Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Yamaha CRW-F1 jak właczyc AAMQR (https://forum.cdrinfo.pl/f2/yamaha-crw-f1-jak-wlaczyc-aamqr-90461/)

cobereek 07.02.2012 14:37

witam

Niedawno zaopatrzyłem sie w Yamahe crw-f1. Prosze powiedzieć jak włącza sie funkcje AAMQR? Nie moge nic znalesc na forum dlatego załozyłem temat

do Plextorow sa programy plextools a do yamahy nie mam pojecia jakie

Kupiłem ja specjalnie zeby kozystac z funkcji AAMQR.

Misiek4 07.02.2012 21:54

Nero obslugiwalo kiedys - wiec moze i dalej bedzie obslugiwac?

cobereek 07.02.2012 22:12

no niby obsługuje. zainstalowałem nero 11 Platinum. Teraz do tego doszedłem ale na Yamasze po rozpoczeciu nagrywania na samym poczatku wyswietla sie komunikat "bład ściezki nastepujacej"

w tym samym Nero nagrywarka samsunga nagrywa ładnie płytki.
Yamaha nagrała juz kilka płyt ale programem Burn ktory nie ma opcji AMQR

Co robic? czemu wywala ten komunikat?

Na CD-DA Extractor tez wywala bład na Yamasze

Misiek4 07.02.2012 22:16

Jak rozumiem nagrywasz plyty cdr? Jesli tak, to nie mam pojecia - przyczyn moze byc mnostwo. Mozna sprobowac sprawdzic inne nosniki. Moja CRW-F1 niestety umarla smiercia naturalna... :(

cobereek 07.02.2012 22:22

tak cdr

Jak to umarła? mozliwa jest wymiana lasera w tych nagrywarkach?

Misiek4 07.02.2012 22:26

Laser padl sam z siebie (mimo tego, że nic nie odczytywala/zapisywala - byla tylko podpieta do kompa) i poszla do smieci. Co do lasera, to byc moze daloby sie go gdzies namierzyc, ale wtedy nie mialem czasu, zeby sie w to bawic (i to byl blad, bo teraz to bialy kruk:)... :)

Kup pare rodzajow CDR'ow i sprawdz jak sie beda spisywac.

cobereek 07.02.2012 23:10

Ilość załączników: 1
załączam log

niech ktos rzuci na niego okiem. Jka moze byc przyczyna takiego zachowania?

cobereek 08.02.2012 09:21

Ilość załączników: 1
Dziś juz inne zachowanie nagrywarki. Widac po płycie nagrana sciezke ( inny kolor)

W Nero 11 nie posuwa sie pasek postepu ale nagrywarka zachowuje sie jak by nagrywała i po jakims czasie wywala jakby nagrana płyte z komunikatem "przerwano polecenie SCSI"

nastepny LOG w załaczniku. Powie jaka to moze być przyczyna?

Zależy mi na nagrywaniu tylko i wyłacznie z funkcją AMQR. Moze inny program niz Nero obsługuje ta funkcje?

Nagrywarka jest w ładnym stanie, laser czysciutki a w srodku nagrywarki porzadek jak by dopiero co była złozona, nagrywa w Burnie i CD-DA Extractor ale one nie maja funkcji AMQR

Misiek4 08.02.2012 09:40

Kup inne nosniki i sprobuj ponownie cos nagrac. Jezeli nie pomoze to polecam lekture...

cobereek 08.02.2012 11:03

Mam do nagrywarki płyte originalna ale na niej jest nero 5 i inCd. InCd nie chce zainstalowac sie na 64bitowym systemie wiec zainstalowałem wersje inCD kompatybilna z x64 i nic.

Na starym kompie z 2000roku nagrywara działa. Co moze szkodzic? system x64?

sobrus 08.02.2012 11:09

A po co InCD?

cobereek 08.02.2012 11:16

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1199405)
A po co InCD?

pomagasz? czy drwisz? był na płycie to myślałem ze potrzeby.

sobrus 08.02.2012 11:19

A co wskazuje na to, że drwię? :hmm:

InCD to program do zapisu pakietowego i nie jest potrzebny. Z pewnoscią nie ma nic wspólnego z wypalaniem Audio ani AMQR - i jeżeli robi problemy to po prostu go olej.
No chyba że zależy Ci na zapisie pakietowym z innego powodu. :taktak:

Czy Nero 5 dołączone do nagrywarki działa na systemie x64?

