Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Microsoft flame war (https://forum.cdrinfo.pl/f113/microsoft-flame-war-89689/)

Patrix 20.08.2014 23:54

Do posłuchania

sobrus 18.08.2014 21:20

Ale jaka znowu hipokryzje?

andy 18.08.2014 20:37

Znowu źle interpretujesz. Wcale się nie cieszę. Pokazuję tylko hipokryzję ;)

MS tak się nad wszystkimi innymi wznosił i pokazywał jak to u niego w zamkniętej dolinie będzie super. Teraz widać, że były to tylko puste słowa, bo jeżeli jakiś producent się wypnie to MS nic nie jest na to w stanie poradzić.

Pamiętaj sobrus "Im głośniej krzyczysz, że jesteś niepokonany, tym głośniej będzie krzyczał przeciwnik wbijając cię w ziemię."

Dobrze się stało tylko z jednego powodu - pewne osoby zobaczą jak wygląda współpraca na takim poziomie.

Dla mnie ta kwestia jest już zakończona - pokazałem co chciałem ;)

sobrus 18.08.2014 19:50

Jak to nie, skoro sie cieszysz, że Microsoftowi się nie udało?
W następnych postach jeszcze bardziej.

Raczej powinieneś się smucić, że na sensowne update mogą liczyć tylko posiadacze iOS.
A z tego że Microsoftowi się nie udaje nikomu nic nie przybędzie.

Chyba że po prostu fanboje sie cieszą, że u Google jednak wcale nie jest gorzej (chociaż jest do d**y) ||

Nawiasem mówiąc widać, że producenci sprzętu coraz mniej liczą się z Microsoftem. 10 lat temu nie współpracowałeś z M$ = nie istniałeś.

andy 18.08.2014 18:35

@sobrus dowcip śmieszny i opisuje dużą część naszego społeczeństwa :P Jednak w żadnym wypadku nie odnosi się do tego...

MS miał prowadzić WP inną ścieżką - ponoć lepszą. W każdym możliwym momencie podkreślał, to że aktualizacje będą dla każdego. Teraz widać prawdę. Nawet mimo tego, że kompletnie kontrolują system operacyjny, to nie są w stanie tego wymusić.

Berion 18.08.2014 17:24

Antypolskie kawały opowiadasz. ;]

sobrus 18.08.2014 17:17

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1290248)
Miało być tak pięknie :D Zamknięta platforma, MS miał wręcz ZMUSZAĆ producentów do updejtu....
http://www.spidersweb.pl/2014/08/htc...-update-1.html

Przypomniał mi się taki kawał:
Cytat:

Polak, Francuz i Niemiec złowili złotą rybkę. Ona powiedziała im, że w zamian za uwolnienie jej spełni ich 3 życzenia. Mężczyźni przystali na jej propozycje. Pierwsze życzenie należał odo Francuza:
-Złota rybko, mam takiego sąsiada. On ma piękną dziewczynę. Codziennie widzę ja jak biega nago po sypialni, bo okno mojej jest na przeciwko. Marzę o niej. Mogłabyś mi dać taką dziewczynę?
-Oczywiście. Idź do domu, już tam na ciebie czeka.
Następnie przychodzi kolej na Niemca.
-Złota rybko, mam sąsiada. On ma taką dobrze prosperującą firmę, wyszkolonych i kompetentnych pracowników. Zarabia krocie, a ja żyję tylko przeciętnie. Chciałbym mieć taka firmę, jak on.
-Idź do domu, firma już założona.- odpowiada rybka.
Ostatnie życzenie należy do Polaka.
-Złota rybko, mam sąsiada. On ma taką krowę, która daje najwięcej mleka w województwie. Co jakiś czas przyjeżdża do niego telewizja, robią o nim reportaże, fotografują tą krowę***8230;
-I co, chcesz taka samą?- pyta rybka.
- Nie!- krzyczy Polak- po co mi takie zwierze, trzeba przy nim robić.
-W takim razie nie rozumiem. Po co mi mówisz o tej krowie, skoro nie chcesz takiej samej?
-Bo ja chcę, żeby ta krowa zdechła.

andy 17.08.2014 23:25

Cytat:

Znajdź mi odpowiednik Sharepoint w Open source... no właśnie.
Będzie ciężko :P

Cytat:

Nie wiem co smerfony mają do serwerów... zbyt szeroko podchodzisz do tematu. Mowa o desktopach i urządzeniach personalnych.
Niby tak ale duży udział w tym rynku ma OGROMNY wpływ na rozwój. RedHat, Novell, Qualcomm, Intel ... itd :)
http://www.linuxfoundation.org/about/members

Nie oszukujmy się ale warunki stawiają takie firmy jak Intel, Qualcomm TI i inni którzy robią chipy... MS może sobie mówić i pisać co chce a czy dane urządzenie będzie miało wsparcie i tak należy do producenta.

