![]() |
Od dziś darmowy Internet w całym kraju
Z nieoficjalnych źródeł dowiedziałem się, że od dziś można korzystać z darmowego internetu.
Zgodnie z zapisami na które zgodził się 5 ogólnopolski operator hspa+, udostępnił on swoja sieć dla wszystkich niezależnie od tego jaką posiada się kartę sim. Wystarczy skonfigurować w telefonie/modemie nowy profil z APN: "darmowy_internet", następnie ręcznie wymusić połączenie z siecią. Telefon przejdzie w tryb roamingu i już można korzystać. Długość pojedynczej sesji ograniczona jest do pół godziny, prędkość ograniczona do maksymalnie 256kb/s. :) |
Każdemu obywatelowi również przysługuje setka wódki raz na dzień.
|
a dziala to? ktos sprawdzal?
|
|
Tia, darmowy.
Komuno wróć i nazwij się liberalnym kapitalizmem, dla naszego dobrego samopoczucia. |
Cytat:
|
u mnie na fonie dzia***322;a :w00t:
Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk |
U mnie działa na Nokia E61, ale nie będę korzystać.
Precz z darmochą! Precz z komuną! |
U mnie nawet w czajniku się pojawił. :taktak:
|
Cytat:
|
Czajnik mam podłączony do sieci. :taktak:
|
Mam rybę w sieci. :>
|
No to koniec prima aprilis. :)
Komu zadziałało temu gratuluję. :) |
Precz z komunom!
|
Szkoda że dziś już :D nie działa???:ysz:
|
mi działa również dziś,
nawet łącze przyspieszyło k***a |
szypko zapiernicza ...
|
Urwało mi ucho.
|
|
Nie dzięki... to ja już bym chyba wolał ten internet bez limitów za 9pln/m-ąc w heyah...
|
A propo interrnetu nie do końca darmowego, ale w zamyśle szybkiego.
Jako, że zmieniłem ostatnio Neo 2mb na trochę szybsze, spodziewałem się zauważalnie szybszego działania niektórych stron. Na sporej części faktycznie różnica jest zauważalna, ale rozczarowały mnie trochę serwisy typu YouTube czy Google Map. Jako, że mam na bieżąco podgląd szybkości danych to widzę, że pomimo dostępnego znacznie szybszego łącza, prędkość nie przekracza 200, czasami 300kb/s. Pytanie do osób mających szybsze łącza - z jaką prędkością otwierają wam się te strony? Google faktycznie ma tylko takie serwery..? |
Na YouTube ciągnie na bieżąco, czyli jak oglądasz płynnie i masz zapas, to zwalnia.
Netia 4 Mb chodzi mi zazwyczaj jak 3 Mb, ale jak zacząłem ciągnąć torrenta, to śmigało, z małymi przerwami, całą szybkością. Myślę, że to są jakieś ograniczenia serwisów, aby im bez potrzeby łącza nie zapychać. Z Megaupload jest podobnie, chodzi na pół gwizdka, jak mniejszy plik, to na 1/4. To samo proporcjonalnie było na Neo 1 Mb. |
No właśnie YouTube potrafi się haczyć. I to nie sporadycznie, ale właściwie za każdym razem, jak włączę jakiś filmik w rozdzielczości 720p. Cudów się nie spodziewałem, ale miałem nadzieję, że z tym już problemów nie będzie. A tu znowu muszę włączać filmik i zostawiać na chwilę, żeby się odpowiednio dużo wczytało. Fakt, że trwa to krócej niż do tej pory, ale łącze ma jeszcze spory zapas i nie widzi mi się to, że nie jest to wykorzystywane.
A w GoogleMap też miałem nadzieję, że przesuwanie mapy będzie płynniejsze. I tu też - jest trochę szybciej niż wcześniej (ale tylko trochę) natomiast czekać dalej trzeba mimo, że zapasu jest sporo. Ideałem byłoby dla mnie, gdyby mapa przy przesuwaniu wczytywała się na bieżąco. Wydaje mi się, że łącze powinno na to pozwolić. |
Ja mam 25 Mb i zależnie od "wiatru" mam płynne oglądanie YT lub bardzo skaczącą trnsmisję. 5 sekund oglądania i kilkanaście czekania.
