![]() |
Tylko mhdd i victoria wykrywa wszystkie a niektóre to hd tune.Bad sektory pojawiają sie i znikają, czyli mozliwe, że dysk je zastepuje z puli zapasowej.
Jak skanowałem programem od WD to mi wyświetlił sie komunikat FAIL a doczytałem gdzies, że to już kwalfikuje dysk do wymiany. Widzi current pending sector i juz dysk sie nie podoba programowi. mam założony inny temat o moim drugim dysku niedawno kupionym i z nim tez coś nie tak. Wartość odpowiadająca za calibrowanie sie zwiększa każdego dnia o 2 wartości i mi wibruje strasznie talerz. |
Cytat:
Z moich doświadczeń (głównie z serwisem Samsunga) - nawet jeden "current pending sector" był powodem do uznania reklamacji. Ale jak do sprawy podchodzi serwis WD to nie wiem. |
Tak dokładnie to nie ma badów :P Ale mi też by się nie podobało takie wariowanie.
|
Cytat:
|
he he... nie wiem, nigdy tak nie zrobiłem, ani nie znam nikogo kto by tak zrobił,
musiałbyś regulamin czytać :D Tak sądzę, że: najpierw musisz w takiej sytuacji uregulować ew. koszty, a potem dopiero wysyłają. Po jakimś czasie dysk staje się ich własnością, jeśli z niego zrezygnujesz. Rezygnując mam to na myśli, że pewnie mają zapis, że jeśli w pewnym czasie nie zapłacisz, to się go zrzekasz. Ale to takie teorie, z innych umów które kiedyś tam widziałem. Oczywiście, jeśli dysk będzie wadliwy to nie płacisz nic (poza kosztem wysyłki do nich)... |
Cytat:
|
jeśli reklamacja jest niesłuszna, a sprzęt sprawny,
to pokrywasz koszt transportu + mogą jeszcze Cię obciążyć za diagnozę. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja bym go reklamował. Nie takie mi już wymieniali.
|
haha, a ja już mam drugi dysk tym razem samsung spinpoint mp4 i ten chce albo sprzedać albo na gwarancje i sprzedać
|
czarodziejskiej kuli nikt tu nie ma :D
|
Cytat:
|
Przecież pisałem, że może tak być, dopóki nic nie wskoczyło jeszcze na ID05 :P
Miej na to oko, nie przejmuj się i używaj... |
Słuchajcie!! formatowałem dysk jakimś tam algorytmem 3 przebiegowym "0", "FF", "random", potem remapowałem dysk mhdd, następnie zainstalowałem system, znów remapowałem mhdd. Pobawiłem sie obciązałem dysk itp, remapowałem victorią. I tak każdego dnia victorią i mhdd. Problem zniknął:wow: nie mam żadnych bad sektorów, zniknęły sektory powyżej 150ms, 500ms mam ich kilka a tych 150ms 26. A przedtem było ich dużo więcej. Teraz dysk chodzi troche szybciej nawet. Co jest grane? nagle sie dysk naprawił? wiem, że to nie zalecane ale dwa razy odłączyłem zasilanie i po uruchomieniu systemu dalej nic, a kiedyś po takich nagłych zanikach prądu już miałem sektory niestabilne i bady.
|
Cytat:
|
W biosie nie ma "specjalnych wbudowanych programów" bo to jest BIOS. Chyba, że mówisz o UEFI, którego jeszcze na oczy nie widziałem (i mam nadzieję nieprędko zobaczyć). ;)
DBAN jest bootowalny, niezależny od systemu, ale jak tam sobie chcesz. |
Cytat:
Mam w lapku hp specjalny wbudowany program z poziomu biosu. A co do dysku to przecież nie da sie naprawić i dadzą nowy sprawny dysk i gwarancja jest dalej z tego starego dysku a mam ją do 2013 roku jeszcze. |
Nic zdrożnego nie proponowałem. Zapuść mu gutmana na kilka przebiegów DBANem. W tym stanie to po kilku dniach murowany trup. ;]
Ciekawe kto Ci taki dysk kupi. :P |
będę musiał go obciążyć do granic możliwości, niedługo kupuje nowy dysk 2.5cala 7200obr. Ten mi będzie zbędny więc jak tylko dostanie bad sektory to odsyłam na gwarancje i jak dostane nowy to sprzedaje :)
|
Cytat:
Działający dysk działa jak żyroskop, wiele nie trzeba, nie lepiej uczciwie mu zaserwować 48h mielenia głowicą non stop ? |
Zastąpione bad secktory przez dysk to sektory relokowane.
