Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   OPL - Lista Kompatybilności. (https://forum.cdrinfo.pl/f106/opl-lista-kompatybilnosci-89184/)

michael555voyag 24.08.2011 23:32

W USBUtil Media Type ustawiam na Auto, Silent Hill 2 i GTA3 w ISO przez USB całkiem nieżle chodzą więc wszystko dobrze robie, ale chyba nie w tym problem, myśle więc nad takim pomysłem - podłączenie do mojej slim 9004 przez port network i jakiejś przejściówki HDD.Z tego co się naczytałem mają znacznie szybszy transfer.

Myszop 23.08.2011 14:48

Cytat:

Napisany przez michael555voyag (Post 1177335)
Moglibyście sprawdzić czy działa u was przez Usb na Ps2 Silent Hill Shattered Memories, bo umnie ani wersja Ntsc SLUS_218.99 (Uruchamia się, intro idzie o dziwo płynnie ale jak ma się zaczynać test osobowości to się zawiesza) ani Pal SLES_555.69. Eksperymentowałem z mode, sprawdzałem pod formatem i UL i ISO, po każdym nagraniu na Pendrka przejeżdżałem go Power Defragmentatorem i NIC! ten sam efekt. Dziwi mnie to bo na różnych stronach dotyczących Open Loadera 0.8 i Kompatybilności gier SHSM jest wymieniany jako działający???

SHSM jest wymieniany jako działający ponieważ poprawnie go instalowali, jak ci się ścina to może to oznaczać tylko jedno, że źle instalujesz grę.

Skoro gra jest na liście kompatybilności i opis stwierdza poprawność działania gry w OPL to znaczy że tak jest, u mnie jest wszystko ok i całą w jeden dzień 3 razy zrobiłem z karty microSD.

A jednak u ciebie nie działa to znaczy że źle ją zainstalowałeś.

Jeśli instalowałeś ją w USBExtreme to znaczy że w Media Type nie ustawiłeś na DVD tylko zostawiłeś na CD.

A tu jest duża różnica, bo SHSM jest na DVD

Jak masz grę obraz CD to w Media Type ustalasz CD, a jak na DVD to ustalasz DVD.
Jak zainstalujesz grę DVD gdy w Media type ustalisz CD to pójdzie ci gra do jakiegoś momentu w którym się zatnie i dalej nie idzie.
Natomiast gra na CD może być zainstalowana na DVD bez problemu ;) Half life i kilka innych małych gierek działało ;)

Skąd to wiem ? bo instalowałem z 10 gier na DVD gdy w Media type było ustalone na CD i miałem ten sam problem, to jak ustaliłem na DVD poszło gładko ;)

A czy NTCS czy PAL? to w SHSM nie ma różnicy bo obie wersje działają, bo grałem ;)

pod ISO lepiej gry chodzą na SMB bo sprawdziałem, większość ISO mi nie grała dobrze z USB.

P.S na górze opisałem instalację na USBExtreme, przez USBUtil nie wiem jak -.- skomplikowane.

michael555voyag 17.08.2011 13:37

Moglibyście sprawdzić czy działa u was przez Usb na Ps2 Silent Hill Shattered Memories, bo umnie ani wersja Ntsc SLUS_218.99 (Uruchamia się, intro idzie o dziwo płynnie ale jak ma się zaczynać test osobowości to się zawiesza) ani Pal SLES_555.69. Eksperymentowałem z mode, sprawdzałem pod formatem i UL i ISO, po każdym nagraniu na Pendrka przejeżdżałem go Power Defragmentatorem i NIC! ten sam efekt. Dziwi mnie to bo na różnych stronach dotyczących Open Loadera 0.8 i Kompatybilności gier SHSM jest wymieniany jako działający???

Myszop 07.08.2011 14:15

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1175639)
FMV nie jest formatem tylko ogólną nazwą na przedstawiane graczowi przerywniki filmowe, wcześniej przygotowane na stacjach graficznych, odtwarzane jako video (także format video może być dowolny). Jest to bardzo drogie i w dzisiejszych czasach mało kto się decyduje na coś takiego poza intro, czasem outro. Pewnie je mylisz bo USB w PS2 nie ma takiej wydajności jak bitrate filmików (audio/video), więc siłą rzeczy muszą rwać. Ograniczeń sprzętowych się nie da przeskoczyć.

