 19:56

:|

Cytat:

Last May, engineers from Sony invited Hotz to a meeting at its American headquarters, a half hour***8217;s drive north, in Foster City. (***8220;We are always interested in exploring all avenues to better safeguard our systems and protect consumers,***8221; Kennedy told me.) Nervous but curious, Hotz walked into the building eating from a box of Lucky Charms, dropping marshmallows across the lobby. ***8220;If there were going to be lawyers there,***8221; he recalled, ***8220;I was going to be the biggest asshole ever.***8221; Instead, he found a roomful of PS3 engineers who were ***8220;respectful,***8221; he said, and wanted to learn more about how he had beaten their system. During the next hour or so, the man who had started the hacker wars described his methodology. ***9830;
http://www.ps3hax.net/2012/04/george...at-never-dies/
http://www.newyorker.com/reporting/2...urrentPage=all

Berion 11.12.2011 17:42

Trudno, niech sobie wsadzą go w majty. Mamy OOS+. :)

Diabolique 11.12.2011 16:56

to bylo do przewidzenia w dzisiejszym swiecie.

Berion 10.12.2011 14:41

No to koniec spraw związanych z OOS. Stety/niestety.

http://www.ps3hax.net/2011/12/othero...ose-sony-wins/

Berion 25.07.2011 19:29

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1172838)
Słusznie zauważył, słusznie

Musiałem sprostować, wszak oni "tylko Wii i kręgle". :D

Patrix 23.07.2011 15:54

Cytat:

LulzSec skończone ***8212; rozpad grupy (oraz: ujawniono nazwiska prawdopodobnych członków)
Po 50 dniach ***8220;radosnego hackowania***8221; LulzSec pożegnało się ze swoimi fanami, wystawiając ostatniego torrenta, zawierającego dane wykradzione z kilku firm i organizacji. Dla równowagi, ktoś opublikował także dane (imiona i nazwiska) osób, które miały stać za LulzSec. (...)
Dlaczego koniec? (...)
Może to wszystko zaszło za daleko? Początkowe ataki na Sony były jeszcze podszyte ***8220;szczytnymi***8221; celami ***8212; zemsta na krwiopijczej korporacji, karającej swoimi prawniczymi szwadronami chłopaka, który przywrócił zablokowaną w konsoli opcję Other OS [Jak słusznie zauważa Berion, OtherOS przywrócił Graf_chokolo, nie geohot. GeoHot zrobił pierwszy CFW i upublicznił hashe do metldr]. . Potem było coraz gorzej***8230; pojawiły się DDoS-y, a ataki na firmy z branży komputerowej przysporzyły LulzSecom sporo wrogów wśród komputerowych graczy***8230;
Klik: http://niebezpiecznik.pl/post/lulzse...upy/#more-4327

Słusznie zauważył, słusznie :) :>

lepiej brzmiałoby Bieron :>

Berion 10.07.2011 18:06

Online pass nie rozróżnia czy to kopia piracka, kopia zapasowa czy oryginalna gra. Nie wiem po co w ogóle to porównanie. Jest to cios w rynek używanych gier i to nie jest opinia tylko fakt, ponieważ używana gra najprawdopodobniej będzie mieć ten kod zużyty, a więc gra jakby staje się produktem niepełnym, a co za tym idzie nie chętniej ludzie będą kupować używane gry z tym systemem.

Najpierw online. Poczekajcie, za parę lat będą tak robić z całą grą...

chris996 10.07.2011 18:02

Patrix oczywiście, że masz prawo, dlatego nie rozumiem, co oni chcą przez to zyskać :rotfl:
A w zasadzie chodziło mi o graniu na kopiach i w tym przypadku jest tylko jedna alternatywa: tryb single.

Patrix 10.07.2011 17:49

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 1170539)
Postawmy sprawę jasno. Piracisz? Niegrasz online. Więc ci co grają na kopiach mają w nosie tryb multiplayer.

to ma być jasno ?
a ja chcę na używanym oryginale z allegro grać online bo mam prawo... :>

chris996 10.07.2011 17:38

Cytat:

Napisany przez arcade (Post 1170440)
Uwierz są ludzie dla których hacking to tak jak dla innego chodzić na ryby , po prostu nie idzie bez tego zyć.!!!..?

OK, pełna zgoda, ale napiszę poraz n-ty :P hakerzy z taką wiedzą nie rosną jak grzyby po deszczu. Gdyby było ich na pęczki to nowe CFW, dongle itp. byśmy mieli co miesiąc, a tak nie jest.
Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1170118)
To jest walka z używanymi grami.

Walczyć oni se mogą i tak nie zablokują sprzedaży używek :P
Chyba, że będą mogli wpłynąć na zmianę prawa. W co bardzo wątpie.
Cytat:

Jeśli kupisz używaną to kod będzie już zużyty i wtedy trzeba kupić ten online pass aby móc grać po sieci.

Postawmy sprawę jasno. Piracisz? Niegrasz online. Więc ci co grają na kopiach mają w nosie tryb multiplayer.