cobereek 08.02.2012 11:25

infoTool nie wyswietla zadnych informacji o sterownikach. Moze wina ASPI? nie moge znalesc ASPI na x64

nero 5 dołaczone do nagrywarki nie wykrywa nagrywarek i wyswietla komunikat na samym poczatku po wejsciu do nero 5 :

w wondows nt4/2000 program Nero wymaga uprawnien do zapisu aby w pełni kozystac z napedow cd-rom nalezy zwrocic sie do administratora o zezwolenie na uzywanie Nero. Gdzie po to zezwolenie sie udac? do gminy?

sobrus 08.02.2012 11:27

ASPI to przeżytek, być moze w x64 tego faktycznie już nie ma. Nowsze programy używają SPTI.

Sprawdz czy masz bibliotekę WNASPI32.DLL od firmy Ahead/Nero.
Do pobrania tutaj
ftp://ftp6.nero.com/wnaspi32.dll

Najlepiej gdyby posiadacz Windowsa x64 sprawdził czy ASPI na nim działa.

cobereek 08.02.2012 11:54

wnaspi32.dll mam i podmieniłem nawet z ta z linku ale nic nie zmienia. Nadan nero 5 nie widzi nagrywarek. Na sterym kompie nero 5 widzi wszystkie. znow nero 11 widzi nagrywarki ale nie pozwala Yamasze nagrac płyty ( sa błedy jakies)

sobrus 08.02.2012 12:24

No to bardzo możliwe, że Nero 5 nie działa na systemie 64 bitowym.
Albo potrzebuje specjalnej wersji ASPI.

Ale dziwne, bo ja nigdy nie miałem żadnych problemów z Vistą x64.
Moze dlatego że nie miałem też Nero, tylko inne programy :hmm:.

Misiek4 08.02.2012 12:49

Aby znalezc przyczyne problemow, nalezy eliminowac poszczegolne czynniki. Zaczalbym od podpiecia tej nagrywarki do innego komputera z x64 bitowym systemem i sprawdzenia, czy wspomniane nowe Nero radzi sobie z AMQR. Jezeli sobie poradzi, tzn że problem leży w hardware/sterownikach w komputerze w ktorym jest aktualnie podpieta.

cobereek 08.02.2012 14:04

Panowie po formacie kompa i wgraniu win 7 32bit nadal wyswietla sie komunikat w Nero 5:
w windows nt4/2000 program Nero wymaga uprawnien do zapisu aby w pełni kozystac z napedow cd-rom nalezy zwrocic sie do administratora o zezwolenie na uzywanie Nero.

Jak to obejsc? na starym kompie z win 98se tego nie było.

grzeniu 08.02.2012 15:34

Nero 5 nie będzie działał na windows 7 i tyle. Ani na 32 bit ani na 64.
Już nie pamiętam dokładnie, ale chyba nawet do XP wymagana była wyższa wersja nero.

A co do problemu, to najpierw bym odinstalował In CD. On niekiedy lubił powodować różne jaja - co prawda dawne to historie, bo od dawna nikt tego nie używa.

cobereek 08.02.2012 15:55

Zrobiłem format C wiec nie ma In cD w kompie. Zainstalowałem najnowsze nero i nadal to samo Nero ma problemy z yamaha takie jak na początku postu. Moze szukac przyczyny w SCSI? Najnowsze nero widzi dwa napedy Samsunga na IDE i Yamahe na SCSI ( widac to przy wyborze nagrywarki) utworze nowa kompilacje zaznaczam interesujace mnie AMQR i zaczynam wypalac- wybiera sobie predkosc i zaczyna sie zastanawiac. Po jakims czasie wypluwa komunikat ze zerwało sie połaczenie z SCSI..

Dlaczego Jedna jest na IDE a druga na SCSI? Moze potrzebny kontroler SCSI jest pod ta Yamahe? juz sam nie wiem

joujoujou 08.02.2012 16:05

Na początek odepnij samsunga a do yamahy daj całkiem nową taśmę IDE.

grzeniu 08.02.2012 16:05

Sprawdź tę yamaszkę na innym kompie z win7.
Możliwe, że po prostu jest niesprawna.
Wiem, że F1 to był fajny sprzęcik, ale to już lata minęły.

cobereek 08.02.2012 16:09

Yamaha dziala na moim stary kompie z win 98se jak nalezy. Wina raczej lezy po stronie sterownikow w nowym kompie. Co to moze byc? Nagrywac nagrywa ale np w burnie ktory nie ma AMQR a to mnie nie urzadza

Jesli nagrywa w innym programie to chyba tasma nie ma nic do rzeczy. dobrze mowie?

