Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   Next Generation Portable - nowa konsola Sony (czyli PSVita) (https://forum.cdrinfo.pl/f105/next-generation-portable-nowa-konsola-sony-czyli-psvita-87798/)

Berion 02.12.2011 13:24

Ta, chciałbyś. Modified FirmWare, program do edycji fw w paczkach *.pup umożliwiający własnoręczne naniesienie taki, a takich łatek. Oczywiście trochę pojęcia o tym trzeba mieć.

ethar 02.12.2011 00:24

MFW - Multi Firmware ? Czyli mogę mieć OFW i CFW ? Na jednej konsoli ? W jaki sposób? Bo ja CFW potrzebuje tylko do programów/linuxa, a gry i tak kupuję oryginalne ;)

Berion 01.12.2011 22:37

Other OS to już się nigdy nie doczekamy. Ucięli to bo było zbyt kosztowane. Także pozostają tylko łaty via MFW.

Myślę że przy dobrych wiatrach w styczniu już będziemy hulać na CFW 4.00+. Zakładając, że KaKaRoTowi nie wjadą na chatę... Bez backup managerów mogę żyć (przynajmniej dopóki napęd mam żywy :P). Ciekawy jestem czy Sony po 3.55 nie wprowadziło przymusu autentykacji programów jak każdą inną grę kupioną z PSS - inaczej nie rozumiem co ma z tym wspólnego potrzeba złamania NPDRM. Ale jeśli mam rację i jeśli chłopaki rozwiążą ten problem to sobie Sony ładnie bat na tyłek ukręciło. Do tej pory nikt nie musiał i nie miał specjalnie ochoty się tym zajmować, a teraz będzie wymóg by i to złamać. Za tym polecą zaraz wszystkie gry z PSS...

ethar 01.12.2011 21:59

Taaaa... dziś właśnie Soniak chciał mi się apdejtować do wersji 4.00 O.o ... oczywiście dodano dwie nowe opcje, które są wsparciem dla PS Vita... Ja czekam aż sony, dorzuci chociaż to alfabetyczne sortowanie tytułów o której Berion się tak pernamętnie dopomina :P Może lepsze wsparcie dla urządzeń bluetooth... albo przywróci Other OS... ale chyba się nie doczekam... ech...

chris996 01.12.2011 20:31

No i wiemy jak ukształtują się ceny w Polsce. Sklep Ultima i Gram wyceniło konsolę na 999.00 zł i 1199,00 zł za wersję z 3G:

http://www.ultima.pl/playstation_vita_ngp/i10403/
http://www.ultima.pl/playstation_vita_3g_ngp/i10404/

http://www.gram.pl/sklep/psp/konsola...on-vita-wifi-2
http://www.gram.pl/sklep/psp/konsola...vita-wifi-3g-1

Berion 31.10.2011 00:57

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1187888)
Nie żeby sprawiało mi to specjalną satysfakcję, ale od czasu do czasu newsy dają mi powód do wrócenia do naszej dyskusji. Tym razem najnowsza informacja jest taka, że tegoroczne straty Nintendo wyniosą.. 1 miliard dolarów (!)

To co - dalej uważacie (niektórzy), że dotychczasowy model biznesowy (drogie konsole, drogie gry) ma jeszcze szansę w dobie masy gierek po kilkadziesiąt centów i konsole w kieszeni prawie każdego (smartfon)?

Nintendo nie robi samych HH, ma jeszcze stacjonarkę która już dawno przestała się tak dobrze sprzedawać, co przybiły Kinect z Movem. DS był ogromnym sukcesem który zarobił kupę pieniędzy, Wii też, ale przez pierwsze trzy, góra cztery lata. Do tego dochodzi spieprzony launch 3DSa i nieciekawie zapowiadający się WiiU.

Także jak dla mnie to nic dziwnego. Dalej podtrzymuję to co napisałem w kolejnym po cytowanym przez Ciebie poście. ;)

chris996 31.10.2011 00:08

A wracając do głównego wątku, to wreszcie wiemy kiedy odbędzie się premiera PSVita.
Sprzedaż ruszy 22 lutego 2012. A przez limitowany czas będzie można zamówić preorder i otrzymać konsolę 15.
Dziwię się tylko, że nie chcą tego sprzedać na gwiazdkę. Wkońcu żaden czas tak dobrze nie przynosi zysków jak święta.

SMBA 30.10.2011 20:07

Moim zdaniem handheldy powinny być bardziej otwarte - pozwolić scenie robić chociażby gry 2D, bez akceleracji 3D. Na dodatek - PSP było duże, NGP to już przesada - to się nie mieści do kieszeni, gdzie tu przenośność? : /
Ale z drugiej strony smartfony bez fizycznych przycisków moim zdaniem nadają się głównie do gier każualowych ;)

andrzejj9 30.10.2011 19:36

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1173877)
No to w kwestii dyskusji, że w dobie smartfonów i gierek po kilka złotych, konsole za >1000 zł i po 100-200 złotych za tytuł tracą rację bytu:

Nintendo 3DS: Fatalna sprzedaż i cięcia cenowe
http://www.cdaction.pl/news-20842/ni...ia-cenowe.html

To kto uważał inaczej? :>

Nie żeby sprawiało mi to specjalną satysfakcję, ale od czasu do czasu newsy dają mi powód do wrócenia do naszej dyskusji. Tym razem najnowsza informacja jest taka, że tegoroczne straty Nintendo wyniosą.. 1 miliard dolarów (!)

To co - dalej uważacie (niektórzy), że dotychczasowy model biznesowy (drogie konsole, drogie gry) ma jeszcze szansę w dobie masy gierek po kilkadziesiąt centów i konsole w kieszeni prawie każdego (smartfon)?

chris996 16.08.2011 19:00

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1177025)
Marka, pytanie tylko czy na rynku jest miejsce na czwartego gracza, mając na uwadze fakt, że Apple wycenia zwykle swoje zabawki ponad zdrowy rozsądek

Od tej strony to samo można powiedzieć o bardzo dobrze znanej marce jak Adobe (chociaż to nie ten target) gdzie wyceniają swój software na kilka tysięcy złotych, a ludzie zajmujący się grafiką nie korzystają w zasadzie z niczego innego. Oczywiście, co nie zmienia faktu, że ceny są zbyt wysokie, co też podzielam zdanie.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1177025)
Ja uważam że nie i budowa konsoli jest Apple wybitnie nie na rękę. Jeśli się okaże jednak, że chcą, niechaj sobie robią konsolę. Przecież to nie moje pieniądze i nie moje ryzyko. ;)

Nie rozumiem zupełnie w czym problem, mając takie duże pieniądze jak Apple, można zrobić wszystko, a przynajmniej próbować. Dla odmiany Intel próbował wejść w rynek gier (jeśli pokazać PCty) ze swoją kartą graficzną. Jak wiemy, cel nie został zrealizowany, ale zato udało się intelowi zrobić tandem procesora z grafiką i tym samym też uszczknął kawałek z tego tortu.

sobrus 15.08.2011 20:15

No to tylko demko, w dodatku jakiegoś najnowszego 4 rdzeniowego modelu.
W dodatku klatkuje - zwłaszcza po wyłączeniu 2 rdzeni.
Na oko graficznie poziom mniej więcej Dreamcasta, pomijając że ta konsola nie miała shaderów.
Ta scena jest dość prosta, wszystko odbywa się na małej scenie na czarnym tle, a PowerVR nigdy nie liczy tego czego nie widać.

