![]() |
Cytat:
|
i dalej debian :P
kowalik gratulacje postawienia serwera bez odpowiedniej wiedzy, zrobiles to calkiem niezle. zmienilbym kilka rzeczy co prawda ale i tak jestem pelen podziwu |
Cytat:
|
ze z bsd to wiem nie od dzis ale czy aby bankowo z freebsd? :)
|
FreeBSD nie znam, ale to przeciez na nim z jadrem Darwin siedzi OS X wiec nie moze byc zly :-)...
|
ale jest przeciez ubuntu server :P
a tekst o workstation widzialem :P |
Tak, różne cukierki mogą być w dystrybucjach różne.
|
To tak samo jakbyś napisał, że większość systemów ma ten problem, bo z OpenBSD zostało to przeportowane na inne OSy. O ile to prawda, bo to też nie zostało potwierdzone.
Swoją drogą jest to przykład na to, że to mit i kod open source nie jest bezpieczny, bo jest dostęp do źródeł. Ile osób ma czas i ochotę analizować tysiące albo setki tysięcy linii kodu? Poza tym, można użyć rozmaitych tricków, żeby kod zaciemnić. Ale to temat na odrębną dyskusję :) |
Cytat:
|
FreeBSD rulez ;)
|
Cytat:
że co do Ubuntu to pisałem jako workstation a nie server... cała dyskusja z palim była na ten temat. |
halo halo
do konfiguracji serwera to jest webmin spod www, gui do prawie pelnej konfiguracji wiec po co mi ubuntu i gui systemu ? :P skoro zdalnie z ladnym wygladem tez sie da :) |
Cytat:
Ktoś taki i tak będzie używać promil tego co system oferuje. Kadu, www, email, samba, amarok czy co tam. Oczywiście w debianie też to może zrobić na upartego ale ja bym takiemu czystego debiana nie stawiał. Debian stable ma stare pakiety, workstation to z reguły nowoczesne maszyny, problemy ze wsparciem, brak dźwięku z takimi rzeczami Kowalski sobie nie da rady. |
o to sie nie boj ;]
problem solved ;] upgrade gotowy, kodowanie gotowe |
demek, nie wiem z czym tam problem,
ale uważaj na kernela i gruba, żebyś go podniósł po reboot :) |
dpkg-reconfigure locales - nie pomaga
~# apt-get upgrade Czytanie list pakietĂłw... Gotowe Budowanie drzewa zaleĹźnoĹi Odczyt informacji o stanie... Gotowe ^[[?6cNastÄpujÄ ce pakiety zostanÄ zaktualizowane: libssl0.9.8 openssl 2 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 2023kB archiwĂłw. Po tej operacji zostanie dodatkowo uĹźyte 12,3kB miejsca na dysku. KontynuowaÄ [T/n]? T Przerwane. walcze dalej :P |
Patrix,
dobra - to jest serwer, OK no ale po co ZU Ubuntu? Chce używać tylko GUI w postaci KDE/GNOME - Windows czy OS X ma lepsze GUI. Zresztą na Debianie czy Slacku też są X. No to po co? Będzie miał nowsze pakiety - ale za to więcej błędów i co te pakiety wnoszą? Zazwyczaj nic. Czy ZU będzie miał kernela 8.9.2 czy 12.2.4 to i tak nie zobaczy różnicy. Będzie ZU Fedorą testował błędy dla RH :) Zobacz jaką dziurę ma w numeracji Slackware - to z czasów, gdy dystrybucje "popkulturowe" zaczęły ścigać sie na numerki. Slack ich wszystkich przebił od razu dając numer najwyższy :) Tak mi się przypomniało, bo Berionu o tym mówiłem niedawno. |
Cytat:
|
Cytat:
Czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/f113/linux-5...ml#post1112587 Jeszcze zieloną reputę mi za to wlepiłeś :) Cytat:
Ubuntu jako server ? Nie, moim zdaniem to byłby zły pomysł. Ubuntu tylko jako workstation. |
Cytat:
A potem Windows wydaje im się idiotyczny, bo zmusza do zapamiętywania ciągów obrazkowych poleceń, których nijak nie da się wydedukować z ogólnej logiki systemu. |
Cytat:
sam też używam Debiana console na VPC pasożytuję na nim (skrypty php, samba etc.) używam go jak programu :) Ale większość ludzi jak nie ma opcji do wyklikania to nie umie, na słowo konsola dostają gęsiej skórki etc. Tu wkracza Ubuntu np. Pali pisał, że debian = stare stabilne pakiety i jak robimy błąd to w 99% to nasza wina - OK :) Ubuntu jest na debianie, pakiety nowe, błędy są, ale ma 'kreatory', masę gui i tak dalej. Kowalskiemu w debianie nie przydadzą się stabilne pakiety skoro ich nie wyklika, w ubuntu to sobie wyklika i jakoś lepiej lub gorzej to będzie działać. |
Patrix,
Z rok temu ktoś uznany napisał artykuł z tezą Linux is Dead - znajdę, to wkleję (zobaczyłem ten art po tamtej "dyskusji"). W skrócie chodzi tutaj o brak wypracowanych standardów i brak koncepcji co do rozwoju poza środowiskiem serwerowym. Swoje zdanie na temat dystrybucji Linuksa "dla laika" również podtrzymuję. W wielkim skrócie: po pierwsze siła UNIX-like nie polega na wyglądaniu jak Windows, po drugie dla laika powinna liczyć się stabilność kosztem nowości, bo laik nie rozwiąże problemów z prostymi błędami w pakietach. Zobacz, -Kowalik- ma produkcyjne środowisko (potężny i fajny sklep internetowy - mam nadzieję, że mogę zdradzić), jak sam przyznaje jest laikiem i zapewne poradziłby sobie z upgrade systemu, gdybyśmy go kierowali tutaj na forum. Po co mu Ubuntu, żeby mieć problemy? |
No i dużo nie trzeba było, już Kowalskiemu się oberwało ;]
|
zawsze robie na debianie, nie jeden serv, domowy oczywiscie debian :)
|
Cytat:
Dla Kowalskiego na workstation niekoniecznie - lepsze ubuntu - też na debianie ale ma dużo konfiguratorów poza tym słyszałem, że to w zasadzie debian testing. Nie wiem, kto robił buhaha w 2003 ale przez mgłę pamiętałem naszą rozmowę klik - w zasadzie dalej się ze swoim postem zgadzam, tylko tak jakby atmosfera jest ostudzona :D |
demek, daj znać czy Debian normalnie zaktualizował się na produkcyjnym środowisku, bez żadnych manipulacji wymagających większej wiedzy niż w instrukcji update.
