![]() |
Do posłuchania
|
Ale jaka znowu hipokryzje?
|
Znowu źle interpretujesz. Wcale się nie cieszę. Pokazuję tylko hipokryzję ;)
MS tak się nad wszystkimi innymi wznosił i pokazywał jak to u niego w zamkniętej dolinie będzie super. Teraz widać, że były to tylko puste słowa, bo jeżeli jakiś producent się wypnie to MS nic nie jest na to w stanie poradzić. Pamiętaj sobrus "Im głośniej krzyczysz, że jesteś niepokonany, tym głośniej będzie krzyczał przeciwnik wbijając cię w ziemię." Dobrze się stało tylko z jednego powodu - pewne osoby zobaczą jak wygląda współpraca na takim poziomie. Dla mnie ta kwestia jest już zakończona - pokazałem co chciałem ;) |
Jak to nie, skoro sie cieszysz, że Microsoftowi się nie udało?
W następnych postach jeszcze bardziej. Raczej powinieneś się smucić, że na sensowne update mogą liczyć tylko posiadacze iOS. A z tego że Microsoftowi się nie udaje nikomu nic nie przybędzie. Chyba że po prostu fanboje sie cieszą, że u Google jednak wcale nie jest gorzej (chociaż jest do d**y) || Nawiasem mówiąc widać, że producenci sprzętu coraz mniej liczą się z Microsoftem. 10 lat temu nie współpracowałeś z M$ = nie istniałeś. |
@sobrus dowcip śmieszny i opisuje dużą część naszego społeczeństwa :P Jednak w żadnym wypadku nie odnosi się do tego...
MS miał prowadzić WP inną ścieżką - ponoć lepszą. W każdym możliwym momencie podkreślał, to że aktualizacje będą dla każdego. Teraz widać prawdę. Nawet mimo tego, że kompletnie kontrolują system operacyjny, to nie są w stanie tego wymusić. |
Antypolskie kawały opowiadasz. ;]
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
http://www.linuxfoundation.org/about/members Nie oszukujmy się ale warunki stawiają takie firmy jak Intel, Qualcomm TI i inni którzy robią chipy... MS może sobie mówić i pisać co chce a czy dane urządzenie będzie miało wsparcie i tak należy do producenta. |
Nie wiem co smerfony mają do serwerów... zbyt szeroko podchodzisz do tematu. Mowa o desktopach i urządzeniach personalnych.
Nie spieram się co się bardziej liczy na rynku serwerów ale MS Server i ich usługi mają się dobrze w korporacjach. Znajdź mi odpowiednik Sharepoint w Open source... no właśnie. |
No ale Linux na rynku serwerowym bardziej się liczy niż MS :P
btw, nie wiem na ile to prawda co tutaj napisali - http://myapple.pl/content/6712-andro...uja-rynek.html (sam tytuł już pominę bo to Android jak już dominuje rynek! No ale to MajApple ;p) ale jeżeli tak to WP leci w dół... |
Linuksa na PC w to nie mieszaj, to jest nisza, a mowa o komercji.
|
Na PC (linux) większość sterowników jest open source więc wsparcie jest przez długie lata.
Niestety ale na platformach mobilnych sterowniki są zazwyczaj zamknięty i jeżeli firmie znudzi się wydawanie ich pod konkretną wersję systemu to dany model jest w [ . ] :( Platforma MS miała być inna :D Miała zapewniać to czego producenci pod szyldem Androida nie mogą... || |
andy, tak jest z każdym systemem na smerfona, jak któraś firma pisze, że wieczne aktualizacje będzie oferować to ściemnia, to nie jest PC...
na PC jest długo ale też nie wiecznie... |
Po tym jak spuścili klientów z WP7 gdy premierę miała Nokia (bodaj 900?) już wiedziałem jak będzie :D Dla przypomnienia na miesiące przed premierą WP8 Nokia sprzedawała swój flagowy model z WP7 sugerując w pewnym stopniu, że dostanie WP8. Co się stało później wszyscy wiedzą.
