Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Prędkość nagrywania (https://forum.cdrinfo.pl/f2/predkosc-nagrywania-8908/)

Magda 14.07.2002 11:20

Prędkość nagrywania

Mam problem z nagrywarką 16x. Wszystko jest dobrze kiedy nagrywam dane z HD. Ale kiedy tylko chcę przegrać płytkę "w locie", od 4% predkosc spada do 4x i tak jest już do końca. Próbowałam podłączać nagrywarkę na osobnym kablu ale efekt jest ten sam. Czy ktoś może spotkał się z czyms takim ??? Bardzo prosze o pomoc... :-(

grzeniu 14.07.2002 12:18

To nie wina nagrywarki, po prostu w takim tempie naplywaja dane z napedu odczytujacego. Albo jest to jakis muzealny egzemplarz 4x albo tu trzeba sie przyjrzec podlaczeniu, moze brak DMA...?

Microft 14.07.2002 12:19

A masz podlaczona ja w trybie DMA ??? W tym moze byc problem, chociaz wowczas powinno to dotyczyc zarowno nagrywania z HD jak i kopiowania w locie.

Magda 14.07.2002 12:49

To jest nagrywarka LG 16x NOWA! Z HD nagrywa płytę ok. 5 min. 15 sek. więc jest ok. Problem pojawia sie tylko przy przegrywaniu "w locie" A pracuje tylko w trybie PIO-4, ale to nie tego wina bo z twardziela jest j/w. :-(
Może związek ma to, że podczas startu kompa, po wyświetleniu informacji biosu, zamiast ladować sie sytem przez ok. 30 sek. widać kreskę _ migającą w lewym, górnym rogu ekranu. Po tym czasie system ładuje sie już normalnie. Zauważyłam, że muszę zmienic kolejność bootowania w biosie w ten sposób, żeby HDD byl wcześniej niż stacja dyskietek, wtedy te 30 sekund oczekiwania skraca się do 5. Ale to rozwiazanie też nie jest rozwiązaniem bo dalej jest nie tak jak powinno... !!!

Magda 14.07.2002 12:51

Acha, zapomniałam... Dziękuję, że ktoś próbuje pomóc! Cmoczki!

Sopel2 14.07.2002 14:10

Jak byś mogła napisz coś więcej o swoim sprzęcie i jak i co masz na ide podłączone.

artura2 14.07.2002 15:51

Jesli masz płyte z via to pamiętaj o driverach 4 in 1 ,mi to pomogło.

Laser 14.07.2002 21:18

Witam !

No to ja jush standardowo !

Zainstaluj sobie najnowsze ASPI 4.71
Podaj dokładnż zawartość obudowy twojego komputera.
Podaj konfigurację tzn co z czym jesat podłaczone.

No i podtrzymuję wersję kolegi na górze jeśli Twoją płytą główną steruje chipset Via to zainstaluj najnowsze drivery 4in1 to naprawdę jest konieczne i niezbędne.

Druss 14.07.2002 21:31

Złotko :) nie sluchaj ich, problem tkwi w twoim cd-romie, w zyciu nie nagrasz plyty w locie odpowiednio jezeli twoj cd-rom nie ma stalej predkosci, do nagrywania w locie najlepsze sa cd-rom`y z interfejsem scsi, ktore to posiadaja stala predkosc odczytu i duza role odgrywa tu czy zrzucasz z porysowanej plyty czy z czystej i gladkiej jak pupcia niemowlecia, takze jezeli masz jakiegos cd-roma o nie stalej predkosci to zapomnij o nagrywaniu w locie bo bedzie ci caly czas spadal bufor.

Sebastian997 14.07.2002 21:48

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Złotko :) nie sluchaj ich, problem tkwi w twoim cd-romie, w zyciu nie nagrasz plyty w locie odpowiednio jezeli twoj cd-rom nie ma stalej predkosci, do nagrywania w locie najlepsze sa cd-rom`y z interfejsem scsi, ktore to posiadaja stala predkosc odczytu i duza role odgrywa tu czy zrzucasz z porysowanej plyty czy z czystej i gladkiej jak pupcia niemowlecia, takze jezeli masz jakiegos cd-roma o nie stalej predkosci to zapomnij o nagrywaniu w locie bo bedzie ci caly czas spadal bufor.
Ośmielę sie polemizować z szanownym kolegą ;-))). Ja nagrywam bardzo często "w locie" z CD-ROMA i wszystko jest OK. Nagrywam na LiteOn 24102B z predkością x24, a czytam z CD-ROMA Teac CD-540E który korzysta z interfejsu ATAPI (a nie SCSI). Moge też zapewnic ze nie wszystkie plytki są w idealnym stanie-nie raz zdarzało mi się kopiować takie na których była nie jedna rysa.
Pozdrawiam-Sebastian

grzeniu 14.07.2002 22:01

Cytat:

Sebastian997 napisa***322;(a)

Ośmielę sie polemizować z szanownym kolegą ;-))). Ja nagrywam bardzo często "w locie" z CD-ROMA i wszystko jest OK. Nagrywam na LiteOn 24102B z predkością x24, a czytam z CD-ROMA Teac CD-540E który korzysta z interfejsu ATAPI (a nie SCSI). Moge też zapewnic ze nie wszystkie plytki są w idealnym stanie-nie raz zdarzało mi się kopiować takie na których była nie jedna rysa.
Pozdrawiam-Sebastian

Tylko, ze ty dysponujesz jednym z najlepszych cdromow i on czyta wszystko i sprawnie ale zapewniam cie ze gdybys mial LG52x i dal mu do odczytu porysowanego akossa to nie wiem czy podczas kopiowania w locie osiagnalby wiecej niz 4-6x a prawdopodobnie w ogole by sie wylozyl. Ja majac tego badziewia juz dawno dalem sobie spokoj z kopiami w locie. Jak na razie nie wiemy czym dysponuje Magda.8)

TeacMan 14.07.2002 22:53

Fakt że Teak540 bije wszystkie inne cd-romy na głowe jest chyba udowodniony :) :), ja miałem LG 52x i zmieniłem go na Teac'a teraz spokojnie kopiuje w locie 24x.
Magda włącz też DMA w cd-romie (napisz co masz), jeśli instalacja driverów tych co napisali wcześniej koledzy nie pomoże, to najprawdopodobniej czeka cię zmiana CD-ROMU.
Nie wiem co masz teraz ale moje LG wyciągało w locie 8x.

Druss 15.07.2002 17:20

Cytat:

Sebastian997 napisa***322;(a)

Pozdrawiam-Sebastian

Osmiele ci odpowiedziec na to pytanie, powiedzialem rowniez ze cd-rom musi posiadac stala predkosc, nie mowilem ze musi byc scsi choc takie cd-rom`y byly najlepsze.

JaMMiQ 15.07.2002 17:22

Cytat:

Magda napisa***322;(a)
To jest nagrywarka LG 16x NOWA! Z HD nagrywa płytę ok. 5 min. 15 sek. więc jest ok. Problem pojawia sie tylko przy przegrywaniu "w locie" A pracuje tylko w trybie PIO-4, ale to nie tego wina bo z twardziela jest j/w. :-(

Co do tej nagrywarki LG 16x to chcialem poinformowac ze mimo ze windows (i bios) nie wykrywa w niej DMA tylko PIO4 to jednak wlaczenie DMA we wlasciwosciach napedu w windowsie powoduje ogromny wzrost wydajnosci!!! Ten naped obsluguje DMA, tylko trzeba to samemu wlaczyc ! Sprobuj. Moze pomoze.

Magda 21.07.2002 17:40

Sprawa jest już opanowana :-))) Przyszedł taki smutny pan, wyjął kable, włożył nowe ( 10 zł. w plecy ), zrobił format c:, wgrał system i jest już ok. Do teraz nie wiem co było przyczyną, ale jest ok. Dziękuję wszystkim, którzy starali sie pomóc! BUZIACZKI dla Was !!!
PS. Jak w XP włączyć DMA do tej nagrywarki jak sugerował kolega powyżej ?

Shider 21.07.2002 22:01

Cytat:

Magda napisa***322;(a)
PS. Jak w XP włączyć DMA do tej nagrywarki jak sugerował kolega powyżej ?
To ten smutny pan nie wlaczyl Ci DMA?

artura2 22.07.2002 20:56

No problem XP domyslnie zalacza DMA jesli jest dostepne. Mozesz sprawdzic jesli chcesz oczywiscie,gdzies w menadzeze urzadzen w wlasciwosciach kontrolerów.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:42.