DC miał SH4 200Mhz i PowerVR 100Mhz i 16+8MB RAM.
Także bez rewelacji :P

Większe wrażenie robi fizyka, DC by tego nie uciągnął, ale tu są aż cztery rdzenie i na pewno nie mają 200Mhz.

andy 15.08.2011 16:35

Cytat:

Napisany przez sorbus
Ale tyle teorii a w praktyce telefony SoC dalej prezentują kiszkę w porównaniu z konsolami, żeby nawet nie wiadomo ile tych cyferek miały.

Serio? :)

Nvidia ***8222;Kal-El***8221;

Berion 15.08.2011 11:32

Wierzysz w to? Cenowo na poziomie PSV? Apple? ;)

sobrus 15.08.2011 10:24

Myśle że Apple miałoby szansę. Mają pieniądze :)
Podpisać kontrakty z EA, UbiSoft i paroma innymi - i sprzedaż konsoli gwarantowana.
Technicznie i cenowo prawdopodobnie byłaby prawdopodobnie na poziomie PS-Vita.

Berion 15.08.2011 00:56

Marka, pytanie tylko czy na rynku jest miejsce na czwartego gracza, mając na uwadze fakt, że Apple wycenia zwykle swoje zabawki ponad zdrowy rozsądek (a jeśli tym razem nie, czy byłoby w stanie przyjąć tak duże straty na sprzęcie do którego się na starcie każdej platformy dopłaca), brało by kupę pieniędzy za licencje dla deweloperów, czy zapewniłoby przy tym przyjazne środowisko programistyczne i czy deweloperzy w ogóle byliby chętni wobec tego zaryzykować pisać na to gry. Czy zmutowany iOS by się przyjął? itd. itd.

Ja uważam że nie i budowa konsoli jest Apple wybitnie nie na rękę. Jeśli się okaże jednak, że chcą, niechaj sobie robią konsolę. Przecież to nie moje pieniądze i nie moje ryzyko. ;)

M@X 15.08.2011 00:46

A Apple to nie marka? Od kilku lat maja duzo wiekszy wzrost sprzedazy niz MS. Ludzie chca ich produktow - to idealny moment by wejsc na rynek!

---
- Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Berion 15.08.2011 00:41

Nie w mojej intencji było obrażanie kogokolwiek z Was. Odniosłem się, jakby przy okazji, do szeregu artykułów, ich autorów, jak ten przytoczony wyżej.

Za Xbox'em stał MS, jakby nie patrzeć marka. Był to również czas kiedy Sega "zwolniła miejsce". ;)

M@X 15.08.2011 00:37

Oho... Zabolalo ;-).

Gdyby powstala - dostanie szanse od rynku, jak kazda. Dla XBOXa tez nie bylo miejsca na rynku opanowanym przez Sony i Nintendo. A klienta nie obchodzi czy na obudowie jest napisane Sony, Apple czy Zelmer. Rynek zdecyduje, czy jest miejsce dla kolejnego gracza...

---
- Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Berion 14.08.2011 21:21

Kolejne bajdurzenie.

Nagle jak grzyby po deszczu powyrastało samozwańczych analityków rynku, zwiastujących niemal zmianę biegunów magnetycznych Ziemi. Pseudo graczy, rozpływających się nad giełdami elektronicznymi lat 90, prorokujących dalsze losy branży, tak naprawdę interesujący się nią dopiero od ostatnich kilku lat - na domiar złego znając jedynie tytuły indie i kilka stricte mainstromowych tasiemców. Farbowane lisy.

M@X 14.08.2011 17:22

http://myapple.pl/blogs/pawel-hac-70...le-ma-sens-85/

Ku przestrodze ;-)...

---

sobrus 14.08.2011 16:37

Sprzęt to nie wszystko w przypadku konsoli.
Tablety sie po prostu do gier nie nadają.
Konsola to konsola a nie tablet. Konsola ma przyciski a nie ekran dotykowy i uproszczony system operacyjny.

Potrzeba jeszcze kogoś kto będzie chciał pisać na to komercyjne gry i dostarczyć SDK, narzędzia uniemożliwiające kopiowanie gier.
Póki co pozycja konsol nie jest zagrożona, to tak jakby ktoś straszył że komputer z Linuxem zabije X360. Na razie się na to nie zanosi.

A że w środku są normalne podzespoły to dobrze, cena będzie niższa, programowanie łatwiejsze. W pierwszym XBoxie też było Pentium III, SoundStorm i Geforce 3.5 - i co z tego.

Berion 14.08.2011 11:40

Co z tego, że będą mocniejsze takie, śmakie itd. Klient nie kupi żadnego wynalazku, którego przyszłość i wsparcie deweloperów jest niepewne, którego marki nie zna.

arcade 13.08.2011 01:52

S-ony nic nie wybija się z tym sprzętem do przodu to co było z PS3 to był wyłom ,ale ps vita to poleci już w Grudniu w zapomnienie po premierze CORTEX-A 15 ARM DUAL CORE bije na łeb ARM-9 a nie mówię już o QUAD.

Tylko onaniści i p-ed będą się podniecały tym wynalazkiem ,który każdy nowy Tablet w bebechach będzie miał a więc sony zeszło z ringu .

A bym zapomniał dopowiedzieć zegnaj x86
Czym predzej się pozbyć tego złomu do ogrzewania pomieszczeń.
I wreszcie Bedze tak jak kiedyś Sourceforge>od Mikro S... i tym podobnych ,czyli powtórka zrozrywki.
"Jak zem wiedział Stefek miał racje"

Wiadomość wysłana ze N=NOKIA 5110 przy pomocy 6xTYSKIE

http://www.technexion.com/images/sto...zard-linux.pnghttp://www.technexion.com/images/sto...rd-android.png
Windows CE 6.0 PREVIEW
coming in September 2011
Android Froyo (2.2)
Linux 2.6.32 with PSP 01.06 and Angstrom framework

Board 700x500 mm:fiu:

Berion 01.08.2011 13:16

Można to w każdym razie wyłączyć w konsoli. Tak samo w grach na "duże konsole", choć już softowo.

sobrus 01.08.2011 13:13

Ja mówie o tym z 3Ds. Tam są z tego co czytałem specjalne filtry które powodują że jedno oko widzi co innego niż drugie bez okularów.

3D widziałem póki co tylko w kinie i tam to działa, w domu nie mam takiego sprzętu.

Berion 01.08.2011 13:10

A ja "3D" niespecjalnie widzę. :hmm: To jakiś pic na wodę, więc IMO raz że szkoda pieniędzy na taki TV, a dwa szkoda zasobów sprzętu na to marnować. Jak chcą wprowadzać 3D to niech mędrkują nad hologramem, a nie tanim złudzeniem optycznym z początków lat 90. :P

sobrus 01.08.2011 13:04

Bardzo mi się podobaja ręczne konsole Sony (i PSP i PS Vita), to naprawde porządne maszynki. Gdybym był dzieckiem, nieźle bym się ślinił, żeby taką mieć!.
Pamiętam w podstawówce zazdrościło się przywożonych z Niemiec GameBoyów :). Tzn na całą klasę aż jedna osoba takiego miała...

Wierzę, że taki obraz 3D może być szkodliwy.

Jest to sztuczny twór, obraz jest filtrowany dla pewnego kata widzenia. Jeżeli kąt się zmieni, obraz się zniekształca i oko na pewno automatycznie próbuje to skorygować.

Nie wiadomo jaki będzie efekt po codziennym parogodzinnym patrzeniu się na takie ustrojstwo. Lata temu gdy wchodziły konsole 3D (ze specjalnym hełmami na głowę) gracze skarżyli się na bóle głowy i inne takie rzeczy. Podobnie bólu głowy można się nabawić oglądając stereogramy. Także ja bym dziecku tego chyba nie kupił.

