Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Matematyka - wykład monograficzny (https://forum.cdrinfo.pl/f5/matematyka-wyklad-monograficzny-87976/)

icemac 17.02.2011 15:17

mi wyszło 13/3 dla W1 i 11/3 dla W2

choc to może źle jest obliczone ;)

i to liczone metodą wykresów :P

Reetou 17.02.2011 15:05

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1145979)
tyle, że wyszły mi niepełne produkty - tak półprodukty k***a

Mówiłem, że GUS. Dla przedsiębiorcy zysk będzie raczej wtedy, jak uda mu się upchnąć gotowy już produkt. Cóż z tego, że będzie miał pół magazynu półproduktów, których i tak nie będzie w stanie przetworzyć, bo obrabiarki i tak walą pełną parą. IMO może liczyć max. na 22 i w trybie pilnym oszczędzać na F. Ale ja się nie znam.

pali 17.02.2011 15:04

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1145980)
Jak się porobi wykresy to wychodzi, że bardziej opłaca się produkować niewielką ilość W2, poza wyrobem W1, bo wtedy spożytkowuje się niewykorzystane w innym wypadku możliwości obrabiarek.
(...).

Tak są wartości dobrane w zadaniu, aby właśnie to wyszło :)

Szczerze mówiąc nie wpadłem na to i sam z początku policzyłem jakby W1 był robiony 8 godzin na trzech obrabiarkach. Mój kolega nawet nie pomyślał o takim kosmicznym założeniu. Zawsze byłem noga z matmy, wyłączam się :)

Jarson 17.02.2011 14:52

Jak się porobi wykresy to wychodzi, że bardziej opłaca się produkować niewielką ilość W2, poza wyrobem W1, bo wtedy spożytkowuje się niewykorzystane w innym wypadku możliwości obrabiarek.

Jak mniemam, czas pracy w tym wypadku pokazuje na okres, po jakim trzeba wymienić obrabiarkę/części w obrabiarce, a więc przykładowo, jeśli maszynie F po wytworzeniu czterech W1 pozostanie jeszcze godzina pracy, to lepiej spożytkować ją na wyrobienie jednego W2 (na którego przetwarzanie w tej maszynie potrzeba akurat godziny) niż wyrzucać urządzenie/części do niego mimo niewykorzystanego w 100% potencjału.

Już jako pewnik zakładam, że nie można przerwać obrabiania w połowie i po prostu wymienić obrabiarki/tarcz/tulei/wszystko-jedno-czego po czym dalej obrabiać produkt, bo wtedy zadanie nie miałoby pod względem dydaktycznym sensu.

icemac 17.02.2011 14:44

przeliczyłem wszystko jako równania prostych i mi wyszło ;)

tyle, że wyszły mi niepełne produkty - tak półprodukty k***a

Reetou 17.02.2011 13:53

29? Jak 29? 29 niemożliwe, chyba że to wynik podawany przez GUS...

icemac 17.02.2011 13:21

dzięki za info

zobaczymy co "innym " wyjdzie, bo mi wyszło 29 ;)

ale to inna bajka :)

pali 17.02.2011 10:31

icemacu,
po prostu wkleję treść z komunikatora od kolegi, bez edycji:

-----------------
To nie ma sensu, IMHO. to sie rozbija na podproblemy.

maszyna O produkuje w 1godzine 5PLN robiac W1 i 1/2 PLN robiac W2, wiec niech robi tylko W1.
masztna P produkuje w 1 godzine 5/4 PLN robiac W1 albo 2/5 robiac W1.
mazyna F produkuje w 1 godzine 5/3 PLN robiac W1 albo 2 robiac W2 niech robi W2.

maszyna O zarobi 19 * 5
maszyna P zarobi 40 * 5/4 bo nie da rady skonczyc ostatniego W1
maszyna F zarobi 12 * 5/3 bo nie da rady skonczyc ostatniego W2.

-----------------

no i zgadzam się z tym, proste
natomiast jeśli do produkcji W1,W2 trzeba użyć O P F, to jest to inny problem - jeśli tak, to powiedz czy rachunek różniczkowy / całkowy można zastosować

icemac 16.02.2011 12:36

Ilość załączników: 1
@pali

poniżej oryginał - fotka ;)

to jest cała treść zadania i pytania do niego - jeszcze było 6. ale nie wiem jakie ;)

pali 15.02.2011 23:33

icemac,
pojawiły się rozbieżności, oto pytania:

1. Czy do produkcji jednej sztuki W1,W2 należy użyć po kolei wszystkich trzech obrabiarek? Czy też jedna obrabiarka może wyprodukować kompletny W1 lub W2 (wtedy problem jest banalny :) )?
2. Ograniczenie czasu pracy O P F w cyklu dobowym, czyli nie można zostawić nieukończonego W1 do następnej doby, tak?

Może daj oryginalny tekst, może być na PW.

icemac 15.02.2011 08:15

@andy
dzięki za stronę i zadanie z ceplusa :)

@pali
poszła peemka

pali 14.02.2011 23:15

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1145485)
Zysk zmaksymalizujemy dokupując drugą obrabiarkę F. Albo outsourcing na F :D

Na oko to widać i nawet moje obliczenia to potwierdzają :)
Ale mam takie braki, że nie odważę się pokazać moich wyliczeń. Ale wstyd :ysz:

ice, jeśli to ważne i nie dasz rady, daj znać na priv, dam kumplowi.

andy 14.02.2011 21:00

Przy zadaniu nie pomogę ale polecę http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.ph...C5%82%C3%B3wna Świetna baza z materiałami dla informatyków i nie tylko.

Reetou 14.02.2011 20:54

Zysk zmaksymalizujemy dokupując drugą obrabiarkę F. Albo outsourcing na F :D

ed hunter 14.02.2011 19:47

Trzeba podzielić czas pracy przez zużycie czasu pracy na produkcję jednostki.

Ja *******ę, język jak z najgorszej polityki, ale zmusza do myślenia przez chwilę. :D

icemac 14.02.2011 09:56

Matematyka - wykład monograficzny

Mam zadanie na wykład monograficzny k***a

Cytat:

przedsiebiorstwo produkuje dwa wyroby W1 i W2. w procesie produkcji tych wyrobów uzywa się trzech obrabiarek O,P,F. czas pracy (w godzinach) tych maszyn jest ograniczony i wynosi:
O-19
P-43
F-13
zuzycie czasu pracy maszyn na produkcje jednostki podano poniżej
W1:
O-1
P-4
F-3

W2:
O-4
P-5
F-1

zysk ze sprzedaży (w zł) wyrobów W1-5, W2-2.
Ustalić plan produkcji W1 i W2, aby zysk był maksymalny
dokładnie chodzi mi o rozpisanie wzorów produkcji (optymalizacja w postaci standardowej, kanonicznej), bo narysowanie wykresów, czy obliczenie jakos poleci mi z górki ;)

P.S.
wiem znów coś chcę, ale taki życie - jak czegoś nie wiem to pytam :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:44.