Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Inne (https://forum.cdrinfo.pl/f36/)
-   -   Dlaczego nie warto kupić PlayStation Vita (https://forum.cdrinfo.pl/f36/dlaczego-nie-warto-kupic-playstation-vita-90204/)

arcade 18.01.2012 21:39

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1196940)
Czyli dokładnie to o czym pisze - forkowany Android nie ma dostępu do Marketu.
Trzeba zrobić swój market i zadbać by coś w nim było (czyli czekać aż developerzy zechcą przekompilować programy na nową platformę).
W obecnej sytuacji (iPhone, Android, BB, Windows Phone, Bada) zrobienie kolejnej egzotycznej platformy dla smartfonów, która nie wnosi nic nowego to samobójstwo.

Dlatego mimo otwarcia kodu Google jak zwykle moze spać spokojnie, bo uwiązało wszystkich do swoich usług w sposób, że nawet nie zauważyli.

Uwiązani jesteśmy do "Google" bardziej niz wam się zdaje ,mieszkamy w europie i jesteśmy skazani na google obojętnie czy na androidzie,windows,linux to google dyktuje co ma się wyswietlać a co nie .

A własnie 24 stycznia zapadnie decyzja w USA o cenzurowaniu internetu i będziemy się mieli tak jak chinczyki ,za nas będą decydować co masz czytać a co nie.
Dlatego dziś nie działa Wikipedia EN
-->http://en.wikipedia.org/
a google.com jest na czarno.

Niestety serwery posredniczące dla europy tez naleza do google a google do USA.
Poza tym juz od dawna kraje Europy ograniczają dostęp do internetu tak jak i nie którzy prowiderzy usług internetowych,jak i samo google napisem"zabierz mnie stąd strona uznana jako niebezpieczna". :fiu:

sobrus 17.01.2012 09:37

Czyli dokładnie to o czym pisze - forkowany Android nie ma dostępu do Marketu.
Trzeba zrobić swój market i zadbać by coś w nim było (czyli czekać aż developerzy zechcą przekompilować programy na nową platformę).
W obecnej sytuacji (iPhone, Android, BB, Windows Phone, Bada) zrobienie kolejnej egzotycznej platformy dla smartfonów, która nie wnosi nic nowego to samobójstwo.

Dlatego mimo otwarcia kodu Google jak zwykle moze spać spokojnie, bo uwiązało wszystkich do swoich usług w sposób, że nawet nie zauważyli.

M@X 17.01.2012 09:24

A Kindle Fire? Z tego co czytalem sprzedaja go ponizej kosztow produkcji po to, by zarabiac na tresciach - podobno nie ma Google Marketu, jest za to sklep Amazonu :-)!

sobrus 17.01.2012 08:19

Ale tak czy inaczej korzystamy z serwerów google oraz telefonu z androidem od google.
To że sie zmieniła aplikacja wiele nie zmienia.

Ciekawe co by było, gdyby jakaś firma wprowadziła smartfon na androidzie nie związany z google.
Czy miałby dostęp do serwerów które wymagają konta gmail? Czy certyfikaty zabezpieczeń by sie zgadzały?

Póki co takiego telefonu nie ma, co pozwala przypuszczać że nie tak łatwo jest zrobić telefon na Androidzie bez pomocy google, tzn przypuszczalnie trzebaby całą infrastrukture budować od nowa - co sie nikomu nie opłaca.

arcade 17.01.2012 01:05

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1196916)
Wyprowadz mnie z bledu. Wladowanie Marketu bez zgody Google to lamanie licencji, a gdy na tym samym sprzecie zrobi to uzytkownik koncowy - juz nie?

Tak ,ty jak zwykle się uprzesz tej jednej ikonce i więcej swiata po za nią nie widzisz .
Zresztą jak producent nie daje Google Market ,to daje inną aplikacje o podobnych mozliwośćiach - App Brain czy SlideME lub inne.:>

Who is the King

Lektura->http://android.appstorm.net/general/...g-of-the-hill/

M@X 16.01.2012 19:11

Wyprowadz mnie z bledu. Wladowanie Marketu bez zgody Google to lamanie licencji, a gdy na tym samym sprzecie zrobi to uzytkownik koncowy - juz nie?

arcade 16.01.2012 16:46

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1196867)
No tak ale dostęp do usługi Market, Google Maps itd nie jest juz raczej GNU.
Więc bez stosownej umowy z google producenci mogą go sobie wsadzić ;)
Chyba nikt nie sądzi że google go robi charytatywnie.

Nie wiem też jak z certyfikatami aplikacji, bo przecież google takie ma.
Być może jedyne co by się dało zrobić bez google to system kompatybilny, ale wszystkie aplikacje trzebaby przekompilować...