Berion 01.08.2011 12:48

To jest pytanie na zasadzie: jak bardzo rynkiem gier zawładnęli casuale. Jak wiele ich jest w stosunku do tego jak wiele pozostało prawdziwych graczy, czyli takich którzy rozumieją różnicę pomiędzy Uncharted, a Angry Birds. Ufam, że grupa ta nie zmniejszyła się drastycznie w stosunku do lat poprzednich - i dlatego zwiastowanie upadku HH jest jak zwiastowanie przez Jobsa upadku PC na rzec tabletów...

Wracając jeszcze do 3DSa.
Trzeba też wziąć pod uwagę, to że tzw. obraz 3D szkodzi (podobno) wzrokowi do iluś tam lat. Czy jest to prawdą nie wiem, ale zostało to rozdmuchane przez niekoniecznie branżowe periodyki na całym świecie. ;]

sobrus 01.08.2011 10:41

Tylko porównaj jakość gier na PSP a jakość gier na telefony.
To nie są konwersje, które z oryginałem mają wspólny tylko tytuł.
Ani gry które ukończysz w 10 minut.

To oryginalne gry niczym nie ustępujące tym z PC czy duzych konsol, nieraz z dużym budżetem.

Cena też jest taka sama jak na PC czy konsole to mnie w takim wypadku nie dziwi.
W Empiku też gdy na X360 są po 250zł..

andrzejj9 01.08.2011 10:16

To inna sprawa.

Ale (tu się powtórzę) jeśli przeciętna gra na smartfona ma kosztować 2 złote, a na PSP 200, to chyba większość osób jakoś ten brak przycisków przeboleje. Albo wybierze konsolę stacjonarną/komputer (z tańszymi nierzadko grami...)

sobrus 01.08.2011 10:03

Smartfony to faktycznie przyszłosć, bo technicznie PS Vita od smartfona prawie niczym się nie różni, a jednak trzeba dźwigać drugie urządzenie.
Tyle że trend w smartfonach jest taki, żeby usuwać przyciski.
Jak grać bez przycisków ???

M@X 31.07.2011 16:11

Musze z bolem Tobie przytaknac, Andrzeju...

Mimo iz biorac ze cena startowa jest wzglednie nieduza z duzymi konsolami (ja za moja PS3 niedlugo po premierze dalem 2500 PLN), to jednak SE Experia Play dobitnie pokazuje, iz Sony chce "nauczyc" sie rynku smartfonow i dystrybucji na niego. I developerzy nie maja tu nic do gadania w kwestii za ktora platforma opowie sie rynek - czy zarobi sie na konsoli przenosnej czy na smartfonie, banknot wyglada tak samo...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

andrzejj9 31.07.2011 12:34

Zawsze 5 lat temu jest zupełnie inne od zawsze teraz. Jeśli chodzi o rynek gier przenośnych zmieniło się wszystko.

Nie będę się powtarzał, bo o cenach gier już rozmawialiśmy, ale tak, jak przy cenie 600-700 zł i względnie niedrogich grach ta konsola miałaby jeszcze szanse (choć na sukces zdecydowanie nie byłaby skazana), tak wyskok z taką ceną to po prostu samobójstwo. A jeszcze w kilka dni po ogłoszeniu fatalnych wyników sprzedaży konsoli Nintendo.

I to jeszcze biorąc pod uwagę, że konsole przenośne Nintendo od PSP zawsze dużo lepiej się sprzedawały. Generalnie - dla mnie to uśmiercenie konsoli przed jej premierą..

Berion 31.07.2011 10:54

Od zawsze tyle kosztowały... Nic się nie zmieni. Nie siejcie paniki. :P

chris996 31.07.2011 00:34

No to pojechali po bandzie. Dołożyć do tego VAT i inne cudawianki i wyjdzie 200 zł jak nic.
Cytat:

PSP Vita - ostatnia przenośna konsola w historii.. Potem już tylko smartfony..
Z takimi cenami przenośne konsole nie mają racji bytu, bo za tą samą kasę dostaniemy PS3 lub xboxa. Także jeśli ceny nie będą proporcjonalne w stosunku do konsol stacjonarnych, to możemy je skreślić na dobre.

andrzejj9 30.07.2011 22:48

Znamy ceny gier?

http://s.cdaction.pl/obrazki//vita-p...otka_1749e.jpg

PSP Vita - ostatnia przenośna konsola w historii.. Potem już tylko smartfony..

chris996 29.07.2011 00:34

Znamy cenę konsoli, znamy też ceny gier: 40$

Amazon PSVita Games Preorder

Berion 28.07.2011 20:04

Ja uważam inaczej. Porażka 3DS nie wynika z tego o czym napisałeś tylko z ceny w stosunku do jakości grafiki, która nie odbiega zbytnio od NDSa. Ponadto kiepski line up gier, mało tytułów w ichnim e-sklepie, trudności z przenosinami kont i nieciekawe wieści dotyczące (jak dotąd dwóch) gier, na których nie da się w legalny sposób usuwać save'ów.

Jeśli po premierze PSV będzie podobnie to wtedy się zastanowię nad Twoimi słowami. ;)

andrzejj9 28.07.2011 19:56

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1167246)
Bo osób chcących płacić grube pieniądze za to, co już mają po to, żeby płacić ogromne pieniądze za możliwość korzystania z tego, jest coraz mniej..

No to w kwestii dyskusji, że w dobie smartfonów i gierek po kilka złotych, konsole za >1000 zł i po 100-200 złotych za tytuł tracą rację bytu:

Nintendo 3DS: Fatalna sprzedaż i cięcia cenowe
http://www.cdaction.pl/news-20842/ni...ia-cenowe.html

To kto uważał inaczej? :>

Berion 17.07.2011 12:03

Trwa wyścig kto pierwszy zmieści w dłoni Cray'a... więc jak to się ma mieścić w dłoni, kieszeni, pracować na baterii kilkanaście godzin itd. Nintendo nie ma tyle pieniędzy, więc stawiają na "innowacyjność", czyli do bólu udziwnienia sprzętu.

ed hunter 17.07.2011 06:23

Aż sprawdziłem w gugle co to ten agregator, ale teraz tym bardziej nie wiem. ;)

SMBA 17.07.2011 01:45

i agregator! nie zapominajmy o nim :P
Ale moim zdaniem Sony idzie w złą stronę ze swoimi "mobilnymi" konsolami. Ja mając na myśli mobilność wyobrażam sobie coś, co mogę zmieścić w przeciętnej wielkości kieszeni spodni, a nie taką wielką kobyłę...

M@X 17.07.2011 00:26

I bierzesz ja razem z TV do plecaka w podroz :-P?

MsDeadSpace2 14.07.2011 14:51

I tak ps3 zawsze będzie lepsze pod względem grafiki gier i ceny.

chris996 26.06.2011 22:37

Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. Więc, zależy z czym i jak porównujemy. Jeśli bierzemy platformę do grania tej samej firmy to sprawa jest prosta. PS3 i tylko PS3, bo cena ta sama, a możliwości dużo większe.
Z drugiej strony medalu patrząc na produkty zbliżone (chociaż zupełnie nie wiem, do czego można przyrównać PSVita) i pomijając cenę to PSVita bije na ten czas wszystko??, dzięki 4 rdzeniom procesora ARM. Także pod tym względem cena jest uzasadniona z braku konkurencji.

Berion 21.06.2011 20:46

Wiesz, to jak z serialem - chcesz znać całą fabułę, inaczej nie będziesz mieć pełnego obrazu tej historii. Tak bym to ujął. Pytanie właśnie za jaką cenę... Dla mnie to duża, zbyt duża cena, ale nawet nie biorę pod uwagę gier na komórki bo jak już wcześniej pisałem: nie ten poziom i nie ta ergonomia.

