![]() |
Zagraniczne sklepy z grami na PS3
Czy ktoś z Was orientuje się gdzie za granicą można tanio kupić nowe gry do PS3 przez internet i najlepiej jakby jeszcze dany sklep obsługiwał płatności PayPal no i wysyłał do Polski.
|
Ja kupuję za granicą, ale nie nowe. Starsze zwykle są mocno przecenianie i nówki (w sensie, że nowe w folii Sony) kosztują od 50 do 120zł co jest już IMO ceną w miarę ok.
thehut.com Nie wiem czy PayPal obsługują. Ja płacę kartą debetową (mało rozsądnie, wiem ;p). Przesyłka do Polski to funciak. |
Cytat:
A karta debetowa to takie zastępstwo kredytowej na potrzeby transakcji w necie którą zasila się ze swojego konta ile się chce ? I czemu nierozsądne ? - - - Przepraszam za post pod postem ale nie mogłem już edytować poprzedniego. Jeśli można mam jeszcze pytania. Czy można tam jakoś sprawdzić jakie języki są zawarte w danej grze bo przy niektórych pozycjach pisze ale niestety przy niewielu. A czy jeśli dana gra jest po angielsku to u nas w Polsce jest możliwe że gra pobierze łatkę i się spolszczy czy to po prostu niemożliwe ? Wysyłają do Polski bez żadnych utrudnień i ten funciak za wysyłkę to za sztukę gry czy jak kupię dwie lub trzy gry naraz to też za wysyłkę jest funciak ? Przy wielu grach widnieje napis Free Delivery czyli wysyłka gratis ale to pewnie nie dotyczy wysyłki do Polski ? Jaki jest czas wysyłki do nas do Polski ? To chyba wszystko o co chciałem zapytać i będę wdzięczny za odpowiedź. Sorry jeśli odpowiedzi na moje pytania można znaleźć na stronie ale niestety nie znam angielskiego. Pozdrawiam. PS. Z tego co zauważyłem to jest opcja płatności PayPal. |
Szczerze to nie wiem jaka jest różnica. Nie interesowało mnie to nigdy. Swoją mogę płacić przez sieć, zablokować możliwość zrobienia debetu i ustawić odpowiednie limity wypłacania pieniędzy z banku/bankomatach/e-sklepach dziennie/miesięcznie/rocznie co polecam uczynić. ;] Pre-paidu chyba nie można zrobić.
Nierozsądnie bo wg. mnie płacenie kartą w sklepach/e-sklepach w ogóle nie jest rozsądne. ;] - - - Ile nie kupisz to przyjdzie osobno, więc funt na każdą grę (Free Delivery na terenie Anglii). Zwykły list (kiedyś w bąblach teraz w tekturce) więc uważaj na adres jaki wpisujesz. Czas wysyłki to 24h od złożenia zamówienia, czasem wcześniej, a czasem później (jeśli masz informację pod grą: "in stock" bo jak "dispatch within a month" to mogą być i ze dwa monfy ;]). Gra do mnie do domu dochodzi zwykle po dwóch tygodniach (stawiam na winę Poczty Polskiej ;]). Języki w dostępnych grach to zawsze english (to w końcu angielski sklep prawda?). Ale jeśli chcesz zapytać o inne to możesz poprosić "Rosie" o numer katalogowy gry i porównać na np. gamefaqs czy jest to multi5 czy taki, śmaki itd. Zapomnij o grach w polskiej wersji językowej, te są zawsze wydawane (poza Uncharted 2) tylko na konkretny rynek. |
Wielkie dzięki za info.
Co rozumiesz przez cyt. "Zwykły list (kiedyś w bąblach teraz w tekturce) więc uważaj na adres jaki wpisujesz." ? Rozumiem że trzeba poprawnie podać Imię i nazwisko ulicę kod pocztowy i miejscowość no i kraj czy jeszcze coś ekstra ? Zwykły list powiadasz, czy mogą go u nas podprowadzić i szukaj wiatru w polu bo to nie polecony ? |
Co do kart to polecam prepaidowa eKarte w mBanku. Nabijasz jaka kwota chcesz i ryzyko ze kto naciagnie Ci na tysiace dolcow kradnac numer karty spada do zera (nigdy nie mam na niej wiecej niz 100 PLN na podstawowe potrzeby zakupow w iTunes).
|
Tak, te dane wystarczą.
Mogą i szukaj wiatru w polu. Raz (na kilkanaście gier) mi się zdarzyło, że nie dotarł i dostałem darmowy replacement. Ale lepiej nie nadużywać zaufania. ;] W każdym razie polecam sklep, szczególnie bardzo dobre jest podejście do klienta. W zupełnej opozycji do sklepów Polskich gdzie to klient jest zawsze złodziejem, cwaniakiem i nie zna się na niczym, a ekspedient/-ka to Bóg za ladą. :P |
Cytat:
|
Cytat:
|
paypal jest po polsku
|
Musisz założyć konto PayPal i powiązać je z kontem bankowym. Następnie jak dodasz jakąś grę "do koszyka" kliknąć coś co brzmi "Pay with PayPal" - coś takiego ;) i podać swoje dane - bodajże mail i hasło do PayPala ;) I w sumie to wszystko ;)
|
|
Cytat:
|
Zdaje mi się że to jest na zasadzie, że wtedy kiedy klikasz "Pay with Paypal" to nie podajesz im swojego loginu, ani hasła, tylko jakby ze strony się logujesz na PayPala, i automatycznie pobierają to z Twojego konta. Tak mi się wydaje, jest to logiczne ;)
|
Wszystko jest opisane w pomocy, na stronie paypal'a.