Patrix 17.08.2014 21:46

Nie wiem co smerfony mają do serwerów... zbyt szeroko podchodzisz do tematu. Mowa o desktopach i urządzeniach personalnych.
Nie spieram się co się bardziej liczy na rynku serwerów ale MS Server i ich usługi mają się dobrze w korporacjach.
Znajdź mi odpowiednik Sharepoint w Open source... no właśnie.

andy 17.08.2014 21:16

No ale Linux na rynku serwerowym bardziej się liczy niż MS :P

btw, nie wiem na ile to prawda co tutaj napisali - http://myapple.pl/content/6712-andro...uja-rynek.html
(sam tytuł już pominę bo to Android jak już dominuje rynek! No ale to MajApple ;p)

ale jeżeli tak to WP leci w dół...

Patrix 17.08.2014 21:05

Linuksa na PC w to nie mieszaj, to jest nisza, a mowa o komercji.

andy 17.08.2014 20:40

Na PC (linux) większość sterowników jest open source więc wsparcie jest przez długie lata.

Niestety ale na platformach mobilnych sterowniki są zazwyczaj zamknięty i jeżeli firmie znudzi się wydawanie ich pod konkretną wersję systemu to dany model jest w [ . ] :(

Platforma MS miała być inna :D Miała zapewniać to czego producenci pod szyldem Androida nie mogą... ||

Patrix 17.08.2014 20:30

andy, tak jest z każdym systemem na smerfona, jak któraś firma pisze, że wieczne aktualizacje będzie oferować to ściemnia, to nie jest PC...
na PC jest długo ale też nie wiecznie...

andy 17.08.2014 19:46

Po tym jak spuścili klientów z WP7 gdy premierę miała Nokia (bodaj 900?) już wiedziałem jak będzie :D Dla przypomnienia na miesiące przed premierą WP8 Nokia sprzedawała swój flagowy model z WP7 sugerując w pewnym stopniu, że dostanie WP8. Co się stało później wszyscy wiedzą.

Na początku są zawsze zapewnienia a potem...

Teraz pewnie wszyscy rzucą się na HTC (co jest słuszne!). Pytanie tylko dlaczego te same osoby w podobnej sytuacji ze słuchawkami z Androidem krytykowały Google a nie firmy, które mają w dupie konsumentów? :)

Patrix 17.08.2014 19:38

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1290248)
Miało być tak pięknie :D Zamknięta platforma, MS miał wręcz ZMUSZAĆ producentów do updejtu....

Cytując najciekawsze:
Cytat:

Microsoft podał do opinii publicznej, że nie dostarcza najnowszej wersji systemu Windows Phone do urządzeń z niekompatybilnymi sterownikami, ale zrobi to od razu, gdy te zostaną zaktualizowane. Oznacza to, że jeśli HTC nie zaktualizuje modelu 8S, będzie to jego decyzja, absolutnie niezależna od poczynań Microsoftu. W dodatku doskonale pasująca do dotychczasowego zachowania HTC na rynku smartfonów z Androidem.
Wywinęli kota ogonem :rotfl:

Czyli wystarczy, że producent nie zaktualizuje sterowników i słuchawka ma nowy system z głowy,
piękny model biznesowy zgodny z tym co zapowiadali - "zawsze najnowszy system" :)

Temat, przyadłoby się przenieść do działu: Systemy operacyjne i aplikacje - tam gdzie są inne flame wary.

andy 17.08.2014 19:25

rycho 27.09.2011 14:16

Znaczy spod Lwowa zasadził ktos?

joujoujou 27.09.2011 14:14

Znaczy Kapitan. :czytaj:

rycho 27.09.2011 13:06

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1183208)
Do wyszukiwania różnych rzeczy w pobliżu używam zapytań kierowanych miejscowych ludożerców:P

Znaczy?

joujoujou 27.09.2011 12:57

Do wyszukiwania różnych rzeczy w pobliżu używam zapytań kierowanych do tubylców. :P

nimal 27.09.2011 12:33

do wyszukiwania roznych rzeczy w poblizu uzywam "od zawsze" Google Earth
taka mala apka, mam na telefonie, mam na lapku, a jak cieszy :)
i z lokalizacji po BTS (szybsza) i GPS (oczywiscie dokladniejsza) kozysta

sobrus 27.09.2011 09:00

To dobrze, choć wciąż troche drogawo.

M@X 27.09.2011 08:54

Sobrusie - WD Live! spelnia te sama funkcje (jest kompatybilny z TM) a jest o polowe tanszy!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

ed hunter 27.09.2011 08:52

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1183133)
Nie zlicze ile razy wyszukiwanie bankomatow, urzedow, galerii handlowych, restauracji czy klubow po GPS (ktore jest ultraszybkie) uratowalo mi tylek. Naprawde polecam rezygnacje z przewrazliwienia na rzecz latwiejszego zycia!