Rozbudowanie Uncharted będzie takie samo. Zrozum Andrzeju, że hand heldy dzisiaj różnią się od stacjonarek tylko osiągami i przeznaczeniem (tyłek w kanapie VS sesja na plaży).

andrzejj9 21.06.2011 20:25

Byłem graczem przez sporo lat, ciągle może trochę jestem (choć bardziej pasywnym ;) ). Natomiast bardzo dobrze rozumiem brak czasu i możliwości/chęci przeznaczania go na bardziej skomplikowane produkcje ;)

Co do "ten sam tytuł na dużym ekranie" to wiem, że to nie to samo. Ale ten sam bohater, ta sama seria, podobny charakter rozgrywki. To nie jest tak, że jak nie zagrasz na PSPV to nie zagrasz w ogóle. Zagrasz - z lepszą grafiką, bardziej rozbudowaną grą, wygodniejszym sterowaniem, na dużym ekranie i.. wygląda na to, że za niższą cenę..

Berion 21.06.2011 20:20

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1167275)
Dla PSPV takim exclusivem ma być encharted. Ale jeśli za cenę konsolki można mieć PSP3, a za cenę gry ten sam tytuł na dużym ekranie, w lepszej grafice itp. to ja tu nie widzę sensu kupowania konsoli przenośnej..

Uncharted: Golden Abbys dla PSV to nie to samo co Uncharted: Drake's Fortune dla PS3.Więc jaki "ten sam tytuł na dużym ekranie"? Po za tym to dopiero pierwszy sensowny IP, z prawdopodobnie kilkudziesięciu, które się ukażą na przestrzeni kilku lat życia tej platformy.

Cytat:

Naprawdę, wydaje mi się, że to już nie te czasy, kiedy użytkownicy są skłonni płacić takie pieniądze za kilka godzin rozrywki. A przynajmniej, że takich osób jest coraz mniej i będzie coraz mniej.
Nie będąc graczem, nie zrozumiesz tego. Ale zgadzam się, że jest coraz mniej bo tytuły są coraz prostsze, dopasowywane do d.e.b.i.l.i, małolatów i reszty tej niedzielnej menażerii. ;)

Cytat:

Napisany przez Arcade
Tak serio to nawet PS3 nie daje frajdy z grania tak jak dawał to automat

W moim przypadku konsole stacjonarne zawsze były do przodu jeśli chodzi o subiektywną frajdę.

Wychowałem się na "wozach Drzymały" i mimo iż zawsze automaty oferowały grafikę wykraczającą lata świetlne przed ówczesne konsole (szczególnie w Polsce, gdzie SNES/MD nie były zbyt popularne i automaty "konkurowały" głównie z Pegasusem, a u bogatszych Amigą i 486) to większy komfort czułem w domu. Taniej (na żetony trzeba było wydawać majątek) i spokojniej (bez dymu petów, który zawsze mnie wk*a i bez sępów "daj przejdę levela").

andrzejj9 21.06.2011 19:52

Dla córki to tylko Nintendo. I poprzednie PSP nie miał fajnych, prostych gierek, tylko głównie rozbudowane tytuły. Do tego - jak dla mnie - średnio grywalne na małym ekranie. Dużo więcej przyjemności dał mi stary Gameboy (jeszcze czarno biały).

arcade 21.06.2011 18:58

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1167275)
Jeśli nie ma alternatywy..

Dla PSPV takim exclusivem ma być encharted. Ale jeśli za cenę konsolki można mieć PSP3, a za cenę gry ten sam tytuł na dużym ekranie, w lepszej grafice itp. to ja tu nie widzę sensu kupowania konsoli przenośnej..

Naprawdę, wydaje mi się, że to już nie te czasy, kiedy użytkownicy są skłonni płacić takie pieniądze za kilka godzin rozrywki. A przynajmniej, że takich osób jest coraz mniej i będzie coraz mniej.

No i masz trochę racji za te pieniądze , to chyba tylko ktoś to kupi co nigdy o żadnych innych konsolach nić nie słyszał .

Zastanawiam się nad kupnem przenośnej konsolki dla córki na następny rok i już wiem ze to raczej będzie Nintendo ,bo ma większą bazę gier dla małych dzieci i daje więcej radochy zabawa z podwójnym ekranem.

Co do porównania z telefonami to już raczej całkowita pomyłka tel. nie nadaje się do grania po 5min to nerwicy idzie dostać już nie mówię o tych co mają tylko ekran dotykowy i trzeba palce ślinić po robocie żeby wo-gule zadzwonić .

Sony jak zwykle zrobiło sprzęt niby wypasiony ale co z tego za tą cenę tylko do grania to lepiej normalna konsola i duży ekran z dźwiękiem HD.

Tak serio to nawet PS3 nie daje frajdy z grania tak jak dawał to automat >
http://tienda.arcadeshop.es/imagenes...de1%5B1%5D.jpg

Nintendo przebije to jak zwykle masą gier i nastawieniem na jak najmłodszego gracza , a ten "s" wynalazek to chyba jedynie jakiś kasiasty nastek zakupi dla szpanu http://forum.cdrinfo.pl/images/icons/icon6.gif

andrzejj9 21.06.2011 18:35

Cytat:

Napisany przez ethar (Post 1167253)
Możliwe, ale rynek konsolowy, od telefonicznego wciąż się różni. Tak samo jak i gry, ale faktycznie powoli się zbliżają, i zacierają granice. Parę lat temu to się grało w gry java na telefonie... Ale nie zapominaj że handlandy wciąż dostają takie tytuły, że kupujesz konsolę właśnie dla nich ;]

Jeśli nie ma alternatywy..

ed hunter 21.06.2011 17:24

Srajfon ma czkawkę. :haha:

M@X 21.06.2011 17:12

Cena normalna - tyle co PSP na starcie, nawet chyba mniej...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

ethar 21.06.2011 17:04

Możliwe, ale rynek konsolowy, od telefonicznego wciąż się różni. Tak samo jak i gry, ale faktycznie powoli się zbliżają, i zacierają granice. Parę lat temu to się grało w gry java na telefonie... Ale nie zapominaj że handlandy wciąż dostają takie tytuły, że kupujesz konsolę właśnie dla nich ;]

andrzejj9 21.06.2011 15:40

Bo osób chcących płacić grube pieniądze za to, co już mają po to, żeby płacić ogromne pieniądze za możliwość korzystania z tego, jest coraz mniej..

ethar 21.06.2011 15:27

Znaczy ja nie rozumiem, czemu ludzie uważają że w dobie telefonów komórkowych, smartfonów itp itd. Konsole przenośne nie mają szans...

andrzejj9 21.06.2011 15:21

PlayStation Vita: Premiera w listopadzie?
http://www.cdaction.pl/news-20189/pl...stopadzie.html

Cytat:

Na stronie ShopTo możemy przeczytać, że PlayStation Vita znajdzie się w magazynach 4 listopada 2011. Cena promocyjna jest obecnie ustalona na 278,84 funta (około 1254 złote).

W ofercie sklepu możemy też znaleźć gry na Vita - w tym Uncharted: Golden Abyss, Killzone i WipEout 2048 - w cenie 38,84 funta (około 175 złotych) za zamówienie przedpremierowe.
Jeśli to prawda, to PSPVita umarła zanim w ogóle się pojawiła, a PSP Go w porownaniu do niej będzie można uznać za wielki sukces..