Berion 10.07.2011 12:00

W moim przypadku to game hacking, miałem to już zostawić w diabły, ale kurde... No nie mogę! :D

arcade 10.07.2011 01:22

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 1170097)
Chyba się powtórzę, ale osób z odpowiednią wiedzą pozwalającą pisać programy i łamać konsolę jest niewiele, tym bardziej w Polsce, więc łatwiej jak napisał Berion takie płotki ścigać. A nawet jeśli to nie było z inicjatywy Sony, to cała nagonka na piratów PS3 udzieliła się policji w Polsce, chociażby po to, żeby zyskać punkty.
Więc bez odpowiedniej ochrony prawnej, co raczej młodych ludzi nie stać, a koszty są ogromne, sytuacja jest z góry przegrana i poprostu łamanie PS3 się nie kalkuluje.Tak i będzie FW 3.60 lub wyższe i nici z grania na kopiach

Dorzucę swoje trzy grosze #

To czy policja robi nagonkę to wątpię w to, po prostu tak Jak Diabolique mówi było zgłoszenie więc nie mogą odmówić.
A czy w Polsce jest dość dobrych hackerów? che... no spójrz w świat to zabawne ale jest was w kraju jakieś 30-35mln a w Google co druga strona na zmianę z anglikiem to PL a w EU nie spotkasz firmy krzemowej w której by nie było polaków.
A inna rzecz jest taka ze kiedyś , to się toczyło wojnę z innym blokiem czy jechało na mecz na zadymę , a dziś pole do popisu przeniosło się do sieci
wandalizm grozi grzywną a internet to na razie Antarktyda wolna przestrzeń do zagospodarowania po swojemu.
A już dziś można znowu śmigać na CFW nawet Online 3.66 w najnowsze hity więc spoko o 3.60.
A tak po za tym to ja się nie czepiam Ciebie , tylko w totolotka wygrałeś 3x drażliwą odpowiedz.:spoko:

Uwierz są ludzie dla których hacking to tak jak dla innego chodzić na ryby , po prostu nie idzie bez tego zyć.!!!..?

ethar 09.07.2011 19:09

Idzie przywyknąć ;) Ja też gram tylko na silnglu... Aby poznać fabułę, smaczki w grze itp itd... A nie rozumiem moich znajomych którzy grają w MMO i co drugi quest jest - zabij <tu liczna> <nazwa stwora>... I to wszystko...

Patrix 08.07.2011 11:54

Ja tam lubię symulatory... FPSy na padzie to dziwny wynalazek.

M@X 08.07.2011 11:25

Przylaczam sie - rowniez wole kawal dobrego japonskiego scenariusza w singlu niz bezmozgie lojenie do dwunastoletnich wiecznie przeklinajacych i sepleniacych dzieci...

Berion 08.07.2011 11:15

Ja tam nie gram online, uważam to za stratę czasu, więc dla mnie sens kupowania cały czas jest. Obostrzenia te dotyczą tylko multiplayera.

Inna sprawa, że wydaje się pieniądze na niepełny produkt...

Patrix 08.07.2011 01:31

Cytat:

Jeśli kupisz używaną to kod będzie już zużyty i wtedy trzeba kupić ten online pass aby móc grać po sieci.

No właśnie, w takim razie nie byłoby po co kupować używanych gier,
199,- za grę dawać nie zamierzam, więc konkluzja 'po kit mi konsola'.
Smutne.

Berion 08.07.2011 00:43

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1170098)

To jest walka z używanymi grami. Online passy działają tak, że jak kupisz grę nową to masz kod, wykorzystujesz i na zawsze możesz grać online w tą grę na koncie na którym aktywowałeś. Jeśli kupisz używaną to kod będzie już zużyty i wtedy trzeba kupić ten online pass aby móc grać po sieci.

Spodziewałbym się, że każdy wydawca wkrótce je wprowadzi. Tym bardziej, że niemal brak sprzeciwu w społeczności "graczy"... Jeszcze trochę i założą te kody na całą grę a nie tylko online. Jeszcze NPDRM mode3 (wymagane stałe połączenie z siecią) na każdą grę, nawet z płyty i przestane kupować gry...

Diabolique 07.07.2011 22:48

policja przyszla bo dostala list z cyklu "Uprzejmie donosze". [a raczej link do kanalu na jutubie], ze moj kolega bawi sie w lamanie PS3 i jest korsarzem XXI wieku.
Sony ma z tym tyle wspolnego, ze zrobilo PS3 :) wiekszego udzialu w tej sprawie poki co z ich strony nie ma. sprawa jest z deka nadmuchana, jakoby @cotojestwtf mial wlasnie przez nich problemy.
problem powstal bo zyjemy w zawistnym spoleczenstwie.

chris996 07.07.2011 21:56

Tak i będzie FW 3.60 lub wyższe i nici z grania na kopiach:P
A, że cena leci w dół to się robi ciekawie. Sam wtedy będę brał, bo jeszcze nie miałem przyjemności użytkować jako własnej.

Patrix 07.07.2011 21:47

My tu gadu gadu,
a ja już PS3 widziałem z dwiema grami poniżej tysiąca w jakimś sklepie... ||
Jeszcze tak stówka/dwie w dół i biorę :D

Ale wersje FW mam gdzieś... na używkach z allegro myślę jechać.
Chyba, że Sony wprowadzi na dobre gry z numerkami SN dla tej konsoli, wtedy leję na to ciepłym moczem...

edit:
i chyba tak zrobię :P http://antyweb.pl/sony-wprowadza-jed...-samopoczucie/

chris996 07.07.2011 21:38

Chyba się powtórzę, ale osób z odpowiednią wiedzą pozwalającą pisać programy i łamać konsolę jest niewiele, tym bardziej w Polsce, więc łatwiej jak napisał Berion takie płotki ścigać. A nawet jeśli to nie było z inicjatywy Sony, to cała nagonka na piratów PS3 udzieliła się policji w Polsce, chociażby po to, żeby zyskać punkty.
Więc bez odpowiedniej ochrony prawnej, co raczej młodych ludzi nie stać, a koszty są ogromne, sytuacja jest z góry przegrana i poprostu łamanie PS3 się nie kalkuluje.

