![]() |
Ilość załączników: 1
|
Polecam myszkę z Biedronki ;)
HP X4000, laserowa 1600 dpi, cena 39,99zł fajna :taktak: |
Problem w tym, że ty sprzętowi Apple nigdy nie masz nic do zarzucenia. Jesteś nieobiektywny.
Myszki Apple nie mialem w ręku, jednak po przejrzeniu wielu recenzji, testów jestem gotowy raz jeszcze napisać, że raz myszka jest średnia. |
I poniewaz przeczytales w internecie nie majac w rece to wspolczujesz uzytkownikom myszek Apple?
Fajnie. Ja Magic Mouse coraz rzadziej uzywam ale dlatego ze przesiadlem sie na Magic Trackpad. Nie mam jej nic do zarzucenia! |
@Qbiak na myszkę masz gwarancję. Jak padnie to wymienią styki. Miałem już kilka tańszych ~40-50zł i mikroprzekaźniki padały po 6 miesiącach...
Co do M705 to na początku byłem sceptyczny - wysoka cena itp. Szukałem czegoś tańszego. Jednak jak spojrzeć z perspektywy czasu to dokonałem świetnego wyboru. Jakość wykonania stoi na b. wysokim poziomie. Jeżeli będziesz o nią dbał - nie naciskał przycisków na siłę tylko po to aby je sprawdzać to pewnie długo posłuży. Pamiętaj tylko nie brać tej z pierwszego posta ani niczego podobnego, bo będziesz żałował :P Może i dotyk to fajny bajer, jednak nieergonomiczny kształt, oraz właśnie brak dodatkowych przycisków da się we znaki. p.s. Współczuję wszystkim z myszkami od Apple ;-) Nie piszę tego bo do Apple mam bardzo negatywny stosunek, ale dlatego, że w wielu recenzjach ludzie narzekają na tę myszkę. Największa wada to nieergonomiczny kształt. |
Microswitche w Mousemanie Cordless wymieniałem po ok. 12 latach intensywnego używania. Teraz katuję M705, zobaczymy ile wytrzyma. Z drugiej strony jednak nie będę pozbawiał się komfortu użytkowania tej myszy z obawy na jakieś dwukliki - mam 3 lata gwarancji, a jeśli tylko tyle wytrzyma to i tak będzie warto. To już druga M705 w domu - jedna ma 1,5 roku, druga świeża, od ca. lutego. Obie pracują na razie bez zastrzeżeń.
|
Cytat:
|
Jak się nie ma wymagań, to Logitech M185 i wszystko. :>
Mam poprzedniczkę M180, dla mnie nic więcej nie trzeba... :fiu: |
Używałem wiele myszy... zwykle najtańszych. Dwuklik trafił mi się raz w jakiejś myszce Dellowskiej dołączanej do zestawu. W najtańszych Logitechach mi się to nie przytrafiło.
To w myszy za 150 peelenów zdarza się to nagminnie? :ysz: |
After a few years of use...
Raz na kilka lat chyba można zainwestować złotówkę i pół godziny pracy w wymianą przełączników. Poza tym pokaż mi myszkę innego producenta która podziała te kilka lat. @andy, nie masz racji... ;) |
|
@Qbiak możesz rozwinąć o co chodzi z tym podwójnym kliknięciem?
@Reetou chyba kupiłeś ją w tym samym czasie co ja,nmam rację? ;-) |
Cytat:
Załącznik 59737 |
Podwójne kliknięcie, to chyba dosyc poważna wada po pewnym czsie? W komentarzach o myszce często powtarza się ten minus.
|
Cytat:
Załącznik 59736 |
Cytat:
|
Zgadzam się.
Jedyne do czego musiałem się chwilę przyzwyczajać do umieszczenie czujnika przy zewnętrznej krawędzi obudowy, a nie w osi obrotu - okazało się, że czasami wykonuję myszą dziwne ruchy, które za bardzo nie chcą działać na M705 |
oj tam oj tam :P
Szukałem wtedy. Akurat udało mi się ją zakupić po cenie niższej niż stoi w Logitechu. Najważniejszą cechą myszki jest imho czas pracy na bateriach. Producent obiecuje 3 lata! Do tego należy doliczyć bardzo solidne wykonanie (guma po bokach to świetne rozwiązanie), oraz kształt, który idealnie dopasowuje się do dłoni. Ostatnim ważnym plusem to typ układu, który odpowiada za wykrywanie ruchu - tutaj masz laser, zapewnia bardzo dużą precyzję. Jeżeli myszka ma być na lata a nie 6-12 miesięcy to zdecydowanie warto dać kilkadziesiąt zł więcej. |
Cytat:
|
@Qbiak jeżeli nas lata, to polecam Logitech M705. Kosztuje więcej, ale warto. Przy intensywnym ewentualnie niższy model z kablem.