No tak ale te usługi można na każdy Android sobie do instalować lub korzystać z Markieto-podobnych.
:spoko:

sobrus 16.01.2012 08:40

No tak ale dostęp do usługi Market, Google Maps itd nie jest juz raczej GNU.
Więc bez stosownej umowy z google producenci mogą go sobie wsadzić ;)
Chyba nikt nie sądzi że google go robi charytatywnie.

Nie wiem też jak z certyfikatami aplikacji, bo przecież google takie ma.
Być moze jedyne co by sie dało zrobić bez google to system kompatybilny, ale wszystkie aplikacje trzebaby przekompilować...

SMBA 16.01.2012 02:55

Cytat:

Ja tez uważam, że Xperia telefony na andku są przyszłością chociaż ostatnio słyszałem że andek został chyba sprzedany htc i samsungowi i że zabronione będzie używania go na innych platwormach, ale nie wiem to tylko plotka.
LOL? What? Android jest na licencji GNU, nikt nie może zakazać używania go na jakiś platformach. Można co najwyżej zabronić używać NAZWY Android ;)

demek 15.01.2012 22:44

przebrnalem przez caly temat

coz, kolejny strzal w stope sony sobie zrobilo. ale nie ma sie co dziwic skoro ksiegowi rzadza sprzetem....moze nie dzialac, milion frajerow i tak sie znajdzie i cos tam zarobimy.

a gdyby wyszli bardziej do klienta zarobili by wiecej...ale coz, lepiej nie ryzykowac bo mnie moze zwolnia...

na dzien dobry przez niewymienialna baterie stracili ogrom klientow, po dwoch latach mam kupic nowa konsole jak padnie?

sama inna wtyczke mozna przebolec o ile kosztuje normalnie pieniadze a nie 15$ za 50cm kabla

jak jestem z pl moge kupic gry z jp? jak nie to kolejny strzal w stope bo zarobia mniej

Desden 15.01.2012 20:37

Ja tez uważam, że Xperia telefony na andku są przyszłością chociaż ostatnio słyszałem że andek został chyba sprzedany htc i samsungowi i że zabronione będzie używania go na innych platwormach, ale nie wiem to tylko plotka. Więc odnośnie Vity i nawet Xperie playa uważam ze Sony przesadza, wypuszcza tyle tych gadżetów do gier mobilnych, tylko po co? Ludzie będą kupować po 4 konsole zeby grac na kazdym osobno? litosci...

Ja tam uwazam zeby byl jeden multiuniwersalny sprzęt, a taki tylko w dobrym telefonie widze.

szczuru 10.01.2012 21:57

Cytat:

Napisany przez Berion
Zastanawiam się nad DSi i jakimś flashlinkerem.

Zamiast i polecam Lite'a ;)

sobrus 10.01.2012 17:17

Berion to oczywiste że produkt Sony nie jest adresowany dla osób nazwijmy to ubogich.
Firma jest zainteresowana jedynie tymi, którzy są w stanie wydać pieniądze w zamian za topowy produkt i grafikę na poziomie konsol stacjonarnych.
Gry też podejrzewam będą kosztować minimum 100-150zł za sztukę i trzeba mieć tego świadomość gdy się PSVita kupuje.

Berion 10.01.2012 15:04

Xperia to telefon, na którym próżno szukać konsolowych gier (nie licząc emulacji PSXa). Także to nie to samo.

M@X 10.01.2012 13:21

Teraz jest kolejny - Xperia Play ;-).

Fkatem jest ze PSP/PSV nie ma konkurencji, bo 3DS to masowa tania konsola nastawiona na podejsice do grania, a nie na grafike i hardware, tak samo zreszta jak Wii. Ciekawy jestem kiedy dostaniemy do rak mobilnego XBOXa ;-)...

Berion 10.01.2012 12:47

Nie wiem jaką młodzież stać na smarkfona, chyba tylko galerianki gdzie słowo: stać jest mocno dyskusyjne. ;P

Już był taki jeden konsolo-telefon (a w zasadzie to dwa, N-Gage i N-Gage QD) i skończył marnie. Cena, ergonomia, wsparcie dweleoperów. RIP ;]

sobrus 09.01.2012 08:31

Tania konsola zawsze się będzie sprzedawała lepiej, ale myśle że jest miejsce na taki i taki sprzęt. Mi bardziej podobają się produkty Sony i gdyby gry mnie bawiły tak jak kiedyś to pewnie bym sobie kupił. Nie chce Mario i Yoshi w 3D, wolałbym Gears of War w kieszeni. Obie firmy zajęły więc swoje nisze.

Playstation to marka zawsze kojarzona z topowym sprzętem który steruje pociskami nuklearnymi i miażdży konkurencję (na papierze przynajmniej) - także tego się trzymają i nie mam im tego za złe. Miło też zobaczyć na co pozwala obecna technologia.