Prawie 1300 zł cena "promocyjna" konsolki, która miała kosztować około 700. Prawie 200 zł za grę w dobie (tak - wracam do tego), kiedy tysiące tytułów można kupić po kilkadziesiąt centów. Powodzenia...

chris996 14.06.2011 21:06

Bym nie przesadzał z tą wysoką ceną rzędu 1200 zł. Już są preordery i dla przykładu amazon wycenił konsolę na 249$, a w funtach mamy ją za 229.99:

http://www.amazon.com/PlayStation-Vi...dp/B003O6EATE/
http://www.game.co.uk/PSP/Sony-PlayS...sion/~r355209/

Hmm i nie pomyślałem, że funt jest najdroższą walutą i wyszło więcej niż 1000 zł. Także nie ma już co spekulować. Liczby nie kłamią :P

andrzejj9 14.06.2011 08:40

U nas to cena będzie z kosmosu. To 'normalne' ;)

(chociaż tak myślę, że może jakieś promocje zrobią i będzie np. z 999 zł ?)

Ale - choć pewny nie jestem - wydaje mi się, że cena PSP na starcie była zauważalnie wyższa.

Berion 13.06.2011 23:07

U nich 249$, u nas 249 funtów + "podatek od za***istości"... :P

M@X 13.06.2011 21:14

Andrzej, dolicz tax i marze w Polsce. Bedzie jak z PSP, czyli na starcie z 1200 PLN...

ethar 13.06.2011 20:30

No Uncharted na starcie... pewnie dojdzie nowy God of War, MGS, oraz Kill zone, czyli same ekskluziwy ;)

andrzejj9 13.06.2011 17:08

No i to jest zupełnie sensowna cena. Powiedziałbym nawet, że zaskakująco niska.

Przy takim wejściu mają szansę na niezłą sprzedaż. Pytanie, jak będzie dalej z grywalnymi tytułami.

chris996 13.06.2011 16:47

No i wraz z oficjalnym przyjęciem nazwy PSV znamy cenę: 249$

http://blog.us.playstation.com/2011/...arting-at-249/

ethar 11.06.2011 15:33

Wiem że można ;) Ustawiasz głębie 3D suwakiem... Tylko jaki jest sens kupowania konsoli, i nie korzystania z jej głównego atutu, która była nim ciągle promowna? To trochę jakbym kupił kartę Nvidii ze wsparciem 3D Vision, i bym z niego nie korzystał... Albo Telewizor 3D:P

Berion 11.06.2011 14:10

3D można ponoć wyłączać. Po za tym wszystkie gry na "NGP" na pewno też będą 3D.

ethar 11.06.2011 14:07

To ja w trące swoje 3 grosze;) To że umieścili Touchpada z tyłu konsoli, akurat stawiam na plus, w końcu nie będę musiał myziać paluchami ekranu na którym gram/oglądam...

http://us.playstation.com/psvita/des...geId=psvdesign na tej stronce możecie pograć w "Demo" nowego Uncharted :D

Aktualnie kupiłbym sobie PSP, tylko w wypadku, gdybym znów pracował w pracy gdzie masz 2h roboty, a potem znowu czekasz aż znowu ruszy... gry java ratowały moje życie. Fakt faktem było parę gier dla których chciałem kupić PSP m.in God of War, i MGS. Ale to już nie aktualne bo wychodzi na PS3 ;) Teraz tylko jeszcze miesiąc do pracy i może kupie PS3 ^^ chociaż zastanawiam się nad uskładaniem kaski na autko... Okej sorrka za offtop ;)

PS Vita (Boże jak pierwszy raz przeczytałem nazwę, byłem przekonany że tam pisze Vista, i będzie na niej ten system operacyjny -_-) Ma naprawdę niezłe bebechy i wygrywa już na starcie z 3DSem dla mnie. Po prostu powiem krótko, obraz w 3D mnie męczy... Jeszcze jest zaopatrzony w sygnał 3GP. (Jestem ciekaw czy będzie można korzystać z niego jak z komórki :D). Jak bez żadnych adapterów będzie z niego można korzystać jak z GPS'a . Rozważę jego kupno, o ile spadnie z ceny 299 dolarów, bo dla mnie to trochę drogo. Nie zapominajmy że handlendy to dalej są zabawki/bajery. Które dopiero kupujesz jak już nie masz na co kasy wydawać ;)

PS To demo Uncharted, to najbardziej gów****e demo jakie widziałem... Co to ma być ? Jak to prezentować konsolę? Nic tam nie ma ciekawego!

Berion 11.06.2011 10:49

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1165799)
Wzięcie dwóch przypadkowych tytułów niczego nie udowodni. Zawsze znajdzie się gra prymitywna i bardzo rozbudowana. Na obydwu 'konsolach'.

Owszem, na hand heldach znajdziesz i taki i takie. Na smartfonach tylko te casualowe.

Cytat:

Ale.. właśnie takie podejście w głównej mierze przesądziło o sukcesie Nintendo (proste gierki) i swego rodzaju porażce Sony (gry za bardzo rozbudowane i skomplikowane).
Znowu: nie! Gry na NDS są tak samo rozbudowane jak na inne platformy. To, że większość jest 2d nie oznacza, że muszą być to popierdółki.

Cytat:

Nie rzucę teraz z pamięci, bo generalnie temat mało mnie interesuje
:>

Cytat:

Ale czytałem już opisy wielu takich tytułów, a i jest sporo zapowiedzi kolejnych.

A tak mi się teraz przypomniało - Dead Space na Iphone'a. Oceniana rewelacyjnie, dość rozbudowana produkcja. Cena? Poniżej 5$, w promocji za mniej niż 2.
Ten Dead Space ma nie wiele wspólnego z "dużymi Dead Space'ami". Krótki i z bardzo uproszczoną mechaniką.

andrzejj9 11.06.2011 10:24

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1165797)
Nie są! Nie porównuj caualowych popierdułek z półki indie games do wielomilionowych poważnych produkcji. Jeśli tego nie widzisz/nie rozumiesz, porównaj choćby Uncharted z Angry Birds.

Wzięcie dwóch przypadkowych tytułów niczego nie udowodni. Zawsze znajdzie się gra prymitywna i bardzo rozbudowana. Na obydwu 'konsolach'.

Cytat:

Może Tobie się kojarzą z prostymi gierkami, mnie z takimi samymi jak na stacjonarkach.
Tu się akurat częściowo zgodzę, bo największą wadą PSP było dla mnie to, że nie było w co na tym grać ;) Bo zamiast prostych i grywalnych tytułów, które zawsze kojarzyły mi się z przenośnymi konsolami (i nie tylko mi patrząc na sprzedaż GamaBoy'a) próbowano tu konwertować pełnowartościowe tytułu z komputerów/konsol stacjonarnych. A to nie to sterowanie, nie ten poziom grafiki, nie ta wygoda grania.

Ale.. właśnie takie podejście w głównej mierze przesądziło o sukcesie Nintendo (proste gierki) i swego rodzaju porażce Sony (gry za bardzo rozbudowane i skomplikowane).

Cytat:

Podaj przykład tych rozbudowanych tytułów. :)
Nie rzucę teraz z pamięci, bo generalnie temat mało mnie interesuje (smartfona nie mam, a nawet jak mieć będę to nie po to, żeby na nim grać - a już na pewno nie w tytuły wymagające większego zaangażowania). Ale czytałem już opisy wielu takich tytułów, a i jest sporo zapowiedzi kolejnych.

A tak mi się teraz przypomniało - Dead Space na Iphone'a. Oceniana rewelacyjnie, dość rozbudowana produkcja. Cena? Poniżej 5$, w promocji za mniej niż 2.

