Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   jaki program do czyszczenia dysku itp z niepotrzebnych plików (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jaki-program-czyszczenia-dysku-itp-niepotrzebnych-plikow-90640/)

czaro80 19.03.2012 11:22

jaki program do czyszczenia dysku itp z niepotrzebnych plików

Witam , może ktoś mi poleci jakiś dobry program co czyści kompa z niepotrzebnych plików śmieci itp oraz może je wykasować bezpowrotnie a nie tylko usunąc ?

sacd 19.03.2012 16:21

http://www.programosy.pl/program,ccleaner.html :spoko:

czaro80 19.03.2012 17:30

ok dziękuję

Berion 19.03.2012 19:50

CCleaner nie kasuje plików bezpowrotnie tylko jak większość, wyłącznie usuwa wpis z głównej tablicy. Można natomiast potem hurtem takie dane usunąć używając Narzędzia -> Wymazywanie Dysku -> Wymaż: Tylko Wolne Miejsce (wraz z MFT). Wystarczy jeden przebieg, jeśli boisz się, że Cie powieszą za piractwo to jest Guttman (nazwany od którejś wersji Very Complex Overwrite).

A jeśli masz jakieś ważne dane po których nie powinien zostać ślad używa się szyfrowania partycji/kontenera.

joujoujou 19.03.2012 20:16

Najskuteczniejszym sposobem na bezpowrotne usunięcie danych nadal pozostaje duży młotek. :szczerb:

czaro80 20.03.2012 07:42

no mi chodzi właśnie tylko o taki program - aby jak wspomniano wyżej
o CCleanerze ( nie kasuje śmieci internetowych , itp ) a to i tak zostaje
w kompie jak się użyje Cleanera , a ja chcę usuwać tak aby nie było
śladu po tych różnościach z internetu - bo chcę zaoszczędzić miejsca na dysku.... tylko to ... jest taka możliwość

Berion , jeszcze raz Ciebie zapytam , bo nie jestem specjalistą komputerowym
tak jak Ty , jeżeli zrobię jak napisałeś Narzędzia - Wymazywanie dysku np. C , > wymaż tylko Wolne Miejsce ( wraz z MFT ) to czy program nie wykasuje mi
przypadkiem jakiś folder windowsa ? czy tylko wymazuje on z dysku te tzw.
pliki tymczasowe itp co pozostaje po serfowaniu z neta ?????? bo boje się aby
kompa nie uszkodzić ( systemu ) - nigdy nie robiłem tego .

Jeszcze raz się spytam :
CCleaner w Narzedziach :
1. wymazywanie danych - zaznaczam TYLKO WOLNE MIEJSCE - Wybieram GUTMAN - zaznaczam Vista dysk C , > wymaż , no i wymazuje .
2. Ale potem jak wymaże pojawia się niżej > USUWAJ DANE Z WOLNEJ PRZESTRZENI ... czy ten przebieg jak to okreslić , ten drugi co poniżej
też ma wymazywać czy tylko ten pierwszy ? boje się czegoś nie wywalić
czy całkiem nie "wyczyścić dysku C "- przypadkowo .
Jeszcze inaczej - zaznaczam wymaż dane z wolnej przestrzeni i czekać aż do końca i aż proces się nie skończy ?
i czy nie wykasuje mi systemu z dysku C ? chodzi mi tylko o wykasowanie " smieci " i tyle .

sacd 20.03.2012 16:11

Ilość załączników: 2
CCleaner doskonale radzi sobie z usuwaniem ''śmieci internetowych''. Ustaw sobie go jak pokazałem w załącznikach, a gwarantuję, że systemu Ci nie usunie :)

czaro80 20.03.2012 17:46

bardzo dziękuję za pomoc , ale czy w ten sposób całkowicie usunę "śmieci
internetowe " czy tylko wymaże z tzw . " nadpisaniem " ? bo mam niezbyt
duży dysk a chcę bo jeszcze " oszczędzić " .

Berion 20.03.2012 19:49

Napisałem w poprzednim poście. "Cleaner" -> "Analiza" -> "Uruchom Cleaner" wywali zaznaczone w checkboxach śmiecie z tablicy. Z kolei "Narzędzia" -> "Wymazywanie Dysku" -> "Wymaż: Tylko Wolne Miejsce" -> "Wymaż" usunie wolne miejsce, czyli wszystkie wolne sektory oznaczone w głównej tablicy, usunie też zapasowe MFT.

Opcja, którą wskazał sacd jest powiązana z checkboxem "usuwaj dane z wolnej przestrzeni dyskowej" w "Cleaner". To tak sam jakbyś wybrał opcję "Narzędzia" -> "Wymazywanie Dysku" -> "Wymaż: Tylko Wolne Miejsce" -> "Wymaż". Jest tam ponieważ automatyzuje to czynności oczyszczania, przydatne jeśli wywołujemy CCleanera skryptem.