Miałem tanie mało znanych firm i nigdy więcej. M705 ma już 3-4 miesiące i kompletnie żadnych śladów, że jest używana. Jeżeli zależy Co na komforcie pracy to bierz. |
Cytat:
|
esperanza em113
tłukę ją od 3 m-cy, drugą tłucze córuś, na razie żadna nie do zdarcia, baterie jeszcze nie były wymieniane :spoko: http://www.skapiec.pl/site/cat/52/comp/973348 |
Hmmm. Czego oczekujesz po myszce?
|
Tak do 60 zł jaka myszka jest godna uwagi? :)
|
Cytat:
Podchodziłem już do tego, żeby przywrócić kształt tej blaszki w myszkach różnych. Jakby ktoś się chciał na to nabrać, to z góry odradzam: po pierwsze trzeba mieć niesamowicie subtelne rączki, żeby nawet zabierać się do tego - blaszka jest mała i delikatna, trzeba mieć małe szczypce i dużo cierpliwości. A jeśli nawet uda się tę blaszkę odpowiednio wymodelować, to i tak nie na długo to starcza - po kilku tygodniach zaczyna znowu szwankować. Dlatego tylko i wyłącznie wymiana mikroprzełącznika coś daje - chodzi po ok. 0,50 zł na giełdach elektronicznych. Aha, mikroswitche stoją na 3 nogach, więc jeśli ktoś nie posiada warto zaopatrzyć się w odsysacz cyny. A jak już rozkręcamy mychę warto wymienić oba przełączniki na raz. Reanimacja starego mousemana cordless zajęła mi ok. pół godziny łącznie z przeczyszczeniem. |
Cytat:
Cytat:
U siebie mam ustawione kopiowanie Ctrl+C na kliknięcie kólkiem w lewo, wklejam przez naciśnięcie w prawo. Po przyzwyczajeniu działa to całkiem sprawnie ;) Po dwóch tygodniach używania muszę pochwalić myszkę. Kształt ma świetny, dłoń na niej leży idealnie. Jedyne co mnie irytuje to przesuwanie kółka. Przy włączonej blokadzie przeskoki są dziwne. Myszki nie wyłączam w ogóle i SetPoint pokazuje mi 1086 dni. |
tak, zeby pokazac, jak wygalda ta schodzaca guma
dodam, ze od miesiaca, gdy to sie stalo, nie postepuje ten proces nadal mimo codziennego uzywania Załącznik 59184 tak jeszcze z refleksji mnie naszlo Logitech daje swoje oprogramowanie SetPoint w katalogu instalacyjnym znajdziemy tez male programiki do konfiguracji polaczenia myszki przez BT i, oddzielny, przez odbiornik Nano i teraz pytanie za milion punktow - co powodowalo idiotami z Logitecha, ze nie mozna tego wywolac z poziomu SetPointa, tylko trzeba szukac po katalogach instalacyjnych tym samym prosta czynnosc, jaka jest podlaczenie myszy bezprzewodowej, wymaga posiadania wiedzy komputerowej :| glupota :| pod winxp i vista pamietam, ze moja mysz BT sama byla wykrywana po instalacji SetPoint i wcisnieciu przycisku Connect na gryzoniu ale teraz mam Win7 i d. - musze recznie ja dodac w urzadzeniach BT w systemie, zainstalowac SetPoint, recznie wejsc do katalogu instalacji i wywolac BTWizard i dopiero wtedy calosc raczy dzialac - inaczej myszy brak :wow: ja to zrobie, ale 90% ludzi nie :nie: |
a propos gumowych bokow w myszkach Logiecha
mam v470 juz 4 rok miesiac temu na tylnej krawedzi zszedl mi kawalem tej gumy po pociagnieciu nie mam juz jej na mniej wiecej polowie jednego boku - tego dotykanego przez kciuk na szczescie warstaw gumy ma identyczny kolor jak plastik pod spodem, wiec jak ktos nie wie, to nie zauwazy swoja droga v470 polecam :) |
Hmm, zadziwiające podobieństwo... :mruga:
Dziękuję. :uklon: |
jou, nie mam aparatu pod ręką, ale wygooglałem dokładnie taką samą, jak mam:
http://www.redferret.net/?p=31008 |
Jak widzę, ten M705 ma identyczną podróbkę, z lidla. :D
Dajcie zdjęcie (bo nie mogę wyguglać jakoś) jak wygląda od spodu. @Bartez - na pewno przyciski da się dowolnie przekonfigurować - jak do tej pory miałem chyba z 6 różnych wieloprzyciskowych myszy i nigdy nie było z tym problemu. Edit: zresztą to nawet nie kwestia przyzwyczajenia, co wprawy - ja ten przycisk obsługuję naciskając nie końcem kciuka, a środkiem (hmm, jak to ująć?), odginając koniec kciuka na zewnątrz. |
Po przeczytaniu tego wątku kupiłem Logitech m705. Pierwsze wrażenia całkiem pozytywne :) Przycisk back jak na mój gust trochę za bardzo z tyłu i trzeba wyginać kciuk, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Nie wiem, czy jest taka opcja, ale jeżeli tak, to chyba zamienię je sobie, bo ten z przodu jest idealnie pod kciukiem a forward na stronach i tak nie używam.
|
Cytat:
Ten typ tak ma. |
Używam akumulatorków - Sanyo Eneloop. 60 dni to max :P
Na dobrych bateriach pracuje nieznacznie dłużej... |
@melag na ile Ci starczają baterie? Używasz alkalicznych, czy zwykłych? A może akumulatorków (one się same z siebie rozładowują, więc stosowanie ich do myszek nie jest najlepszym rozwiązaniem).
|
Cytat:
Załącznik 59094 |
@Reetou też masz ten model?
|
Cytat:
Cytat:
|
Patrzyłem na video recenzje tej myszki i wcale nie jest tak różowo. Tak jak w przypadku tej od MS, którą wymieniłem brak ergonomicznego kształtu bywa uciążliwe.
Gdy na swojej położę rękę leży idealnie, aby nacisnąć przycisk np. do wywołania menu aplikacji nie muszę nic zmieniać z ułożeniem ręki czy palców. W przypadku tej dotykowej myszki od Apple trzeba nimi machać... Jeszcze przesuwanie stron dotykiem góra/dół, lewo/prawo może być całkiem wygodne to nie wyobrażam sobie innych czynności. Przykładowa "recenzja" gdzie są podsumowane wady/zalety myszki... W porównaniu do Logitech Performance Mouse MX, który jest tańszy o ok 30zł myszka od Apple wydaje się dalekoooooo z tyłu. Najważniejsze, myszka od Apple to koszt ok 295zł. Za swoją dałem 169zł. Mam myszkę laserową, z drobnym przekaźnikiem, czas pracy na jednym zestawie baterii to ponoć 3 lata (ciekawe czy to nie marketingowy bullshit). Do tego ergonomiczny wygląd, dodatkowo przyciski... |
Cytat:
|
A nie wierzyłeś...
|
Kupienie myszki z kilkoma programowalnymi przyciskami to strzał w dziesiątkę!
Przyciskiem, który mam pod kciukiem przechodzę między otwartymi aplikacjami (otwiera się okno na którym są miniaturki), kółkiem w lewa wykonuję CTR+C, natomiast w prawo CTR+V), strzałka do góry to CTRL+TAB(nawigacja po zakładkach) natomiast w dół służy mi jako środkowy przycisk. Zakup Logitecha M705 był super wyborem. |
Zdecydowałem się jednak na Logitech M705. Od wczoraj mam ją. Wykonanie na duży plus. Boki z gumy, plastik który się nie palcuje. Trochę martwi mnie klapka od baterii ale patrząc na czas pracy na jednych akumulatorkach nie będę musiał jej często zdejmować :D
Załącznik 59090 |
dałem ci propozycję za 45 zł, a ty szukasz niewiadomoczego k***a
|
M705 od Logitecha odpada. Cena....