Berion 07.07.2011 01:02

Mogą mnie w trąbkę pocałować. Truecrypt. No i nie jestem piraciarzem... Po za tym ja to płotka - jak my tutaj wszyscy. A skoro już się usprawiedliwiłem... :D

Nie rozumiem tylko co jego projekt miał wspólnego z piractwem. Bali się alternatywy dla PSN? W jaki niby sposób to narusza licencję?

Zmieniłem też nazwę tematu na, jak mi się wydaje, bardziej aktualną. ;]

M@X 07.07.2011 00:39

Nie wiedzialem, gdzie to wrzucic...

http://www.ps3hax.net/2011/07/ps3-ha...polish-police/

Generalnie i polska policja zabiera sie za piraciarzy. Miejta sie na bacznosci, chlopaki...

chris996 30.04.2011 21:39

Wróćmy może do meritum sprawy :P Więc w skórcie napiszę: "Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie". Nie zdziwiłbym się, gdyby sprawa skończyła się w sądzie, wkońcu wyciekły newralgiczne dane :P

M@X 30.04.2011 00:32

W moim gronie PS3 posiada 7 osob lacznie ze mna. Dwie osoby (w tym ja) mialy dodane karty do PSN. Warto wiec najpierw zastanowic sie ile tam tych numerow kart (powaznych, a nie prepaidow) faktycznie bylo...

Berion 30.04.2011 00:11

Ale dane klientów wraz ze skrzynkami mailowymi to już nie taka farsa. ;)

Po za tym nie wierze aby wszyscy zastrzegli swoje karty...

Patrix 29.04.2011 23:26

Dlatego te karty kredytowe to trochę farsa...

M@X 29.04.2011 23:26

Same here ;-). Moj prepaid tez niewiele na sobie ma. A zaopatrzylem sie w niego wlasnie z mysla o App Store i PSN.

chris996 29.04.2011 23:17

Założmy, że hakerzy zdobyli mój numer karty + cvv i znają datę ważności, bo nie mam psn to i tak na koncie mam tylko pare zł, więc co najwyżej zamówią sobie doładowanie do telefonu :P

Berion 28.04.2011 19:09

Ilość załączników: 1
A propos ostatniej afery (żartobliwie oczywiście):

Diabolique 01.03.2011 19:38

nie ladnie sony nie ladnie. hipokryci.

chris996 01.03.2011 17:42

I tym razem Sony dostało po uszach za łamanie patentów :D

Dwa arty:
http://psx-scene.com/forums/f6/lg-wi...st-sony-82241/
http://pclab.pl/news45025.html

chris996 21.02.2011 21:56

Ale postawcie się w jego sytuacji. Został pozwany przez Sony i musi walczyć i zdobywać poparcie. Więc jeśli nakręca atmosferę wokół swojej osoby to na tym zyskuje, a nie traci. Dlatego myślę, że zmierza w dobrym kierunku.

Berion 19.02.2011 16:38

Wystarczy przeczytać, a najlepiej obejrzeć wywiady z nim - jest bardzo zarozumiały i butny. Także mnie to nawet nie dziwi.

andy 19.02.2011 10:49

Cytat:

Napisany przez Berion
Szczeniackie i nieco żałosne IMO, ale na swój sposób nawet zabawne. Martwi mnie jego pewność siebie. ;]

>> http://www.youtube.com/watch?v=9iUvu...layer_embedded

To co zrobił jest żałosne i poniżej wszelkich norm. Może i jest świetny w tym co robi i za to ogromny szacun, jednak takimi filmikami pokazuje jak bardzo jest niedojrzały...

Berion 19.02.2011 10:45

Istnieje tylko ten oryginalny na dev_flash, ale jest w chwili obecnej bezużyteczny na konsolach bez GS/EE.

ethar 18.02.2011 11:47

"że niektórzy posiadacze PS3 "łamią je" nie po to aby móc korzystać z nielegalnych kopii gier, ale na przykład by móc korzystać z emulatora PlayStation 2 lub zainstalować system Linux" Hmmmm a emulator PS2 istnieje? ;) I nie sądzę by mogli je zbanować na zawsze... uważam że to zwykły straszak...

DejaVu 18.02.2011 05:52

http://pclab.pl/news44901.html k***a

ethar 15.02.2011 00:07

Myślałem że jest trochę bardziej poważny... ale mniejsza z tym ;)

Berion 14.02.2011 15:31

Nie, ten jest sztuczny. Z wosku.
A kogo się spodziewałeś? Geohot to napompowany butą dzieciak. ;)

@ M@X
?

szczuru 14.02.2011 12:47

Tak :]

ethar 14.02.2011 12:40

To jest prawdziwy Geohot?:P

M@X 13.02.2011 15:22

IMO ma jaja ;-). I cale szczescie ze sie z tym na lewo i prawo obnosi zamiast krzyczec po forach i IRCach...