Arepo 08.02.2012 16:30

Nero 7.11.10.0 też nagrywa z AMQR, jak się do tego zabrać opisane jest tu (post #13). Podobno WinOnCD 6.03 oraz Feurio również. Ja bym jednak sprawdził to nieszczęsne Nero ;)

pozdrawiam

cobereek 08.02.2012 23:20

W feurio nie mogłem znaleść tej opcji byc moze zle szukałem :/
Z tego co wyczytałem w tym artykule WinOnCd ma opcje T@2 a nie ma AMQR

Panowie moze pobawic sie z plikiem wnaspi32.dll? co z nim konkretnie zrobic?

Arepo 08.02.2012 23:28

Cytat:

Napisany przez cobereek (Post 1199509)
W feurio nie mogłem znaleść tej opcji byc moze zle szukałem :/
Z tego co wyczytałem w tym artykule WinOnCd ma opcje T@2 a nie ma AMQR

W feurio nie wiem, ale WinOnCd ponoć tu :
Cytat:

WoC 6.03 also supports AMQR in audio projects, I found it in the advanced settings (Yes I should look more often to the advanced settings)
Nie mam nagrywarki z AMQR, więc podaję tylko co piszą inni, nie koniecznie musi być to prawdą ;).
Cytat:

Napisany przez cobereek (Post 1199509)
Panowie moze pobawic sie z plikiem wnaspi32.dll? co z nim konkretnie zrobic?

Sprawdzałeś Nero 7 ?, Nero 5 na 99% nie zadziała ...

cobereek 08.02.2012 23:51

nero 7 teraz sprawdzilem i nie jest kompatybilne z win 7. uruchomiło sie jakos wgrałem wtyczki ale nic z tego. Nero 7 tez widzi Yamahe jako SCSI a Samsunga jako ATA. Czy to normalne?

w dodatku nero 7 nie chce sie odinstalowac:/ porazka...

Noż kur... zeby na starym kompie to działało a na nowym z windows 7 ultimate nie chciało zatrybic. W Feurio tez nie widze mozliwosci nagrywania z AMQR. Feurio tez widzi Yamahe pod SCSI

Arepo 09.02.2012 00:24

Cytat:

Napisany przez cobereek (Post 1199515)
nero 7 teraz sprawdzilem i nie jest kompatybilne z win 7. uruchomiło sie jakos wgrałem wtyczki ale nic z tego. Nero 7 tez widzi Yamahe jako SCSI a Samsunga jako ATA. Czy to normalne?

w dodatku nero 7 nie chce sie odinstalowac:/ porazka...

Noż kur... zeby na starym kompie to działało a na nowym z windows 7 ultimate nie chciało zatrybic. W Feurio tez nie widze mozliwosci nagrywania z AMQR. Feurio tez widzi Yamahe pod SCSI

Nie przejmuj się, że komputer widzi napęd jako SCSI, masa urządzeń jest tak widziana, mimo że nie mają fizycznie złącza SCSI (np.: dyski twarde na SATA). Nic nie działa, bo ta Yamaha jest sprzętem z dawnych lat (pewnie 10-ciu wstecz albo więcej). Testy kompatybilności oprogramowania kończą się na Windowsie 2000 :szczerb:.

Sprawdzałeś Nero 7 w trybie zgodności z Win XP albo 2000 ?.

sobrus 09.02.2012 07:47

Nero 5 też młodością nie grzeszy :szczerb:.

Można spróbować użyć ASPI z innych programów.
Niektóre o ile pamietam mają tylko konwerter ASPI na SPTI.
Ale że bawiłem się tym dobre 8 lat temu to nie pamietam skąd ja te ASPI brałem.

W kazdym razie plik WNASPI32.DLL od Ahead nie jest jedyny działający.

Być może Windows7 ma swoją wersje tej biblioteki i wszystkie inne trzeba usunąć. ??? Albo trzeba usunąć tą z Windowsa żeby została użyta ta z Nero bo windowsowa nie obsługuje AMQR?
Trzeba pokombinować niestety.