W tym samym czasie strony chodzą normalnie pliki śmigają aż miło a YT jak zawieje. |
No to ok (znaczy nie bardzo, ale dobrze wiedzieć, że nie tylko u mnie się to zdarza).
A jak z Google Map? |
Aktualizacja :D
Więc w tej chwili YT albo się sknociło albo u mnie licho hula. Dlaczego ? Otóż ponownie szukając w sieci czegoś (tajemnica nie mogę powiedzieć choć bym chciał :D) co mnie ciekawi podglądam YT. Wygląda to tak. Klikam filmik pojawia się strona odtwarzająca, ładuje się dłużej lub krócej po czym rusza. Odtwarza kilkanaście sekund po czy znowu ładuje. Chwila czekania i znowu chwila oglądania. Zdarzało się to ale nie często. Czasami otwierałem kilka filmików z teledyskami gdzie pierwszy sobie grał bez zacięć, a kolejne otwarte były zatrzymywane pauzą aby miały czas w pełni się ściągnąć. Kiedy obejrzałem jeden zamykałem i puszczałem następny. Dzisiaj mam tak że jeden filmik po chwili odtwarzania sobie stoi. Przesuwając suwak o 5 sekund do przodu praktycznie od razu ładuje się 30 sekund. Wystarczy od razu kliknąć PLAY i jedzie dalej. Taką operację powtarzam do skutku czyli do obejrzenia całości. Wniosek albo YT jest skopane albo przeglądarka (inne objawy na to wskazują) Co ciekawe nie na każdym filmiku ta metoda działa. Jednego od godziny nie mogę obejrzeć. Oczywiście nic się nie ściąga komputer jest bezrobotny bo oprócz przeglądarki nie ma nic odpalonego. Mapy Google działają zadowalająco. W największym zbliżeniu przesuwając w bok po kilka ulic działa przyzwoicie ale jak przesuniesz na drugi koniec większego miasta musi chwila upłynąć na załadowanie poszczególnych elementów. |
też tak mam (przynajmniej dzisiaj). Próbowałem sobie coś obejrzeć aż w końcu dałem sobie spokój, bo miałem dosyć tych przerw.
O przeglądarce też myślałem, chociaż mam tak na różnych komputerach. Używasz Opery? |
Aktualnie Firefoxa jakaś tam pewnie najnowsza wersja. Dałem się namówić bo jak wiadomo aktualizacja oprogramowania pomaga w ochronie blelel..........
To już druga wersja z którą mam problemy. Więc może czas na coś innego. Chrome próbowałem opery jakoś nie. |
taa... pomaga w ochronie..
Tylko dlatego nie wróciłem jeszcze do wersji Opera, która chodziła jak złoto, bo nie pamiętam jaki numerek miała ;) |
Cytat:
|
podlizus :>
|
Aktualizacja problemów z YT. Godzina coś koło 01:00 w nocy. Filmiki nadal odtwarzają się w sposób skokowy z pomocą suwaka.
Dzisiaj o 7:30 filmiki odtwarzają się same z drobnymi przerwami ale postęp jest. Odtwarzam ten sam filmik żeby było jakoś obiektywnie. Więc od czego to zależy nie wiem. |
Za wysoka fala na Atlantyku? ;p
|
Cytat:
Otwarcie strony głównej Onetu w Operze, powiększenie do 120% i przesuwanie. Następnie zrobienie tego samego w IE 9. Dopiero teraz to przetestowałem i jestem zaskoczony. Zaskoczony dlatego, że pogodziłem się już z tym, że to skokowe przewijanie związane jest z powiększeniem strony (co robię ze względu na rozddzielczość ekranu w notebooku) i nic się na to nie poradzi. Teraz widzę, że w IE chodzi to idealnie płynnie. To nie jest może odniesienie do ostatniej wersji Opery, bo nie sprawdzałem tego jeszcze w innych (co zrobię), ale przyznam, że tu Opera zaskoczyła mnie na minus i to mocno.. |
Z ciekawości sprawdziłem. Chwilę szukałem, gdzie w IE zmienia się powiększenie i w końcu zostawiłem na 125%. Chodzi tak samo płynnie jak w operze, choć w IE zauważyłem, że ekran zaczyna się przewijać z pewnym opóźnieniem. Później przewija się już płynnie, jak w operze, na początku tylko jest wyczuwalny moment zawahania w IE.
|
U mnie tu w ogóle nie ma porównania..
