![]() |
Jakby kogoś interesowało: ;)
Kod:
dev_hdd0/home/<numer użytkownika>/netshare.bXKod:
<netshare.bX> |
Ja też nie wiem jak mogli napisać ten CellOS. :)
|
tworzenie takiego softu to dzialanie na szkode uzytkownika ;]
|
Sens systemowego backupu jest minimalny ponieważ:
- trwa to decylion lat - nie można wybrać co się chce w nim trzymać - nie ma weryfikacji czy paczki są poprawnie utworzone - przywracanie danych bardzo restrykcyjne, wybiórcze |
to juz w ogole odlot. ciekawe czy to wina plikow backupu czy samego softu. ogolnie porazka. to czy przywrocenie backupu sie uda to loteria.
|
A ja mam jeszcze gorsze niz gorsze bo zrobieniu systemowego backup i formacie konsola stwierdzila ze backup jest uszkodzony i dane poszly w kosmos , a wiec nidy wiecej systemowego badziewia ;)
|
ups,,, no to moze mialem tylko farta... albo nawet sie nie zorientowalem czy w tym moim burdelu na dysku cos zniklo heh ;)
|
mam inne gorsze wrazenia po uzywaniu systemowego backupu. nie kopiuje wszystkich plikow.
|
Dobra PANY, Mission Completed ! nie chcialo mi sie kombinowac klikac wiec uzylem najprostrzej metody czyli wspomnianego systemowego narzedzia backupu. I w sumie poszlo bez problemu. Jedyny minus CZAS ;) Przy okolo 300GB danych backupowal 20h ! Wczytanie takiego backupa 7h ! I gra malina ;) Po ogarnieciu backupa zapodalem jeszcze Przywroc System Plikow oraz Odbuduj baze danych z Recover Menu co trwa juz chwile i wszystko dziala jak nalezy :) Jedyny jedna ikonka mi sie pojawila DANE USZKODZONE w kolumnie z grami. Pewnie to jakas gra byla ale nie umie sobie przypomniec czego mi brakuje ;) Widac nic waznego ;)
No nic to tyle. Potomnie beda wiedziec ze narzedzie no problem backupuje wszystkie oficjalne jak i nieoficjalne pliki oraz katalogi. Jedyny minus to CZAS. PEACE. |
Cytat:
|
a myslalem ze backupik na usb idzie tak jak normalne zgrywanie z pendriva i na pendrive zgodnie z usb 2.0...Z iso na konsoli w ogole sie jeszcze nie wglebialem takze musze zaglebic sie w ten temat... Sprobuje polaczyc laptopa bezposrednio do ps3 bez routera, moze bedzie mi to szybciej szlo ftp jak mowisz. Bo obecnie jakos licho mi idzie przesylanie ftp .. Nie wiem, moze przez to ze wszystko wifi....Ok, mam jeszcze tydzien czasu na przygotowanie sie takze rozpatrze kazda opcje. Dzieki za sugestie.
|
Backup systemowy zrobisz wolniej od przerzucenia plików na FTP (poza tym zrób sobie z tego ISO na konsoli, po co Ci te foldery i pierdylirady plików?) i jest najbardziej niepewny ponieważ nie masz możliwości sprawdzenia ani jego poprawności ani zawartości. Robisz i masz nadzieję, że jest z nim wszystko ok... Bez sensu wg. mnie.
Po za tym to się w sumie ogranicza tylko do skopiowania folderu home, vmc i rejestru z flasza. Gry możesz przerzucić przez ftp (ponieważ te FTP też są niestabilne, przynajmniej na mojej konsoli). |
Ano dlatemu wole uzyc systemowego backupu bo jednym kliknieciem zgram wszystko. A tak po 1 ze na dysk zew fat32 nie zgram wszystkiego bo gry z duzymi plikami nie przejda. A po 2 po LANie bardzo wolno mi idzie transfer juz nawet nie wiem czemu i niechce mi sie nad tym kminic.. Takze backup systemowy bedzie najprosciejsza i najszybsza opcja mi sie wydaje.