Cytat:

Mówisz o casualach, którzy nie mają o grach zielonego pojęcia. To spora baza, możliwe że obecnie nawet decydująca o rentowności danego systemu itd. Ja mówię o normalnych graczach.
Problem w tym, że tak jak graczy możesz sobie dzielić jak chcesz, pieniądze wszystkich są "zielone" ;)

Cytat:

Ponadto nie da się wygodnie grać na telefonach. Kształt nie układający się w dłonie, nie ma profilowanych przycisków o wielostopniowej sile nacisku, odpowiednio dużego wyświetlacza o odpowiednich parametrach (kolory, czasy reakcji). To po prostu telefon, a nie urządzenie projektowane do gier.
Na dobrą sprawę na konsolach przenośnych też nie - przynajmniej nie w cokolwiek poza prostymi gierkami. PSPV ma powiedzmy pewne szanse to zmienić, ale nie wiązałbym z tym dużych nadziei.

Cytat:

Absurdy Patchera. To takie samo stwierdzenie jakby tablety miały zastąpić stacjonarne komputery. Absurd w czystej formie.
Tak jak w stwierdzeniu wyżej nie widzę możliwości, bo to zupełnie inne urząddzenia. Tak w przypadku konsol szansę widzę na to duże. Jak będzie oczywiście zobaczymy, ale jeśli chesz wiedzieć, czy ten proces już ma miejsce, sprawdź sprzedaż poprzedniej konsolki Nintendo w pierwszych tygodniach i porównaj z obecną. Graczy jest coraz więcej, sprzedaż powinna być więc znacznie większa. Obawiam się, że jest dokładnie odwrotnie. Ten proces już trwa.

Berion 11.06.2011 10:14

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1165783)
a gry na nich - jeśli w ogóle istniały - były bardzo prymitywne. Od tego czasu zmieniło się.. właściwie wszystko. A statystyki sprzedaży chociażby najnowszej konsoli Nintendo dobitnie to potwierdzają.

Dalej są prymitywne.

Cytat:

Te gry spokojnie mogą konkurować. Z wielu powodów:

- raz że coraz częściej są to gry nie tylko zbliżone, ale wręcz takie same. Bo po sprzedaniu ich na telefony w milionach egzemplarzy widzi się dalszy potencjał i chce go wykorzystać
Nie są! Nie porównuj caualowych popierdułek z półki indie games do wielomilionowych poważnych produkcji. Jeśli tego nie widzisz/nie rozumiesz, porównaj choćby Uncharted z Angry Birds.

Cytat:

- po drugie konsole przenośnie mimo wszystko kojarzą się z prostymi gierkami, a te któlują na telefonach. I nie są to już prymitywne produkcje sprzed lat, ale rozbudowane tytuły, które spokojnie można porównywać nawet z tymi na zwykłe konsole. A kosztują czasami kilkadziesiąt centów. Kupowanie czegoś za 40$ traci w tym momencie rację bytu.
Może Tobie się kojarzą z prostymi gierkami, mnie z takimi samymi jak na stacjonarkach.

Podaj przykład tych rozbudowanych tytułów. :)

Cytat:

ta baza topnieje, bo różnice cenowe są zbyt duże. A różnice jakościowe zbyt małe.
Mówisz o casualach, którzy nie mają o grach zielonego pojęcia. To spora baza, możliwe że obecnie nawet decydująca o rentowności danego systemu itd. Ja mówię o normalnych graczach.

Ponadto nie da się wygodnie grać na telefonach. Kształt nie układający się w dłonie, nie ma profilowanych przycisków o wielostopniowej sile nacisku, odpowiednio dużego wyświetlacza o odpowiednich parametrach (kolory, czasy reakcji). To po prostu telefon, a nie urządzenie projektowane do gier.

Cytat:

Spotkałem się też ze stwierdzeniem, że ta nowa konsolka Sony ma być ostatnim testem i szansą czy przenośne konsole jeszcze w ogóle będą istnieć. I mogę się z tym zgodzić (a jednocześnie daję jej małe szanse jeśli ceny gier się nie zmienią).
Absurdy Patchera. To takie samo stwierdzenie jakby tablety miały zastąpić stacjonarne komputery. Absurd w czystej formie.

andrzejj9 11.06.2011 09:04

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1165681)
Andrzeju, to są dwa zupełnie różne rynki i klienci jednych nie migrują na drugi. Co generację, konsole sprzedają się w kilku dziesięcio milionowym nakładzie (NDS to chyba przebił nawet setkę).

Mówisz o generacjach, które wchodziły, kiedy smartfony w obecnej formie jeszcze raczkowały, a gry na nich - jeśli w ogóle istniały - były bardzo prymitywne. Od tego czasu zmieniło się.. właściwie wszystko. A statystyki sprzedaży chociażby najnowszej konsoli Nintendo dobitnie to potwierdzają.

To już nie są dwa różne rynki, ale bardzo do siebie zbliżone (i często zazębiające się) obszary.

Cytat:

Gry za 2 dolary nie mogą stawać w szranki z grą za 40. To całkowicie nie ten poziom, nie trzeba Ci chyba tego tłumaczyć skoro wiesz czym są gry. Chodzi Ci o to, że przeciętny Kowalski nie widzi różnicy? Przeciętny Kowalski nie widzi, podobnie jak nie widzi różnicy pomiędzy grą przeglądarkową (np. na Faceshitcie), a grą na iPhona.
Te gry spokojnie mogą konkurować. Z wielu powodów:

- raz że coraz częściej są to gry nie tylko zbliżone, ale wręcz takie same. Bo po sprzedaniu ich na telefony w milionach egzemplarzy widzi się dalszy potencjał i chce go wykorzystać

- po drugie konsole przenośnie mimo wszystko kojarzą się z prostymi gierkami, a te któlują na telefonach. I nie są to już prymitywne produkcje sprzed lat, ale rozbudowane tytuły, które spokojnie można porównywać nawet z tymi na zwykłe konsole. A kosztują czasami kilkadziesiąt centów. Kupowanie czegoś za 40$ traci w tym momencie rację bytu.

Gry przeglądarkowe (w większości przypadków) to faktycznie coś innego. Tego nie porównuję (na razie).

Cytat:

Hand heldy mają stałą bazę klientów i w większości są to osoby, które interesują się konsolami, szczególnie stacjonarnymi. Rynek tutaj nie potwierdza Twoich słów, nałykałeś się jabłecznej propagandy. ;)
Miały. Ale - o ile te osoby mają choć najmniejsze rozeznanie na rynku, a pieniądze nie są dla nich bez znaczenia - ta baza topnieje, bo różnice cenowe są zbyt duże. A różnice jakościowe zbyt małe.

Propaganda Apple to jedno, ale ja akurat nie czytam żadnych komunikatów czy występów tej firmy. Widzę natomiast różne raporty i statystyki, które potwierdzają taki kierunek zmian.

Spotkałem się też ze stwierdzeniem, że ta nowa konsolka Sony ma być ostatnim testem i szansą czy przenośne konsole jeszcze w ogóle będą istnieć. I mogę się z tym zgodzić (a jednocześnie daję jej małe szanse jeśli ceny gier się nie zmienią).

chris996 11.06.2011 00:13

Nie rozumiem, jak można mówić o iPhone (czy jakikolwiek inny smartfon) jako platformie do grania? Zresztą jeśli nawet to w cenie +- iPhona dostajemy (ameryki raczej nie odkryłem :P) konsolę do grania, odtwarzania filmów dvd i blu-ray. Do tego obejrzymy filmy z sieci, wgramy system operacyjny w przerobionej konsoli. Więc płętując, wybór platformy do grania jest prosty jak budowa cepa. Konsola i tylko konsola.