Fakt, że mam mysz Logitecha (VX Nano) z funkcją Smooth Scrolling, gdzie widoczne jest to na pewno dużo bardziej, ale nawet bez tego różnica jest wyraźna. W Operze spora ilość stron przewija się wyraźnie skokowo, jakby coś nie nadążało (zużycie procesora od razu skacze) i były chwile opóźnienia. Pod IE jest płynnie. Muszę się jeszcze przyjrzeć na zużycie procesora, bo w Operze jest kilkanaście procent, co przy 8 wątkach może być 100% jednego rdzenia (wątku). Może IE potrafi jednocześnie używać więcej..? |
Użycie CPU przy 10 kartach w operze 0-3%
|
|
Win7 32-bit
|
no to great..
chyba jednak wrócę do tematu czystej instalacji... |
To jeszcze jeden test.. Ta strona pod Operą:
http://allegro.pl/klawiatura-bezprze...645241078.html powiększenie tak samo - 120% i przewijanie, czy jest płynne? U mnie jest skokowe strasznie, a zużycie procesora dochodzi do 20%.. Pod IE jest płynnie i zużycie do 5-8%. |
Nie ukrywam, że temat początkowy był żartem prima aprilis ale...
http://aero2.pl/Common/Images/logo.gif Cytat:
Oraz: http://aero2.pl/www/ubdi.html Ludzi z Warszawy uprasza się o testy :) Trudno to nazwać jednak darmowym netem, skoro chcą opłatę :P |
Jednorazowa. Nie ma zle - tyle zaplace za internet w 2 miesiace...
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
'test' usługi: http://www.wykop.pl/artykul/795289/t...netu-od-aero2/ 'małe ale' od uke: http://pokazywarka.pl/h6q6c2/ zasięg aero2: http://www.aero2.pl/Common/Images/za...2_20101231.jpg Nie podoba mi się, że wymagają "ksero dowodu osobistego" - to jest zgodne z prawem ? Spisać numer/serię do danych kontaktowych/zamieszkania i tyle im powinno wystarczyć, przy 'polskim' bałaganie im się to zawieruszy i ktoś na to wałki porobi. :sciana: |
W kwestii tematu: Zanim będzie darmowy internet to ja bym wolał, żeby wkońcu prędkość sieci w całej Polsce rzędu chociaż 10 Mb/s była standardem. Bo mieszkam nad morzem, a nie mogę mieć sieci lepszej niż 2Mb/s (ewentualnie 4), do tego z Tepsy. Śmiechu warte. A przepraszam mogę mieć kablową 8 i 16 Mb/s. Jeśli u mnie na osiedlu zatrybi to zmieniam.
|
Ja mieszkam w Lublinie (nie na obrzeżach, jakieś 3km od UMCS, Sławinek) i poza Neozdradą również na szybszy internet liczyć nie moge.
Ale cieszę się że mam radiowe symetryczne 2Mbit za 60zł bo inaczej to miałbym internet w komórce! W dodatku dzięki Wifi 5Ghz działa to całkiem sprawnie i bez limitów. Doczekałem się w roku 2010. Nie załozę Neozdrady, bo mając telefon VoIP i kilka komórek chyba raczej nie potrzebuje stacjonarnego, a bez niego netu nie ma. Wiem, w Afryce pewnie mają gorzej - ale jeżeli chodzi o kraje UE to na którym jesteśmy miejscu? Ostatnim? |
Ale za to pod względem cen jesteśmy w czołówce! :>
|
Cytat:
Ale masz za to świeże powietrze. :P |
Cytat:
Sobrus neostrada jest bardzo dobra. Bo oprócz szybkości liczy się stabilność, a awari praktycznie nie ma i jak napisał andrzej cenowo wychodzi bardzo dobrze, niż kilka lat temu. |
Nie wychodzi tak świetnie, jeżeli musisz dodać prawie 30zł za utrzymanie łącza.