|
Jak chcesz wymienić HDD w konsoli z CFW to po co Ci systemowy backup? Nie słyszałeś nigdy o managerach plików, serwerach i klientach FTP? :P
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/p...ch/strona4.php |
Ręki sobie uciąć nie dam ale chyba kopiuje także katalog GAMES (przynajmniej u mnie przy próbie uruchomienia kopii zapasowej wyświetla komunikat, że potrzebuje 500GB wolnej przestrzeni na backup). Ale pewniejszym rozwiązaniem będzie jeśli ręcznie przeniesiesz GAMES na usb-hdd a całą resztę zarchiwizujesz jako backup przez wymienioną przez Ciebie opcję (dla pewności resztę danych bym także zarchiwizował poprzez menadżer plików).
|
Panowie ja a propo tego CO TAM SIEDZI mi na dysku w ps3 ;).....Czy uzywajac oficjalnego narzedzia sony do backupu z xmb uwzgledni on backupy gier z dev_hdd0/GAMES ? Czy pominie "nieoficjalne" katalogi na dysku.... ? Szykuje sie do wymiany dysku w ps3 i wole sie upewniec..
|
Kod:
dev_hdd0/home/<numer użytkownika>/chat/room/d_0001_20090902xxxxxxxxxxxxxxxxxx000000000000000000
Pytanie do osób, które kiedyś łączyły się z PSN i używały chatu: czy u Was też tak wygląda ten folder? |
No w sumie, nawet dobry trop. :D Coś jak partycja swap.
|
Virtual Memory? Pamiętam, że swego czasu na elotrolado był o tym temat(a może mała wzmianka w jakimś temacie).
|
Ciekawostka:
Po sformatowaniu dysku i przywróceniu na żywca xRegistry.sys (pochodzącego z tego samego modelu konsoli i dysku na ten sam), PS3 po restarcie... przestaje rozpoznawać HDD!... aż do kolejnego restartu. Ciekawe. Porównałem potem ten "nowy" xRegistry z tym, który wcześniej zbuckupowałem do tej podmiany i różnią się jedynie opcjami (wł/wył. itp.) i checksumami. Po co? Dlaczego? W każdym razie działa. Dziwne. - - - Zastanawiam się też co jest w "dev_hdd0/vm/vm0". Waży blisko 480MB. U Was też? |
potwierdzam. konsola nie widziala psn.
|
Nie. Jeśli nigdy nie logowałeś się do PSN to mieć nie będziesz. Tam PSS "keszuje" obrazki, które pojawiają się w menu "PlayStation Store" w zakładce "Game" (dodali to gówno w którymś fw, żeby nikt nie przeoczył tego ich sklepiku...).
|
zdziwisz sie jak napisze ze nie mam takiego folderu /newstore/etc :szczerb:
|
Mógłby mi ktoś podrzucić dane z:
Kod:
dev_hdd0/home/<numer użytkownika>/newstore/cache/Znajduje się tam masa plików o enigmatycznych nazwach, więc... polecam prosty skrypt: Kod:
RENAME * *.jpg |
Ilość załączników: 1
Jak dodać własne filmiki i np. patche do płyty (a raczej "płyty", bo cały czas mówimy o punkcie montowania na hdd0, a nie fizycznym napędzie):
Zmontować sobie jakiś w kontenerze *.mp4 w jakimkolwiek "kodeku" obsługiwanym przez XMB i wrzucić w odpowiednie miejsce razem z plikiem PARAM.SFX, który jest czystym XML (uwaga: w UTF8). Analogicznie jest z paczkami. Treść XML: Kod:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>- "16" to kod dla języka polskiego. - "128" to maksymalna ilość znaków. - Kategoria: "IP" aby można było zainstalować (GD, DP itp. odpadają), "VI" dla "Video". - Atrybut "0", czyli bez blokady kopiowania. - Kontrola rodzicielska wiadomo, wartość adekwatna do tej w XMB. Bez żadnych restrykcji to "0". Jak to wygląda na płycie: Kod:
dev_bdvd/PS3_EXTRA/ICON0.PNG (320x176)- wielkość znaków ma znaczenie. Ciekawe czy poszłoby z DVD-/+/R/RW, czy tylko z PS3BD-ROM. Pewnie tylko z ostatniego, nie mam niestety płyt aby sprawdzić. Niestety, jak początkowo myślałem, nadając nazwę paczkom 000, 001, 002 itd. PS3 niestety nie będzie ich instalować po kolei. Także każdy program, łata, filmik itd. muszą być w osobnych folderach To tyle moich notatek na szybko. Wkrótce postaram się przygotować na ten temat szczegółowy tutorial, na przykładzie LBP i kwadryliona patchy do niego. ;) - - - No to "wesołego jajka". Uwielbiam święta z konsolą. :czar: Sympatycznie, działa. 8-) - - - Gotowy tutorial: >> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/ps3-extra/ |
xbox tak ma, ps3 tez tak ma, w multimanie ;]
|
chodzi dokładnie że wyświetla się lista gier i tyle, niczym PSP, PS3 albo X360 tak ma?
