![]() |
tanie linie lotnicze
Hej
Tak sobie czytam i juz mozna kupic bilety na samolot do Londynu. Na stronie http://www.airpolonia.com.pl mozna zamowic bilety. Na przyklad lot do londyny w obie strony koszuje ok 400 zl od osoby. Wlasnie sprawdzam jak to wyglada z sylwestrem ;) |
Pamiętaj, że to koszt samego przelotu, nie zawiera opłat lotniskowych itd...
F |
Tak więc cena pójdzie w górę...
Pozdro;) |
to cena za wszystko bo sam bilet w jedna strone to 129 zl :)
|
a skad to lata? i dokad? bo jak pamietam to lot do berlina konczyl sie prawie pod bremen - pozostale prawie 100km przejezdzalo sie na wlasny koszt - taki urok tanich linii
bo nikt nie chcial ich wpuscic bez oplat na przeladowane juz prawie duze lotniska - lotnisko w amsterdamie bez dobudowy nastepnych pasow zatka sie w przeciagu roku na amen.. z lotniska Oakland obslugujacego SF i BayArea samoloty startuja z 4 pasow na raz co 40 sekund... wyglada to niesamowicie... |
leci np z Pyrzowic - to kolo Katowic i londuje kolo Londynu - zaraz obok jest stacja i pociag do miasta (jedzie sie zdaje sie 30 min tak napisano na stronie ktora podalem).
Fakt to urok tanich linii ale i tak jestes szybciej i taniej niz busem na miejscu - 2 godziny logu, dojazd z lotniska do misiasta wliczajac odprawe - niech bedzie lacznie 4 godziny. Wlasciwie to mozna leciec na piwko do Londynu na weekend. |
kumpel leciał z Pragi do Londynu za podobną cenę.
nie zbyt wygodnie, jedzenie nie dają - ale tanio. a tak na marginesie co do BYTU tanich lini lotniczych w Polsce. Z tego co wiem, zyski przynoszą im loty jesli samolot jest prawie pełen, więc najpierw latają na różnych trasach, a tam gdzie nie bedzie DUŻEJ ilości chętnych .. bedą rezygnowac. Zostaną tylko te najbardziej dochodowe. Chociaż miejmy nadzieje, że przyjmie sie troche tego w Polsce. |
nic tylko korzystac :P
|
Sayan wiesz do londynu jest tak daleko, ze bez jedzenia w samolocie to ani rusz ;) i jest to cholerna wada tanich linii wlasciwie nie powinny latac bo glodza ludzi ...
|
Zawsze to mozna ze soba jedzonko wziasc :D
Gdybys wiedzial jak sie lata w calej Rosji (czyli na wschod od Moskwy) |
zgaduje ze w Rosji to sa sami "tani przewoznicy" tylko ze tam to przed lotem sie spirytusem zozgrzewaja... ;p
|
ja będąc w te wakacje w irlandii nasłuchałem sie o rayanie i o aerlingusie. ten drugi juz kupil samoloty ktore maja obslugiwac nowe polaczenia: miedzy innymi z polska i tu w zaleznosci od zrodel chodzi o krakow lub warszawe. tak sie sklada ze aerlingus ma ambicje bycia najwiekszym konkurentem ryana. a mi w to graj. bo to by oznaczalo ze moja nastepna wizta w irlanddi, a przynajmniej sama posroz bedzie o wiele milsza, krotsza
|
no ladnie :) to kiedy do Londynu? ;)
szkoda, ze te linie nie obsluguja jeszcze polaczen do/z Niemiec :( |
Zastanawiam się tylko, kto prowadził kalkulację ceny (jej składników). Bilet z Wrocławia do Warszawy kosztuje 19.90 zł + 55zł podatku za osobę dorosłą. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, co to za podatki?
|
Jaką miotłe wybrać, czyli latanie po polsku
Chciałbym wybrać jakiś tani podniebny autobus, na co zwrócić uwagę, na jakie opłaty dodatkowe przygotować się, gdzie tkwi chaczyk??