Wiadomość wysłana z ***63743; iPhone 4 przy użyciu Tapatalk

Nie korzystałem z czegoś takiego nigdy, a żyję, i to jak! :P

sobrus 27.09.2011 08:51

Tym za 1200zł :szczerb:? Mając 30GB cennych zdjęć chyba też bym kupił.

Ale chyba da się robić backupy ręcznie na zwykłe zewnętrzne HDD czy BluRay?

M@X 27.09.2011 08:48

Nie wiem, nie interesowalem sie tym. Backupuje sie na biezaco na Time Machine.

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 27.09.2011 08:43

Też to mam. W nawigacji offline.

A jeszcze mam pytanie - jeżeli ten 30GB obiekt ze zdjęciami padnie, to są jakieś programy do wyciągania zdjęć z niego?

M@X 27.09.2011 08:20

Nie zlicze ile razy wyszukiwanie bankomatow, urzedow, galerii handlowych, restauracji czy klubow po GPS (ktore jest ultraszybkie) uratowalo mi tylek. Naprawde polecam rezygnacje z przewrazliwienia na rzecz latwiejszego zycia!

sobrus 27.09.2011 08:01

Bo to jest tak, że informacje kradnie sie pod pozorem jakiejś usługi dla użytkownika.
Powiedzmy chcesz wyszukiwanie bankomatów w pobliżu.
Tej bazy nie ma w telefonie, jest online.
Telefon musi więc przesłać informacje o położeniu,

Pytanie teraz - czy zostanie ona użyta tylko w celu pokazania nam bankomatu? A może nie?

A jeżeli telefon wysyła te informacje non-stop - to zawsze producent moze wytłumaczyć ze to po to, by szybkość dostępu do usług była wyższa.

Patrix 26.09.2011 19:53

Ja się zastanawiam nad tym, czy smartfon faktycznie jest mi niezbędny :P
A może sobie Nokię E52 kupię ? :P Jeszcze zatęsknimy za Symbianem.

Wszystko co widzę do tej pory, to żeruje jedynie na użytkownikach,
kupuj programy, mów gdzie jesteś, bądź śledzony itd.

Gadzina18 26.09.2011 19:50

a ja nokie 3310 ;-) nie no bez jaj.. ale te akcje z lokalizowaniem użytkowników bez ich wiedzy i zgody zaczynają mnie niepokoić.. Najpierw Apple, teraz M$.. Nie pamiętam tylko czy w Androidzie też tak jest?

demek 26.09.2011 00:16

dlatego wole wm 6.1 i 6.5 :P

andy 25.09.2011 11:03

WP7 jednak wysyła dane o lokalizacji użytkownika bez jego zgody
Cytat:

Rafael Rivera znany dzięki uprzedniemu poszerzeniu uprawnień użytkownika (eng. jailbreaking) w systemie Windows Phone 7 udowodnił, że system ten jednak wysyła dane o lokalizacji urządzeń pod jego kontrolą bez zgody użytkowników. Potwierdził tym samym oskarżenia skierowane przeciwko firmie Microsoft przed sądem federalnym w Seattle.

Okazuje się, że mimo negatywnej odpowiedzi na pytanie o pozwolenie na udostępnienie informacji o położeniu przez aplikację odpowiadającą za obsługę aparatu są one wysyłane na serwery Microsoftu pod adresami agps.location.live.net oraz inference.location.live.net. Wśród wysyłanych informacji znajdują się miedzy innymi:
  • Wersja systemu
  • Informacje o urządzeniu
  • Bezprzewodowe punkty dostępowe znajdujące się w pobliżu urządzenia (włącznie z adresem MAC oraz informacją o stanie baterii)

http://osnews.pl/wp7-jednak-wysyla-d...ez-jego-zgody/

Berion 24.09.2011 10:53

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1182674)
Nie wiem, może M@Xu napisze co wtedy, bo w apple to się chyba aktualizuje ?
Więc jeśli tak, to padaki na pewno są, no i może napisze co wtedy... :]

Druga sprawa, u mnie w laptopie uwalony bios można przywrócić
poprzez boot z odpowiedniej wypalonej płytki z ISO z biosem producenta.

Tak więc spokojnie...

Tam gdzie jest DRM tam zwykle nie ma takich możliwości, vide konsole. Stąd obawa.

demek 24.09.2011 10:39

m@x
mowisz, ze ci nikt nie wykradnie co piszesz z bt klawiatury?
przypomnij mi zebym wzial laptopa jak bede szedl do ciebie to pokaze ci cos ciekawego :D

M@X 24.09.2011 10:02

Aktualizacja EFI pojawia sie w uaktualnieniach systemowych Mac OS X, razem z innymi update'ami.

