![]() |
Cytat:
"można już za 1500 zł skleić coś, co mi do filmów i prac biurowych wystarczy w 100%, a będzie nawet sporo wydajniejsze niż c2d 2,0ghz w obecnym lapku :-)." Poza tym takiego G840 można wsadzić już w itx gdzie o oc nie ma mowy (w mini-atx raczej też), bo chłodzenie się nie zmieści i tu już amd apu przegrywa pod względem wydajności do zostosowań htpc/biurowych, bo jest bardziej prądożerny, wydziela więcej ciepła i jest słabszy. Ostatnio sam wymieniłem swojego E6750 na mobo z P35 na celerona G530 na mobo H61, a koszt takiej przesiadki wyniósł mnie ~ZERO zł :D i jestem zadowolony z jego wydajności bez kręcenia nie wspominając o zaletach o których pisałem wcześniej. Polecam :spoko: TU WIĘCEJ O G530 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Różnimy się nawet w drobnych szczególikach. @Kris widzi w dyskach zewnętrznych zaślepki do portów USB, a przecież mogą one być podpinane tylko gdy potrzebne. Mi w zupełności wystarcza dysk 500 GB + prawie na stałe podpięty roboczy dysk zewnętrzny (także 500 GB) + "magazyny" podpinane niezbyt często. Znaczy się trudno nazwać to plątaniną kabli. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że nawet w tej kwestii każdy ma nie tylko swoje potrzeby, ale i preferencje. |
swiete slowa :)
nie ma sprzetu do wszystkiego |
Dyski zewnętrzne wszystkiego nie rozwiążą (RAID?). Do tego zamiast trzymania wszystkiego w budzie masz plątaninę kabli. Dlatego, jak mówię - mamy różne potrzeby i różnego sprzętu używamy.
|
Ja wiem? Jak sie ktos uprze to zamiast integry wsadzi jakiegos low-profile, dyski mozna miec zewnetrzne (ja tak mam), a Core i5 wystarczy chyba do wiekszosci zastosowan - doposazyc go w 8 czy 16 GB RAM i mozna uzywac (wariant 2 na razie za drogi - siedze na 2 x 4 GB).
|
Maksiu, zależy do czego. Do prac biurowych, tak. Niektórzy potrzebują kliku dysków, dobrego napędu, mocnej grafiki itp.
|
Ja dalej obstaje za czyms malym typu ITX, zwlaszcza ze mozna tam juz wsadzac procesory Core nie polegajac na Atomach. Wielkie skrzynki sa glosne, pradozerne i brzydkie...
|
Wydajnościowo jest to coś jak Phenom II, ale siłą tych układów jest zintegrowany Radeon (w końcu to APU). Praktycznie każda gra będzie działać na A8 lepiej niż na i7 2600K (z integrą).
W dodatku do A4/A6/A8 możesz dołożyć odpowiedniego zewnątrznego Radeona i wtedy działa z itegrą w procesorze w trybie CrossFire, więc nic się nie marnuje. Do Intela musisz natomiast kupić specjalną płytę obsługującą wbudowaną grafikę i wtedy rezygnujesz z overclockingu, a A8 kręci się na ~3.8Ghz. Także Intel bedzie pewnie lepszy do prac biurowych (mniej prądu) ale wydajnościowo AMD moim zdaniem górą. Biorąc pod uwagę że jest tam wbudowany Radeon HD6550, który normalnie sam ma TDP~50W to TDP 100W na całość nie wygląda tak źle. Najnowszy czterordzeniowy A8 3870 kosztuje ok 520zł, i3 z dwoma rdzeniami i którego nie da się podkręcać ok 450zł. |
te amd apu to nie jest jakaś rewelacja... >>tu porównanie a6-3650 do intela G840<< który jest ~stówke tańszy, mniej prądożerny, też ma grafike na pokładzie, jest na podstawce 1155 czyli komp gotowy na przyjęcie i3/i5/i7...
|
To fakt, ja też dorosłem do tego, że PC to jest lepsze rozwiązanie :-).
Mam w domu 3 laptopy łącznie z moim, netbooka, którego wykorzystuję do szkoły i jeszcze czasem przytaszczę służbową 17". Więc tych mobilnych sprzętów to już mi wystarczy... Sobrus, czy mógłbyś zaproponować jakąś tanią konfigurację na tym AMDku, co mówisz? Żebym nie musiał już kupować karty graficznej? Ma to wyjście HDMI? Złóż coś na szybko z dobrymi pamięciami, bez HDD i budy. |
Cytat:
|
Wszystko zależy od potrzeb, jeżeli zdarza Ci się wynosić komputer poza dom i robić coś w samochodzie czy na wakacjach to oczywiście sie zgadzam.