|
Cytat:
|
niektorzy przewoznicy nie informuja o oplatach lotniskowych, a w niektorych przypadkach o mozliwosci zawieszenia lotu jesli niebedzie odpowiedniej liczby chetnych tyczy sie to malych firm typu Wizz air[czy jakos tak]
|
Cytat:
|
Cytat:
ps : no i nie licz na szampana i kawior podczas lotu w tym przedziale cenowym:P |
Sprawdź tutaj:
http://wizzair.com/pl/index.shtml Poszukaj jeszcze Ryanair, Centralwings, Easyjet. Może tam coś będzie. Edit: Jeśli chcesz zabrać więcej niż 15 kg bagażu to tanie linie mogą okazać się baaaaaaaaardzo drogie. Za dodatkowe 15 kg zapłacisz np 100 funtów w Ryanairze. :| A np. w SASie 30 kilo wliczone w cenę biletu. :taktak: Edit#2: A tu masz wszystko co lata do Liverpoolu: http://www.liverpooljohnlennonairpor...nfo/index.html |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ed przeciez nie pije, jak tanie linie to wszystkiego sie mozna spodziewac :) ThX
Dzisiaj mam troche czasu to postudiuje to wszystko zobacze co i jak w koncu szukanie nie boli :piwo: @Yarozelsky Nie wiem czy dam rade bez kawioru i szampana, musze to jeszcze przemyslec :D |
rembrant
tanie linie sa tanie jesli - rezerwujesz bilet z miesiac wczesniej - potem juz sa drogie - nie masz duzego bagazu - czyli duza torba odpada a np plecak masz ze soba tylko.... - w anglii nie wybieraj glownych lotnisk tylko mniejsze to chyba tyle.....chyba ze sobie jeszcze cos przypomne |
Cytat:
jestem ciężki to się martwię :( :jezyk: edit: jeśli nie dają jeść (zmiłowania ile to kosztuje), lądujesz tak daleko, że całą oszczędność wydasz na taksówkę, nie możesz zabrać żelazka ||, to czekam tylko na dopłaty za nadwagę ^_^ :haha: ^_^ :haha: :slonik: |
Ilość załączników: 1
Czy to możliwe żeby lot do Londynu z Berlina koosztował 28 euro :wow:razem z opłatami lotniskowymi.
|
z londynu (w zasadzie z pod londynu) do pragi kosztowal rok temu na nasze 80 zl ze wszystkim.......takze 28 ojro to wiecej niz do pragi:)
|
Kurde, a je się kiedyś tłukłem do UK autokarem za 250 zł :boks:
|
Ale powiedzcie mi dokladnie jak to jest z bagazem np w Wizzair jest limit 20kg i pozniej 6 EUR za kazdy kg!!!! Ile bagazu uchodzi za bagaz podreczny a ile to bagaz?? Jakos tego nie kumam?
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ale jedne a teraz masz ich bardzo wiele wiec ceny jeszcze spadly
|
wszystko jest możliwe od kiedy z Polski latają tanie linie lotnicze jak np. WizzAir i CentralWings bo te polecam.