Debian to jest jednak maszyneria :) A jak tu na forum w 2003 pisałem, że Debian to najlepsza dystrybucja, to ktoś robił buaahahaha i polecał jakeś Mandrivy czy inne głupoty (nie pamiętam kto to taki). Zdalnie też używam Debiana, ale na osobistą maszynę lokalnie wolę Slackware; to taki czysty UNIX, bez konfiguratorów, automatów i milionów zależności w pakietach :) |
Kolega :] Dobrze że nie obywatel ;) A Andy się specjalnie nie wychyla w temacie ;)
|
kolega sie juz odezwal
podalem gg, czekam na kontakt :) mozna na screenie odpali i kolega zobaczy jak to wyglada z konsoli :D |
Skoro tak kompleksowo podchodzimy :), to po kolei:
Kod:
$ sudo apt-get updatehttp://www.debian.org/releases/stabl.../index.en.html -Kowalik-, lepiej daj to demkowi czy komuś, komu ufasz... Po upgradzie trzeba dokładnie sprawdzić twoją webaplikację (stronę www), aby zobaczyć czy nie ma konfliktów czy coś. Dałeś mi IP, proponuję - daj też userowi andy, on interesuje się bezpieczeństwem sieciowym i jest kompetentny. Taka ogólna wskazówka: jedna sprawa to security twojego Debiana, a druga to security twojej webaplikacji - co oczywiście gdzieś tam łączy się. Takie testy bezpieczeństwa teraz nazywają się pentestami; jeśli zechcesz profesjonalistę to mów, dam kontakt do uznanej osoby, która jest OK, a może i nie zedrze (ale to są konkretne koszta). Z pentesterem podpisujesz umowę i wpuszczasz go na serwer. Ale na początek pogadaj z kolegami z forum :) Zrobisz jak uważasz. Aha, ja na tym słabo znam się, andy czy demek na bank będą lepsi. Twój serwer (serwer - nie strona, strony nie sprawdzałem!) zupełnie wstępnie z zewnątrz wygląda na poprawnie skonfugurowany. |
Cytat:
leniwy jestem :P to wybierz kogos i uderz na PM, mozna jeszcze zmienic apacha na ngixa, i cos sie pobawic czyms innym :) |
Jakie to wszystko mądre i oblatane :P Stary jestem, nie znam się. Ja tam tylko sprzedaje ;)
|
Cytat:
|
nie wiem jak jest domyslnie ale u mnie trzeba update :P
|
Spoko, jestem tu od 2004, tylko ma***322;o si***281; udzielam, jednak Ci***281; rozumiem. Zrób tak jak radzi Pali albo:
sudo apt-get update sudo apt-get upgrade sudo apt-get clean Po ka***380;dej komendzie Enter, ka***380;da z nich mo***380;e troch***281; trwa***263;, szczególnie ta druga. Na sam koniec piszesz sudo reboot, czekasz pare min i cieszysz si***281; odswierzonym systemem. Posiadam serwery dedykowane w OVH od lat w***322;asnie na debianie. Mimo wszystko s***322;u***380;***281; rada:) EDIT: demek mnie ubiegl, ale zapomnia***322; o apt-get update przed upgrade:p Sent from my iPhone using Tapatalk |
tez moge pomoc w konfiguracji co tam bedziesz chcial, noc dluga jest
a nie trzeba dist dawac apt-get upgrade styknie :D |
@Gadzina dzięki za chęci ale wolałbym jednak otrzymać pomoc od użytkowników których znam tu od lat.
|
Ściągnij putty.exe na swojego windowsa, zaloguj się na roota i polecenie:
Kod:
$ apt-get dist-upgradeJeśli nie, to jesteś w czarnej d. Lepiej skorzystaj z pomocy kolegów :) BTW Podaj namiary tutaj (IP, domenę - obojętnie) w wolnym czasie polukam z zewnątrz. |
Jestem w stanie Ci pomoc je***380;eli chcesz:)
|
Debian Linux 5.0.5 i też komunikat że stary jak kamień. Ogólnie chodzi mi o aktualizację wszystkiego co możliwe i fachowa opinia co do bezpieczeństwa maszyny.
|
jaki OS?(pewnie linux bo ssh) co potrzeba zrobic?
|
Serwer dedykowany OVH
Czy jest tu ktoś kto jest mi w stanie pomóc to trochę ogarnąć i skonfigurować? Moja wiedza ogranicza się do użytkowania a nie konfigurowania serwerów :/ Mój w dniu dzisiejszym 2 razy zdechł a pomoc techniczna odsyła mnie do SSH bo to działa.
Jak w wejdę do Webmina i widzę napis '48 package updates are available' to mnie krew zalewa bo boję się cokolwiek nacisnąć aby nie 'spsuć' ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:39. |