Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   CD na DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f104/cd-dvd-90636/)

Alucard1989pl 24.06.2012 14:51

Właśnie do tego doszedłem po napisaniu powyższego posta przeze mnie :D, nie było by problemów gdybym najpierw pliki gry usadowił na początku a na samym końcu plik CDROM.MAP? Bo nie chce mi się bawić z ustawianiem tego pliku na początkowe LBA i żmudnym zmienianiem tego w każdym pliku? Jeżeli była by taka możliwość to jaki program byś mi polecił, który pokazuje automatycznie jakie będzie mieć dany plik LBA podczas tworzenia obrazu w formacie DVD(ISO/UDF)? Bo ImgBurn i Nero6 nie ma takiej możliwości ???

CDROM.MAP został wykonany programem CD/DVD Generator, a zmiana LBA plików sądzę, że to nic nie da :|(Brak możliwości edycji posta)

Jednak podmiana LBA w Bombermanie pomogła :) dzięki CD/DVD Generator i Apache 3 udało mi się przenieść grę z CD na DVD :D musiałem dodać plik dummy ale ważne, że działa !! :D pozostaje problem z Star Wars Racer Revenge może mi się uda ;). (Proszę połączyć moje posty w jeden, gdyż minął mi okres możliwości edycji postów).

Berion 24.06.2012 12:40

Sądząc po nagłówku pierwsza wartość odpowiada pierwszemu sektorowi na którym zaczyna się plik (czyli to co wyświetla np. ISO Buster w kolumnie LBA), druga wartość to sektor końcowy, a trzecia ile sektorów dany plik zajmuje (nie wiem dlaczego, ale patrząc po danych +1).

Alucard1989pl 24.06.2012 12:11

Drogi kolego Berion :) jeśli chodzi o ten plik cdrom.map to jest trochę skomplikowany mogę go edytować za pomocą notatnika, ale jest większość sektorów które nie potrafię skumać podaję poniżej garstkę tej listy byś wiedział co mam na myśli:

Kod:

/*
    cdrom.map :
*/
typedef struct _MAPFile {
    const char* pszFileName;
    const unsigned long ulStartSector;
    const unsigned long ulEndSector;
    const unsigned long ulSectorLength;
} MAPFile;

MAPFile mapFile[407] = {
    {"\\CDROM.MAP;1",57UL,78UL,22UL},    /* C:\My Documents\cdrom.map */
    {"\\NOWLOAD.MRG;1",79UL,124UL,46UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\nowload.mrg */
    {"\\ADPCM\\GO.;1",125UL,125UL,1UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\adpcm\go */
    {"\\ADPCM\\LEADER~1.VGS;1",126UL,1520UL,1395UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\adpcm\leaderb-L.vgs */
    {"\\ADPCM\\TITLE-L.VGS;1",1521UL,1913UL,393UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\adpcm\title-L.vgs */
    {"\\ADPCM\\TITLE-R.VGS;1",1914UL,2306UL,393UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\adpcm\title-R.vgs */
    {"\\ADPCM\\VB2INT.OUT;1",2307UL,2309UL,3UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\adpcm\vb2int.out */
    {"\\ADPCM\\LEADER~2.VGS;1",2310UL,3704UL,1395UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\adpcm\leaderb-R.vgs */
    {"\\ADPCM\\BK\\TITLE-L.VGS;1",3705UL,4229UL,525UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\adpcm\bk\title-L.vgs */
    {"\\ADPCM\\BK\\TITLE-R.VGS;1",4230UL,4754UL,525UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\adpcm\bk\title-R.vgs */
    {"\\ADPCM\\INT\\BGM_TTL.INT;1",4755UL,5540UL,786UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\adpcm\int\bgm_ttl.int */
    {"\\ADPCM\\INT\\BGM_LDB.INT;1",5541UL,8330UL,2790UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\adpcm\int\bgm_ldb.int */
    {"\\BASEBALL\\BB_ETC.MRG;1",8331UL,8577UL,247UL},    /* D:\project\bomber\cdrom\baseball\bb_etc.mrg */

Rozumiem tylko to biorąc na przykłądzie {"\\CDROM.MAP;1",57UL,78UL,22UL}, 57UL to początek LBA natomiast nie wiem co oznaczają ciągi 78 i 22 UL. Nawet gdyby się udało podmienić LBA wszystkich plików tej gry w ww liście (wg LBA na CD) to czy miało by znaczenie, żeby ułożyć te pliki na DVD?