Berion 10.06.2011 23:19

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1165702)
dominowala raczej chec wykorzystania sprzetu za niemale pieniadze (dalem za niego wtedy 1300 PLN).

No to rzeczywiście niemałe. :sciana:

M@X 10.06.2011 22:34

W powazne gry gram na PS3. Z powaznych gier na PSP wymienie Portable Ops, Peace Walker i Crisis Core, ale to tez tak naprawde spin-offy badz uzupelnienia gier na duze konsole napedzajace sprzedaz sprzetu (bo kto im bronil wyjsc na duze konsole?). Bez reszty gier na PSP moglbym sie bez problemu obejsc - dominowala raczej chec wykorzystania sprzetu za niemale pieniadze (dalem za niego wtedy 1300 PLN). Niemniej tak naprawde te 3 gry to okolo 400 PLN. Wartosc pozostalych szesciu ktore mam dzis z pelna swiadomoscia z checia przewaluowalbym na proste, casualowe, aczkolwiek cholernie wciagajace gry na iPhone (Angry Birds? Cut the Rope?) ktore pozwalaja mi zajac czas w autobusie. Bo przejscie planszy trwa kilkanascie sekund, a przerywnik filmowy przynajmniej 3 minuty. A przystanek blisko...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

Berion 10.06.2011 21:07

Andrzeju, to są dwa zupełnie różne rynki i klienci jednych nie migrują na drugi. Co generację, konsole sprzedają się w kilku dziesięcio milionowym nakładzie (NDS to chyba przebił nawet setkę).

Gry za 2 dolary nie mogą stawać w szranki z grą za 40. To całkowicie nie ten poziom, nie trzeba Ci chyba tego tłumaczyć skoro wiesz czym są gry. Chodzi Ci o to, że przeciętny Kowalski nie widzi różnicy? Przeciętny Kowalski nie widzi, podobnie jak nie widzi różnicy pomiędzy grą przeglądarkową (np. na Faceshitcie), a grą na iPhona.

Hand heldy mają stałą bazę klientów i w większości są to osoby, które interesują się konsolami, szczególnie stacjonarnymi. Rynek tutaj nie potwierdza Twoich słów, nałykałeś się jabłecznej propagandy. ;)

andrzejj9 10.06.2011 20:31

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1165571)
Nie tylko się mylisz, ale wręcz głupoty napisałeś (bez obrazy Andrzeju). Komórki i konsole (hand heldy) to zupełnie dwa różne rynki i telefony na dzień dzisiejszy nie są w stanie konkurować z systemami stworzonymi do gier (jakość merytoryczna gier, ergonomia itd.). Za dużo Patchera się naczytałeś. ;)

Cóż.. może i napisałem głupoty, ale rynek w ostatnich latach dobitnie je potwierdza ;)

Dla producentów może to są dwa zupełnie niezależne segmenty. Dla klientów niekoniecznie. I Nintendo czy Sony coraz lepiej zaczynają zauważać (gratuluję spostrzegawczości), że klienci niekoniecznie mają ochotę płacić 40 dolarów za grę, którą na komórkach mogą mieć za 2-3 dolary (a często jeszcze mniej). I że po prostu tego nie robią.

Można by wiele pisać na ten temat, ale jako krótkie podsumowanie dodam, że od jakiegoś już czasu najpopularniejszą konsolą przenośną jest.. Iphone..

Berion 10.06.2011 12:24

No właśnie to jest mniej intuicyjne i mniej precyzyjne - dla mnie.

Zależy jeszcze jak kto gra, profesjonalista w FPSy gra na myszce i klawiaturze, nie przekonasz go do pada. ;)

M@X 10.06.2011 12:09

Obejrzyj ten film, Berionu :

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/...tion-vita.aspx

Twoim zdaniem wykorzystanie gestow w grach widoczne na filmie jest nieintuicyjne? Bo moim zdaniem nie ma nic bardziej intuicyjnego - sterujemy ruchem swojego ciala, pomijamy niedoskonalego posrednika w postaci klawiszy.

Berion 10.06.2011 11:56

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1165539)
ale niektóre trailery przyjemnie się ogląda (Uncharted... :) )

Jakość Uncharted na pewno będzie wysoka, wnioskując po dwóch ostatnich częściach na PS3 i reszcie gier Naughty Dog.

Boję się tylko tego, że np. to przeskakiwanie będzie do zrobienia *tylko* na touchpadzie... Nie zdzierżyłbym takiego kretynizmu.

Cytat:

Czy coś z tej konsolki będzie? Zależy od ceny.. jak przywalą taką jak na ostatnią Experię, to nie ma szans.. Jeśli będzie na poziomie poprzednich PSP, to może, chociaż dużej popularności w dobie komórek nie wróżyłbym już żadnej konsoli przenośnej..

Ale może się mylę.. :)
Nie tylko się mylisz, ale wręcz głupoty napisałeś (bez obrazy Andrzeju). Komórki i konsole (hand heldy) to zupełnie dwa różne rynki i telefony na dzień dzisiejszy nie są w stanie konkurować z systemami stworzonymi do gier (jakość merytoryczna gier, ergonomia itd.). Za dużo Patchera się naczytałeś. ;)

Ponadto są tylko dwa systemy w tym segmencie, które będą się bić: 3DS i PSV (tak jak DS i PSP, jak GBA z NGP, jak GB/GBC z WS/WSC, GG itd.).

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1165504)
Widok i zycie to dwie rozne sprawy - raczej nikt nie pomyli tego z MS :-).

Co do antyaliasingu to tez zaluje, ale moze SGX543 nie da rady? Sprawdzil ktos?

3D kulki w menu? No proszę Ciebie... Jak mógł nie dać rady.

Cytat:

Co do interfejsu to nie rozumiem Was, bo ja mowie... WRESZCIE! Ekran dotykowy (kolejne WRESZCIE) sprawia, ze owe pileczki sa superintuicyjne. Ruchem palucha moge wreszcie przemiescic kategorie i tytuly w miejsce, ktore mi odpowiada i nie musze byc ograniczony "krzyzem" (CROSS Media Bar). Dla mnie bomba!
Ok, touchpad do menu rozumiem. Wymuszania na graczu jego używania nie, a tak właśnie pewnie będzie (stosowne zapisy w NDA z dev o obowiązkowej implementacji vide Wii i wiiloty czy DS i rysik). Dlatego jestem przeciwny.

Dla Ciebie to wygodne, ja to szanuję. Dla mnie nie jest wygodne bo coś co robi się paluchem sto razy szybciej robi się dpadem (coś jak GUI vs CLI) i mam właśnie obawy o to, że nie będzie dla mnie alternatywy tylko przymus.

Cytat:

Napisany przez Jarson
Aż mnie zmusiliście do rozpoczęcia filozofowania, co sprawia, że coś jest jarmarczne Doszedłem do wniosku, że takie jest wtedy, kiedy te wszystkie kolorowe elementy do siebie nie pasują, twórca wie, że ma być kolorowo, ale nie ma wystarczającego talentu, żeby to wszystko ze sobą współgrało, tworzyło jedną całość - zamiast tego mamy dziecięcą wycinankę z różnych kolorowych zdjęć.