Na początku są zawsze zapewnienia a potem... Teraz pewnie wszyscy rzucą się na HTC (co jest słuszne!). Pytanie tylko dlaczego te same osoby w podobnej sytuacji ze słuchawkami z Androidem krytykowały Google a nie firmy, które mają w dupie konsumentów? :) |
Cytat:
Cytat:
Czyli wystarczy, że producent nie zaktualizuje sterowników i słuchawka ma nowy system z głowy, piękny model biznesowy zgodny z tym co zapowiadali - "zawsze najnowszy system" :) Temat, przyadłoby się przenieść do działu: Systemy operacyjne i aplikacje - tam gdzie są inne flame wary. |
Miało być tak pięknie :D Zamknięta platforma, MS miał wręcz ZMUSZAĆ producentów do updejtu....
http://www.spidersweb.pl/2014/08/htc...-update-1.html |
Znaczy spod Lwowa zasadził ktos?
|
Znaczy Kapitan. :czytaj:
|
Cytat:
|
Do wyszukiwania różnych rzeczy w pobliżu używam zapytań kierowanych do tubylców. :P
|
do wyszukiwania roznych rzeczy w poblizu uzywam "od zawsze" Google Earth
taka mala apka, mam na telefonie, mam na lapku, a jak cieszy :) i z lokalizacji po BTS (szybsza) i GPS (oczywiscie dokladniejsza) kozysta |
To dobrze, choć wciąż troche drogawo.
|
Sobrusie - WD Live! spelnia te sama funkcje (jest kompatybilny z TM) a jest o polowe tanszy!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
|
Tym za 1200zł :szczerb:? Mając 30GB cennych zdjęć chyba też bym kupił.
Ale chyba da się robić backupy ręcznie na zwykłe zewnętrzne HDD czy BluRay? |
Nie wiem, nie interesowalem sie tym. Backupuje sie na biezaco na Time Machine.
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Też to mam. W nawigacji offline.
A jeszcze mam pytanie - jeżeli ten 30GB obiekt ze zdjęciami padnie, to są jakieś programy do wyciągania zdjęć z niego? |
Nie zlicze ile razy wyszukiwanie bankomatow, urzedow, galerii handlowych, restauracji czy klubow po GPS (ktore jest ultraszybkie) uratowalo mi tylek. Naprawde polecam rezygnacje z przewrazliwienia na rzecz latwiejszego zycia!
Bo to jest tak, że informacje kradnie sie pod pozorem jakiejś usługi dla użytkownika.
Powiedzmy chcesz wyszukiwanie bankomatów w pobliżu. Tej bazy nie ma w telefonie, jest online. Telefon musi więc przesłać informacje o położeniu, Pytanie teraz - czy zostanie ona użyta tylko w celu pokazania nam bankomatu? A może nie? A jeżeli telefon wysyła te informacje non-stop - to zawsze producent moze wytłumaczyć ze to po to, by szybkość dostępu do usług była wyższa. |
Ja się zastanawiam nad tym, czy smartfon faktycznie jest mi niezbędny :P
A może sobie Nokię E52 kupię ? :P Jeszcze zatęsknimy za Symbianem. Wszystko co widzę do tej pory, to żeruje jedynie na użytkownikach, kupuj programy, mów gdzie jesteś, bądź śledzony itd. |
a ja nokie 3310 ;-) nie no bez jaj.. ale te akcje z lokalizowaniem użytkowników bez ich wiedzy i zgody zaczynają mnie niepokoić.. Najpierw Apple, teraz M$.. Nie pamiętam tylko czy w Androidzie też tak jest?
|
dlatego wole wm 6.1 i 6.5 :P
|
WP7 jednak wysyła dane o lokalizacji użytkownika bez jego zgody
Cytat:
|
Cytat:
|
m@x
mowisz, ze ci nikt nie wykradnie co piszesz z bt klawiatury? przypomnij mi zebym wzial laptopa jak bede szedl do ciebie to pokaze ci cos ciekawego :D |
Aktualizacja EFI pojawia sie w uaktualnieniach systemowych Mac OS X, razem z innymi update'ami.
Nam chodzi o aktualizacje tego badziewia... :P
|
Jak sie ma uwelic jak sie wejsc do niego nie da? ;-)
|
Nie wiem, może M@Xu napisze co wtedy, bo w apple to się chyba aktualizuje ?