Popatrz na to z drugiej strony - skoro młodzież często stać na wypasiony telefon za 2-4tys złotych to i na PS powinno być ich stać. Tyle że moim zdaniem PS Vita powinna być też telefonem, bo komu się chce nosić dwie cegły?

Berion 06.01.2012 13:51

Właśnie, za hi-endowy. Ja nie potrzebuje hi-endu w HH i wygląda na to że konsumenci też nie bo 3DS lepiej się sprzedaje. ;] Znowu mamy powtórkę z PSP vs DS.

sobrus 05.01.2012 13:54

A ja mam mieszane uczucia, bo skoro Nintento 3DS kosztuje prawie 800, to cena Vita wcale nie jest jakaś wygórowana. Smartfon może kosztować i 3000zł i nikt sie nie czepia.

To po prostu hi-endowy sprzęt i trzeba się liczyć z tym że nie będzie tani.
I nie będzie też popularny.

Berion 05.01.2012 13:22

1000+300zł za HH to grubo za dużo... I nie obchodzi mnie co tam w środku jest, to jest HH i nie może tyle kosztować. Jak tak sobie będą poczynać z Nintendo to ziści się wizja Andrzeja...

lukasz1989 05.01.2012 09:28

No i doczekaliśmy się pierwszej, oficjalnej obniżki ceny PS Vita. Cena spadła na rynku japońskim o 20 procent. Musiało być naprawdę niedobrze, skoro Sony tak szybko zdecydowało się na takie kroki.

Berion 02.01.2012 18:29

Prawda, że ciekawa konstrukcja językowa? :)

M@X 02.01.2012 17:31

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1195556)
"RGHuj"

Tak...

:|

Berion 02.01.2012 17:21

"JTAGuj" drania, a jeśli już nie możesz to "RGHuj" (Reset Glith Hack).

sobrus 02.01.2012 13:03

Mam ostatnio wrażenie że internet stał się narzędziem kontroli i uzależniania ludzi.
W ramach ułatwiania nam życia, dajemy im nasze dane i musimy sie wiązać do dziesiątek połączonych kont.

Męczy mnie to.

Pare miesiący temu facebook zablokował mi konto i poprosił o skan dowodu osobistego. Innej drogi nie było, nawet nie mogłem usunąć mojego konta.
Jak dla mnie to szantaż i stają się coraz bardziej bezczelni.

Dlatego serwer mam własny, nikomu moich danych więcej nie dam.
Na kompie już Linux (ale ulga, znowu moge robić co chce!)
Starego smartfona który z netem łaczy się tylko wtedy gdy ja tego chce
a X360 mam bez konta gold (też często offline), choć jest o zgrozo nie wiem jakim cudem wciąż nie przerobiony.

Zawsze uwielbiałem nowości i gadżety ale ostatnio to przestało mi sie podobać...

Berion 02.01.2012 12:36

Ja właśnie dlatego pierwszy raz w swoim życiu, nie kupię next gena dopóki nie zostanie całkowicie złamany. Nie dość, że to cholernie drogie to na dodatek jest tyle upierdliwych ograniczeń, że nie mam siły się już z nimi męczyć. Przemordowałem się z PS3 i dopiero na CFW przypomniałem sobie jak to jest mieć pełną kontrolę nad swoim sprzętem. ;]

Zastanawiam się nad DSi i jakimś flashlinkerem. :)

sobrus 02.01.2012 08:52

Jak to dobrze że takie zabawki mnie już nie kręcą.
Częściowo właśnie z powodu polityki producentów.
Nie tyczy to się tylko konsol, ale także komputerów.
Jak chce zainstalować gre i widze te wszystkie Games For Windows Live, Steam, wymagane połączenie z netem do aktywacji itd to po prostu nie chce mi się...

Biorąc praktycznie dowolny produkt, czy to wieża hifi, czy samochód, gra, system czy konsola produkowany obecnie i taki sprzed 10 lat mam wrażenie że teraz produkuje się gówno mające tylko napędzić zysk producentowi (a to jak i czy w ogóle działa to juz Twój problem).

joujoujou 01.01.2012 22:57

Jaki sprzęt - taka oń troska. :]

Berion 01.01.2012 22:52

http://www.youtube.com/watch?v=HJTv-pA8pa8

Odpakowanie Vity. Wygląda to trochę tandetnie. Dawniej konsole były pakowane z pietyzmem, a nie jak jabłka na bazarze.

