Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Dysk hdd na system (https://forum.cdrinfo.pl/f101/dysk-hdd-system-90268/)

hexonik 07.01.2012 23:28

Warto kupić za 250 zł wd1002faex potestówke bez gwarancji ? Te dyski są wytrzymałem ? CHodzi mi o to, żeby pochodził z 2 , 3 lata i go wymienię

M@X 01.01.2012 14:43

Ja tez mam w sumie jedna partycje systemowa na disk0s2 w obu komputerach. Dane sa na dyskach USB/FW (w razie czego udostepniam po AFP), a kopia zapasowa robi sie na MyBook Live wpietym bezposrednio w router. IMO dobre rozwiazanie, nie liczac tego ze systemowe to nie SSD poki co :-/.

yahol 01.01.2012 14:30

Jak ci padnie dysk - to żadna partycja cie nie uratuje :)
No chyba, ze mirrorujesz dyski.
Z resztą dyskusja czysto akademicka - każdy robi jak chce, potrafi i jaką ma potrzebę.
Post założycielski, jak by na to nie patrzeć, tez jest o czym innym.

arcade 01.01.2012 13:40

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1195348)
@Berion - już kiedyś napisałem:
-dysków do 500GB - nie partycjonuje nie ma to sensu.
-w Macach (oprócz MacPro) istnienie dwóch, lub więcej dysków, nie ma racji bytu. (pomijając dyski zewnętrzne np. TimeMachine)
-w MacPro - istnienie 4 dysków, to prawie norma, daje to 4-8 TB miejsca.
-w moim PC egzystują 4 dyski, w sumie 2,5 TB.
-nie wspomnę o kilku dyskach zewnętrznych, po 250GB do 1 TB.
Wiec partycjonowanie, naprawdę jest przeżytkiem :)
To naprawdę pozostałość po niedoskonałych systemach opartych na DOS komendach :)

Chueechee co wam podano do picia powiedzcie to nie bede tego kupywał.

Czyli według was jak np. gosposia domowa kupi nowy PC i będzie obojetnie jaki nie podzielony, to powinna go tak cały na system zostawić ,a jak jej system padnie to nic nie szkodzi ze wszystko co na dysku miała "zdięcia,przepisy,hasła,itp.!!!"
Dzięki wielkie za taką poradę , nudelkulą by wam było trzeba wytłumaczyć po co są partycje.

nudelkula-->http://pl.wiktionary.org/wiki/nudelkula

I nie porównujcie OSX z GPT hfs+ -->http://en.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table

Gdzie OSX za ciebie wszystko robi.

palikot 1. Przesądy z czasów pierwszej generacji SSD.

Ta jeśli nic nie robisz na kompie i uzywasz do czytania poczty /internetu ,być moze wytrzyma parę lat.

"yahol spoko- po to jest net i forum zeby dyskutować .Wszystkiego co Najlepsze w nowym Roku."

yahol 01.01.2012 12:22

@Berion - już kiedyś napisałem:
-dysków do 500GB - nie partycjonuje nie ma to sensu.
-w Macach (oprócz MacPro) istnienie dwóch, lub więcej dysków, nie ma racji bytu. (pomijając dyski zewnętrzne np. TimeMachine)
-w MacPro - istnienie 4 dysków, to prawie norma, daje to 4-8 TB miejsca.
-w moim PC egzystują 4 dyski, w sumie 2,5 TB.
-nie wspomnę o kilku dyskach zewnętrznych, po 250GB do 1 TB.
Wiec partycjonowanie, naprawdę jest przeżytkiem :)
To naprawdę pozostałość po niedoskonałych systemach opartych na DOS komendach :)

M@X 01.01.2012 04:36

Nie bredzisz!

Partycjonowanie nie ma sensu (moj Macintosh HD ma rowniotko tyle ile dysk :-P) i fakt - HDD JEST waskim gardlem. System zmienia sie nie do poznania po zmianie :-)!

palikot 01.01.2012 02:15

Wiem Berionu, że bredzę ;P

Czynności magicznych, takich jak taniec 13 partycji C:\\System D:\\Dane E:\\Instalki\winpcap\ddl\pron F:\\Fotki z weseliska itd, nie da się obalić logiką racjonalną z innego wymiaru; musiałbym zostać szamanem i stworzyć Ci nowy rytuał.