Zagadka tanich cen tkwi w tym iż linie lotnicze latają przeważnie do drugorzędnych portów lotniczych oraz nie ma podawanych posiłków na pokładzie. Choć ostatnio leciałem z CentralWings do Lizbony na międzaynarodowy port lotniczy właśnie w samej Lizbonie więce nie zawsze jednak są to druogrzędne porty jak np. Gatwick w Londynie (WizzAir lata na Luton). Mimo, że na pokładzie podano nam winko i jedzonko i różne gadżety zwykłemu pasażerowi raczej to już się nie przytrafi. Był to po prostu pierwszy lot tych lini do Lizbony i tylko dla VIP'ów :D jak i również dla mnie z racji, że wchodziłem w skład tej ekipy :) Warto zaglądać na stronki www ponieważ na określone terminy są czasem na prawde śmieszne promocyjne ceny. Ukrywane opłaty? Starczy tylko poczytać dokładnie regulamin, albo regulamin dla danej promocji. @joujoujou - skąd taka pewność co do bagażu podręcznego? Mi nigdy nikt go nawet nie ważył i zabierałem nawet plecak i torbe :) Można wziąść ile się chce, ale bez przesady... no chyba, że obsługa się przyczepi. na zdjęciu koniec naszego kontynentu czyli Cabo Da Roca koło Lizbony, fotka z właśnie tego pobytu wraz z CentralWings :) Portugalia jest OK jak i cała Lizbona z obrzeżami :D polecam |
Cytat:
Miałem plecak i laptopa, czepiali się, że to za dużo. Na Lutonie jest nawet specjalny "przymiar", jak ci się w niego bagaż podręczny nie zmieści, to nie możesz być pewien czy ci pozwolą go wieźć jako podręczny. |
Witam
Mam pytanko, czy ktos leciał jakimikolwiek tanimi liniami loticzymi do Francji, Interesują mnie ich opłaty lotniskowe i regulamin, bo na stronie zadnej z firm nie piszą nic o opłatach tylko ze cena ich nie obejmują, a jakie one są? |
na wizair pisze ile kosztuje lot i ile za co placisz
|
podaj mi link prosze bo albo jestem slepy albo sam nie wiem gdzie tego szukac, ja nie chce rezerwowac tylko doweidziec sie ile bedzie mnie kosztowała całosc
-= EDIT=- ja wiem jaka to strona, tylko prosze o dokladny link gdzie masz wyliczone co ile kosztujem, bo tam tylko widze opłaty za przelot nic o opłatach lotniskowych, tyle tylko ze ceny sąbez nich, ale ile te opłaty wynoszą ... |
a prosze
http://wizzair.com/pl/index.shtml |
zabawi***322;em si***281; troch***281; w archeologa, ***380;eby nie tworzy***263; nowego tematu.
ot***243;***380; wybieram si***281; na pocz***261;tku sierpnia do grecji i zobaczy***322;em ofert***281; skyeurope za 29 z***322; plus op***322;aty lotniskowe czyli po podsumowaniu 109 z***322; + ubezpieczenie... ph chcia***322;, ***380;e zauwa***380;y***322;em to dopiero po zakupie biletu za 259 z***322;... wi***281;c kombinuj***281;, gdzie tkwi haczyk, ***380;e tak tanio? |
Polecam CentralWings...www.centralwings.com kupuje tam bilety caly czas...
|
dwa lata temu lecia***322;em nimi.
z tego co pami***281;tam, to mieli chyba godzinne op***243;***378;nienie. tyle, ***380;e do salonik teraz nie lataj***261;, wi***281;c musz***281; skorzysta***263; z skyeurope... |
Centralwings - lot z Dublina do Gda***324;ska tu***380; przed Wielkanoc***261; - z powodu awarii hydrauliki (ju***380; sta***322; na pasie i musia***322; wr***243;ci***263;) op***243;***378;niony 4 godziny. :|
Na szcz***281;***347;cie ryanair te***380; zacz***261;***322; lata***263; na tej trasie. :taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
Ryanair bardzo ok (tylko siedze***324; napchane na maksa i jak kto***347; wy***380;szy to mu nogi ledwo wchodz***261;) nowe samoloty :spoko: a sp***243;***378;nienia tanich linii to niestety norma. gdyby nie przepisy to pewnie w tanich liniach by***322;yby miejsca stoj***261;ce jak w autobusie :hahaha: |
Cytat:
:hahaha: :hahaha: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Co polecicie na lot do Dublina? Najlepiej z Balic. Ale w gr***281; wchodz***261; te***380; Pyrzowice lub ostatecznie Ok***281;cie.