Berion 24.06.2012 11:20

3T sprawdza LBA, więc skoro Tobie chodzi bez modyfikacji tzn. że masz go z lewego źródła. :P Można użyć niekiedy też takiego triku, że plik wykonywalny i CNF wrzuca się na sam koniec i wtedy można ustawiać takie same LBA zasobom jakie było na CD.

Nie usuwaj plików gry dopóki nie są to dummy. Jeśli w tym CDROM.MAP listę LBA to ją wyedytuj względem docelowego nośnika i teoretycznie powinno działać.

To, że gra po weryfikacji nie uruchamia się tylko pojawia się w menu mediów w OSDSYS nie ma nic wspólnego z ww. problemem bo gra nawet nie została uruchomiona. ;) To problem z weryfikacją nośnika, z odczytem.

Alucard1989pl 24.06.2012 00:19

A propos tego co mówiłeś Berion o sprawdzaniu LBA w grach, które to mają próbuję przenieść grę SLES_533.01.Bomberman Hardball.iso z CD(ISO) na DVD(ISO/UDF) i są problemy. Pokazuję mi browsera z dwiema kartami pamięci i ciemnofioletowy dysk(taki jaki mają kolor płyty z grami na PS2). W tej grze znalazłem w pliku "CDROM.MAP" układ poszczególnych plików w tym LBA oraz inne. <b>Mam pytanie czy gdyby się mieniło LBA etc. to by dało by się uruchomić grę?<b/> Oznajmiam, że bez tego pliku gra też się nie uruchamia. Mam też problem z grą "Star Wars Racer Revenge", po stworzeniu obrazu nawet w formacie CD(ISO) czy innym gra ma problem z obrazem. Chodzi mi o to, że po odczytaniu płyty, zamiast rozpoczęcia intra jest "Big Black Fuckin' Hole"(czarny ekran) i jestem w kropce :|. A co do opisu przenoszenia gier CD na DVD pisałeś, że gra SCES_500.01.Tekken Tag Tournament nie chciało Ci zbootować, mnie natomiast chodzi jak marzenie ;). Zrobiłem obraz DVD(ISO/UDF) + Patch ESR, i uruchomiłem grę bez żadnej funkcji korzystając z ESR-GUI, tak samo mi działają 2 gry Crash 4 i Half-Life.

Berion 22.03.2012 23:45

Czyli wg. Ciebie lepiej jest wymieszać trylion zagadnień w jednym temacie i jest ok? To po co te działy i tematy na forum jak można byłoby wszystko wpisywać do jednego? Podział jest po to, aby normalny człowiek, wpisał sobie w wyszukiwarce słowo klucz i wyświetliła mu się lista wyszukanych tematów, z których ów użytkownik wybrałby najbardziej obiecujące sugerując się nazwą, ilością odpowiedzi i datą. ;)

Prezesik 22.03.2012 21:23

U Beriona nie można.
Konsole to ZŁO.
Berion to ZŁO. ||

marioxxxx 22.03.2012 18:27

Oj tam,oj tam. Mozna tak przy okazji i z ciekawosci zapytac by innych zbednych tematow nie robic,prawda? ;)

Berion 21.03.2012 19:16

Temat jest o przenoszeniu gry z CD na DVD, tak? ;]

marioxxxx 20.03.2012 23:37

W instalowaniu zadnego patchowania nie zaznaczalem. Auto Modellista,PAL. Nagralem przerobione CD2DVD na plytke i dziala jak w morde strzelil:D opl,usba nie bede korzystal,zaczekam na NA i HDD i z loadera bede grac.I wlasnie,jaki do plejki bedzie najlepszy i dzialajacy dysk? Dziekuje wam za poswiecony czas i pomoc. Milego wieczora.

szczuru 20.03.2012 23:30

Przede wszystkim jaka to gra (tytuł i region)?