Patrix 24.09.2011 00:23

Nam chodzi o aktualizacje tego badziewia... :P

M@X 24.09.2011 00:02

Jak sie ma uwelic jak sie wejsc do niego nie da? ;-)

Patrix 23.09.2011 22:56

Nie wiem, może M@Xu napisze co wtedy, bo w apple to się chyba aktualizuje ?
Więc jeśli tak, to padaki na pewno są, no i może napisze co wtedy... :]

Druga sprawa, u mnie w laptopie uwalony bios można przywrócić
poprzez boot z odpowiedniej wypalonej płytki z ISO z biosem producenta.

Tak więc spokojnie...

Berion 23.09.2011 22:27

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1182596)
A ja powiem, zgadza się!
Mi się wydaje, że gdy to się spopularyzuje
- będziemy fleszować swoje płyty główne krakowanym FW bez DRM i podpisów cyfrowych :taktak: :szczerb:

Zobaczycie!

To w zasadzie jest pewne... Tylko co będzie jeśli uwalimy ten UEFI podczas reflashu, a nie będzie zapasowego banku/kości jak obecnie w biosach. Płyta za pół pensji sru do kosza. :|

Patrix 23.09.2011 14:41

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1182616)
Jak kupisz film w VOD to masz go całe 3 dni ;). Zawsze mozesz kupić po raz wtóry.

Taak, płać za licencję 1000x za to samo,
najpierw na VHS potem VCD, DVD, BD, 3D ...
Licencja powinna być jedna kupiona raz, tylko nośniki odpłatnie zmieniać.

No ale to temat o MS, u niego można kupić sam nośnik do posiadanej już licencji (choć cena jest wątpliwa).

sobrus 23.09.2011 14:17

DRM w BIOS to przegięcie niestety.

Nikt nie zabrania im zabezpieczać swojego produktu, tylko wara od instalowania swojego syfu na moim komputerze. Komputer jest moją WŁASNOŚCIĄ i ja sobie tego nie życzę.
Żadnych driverów, rootkitów ani DRMów.

Jeżeli nie zgadzam się z licencją na zabezpieczenie, to moge z danego programu nie korzystać. Ale jeżeli zabezpieczenie jest w BIOS to jestem zmuszony, bo nie mogę nie mieć BIOS.

edit: widze ze Patrix napisał to samo. Przy okazji ja też jestem programistą.

poza tym technika powoli przestaje służyć człowiekowi a zaczyna korporacjom.

Kiedyś w czasach VHS magnetowidy były normalnie w sprzedazy i nikt nie bronił nagrywać programów z TV. Do tego służyły.

Teraz nagrywarek HD praktycznie nie ma, przekaz jest kodowany, dysk jest szyfrowany, nawet kabel z dekodera do TV jest szyfrowany.

I analogicznie ze wszystkim. Płać po dziesięciokroć za wszystko, już my cie do tego zmusimy. Jak kupisz film w VOD to masz go całe 3 dni ;). Zawsze mozesz kupić po raz wtóry.

Patrix 23.09.2011 13:25

M@Xu, nie odwołuj się do mojej natury programisty.
Ja nawet jako programista nie życzę sobie być ograniczanym/kontrolowanym
poprzez FW mojego własnego komputera. Nawet jeśli to jest tylko opcjonalne i nie będą (narazie) nic z tym robić.

Zobaczycie - będzie spokój przez kilka lat, poczekają aż pół świata to kupi, a potem będą cwaniaczyć :D

PS
Programu nikt Ci nie karze posiadać,
a na tego typu komputer możesz być po prostu zmuszony (bo nie będzie innych) - to jest ta różnica.

PPS
Już wiele razy doświadczono, że DRM to zło...

M@X 23.09.2011 13:09

Ciekawe jakby to bylo, gdybys stworzyl jakikolwiek produkt oparty o wlasnosc intelektualna i rozpowszechnial go bez zabezpieczen przed kopiowaniem. Ciekawe ile bys zarobil ;-)...

Patrix 23.09.2011 13:07

Cytat:

Napisany przez SpeedFreaK (Post 1182590)
A ja powiem, że DRM to zło, w każdej postaci :P

A ja powiem, zgadza się!
Mi się wydaje, że gdy to się spopularyzuje
- będziemy fleszować swoje płyty główne krakowanym FW bez DRM i podpisów cyfrowych :taktak: :szczerb:

Zobaczycie!

SpeedFreaK 23.09.2011 12:46

A ja powiem, że DRM to zło, w każdej postaci :P

Berion 22.09.2011 15:10

Cytat:

Kara jest nieunikniona.
Polemizowałbym.