Jak już pisałem. Zrób screen z odczytu S.M.A.R.T i wyślij maila z pytaniem o gwarancję itd. Opisz swoje problemy i może się załapiesz. Albo dobij go tak, że będzie jakaś ładna liczba relokowanych... |
wkurza mnie ten wolno działający system i zacinki jak chce coś systemowego uruchomić (te bad sectory i dużo wolniejsze sektory są akurat w 8%dysku czyli na systemie). I to wszystko dlatego, ze zachciało mi sie skanować tzn remapować dysk i od tego momentu te problemy
co kilka skanowań dysku te sektory są w innej części dysku, przedtem były na 28% pojemności, może dysk te bad sektory zastępuje zapasowymi dlatego jedne znikają a drugie sie pojawiają. |
Cytat:
Z tego co się orientuję to nie tyle co nie współpracują z seagatem co jest to ich cecha charakterystyczna ale mniejsza z tym. Myślę, że póki co powinieneś korzystać z dysku, w moim przypadku sytuacja wyglądała tak: wolniej się system wyłączał, przycinki, relokowanych brak, po kilku dniach zaczęły się sypać lawinowo. Codziennie ok 70 mi przybywało. Z tym że ja już nie miałem gwarancji więc się nie śpieszyłem, w końcu kupiłem jednak nowy dysk i zdążyłem przerzucić dane, ale chyba już w ostatniej chwili. |
Cytat:
ok poczekam aż będzie sypać błędami. Pomijając fakt, że za każdym razym gdy remapuje dysk victorią to zacina mi sie dysk. Nie będę juz skanował dysku niech jest co ma być. Ok dzięki za podpowiedzi. |
Z tym raw read error rate nie do końca się zgodzę, nie wiem jak jest w przypadku WD ale w Seagate ten parametr oraz seek error rate zawsze jest duży i ciągle rośnie i jest to norma w tych dyskach. Ja po miesiącu przy 01 mam już 9ciocyfrowy wynik a przy 07 siedmiocyfrowy. Gdzieś czytałem że komuś parametr 01 po dojściu do 999999999 kręcił się od nowa, no ale to w Seagetcie. Co do poytania to wydaje mi się, że dopóki relokowane nie zaczną się pojawiać to Ci nie przyjmą.
|
po pierwszym parametrze raw read error rate widać, że coś jest nie tak bo błędów odczytów nie powinno być. Ja tylko chce wiedziec czy przyjmą dysk. Czy moge juz oddawać go.
|
Nie wiem jaki w tym sens żonglować programami, liczysz, że pokażą co innego ? :P
Dalej bad sektorów BRAK, ID 05 czysty. Więc nie wiem co Ci tu radzić :P |
Ilość załączników: 1
smart na dzień dzisiejszy
|
no to wrzuć jeszcze raz screena z hd tune
|
Boje sie że mi nie uznają dysko u chociaż na każdym programie widać, że sie coś dzieje. Sama ilość sektorów o odczycie większym niż 150ms jest juz poważna. Na dzień dzisiejszy zwiększyła sie liczba current pending sector do 34 Checkdisk nie wykazuje żandych nieprawidłowości a pierwsze bad sektory juz są od 6% dysku czyli gdzieś w plikach systemowych
|
Jeżeli system się nie uruchamiał bez przyczyny w zmianie konfiguracji - a więc przyczyną zapewne były fizycznie uszkodzone pliki - to nie widzę sensu dalej się tym dyskiem bawić. Ponadto próby naprawiania urządzenia jakąkolwiek metodą są zupełnie niepotrzebne, gdyż z jednej strony nie dadzą żadnego rezultatu, a z drugiej odkładają tylko czas oddania urządzenia na gwarancję - a tym samym otrzymania nowego egzemplarza.
|
Cytat:
Cytat:
|
Ok. Wiem co oznacza zerowanie. Wracając do dysku to dziś kolejne 2 sektory do remapowania sie pojawiły. Remapowałem victorią dysk. Już mam 16 sektorów current pending sektor. Raw read error rate mam juz 4164 a wczoraj było tylko 2524. Current i worst zmieniło sie z 199 na 198.
ps: musiałem zainstalować system od nowa bo nie dał sie uruchomić. Kiedyś miałem tryb ahci teraz mam dokładniejszy i bardziej rozmoznawalny przez programy ide, dlatego mi wykrywa tyle sektorów |
Nie zaleca się już niskopoziomowego formatowania - szczegółów nie pamiętam już.
