![]() |
Pytania VOL. 1
Witam, związku z tym że za niedługo będę inwestował w nowy sprzęt Ps2, HDD i akcesoria, mam dużo pytań na które bardzo proszę szczegółowo odpowiedzieć. Przede wszystkim zależy mi na odpowiedziach expertów.
1. Jakiej wielkości pendrive obsługuje Ps2? 2. Jakiej marki najlepiej wybrać pendrive? 3. Czy w sklepach np. Media Markt można znaleźć podróbki kart pamięci? 4. Czy jest jakaś różnica jaką nagrywarką nagrywa się płyty? Jeśli tak to jaką markę polecacie? 5. Zawsze wykonywałem kopie z oryginału programem Nero i nie zauważyłem błędów. Czy zauważyliście jakieś różnice między Nero, Alcoholem a DVD Decrypter? 6. W konsoli mam chip modbo, niestety nie wiem jaki to model. Czy da się uruchomić programy z karty pamięci? Czy wszystkie programy da się urochomić z karty lub napędu? Czy da się zmienić chipa który już jest wmontowany? 7. Dlaczego nie da się dolutować taśmy do HDD w najnowszym Ps2 Slim. Czy pozostaje tylko modchip? Pozdrawiam wszystkich i czekam na przemyślane odpowiedzi. |
Tematy zbiorcze to kiepski pomysł. :P
Ad1/2. PS2 nie obsługuje żadnych pendrive'ów. Pendrive'y obsługują programy homebrew i niektóre gry - a to jakie i jakiej wielkości zależy od USBD.IRX. Obecne obsługują LBA48, więc jest to jakieś 2,2TB. Sandisk, Patriot, OCZ albo drogie Kingstony (modele budżetowe nadają się do puszczenia w nurt bystrej wody w ubikacji). Ad3. We wszystkich. To pierwsze miejsce gdzie należy szukać podróbek kart. Super markety to sklepy gdzie sprzedaje się chłam - począwszy od żywności aż po sprzęt. Ad4. Jest różnica jaką nagrywarką się nagrywa. Obecnie wszystkie nowe nagrywarki DVD (sądząc po testach zamieszczonych w sieci) nagrywają podkładki pod piwo. Ja polecam Pionka 107D i 216D, ale takich już nowych nie znajdziesz, a nowe Pioneery to już nie są Pioneery. Ad5. Nie ma różnicy poza ceną. Ad6. Jeśli nie wiesz jaki to nie da się (nie wszystkie modbo obsługują DEV1/DEV2). Z napędu wszystkie. Da się. Ad7. Ponieważ nie ma kontrolera IDE na płycie głównej. |
1. Raczej kazda
2. Ciezko powiedziec. 3. TAK 4. Tak. DObra:) Ja preferowalem LG - mimo ze slaba, ale z booktype na rom bylo oki. Zreszta i tak zadnej kopii na dvd nie mam, tylko na hdd. 6. Powinno sie dac, jesli nie jest to jakis super stary chip. W razie czego przy jego pomocy wrzucisz co chcesz na MC. Patrz 7 odnosnie modelu ps2. 7. Dolutowac sie nie da bo zmienila sie budowa plyty i usuniete zostalo to zlacze. Co ma modchip do grania z HDD? Dysk zawsze mozesz podlaczyc przez usb i wykorzystac modchip do wrzucenia czego chcesz ma mc. Jaki to model slima, bo na nowszych nie dziala FMCB. |
Cytat:
Skoro złącze zostało usunięte to i tak HDD nie podłącze. Będę musiał szukać w sklepach starszej wersji slima, zależy mi na nowej konsoli do której podłącze HDD. Dziękuję bardzo za odpowiedzi, jeśli pozwolicie to za parę dni znów zadam parę pytań. |
Podlaczysz przez USB - co da wolniejszy transfer niz przez wewnetrzne zlacze, ale bedzie dzialalo. Zostaje tez mozliwosc uruchamiania gier przez siec.
Bedzie tylko wiekszy problem z uruchamianiem programow do obslugi dysku. |
Cytat:
A każdy wie jak chodzą gry na wolnym USB jaki posiada Ps2. |
USB to nie zlacze na plycie glownej - ja wciaz nawiazywalem do wpiecia go bezposrednio w plyte glowna, a nie ze nie istnieje inna mozliwosc:)
|
Tzn. chcesz mi powiedzieć, że w najnowszym slimie da się jakoś inaczej podłączyć HDD? Jeśli tak to napisz w jaki sposób.
|
Obudowa usb do dysku i dysk podlaczony do usb.
|
Cytat:
Takie coś to mogę robić w swoim starym Ps2 Fat. Chce nową konsole i grać z HDD. Pozostaje mi modchip. Jaki polecasz do tego slima? Bo coś czytałem, że nie każdy do tego nowego modelu pasuje. |
Nie uzywam takich rzeczy wiec ci nie pomoge.
|
Pytania VOL 2
Witam, zamówiłem sobie Ps2 Fat z adapterem i HDD.
1. Jakie programy potrzebuję, aby móc z Pc przesyłać obrazy gier na HDD? 2. Zwykły kabel sieciowy może być? Chodzi mi tylko o to żebym nie musiał za każdym razem wyjmować HDD z Ps2 gdy będę chciał wgrać gry. Pozdrawiam i proszę o wytłumaczenie co i jak. |
HDL Dump i Dumb (jeden po stronie Win32, drugi po stronie PS2).