Mając sczytane KV można sobie ją odbanować i odrevoke'ować. Z kolei kont nie banują z automatu, zachowując też trochę zdrowego rozsądku można bana nigdy nie dostać.

sobrus 22.09.2011 13:53

Ani mi sie waż, patrz!

http://gry.onet.pl/wiadomosci/micros...3,artykul.html

Microsoft banuje za kradzież kontentu!

teraz flejmujemy!

Patrix 22.09.2011 13:21

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1182408)
A kiedy Linux flame war? :D

W razie potrzeby się zrobi :taktak::>

sobrus 22.09.2011 13:03

o nie! ratunku!! dopiero co sie uwolniłem od "polityki" :D
teraz pracuje nad Apple Flame War, bo co miałem napisać - to napisałem.
A Nemka sobie świetnie radzi.

Jest jeszcze klon tego wątku: wybór telefonu. Też jest o ajfonie albo o nie-ajfonie i dlaczego ten telefon nie jest ajfonem a tamten ajfonem jest i czy to podpada pod patent.
W zasadzie jednak mając prawie 3 letni telefon nie jestem tam tak bardzo w temacie.

Tylko jest jeden problem:

W innych wątkach po prostu absolutnie sie nic nie dzieje
równie dobrze można w ogóle na cdrinfo nie zaglądać :(
co raz na jakiś czas robie i znikam na troche jak ninja :w00t:

Jeszcze w konsolach czasem ktoś zapyta jak odpalić pirata bo oryginał pies pogryzł, ale poza tym pusto.

nawet tematu urodzinowego w tym roku nie dostałem chlip chlip.. i nie mogłem zaszaleć z reputkami

gdzie jest VIZZARD i paru innych co by troche nabałaganili w temacie o nagrywarkach?
sławekj niestrudzenie zamieszcza skany z nagrywarek których nie posiadam :P ale jest konsekwentny i nie wdaje sie zazwyczaj w dyskusje ;)

Gadzina18 22.09.2011 12:44

No ty byłbyś głównym "graczem" w tym wątku... ||

sobrus 22.09.2011 11:27

Nie prowokuj :haha:..

Ubuntu złe!! SUSE to produkt microsoftu!!!! Debian rządzi!! Nie bo Arch!!! Nie znacie się tylko gentoo... wlaśnie ze nie bo Arch i KDE!. Wcale nie!! XFCE!! Wy nooby tylko E17 i Mandriva!!!
Wszyscy sie mylicie bo gentoo na btrfs, ext4 jest dla noobów! Cooo? Używasz binary blobów? Heretyk! Wine??! Na stos z nim, to rozsiewa wirusy!!!
Mój komputer jest lepszy bo ma systemd, a nie sysinitv!

Proszę nie... to by była masakra.
A jeszcze jakby się ktoś od BSD znalazł...:sciana:

Gadzina18 22.09.2011 11:04

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1182079)
Temat dla równowagi, wklejamy tutaj idiotyzmy z przeciwnego obozu.

A kiedy Linux flame war? :D

M@X 22.09.2011 11:00

Nie poczulem sie "obwarowawany" DRMami z tytulu uzytkowania EFI. Moze kiedys wykorzystaja to przeciwko mnie i sie pogniewamy, ale tak jak pusalem - na razie same zalety :-)!

sobrus 22.09.2011 10:30

Urządzenie jest sparowane ze swoim odbiornikiem (obsługuje do 6 urządzeń).
Nie jestem paranoik.

Ale jeżeli mam do wyboru...to jak myślisz co wybiorę?

Jak używasz komputera obszyfrowanego przez producenta DRMami i innymi takimi ile sie da to jest OK, jak samemu chcesz się zabezpieczyć to źle ? :)

M@X 22.09.2011 10:13

Ciekawe jak bez sparowania urzadzenia ;-).

Robisz sie paranoik jak Berionu...

sobrus 22.09.2011 10:04

nie chodzi o włamanie do klawiatury tylko że ktoś z odbiornikiem BT i odpowiednim programem dostanie Twoje loginy i hasła na tacy.

Ja też sobie siedze 6 metrów od TV, ale połączenie jest szyfrowane :taktak:

M@X 22.09.2011 09:58

A moj jest ladna, aluminiowa, i siedze z nia nie dalej niz 6 metrow od TV. Szyfrowanie mi wisi - nikt mi sie nigdy nie wlamal do klawiatury. I raczej nie wlamie ;-)...

sobrus 22.09.2011 09:54

No to jest jakiś argument :taktak:.

Choć z drugiej strony BIOS czy EFI to nie system operacyjny, on ma za zadanie tylko ten system uruchomić. Nie wiem czy jest sens pakowania do środka obsługi całego sprzętu i przeglądarki internetowej ;)

PS. Klawiatura na bluetooth to chyba niezbyt bezpieczne rozwiązanie. Zasięg do kilkudziesięciu metrów i brak szyfrowania. np. moja klawiatura ma szyfrowanie AES.