Berion 28.12.2011 02:43

Cytat:

Napisany przez Smolarek1997 (Post 1194748)
Mnie niby też - ale jednak coś za wysoka ta cena.
BTW Jak można pamiętać konkretną cenę konsoli z 2 dekad temu

Z pamięci. ;)

Zapamiętać można, szczególnie że PSX wtedy miażdżył PC i Amigę w 3D przez dość długi okres. 1650zł (nie było wtedy jeszcze tych dziwacznych *,99 na końcu). Warszawa, Plac Zbawiciela, na lewo od kościoła pod filarami był jakiś "popewex'owy" salon, chyba Sony nawet. :D

Skąd taka pamięć? Stać mnie (a w zasadzie rodziców) było wtedy tylko na Pegasusa (mój ulubiony MT77DX, druga seria, obła bo wcześniejsze były "fenix'owe"). Szczytem moich marzeń był SNES/MD (kiedyś taki sklep był w centrum, Kidiland, tam można było pograć na ww. konsolach, później **** mnie już wyrzucali albo wyłączali konsolę na sam mój widok :D), a co tu dopiero mówić o PSX. Także dużą rolę grają tutaj emocje i skojarzenia.

- - -

Podobno z tymi touch screenami to jakiś burak softu i 1.51 (01.510.000) naprawia te problemy. Do USA i Europy trafi pewnie już z nawet wyższym firmware.

Podobno z tymi kontami to jest tak, że można mieć kilka, ale podpięte do PSN tylko jedno... I tak skandal. ;]

Smolarek1997 28.12.2011 01:42

Mnie niby też - ale jednak coś za wysoka ta cena.
BTW Jak można pamiętać konkretną cenę konsoli z 2 dekad temu

szczuru 28.12.2011 01:19

Pewnie z pamięci :P Ja swojego szaraka kupiłem we wrześniu 1998 za około 800zl więc jak sprzęt startował w A.D. 1995 to taka cena mnie wcale nie dziwi :P

Smolarek1997 28.12.2011 01:14

O.o a skąd masz takie dane ?

Berion 28.12.2011 01:01

Na PSP i PS2 do ponad roku nie było w co grać, same popierdółki. Kiepska analogia. Tak samo nie można porównywać konsol stacjonarnych z HH - to dwa różne rynki.

BTW: PSX kosztował u nas na starcie 1700zł.

Smolarek1997 28.12.2011 00:44

Tylko zauważ że PS2 i PSP były warte swoich pieniędzy - w odróżnieniu od PS Vita....

szczuru 28.12.2011 00:12

Ale tak jest zawsze :] Ile "stało" Ps2 po premierze w Polsce? 2,5k :] PSP 1,2K, PSX około 1K a i tak ludzie kupowali :] Tylko teraz minimalnie to się zmienia bo np taki "koleś" woli kupić X'a 360 niż cokolwiek innego - nawet lepszego - bo sflashuje napęd i gra "do woli" :]

Smolarek1997 28.12.2011 00:01

No właśnie - a są mikroskopijne szanse że takie ''coś' się przyjmie.Ja jestem na 98 % pewien że to nie jest dobry pomysł.Ale kupujcie,wyrzućcie pieniądze w błoto.Tylko żeby potem płaczu nie było...

loki7777 27.12.2011 23:49

To ze zyjecie w Polsce i was nie stac to wcale nie interesuje Sony:)

szczuru 27.12.2011 23:41

Nie mów "hop". Cena i start konsoli to jedno - a w zasadzie 1/3. Zasadniczą kwestią jest "jak to ludzie przyjmą". Wiem, że cena i launch konsoli ma na to wpływ ale w dzisiejszym świecie już nic mnie nie zdziwi :]

Smolarek1997 27.12.2011 23:08

Playstation Vita będzie fiaskiem.Albo ludzie nie będą mieli kasy żeby kupić to cudo i dodatki do tego, albo ludzie w ogóle nie będą mieli zamiaru tego kupować (i wcale bym się nie ździwił)

Berion 23.12.2011 17:13

Miesiąc po premierze, czyli jeszcze przed PSP. :P

M@X 23.12.2011 16:44

NDS padlo? Kiedy...?

Wziales TY w ogole pod uwage ze to jest platforma dla wyluzowanych japonczykow, ktorzy jak ida na piwo to maja w barze mate do tanczenia i to oni wymyslili Karaoke? To zupelnie inne podejscie, tak samo jak Wii. XBOX to podejscie typowo amerykansko-europejskie, a Sony jest gdzies posrodku, co moim zdaniem ostatnio nie wychodzi im na dobre. Bo "na dwa baty" to malo ktora umie obu zadowolic, zeby byl wilk syty i Kansas city...

Berion 23.12.2011 16:40

Jakoś NDS padł przed PSP i nie przeszkadzało to Nintendo sprzedać ponad 100 mln konsol, a deweloperom wydać znacznie więcej gier. ;)

No i jakie bezpieczeństwo? W dobie podpisywania programów HMAC SHA-1/SHA-2... to żadna luka.