Bo TP utrzyma łącze na swój koszt nawet jeżeli masz telefon w najtańszym abonamencie, ale nie jeżeli masz na nim nawet najszybszy i najdroższy internet. To taki sposób na ominięcie rozporządzenia UKE, że telefon i internet to usługi niezależne. Najtańszy abonament "Plan domowy taniej" to 46zł i zastanawiam się od czego to jest taniej. Taniej niż na Saharze? Taniej niż na Wyspach Wielkanocnych? Za 30zł w sieciach komórkowych rozmawia się za darmo. Nie zauważyli? Póki miałem telefon stacjonarny to miałem neostradę i net24 i rzeczywiście spisywały się świetnie. Złego słowa nie powiem. Ale jeżeli UPC reklamuje 120Mbit za 39zł to ja nie mam zamiaru płacić haraczu 30zł za nic - wole wspomóc lokalnego lubelskiego providera. Mimo że radiowy wcale nie działa gorzej (technologia 5Ghz) a łącze jest symetryczne ze stałym zewnętrznym IP (idealne na mój serwer). |
Cytat:
Cytat:
A i się dowiedziałem, że TP wchodzi teraz z internetem VDSL. Reszta operatorów pewnie też. W TP będzie prędkość 40 i 80 Mb/s: megaszybki.net i to wszystko za 100 zł. Także jak to się rozwinie w pełni jest nad czym się zastanawiać, czy jednak nie iść do TP. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 57721 |
Cytat:
Słyszałem, że Facebook i tak nie jest zgodne z polskim prawem d.s. bezpieczeństwa danych/ochrony danych osobowych etc. itd. itp. ale nasi nie mają na to wpływu bo coś tam... Dlatego poza wpisaniem tam /Jan Kowalski/ i /maila Kowalskiego/ nic więcej nie warto tam wpisywać. |
Ależ warto!
Warto również na n-k wkleić zdjęcie legitymacyjne, bo tak to ciężko byłoby ze skanem tego dowodu :D |
Za bardzo oddalasz się od głównego tematu.
|
Ja mam już 3rok TRAGEDIĘ co się zwie Orange Freedom Pro k***a i mimo wszystko jestem zadowolony :> wcześniej to ''surfowałem'' w technologi EDGE :ysz:
|
Za bardzo oddalasz się od głównego tematu.
|
k***aECHO :haha:
|
Cytat:
cyt: Cytat:
|
Wypełniłem formularz aero2 i wpłaciłem 55 zł, teraz oczekuje na info z ich BOK ... zobaczymy jak to działa..
|
Podziel sie wrazeniami jak juz potestujesz :-)!
|
Cieszę się, że ktoś się zdecydował przetestować to,
póki co tylko Warszawa/wysyłkowo tego nie robią, ale UKE już nad tym pracuje :) Co ciekawe nie reklamują się z tym zajadle, że tak powiem, wcale się nie reklamują... :) |
Dziwisz się dlaczego nie reklamują? Bo ja nie ||
|
Spróbuję zdjąć smoka z modemu Play i pewnie zamówię.
Z tego co czytam, wynika że można pełnomocnika ustanowić dla odbioru karty w Warszawie. Jeśli ktoś potrzebuje, to proszę pisać, podam swoje dane i mogę odebrać, przesłać. |
Pewien kolega z forum już poprosił o odbiór karty, właśnie dokumenta są przesyłane. Postaramy się ustalić dokładną procedurę z pełnomocnikiem.
|
Zastanawiam się ile czasu mam czekać na odzew z firmy aero2. Pieniążki wpłaciłem jakiś czas temu, potiwerdzenie bankowe wysłałem wraz z wypełnionym formularzem..zgodnie z ich wytycznymi. Do tej pory nikt ze mną się nie kontaktował..
|
Kolejna firma "krzak"? Coś myślę, że zawita do niej policja lub prokuratura.
|
@chris996, krzak to nie, popatrz kto za tym stoi...
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Pytanie, czy z tego faktycznie coś im zostaje.... :P Cytat:
|
Cytat:
Więc darmowy internet na stałe może między bajki włożyć. To prawdobodobnie nigdy nie nastąpi. |
Jaki Ci nawet jednorazowego koszta szkoda na ten cel to ja już nie wiem :P Jeszcze modem musisz kupić, za darmo nie rozdają.