Ja sprzedałem lapka dlatego że wyniosłem go z domu raz, a praca w ogrodzie na matrycy glare to udręka. Z resztą kto by chciał programować w ogrodzie, wole poodpoczywać :) W domu natomiast stacjonarka zawsze wygrywała, dziubanie na lapku jest średnio wygodne. |
:szczerb:
chcialem Ci za to dac reputke, ale chwilowo nie moge ;) |
Cytat:
:szczerb: |
hmm, a ja sie racze nie zgodzic z Toba Sobrus
ale podkreslam - zalezy od potrzeb z gier wyroslem wiele lat temu - nie bawi mnie i juz kompa uzywalem do pracy - kiedys troche dtp i grafiki w Corelu do tego z zapasem wystarczyl mi c2d i 17" w lapku a w zamian zero kabli, wszystko w jednej budzie, mozliwosc zabrania calego kompa na wakacje albo na weekend, gdy jechac trzeba a robota jest do dokonczenia w Dellu bakteria starczala na 2,5 h filmu lub kolo 3 pracy z tekstem akurat, zeby wypic kawe na balkonie w ladna pogode albo wyniesc lapa do innego pomieszczenia bo akurat tak bylo wygodniej teraz juz praktycznie tylko teksty i net do tego starcza mi atom w netbooku :) bateria na 12h, pracowac moge skad chce, np teraz siedzac w samochodzie tak sie przyzwyczailem, ze na biurku nawet miejsca na lapa nie ma - ja z nim siadam na fotelu, Moja ze swoim na lozku :) takze lapek w domu ma swoje zalety, jezeli moc nie jest potrzebna - niskie zuzycie energii - mozliwosc przeniesienia gdzies na chwile (kibel, balkon, inny pokoj) - budowa all-in-one - zero kabli - mozliwosc zabrania stacji roboczej na wakacje/wyjazd/do pracy a jak bedzie wygladala sprawa kolejnego kompa? chyba od netbooka jestem juz uzalezniony a w miejsce duzego kompa albo bardzo duzy lapek (min 17"), albo jakis miniPC |
Cytat:
Przy czym są to moje subiektywne wrażenia, ale dotychczas się nad tym szerzej nie zastanawiałem i nie zaglądałem do statystyk sprzedażowych. Natomiast popularność zyskują kolejne leciutkie "zabawki". Dla mnie lapek był koniecznością, a drugi monitor to w moim wypadku również częste ułatwienie przy pracy. Na moc już tak bardzo nie patrzę, bo nie jest mi ona niezbędna - nie jestem graczem. No dobra - saper, Angry Birds, he, he, he. |
Chodzi o to że jest trend zamiany komputerów stacjonarnych na laptopy.Bo to modnie i wygodnie.
A to bzdura, bo jeżeli lapa sie nie wynosi z domu, nie potrzebuje komputera "w terenie", to taki zakup nie ma kompletnie sensu. Chyba że ktoś uwielbia się męczyć i/lub przepłacać. Lapa sprzedałem, nie ma to jak wielki ekran, porządna klawiatura i mysz, wygodny fotel oraz moc pod maską :) Jasne można kupić lapa i podłączyc pod monitor i klawiaturę - tylko po co? I męczyć sie ze słabym procem i/lub wolnym dyskiem - plus praca na zasilaczu to katowanie baterii. A każde upgrade to ból. Ale co kto woli :) Lapa kupie jak będe potrzebować i będzie to urządzenie mobilne, już bez wypasionego (a i tak nic nie wartego po roku) geforce i dziesięciu rdzeni ale za to z 10h pracą na baterii. Bo to jest w lapie najważniejsze, ale dopiero teraz do tego dorosłem :spoko: |
Cytat:
Cytat:
Jeżeli ktoś nie lubi wiosennych spacerów z komputerem, to faktycznie lapek mu niepotrzebny. Po co przepłacać. W miarę przyzwoity sprzęt to poniżej tysiąca można złożyć (do takich zastosowań). Nie opłaca się nadmiernie inwestować w sprzet, bo ten z roku na rok tanieje. Nawet chyba monitory nie goszczą już na biurkach tak długo jak kiedyś. |
Widzę ze następna osoba wyleczyła się z laptopa :>
Do filmów i prac biurowych możesz teraz kupić sobie APU od AMD - A4,A6, A8. Mają zintegrowanego w procesorze Radeona i nawet pograć się na tym da (wiadomo że nie na max w FullHD). Czyli za troche ponad 500zł masz quada A8 3.0Ghz z całkiem przyzwoitą grafiką DX11. Tylko nie wiem czy nie warto troche poczekać bo w tym roku mają sie pojawić nowe wersje tych APU oparte na Bulldozerach. Może 8 rdzeni i nowszy Radeon będzie. |
Wrócę do kwestii laptopa jeszcze - owszem, mogę podłączyć pod niego duży ekran, mam tak teraz z 17".