Więc jeśli tak, to padaki na pewno są, no i może napisze co wtedy... :] Druga sprawa, u mnie w laptopie uwalony bios można przywrócić poprzez boot z odpowiedniej wypalonej płytki z ISO z biosem producenta. Tak więc spokojnie... |
Cytat:
|
Cytat:
najpierw na VHS potem VCD, DVD, BD, 3D ... Licencja powinna być jedna kupiona raz, tylko nośniki odpłatnie zmieniać. No ale to temat o MS, u niego można kupić sam nośnik do posiadanej już licencji (choć cena jest wątpliwa). |
DRM w BIOS to przegięcie niestety.
Nikt nie zabrania im zabezpieczać swojego produktu, tylko wara od instalowania swojego syfu na moim komputerze. Komputer jest moją WŁASNOŚCIĄ i ja sobie tego nie życzę. Żadnych driverów, rootkitów ani DRMów. Jeżeli nie zgadzam się z licencją na zabezpieczenie, to moge z danego programu nie korzystać. Ale jeżeli zabezpieczenie jest w BIOS to jestem zmuszony, bo nie mogę nie mieć BIOS. edit: widze ze Patrix napisał to samo. Przy okazji ja też jestem programistą. poza tym technika powoli przestaje służyć człowiekowi a zaczyna korporacjom. Kiedyś w czasach VHS magnetowidy były normalnie w sprzedazy i nikt nie bronił nagrywać programów z TV. Do tego służyły. Teraz nagrywarek HD praktycznie nie ma, przekaz jest kodowany, dysk jest szyfrowany, nawet kabel z dekodera do TV jest szyfrowany. I analogicznie ze wszystkim. Płać po dziesięciokroć za wszystko, już my cie do tego zmusimy. Jak kupisz film w VOD to masz go całe 3 dni ;). Zawsze mozesz kupić po raz wtóry. |
M@Xu, nie odwołuj się do mojej natury programisty.
Ja nawet jako programista nie życzę sobie być ograniczanym/kontrolowanym poprzez FW mojego własnego komputera. Nawet jeśli to jest tylko opcjonalne i nie będą (narazie) nic z tym robić. Zobaczycie - będzie spokój przez kilka lat, poczekają aż pół świata to kupi, a potem będą cwaniaczyć :D PS Programu nikt Ci nie karze posiadać, a na tego typu komputer możesz być po prostu zmuszony (bo nie będzie innych) - to jest ta różnica. PPS Już wiele razy doświadczono, że DRM to zło... |
Ciekawe jakby to bylo, gdybys stworzyl jakikolwiek produkt oparty o wlasnosc intelektualna i rozpowszechnial go bez zabezpieczen przed kopiowaniem. Ciekawe ile bys zarobil ;-)...
Cytat:
Mi się wydaje, że gdy to się spopularyzuje - będziemy fleszować swoje płyty główne krakowanym FW bez DRM i podpisów cyfrowych :taktak: :szczerb: Zobaczycie! |
A ja powiem, że DRM to zło, w każdej postaci :P
|
Cytat:
Mając sczytane KV można sobie ją odbanować i odrevoke'ować. Z kolei kont nie banują z automatu, zachowując też trochę zdrowego rozsądku można bana nigdy nie dostać. |
Ani mi sie waż, patrz!