M@X 23.12.2011 16:12

Rezygnacje ze zrobienia z konsoli pendrive'a popieram akurat - przyklad pierwszego PSP pokazal, ze nie zapewnia to wystarczajaco wysokiego poziomu zabezpieczen wlasnosci intelektualnej. To napedza piractwo, a przez to developerzy nie chca pisac dobrych gier na platforme (patrz wlasnie PSP).

Berion 23.12.2011 15:46

Nie wiem czego od nich oczekujesz M@X. Żałują na testy, żałują administratorom swojego PSN, itd. a Ty oczekujesz, że będą wydawać dodatkowe pieniądze na pisanie bzdurnych i nikomu niepotrzebnych aplikacji* na system operacyjny, którego używa garstka osób? To jest Sony. ;]

* dlatego, że można to było - tak jak do tej pory - rozwiązać jak na PSP, czyli dostęp do wydzielonych banków flasha i karty jako "magazyn danych". Ale nie, lepiej zrobić zbędną i pewnie szpiegującą aplikację do kopiowania pliku X w miejsce Y...

loki7777 23.12.2011 15:31

Poprawia jak bedzie im sie chcialo, maja wieksze buraki do poprawki;)

M@X 23.12.2011 15:26

Tu nie chodzi o brak mozliwosci tylko o brak checi. Nie lubie Windows - tak samo jak masa ludzi nie lubi Linuxa czy Mac OS X. Dlatego nie widze sensu, skoro mam juz dobry system operacyjny, wydawac 400 PLN na dodatkowa licencje na kiepski tylko dlatego, ze kupilem sobie konsole. Mam nadzieje, ze niedlugo poprawia ten blad.

loki7777 23.12.2011 15:19

Bo mac to nisza rynkowa?
Bootcamp. Parallel Desktop.

M@X 23.12.2011 14:34

http://n4g.com/news/898048/ps-vita-w...ort-at-release

Przegieli, moga mnie w tylek pocalowac ;-)...

Berion 23.12.2011 12:37

Właśnie, trzeba doliczyć jeszcze te 200-300zł za kartę bez której w większości tytułów się nie zapisze save'a. Czyli 1500 lekką ręką za HH... :haha:

Ciekawe kto im to kupi.

M@X 23.12.2011 10:08

Ano niemalo... Doliczamy jeszcze jakis starter np. Orange Free na Karte z zapasem GB do komfortowego uzytkowania i robia sie niemale pieniadze... Czekamy ;-)!

lukasz1989 23.12.2011 09:58

Dzisiaj wyszlo na jaw, ze cena konsoli w Polsce bedzie wyzsza niz do tej pory ustalano. Mialo byc 999 i 1199 zl, a bedzie 1149 zl za model bez 3G oraz prawdopodobnie 1349 zl za model Wi-Fi + 3G. Duzo.

Berion 21.12.2011 16:09

Blokady ponoć nie ma. Nawet jeśli nie straszne Ci te drakońskie ograniczenia to lepiej przeczekać okres świąteczny i wady wieku dziecięcego.

M@X 21.12.2011 14:25

$400 to mimo wszystko trohce duzo nadal jak na dodatkowego "Grajka". Poczekam az wyjasnia sie problemy z niedzialajacymi ekranami i cena spadnie do okolo $300 i wtedy sie zastanowie :-).

Wie ktos w ogole jak jest z blokada regionalna? Bo chcialbym pewnie, jak wiekszosc sprzetu, przytargac go ze Stanow...

loki7777 21.12.2011 13:45

Zawsze moze sie zdarzyc. Robione w pospiechu. Pytanie tylko jakiej czesci egzemplarzy to dotyczy, jak promili to nawet nie ma co sobie tym glowy zawracac. Zreszta apple bledy tez popelnialo - tylko ze to nie mial byc temat o apple a o PS Vita.

Berion 21.12.2011 13:43

Tak, szczególnie za te wybuchające baterie i pękające szkło na zimnie w iP, za wibracje w Macach, za żółknący ekran i za bleeding w iPadach. ;)

M@X 21.12.2011 13:39

Masakra, przeciez to jest nie od uzytku O.O...

Sony zawiodlo na calej linii... W Apple Steve by wywalil z roboty ludzi, ktorzy zgodzili sie, by cos takiego trafilo do sklepow...

Berion - iOS nie jest pofragmentowany, jedynie "reszta swiata" ;-)...