M@X 22.09.2011 09:41

Glownie chodzi mi o obsluge sprzetu zaszyta na poziomie sprzetowym. Do BIOS nie moge np. wejsc klawiatura bluetooth, bo jest przestarzaly - do EFI dodaje obsluge BT i mam. To tylko przyklad, ale obrazuje sytuacje ;-)!

sobrus 22.09.2011 07:55

Bo dla użytkownika korzyści nie ma.
M@X, skoro się tak cieszysz to wymień zalety ;)
Żebyśmy się też ucieszyli.

Co do certyfikatów to jestem raczej pewien że Linux takie zdobędzie.
Linux to też biznes i wielkie korporacje: Oracle, RedHat, Novell, Canonical.

Novell ma podpisane różne umowy z Microsoftem o nieagresji, więc nie sądze żeby M$ chciał położyć np. SUSE.

Berion 22.09.2011 00:36

Ja nie widzę w EFI/UEFI korzyści, które przyćmiewałyby zagrożenia.

Patrix 22.09.2011 00:09

Jak w CA nie podpiszą linuksa to świat im urwie jaja u samej dupy.
Druga sprawa, nie podoba mi się DRM w moim własnym komputerze...

nemka 22.09.2011 00:09

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1182345)
No wreszcie :-)! Apple dawno dojrzalo do EFI, czas juz na PC! :-)

Nie myl EFI z UEFI :) Niby podobne, ale certyfikaty zupełnie inne. Pomysł ogólnie ciekawy, ale mam nadzieję, że takie certyfikaty zdobędą też developerzy linuksów i to szybko :)
Jeśli nie... Wszyscy zostaniemy makuserami k***a

M@X 22.09.2011 00:01

No wreszcie :-)! Apple dawno dojrzalo do EFI, czas juz na PC! :-)

nemka 21.09.2011 23:59

No, pojechali niestety :( Wniosek - nie kupować tych z logiem. Składaki rządzą. Oby na płytach głównych UEFI się nie pojawiło. Jeśli się pojawi...
Dam głowę, że szybciutko znajdzie się obejście problemu ;) HDMI też ponoć było nie do złamania ;)

No i... Zostają jeszcze... nie no, nie przejdzie mi przez klawiaturę w tym konteksćie... Ale BootCamp póki co nie blokuje jeszcze linuksów.

Patrix 21.09.2011 23:54

Cytat:

Microsoft znalazł sposób na Linuksa ***8211; na komputerach z logo Windows 8 ***8222;pingwina***8221; łatwo nie zainstalujesz
Choć udział Linuksa na rynku komputerów osobistych nigdy nie był duży, wahając się w zależności od kraju i metod pomiaru od 0,5% do 5%, to jednak sam fakt istnienia pingwina był dla giganta z Redmond zawsze irytujący. Wydawało się jednak, że ostatecznie Microsoft pogodził się z tym, że Linux znalazł swoje miejsce, stając się jednym z trzech liczących się na świecie systemów operacyjnych (tak, wiemy, że zdaniem Richarda Stallmana powinniśmy pisać GNU/Linux). Jednak wygląda na to, że w nowej erze Windows, która zaczęła się w zeszłym tygodniu podczas konferencji BUILD, może już więcej dla ***8222;pingwina***8221; miejsca nie być. Microsoft przedstawił niedawno listę wymogów, jakie postawi OEM-om, aby mogły korzystać z oficjalnego logo Windows 8 ***8211; certyfikatu zgodności z nowym systemem operacyjnym z Redmond. Liście tej przyjrzał się dokładnie Matthew Garret z Red Hata i zauważył tam coś bardzo niepokojącego. Zgodnie z nowymi zasadami, wszystkie komputery z Windows 8 będą musiały porzucić starodawny BIOS, na rzecz interfejsu UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), używanego dziś głównie w komputerach Apple'a i niektórych serwerach. Każda maszyna z logo Windows 8 musi obsługiwać bezpieczny start systemu, czyli ***8222;wszelkie oprogramowanie użyte w procesie startu musi być podpisane przez zaufany Urząd Certyfikacji (CA)***8221;. Wymóg ten jest oczywiście uzasadniony względami bezpieczeństwa ***8211; proces uruchamiania systemu jest chętnie wykorzystywany przez twórców złośliwego oprogramowania do ich niecnych celów. Jednocześnie jednak na takiej maszynie nie da się zainstalować żadnego innego systemu operacyjnego.
Więcej: http://webhosting.pl/Microsoft.znala....zainstalujesz

Tak długo jak ludzie będą kupować płyty z BIOSem, tak długo będzie na rynku (gotowym kompom mówię NIE - tylko składak).
Martwi mnie za to segment laptopów... :ysz::sciana:

sobrus 20.09.2011 20:22

Masz oczywiście częsciowo racje, jednak wykonanie mi sie nie podoba.
Krótki i treściwy opis aplikacji stworzony przez twórców bardziej do mnie przemawia niż nic nie znaczące oceny użytkowników, którzy robią bajzel na poziomie onetu.