http://gry.onet.pl/wiadomosci/micros...3,artykul.html Microsoft banuje za kradzież kontentu! teraz flejmujemy! |
Cytat:
|
o nie! ratunku!! dopiero co sie uwolniłem od "polityki" :D
teraz pracuje nad Apple Flame War, bo co miałem napisać - to napisałem. A Nemka sobie świetnie radzi. Jest jeszcze klon tego wątku: wybór telefonu. Też jest o ajfonie albo o nie-ajfonie i dlaczego ten telefon nie jest ajfonem a tamten ajfonem jest i czy to podpada pod patent. W zasadzie jednak mając prawie 3 letni telefon nie jestem tam tak bardzo w temacie. Tylko jest jeden problem: W innych wątkach po prostu absolutnie sie nic nie dzieje równie dobrze można w ogóle na cdrinfo nie zaglądać :( co raz na jakiś czas robie i znikam na troche jak ninja :w00t: Jeszcze w konsolach czasem ktoś zapyta jak odpalić pirata bo oryginał pies pogryzł, ale poza tym pusto. nawet tematu urodzinowego w tym roku nie dostałem chlip chlip.. i nie mogłem zaszaleć z reputkami gdzie jest VIZZARD i paru innych co by troche nabałaganili w temacie o nagrywarkach? sławekj niestrudzenie zamieszcza skany z nagrywarek których nie posiadam :P ale jest konsekwentny i nie wdaje sie zazwyczaj w dyskusje ;) |
No ty byłbyś głównym "graczem" w tym wątku... ||
|
Nie prowokuj :haha:..
Ubuntu złe!! SUSE to produkt microsoftu!!!! Debian rządzi!! Nie bo Arch!!! Nie znacie się tylko gentoo... wlaśnie ze nie bo Arch i KDE!. Wcale nie!! XFCE!! Wy nooby tylko E17 i Mandriva!!! Wszyscy sie mylicie bo gentoo na btrfs, ext4 jest dla noobów! Cooo? Używasz binary blobów? Heretyk! Wine??! Na stos z nim, to rozsiewa wirusy!!! Mój komputer jest lepszy bo ma systemd, a nie sysinitv! Proszę nie... to by była masakra. A jeszcze jakby się ktoś od BSD znalazł...:sciana: |
Cytat:
A kiedy Linux flame war? :D |
Nie poczulem sie "obwarowawany" DRMami z tytulu uzytkowania EFI. Moze kiedys wykorzystaja to przeciwko mnie i sie pogniewamy, ale tak jak pusalem - na razie same zalety :-)!
Urządzenie jest sparowane ze swoim odbiornikiem (obsługuje do 6 urządzeń).
Nie jestem paranoik. Ale jeżeli mam do wyboru...to jak myślisz co wybiorę? Jak używasz komputera obszyfrowanego przez producenta DRMami i innymi takimi ile sie da to jest OK, jak samemu chcesz się zabezpieczyć to źle ? :) |
Ciekawe jak bez sparowania urzadzenia ;-).
Robisz sie paranoik jak Berionu... Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
nie chodzi o włamanie do klawiatury tylko że ktoś z odbiornikiem BT i odpowiednim programem dostanie Twoje loginy i hasła na tacy.
Ja też sobie siedze 6 metrów od TV, ale połączenie jest szyfrowane :taktak: |
A moj jest ladna, aluminiowa, i siedze z nia nie dalej niz 6 metrow od TV. Szyfrowanie mi wisi - nikt mi sie nigdy nie wlamal do klawiatury. I raczej nie wlamie ;-)...
No to jest jakiś argument :taktak:.
Choć z drugiej strony BIOS czy EFI to nie system operacyjny, on ma za zadanie tylko ten system uruchomić. Nie wiem czy jest sens pakowania do środka obsługi całego sprzętu i przeglądarki internetowej ;) PS. Klawiatura na bluetooth to chyba niezbyt bezpieczne rozwiązanie. Zasięg do kilkudziesięciu metrów i brak szyfrowania. np. moja klawiatura ma szyfrowanie AES. |
Glownie chodzi mi o obsluge sprzetu zaszyta na poziomie sprzetowym. Do BIOS nie moge np. wejsc klawiatura bluetooth, bo jest przestarzaly - do EFI dodaje obsluge BT i mam. To tylko przyklad, ale obrazuje sytuacje ;-)!
Bo dla użytkownika korzyści nie ma.
M@X, skoro się tak cieszysz to wymień zalety ;) Żebyśmy się też ucieszyli. Co do certyfikatów to jestem raczej pewien że Linux takie zdobędzie. Linux to też biznes i wielkie korporacje: Oracle, RedHat, Novell, Canonical. Novell ma podpisane różne umowy z Microsoftem o nieagresji, więc nie sądze żeby M$ chciał położyć np. SUSE. |
Ja nie widzę w EFI/UEFI korzyści, które przyćmiewałyby zagrożenia.
|
Jak w CA nie podpiszą linuksa to świat im urwie jaja u samej dupy.