W tym czerwonym to racja, nie da się przeskoczyć. Ale jednak coś piszczy w trawie.
FMV wiem że to był format ale już nie pamiętam czy filmików... chyba jakichś elementów z gier pc czy innych, nie wiem, nie pamiętam -.- to mogło mi się pomylić z formatem filmików.
A gdy odpali się gry z PS2SMB z Ethernet to faktycznie się wszystko szybciej wczytuje? bo nie wiem , a chcę sprawdzić jak się z sieci gra. Jak by ktoś miał to proszę o link jak poprawnie skonfigurować OPL przez kabel Ethernet.

na ps2 odpaliłem tylko kilka gier, a laser nawet nie doznał najmniejszych uszkodzeń itp, potem zastosowałem początkowego Open USB Loader do grania by zaoszczędzić laser, no i do dziś działa. ale co to ma wspólnego z tematem? nie wiem... xD

Berion 07.08.2011 14:03

Cytat:

Napisany przez Myszop (Post 1175636)
Nauczyciel od polskiego się znalazł... który stosował słowo "Bynajmniej" w swoich dawnych postach... bez zaprzeczenia :)

Nie przypominam sobie. Przytocz.

Cytat:

Filmiki FMV czy jakieś inne formaty. Jeszcze nie spotkałem się z grą w której jakkolwiek film się chociaż troszkę lagował :) było ich ponad 50 xD
FMV nie jest formatem tylko ogólną nazwą na przedstawiane graczowi przerywniki filmowe, wcześniej przygotowane na stacjach graficznych, odtwarzane jako video (także format video może być dowolny). Jest to bardzo drogie i w dzisiejszych czasach mało kto się decyduje na coś takiego poza intro, czasem outro. Pewnie je mylisz bo USB w PS2 nie ma takiej wydajności jak bitrate filmików (audio/video), więc siłą rzeczy muszą rwać. Ograniczeń sprzętowych się nie da przeskoczyć.

Cytat:

Ale lagi nie zawsze są winą przepustowości pamięci z jednego urządzenia do drugiego, między innymi wina źle nagranej gry, czy źle ściągniętej czy też przegranej itp ;d
Tak. My jednak rozmawiamy wyłącznie o grach z oryginalnego nośnika i poprawnych dumpach. Jeśli ktoś nie szanuje płyt i/lub ściąga nie wiadomo co, nie wiadomo skąd to jego problem.

Gdybyśmy mówili o niekompatybilnych grach, o których niekompatybilność spowodowana jest np. jakimś modem, ripem itd. to można spokojnie założyć, że większość gier jest niekompatybilna - czyli bez sensu.

Myszop 07.08.2011 13:55

Nauczyciel od polskiego się znalazł... który stosował słowo "Bynajmniej" w swoich dawnych postach... bez zaprzeczenia :)

Filmiki FMV czy jakieś inne formaty. Jeszcze nie spotkałem się z grą w której jakkolwiek film się chociaż troszkę lagował :) było ich ponad 50 xD

Ale lagi nie zawsze są winą przepustowości pamięci z jednego urządzenia do drugiego, między innymi wina źle nagranej gry, czy źle ściągniętej czy też przegranej itp ;d

Berion 07.08.2011 13:02

Filmiki FMV (czyli te renderowane na stacjach graficznych). Filmy liczone w czasie rzeczywistym (czyli te na silniku gry, odgrywane ze skryptów) są ok.

- - -

Słowo "bynajmniej" jest zaprzeczeniem... Zresztą całe to zdanie jest kompletnie bez sensu. Przeczytaj je sobie na głos. :P

Myszop 07.08.2011 13:01

co do gier na USB z pendraka, czytnika kart czy HDD usb to czemu piszą że im filmiki się tną ? ;d

Mi jeszcze w żadnej się nie zacinał. wszystkie chodzą płynnie bynajmniej u mnie ;d
a nawet gry się zacinają a lepiej chodzą ;d zwłaszcza GTA ;d nie zacina się z byle powodu..

A co do plików ISO ;x to czemu chcę zgrać grę w *.ISO na microSD to pisze że Dysk docelowy jest pełny? mimo że jest pusty...