Berion 21.12.2011 13:38

@arcade
Nie zgodzę się z Tobą. Smarftony nie są żadną przyszłością tylko ślepą uliczką - w materii gier oczywiście. Są niewygodne i - jak to teraz się modne określenie stało - mocno pofragmentowane. To nie są dedykowane sprzęty do grania i nie wyprą HH tak długo jak będą prawdziwi gracze, czyli tacy których nie zadowalają popierdółki na 5min.

siwymariusz 21.12.2011 12:52

http://gry.interia.pl/psp/news/plays...y,1736787,4052

M@X 21.12.2011 07:16

64 GB... Faktycznie dla onanistow... Ja sie mieszcze z duzym zapasem na 32 GB, a 16 wystarcza w zupelnosci...

arcade 21.12.2011 01:40

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1193941)
Dni Apple sa policzone? Ubawilem sie przednio ;-)...

Polecam zapoznac sie troche z zasadami marketingu i managementu. Apple jest ustawione na wiele lat do przodu, pod warunkiem ze Tim bedzie choc w polowie tak dobrym CEO jak Steve ;-)...

A iPhone kosztuje $600, a nie €1000. Pozdrowienia od "szalenca" ;-)...

Ta ... che.
Tak mógłbyś stwierdzić gdyby apple piekło bułeczki ,nie stety w IT branzy tak samo szybko się można wzniesc jak i upasc.
A co do SD kart to niewiem jak w Polandzie ale za odrą to jest standardowa nazwa.

A cena nie wzieła się z nieba >http://www.amazon.de/Apple-Dualcore-...4424372&sr=1-8

Chyba ze uzywany za 900eu dla onanistów.

M@X 20.12.2011 21:28

Dni Apple sa policzone? Ubawilem sie przednio ;-)...

Polecam zapoznac sie troche z zasadami marketingu i managementu. Apple jest ustawione na wiele lat do przodu, pod warunkiem ze Tim bedzie choc w polowie tak dobrym CEO jak Steve ;-)...

A iPhone kosztuje $600, a nie €1000. Pozdrowienia od "szalenca" ;-)...

arcade 20.12.2011 20:27

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1193909)
Gwiazdek używam w celu podkreślenia słowa w tekście. ;]

Nie twierdzę, że mają uprawiać wolontariat bo firmy muszą zarabiać pieniądze i jest to całkowicie zrozumiałe dla mnie i oczywiste. Twierdzę natomiast, że nie mogą mnie oszukiwać (ok, o PR miało tym razem nie być) i wprowadzać sztucznych ograniczeń.

Owszem oficjalnie nie jest, mimo to jakoś wszyscy producenci liczących się zabawek na rynku uposażają swoje urządzenia w SD/miniSD/microSD. Są wszędzie, są tanie i są to bardzo dobre karty z - co bardzo mi się podoba - blokadą zapisu. Używają ich wszyscy. I tak samo jest z USB B/miniB.

Zrobili własne bo chcą w ten sposób wyłudzać dodatkowe pieniądze od klientów.

BERION zgadzam się z tokiem twego myślenia ale wyluzuj.
Sam mam 2-kę dzieciaków i dawno juz postawiłem na Nintendo ,Vita z tą ceną to sprzęt dla onanistów .
Pewnie za niedługo wypłyną klony albo inne konkurujące sprzęty ,zwłaszcza ze wchodzi na rynek o wiele szybszy Cortex-A15 i masa firm zakupiła jego licencję .To mogą być znowu złote lata jak kiedyś na początku historii konsol.
#ony jak widze dale brnie w kierunku tandeta za max$.

Zabawie się więc w wrózbitę i powiem ze $ony ma juz policzone dni ,tak jak i apple spadnie na dno ,cza być szalencem zeby dać 1000eu za tel.,
jak mozna kupić "made in China " i to nie zadną podróbkę tylko własną ideę za 100$ potrafiącą więcej.
:)
pewnie to podróba apple che?

loki7777 20.12.2011 13:31

Zlamia i nikt nie bedzie plakal poza Sony:) W swoich telefonach SE tez uzywa innych zlacz usb niz standardowe.

Berion 20.12.2011 13:30

Gwiazdek używam w celu podkreślenia słowa w tekście. ;]

Nie twierdzę, że mają uprawiać wolontariat bo firmy muszą zarabiać pieniądze i jest to całkowicie zrozumiałe dla mnie i oczywiste. Twierdzę natomiast, że nie mogą mnie oszukiwać (ok, o PR miało tym razem nie być) i wprowadzać sztucznych ograniczeń.

Owszem oficjalnie nie jest, mimo to jakoś wszyscy producenci liczących się zabawek na rynku uposażają swoje urządzenia w SD/miniSD/microSD. Są wszędzie, są tanie i są to bardzo dobre karty z - co bardzo mi się podoba - blokadą zapisu. Używają ich wszyscy. I tak samo jest z USB B/miniB.

Zrobili własne bo chcą w ten sposób wyłudzać dodatkowe pieniądze od klientów.