Druga sprawa, nie podoba mi się DRM w moim własnym komputerze... |
Cytat:
Jeśli nie... Wszyscy zostaniemy makuserami k***a |
No wreszcie :-)! Apple dawno dojrzalo do EFI, czas juz na PC! :-)
|
No, pojechali niestety :( Wniosek - nie kupować tych z logiem. Składaki rządzą. Oby na płytach głównych UEFI się nie pojawiło. Jeśli się pojawi...
Dam głowę, że szybciutko znajdzie się obejście problemu ;) HDMI też ponoć było nie do złamania ;) No i... Zostają jeszcze... nie no, nie przejdzie mi przez klawiaturę w tym konteksćie... Ale BootCamp póki co nie blokuje jeszcze linuksów. |
Cytat:
Tak długo jak ludzie będą kupować płyty z BIOSem, tak długo będzie na rynku (gotowym kompom mówię NIE - tylko składak). Martwi mnie za to segment laptopów... :ysz::sciana: |
Masz oczywiście częsciowo racje, jednak wykonanie mi sie nie podoba.
Krótki i treściwy opis aplikacji stworzony przez twórców bardziej do mnie przemawia niż nic nie znaczące oceny użytkowników, którzy robią bajzel na poziomie onetu. Oprogramowanie w opensuse instaluje sie dokładnie tak samo. Wchodze w zarządzanie pakietami, wybieram program, zainstaluj i to wszystko. Mniej kolorowo ale za to przejrzyście. Jasno widze gdzie i jakie pakiety, mam nad tym kontrolę - a przy tym SUSE uchodzi za bardzo łatwy system nawet dla początkującego. Więc jednak się da. Nawiasem mówiąc Ubuntu bazuje na debianie, który słynie z małej przyjazności dla użytkownika. I nieraz trzeba tam troche podebianować. |
@sobrus - mysle ze to wlasnie stopien rozbudowania wiedzy powoduje znaczne mylenie pojec. Sadze ze to nie uzytkownicy sa idiotami, lecz forumowicze - fachowcami. Swoich rodzicow tez nazwiesz idiotami, bo nie umieja skompilowac jadra?
Jest 2011 rok - software ma byc dla uzytkownika, a nie vice versa. Bo normalny uzytkownik chce na komputerze wykonac pewne zadanie, a nie glowic sie najpierw przez kilka godzin jak to zrobic... |
Denerwują mnie te sklepy, story, markety itd.
To dobre dla niepełnosprytnych użytkowników. Ale jak widze to w Ubuntu czy Mint, z ocenami i komentarzami dla aplikacji pisanymi przez użytkowników (czyli dolne regiony poziomu niskiego) to sie zastanawiam "co ja tu kurde robie?". To jeden z powodów dla których mam openSUSE. Tu mnie nikt nie traktuje jak idiote. Po prostu porządny system oparty na linuksie. |
Myślę, że trzeba poczekać na właściwy produkt MikroMiękkiego. Też słyszałem, że ten dziwny interfejs ma być na urządzeniach dotykowych. Dla przeciętnego użytkownika 'niedotykalskiego' ma być międzymordzie klasyczne.
|
Możliwe, że odnosisz się do mojego komentarza z innego tematu? ;)
Dla przeciętnego Kowalskiego tak to właśnie wygląda. Stąd wyścig w numerkach, dla nas absurdalny, dla marketingowców i PK ("przeciętnego Kowalskiego" ;]) już nie. Cytat:
a. Wersja preview dla developerów, a więc przedstawione oba "środowiska". b. Wersja preview czyli jakaś tam alpha, beta itd. Możliwe, że będzie się prezentować lepiej - nie wierzę że zostaną takie "zwyczajne kafelki z gradientem" i ikonami. c. Metro na desktopach będzie, z tego co ogłaszano, wyłączone. Na tablety interface ok, na desktopa raczej niepraktyczny (nie wliczając w to gier). Także nie widzę specjalnie sensu na to (tak wcześnie) narzekać. Cytat:
|
Możliwe, że ja nie zrozumiałem.
|
A co ma wspolnego jedno i drugie? Bo jakos nie rozumiem...
|
Znaczy jak Chrome ma wersję 14, to znaczy, że był przed Firefoxem, który jest w wersji 6? ||
|
Centrum oprogramowania w Ubuntu bylo pierwsze. Ale nie wmowisz mi ze Windows Store byl pierwszy, bo to bzdura ;-). Mac App Store z powodzeniem smiga juz od 10.6.6 a okienkowy store jest w powijakach ;-).