tomx1989 07.08.2011 01:04

OPL 0.8 Network games *.iso Wszystkie gry działają;)
SCES_545.52.Rogue Galaxy
SCES_555.73.MotorStorm Arctic Edge (nie działają savy vmc)
SCUS_973.99.God Of War
SCUS_974.72.Shadow Of The Colossus
SCUS_974.81.God of War II
SLES_525.41.GTA San Andreas (chodzi lepiej niż z płyty)
SLES_525.84.Burnout 3
SLES_535.40.Fahrenheit
SLES_536.99.Swords Of Destiny
SLES_537.55.CastlevaniaCureOfDarkness
SLES_537.68.The Sword of Etheria
SLES_541.37.Just Cause (chodzi płynnie, brak lagów)
SLES_544.39.OKAMI
SLPM_652.09.Star Ocean 3
SLPS_256.75.Battle Stadium D.O.N
SLPS_258.15.Dragon Ball Z Sparking! Meteor (filmik laguje)
SLUS_200.71.Dead Or Alive 2
SLUS_203.12.Final Fantasy X
SLUS_207.33.Castlevania-LOI
SLUS_208.62.Blood Rayne 2
SLUS_211.71.Harvest Moon
SLUS_212.07.Dragon Quest VIII (wszystkie cut-scenki lagują)
SLUS_217.31.Silen Hill Origins

Network Games, USB until- Te gry nie chodzą w postaci iso (biały ekran)
FinalFantasyXII ul.SLPM_667.50 (czasami lagi w filmikach)
ICO ul.SCES_507.60
Bloody Roar 3 ul.SLUS_202.12

ethar 05.08.2011 10:28

Gry na DVD muszą być w folderze DVD, a na CD w folderze CD to po pierwsze, po drugie nazwa pliku musi wyglądać SLES_423423.nazwagry.iso ;)

Myszop 05.08.2011 09:12

czyżby nazwać je jak ? tak jak są nazwane po zainstalowaniu w USBextreme? czyli 34f232f.13.00?

ethar 03.08.2011 12:01

Cytat:

Napisany przez Myszop (Post 1174992)
W *.iso ? nie nie są w *.iso, ponieważ nie widzi ich OPL ;/ nie wiem jak to zrobić żeby wykrył plik *.iso, dlatego zainstalowane przez USBExtreme na PC na Format *.00 z ul.

Musisz je odpowiednio nazwać, i powsadzać do danych katalogów by OPL je widział ;)

rycho 03.08.2011 10:37

Nie opowiadam się na nic co nie wiem. Znaczy nie czytam pozostałych postów powyżej jednego powyżej. Baby to ZŁO.

Berion 03.08.2011 10:32

Oczywiście te które się posiada. ;]

Myszop 03.08.2011 09:24

Cytat:

Napisany przez ethar (Post 1174882)
Przez USB ale w *.iso czy przez USB until ? i jaka wersja OPL'a?

Przez USB z dysku twardego "TOSHIBA" 320gb 2,5 cala zewnętrzny z zasilaniem...

W *.iso ? nie nie są w *.iso, ponieważ nie widzi ich OPL ;/ nie wiem jak to zrobić żeby wykrył plik *.iso, dlatego zainstalowane przez USBExtreme na PC na Format *.00 z ul.

Jaka wersja OPL'a się pytasz? Wersja najnowsza "0.8"

Berion

ID tych gier bd miał jak naprawią mi hdd zewnętrzny ;d

Ja mogę zrobić listę kompatybilności gier z OPL, OPL z grami ;d to nie problem, ale nie sprawdzę wszystkich bo nie ma sensu miesiącami ich szukać po necie...
Mam ich trochę na tym hdd i zobaczymy co się da zrobić ;d

Berion 02.08.2011 15:18

Czy załączałeś jakieś mode'y? Jakie są ID tych gier?

I właśnie dlatego taka lista nie ma sensu kiedy wszyscy mają to w czterech literach. Zadowalają się radością działania. ;)

ethar 02.08.2011 15:01

Przez USB ale w *.iso czy przez USB until ? i jaka wersja OPL'a?

Myszop 02.08.2011 11:27

ja opiszę tutaj kilka gier które u mnie z HDD przez USB działały w OPL:

Oto one:

GTA; San Andreas - działa, trochę dłużej się wczytują pomieszczenia, ale mała różnica ok. 3-5 sekund więcej ;/
GTA3 - działa
GTA: San andreas PTMG 2 i rio de janeiro (ten z błędami) - działa
GTA: LCS i VCS - działa
Silent Hill Shattered Memories - działa
Silent Hill 2,3,4 - działa
Driver 3 i PL - działa
Blood Omen 2 i Soul Reaver 2 - działa
L.A Rush - działa
NFS; Undergroundy 1 i 2, most wanted - działa, nie działa natomiast ( umnie) carbon ;/
Resident evil outbreaki 1 i 2 oraz RE4 - działa
Tekkeny wszystkie na ps2 - działają (4,5 i tag)
Just Cause - działa, z niewielkimi co 5-6 minutowymi ścinkami 1 sekundowymi podczas latania ;/
Metal Gear solid Existence,subsistence i snake eater - działa
Metal gear solid 2 - przez początek w tankowcu działa w połowie się zacina... i dalej nie idzie grać.. 50/50 działa ;/
The Getaway black monday - działa, pierwsza mi nie pali ;/
Ratchet and clank - działa tylko 1,3 i Gladiator, 2 mi nie pali ;/
Star wars I video game - działa
Toy Story 3 - działa

Jestem w trakcie sprawdzania reszty gier ;d ok. 20+
szybko to ich nie sprawdzę, bo połowę pożyczyłem ;d
Policzcie se teraz ile na nie wydałem -.- oprócz GTA PTMG - bo to mod nie do kupienia ..