Czekamy co @Gadzina18 poczyni w tej sprawie :) |
Cytat:
Dobre w tym wszystkim jest to, że przyspiesza i to znacznie. Standard VDSL2. W TP będzie 40 i 80 Mb/s :) Cytat:
|
Cytat:
TO takie ludzkie, w stylu "wykupmy ten patent i zamknijmy w sejfie, bo nasz biznes musi się kręcić". |
A we ''wschodniej Polsce'' to płaci się za gówno w oszołamiającej prędkości :buu:
|
Aero 2 Odbiór przez pełnomocnika
Poniżej informacje dotyczące odbioru karty SIM dla UBDI przez
pełnomocnika: Czy możliwy jest odbiór karty SIM dla Usługi Bezpłatnego Dostępu do Internetu przez osobę upoważnioną (pełnomocnika) Jakie warunki należy spełnić? TAK, możliwy jest odbiór Karty SIM przez osobę upoważnioną (Pełnomocnika), pod warunkiem iż osoba ta będzie posiadała imienne, oryginalne upoważnienie do obioru Karty SIM dla (UBDI) podpisane własnoręcznie przez osobę, która uprzednio wypełniła i podpisała formularz (przykładową treść upoważnienia zamieszczamy poniżej) oraz przedstawi wszystkie dokumenty wymagane do odbioru Karty SIM Przykładowa treść upoważnienia: "Ja niżej podpisany [*** podaj imię i nazwisko****], legitymujący się [***nazwa dokumentu tożsamości**] o numerze [*****] niniejszym upoważniam [*** podaj imię i nazwisko osoby upoważnionej**], legitymującego się [***nazwa dokumentu tożsamości**] o numerze [*****] do odbioru Karty SIM umożliwiającej dostęp do usługi bezpłatnego Internetu świadczonej przez Aero 2 sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Jednocześnie wyrażam zgodę na przekazanie przez osobę przeze mnie upoważnioną dokumentów lub kserokopii dokumentów wymaganych do odbioru ww. Karty SIM. [****data i miejsce***] [*****czytelny podpis****] Proces odbioru karty SIM przez Pełnomocnika jest następujący: Jeśli Kartę SIM odbierać będzie Pełnomocnik, należy: . podać w formularzu dane pełnomocnika; Formularz należy wypełnić w sposób kompletny i czytelny, podając prawdziwe informacje, a następnie go podpisać (PROSIMY O UMIESZCZENIE NA FORMULARZU CZYTELNEGO PODPISU). Jednocześnie zastrzegamy, że podanie nieprawdziwych, nieczytelnych lub niezgodnych z dokumentem tożsamości okazywanym przy odbiorze Karty SIM danych jest podstawą do wstrzymania procedury odbioru Karty SIM . po uzyskaniu informacji o terminie odbioru karty SIM, Pełnomocnik winien zabrać ze sobą: oryginał formularz, kopie dowodu Abonenta, oryginał udzielonego pełnomocnictwa . pełnomocnik składa także kopię dokumentu tożsamości oraz okazuje jego oryginał Pozdrawiam, Biuro Obsługi Klienta Aero 2 Sp. z o.o. |
Cytat:
Dodatkowo ma on działać na kartach sim wszystkich operatorów, a nie tylko jednego wybranego. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Na temat darmowego oprogramowania też mam nieco inne zdanie, ale to nie ten wątek. |
Nie darmowe a bezpłatne dla końcowego odbiorcy.
|
To raz, dwa że nie jest to alternatywą (i na razie nie będzie) dla internetu płatnego ze względu na prędkość i inne ograniczenia. Z kolei podstawowe usługi mobilne czyli mail czy komunikator są na tyle popularne, że udostępnienie je w każdym miejscu bez dodatkowych opłat może być z korzyścią dla wszystkich (większa produktywność).