M@X 20.12.2011 12:37

Bronie korporacji jako spolki chcacej zarabiac pieniadze. Jestem przeciwnikiem roszczeniowego podejscia rynku, ktoremu wydaje sie ze firmy powinny uprawiac wolontariat. A w naszym kraju, gdzie kazdy chcialby wszystko najlepiej za darmo, jest to az nadto widoczne...

Co do konta, to w regulaminie jasno stoi ze deklarujesz prawdziwosc danych - zakladajac konta na inne kraje lamiesz licencje i kupujesz te tytuly bezprawnie.

I rozumiem, ze uzywasz gwiazdek jako cudzyslowu, bo SD NIE JEST oficjalnie przyjetym standardem. To ze najpopularniejsze nie znaczy, ze jest to oficjalnie ustalona norma. I szczerze mowiac jesli tworze platforme do gier i mam pewnosc ze bede mial wylacznosc na super tytuly, to tez wprowadzam wlasny standard kart, zeby ludzie musieli je kupowac - po co mam sie dzielic zyskami z producentami kart innego formatu (ktory w dodatku nie zapewni mi wystarczajacych standardow w dziedzinie ochrony wlasnosci intelektualnej)?

A strzyze mnie fryzjer, a nie Sony akurat :-P...

Berion 20.12.2011 12:14

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1193869)
O jezu,placz i zgrzytanie zebow... Czy ktos Cie zmusza do kupna?

Nie i dlatego nie kupię tego śmiecia. Innym też odradzam, szczególnie nieświadomym absurdów tej nowej generacji HH.

Cytat:

Gdybym produkowal sprzet i ktos ucinal mi zyski tez zrobilbym wszystko, zeby temu zapobiec. "Wolnosc dla uzytkownika" nie dziala, bo nie umie na siebie zarobic.
M@X czy Ty jesteś właścicielem Sony? Masz jakieś w nim udziały? Nie? To dlaczego bronisz korporację, która ogranicza Twoją wolność i to już w nie byle jaki, tylko bardzo kosztowny sposób? Pamiętaj, ja czy Ty, jesteśmy *klientami* i to oni mają stawać na piętach i kajać się przed naszym obliczem abyśmy wyrazili chęć kupna - nigdy odwrotnie...

Cytat:

Jedno konto,bo to sprzet spersonalizowany (w przeciwienstwie do PS 3 na ktorej czasem gra cala rodzina)
Tak? A jak przykładowo jestem ojcem i mam trójkę dzieci to każdemu mam kupić po jednej konsoli? Zastanowiłeś się przez chwilę na tym?

Już nie wspominając o idiotycznym ograniczeniu w dostępie do e-sklepu z różnych regionów gdzie zawartość się znacznie różni (jak zwykle najbogatsza oferta dla Japonii, potem leci USA i na końcu ochłapy dla Europy (a jeszcze niedawno PL PSS był cieniem np. UK PSS)). W czym to niby ogranicza im zyski skoro i tak chcę coś kupić? Chyba tylko wyczekiwaniem na stosowny kurs złotego/dolara/funta/jena aby zaoszczędzić parę zł... Tyle, że znów: to niech w każdym sklepie będzie ta sama oferta.

Cytat:

a zlacza ladowania i kart pamieci nie bede nawet komentowal. Toich sprzet, wiec karty moga byc nawet w ksztalcie gwiazdek, a kabel w ksztalcie genitaliow meskich. Rynek ocenia - kto nie chce ten nie kupi.
To nie chodzi o kształt tylko o cenę. Kabel USB jest standardowym kablem USB, ale za ekstra kształt wtyczki Sony sobie dodaje ekstra cenę (15$) za półmetrowy kabelek...

Na chwilę obecną nie wiadomo jakie prędkości oferują te karty, ale czy 4GB powinny kosztować 30$? To tak jakby *cztery* razy drożej od SD, które są *standardem* i które można kupić wszędzie (32GB za 120$). Format kart do "Wity" jest formatem zamkniętym i umrze wraz z tą konsolą.

A jak te ceny będą wyglądać w Europie? Przeliczą na funty, w Polsce dodatkowo jeszcze + "podatek od nowości".

Jeśli takie kwestie chcesz przemilczać to niech Cię strzygą dalej.

M@X 20.12.2011 07:21

O jezu,placz i zgrzytanie zebow... Czy ktos Cie zmusza do kupna? Gdybym produkowal sprzet i ktos ucinal mi zyski tez zrobilbym wszystko, zeby temu zapobiec. "Wolnosc dla uzytkownika" nie dziala, bo nie umie na siebie zarobic.

Jedno konto,bo to sprzet spersonalizowany (w przeciwienstwie do PS 3 na ktorej czasem gra cala rodzina), na trofeach sie nie znam, a zlacza ladowania i kart pamieci nie bede nawet komentowal. Toich sprzet, wiec karty moga byc nawet w ksztalcie gwiazdek, a kabel w ksztalcie genitaliow meskich. Rynek ocenia - kto nie chce ten nie kupi.