Berion 12.07.2011 22:16

Najwyższy priorytet jest z tego co kojarzę na mc. Zajrzyj do src to będziesz wiedział, mnie się nie chce. ;P

Co do FF12: tak, łata najpóźniej w przyszłym tygodniu będzie. Po FFXII będzie AIO, a potem to nie wiem... mam nadzieję, że gui do PS2PSXe + dźwięk (nawet taka beta byłaby świętym grałem dla niektórych, szczególnie tych bez napędu, połowa gier chodzi bez zarzutu).

ethar 12.07.2011 20:55

No dobra, jednak ja mam OPL'a na USB, zakładam że na gdybym stworzył ścieżkę mass:/OPL - dla Open Loadera, i drugą mass:/SYS-CONF/ to nie dałoby rady. A może bym mógł odpalać OPL'a z USB, a ścieżkę utworzyć na karcie? Czy automatycznie on szuka na dysku/pamięci której jest?

PS Widzę Final Fantasy XII! To może czas na epsxe?:P Dobrze by było gdyby dostał szatę graficzną... ech marzenia scenowców...

Berion 12.07.2011 16:40

SLES-54439 działa z USB bez żadnych dodatkowych trybów na OPL 0.8. Zarówno goły jak i ten nasz przetłumaczony na PL.

Cytat:

Swoją drogą konfiguracja opla jest zapisywana gdzieś w plikach ULE ? Zgadza się ?
Nie zgadza się. Nie wiem jak jest w tych betach bo nie używałem, ale v0.8 w "mc0:/OPL/" lub "mc0:/SYS-CONF/". Chyba w openps2ld.ini, ale głowy nie dam. Co chwile to zmieniają... ;]

Sugerowałem kiedyś wszystko w jednym "mc0:/OPL/opl.ini", ale nie wiem czy ktoś mnie już posłuchał. Utrzymywałem kontakt z Izdubarem, ale któregoś dnia zniknął (a reszta nie używa żadnych komunikatorów...).

ethar 12.07.2011 16:18

Open Loader 0.8 - v533
Grane przez Ethernet:
SLES_544.39.Okami PL - Pink Screen
SLES_534.43.Warriors - Działa
SLES_820.42.Metal Gear Solid 3 -Subsistance - Disc 1 - Działa
SLUS_205.54.Metal Gear Solid 2 - Substance (RIP) - Wchodzi do menu, lekkie błędy graficzne podczas wczytywania, Freeze przy wczytywaniu gry
SLUS_217.08.Neo Geo Battle Colloseum - Działa

Wszystkie gry odpalałem bez dodatkowych trybów (mode'ów) na pewno niedługo sprawdzę na innych trybach ;)

Komuś się to w ogóle przyda? Bo jak nie to nie ma sensu dalej się rozpisywać. Swoją drogą konfiguracja opla jest zapisywana gdzieś w plikach ULE ? Zgadza się ?

Berion 12.07.2011 12:58

Powodzenia. ;)

Problem z tymi listami jest taki, że nikt nie wpisuje (albo nawet nie próbuje) ustawiać różnych trybów, nie wpisuje wersji gry (które w większości są z netu, niekiedy grzebane), ani wersji programu (bety itd.).

Wszystko to sprawia, że nie ma to zwyczajnie sensu bo za dużo w tym jest informacji błędnych, niesprawdzonych.

ethar 11.07.2011 21:21

OPL - Lista Kompatybilności.

Pomyślałem że można by było zrobić taką listę ;) Na angielskich forach jest pełno takich, postów co działa a co nie. Tylko z tego się robi niezły bałagan. Więc każdy by pisał co mu działa, a co nie. Na jakiej wersji, oraz z czego grał. Temat by się przykleiło, i co jakiś czas by się edytowało pierwszy post. Wtedy naprawdę łatwo można by było to znaleźć... Dziś szukałem jednego linka w temacie OPL'a 13 stron szukania...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:07.