Oprogramowanie w opensuse instaluje sie dokładnie tak samo. Wchodze w zarządzanie pakietami, wybieram program, zainstaluj i to wszystko.
Mniej kolorowo ale za to przejrzyście. Jasno widze gdzie i jakie pakiety, mam nad tym kontrolę - a przy tym SUSE uchodzi za bardzo łatwy system nawet dla początkującego. Więc jednak się da.

Nawiasem mówiąc Ubuntu bazuje na debianie, który słynie z małej przyjazności dla użytkownika. I nieraz trzeba tam troche podebianować.

M@X 20.09.2011 20:04

@sobrus - mysle ze to wlasnie stopien rozbudowania wiedzy powoduje znaczne mylenie pojec. Sadze ze to nie uzytkownicy sa idiotami, lecz forumowicze - fachowcami. Swoich rodzicow tez nazwiesz idiotami, bo nie umieja skompilowac jadra?

Jest 2011 rok - software ma byc dla uzytkownika, a nie vice versa. Bo normalny uzytkownik chce na komputerze wykonac pewne zadanie, a nie glowic sie najpierw przez kilka godzin jak to zrobic...

sobrus 20.09.2011 19:58

Denerwują mnie te sklepy, story, markety itd.
To dobre dla niepełnosprytnych użytkowników.
Ale jak widze to w Ubuntu czy Mint, z ocenami i komentarzami dla aplikacji pisanymi przez użytkowników (czyli dolne regiony poziomu niskiego) to sie zastanawiam "co ja tu kurde robie?".

To jeden z powodów dla których mam openSUSE. Tu mnie nikt nie traktuje jak idiote. Po prostu porządny system oparty na linuksie.

Kris 20.09.2011 19:02

Myślę, że trzeba poczekać na właściwy produkt MikroMiękkiego. Też słyszałem, że ten dziwny interfejs ma być na urządzeniach dotykowych. Dla przeciętnego użytkownika 'niedotykalskiego' ma być międzymordzie klasyczne.

Berion 20.09.2011 17:51

Możliwe, że odnosisz się do mojego komentarza z innego tematu? ;)

Dla przeciętnego Kowalskiego tak to właśnie wygląda. Stąd wyścig w numerkach, dla nas absurdalny, dla marketingowców i PK ("przeciętnego Kowalskiego" ;]) już nie.

Cytat:

Napisany przez nemka (Post 1182093)
Metro - testowałam win8 - porażka, totalna żenada i ohydna grafika. Na szczęście można je wyłączyć (aplikacja do znalezienia w sieci). Tego typu interface w deskopach to porażka.

Tylko, że to jest:
a. Wersja preview dla developerów, a więc przedstawione oba "środowiska".
b. Wersja preview czyli jakaś tam alpha, beta itd. Możliwe, że będzie się prezentować lepiej - nie wierzę że zostaną takie "zwyczajne kafelki z gradientem" i ikonami.
c. Metro na desktopach będzie, z tego co ogłaszano, wyłączone.

Na tablety interface ok, na desktopa raczej niepraktyczny (nie wliczając w to gier). Także nie widzę specjalnie sensu na to (tak wcześnie) narzekać.

Cytat:

30% i skończy się jak w AppleStore - wydawcy zaczną masowo uciekać, a na MS nie ma ograniczeń.
Zaczną albo i nie zaczną. Żadnego wielkiego exodusu z App Store nie było i nie ma.

Kris 20.09.2011 17:08

Możliwe, że ja nie zrozumiałem.

M@X 20.09.2011 17:05

A co ma wspolnego jedno i drugie? Bo jakos nie rozumiem...

Kris 20.09.2011 17:02

Znaczy jak Chrome ma wersję 14, to znaczy, że był przed Firefoxem, który jest w wersji 6? ||

M@X 20.09.2011 15:49

Centrum oprogramowania w Ubuntu bylo pierwsze. Ale nie wmowisz mi ze Windows Store byl pierwszy, bo to bzdura ;-). Mac App Store z powodzeniem smiga juz od 10.6.6 a okienkowy store jest w powijakach ;-).

Zeby nie bylo - kupuje aplikacje. W Mac App Store, jako ze dziala od niedawna wydalem jakies 100 PLN. Za to w App Store przez 3 lata to uzbiera sie tego na jskies 2 000... Wygoda uzaleznia, to fakt ;-)...

nemka 20.09.2011 15:43

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1182094)
Tak. New York Times to rzeczywiscie masowa ucieczka ;-)!

http://www.dobreprogramy.pl/Wydawcy-...kul,27132.html :)

Popatrz to wredne UbuntuOne i WindowsLive ściągnęły znów od Apple! Cholera, nawet cofnęli się w czasie w tym celu ;)

M@X 20.09.2011 15:40

Tak. New York Times to rzeczywiscie masowa ucieczka ;-)!