Berion 13.02.2011 12:58

Szczeniackie i nieco żałosne IMO, ale na swój sposób nawet zabawne. Martwi mnie jego pewność siebie. ;]

>> http://www.youtube.com/watch?v=9iUvu...layer_embedded

andy 08.02.2011 17:25

Cytat:

Napisany przez sorbus
Co do muzyki/filmów to tak - nie możesz ich kopiować i rozpowszechniać ale nie piszą czy możesz ściągać na własny użytek itd. Oficjalnie autorzy/artyści/wydawcy powiedzą że oczywiście nie, ale żeby widział gdzies to jasne wyłożone przez jakiś oficjalny organ państwowy to nie powiem.
Słyszałem że prawo dopuszcza kopiowanie w obrębie rodziny - np moge skopiowac płytę/film bratu.
No i już łamię zakaz kopiowania? Legalnie. Bez sensu.

Cytat:

Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
Cytat:

w umowie licencyjnej zawsze jest zapis ze nie wolno modyfikowac kodu. nawet darmowych programow. tylko w przypadku kodu open source jest to dozwolone.
jest tez cos o tym ze nie wolno lamac zabezpieczen w programie (hacki, cracki) nawet na wlasny uzytek.
przeciez np gre kazdy piraci na uzytek wlasny ;)

takze pewien nie jestem , ale bylbym ostrozny w tym temacie
Poniżej prawo autorskie dotyczące oprogramowania.

Cytat:

Rozdział 7

Przepisy szczególne dotyczące programów komputerowych

Art. 74. 1. Programy komputerowe podlegają ochronie jak utwory literackie, o ile przepisy niniejszego rozdziału nie stanowią inaczej.
2. Ochrona przyznana programowi komputerowemu obejmuje wszystkie formy jego wyrażenia. Idee i zasady będące podstawą jakiegokolwiek elementu programu komputerowego, w tym podstawą łączy, nie podlegają ochronie.
3. Prawa majątkowe do programu komputerowego stworzonego przez pracownika w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy przysługują pracodawcy, o ile umowa nie stanowi inaczej.
4. Autorskie prawa majątkowe do programu komputerowego, z zastrzeżeniem przepisów art. 75 ust. 2 i 3, obejmują prawo do:
1) trwałego lub czasowego zwielokrotnienia programu komputerowego w całości lub w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie; w zakresie, w którym dla wprowadzania, wyświetlania, stosowania, przekazywania i przechowywania programu komputerowego niezbędne jest jego zwielokrotnienie, czynności te wymagają zgody uprawnionego,
2) tłumaczenia, przystosowywania, zmiany układu lub jakichkolwiek innych zmian w programie komputerowym, z zachowaniem praw osoby, która tych zmian dokonała,
3) rozpowszechniania, w tym najmu, programu komputerowego lub jego kopii.

Art. 75. 1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, czynności wymienione w art. 74 ust. 4 pkt 1 i 2 nie wymagają zgody uprawnionego, jeżeli są niezbędne do korzystania z programu komputerowego zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym do poprawiania błędów przez osobę, która legalnie weszła w jego posiadanie.
2. Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:
1) sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z programem komputerowym,
2) obserwowanie, badanie i testowanie funkcjonowania programu komputerowego w celu poznania jego idei i zasad przez osobę posiadającą prawo korzystania z egzemplarza programu komputerowego, jeżeli, będąc do tych czynności upoważniona, dokonuje ona tego w trakcie wprowadzania, wyświetlania, stosowania, przekazywania lub przechowywania programu komputerowego,
3) zwielokrotnianie kodu lub tłumaczenie jego formy w rozumieniu art. 74 ust. 4 pkt 1 i 2, jeżeli jest to niezbędne do uzyskania informacji koniecznych do osiągnięcia współdziałania niezależnie stworzonego programu komputerowego z innymi programami komputerowymi, o ile zostaną spełnione następujące warunki:
a) czynności te dokonywane są przez licencjobiorcę lub inną osobę uprawnioną do korzystania z egzemplarza programu komputerowego bądź przez inną osobę działającą na ich rzecz,
b) informacje niezbędne do osiągnięcia współdziałania nie były uprzednio łatwo dostępne dla osób, o których mowa pod lit. a),
c) czynności te odnoszą się do tych części oryginalnego programu komputerowego, które są niezbędne do osiągnięcia współdziałania.
3. Informacje, o których mowa w ust. 2 pkt 3, nie mogą być:
1) wykorzystane do innych celów niż osiągnięcie współdziałania niezależnie stworzonego programu komputerowego,
2) przekazane innym osobom, chyba że jest to niezbędne do osiągnięcia współdziałania niezależnie stworzonego programu komputerowego,
3) wykorzystane do rozwijania, wytwarzania lub wprowadzania do obrotu programu komputerowego o istotnie podobnej formie wyrażenia lub do innych czynności naruszających prawa autorskie.
Cytat:

Napisany przez arcade
Wyjaśniam są przepisy prawne zawarte w kodeksie każdego państwa i te co sobie każda firma wymyśli to se je może do d..y wsadzić jeśli się nie zgadzają z prawami przyjętymi w danym kraju .