A czy ta Yamaha wypala na Win7 przy pomocy programu innego niż Nero, np ImgBurn? Jeżeli tak to problemy sprzętowe można od razu skreślić.

cobereek 09.02.2012 08:18

Jasne ze wypala na innych programach. Mowilem o tym juz. Feurio ma jednak AMQR :) Moze nawet lepszy jest feurio do CD Audio

ale głowny problem nie został naprawiony

sobrus 09.02.2012 09:52

I prawdopodobnie nie zostanie.
To nie problem z systemem ani z nagrywarką, tylko z Nero.

Nero 5 czy 7 nie jest już wspierane i prawdopodobnie nie zadziała z Win7.
Natomiast w sprawie Nero 11 należałoby skontaktowac sie działem pomocy technicznej firmy Nero.

cobereek 09.02.2012 10:27

Uroczyscie oswiadczam ze Feurio 1.68PL wypaliło płyte za pośrednictwem Yamahy CRW-F1 z użyciem funkcji AMQR a najnowsze Nero 11 Platinum można o kant du*y potłuc.W dodatku plik z programem ma niespełna 200Mb i instaluje sie poł godziny :/

Pozostaje mi jedynie sprawdzic ktory program lepiej to robi czy Feurio 1.68 czy Nero 5.8 ( na starym kompie)

Arepo 09.02.2012 10:28

Nero 7 powinno działać na Win 7 64-bit w trybie zgodności z Win XP. Taką opinię wyczytałem na kilku forach. Ale myślę, że skoro Feurio działa to nie ma się co dalej męczyć :).

sobrus 09.02.2012 10:41

Nero to było dobre właśnie gdzieś tak do wersji 5.5.
Potem słuch o nim zaginał.

Feurio jest dobre, jednak od 2004 nie jest już dalej rozwijane a kosztuje prawie 100zł. I też ma problemy pod windowsem x64.

cobereek 09.02.2012 12:16

Sorbus mowisz mi to co chce usłyszec? :) Dobrze byłoby miec najlepszy soft do nagrywania z AMQR :)

sobrus 09.02.2012 13:26

AMQR jest niestety starą i mało popularną funkcją. Dlatego mało programów to obsługuje.
Który jest najlepszy - pewnie ten który działa. W jakości nie spodziewałbym się żadnych różnic.

Z resztą nie oszukujmy się - jej wpływ na jakość muzyki jest znikomy do poziomu, że można się spierać czy to coś w ogóle daje.
Dopiero gdy płyta będzie stara lub porysowana, może pozwoli to uniknąć trzasków czy przeskoków, bo mniejsza jest gęstość zapisu.
Ale tylko może, równie dobrze można stwierdzić, że płyty 74min dają lepszą jakość niż 80min, a o niczym takim nie słyszałem.

Dlatego nie uważam tego za dużą stratę, jednak skoro kupiłeś tą nagrywarkę specjalnie dla tej funkcji, to chyba Feurio jest tutaj wyjściem.

Arepo 09.02.2012 13:33

AMQR zmniejsza błędy jitter (czy do poziomu płyt tłoczonych nie wiem), a tego żaden żywy ludzki organizm jeszcze nie wychwycił. No ale jak mówi sobrus, skoro sprzęt ma taką opcję to czemu nie korzystać :)

sobrus 09.02.2012 13:37

Odtwarzacze też potrafią pozbyć sie jittera, wszystko zależy jak czytają i odtwarzają dane.
Mój odtwarzacz Pioneer BDP-120 posiada "Jitter Free CD Audio Transmission" przy pomocy czegos co sie zwie PQLS (Precision Quartz Lock System).
Ale czy to coś daje nie wiem :hmm: nawet nie chciało mi się sprawdzać. Musiałbym mieć jakiś naprawdę wypasiony sprzęt żeby w ogóle pokusić się o testy.

Arepo 09.02.2012 14:45

Fajny odtwarzacz, nie widziałem wcześniej takiego systemu :spoko:. Średni jitter dla płyt tłoczonych to około 7%, dla wypalanych zgodnie z normą wszystko jest ok na poziomie mniejszym niż 12% - mówi się nawet, że problem wtedy można pominąć. Pytanie na jak dużą degradację dynamiki wpływa te 5% różnicy.