Dla Apple Mac OS X dalej mozna sciagac aplikacje z innych zrodel. W App Store mam pewnosc ze material spelnia wysokie standardy jakosciowe Apple a poza tym mam wszystko w jednym miejscu z wieksza niz jedna iloscia licencji, a wiec jesli kupie nowego Maka podaje tylko moje Apple ID i moge natychmiast i automatycznie zainstalowac wszystkie moje aplikacje. iCloud jeszcze bardziej uprosci sprawe, wiec nie dziwie sie, ze MS nie chce zostawac z tylu serwujac w W8 Store oraz integracje z LiveID. Bo to przyszlosc i tego uzytkownicy chca ;-]!

nemka 20.09.2011 15:29

OMG hahahaha. Czekamy jeszcze na wersję linuksową flame waru.
Metro - testowałam win8 - porażka, totalna żenada i ohydna grafika. Na szczęście można je wyłączyć (aplikacja do znalezienia w sieci). Tego typu interface w deskopach to porażka.
30% i skończy się jak w AppleStore - wydawcy zaczną masowo uciekać, a na MS nie ma ograniczeń.

M@X 20.09.2011 14:48

Zasady jak w Apple - uczciwe (przy takim ruchu koszt utrzymania jest ogromny). Mam tylko nadzieje ze MS tak jak Apple wezmie na siebie aplikacje darmowe

Berion 20.09.2011 14:44

Tak, malware ze sklepu. Zresztą... były i takie przypadki nie tylko na Andku. ;]

- - -

Liczyłem, że będzie to jakieś 10-15% wraz z kosztami serwera bez aż tak surowych restrykcji, aby zachęcić konkurencję - a tu takie kwiatki... Trochę mi to krzyżuje plany... :P

M@X 20.09.2011 14:29

Jesli tylko bedzie autoryzacja kazdej aplikacji z osobna to mamy pewnosc ze nie dostaniemy na nasz dysk byle czego. W Windows powinno to dodatkowo ograniczyc ilosc malware'u ktyrym zainfekowane moga byc aplikacje!

sobrus 20.09.2011 14:24

ahahahaah

w sumie to logiczne: chodzi o metro jest na tablety czyli w wersji ARM, a na tabletach i telefonach jest uproszczony interface i sklep - tak jak jest Android Market czy App Store.
Apple może wymagać Store? Android może mieć wszystko przez Market? No to i Microsoft nie będzie gorszy :D

Apple i Google zdefiniowali nowy wygląd runku informatycznego, gdzie użytkownik jest przywiązany do producentów i ich usług przez internet.

Nawet M$ musi sie dopasować, bo po prostu stracił rynek - narzekaliście to będziecie mieli jeszcze gorzej :taktak:

Z tych trzech firm Microsoft to akurat okazało się był najlepszy :rotfl:. Google uzależnia wszystkich od swoich usług wykorzystując opensource i jego darmowość, a Apple wiadomo wydoiłby do ostatniej kropli.

Ja już zwiałem na Linuxa.

Patrix 20.09.2011 14:19

Microsoft flame war

Temat dla równowagi, wklejamy tutaj idiotyzmy z przeciwnego obozu.

Cytat:

Windows 8 i tablety: aplikacje tylko ze sklepu Microsoftu
Otwartość przechodzi do przeszłości. Każdy kto uważa, że polityka firmy Apple, w kwestii dystrybucji aplikacji i gier dla systemu iOS jest restrykcyjna, to najwyraźniej będzie zmuszony zmienić swój pogląd. W trakcie konferencji BUILD, przedstawiciele firmy Microsoft przekazali programistom informację, którą nie chwalili się głośno. Mieli powód, bo zmiana jaka szykowana jest w systemie "Windows 8" niekoniecznie musi spodobać się nie tylko programistom, ale także użytkownikom. (...) Za każdą sprzedaną aplikację, jej twórca będzie musiał firmie Microsoft oddać 30% jej wartości. To jednak nie wszystko. Najgorsze jest to, że w trakcie konferencji, przedstawiciele Microsoftu poinformowali o tym, że programiści nie będą mieli prawa sprzedawać swoich aplikacji, przeznaczonych dla interfejsu Metro, poza sklepem prowadzonym przez producenta Windowsa.
Reszta: http://pclab.pl/news47125.html
podobny news: http://www.dobreprogramy.pl/Aplikacj...tml#komentarze

No to zaczyna się !
Pytanie, gdzie uciekać ? :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:49.