Jakieś inne propozycje? |
Cytat:
Cytat:
Jeśli miałoby to być coś bardziej tradycyjnego, to rzeczywiście brałbym Logitecha M705. Nie A4 Tech tylko dlatego, że mają albo bardzo fajne i tanie przewodowe (XGAME V-TRACK F3 albo używana przeze mnie od trzech lat i nie do zdarcia XGAME X750, w której jak do tej pory wymieniłem tylko ślizgacze, a mam drugi komplet w zapasie), albo bardzo niefajne choć też tanie bezprzewodowe. Gdyby zrobili wersję wireless któreś z myszy do gier, to byłby strzał w dziesiątkę - i takim właśnie A4 Techem 2 w 1 jest Logitech ;) |
M705 Logitecha ;)
|
Nie musi. Ale to myszka na przynajmniej dwa lata więc oczekuję jakości, tak w wykonaniu, jak i w obsłudze.
Przypadła mi ta do gustu: http://www.microsoft.com/poland/hard...s.aspx?pid=010 Niestety nadajnik jest ogromny :/ |
A musi być laserowa? I czy musi mieć BT?
Ja polecam Logitecha, mam w domu 4 zestawy bezprzewodowe tej firmy. Wcześniej używałem A4Tech G6-70D, ale Logitech jest lepszy, a ceny dziś praktycznie te same (kiedyś A4 Tech było znacznie tańsze). Gdybym miał zamienić na coś moją M310 to byłaby to na 100% Logitech M510 :taktak:. Tylko dlatego że ma więcej przycisków ;) |
W takim razie słucham co najlepiej kupić za te pieniądze.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeżeli chodzi o ergonomię to co konkretnie nie pasuje? Cytat:
P.S. Ta myszka MS nie jest laserowa :/ |
jest, a jakże :spoko:
|
i jest blutuf ?
|
a propos Moreli, kupiłem tydzień temu rzułtom chinkę za 45 zł,
fajna , wygodna,ciche przyciski, dobry ślizg, szybka zmiana DPI z 1000 na 1600 może troszkę za twardy klik rolki, sama rolka cicha, mysza mała, typowo laptopowa, jak na razie nieźle się sprawuje :spoko: boczne przyciski trochę za bardzo cofnięte, ale mi sie kciuk już przestawił. http://www.morele.net/i-box-imos604btl-353801/ |
Dla mnie ta MS odpada - brak możliwości szybkiej zmiany DPI.
Obecnie poluję na jakąś fajną mychę ze zmianą DPI. |
Ja mam Logitecha M310 i poza tym że ma też tylko 2 przyciski to z czystym sumieniem moge polecić. Precyzyjna i długo działa z baterii (jedna AA, akku też dobrze działa).
|
To myśmy tyle lat Andy niedaleko siebie mieszkali i nawet o tym nie wiedziałem? Myślałem, że tylko Sobrus jest z Lublina ;)
Sprzęt MS ogólnie cechuje się bardzo przyzwoitą jakością. Podobnie jak Reetou i mi ergonomia tego urządzenia na pierwszy rzut oka średnio przypada do gustu - za tę cenę wybrałbym dla siebie coś innego. Jeśli jednak nie przeraża Cię wizja braku możliwości cofania strony bocznym przyciskiem czy zmiany czułości lasera w locie, to pod względem trwałości nie powinieneś być zawiedziony :) Z ewentualnych wad przychodzi mi do głowy jeszcze powierzchnia gryzonia - obawiam się, że będzie na niej widać każdy odciska palca. |
Tylko 2 przyciski? Miałeś to chociaż w ręku?
|
Zakup myszki
Ilość załączników: 4
Witam, zawsze kupując myszkę, czy klawiaturę kierowałem się ceną a dopiero po tym jakością wykonania.
Niestety ostatni zakup pokazał, że nie zawsze da się coś kupić tanio, oraz dobrej jakości. Nie chcę drugi raz kupić czegoś co po 6-7 miesiącach zacznie strzelać fochy - obecna myszka, ma wyrobione przyciski. Co prawda mógłbym wymienić je (przelutować) jednak mam już jej dość :P Upatrzyłem sobie coś takiego - Microsoft Explorer Touch Mouse. Cena w Morele.net to zaledwie 107zł, a że mają oddział w Lublinie to zapłacę tylko za bilet MPK. W sumie koszt wyjdzie jakieś 115zł Opłaca się? Myszka laserowa, z dotykowym kółkiem. Załącznik 59059 Załącznik 59060 Załącznik 59061 Załącznik 59062 http://www.morele.net/microsoft-expl...-00013-407285/ http://pclab.pl/news46571.html |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:40. |