Wylot 29-30 czerwca. |
Cytat:
lub erbas :> |
Z KRK do DUB lataj***261; tylko Aer Lingus i Ryanair, o ile moje informacje nie s***261; przeterminowane. :]
Osobi***347;cie polecam tego pierwszego (cho***263; firma w zasadzie ta sama, bo aerlingus jest w***322;a***347;cicielem ryanaira). We***378; SG1 i SGA, bo mi troch***281; brakuje, a na modemie nie ***347;ci***261;gam - na pewno przy piwku si***281; gdzie***347; spotkamy. |
hejka od***347;wie***380;***281; , w lutym 09. musz***281; uda***263; si***281; z Katowic do Pragi na 3 dni [dwie doros***322;e osoby] czym najtaniej ??
|
Z Katowic do Pragi samolotem? A to zd***261;***380;y wystartowa***263;? ;p :rotfl: We***378; ch***322;opie autobusu poszukaj.
|
Cytat:
Mo***380;e nawet szybciej :taktak: |
Cytat:
bilet+opłaty kupiony 3 tygodnie wcześniej wyszedł ok. 20zł drożej niż autobus... który sie wlecze 6h minimum - samolot pół godziny:taktak: Niestety jak wiadomo skyeurope wycofał się z Polski:( a jeśli dobrze pamiętam latali do Pragi z Krakowa bądź Katowic. |
Odgrzeję dyskusję.
Dziś rano już myślałem, że przespałem ponad miesiąc i obudziłem się 1 kwietnia. Ryanair chce pobierać opłaty za korzystanie z toalet! Cytat:
Cytat:
- pobieranie opłaty (30 euro) za sztukę bagażu rejestrowanego, - pobieranie opłaty (15 euro) za zakup biletu kartą kredytową, - 20 euro za każdą dodatkową sztukę bagażu podręcznego (choćby to była malusieńka damska torebka, aparat, laptop, cokolwiek), - 10 euro za odprawę na lotnisku. |
nawet jak ktoś by chciał lecieć bez bagażu, to i tak nie uda mu się kupić biletu inaczej niż płacąc kartą (w Polsce bilet można kupić jedynie przez internet, nie można zapłacić przelewem - tylko karta) a ciekawe jak można nie odprawić się na lotnisku? :szczerb:
|
Akurat można się nie odprawiać na lotnisku, trzeba jednak spełnić pewne warunki:
-mieć tylko jedną sztukę bagażu podręcznego (i nic więcej), -wydrukować sobie boarding pass. |
Cytat:
Cytat:
|
Nie śpię. :nie:
A to, co cytujesz tylko potwierdza tezę o nowym trendzie - obniżaniu kosztów podróży przez podnoszenie cen. :P |
Czekamy na wprowadzenie miejsc stojących, 4 osoby na metrze kwadratowym, płatne dodatkowo 20 ***8364; od łba :]
|
Korzystanie z trapu przy wsiadaniu i wysiadaniu też po 10 ***8364;.
|
Cytat:
|
ale wtedy doliczą ci za dwie kryki :haha:
|
co nie zmienia faktu, ze (poza sezonem szczytu swiatecznego itp) tanie linie sa najtansze
dodatkowe opalaty irytuja, ale po zsumowaniu calosci i tam dajmy na to 20 funtow za return to mniej niz chcocby reklamowana ostatnio przez lufthanse 399pln za miasto w europie przeciez posilem w czasie lotu nie kosztuje tych dodatkowych 300pln? i tak nic nie przebije LOTu - najdrozsze, najgorsze, punktualne jak pkp, zero dodatkow... czysta poezja :D nigdy nie lecialem, ale nasluchalem sie wystarczajaco |
Znowu to samo. LOT najgorszy, bo polski. Nie leciał a wie, bo się nasłuchał. :rotfl:
Ani ci ten LOT polski, ani najgorszy, ba nawet nie najdroższy. Wiem, bo leciałem. :] |
tego nie napisalem :>
a to, co napisalem, potiwerdzam z cala stanowczoscia ;p |
w "rajanie" trza za kible płacić w samolocie :sciana:
|
Jeszcze nie trza, ale już niedługo - patrz na poprzedniej stronie tematu. ;p
|
cennik bedzie za "siku" i za "kupę"
a papier toaletowy będzie płatny oddzielnie a, i jeszcze ręcznik...też oddzielnie kwestia czasu, kiedy ktoś im nasra do pisuaru :hahaha: |
Powinni skorzystać ze starych, dobrych tradycji socjalizmu, i posadzić opryskliwą babcię kiblową, która wydzielałaby papier, i sprawdzała, czy ktoś nie napaskudził. Jak tak, to w łeb go!