Berion 20.03.2012 20:56

Jakie opcje wybrałeś?

marioxxxx 20.03.2012 10:27

Odpalilem OPL 0.8,gre zainstalowalem tym programem i zacielo sie przy zielonym screenie(te kolorowe migajace po patchowaniu esr) :c

szczuru 19.03.2012 23:44

Użyj programu USBUtil aby zainstalować grę na pendrive'ie ;)

http://psx-scene.com/forums/f100/usbutil-iseko-59785/

Aby ją uruchomić odpal Open PS2 Loader (minimum wersje 0.8) z MC lub USB ;)

marioxxxx 19.03.2012 22:41

Z nim za dużo roboty ;/ Mam go na mc ale też nie znajduje obrazu. Już wolę do jutra przeczekać,pójdę do wujka i sobie spokojnie grę na płytę nagram

Berion 19.03.2012 22:14

USBA nie widzi gier bez indeksu i części bez prefiksu. W ogóle nie używaj tego programu ponieważ jest przestarzały. Poszukaj informacji na temat OPL.

marioxxxx 19.03.2012 22:10

Więc źle odnosisz :) Bo grę wrzuciłem na pendrive. Normalnie,bez dzielenia. Gra ma ok. 700MB. Teraz mam problem bo USB Advence jej nie widzi a jest w formacie .iso i spatchowana.

Berion 19.03.2012 21:59

Odnoszę wrażenie, że nie czytasz ze zrozumieniem moich odpowiedzi. Napisałem, że maksymalna wielkość pliku w FAT32 i innych "fatopodobnych" systemach plików to 4GB. Gdybyś użył wyszukiwarki na forum, dowiedziałbyś się że gry dla USBA/OPL na FAT32, które przekraczają 4GB dzieli się na kawałki z indeksem np. za pomocą USBUtil.

marioxxxx 19.03.2012 21:41

dziellacz to coś w stylu robienia partów (na sztuki lub na ileś tam MB,zależy jak ustawisz)
Ich rozszerzenie .001,.002 itp ;p
Jakimś wielkim cudem udało mi się zmienić .bin/cue w .iso (z CD na DVD) dzięki Twojemu poradnikowi. Szkoda że napęd w lapku nie pali/czyta płyt to bym nagrał i sprawdził na PS2 jak gra chodzi. Wrzucę ją na pendriva. I głupie pytanie: by grać z pendriva trzeba grę patchować tak jak przed wypaleniem na DVD? :P

Co do pam. Mój pendrak ma 8GB, ma system plików FAT32(tak piszę gdy chce sformatować i gdy próbuję wrzucić obraz 6GB że nie pomieści)

Na USBAdvence piszę : Device has no installed games. ;/
Jakiś inny sposób odpalenia z pam. ?

Berion 19.03.2012 20:43

Cytat:

Napisany przez marioxxxx (Post 1203742)
HDD jeszcze nie mam,z pena będzie trochę ciężko bo ma FAT32 i nie pamiętam jaką ma max. pamięć...1 czy 2gb?

Powiedzmy, że 2TB i max 4GB na plik...

Cytat:

:P i druga sprawa gdy połączę grę programem dziellacz mam chyba obraz ale bez rozszerzenia. Dopisałem .iso i po patchowaniu ESR pisze No UDF Descriptor. Po podpięciu do UltraISO : Wolumin ISO 9660 nie wykryty(coś w tym stylu). Nie wiem co z tym zrobić ;/
Nie wiem co to jest za program "dziellacz".

O No UDF Descriptor, poszukaj sobie w ESR FAQ. Dlaczego Ultra ISO się nie nadaje do gier na PS2, poczytaj na forum. :P

szczuru 19.03.2012 19:34

Zmień *.iso na *.zip i spróbuj wypakować - wtedy powinno się pojawić *.iso ;)

marioxxxx 19.03.2012 15:31

HDD jeszcze nie mam,z pena będzie trochę ciężko bo ma FAT32 i nie pamiętam jaką ma max. pamięć...1 czy 2gb?:P i druga sprawa gdy połączę grę programem dziellacz mam chyba obraz ale bez rozszerzenia. Dopisałem .iso i po patchowaniu ESR pisze No UDF Descriptor. Po podpięciu do UltraISO : Wolumin ISO 9660 nie wykryty(coś w tym stylu). Nie wiem co z tym zrobić ;/

Berion 18.03.2012 18:26

A nie prościej uruchomić ją z USB/HDD/SMB? Jeśli deweloper dodał sprawdzanie LBA to opis z linka na niewiele Ci się zda.

szczuru 18.03.2012 12:36

Łap opis:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2cd2dvd/

marioxxxx 18.03.2012 10:13

CD na DVD

Witam i pozdrawiam Beriona :p
Wczoraj dorwałem grę,rzadko spotykaną...Auto Modellista! Ona waży 64xMB,strzelam że to obraz z cd. A FMCB ma problem z cd. Więc jak tą grę przerobić na DVD?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:03.