Dokładnie. Żadna licencja nie jest ponad prawem.

chris996 08.02.2011 14:53

Wpiszcie w google Sony vs. GeoHot Update.

http://psjailbreak.co.cc/sony-vs-geohot-update
http://www.nextgenupdate.com/forums/...vs-geohot.html

Iskander 08.02.2011 12:16

chyba przez cały dzień psx-scene będzie niedostępne. Coś tam wymieniają, serwery czy cuś, nie wiem. :D

demek 08.02.2011 10:29

u mnie tez nie
ale to cale psx-scene, nie tylko ta strona

Diabolique 08.02.2011 10:22

nie łotwiera sie, czy tylko u mnie?

chris996 07.02.2011 23:47

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1144042)

Naturalna kolej rzeczy. Sony ma pieniądze to może walczyć do skutku i będzie to robić jak złamią następne konsole, co pojawią się na rynku.

A dla osób zainteresowanych procesem mamy kolejne informacje:
http://psx-scene.com/forums/f6/sony-...-update-79738/

demek 07.02.2011 23:10

sony nigdy czysto nie gralo :P

M@X 07.02.2011 22:47

Napisane przystepnie, tak by kazdy zrozumial. Dla przecietnego uzytkowniks root key, rom0 czy dev_flash to geekowski belkot... ;-)

Berion 07.02.2011 21:43

>> http://www.ps3site.pl/sony-lowca-hak...06/#more-63506

Nie trawię tego serwisu, ale niektóre newsy to niezła beczka śmiechu.

Cytat:

Napisany przez Nariko
Sony = łowca. Haker = zwierzyna. Potrzeba tylko zgody prezesów YouTube i Twittera***8230;

Hakerami to akurat Sony się pewnie specjalnie nie przejmuje. ;]

Ów zgoda pewnie ma mieć charakter spotkania w opuszczonych dokach, gdzieś pod miastem, z garniturami w 30*C upale i dwoma walizkami.

Cytat:

Mina antypiracka, zaimplementowana w najnowszym oprogramowaniu Firmware o numerze 3.56
Mina/bomba antypiracka. Brakuje jeszcze nalotu dywanowego. Oprogramowanie oprogramowania (ah, jeden przecinek).

Cytat:

bardzo ułatwione zostanie proces odnajdywania ludzi mogących mieć związek z odkryciem oraz opublikowaniem wewnętrznych kodów bezpieczeństwa konsoli
Kody bezpieczeństwa. Może w kolejnym newsie my przeczytać o zawór bezpieczeństwa (taki odkryty - kurek, wyłączający, ten no - GameOS).

Polecam zresztą całość. Tak, wiem że nie powinienem się pastwić i naśmiewać, ale są jakieś granice dobrego smaku.

chris996 24.01.2011 16:00

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1140564)
Kupujac - godzisz sie na zasady licencji. Jestem za tym by glowne informacje byly wypisane na pudelku (odarcie z prywatnosci, brak mozliwosci instalacji zewnetrznego oprogramowania itp.) by nie kupowal ten, ktoremu owe zasady nie pasuja...

Firmy tworzące sprzęt i oprogramowanie, mają obecnie zawiłe i restrykcyjne licencje, jak nigdy wcześniej. Przykład dał sobrus: Windows OEM, gdzie sytem jest w zasadzie przypisany do posiadanego PC. I dalej, dają darmowego antywirusa, ale tylko dla użytkowników domowych. Więc powinni wkońcu je upraszczać, a nie odwrotnie, bo dojdziemy do takich absurdów, że tylko otwarcie sprzętu stanie się nielegalne i zapłacimy karę.

W sprawie wszelkiej maści przeróbek, modchipów dla konsol to z tego co się orenituję w Stanach sprzedaż i użycie tego jest zabronione i nielegalne??, nawet jeśli się takie coś rozpowszechni za friko. Ale sprawa, napewno jest bardziej zawiła, niż na to wygląda, więc poczekam na wyrok sądu.

- - -

No i możemy odnotować pierwszy sukces dla Sony. Z artykułu gry-online czytamy, że:
Jednym z oskarżonych był popularny na tzw. scenie George Hotz, znany pod pseudonimem GeoHot. Okazuje się, że sąd przychylił się żądaniom Sony i wydał nakaz tymczasowego ograniczenia wolności dla wspomnianego hakera. Oczywiście nie wiemy jeszcze jak sytuacja potoczy się dalej, ale póki co górą jest gigant z główną siedzibą w Kraju Kwitnącej Wiśni.

I czytamy dalej, że: Według udostępnionych dokumentów chodzi o zakaz dystrybuowania, publikowania i czynienia jakichkolwiek kroków w temacie nielegalnego oprogramowania dla PlayStation 3. Oskarżony nie może również podawać jakichkolwiek ***8222;podejrzanych***8221; linków na innych stronach internetowych, czy ingerować w system Sony. Innymi słowy, GeoHot ma związane ręce, gdyż w przypadku jakichkolwiek wątpliwych moralnie działań mogą go czekać poważniejsze prawne konsekwencje.

Także, pozostaje nam tylko czekać na koniec rozprawy, ale wynik wydaje się przesądzony i tym samym zamyka pole działania dla innych osób tworzących zmodyfikowane FW.

sobrus 24.01.2011 11:12

Ale to tez takie troche oszustwo na rękę firmom i sklepom. Wiadomo że u nas np prawie wszyscy, jeżeli już w ogóle kupują oryginalne windowsy, to OEM.
Bo wersja BOX jest tak beznadziejnie droga, że już bardziej opłaca sie kupić komputer (zwłaszcza np używanego della)z preinstalowanym windowsem, niż takiego windowsa.