Ale lapek najzwyczajniej po 5,5 roku siada (HP Pavilion - ODRADZAM każdemu!), więc złożenie PC jest niezbędne, a widziałem, że można już za 1500 zł skleić coś, co mi do filmów i prac biurowych wystarczy w 100%, a będzie nawet sporo wydajniejsze niż c2d 2,0ghz w obecnym lapku :-). |
ihmo bardzo dobry wybor
troszke spora konsumcja energii, mozna by tez oczekiwac kamerki/glosnikow/gniazda sluchawkowego i hdmi, ale bez przesady ;) w koncu to monitor i w tej roli powinien byc super fajnie, ze dali pivota - nie wiem czemu tak zadko ten bajer sie pojawia - dla niektorych osob to istne zbawienie ;) mi tego najbardziej brakuje w mim netbooku ;) |
Trzebaby poczytać testy, pewnie ma matrycę LG i wydaje się być OK.
Zwróć uwagę że to monitor 16:10 a nie 16:9. Moim zdaniem to lepiej i ma większą przestrzeń roboczą 1920*1200. Tu jest jakiś review, wypadł bardzo dobrze (jak za te pieniądze). http://www.hardwarecanucks.com/forum...or-review.html |
|
monitor kupuje się raz na długi czas... może jeszcze poodkładaj trochę $ ... :P
|
@sobrus, czyli lepiej LG E2370V-BF lub np. DELL U2312HM i kosztem 1 cala niż np. BenQ 24" LED EW2430 ?
Nie wiem dlaczego, ale uparłem się na te 24" cale, a najtańszy IPS 24" Della to ponad 1000 zł... |
*VA maja lepsze kąty i czerń (i przez to kontrast). IPS mają lepsze kolory. MVA ma takie "stłumione", obraz charakterystycznie "srebrzy".
Mam w domu oba typy, kolory w IPS biją MVA na głowę, ale czerń pod kątem świeci na fioletowo. Kontrast IPS to max ok 1000:1, VA 3000:1 Weż pod uwagę że tanie IPS od LG (lub Dell, bo to też LG) to tak naprawdę uproszczone wersje eIPS, ale i tak "dają" radę, zwłaszcza za te pieniądze :) MVA które mam to "legendarny" Benq FP93GP+ i choć w niektórych testach wypada lepiej od mojego obecnego eIPS LG E2370 to i tak wole teraz LG. |
Cytat:
Za te pieniądze cudów nie należy się spodziewać. Z drugiej strony, przecież lapka możesz podłączyć pod większy monitor. |
|
Masz, poczytaj. Niektóre pewnie znajdziesz taniej na aledrogo.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374 |
Czerń idealną można w bajki włożyć, a smużenie jest widoczne, PVA 23 cale, nie spodziewaj się cudów za osiem stów, za więcej pewnie też nie.
|
Jaki monitor LCD 24" do około 800 zł?
Hej!
Czas pozbyć się lapka na rzecz jakiegoś w miarę przystępnego PC i dużego monitora. Mam już parę typów, wiem, że odpadają monitory z matrycami TN - mam w domu starą 17" PVA i świeci perfekcyjnie do dzisiaj i do dziś obraz na niej w porównaniu do np. laptopowej matrycy robi ogromne wrażenie. Jaka jest różnica pomiędzy PVA a MVA? Jak duża jest różnica między MVA a IPS? Czy TEN monitor mnie zadowoli? Nie przejmuję się kwestiami smużenia, bo nie gram, mam od tego PS3 i projektor ;-). Ma być super kontrast, super czerń, duża powierzchnia robocza i obraz jak żyleta. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:40. |