Gdzieś w naszych serwisowych artykułach (oczywiście nie mogę znaleźć jak potrzeba) widziałem porównanie płyt i różnica była dość znaczna, aż zbyt znaczna ;). Systemy poprawiające jakość nagrań audio walczą właśnie z jitterem, więc coś tam pewnie jest na rzeczy. Jak jednak pisałem wcześniej odróżnienie oryginału od poprawnie wypalonego CD-R jest niewykonalne ...

cobereek 09.02.2012 18:07

O AMQR oraz różnicach w jakosci nagrania warto poczytać na audiostereo ;)

sobrus 09.02.2012 19:08

Temat odsłuchu PCM i różnych "cudów" z nich związanych stary jak świat.
Już się troche oczytałem i generalnie unikam audiofilskich portali, gdzie ludzie słyszą różnicę między różnymi płytami :rotfl:.
Jestem informatykiem i po prostu nie mogę czytać bo śmiać mi się chce.
:D
Wszyscy audiofile (posiadacze sprzętów robionych na zamówienie) jakich znam wypalają na byle czym i byle jak, a jakość i tak jest taka że mi szczęka opada.
Przy odtwarzaniu na moim sprzęcie, który można kupić w sklepie dla idiotów w ogóle nie śmiałbym się jitterem przejmować.

Tym niemniej oczywiście lepiej mieć AMQR czy PQLS niż nie mieć. Może nie pomoże ale na pewno nie zaszkodzi.

cobereek 09.02.2012 20:44

Powiedz mi kolego na co zwracac najwieksza uwage przy nagrywaniu? kilka porad co do jakosci nagranego audio

sobrus 09.02.2012 21:26

Przede wszystkim na źródło, żeby dobrze zabrzmiało płyta musi być dobrze nagrana.
Stare płyty z lat 80-tych są nagrane słabo i "plastikowo" - im nic nie pomoże - ale można poszukać ich wersji "remastered" z DUŻO lepszym i pełniejszym brzmieniem.
Różnica jest nieraz kolosalna i słychać ją na byle czym.

Niestety nowe płyty są też czasem źle nagrane, jak sławna wpadka z Chris Botti "Italia" - która jest po prostu przesterowana że słuchać się nie da.

Poza tym rady są dokładnie takie same jak przy nagrywaniu płyt z danymi - dobrze mieć dobrą nagrywarkę i dobre płyty.
Nie chodzi o jakąś "zmiane brzmienia", bo tego się łatwo z danymi cyfrowymi nie zrobi (tu potrzebaby procesora DSP, a nie innej płyty czy nagrywarki, czy też losowych błędów na poziomie bitów), ale o to by laser w odtwarzaczu nie miał problemu z odczytaniem nośnika.

Jeżeli będzie miał problem z odczytem to powstaną szum, zniekształcenia i/lub trzaski, przeskoki itp. To jedyny efekt błędów, jakiego można sie spodziewać, żadne "poszerzanie bazy" czy lepiej słyszalne wysokie czy niskie częstotliwości w gre nie wchodzą - błedy odczytu to nie transformacja fouriera i takich cudów z danymi cyfrowymi nie zrobi.

Prędkość nagrywania zależy od użytej nagrywarki i nośnika, przyjmuje się ze obecnie najlepiej nagrywać ok 16x. Niższe prędkości nie są dobre, ponieważ barwniki używane w obecnych płytach (ftalocyjanina - płyty bladozielone) są przystosowane do wyższych prędkości. Ale najlepiej oczywiście sprawdzić jakość przy różnych ustawieniach przy pomocy CD/DVD Speed lub KProbe, QPXTools itp.

Bardzo stare odtwarzacze mogą potrzebować płyt o lepszym współczynniku odbicia światła, tzw specjalne płyty audio - bo innych mogą nie zobaczyć.

I chyba tyle, nie ma co cudować. AMQR dobrze jest włączyć jak sie ma - bo powinno ułatwić odczyt i zmniejszyć błędy - ale cudów w brzmieniu bym sie nie spodziewał.

zorg 17.02.2012 21:57

mam te nagrywarke , tylko ze nie mam jej jak podpiac chyba , dobrze nagrywala audio

lezy gdzies w szufladzie sprawna w 100%

ona w nero miala funkcje DiscT@2 i Advanced Audio Master Quality Recording

tylko do czego ona dzisiaj ?

jest jeszcze strona http://www.yamaha.co.jp/english/prod...wf1/crwf1.html

Arepo 18.02.2012 01:49

Cytat:

Napisany przez zorg (Post 1200521)
tylko do czego ona dzisiaj ?

do Audio-CD ? :)

zorg 21.02.2012 17:59

niby tak , tylko kto slucha dzisiaj muzyki z cd ?

Arepo 21.02.2012 19:49

ja słucham dość często :taktak:, inni pewnie też skoro powstał ten temat

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:12.