miałem PSP przez blisko półroku ale sprzedałem i teraz gotuję się na zakup PS3. |
Nie pograłbyś bo potrzebna jest zweryfikowana płyta w napędzie. MS nie mógł zrobić inaczej, ponieważ znacznie wzrósłby rynek wtórny gier (druga po piractwie "plaga").
Myszop, to jest forum scenowe - przynajmniej staram się aby takie było. Także jeśli rozmawiamy o jakimś rozwiązaniu to między wierszami w każdym poście można wyczytać: "te cuda tylko na konsolach modowanych/exploitowanych". Na scenie nie ma rzeczy prostych bo scena nie jest dla zwykłych użytkowników. Także "gołe" konsole są bardzo w tej materii ubogie i nie dają dostępu do praktycznie żądnych danych, nie mają managera plików takiego jaki być powinien. Zarówno XMB jak i NXE są proste w obsłudze, muszą takie być bo taka jest potrzeba rynku. Nikt by nie kupił konsoli z CLI. ;) Także Twoje pytanie jest dziwne. I jeszcze nawiązując do powyższego. XMB nie pozwala na granie w gry które wydane były na PS3BD-ROM z dysku. W opozycji do X360. |
Na początku myślałem że PS3 jak w X360 uruchamia gry z dysku, na filmiku gdzieś na YT ale nie chce mi się go szukać, koleś musiał włożyć płytkę z grą, X360 ją porównała do tych na dysku i ją znalazła, i pojawiło się okno gdzie jest "" Zagraj w ****, jakieś tam opcje i Graj z dysku twardego... nie wiem jak to jest bo nie mam jeszcze ani X360 a ni PS3...
a jak bym tak zgóbił grę? nie pograłbym chyba... A co do PS3 jest to raczej łatwiejsze bo nie wymaga wkładania płyty z grą by w nią zagrać?? bo musicie mi doradzić, czy lepiej X360 czy PS3 kupić, co łatwiejsze w użyciu oczywiście, chodzi o dane na HDD zarządzanie itp ;d |
I nie będzie działać. Program robi dwie rzeczy:
1. Przeszczepia account id do nowego (ale potrzebny jest jeszcze console id i i numer użytkownika...) - stąd potrzebne dwa save'y. 2. Zmienia atrybut z 0x01 na 0x00, a tak to jeszcze XMB z żadnej gry mi nie chciał przyjąć save'a (więc lepiej przez FTP słać, a do bazy wpisze go uruchomiona gra). Widać Copy Prohibited nie tylko na tym polega, ewentualnie jest jakaś nowsza wersja PARAM.SFO z której developerzy korzystają bo sama zmiana atrybutu nie wystarcza. |
Cytat:
|
Ten program robi to niepoprawnie, więc wyboru szczególnie nie ma i tak.