Co to znaczy "zwykły kabel sieciowy"? RJ-45, krosowany. Cat 5e, może być UTP. Nie mam NA, więc nigdy się tym nie bawiłem. |
Berion nie każdy na forum ma taką wiedzę jak Ty a po tym co napisałeś nic nie można zrozumieć a z pewnością każdy z forum chciałby wiedzieć dokładnie co i jak zrobić.
1. Czyli potrzebuje dwa programy HDL dump i Dump? 2. Który program wgrać na Ps2 i jak? 3. Czy program uatomatycznie rozpozna HDD z Ps2? |
1. HDL Dumb uruchamiasz na PC, HDL Dump Server na konsoli. Sama procedura transferu do trudnych nie należy, więc myślę, że sobie poradzisz.
2. HDL Dump Server. Wgrywasz np. na Pendrive i uruchamiasz za pomocą np. menadżera plików(oczywiście musisz mieć modchip, albo któryś z exploitów, żeby uruchomić nielicencjonowany kod). 3. Jak kompatybilny to tak. |
Dzięki bardzo za odpowiedzi. Znalazłem też wcześniej dokładne opisy krok po kroku. Gry śmigają ;)
Jeśli możesz to napisz na PW swój numer gg lub maila chciałbym więcej się dowiedzieć o możliwościach Ps2. |
Czy ktoś mi doradzi w jaki sposób sprawdzić jaki mam chip? Ponoć modbo ale jaki model bym chciał wiedzieć bo nie wiem czy obsługuje uruchamianie programów z MC.
|
Utwórz na karcie pamięci folder BOOT i skopiuj tam jakiegoś ELF-a (pod nazwą BOOT.ELF).
Zresetuj konsolę trzymając R1 -> powinna odpalić się Twoja aplikacja. Jeśli jednak nie masz ModBo to być może inne sposoby zadziałają: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2dev1/ |
Witam, mój przyjaciel ma wielki problem. Ostatnio zamówił na allegro Ps2 Fat. Gdy paczka do miego dotarła zauważył, że coś lata w środku konsoli otwarł konsole i laser nie był na swoim miejscu ponieważ 2 rurki które go trzymają nie były na swoim miejscu (pewnie paczka była przerzucana ;/ )
Laser nie czyta żadnych płyt, płyta się kręci a laser ciągle próbuje odczytać płyte. Konsola jest w dobrym stanie wizualnym. Więc wątpię żeby sprzedawca mu sprzedał zepsuty sprzęt. Tym bardziej, że był ze nim przez parę dni w stałym kontakcie. Czytałem o DPD, że często zdarza się im uszkodzić paczkę. Czy da się jakoś inaczej spróbować włączyć grę bez wymaganego użycia lasera? USB? Nie wiem jaka przeróbkę ma konsola. Reklamacje zgłosił, ale nie wiadomo czy mu zwrócą jakieś pieniądze. Pozdro |
otwarł -> otworzył
Już Ci wcześniej pisano: z urządzenia na USB, z dysku twardego na IDE, sieciowo przez protokół SMB. Np. za pomocą programu OPL. |
Cytat:
Chyba czytacie co piszę, konsola nie ma działającego lasera a nigdzie nie znalazłem na forum informacji jak urochomić z pendrive programy bez użycia płyty bootującej. |
Najpierw musisz się zdecydować w jaki sposób chcesz uruchamiać programy skoro nie masz sprawnego napędu... Jeśli masz modchip to sprawdź któryś z DEV1.
|
Witam, dziś 2 pytania.
1. Czy ten modchip to podróbka Modbo760? Ponieważ coś za tanio to wygląda. http://allegro.pl/chip-modbo-760-do-...655892237.html 2. Czy Gran Turismo 3 powstało w 2 wersjach CD i DVD? Ponieważ w magazynie z 2000 roku była pokazana płytka CD-ROM na której była gra Gran Turismo 3 (Płyty o charakterystycznym, intensywnym, granatowym odcieniu i połysku lekko wpadającym w fiolet), posiadałem oryginalną płytę lecz była to wersja DVD (biała płyta). Czy różnią się czymś te wersje? Pozdrawiam |
Modbo tyle kosztują. Po za tym Modbo to podróbka Matrix Infinity jak większość modchipów. ;]
GT3 wyszło tylko na DVD, ale pierwsze planowane na PS2 Gran Turismo nosiło nazwę Gran Turismo 2000. Gdzieś demko z KIOSKów krąży po sieci i to było na CD (nigdy oczywiście oficjalnie niewydane). Projekt ewoluował w GT3. |
Odnośnie pytania nr 2 - Też miałem GT3 na DVD. Być może wersja na CD to Beta etc. W każdym razie przynajmniej europejski oryginał jest na DVD.
@Berion, fakt - patrząc po rozmiarach obrazów GT3 - PAL - ~3.61GB, NTSC - ~3.20GB. A GT2000 (PAPX_902.03) - ~180MB |
Dzięki za odpowiedzi. Teraz wiem, że GT 2000 to było jakieś demo.
Dziwne jest to, że DMS4 kosztuje tylko 20 dolarów a Modbo 760 też 20 ;/ więc skąd tak niska cena w PL ? |
Widziałeś ile sztuk ma wystawionych? Przy 100 sztukach nie problem zejść z ceny ;)
|
Ale czy to nie jest tylko klon?
|
Pewnie podróbka Modbo bo wątpię żeby ktoś za groszę produkował chipy i zarabiał gorsze na tym.
|
Nawet nie zdajesz sobie sprawy, że Chińczycy wszystko wyprodukują za grosze...
|
Posty związane z FMCB przeniosłem do tematu o FMCB.
Jeśli masz jakiś problem/pytania, zakładaj lub dopisuj się adekwatnych tematów. Zamykam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:21. |