I teraz jeżeli Microsoft przyzna, że zwykły uzytkownik OEMa kupić nie może - to wtedy prawie nikt windowsa nie kupi.

A tak nie dość że zarobią to jeszcze w razie czego mogą zarobić po raz drugi w sądzie.

Na szczęście chyba jednak użytkownik który samodzielnie składa swój komputer OEMa kupić może. Ale głowy bym sobie za to uciąć nie dał, bo pewnie wystarczy zadzwonić do M$ żeby temu zaprzeczyli, a innego dnia potwierdzili...

Moim zdaniem w ogóle licencja OEM na system jest chora, tylko komplikuje sprawę - a system i tak jest taki sam. I zazwyczaj nie przeżyje komputera, a dwóch to raczej na pewno.

Co do muzyki/filmów to tak - nie możesz ich kopiować i rozpowszechniać ale nie piszą czy możesz ściągać na własny użytek itd. Oficjalnie autorzy/artyści/wydawcy powiedzą że oczywiście nie, ale żeby widział gdzies to jasne wyłożone przez jakiś oficjalny organ państwowy to nie powiem.
Słyszałem że prawo dopuszcza kopiowanie w obrębie rodziny - np moge skopiowac płytę/film bratu.
No i już łamię zakaz kopiowania? Legalnie. Bez sensu.
Skoro moge skopiować bratu, to sobie w formie MP3 na telefon tym bardziej. I znowu łamię zakaz. A nawet czasem musze złamać zabezpieczenia.
Z oprogramowaniem znowu łatwiej bo licencja jest jednostanowiskowa. Mogę więc pożyczyć bratu program jeżeli go u siebie najpierw odinstaluje.

Podobnie z prawem do kopii zapasowej. Bez sensu. Jak nie zrobie kopii - to w razie awarii firmy każą słono płacić za nośniki zamienne. Gdyby prawo nakazywało wymieniać nośniki bezpłatnie - to zapewne firmy możliwość robienia kopii szybko by uznały ;)

itd itp ponarzekać można a i tak nikt tego nie uporządkuje.

szczuru 24.01.2011 10:39

Cytat:

Troche prościej jest w sprawie filmów i muzyki, bo tam licencji do czytania nie ma. I dziwie sie że jak do tej pory nikt oficjalnie nie dał jasnego ogłoszenia co wolno a co nie.
W Stanach mają to "jakoś" rozwiązane - przypomina mi się logo FBI i ostrzeżenie o zakazie kopiowania/udostępniania :]

sobrus 24.01.2011 09:14

No właśnie jest... dlatego to całe prawo moim zdaniem jest do bani.
Bo jeżeli coś jest sprzeczne z prawem obowiązującym w danym kraju to nie powinno być w ogóle sprzedawane!
Prawo powinno być jasne i jedno.

Co szkodzi np zdefiniować je tak, żeby podstawowe zasady były z góry narzucone, a szczegóły w licencji. Z zaznaczeniem że nie mogą byś sprzeczne z podstawą.
Podstawa dostępna na jakiejś oficjalnej stronie rządu dotyczącej piractwa itd.

A tak to nikt nie wie, czy wolno coś ściągać i na jak długo, pojawiają sie plotki i domysły. Wiele firm ukrywa licencje swoich programów, Microsoft sam nie wie na jakiej zasadzie działa jego OEM itd.
Troche prościej jest w sprawie filmów i muzyki, bo tam licencji do czytania nie ma. I dziwie sie że jak do tej pory nikt oficjalnie nie dał jasnego ogłoszenia co wolno a co nie.

Niedawno szukałem darmowego antywirusa do małej firmy. Większość jasno stwierdza że darmowe są do domu. Ale w przypadku niektórych licencja jest ukryta albo zawiła. I dopiero na forum sie pytają jak to jest.

W końcu sie okazało że Microsoft daje prawo używać swojego antywirusa za darmo w firmach do 10 stanowisk.
I od razu napisali to w krótkiej przejrzystej licencji. Duże brawa dla Microsoftu za takie coś!
Może nie jest to cud techniki (wtedy pewnie producenci AV pozwaliby M$ do sądu za praktyki monopolistyczne) ale działa, aktualizuje sie 3 razy dziennie i siedzi cicho (marzenie każdego administratora).

szczuru 21.01.2011 19:05

Tak ale np gdy robię sobie kopie swojej oryginalne gry i do tego celu modyfikuję zabezpieczanie to jest to trochę sprzeczne :]

sobrus 21.01.2011 16:25

w umowie licencyjnej zawsze jest zapis ze nie wolno modyfikowac kodu. nawet darmowych programow. tylko w przypadku kodu open source jest to dozwolone.
jest tez cos o tym ze nie wolno lamac zabezpieczen w programie (hacki, cracki) nawet na wlasny uzytek.
przeciez np gre kazdy piraci na uzytek wlasny ;)

takze pewien nie jestem , ale bylbym ostrozny w tym temacie

szczuru 21.01.2011 11:56

A to nie jest tak, że możesz sobie zmodyfikować FW na potrzeby własne? Lub trochę prozaiczny przykład - podmiana muzyki w grze TYLKO dla siebie.

sobrus 21.01.2011 09:10

Też jestem zdania że ze sprzętem można robić co sie chce.
Z PS3, z Iphone itd.
ALE

sprawa sie komplikuje jeżeli w tym celu musiby zmodyfikować (hackować/crackować) firmare lub inne oprogramowanie dołączone do sprzętu.
Oprogramowanie zawsze jest właśnością producenta. Mamy licencję na jego używanie, ale nie mamy go na własnosć i nie wolno go modyfikować.