|
Pewnie. Bo kazdemu sie chce i jest to rownie proste... :-P
|
Zbędny. To samo (a nawet poprawnie ;]) można zrobić ręcznie, również bardzo łatwo w hex edytorze:
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Został napisany program do odblokowania i przeniesienia zapisu gry na inną konsolę:
http://picthost.ru/images/n3u0bbtukctt108xhzvk.jpg PS3SaveUnlocker by ColdReader load your Param.SFO and then load the PARAM.SFO of the save that you wish to use a new PARAM.SFO will be created in the root of PS3SaveUnlocker use this file with the modified save |
Przerzuć film na hdd w ps3 (nie pamiętam ścieżki) i w Recovery Menu wybierz "Ponownie zbuduje bazę danych". Po wszystkim film powinien pojawić się w xmb :)
|
Cytat:
|
Rebuild Database ;)
|
PS3 Media Server :spoko:
|
A ja mam takie pytanie: Jak przenieść z komputera film który ma 4gb? wiadomo pamięć przenośna odpada, po FTP próbowałem ale w xmb nie widać filmu
|
Cytat:
Mając dostęp do dev_flashy, można mieszać tymi danymi. Prawdopodobnie bo jeśli identyfikator konta użytkownika konsoli jest przypisany do konta PSN (w sensie jest sprawdzany) to wtedy niemożna. No i po zmianie account id, nie będzie się zgadzał z numerem użytkownika i save'y przestaną być Twoje. |
Dane w koncie PSN można w razie czego zmienić przez www.
|
O zwykłe konta mi właśnie nie chodzi chodzi mi o kompletne wyzerowanie wszystkiego a zwłaszcza kont PSN.
Czy z PC wejdę na konto PSN jeśli wyciągnę swoje dane do kont z tego pliku czy tylko z PS3 można się tam zalogować? Pytam bo utworzyłem konta na PSN jak kupiłem jakieś 1.5 roku temu i nigdy nie wchodziłem na PSN a teraz nie mogę z PS3 wejść na nie więc potrzebuje zrobić czystkę. Kiedyś gdzieś czytałem ze konto główne można tylko raz założyć więc nie wiem jak to jest teraz. |
Wszystkie dane dostępowe do PSN, tak jak w którymś poście napisałem, są w xRegistry.sys (w plain tekście, więc nawet notatnik starczy ;P).
Można usuwać konta tylko te na które aktualnie jesteśmy zalogowani i tutaj mówimy o kontach na konsoli, a nie kontach PSN. Wciskasz trójkąt na ludziku i dajesz usuń. Konsola wywala wtedy blok z xRegistry.sys (ale jest też backup!) i cały dev_hdd0/home/<nr. użytkownika>. Możliwe, że konta można usuwać z poziomu www (ale wątpię, chyba w licencji jest zastrzeżone, że nie usuwają). Pytanie tylko czy gdzieś jeszcze nie ma danych odnośnie kont (jakiś zakamuflowanych pushlist, ich kopii, ch*j wie czego ;]). Na stan mojej aktualnej i dosyć niewielkiej wiedzy, nie. Nowy login do PSN = nowe konto użytkownika na konsoli (choć teoretycznie można pomieszać w xRegistry.sys). |
Berion mam pytanko!.
Czy da się konsolę kompletnie wy czyścić tzn. zapomniałem swoich kodów do PSN a poza tym chciałbym je na nowo założyć. Czy to raczej nie możliwe bo część znajduje się np. we flash-u. Lub np. kupiona z komisu i była JB. Czy da się stworzyć nowe loginy do PSN. |
Już istniejący powinien się dać bo ma ten sam rozmiar i będzie na początku tablicy.