Jedyne comnie smuci to doniesienia o zawiechach panelu dotykowego - bez tego moze byc zupelnie niegrywalnie.

arcade 20.12.2011 02:57

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1193864)
Nie wiem co to jest PSV ale czytając o nim, nie chcę wiedzieć. Berion - witamy w KAPITALIŹMIE ! Ten System troszczy się o Ciebie.

Podobno na PS3 można było ripować płyty SACD. Zdaje się ,że już nie można...

Do 3.55 bodajże można >http://code.google.com/p/sacd-ripper/

Jabba the Hutt 20.12.2011 00:57

Nie wiem co to jest PSV ale czytając o nim, nie chcę wiedzieć. Berion - witamy w KAPITALIŹMIE ! Ten System troszczy się o Ciebie.

Podobno na PS3 można było ripować płyty SACD. Zdaje się ,że już nie można...

Berion 20.12.2011 00:27

Dlaczego nie warto kupić PlayStation Vita

Jeszcze chyba żadna firma w moim krótkim życiu nie zbrzydła mi tak bardzo jak Sony. Tym razem odpuszczę sobie narzekania na ich ostatnie działania marketingowe, prawnicze itd. a przedstawię kilka iście chorych pomysłów, które u normalnego klienta wywołają co najmniej posmak goryczy.

A więc dlaczego nie warto kupić flagowego handhelda Sony, czyli PlayStation Vita? Po pierwsze to cena, która jest porównywalna z cenami konsol stacjonarnych (póki co premiera odbyła się tylko w Japonii). Druga łyżka dziegciu to jak słyszałem niewymienialna bateria ("Nie trzyma parametrów? Żaden problem, kup se Pan nowe konsole")... Ze względu na moc drzemiącą w handheldzie, ta szybko wysysa prąd, więc grania starcza zaledwie na kilka godzin. Do tego dochodzą pierwsze doniesienia o freezujących ekranach dotykowych (problem sprzętowy czy programowy? - jeszcze nie wiadomo).

Jak zwalczyć rynek wtórny (podobno ten który przynosi większe straty niż piractwo) i przy okazji nabić dodatkową kapustę na absurdalnym osprzęcie? Właśnie w taki sposób:
  • Możliwe tylko jedno aktywne konto na PlayStation Network.

Czy można mieć więcej kont na konsoli nie wiadomo, nawet jeśli można, nie będzie się dało już ich zarejestrować na PSN). W ten sposób Sony likwiduje dwa problemy. Pierwszy związany z zakupami robionymi w PlayStation Store z różnych regionów (zawartość jest różna, stąd zwykle ma się po kilka kont) i drugi związany ze składaniem się rodzeństwa, znajomych i... nieznajomych na gry.

• Wymagana bardzo droga karta pamięci.

Obowiązkowa jeśli chcemy zapisać stan gry w grach, do których można dokupić DLC... A żeby ładnie to współgrało z powyższym, to tak jak z HDD w PS3, karta jest przypisywana do konsoli i zakładając nowe konto trzeba ją sformatować (a więc nie można mieć dwóch bo po włożeniu starej, konsola jej nie rozpozna i wymusi format).

• Przypisywanie systemu trofeów do konsoli.

A więc na innej konsoli, ta sama gra nie będzie pozwalać na zdobywanie Trophy (których kolejnym idiotycznym ograniczeniem jest liczba 100 - co nawet z marketingowego punktu widzenia jest idiotyzmem).

• Dedykowany kabel USB...

Czyli wzorem Apple, olewamy standardy i zarabiamy na fikuśnych wtyczkach. ;]

Warto też wspomnieć, że gry pudełkowe pozbawione są/będą instrukcji obsługi, w postaci ładnych drukowanych książeczek. A żeby było już zupełnie ekologicznie to pakuje się gry w pudełka niewiele większe od DVD (przy rozmiarze karty wielkości SD), a gry w cyfrowej dystrybucji oferuje się w cenach większych niż pudełkowe, sklepowe odpowiedniki.

I wiecie co? To wszystko w trosce o nas! O klientów. O nasze bezpieczeństwo. O bezpieczeństwo systemu. Przynajmniej wg. oficjalnych oświadczeń.... Kochane Sony, w swej miłości do wiernych fanów, wraz z aktualizacją firmware PS3 do wersji 4.00 zablokowali możliwość kopiowania gier z PSXa (kupionych w PSS) wprost na PSP lub PSV. Czyli kupujmy dwa razy, albo nawet trzy czy cztery i pięć jeśli masz Ericsona Experię i tablet. W końcu stać Nas... Nie potrzeba nawet wazeliny.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:03.