Czyli np. można x360 wbijać gwoździe ale jego unlockowanie jest niedozwolone bo wymaga modyfikacji firmware napędu.
Można oryginalna płytkę z grą używać jako podstawkę pod kawę, ale nie można na jej bazie tworzyć własnej gry zmieniając mapy, tekstury itd.

Nie znam sie na PS3, ale jeżeli jego jailbreak wymaga tylko podpiecia dongla na USB to Sony jest na przegranej pozycji.
W USB można wtykać co sie chce, nawet przewód 220V.

Berion 21.01.2011 02:12

Ja bym sprzedawał PS3 z poli... z milicjantem! Niech ta anarchistyczna swołocz wie, że treść licencji to jak tablica z dekalogiem.</ironia>

szczuru 21.01.2011 01:45

Cytat:

@szczuru - nie zlamalbys, bo nikt Ci nie zabroni wbijac gowzdi konsola. Licencja mowi jedynie, ze jezeli grac, to wedlug zasad Sony.
Rozumiem a co w przypadku gdybym sobie napisał własny FW na ps3, na którym odpalał bym tylko aplikacje własnoręcznie napisane etc (lub mówiąc inaczej - gdybym postawił sobie znów linuxa wypierdalając cały PS3's GameOS do śmieci)?. Prawa nie łamę bo nie lecę na piratach i zgodził bym się gdyby np nie uznali mi gwarancji ale odszczekiwanie Sony, że NIE mogę tego zrobić są śmieszne. Powinni mówić wprost - modyfikujesz - naruszasz licencję - tracisz support ale nie, że NIE można tego robić. Mamy wolny kraj etc i samo takie gadanie Sony, że NIE mogę tego zrobić automatycznie nastawia mnie w przeświadczeniu żeby to zrobić :]

M@X 21.01.2011 01:37

@szczuru - nie zlamalbys, bo nikt Ci nie zabroni wbijac gowzdi konsola. Licencja mowi jedynie, ze jezeli grac, to wedlug zasad Sony.

A Ty, arcade, badz laskaw nie nazywac mnie "ziomkiem", bo wodki razem nie pilismy...

arcade 21.01.2011 01:31

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1140568)
Nie mnie dochodzic kto jest idiota podpisujac umowe. Sek w tym, by ten kto ja podpisuje wiedzial na co sie godzi. A mnie nikt nie zabroni wypuscic na rynek foteli na ktore bedzie tylko jeden rodzaj pokrowcow pasowac i zadne inne pasowac nie beda... Nikogo tez nie zmusze do kupowania moich oteli - moga przeciez kupic X-Fotel lub Fotelii...

Sorka szanowny forumowiczu , ale nie będę z tobą konwersował bo ty nic nie trybisz czyli jak kupisz nowe adidasy i producent napisze nie biegać nie skakać to włożysz je za skło na meblościankę i będziesz je podziwiał jaki to cud.

"Sorry za OT ale jest różnica między kaleczeniem polskiego języka wynikającym z niewiedzy/nieuctwa a pisaniem bez polskich liter (co notabene jest dozwolone"
Szczuru ja się nie czepiam nikogo tyle ze klient mnie za jedno słowo banem straszył więc sorka.

M@x tak a propos to jabłuszko masz oryginalne czy hakintosh-a bo dziś to już nie rożni się te jabłuszko nic a nic od innych sprzętów hardware takie same kiedyś to nie powiem było coś warte.

szczuru 21.01.2011 01:30

Cytat:

che i to ten co pisoł prerfect po Polskiemu

Sorry za OT ale jest różnica między kaleczeniem polskiego języka wynikającym z niewiedzy/nieuctwa a pisaniem bez polskich liter (co notabene jest dozwolone :] ).

Cytat:

I jakiej k***alicencji jeśli będziesz miał salon gier napędzanych przy pomocy PS3 to możesz jakąś licencje zawrzeć jak kupujesz to nic nie podpisujesz jesteś osobą prywatną nie podmiotem gospodarczym i jedynie co możesz stracić to gwarancję na zakupiony towar użytkując go niezgodnie z zaleceniami producenta nie z nakazami jak to robi $ony.
Tu się całkowicie zgodzę - to odgrażania Sony brzmią tak groteskowo jak np - gdybym kupił PS3 do wbijania gwoździ to wg nich złamał bym nałożoną na HW licencję bo na nim nie gram :] Inną sprawą jest, że jak ktoś korzysta z CFW/etc do grania na legalnych (w danym państwie) własnych kopiach a inną gdy łamie już prawo danego państwa grając na piratach (łapatologicznie mówiąc kopiach bez posiadania oryginału - chociażby złamanego :] ).