Tak sobie piszę, bo te partycje to właśnie mój ulubiony przykład współczesnych mitów :)

Berion 01.01.2012 01:50

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1195254)
Awansowałem na ignoranta :)
Widać są rożne rozsadki i rożne poglądy, jak w życiu.
Nikt nie zająknął się na temat mieszania danych z systemem :)

Bynajmniej. Chodziło mi o osoby które nie potrafią posługiwać się managerem plików i które nie potrafią nawet zapamiętać jednostek. Słowo ignorant jest tutaj delikatnym określeniem. Takie osoby nie mogą mieć małej partycji systemowej bo wszystko pchają na pulpit, "moje dokumenty" i w różne dziwne miejsca, wszystkie programy wgrywają do program files itd. A dlaczego im nie partycjonować? Bo potem pretensje, że przecież kupili "ogromny dysk" i już się miejsce kończy...

Co do drugiego zdania: a czy to nie jest tożsame? Większość osób ma tylko jeden HDD, więc skoro tego nie partycjonuje się to gdzie te dane? Rozumiem, że założyłeś sytuację kiedy użytkownik ma np. dwa HDD i wtedy uważasz, że dysku z Windą nie warto partycjonować. W takiej sytuacji się Tobą zgodzę.

Cytat:

Tego nie zrozumiałem zupełnie :)
Twierdzisz, ze po padzie systemu i reinstalacji systemu, nic nie instalujesz od nowa!!! Żadnych programów :) bo już je masz na osobnej partycji :)
Nawet na mój mały rozumek, to chyba przesada :)
To zależy jakie programy. Ja na ten przykład 90% programów mam portablowych i takie faworyzuję. Nie widzę sensu tego trzymać na partycji systemowe. Pozostałe pozwalają na łatwy export/import ustawień. itd.

@arcade
Fotoszopka to na start 1,5GB, do tego pozostałe programy które zwykle kupuje się w pakiecie i brushe itd. które lecą już w GB. Ale to dla grafika, nie "Zenka z bramy obok". ;]

@palikot
Bredzisz.

palikot 31.12.2011 23:14

Cytat:

Napisany przez arcade (Post 1195232)
SSD to fakt szybkie ale i szybko można je wykończyć.
(...)

1. Przesądy z czasów pierwszej generacji SSD.

2. W nowym PC Windows oraz Mac klasyczny hdd jest najgorszym wąskim gardłem.
Nie ma sensu kupować nowego wydajnego komputera bez SSD dla systemu i pliku/partycji pamięci. Jeśli budżet blokuje, to lepiej zaoszczędzić na czymś innym.

Cytat:

Mój rozsądek podpowiada, że jak najbardziej się dzieli o ile użytkownik docelowy nie jest - nazwijmy go - ignorantem. Zależy to również od przyzwyczajeń użytkownika.
Te przyzwyczajenia to z czasów PC DOS z dwoma napędami dyskietek 5,25 jako jedynymi nośnikami danych (włącznie z OS). Dlatego MS odwzorował je ikonami.
Obecnie to odwzorowanie nie ma żadnego sensu dla dysków twardych, ma sens dla pendrive itp

A technicznie dzielenie na partycje ma sens w przypadku potrzeby używania różnych systemów plików czy stworzenia specyficznej quoty. Nie ma jednak sensu ich uwidaczniać dla usera jako logicznej organizacji danych.

Ale o tym Berionu już rozmawialiśmy :) I tak, pamiętam, Ty uważasz że pliki i partycje istnieją naprawdę, tak jak brzoza w lesie ;P

loki7777 31.12.2011 21:44

Dla mnie na partycji D jest tylko opera,instalki i inne *******ki:) Reszta programow jest na C, a jak potrzeba to acronisem sie przywroci - ale ostatnio to mi sie nawet tego robic nie chce:)

arcade 31.12.2011 20:39

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1195265)
Oh, jasne!
Ja nawet tego nie robię.
Po prostu klikam "przywróć z Time Machine"
Ale rzecz nie w tym - po prostu cześć programów, czy chcesz czy nie - w Windowsie, montuje się i tak na partycji systemowej.
A wtedy owe 30GB to zaczyna być cienko :)
Jak taki Adobe rozpycha ci się na - powiedzmy 5-7 GB. System 5-7 GB.
Dodajmy do tego office i kilka innych i masz ból.