W ramach rozkładania kosztów na czynniki pierwsze, powinna być osobna opłata za start, i za lądowanie. :rotfl: |
Cytat:
Płatne przy zakupie biletu. Za szczęśliwe lądowanie dopłata przy opuszczaniu samolotu. |
Cytat:
|
Znowu ryanair. :sciana:
http://gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/972844.html Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
:D |
opłata za niekorzystanie z linii Ryanair, jest znana wszystkim, choć zmienna. :]
|
Jak to teraz jest... Kontrolują w końcu te laptopy, dyski zewnętrzne i odtwarzacze mp3 na lotniskach czy to tylko takie rzeczy w USA?
1 lipca lecę linią Iberia na Gran Canarię przez Madryt i nie wiem czy mam się bać :P? |
bać się zawsze powinieneś :taktak:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
On z Serbii wrócił. I ma coś tentego... Rododendrony... |
Osobistej! ||
|
strzeż się idów marcowych :taktak:
|
Strzeż się siebie.
|
Najlepiej udawaj trupa.
|
Niech się na bagaż nada. :taktak:
|
do afryki
|
:hahaha: Tak etiopskimi liniami. :rotfl:
|
No to wiem już wszystko :> dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :szczerb:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Strzeż się Erbasów. :szczerb:
|
Cytat:
|
to moze jednak odpowiem
lapka trzeba wyjac z podrecznego i przez skaner przejzedza oddzielnie inne smiecie w torbie - aparaty, inna elektornika i tyle nie ma zadnych dziwnych kontroli, wlaczania sprzetuby udowodnic, ze to to na co wyglada kiedys bylo inaczej - pare lat temu za aparat w Berlnie wzieli mnie na kontrole - 5minut - sprawdzili tylko wnetrze torby testerem chemicznym i nic wiecej ale teraz NIC sie nie dzieje raz kazali mi wyjac z torby puszke - mialem aluminiowa, hermetycznie zamknieta puszke z kawa - Pani tylko spojzala na opakowanie i mi oddala koledze wyjeli z torby 125ml perfumy (mozna 100ml), ale jak zobaczyli, ze folia, to bez slowa mu oddali spowrotem slowem - nie martwic sie, dopoki nie masz dezodorantow, nozy, czy innych pilniczkow to wsio przepuszczaja |
Odnośnie lapka to wiem, że trzeba go z torby wyciągnąć ;) I ogólnie znam te zasady z dezodorantami, pilniczkami i płynami z limitem 100ml. Raczej chodziło mi o to, że np zabiorą mi dysk i sprawdzą co na nim mam. Kiedyś czytałem na temat takich kontroli w USA. Ale widzę, że do EU to nie dotarło... I dobrze :spoko:
|
Cytat:
|
Google mnie już "zaksięgowało".
Dzisiaj się dowiedziałem, że Airbusem lecę :spoko: |
Ściskaj go mocno kolanami! :spoko:
|
i weź jakiś spadochron...
jest duża szansa, że będzie którędy wyskoczyć :spoko: |
piloci nimi nie chca latac! :idea: sprawdz, czy leci z wami pilot! :szczerb:
tak to jest z francuzami - caly sprawny, "tylko" a to wycieraczki nie dzialaja, a to czujka predkosci... :szczerb: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:50. |