Jak na to wpadłeś Watsonie? ;D

Cytat:

I rzeczywiście tak trochę jest w PSV, przynajmniej na tym etapie. Może zresztą te ikony z poszarpanymi krawędziami to tak naprawdę jakieś elementy interaktywne? Wówczas nie dziwiłby brak wygładzania krawędzi, a same "wnętrza" bąbelków (które zresztą jest wygładzane) wyglądają jak wizjery do szuflad z bałaganem, bo są takimi wizjerami do podglądu określonych funkcji?
Są interaktywne, tj. na pewno będą. To w końcu menu konsoli. Tylko co z tego jak to jest brzydkie. XMB było szybkie, poręczne i neutralne, tutaj mam jakieś obleśne kolorowe cudaki, których nie będę mógł zmienić w legalny sposób...

andrzejj9 10.06.2011 07:51

Nazwa mi się nie podoba, konsolka.. owszem :)

Nie na tyle, żeby ją kupić (nieużywane PSP wystarczy ;) ), ale niektóre trailery przyjemnie się ogląda (Uncharted... :) )

Czy coś z tej konsolki będzie? Zależy od ceny.. jak przywalą taką jak na ostatnią Experię, to nie ma szans.. Jeśli będzie na poziomie poprzednich PSP, to może, chociaż dużej popularności w dobie komórek nie wróżyłbym już żadnej konsoli przenośnej..

Ale może się mylę.. :)

M@X 10.06.2011 00:43

Widok i zycie to dwie rozne sprawy - raczej nikt nie pomyli tego z MS :-).

Co do antyaliasingu to tez zaluje, ale moze SGX543 nie da rady? Sprawdzil ktos?

Co do interfejsu to nie rozumiem Was, bo ja mowie... WRESZCIE! Ekran dotykowy (kolejne WRESZCIE) sprawia, ze owe pileczki sa superintuicyjne. Ruchem palucha moge wreszcie przemiescic kategorie i tytuly w miejsce, ktore mi odpowiada i nie musze byc ograniczony "krzyzem" (CROSS Media Bar). Dla mnie bomba!

Jarson 10.06.2011 00:40

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1165492)
Tymczasem dalej zostały, kolorowe, jarmarczne, ohydne duperele, które nie wiedzieć czemu nie mają anti aliassingu.

Aż mnie zmusiliście do rozpoczęcia filozofowania, co sprawia, że coś jest jarmarczne ;) Doszedłem do wniosku, że takie jest wtedy, kiedy te wszystkie kolorowe elementy do siebie nie pasują, twórca wie, że ma być kolorowo, ale nie ma wystarczającego talentu, żeby to wszystko ze sobą współgrało, tworzyło jedną całość - zamiast tego mamy dziecięcą wycinankę z różnych kolorowych zdjęć.

I rzeczywiście tak trochę jest w PSV, przynajmniej na tym etapie. Może zresztą te ikony z poszarpanymi krawędziami to tak naprawdę jakieś elementy interaktywne? Wówczas nie dziwiłby brak wygładzania krawędzi, a same "wnętrza" bąbelków (które zresztą jest wygładzane) wyglądają jak wizjery do szuflad z bałaganem, bo są takimi wizjerami do podglądu określonych funkcji?

chris996 09.06.2011 23:56

I po jakiego grzyba zmienili nazwę na gorszą? I odrazu każdy se pomyśli, że to wyszło od microsoftu (windows vista). Więc korzyści tu nie widzę :P Dobrze, że chociaż koncept jaki był zostaje.

SMBA 09.06.2011 23:33

Te bąble mają strasznie poszarpane krawędzie, wygląda jakby ktoś zrobił naprędce w PS zapominając o wygładzeniu krawędzi. Oby do czasu premiery wpadli na jakiś lepszy pomysł - co jest bardzo możliwe patrząc na napisy w rogu zdjęcia ;)
Wprowadzenie dotyku moim zdaniem jest na plus - może pojawią się przyzwoite strategie na NGP/Vita :)

Berion 09.06.2011 23:20

NGP przeobraziło się w PSV (PlayStation Vita). Obie nazwy d.e.b.i.l.n.e, ale to najmniejszy chyba problem. ;)

Concept:
http://www.kaboommagazine.com/userfi...a-2%281%29.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=MePum...layer_embedded

GUI wygląda jak z bazaru. Myślałem, że te bąble zmienią na coś normalnego. Tymczasem dalej zostały, kolorowe, jarmarczne, ohydne duperele, które nie wiedzieć czemu nie mają anti aliassingu. Obłe przyciski, jajowate start/select/home. Trackpad, touchpad (na ch* to komu?). Wygląda jak chińska, bazarowa "MP4". Przynajmniej d-pad i analogi wyglądają być bardziej ergonomiczne.

M@X 03.02.2011 19:40

Moja tez.

koliber11 03.02.2011 15:30

Cytat:

Napisany przez dziukers (Post 1142948)
3g ? czyli to też może służyć jako komórka ( wysyłanie i odbieranie sms i dzwonienie do i z ) ??? jeśli tak sprzedaje swoją komórke i biorę psp2

Chyba żartujesz.
Będziesz nosić "komórkę" psp2 w plecaku? :)
Przecież to jest gigantyczne.
Miałem poprzednie PSP (mniejsze od nowego NGP) i kiedy kupilem iPhona poszła w odstawkę.

szczuru 02.02.2011 19:52

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1143003)
Ja się boje, że ten 3G to będzie do DRM używany, aby cały czas utrzymywać połączenie...

Może popadam w paranoję, OBY!

Na 99% wątpię, gdyż z tego co ogłosili to na starcie będą 2 wersje NGP w sprzedaży (nie liczę wariacji kolorystycznych). Mianowicie tańsza - bez 3g i droższa - z 3g.

Berion 02.02.2011 18:51

Ja się boje, że ten 3G to będzie do DRM używany, aby cały czas utrzymywać połączenie...

Może popadam w paranoję, OBY!

szczuru 02.02.2011 14:17

Nie, będzie po prostu wbudowany modem 3g co by korzystac z neta/grac online bez wifi.

dziukers 02.02.2011 13:46

3g ? czyli to też może służyć jako komórka ( wysyłanie i odbieranie sms i dzwonienie do i z ) ??? jeśli tak sprzedaje swoją komórke i biorę psp2

szczuru 02.02.2011 12:56

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1142932)
:hahaha:

Świeży humor o poranku.

Nie świeży - brak kostki toaletowej :D

Berion 02.02.2011 12:11

:hahaha:

Świeży humor o poranku.

ed hunter 02.02.2011 05:25

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1142884)
O.O BOSKIE! Tak jak w PSP 1 - Black to masowy, wrazliwy na paluchy wypadek przy pracy, zas Ceramic White to male dzielo sztuki. Tylko napisy moglyby byc szare a nie czarne - za bardzo kontrastuja...

Załącznik 56635

:taktak:

M@X 02.02.2011 01:15

O.O BOSKIE! Tak jak w PSP 1 - Black to masowy, wrazliwy na paluchy wypadek przy pracy, zas Ceramic White to male dzielo sztuki. Tylko napisy moglyby byc szare a nie czarne - za bardzo kontrastuja...

andrzejj9 01.02.2011 22:57

Akurat wygląd zewnętrzny - poza napisem Playstation - zupełnie mi się podoba.

chris996 01.02.2011 22:39

Menu nie zachwyca to popatrzcie sobie na całe NGP, tym razem w kolorze białym:

http://img819.imageshack.us/img819/424/ngpwhite2b.jpg

szczuru 01.02.2011 20:04

Coś się boję, że nie sądzę :]

ethar 01.02.2011 16:38

A może będą dwa interfejsy dostępne? Jeden z "kolorowymi kulkami", i innymi bajerami. Drugi klasyczny ?;)

szczuru 01.02.2011 13:25

Wyszedł także downgrade do 6.20 z wyższych. Ale cóż z tego jak aplikacje na PSP też można już podpisać ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:35.