Ta che - wszystko raczej się pyta o miejsce gdzie ma być zainstalowane więc w czym problem.
A co i kto i gdzie instaluje to jego sprawa , mi tak jak pisałem system ma przydzielone 30GB katalog np.temp jest ze startem systemu montowany w pamięci ,pagefilesys również sam XP zajmuje ok.5 GB i jest od 2005 ten sam .
Czasem przydało by się zrobić porządek na kompie jak np."perguardian" zle ustawiony potrafi w tydzień 15GB logu zapisać ,czy daremny "menager download-u" pozostawić 50GB przerwanych ściągań to się nie dziwię ze sa ludzie co szukają 1TB na system.:fiu:

A Adobe to co to jest, takie duze, ja znam tylko Adobe plugin do Firefoxa?

yahol 31.12.2011 19:37

Cytat:

Napisany przez arcade (Post 1195261)
Nie pisałem ze nie instaluje niczego od nowa tylko przywracam system z obrazu Ghost-em a większość programów działa bez większych problemów po podaniu im sciezki,oczywiście są wyjątki jak np. antywirusy .

Oh, jasne!
Ja nawet tego nie robię.
Po prostu klikam "przywróć z Time Machine"
Ale rzecz nie w tym - po prostu cześć programów, czy chcesz czy nie - w Windowsie, montuje się i tak na partycji systemowej.
A wtedy owe 30GB to zaczyna być cienko :)
Jak taki Adobe rozpycha ci się na - powiedzmy 5-7 GB. System 5-7 GB.
Dodajmy do tego office i kilka innych i masz ból.

joujoujou 31.12.2011 19:23

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1195260)
[...]
Masz przecież wersje portable.
(mając licencje - są legalne)

Nie chodzi o legalność - 99% używanego przeze mnie softu jest freeware, resztę mogłem sobie kupić.

Chodzi o to, że nie wszystko da się "uportablić". :mruga:

arcade 31.12.2011 19:08

Nie pisałem ze nie instaluje niczego od nowa tylko przywracam system z obrazu Ghost-em a większość programów działa bez większych problemów po podaniu im sciezki,oczywiście są wyjątki jak np. antywirusy .

yahol 31.12.2011 19:06

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1195256)
Niestety coraz mniej jest takich programów, które pójdą na świeżym systemie bez instalacji, nad czym ubolewam niezmiernie. :smutny:

Oh! You!
Nie rozpaczaj tak bardzo :)
Masz przecież wersje portable.
(mając licencje - są legalne)

joujoujou 31.12.2011 19:00

Niestety coraz mniej jest takich programów, które pójdą na świeżym systemie bez instalacji, nad czym ubolewam niezmiernie. :smutny:

yahol 31.12.2011 18:49

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1195247)
Mój rozsądek podpowiada, że jak najbardziej się dzieli o ile użytkownik docelowy nie jest - nazwijmy go - ignorantem. Zależy to również od przyzwyczajeń użytkownika.

Ja nie żenię ani programów, ani tym bardziej swoich danych z systemem operacyjnym, więc u mnie partycja systemowa na Win7 to w porywach 30GB (Win8 pewnie trochę więcej, ale też powinien się zmieścić w tych granicach). Na Linuksach tym bardziej, gdzie /home robię osobną.

Awansowałem na ignoranta :)
Widać są rożne rozsadki i rożne poglądy, jak w życiu.
Nikt nie zająknął się na temat mieszania danych z systemem :)

Cytat:

Napisany przez arcade (Post 1195252)
No właśnie , jeśli się nie chce po każdej awarii systemy na nowo wszystkiego instalować, najprościej jest sam system trzymać na dysku/partycji ok 30GB a instalki i inne pierdoły na innym dysku.
:spoko:

Tego nie zrozumiałem zupełnie :)
Twierdzisz, ze po padzie systemu i reinstalacji systemu, nic nie instalujesz od nowa!!! Żadnych programów :) bo już je masz na osobnej partycji :)
Nawet na mój mały rozumek, to chyba przesada :)

arcade 31.12.2011 18:38

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1195247)

Ja nie żenię ani programów, ani tym bardziej swoich danych z systemem operacyjnym, więc u mnie partycja systemowa na Win7 to w porywach 30GB (Win8 pewnie trochę więcej, ale też powinien się zmieścić w tych granicach). Na Linuksach tym bardziej, gdzie /home robię osobną.