|
Cytat:
Zamieszczam mały poradnik, myślę że ktoś skorzysta Jak płacić przez PayPal 1. Oczywiście nie w każdym sklepie można płacić przez PayPal, ale bardzo wiele miejsc akceptuje tę formę płatności. Koniecznie sprawdźmy to, zanim zrobimy zakupy! Jeśli można płacić przez PayPal, to zapełniamy nasz koszyk towarami i przechodzimy do płatności. 2. Zaznaczamy więc punkt PayPal i klikamy na Płacę. http://s2.ifotos.pl/img/oplpaypal_hhwaaws.JPG 3. Przechodzimy do strony, na której musimy tylko zalogować się do systemu PayPal. Następnie sprawdzamy, czy wszystkie dane są prawidłowe, i klikamy na przycisk Zapłać teraz. Transakcja została dokonana. |
Angielski znać trzeba. Jak nie znasz, to się naucz, bo tracisz wiele (tym bardziej jeśli chcesz kupować za granicą, gdzie zazwyczaj dużo taniej niż w PL).
A paypala tłumaczyć nie trzeba, bo (jak już napisano) jest po polsku. https://www.paypal.com/pl/cgi-bin/helpweb?cmd=_help |
Cytat:
Za wcześnie się urodziłem jeśli chodzi o niektóre aspekty życia ale nie żałuję bo dzieciństwo było chyba lepsze bez tych komputerów i cudów techniki. Gdybym nie wyganiał dzieciaków od komputera i telewizora to pewnie przeczytałyby tylko wymagane w szkole książki (i to streszczenia dostępne w necie) i nie bawiły by się w wiele fajnych zabaw które rozwijają ich osobowość i charakter. Uff ale się rozpisałem i przy okazji odbiegłem od tematu. Pozdrawiam. |
Nikt nie napisał jeszcze o Amazonie, a należy o nim wspomnieć. Odział w Niemczech, czy Wielkiej Brytani. Na niektóre gry, czy filmy dają niezłe promcje. Opinie ludzi z Polski co do wysyłki są pozytywne, także możesz kupować bez obaw.
|
Taaa... ostatnio "próbowałem" zakupić grę z TheHut.com - ta stronka co Berion podał... czekałem 3 tygodnie na grę, aby potem dostać maila że jednak gra jest "out of store" i już nie będą jej mieli w sprzedaży i zostaną mi zwrócone pieniądze...
|
Kupowanie gier z metką "out of stock" tak się zwykle kończy. I chyba lepiej, że zwracają? :D
|
Tylko że kiedy kupowałem nie było jeszcze napisu "out of stock"... więc dostałem trochę wku... się zdenerwowałem ;)
|
Znalazłem sklep www.gameplay.co.uk gdzie mają bardzo tanie gry ale jest problem bo zarejestrowałem się ale nie dostałem od nich żadnych danych do zalogowania się do sklepu ani żadnej innej informacji. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym sklepem i może pomóc ?
|
Chcę się podzielić informacją na temat sklepu thehut.com bo jestem trochę w szoku. W dniu 1 marca zakupiłem u nich grę na PS3 "Damnation" za 9,85 funta, za wysyłkę nie policzyli. W dniu 2 marca dostałem od nich maila z informacją że dziękują za zakup i że termin dostawy może być do 20 dni poza granicami UK więc pomyślałem że poczekam te 3 tygodnie. Dzisiaj tj. 7 marca w skrzynce na listy znalazłem tekturowe pudełeczko z grą w środku, po prostu ekspresowa dostawa. Polecam ten sklep, płaciłem PayPal-em, wszystko bezproblemowo.
|
Więc tylko ja miałem pecha?:P Automatycznie Ci przelicza cenę aktualną wartością walutową, czy też nie?
|
Cytat:
|
Z tym przeliczaniem jest taki niuans, że wysyłka rzadko jest na drugi dzień, a pieniądze są pobieranie z np. karty dopiero kiedy zostaje wysłana. A więc, wtedy też kwota jest przeliczana i zależnie od kursu funta może być drożej lub taniej. Nie sądzę, że Ci nie policzyli, pewnie funt przez te kilka dni spadł, albo dolar się wzmocnił.
|
Cytat:
|
Cytat:
Jeśli kartą, to najczęściej jest właśnie tak jak piszesz (karta jest obciążana w momencie wysyłki towaru). |
Cytat:
|
Może załapałeś się na jakąś promocję w takim razie. Co prawda promocja to raczej w cudzysłowie bo płacą za nie i tak wszyscy, ale wiesz... Ładnie to wygląda: 10% zniżki na to czy na tamto, kody na funt/dwa zniżki itp.
|
Cytat:
|
Te % to są na wybrane towary. Zniżki na cokolwiek są tylko w postaci kodów do wpisywania.
|
Cytat:
PS. Prośba do innych o informacje o innych sklepach ale tylko tych co nie wymagają karty kredytowej i obsługują PayPal. |
Oczywiście, że sklep.
Oj tam, dopiero zauważyłem Twój post. ;d |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:08. |