Kilku przebiegowe zerowanie* jest skuteczne - uniemożliwia odzysk danych w opłacalnym czasie i kosztach (nieopłacalne). Jak chcesz skutecznej metody niszczenia danych to tylko młotek ;) *mam na myśli logiczne nadpisanie danych losowymi zerami i jedynkami. |
Czytasz ze zrozumieniem? Zabieg ten nie ma na celu usunięcia bad sektorów tylko uniemożliwienie odzyskania danych. Skoro się boisz o ich przeglądanie przez serwis WD...
Po za tym nie jestem przekonany czy dyski twarde można "wyzerować". Coś takiego jak niskopoziomowy format nie jest chyba już możliwy (głowy nie dam), także jedyne co nadpisujesz to sektory które pozwala Ci nadpisać fw dysku. |
tylko zawsze po zerowaniu dysku znikają bad sektory i sektory oczekujące na remapowanie. a potem za dzień lub dwa znów to samo podczas użytkowania. lecz sektory o długim czasie dostępu nie znikają. viktoria pokazuje je jako warning a jest ich sporo-ponad 150ms do nawet 600. różne wartości pokazuje.
ps. to obojętnie czy zeruje czy już kilka razy algorytmami marze dysk. problem pojawia się ponownie. |
Cytat:
Czy przeglądają to nie wiem, nie pracowałem nigdy w takim serwisie, ale ja bym nikomu danych nie wysyłał (mimo wszystko wątpię aby ktokolwiek miał tam czas na takie głupoty). Przejedź go z raz "DOD short" albo "PRNG" programem DBAN (Darik's Boot and Nuke) i będziesz mieć 100% pewność, że nikt nic z niego nie odzyska, ani nie odczyta. Wystarczy jeden przebieg (na który składają się zwykle trzy cykle, zależnie od użytego algorytmu). |
No tak, nie spojrzałem, że tam jeszcze bad sectorów nie ma (ale to raczej tylko kwestia czasu).
Ale odpowiadając na pytanie - obecność bad sectorów wystarcza do reklamowania dysku. |
Skoro niema ich w statusie to widać tak (nie używam mhdd, więc nie znam skuteczności),
możesz zrobić 'error scan' przez hdtune :P |
Cytat:
|
Dysk badów jeszcze nie ma (05) ! Są dopiero dwa prawdopodobne (C5) :P
Parametr 01 nie świadczy o uszkodzeniu. Dysk jeszcze nie kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej... poczekaj aż te dwa wskoczą z 05 na C5. Równie dobrze nie musi nic przeskoczyć a wartość w C5 się wyzeruje - wtedy dysk jest SPRAWNY. |
Cytat:
|
Jeśli są tam bad sectory, to dysk kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej.
|
WD-250GB bad sektory, gwarancja
Ilość załączników: 2
Witam. Posiadam dysk WD2500BPVT-00ZEST0. Jakiś czas temu a dokładnie kilka tygodni temu, zaczęły sie problemy z tym dyskiem. Na początek komp mi sie zawiesił, musiełem resetować. Sprawdziłem w hd tune i posiadał kilka sektorów oczekujących na remapowanie, czyli parametr smart C5. Było ich 2, potem znów za dwa dni kolejne 2. Zerowałem dysk. Udało się naprawić. Długo nie wytrzymało i znów to samo. I tak w kółko kilka razy robiłem. Zrobiłem skan mhdd i dysk posiada bad sektory a także kilkanaście z długim czasem odczytu. Każdego dnia ich liczba powoli wzrasta. Mam problem też z odczytem danych ta wartość też wzrasta. Dysk jest poprawnie od początku użytkowania czyli początek listopada 2010 roku, sformatowany przez windows7 (dysk posiada funkcje advanced format). Laptop ok. Czy moge oddać go bezpośrednio do WD?? Czy mi przyjmą go i wyniemią?? a może mam poczekać aż dysk sam padnie?? lecz to wiąże sie z tym, że nie moge przechowywać tam danych, a taki dysk jest do nieczego.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:01. |