No właśnie , jeśli się nie chce po każdej awarii systemy na nowo wszystkiego instalować, najprościej jest sam system trzymać na dysku/partycji ok 30GB a instalki i inne pierdoły na innym dysku.
Chyba prościej jest zrobić wtedy sobie obraz dysku Ghost-em i w razie potrzeby 15min gotowa reanimacja.

I proponuje właśnie takie coś--

Seagate SAS 73GB 15000RPM SAS 3.5 60$
+ kabel 21 zł
-->http://www.yobitech.com/Seagate_SAS_...st373454ss.htm
-->http://www.ontech.pl/product-pol-791...d8f5147ca6c815

:spoko:

Berion 31.12.2011 18:30

yahol 31.12.2011 18:14

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1195214)
Yaholu! Ty chytrusie...Nie tak dawno za 20GB płaciłes 700PLN.

Wiesz Rychu, z wiekiem się mądrzeje i staje się oszczędnym :)
Cytat:

Napisany przez arcade (Post 1195232)
Wez taki co ma długa gwarancję i 10000/obr np-

3,5''/ SATA III / 10000rpm / 32MB / bulk cena ok.600zł
gwarancja 3lata i można przedłużyć od razu przy zakupie np. 5lat

Lepiej od razu SEAGATE 16k RPM
albo:
dysk Serial Attached SCSI (SAS) 16K rpm :)

Cytat:

Na system to nic powyżej 100GB nie jest potrzebne,a dyski od 1T często nawalają. "ja daje na system max-30 gb"
Są rożne szkoły, ale rozsadek podpowiada, ze dysku systemowego nie dzieli się na partycje, a 30GB to za mało, później jest płacz, ze za mało :)

arcade 31.12.2011 17:54

Cytat:

Napisany przez hexonik (Post 1195130)
Poszukuję dysku hdd na system o pojemności 500gb/1tb. Wd5002abys jest lepszy od wd5000aakx ? Kiedy w końcu te dyski stanieją ?

Wez taki co ma długa gwarancję i 10000/obr np-

Western Digital WD3000HLHX VelociRaptor 300GB

Western Digital WD1500HLHX VelociRaptor 150GB

3,5''/ SATA III / 10000rpm / 32MB / bulk cena ok.600zł
gwarancja 3lata i można przedłużyć od razu przy zakupie np. 5lat

Na system to nic powyżej 100GB nie jest potrzebne,a dyski od 1T często nawalają. "ja daje na system max-30 gb"

M@X 31.12.2011 16:59

Widzisz? Bylo sie odzywac?! :-D

Rychu Ci wypomni. Nawet, ze tuz po narodzinach zasikales przescieradlo w szpitalu...

rycho 31.12.2011 16:56

Yaholu! Ty chytrusie...Nie tak dawno za 20GB płaciłes 700PLN.

yahol 31.12.2011 16:52

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1195179)
Pod system Crucial M4 tylko i wylacznie - widzialem go w akcji i nie chce juz slyszec o innych :-)!

No wybacz! :)
400 dolcow za 256 GB??? - troszkę nie moja bajka :)

M@X 31.12.2011 10:22

Pod system Crucial M4 tylko i wylacznie - widzialem go w akcji i nie chce juz slyszec o innych :-)!

Berion 31.12.2011 01:05

Najprędzej za pół roku. Ale mało krzepiąca wieść jest taka, że teraz producenci będą skracać gwarancję z 5 i 3 lat do 1 lub 2 lat... Co raczej nie najlepiej świadczy o ich jakości.

Jak pod system to może lepiej SSD? Pieruńsko drogie, ale wzrost wydajności spory.

hexonik 30.12.2011 23:05

Dysk hdd na system

Poszukuję dysku hdd na system o pojemności 500gb/1tb. Wd5002abys jest lepszy od wd5000aakx ? Kiedy w końcu te dyski stanieją ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:07.