Zeby nie bylo - kupuje aplikacje. W Mac App Store, jako ze dziala od niedawna wydalem jakies 100 PLN. Za to w App Store przez 3 lata to uzbiera sie tego na jskies 2 000... Wygoda uzaleznia, to fakt ;-)... Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
Popatrz to wredne UbuntuOne i WindowsLive ściągnęły znów od Apple! Cholera, nawet cofnęli się w czasie w tym celu ;) |
Tak. New York Times to rzeczywiscie masowa ucieczka ;-)!
Dla Apple Mac OS X dalej mozna sciagac aplikacje z innych zrodel. W App Store mam pewnosc ze material spelnia wysokie standardy jakosciowe Apple a poza tym mam wszystko w jednym miejscu z wieksza niz jedna iloscia licencji, a wiec jesli kupie nowego Maka podaje tylko moje Apple ID i moge natychmiast i automatycznie zainstalowac wszystkie moje aplikacje. iCloud jeszcze bardziej uprosci sprawe, wiec nie dziwie sie, ze MS nie chce zostawac z tylu serwujac w W8 Store oraz integracje z LiveID. Bo to przyszlosc i tego uzytkownicy chca ;-]! Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
OMG hahahaha. Czekamy jeszcze na wersję linuksową flame waru.
Metro - testowałam win8 - porażka, totalna żenada i ohydna grafika. Na szczęście można je wyłączyć (aplikacja do znalezienia w sieci). Tego typu interface w deskopach to porażka. 30% i skończy się jak w AppleStore - wydawcy zaczną masowo uciekać, a na MS nie ma ograniczeń. |
Zasady jak w Apple - uczciwe (przy takim ruchu koszt utrzymania jest ogromny). Mam tylko nadzieje ze MS tak jak Apple wezmie na siebie aplikacje darmowe
Tak, malware ze sklepu. Zresztą... były i takie przypadki nie tylko na Andku. ;]
- - - Liczyłem, że będzie to jakieś 10-15% wraz z kosztami serwera bez aż tak surowych restrykcji, aby zachęcić konkurencję - a tu takie kwiatki... Trochę mi to krzyżuje plany... :P |
Jesli tylko bedzie autoryzacja kazdej aplikacji z osobna to mamy pewnosc ze nie dostaniemy na nasz dysk byle czego. W Windows powinno to dodatkowo ograniczyc ilosc malware'u ktyrym zainfekowane moga byc aplikacje!
ahahahaah
w sumie to logiczne: chodzi o metro jest na tablety czyli w wersji ARM, a na tabletach i telefonach jest uproszczony interface i sklep - tak jak jest Android Market czy App Store. Apple może wymagać Store? Android może mieć wszystko przez Market? No to i Microsoft nie będzie gorszy :D Apple i Google zdefiniowali nowy wygląd runku informatycznego, gdzie użytkownik jest przywiązany do producentów i ich usług przez internet. Nawet M$ musi sie dopasować, bo po prostu stracił rynek - narzekaliście to będziecie mieli jeszcze gorzej :taktak: Z tych trzech firm Microsoft to akurat okazało się był najlepszy :rotfl:. Google uzależnia wszystkich od swoich usług wykorzystując opensource i jego darmowość, a Apple wiadomo wydoiłby do ostatniej kropli. Ja już zwiałem na Linuxa. |
Microsoft flame war
Temat dla równowagi, wklejamy tutaj idiotyzmy z przeciwnego obozu.
Cytat:
podobny news: http://www.dobreprogramy.pl/Aplikacj...tml#komentarze No to zaczyna się ! Pytanie, gdzie uciekać ? :( |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:49. |