Wydaje mi się, że darmowy powszechny internet (przynajmniej w dużych miastach) w podstawowej prędkości to przyszłość. Która jednocześnie niekoniecznie musi być konkurencją dla tego płatnego (i raczej na razie nie będzie). |
Cytat:
Cytat:
OK to co się dzieje dalej z tym internetem Aero2 bo odbiegliśmy od tematu, wiemy więcej szczegółów? |
Zero kontaktu z ich strony.... Dodzwonić się tam nie mogę od paru dni....:/
|
Najnowszy Komputer Świat na 2 chyba stronie jest krótki artykuł na ten temat. Co jak i dlaczego i.. dlaczego nie jest tak, jak powinno. Można rzucić okiem w kiosku, żeby mieć mniej więcej pojęcie, o co w tym chodzi.
|
Cytat:
Z uwagi na bardzo duże zainteresowanie Usługą nie możemy potwierdzić czasu oczekiwania. Pozdrawiam, Biuro Obsługi Klienta Aero 2 Sp. z o.o. Nieoficjalnie wiadomo że nie wydawali przez parę dni bo karty się skończyły -na dziś wydają tym co składali 30.06 i okolicach tej daty ale jak się skończą karty znów będzie przestój:) |
Spoko, od tego maja BOK... by powiadomic takich jak ja, ze trzeba poczekac. Brak jakiegokolwiek kontaktu z ich strony nie swidczy o nich dobrze...
|
Tam podobno nie ma wydzielonego BOK a całym interesem zajmuje się 2 osoby:>
|
no to ladnie... widać jak poważnie traktują ten biznes... ;)
|
Do tej pory nie otrzymałem karty sim, nie ma też żadnego kontaktu z ich "BOK". Jestem ciekawy ile jeszcze mam czekać? Jaki jest maksymalny czas oczekiwania na te karty?
|
Nie mają kart SIM znowu-podobno pod koniec lipca mają dotrzeć:sciana:
Obecne szacunkowe terminy odbioru karty SIM to 30 dni roboczychk***a |
Doszły mnie słuchy, że co karta to historia - różne się trafiają - z niektórych (po włożeniu do telefonu) ponoć można dzwonić (jest sygnał) ...
Tylko kombinować kiepsko - w umowie nie ma nic o tym, ale zawsze jest "niepoprawne z umową wykorzystanie" etc. w końcu mają klienta jak na tacy (ksero dowodu etc.) ... No ale to dzwonienie to ciekawostka :D PS @simian raticus zmień podpis na taki normalną czcionką bo jest drażniący i dziecinny :P ... |
Cytat:
|
A jak kogoś interesuje jak to na prawdę działa, to tam są też testy. Technicznie działa bez zarzutu. Problem jest w tylko w dostępie do kart. I to wielki problem. Ten przetarg być może niewiele zmieni.
|
@jakubd,
witamy na forum :) Cytat:
pieeknie.... :sciana: |
Patrix, dzięki za przywitanie.
A sytuacja z Aero2 faktycznie jest nieciekawa, ale rozpoznanie terenu wśród osób zainteresowanych i mających już dostęp do kart jest tak duże, że postępy są znaczące - nie pozwolimy Aero2 tak sobie udawać, że działają. Na sfinansowanie UBDI poszły w końcu tak na prawdę nasze pieniądze (zniżka na koncesję). |
Ja wyczekuję, aż zaczną rozprowadzać simki poza Wawą.
Niedawno polecono mi właśnie modem e173 z Playa (bez smoka, jeden zakup i podobno działa z każdym operatorem), bo ten z Playa obsługuje dodatkowo coś tam (częstotliwość) i "miało" to działać - teraz czytam, że już nie.... :( Trochę to bez sensu wszystko się robi, raz, że chcą 5 dych (niby do oddania- ale szczerze, kto zrezygnuje z tego?), a dwa, że tną usługi na karcie ogłupiając modemy. |
Do tej pory ja osobiście polecałem E173u-2 z Play. Niestety jak widać nie jest tak prosto. Ale problem wydaje się do przejścia, choć nie bez kombinowania.
Co do zmiany sposobu dystrybucji - tak jak pisałem raczej przed wrześniem nie spodziewałbym się żadnych zmian. Zmiana procesów musi potrwać. |
Widzę, że trzymasz rękę na pulsie.
Ta usługa aero2 to już na stałe już będzie czy terminowo ? Bo jeśli na stałe, to mają wyjątkowo kiepski "zimny" start, jeśli to ma być na pewien okres, to może biorą to na przeczekanie... oni się nawet nie reklamują z tym za bardzo. Edit, znalazłem: Rezerwacja uprawnia do wykorzystywania tych częstotliwości do dnia 31 grudnia 2024 roku. Powinni się "wyrobić" na czas... :] |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:15. |