M@X 21.01.2011 01:23

Nie mnie dochodzic kto jest idiota podpisujac umowe. Sek w tym, by ten kto ja podpisuje wiedzial na co sie godzi. A mnie nikt nie zabroni wypuscic na rynek foteli na ktore bedzie tylko jeden rodzaj pokrowcow pasowac i zadne inne pasowac nie beda... Nikogo tez nie zmusze do kupowania moich oteli - moga przeciez kupic X-Fotel lub Fotelii...

arcade 21.01.2011 01:02

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1140564)
Kupujac - godzisz sie na zasady licencji. Jestem za tym by glowne informacje byly wypisane na pudelku (odarcie z prywatnosci, brak mozliwosci instalacji zewnetrznego oprogramowania itp.) by nie kupowal ten, ktoremu owe zasady nie pasuja...

che i to ten co pisoł prerfect po Polskiemu

Zdaje mi się ze ty nie kumasz o czym mowa.

Więc ci zobrazuje inaczej np. jeśli pójdziesz do pracy i podpiszesz umowę o prace a w niej będzie napisane ze masz tylko 10 dni urlopu w roku i musisz pracować dziennie po 16 godzin to według ciebie ten co tą umowę podpisał jest osłem czy ten co tę umowę stworzył.

Wyjaśniam są przepisy prawne zawarte w kodeksie każdego państwa i te co sobie każda firma wymyśli to se je może do d..y wsadzić jeśli się nie zgadzają z prawami przyjętymi w danym kraju .

Tak jak w Polsce kopia zapasowa jest prawnie dozwolona.
A ilość dni urlopu to np. 26 - młodsi mają troszkę mniej.I nie wazne co jest w umowie tylko co w przepisach danego Państwa.

I jakiej k***alicencji jeśli będziesz miał salon gier napędzanych przy pomocy PS3 to możesz jakąś licencje zawrzeć jak kupujesz to nic nie podpisujesz jesteś osobą prywatną nie podmiotem gospodarczym i jedynie co możesz stracić to gwarancję na zakupiony towar użytkując go niezgodnie z zaleceniami producenta nie z nakazami jak to robi $ony.

A poza tym to właśnie $ony wkopało się na maxa i dało się zrobić w balona bo o to wszystkim chodziło ,
żeby nagłośnić sprawę na maksa i jak się szum na cały świat zrobi to wyskoczyć z asem z rękawa ,inaczej by było jak zawsze $ony da kasę prasie żeby napisało artykuł i postraszyć troszeczkę
ale nie tym razem teraz brzęczy już jak w ulu .
Nie tak dawno temu podobnie było z urzytkownikami internetu w Sieci AOL w Niemczech juz nie istnieje ta sieć.Przeginali sobie na maxa i robili co chcieli z użytkownikami ale się skąnczyło.

M@X 21.01.2011 00:48

arcade 20.01.2011 23:59

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1140543)
Jeszcze nie wiadomo, to się rozstrzygnie w sądzie. Dlatego cała ta sprawa jest ciekawa i będzie mieć duży wpływ na całą branżę elektronicznej rozrywki.

Wiem ze to nie finał ale wielki przełom dla wszystkich "u serów" konsol na swiecie bo fakt jest jeden to twoje pieniadze i twój sprzęt i tym bardziej nikt nie ma prawa cię zastraszać karami pieniężnymi czy więzieniem za to co z nim będziesz robił a tym bardziej zapisywać i gromadzić dane na temat użytkowników lubiących inaczej :haha:

A tak apropo to wiedziałem ze w Ameryce jest -

* POLICE
* FBI
* CIA
* $ony - pierwsze słysze :rotfl:

Berion 20.01.2011 23:52

Jeszcze nie wiadomo, to się rozstrzygnie w sądzie. Dlatego cała ta sprawa jest ciekawa i będzie mieć duży wpływ na całą branżę elektronicznej rozrywki.

Jedno co zauważyłem, że każdy chce tutaj coś ugrać dla siebie na rozgłosie. Heh, Ameryka. ;]

arcade 20.01.2011 23:42

$ony VS hak1ery

Siemka

http://www.eff.org/sites/all/themes/.../head_logo.gif

NO i się dziś odmieniło w necie i na nowa się zagotowało i zarazem wyluzowało wyskoczyły zatem aktualizacje na PS3 ze strony wsparcia technicznego underground.

Ponieważ okazuje się ze prawo stoi po stronie Geohota.

A czemu tak tu dla znających angielski >
http://psx-scene.com/forums/f6/eff-c...-geohot-77266/

Full>http://www.eff.org/deeplinks/2011/01...gerous-message.

W skrócie k***a

EFF to organizacja prawników broniących praw konsumentów w świecie elektroniki napisała artykuł w sprawie $ony vs GeoHot mówiący o tym ze to pogwałcenie praw człowieka i nie dopuszczalny akt kryminalny jaki prowadzi $ony swoją politykom zabraniającą użytkownikowi korzystania ze sprzętu który kupił na własność i ma o ochotę i prawo z nim zrobić co zechce .
Mało tego prawo Amerykańskie zabrania komukolwiek ograniczać wolność słowa itp.umowami i gwarancjami zawartymi np. w elektronicznym sprzęcie i stają murem za GeoHot-em i udzielają mu pełnego wsparcia prawnego .

"Jeśli kupisz komputer to jest to tylko i wyłącznie twoja sprawa co z nim zrobisz i do jakich celów będziesz go używał" tak samo jak każda inna rzecz na którą wydasz pieniądze.
Więc $ony sobie myslało ze jelenia znalezli wyzyja się na nim i pozamykaja w ten sposób usta a reszta się pochowa na następne 50lat ,a tu H.. Wielki:D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:26.