- - - Garść informacji co gdzie jest, czyli czego kopię warto wykonać: Plik ze wszystkimi ustawieniami XMB, włącznie z danymi dostępowymi (loginy, hasła, maile) do kont, identyfikatorami kont, numerami kont, modelem dysku, jeggo fw, s/n itd. dev_flash2/etc/xRegistry.sys (i jego przed ostatnią zmianą w ./etc/backup) Plik z danymi aktywacyjnymi kont (czyli to co kupiliśmy w PSS): dev_hdd0/home/<id użytkownika>/exdata/act.dat + dla każdej gry: <pss-owy id np. gry>*.rif save'y (również te z Copy Prohibited): dev_hdd0/home/<id użytkownika>/savedata/<id gry>/ wirtualne karty: dev_hdd0/savedata/vmc/<nazwa karty>.vm1 (lub vm2 jeśli to karta PS2) gry (włącznie z patchami i dlc, zarówno te na PS3 jak i PSX): dev_hdd0/game/<id gry>/ gry na PS3 od kuchni (te z PSS, nie z PS3BD-ROM): <id gry>/ICON0.PNG (ikonka gry wyświetlana w XMB) <id gry>/ICON0.PAM (animowana ikonka gry wyświetlana w XMB) <id gry>/PIC*.PNG (tło pod ikonkę gry wyświetlane w XMB) <id gry>/PS3LOGO.DAT (boot logo PS3 [?]) <id gry>/SND0.AT3 (tło muzyczne pod ikonkę gry wyświetlane w XMB) <id gry>/PARAM.SFO (wiadomo) <id gry>/TROPDIR/TROPHY.TRP (plik instalacyjny trofeów) <id gry>/USRDIR/EBOOT.BIN (loader) <id gry>/USRDIR/* (pliki/foldery gry) gry na PSX od kuchni (te z PSS, nie z PSXCD-ROM): <id gry>/*.* (j.w) <id gry>/USRDIR/CONFIG (parametry dla ps1emu) <id gry>/USRDIR/ISO.BIN.EDAT (?) <id gry>/USRDIR/SAVEDATA/ICON0.PNG (ikonka dla XMB w PSP) <id gry>/USRDIR/SAVEDATA/PARAM.SFO (wiadomo) <id gry>/USRDIR/SAVEDATA/SCEVM0 i SCEVM1 (obrazy kart pamięci dla PSP) <id gry>/USRDIR/CONTENT/EBOOT.PBP (archiwum z obrazem lub obrazami gier, ikonkami dla PSP itd.) <id gry>/USRDIR/CONTENT/DOCUMENT.DAT (instrukcja gry; w EU niebieskie tło z klawiszologią... w US skany oryg. instrukcji) |
Zakupiłem właśnie CTR-a także Berion możemy dalej kombinować ;) (tym razem z podmianą istniejącego już save'a)
|
To, że Ciebie to nie interesuje to nie znaczy, że nie interesuje innych. To jest dział konsole i dział traktujący o sprawach głównie scenowych. Nie chodzi o to czy są wygodne czy nie, tylko że są i że XMB wczytuje je z dziwnym opóźnieniem (a jeśli lubisz nie wiedzieć gdzie masz swoje dane bo to "śmierdzi dosem" to Twoja sprawa).
Temat założyłem po to, aby samemu zarządzać tymi bazami BEZ udziału w tym XMB, a tym bardziej bez infrastruktury sieciowej Sony. - - - Biblioteki w pojęciu informatycznym oznaczają coś zupełnie innego. Nie wprowadzaj tutaj end-userowego zamętu. :P |
Ja nadal tematu nie odpuściłem - tyle, że najpierw muszę najpierw znaleźć jakiś tytuł z PSX'a ;)
|
Co kogo obchodzi jak danymi zarzadz czy jak je indeksuje konsola? Uzytkownika interesuje to co widac w XMB, bo z tego korzysta i to na co dzien uzytkuje...
EDIT : A tak zwane "bazy danych" to pewnie biblioteki, ktore to sa najwygodniejsza i najbardziej estetyczna forma organizacji danych w mojej opinii (nigdy nie wroce do katalogowania "po plikach", bo to smierdzi jeszcze DOSem...). |
Co tam siedzi PS3 na dysku ;]
No właśnie, w jakiś ekstremalnie niewygodny sposób. Wszystkie rzeczy wpisuje do jakiś baz danych i z nich odczytuje informacje.
Jeśli przekopiujemy nieistniejący w bazie (bazach?) save czy trophy, obraz karty itp., jeśli go usuniemy fizycznie to nie wywrze to żadnego wrażenia na XMB, który dalej będzie wyświetlał ten element w menu. Zdębiałem jak skopiowaliśmy ze Szczurem obraz karty PSX (są 1:1) zastępując pustą istniejącą, nową, oczywiście z różną zawartością. I co? Pusta. Czyli save'y/wielkości też są indeksowane? k***a Skoro wczytują fanty z baz to czemu do k* nędzy nie dzieje się to błyskawicznie tylko muszę czekać na załadowanie ikon itp. po kilka nieraz sekund? Co za absurd. I gdzie jest/gdzie one są? Jak edytować? Dowiem się. Ta konsola ma w sobie jeszcze dużo tajemnic i na swój sposób jest to ekscytujące. :P Po co ten post? Może kogoś zainteresuje i/lub rozwieje jego wątpliwości. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:37. |