Tutaj masz najnowszą wersję, portable dla x86 i x64 z dodatkowymi ustawieniami filtrów:
http://dl.dropbox.com/u/16880766/app...0v3.16.1666.7z

Jest pode mnie, więc przejrzyj te checkboxy. ;] Jest tam. m.in usuwanie ciastek, formularzy z hasłami itp. zbędne rzeczy. Tak samo przy czyszczeniu rejestru, wyłączone są ostrzeżenia i propozycje wykonania ich kopii.

Pliki przeskanowane Avastem 7.ileśtam z aktualnymi sygnaturami.

czaro80 20.03.2012 19:58

Dzięki , pobrałem i zainstalowałem , ustawiłem wg zaleceń programik jest ok .
Pozdro.

Berion 21.03.2012 18:21

Tego się nie instaluje tylko rozpakowuje. Po za tym nie powinieneś tak ufać nie wiadomo jakim plikom ze stron innych niż oficjalne. Ku przestrodze. ;]

sacd 21.03.2012 20:58

Można też nieco rozszerzyć możliwości CCleaner-a:

http://www.programosy.pl/program,ccenhancer.html

Berion 21.03.2012 22:32

http://forum.cdrinfo.pl/f113/ccleane...ie-rury-89163/

Cytat:

Napisany przez Berion
CCleanera każdy zna, nie każdy jednak wie że można mu dopisać własne regułki i gdzieś w sieci krąży spis pod nazwą bodajże CCleaner Enchancer. Nie jestem zwolennikiem zbędnych exe'ków, szczególnie *****nych instalatorów online... Jak w tym przypadku.

Plik winapp2.ini (to właśnie ów plik ściąga CCleaner Enchancer) wrzucamy do katalogu głównego CCleanera i od tej pory, w panelu "Cleaner", na zakładce "Programy" wyświetlone zostaną dodatkowe reguły sczytane z tego pliku, wszystkie dla odróżnienia oznaczone gwiazdką. Składnia jest bardzo prosta, więc sami możemy dodawać nowe.

:P

czaro80 22.03.2012 11:10

Berion , dzięki za porady , wyprubuje najpierw tego CClenera , nie rozumiem tylko tego co napisałeś - że mam zbyt nie ufać nieznanym plikom z nieznanych stronek ?
Jeszcze jedno - może zejde trochę z tematu CCleanera - ja mam McAffe
z funkcją shredder , gdzie Mc Affe ma cleaner oraz funkcja kasowania ( też pełne )
co sądzisz -? czy to działa podobnie jak CCleaner ? chodzi mi głownie o to
kasowanie - bo ma > szybkie , normalne , i jeszcze tam jakieś a potem
ma > PEŁNE .

Berion 22.03.2012 11:57

Tak, np. temu CCleanerowi, który wrzuciłem na Dropbox'a. Nic z nim nie jest nie tak, ale chodzi o zasadę, równie dobrze mogłem go "wzbogacić" o jakiegoś robala i byłbyś już załatwiony.

Nie używam i nigdy nie używałem McAffe. Sadząc po nazwie to wybierasz plik i go kasuje zarówno z tablicy jak i fizycznie. Co to ma wspólnego z CCleanerem?

czaro80 22.03.2012 16:41

Berion no chyba nie jesteś takim złym człowiekiem aby mi dać linka z programem który ma jakiegoś wira czy jak napisałeś "robaka " bo przestane
wierzyć w to Forum , sorry nie jestem taki Szpec jak Ty , no cóż nie każdy
jest the best w kompach ....
A jak pytasz o McAffe - to go uzywam od roku , no i ma opcje "Quick Clean "- program do usuwania zbędnych plików , śmieci itd ... można sobie wybrać co i jak ( podobnie jak w CCleaner ) oraz Shreddera co chroni
prywatność kasując jak już obczaiłem podobnie jak CCleaner , i też mogę
wybrać co chcę wykasować itp ... no i ma 10 przebiegów kasowania .
Więc moim zdaniem program CCleaner jest ok programem , ale dla użytkowników co nie posiadają antywirusa z takimi opcjami jakie już ma
zainstalowane McAffe :) :) - alternatywa :)

sacd 22.03.2012 21:17

Ilość załączników: 1
Zdaje się, że CCleaner ma opcję 35 przebiegów nadpisywania tzn. Algorytm Gutmanna. Tylko po co to komu ? :wow:

M@X 22.03.2012 21:21

Paranoikom.

Jest tu taki jeden.

W konsolach...

:szczerb:

Berion 22.03.2012 22:55

czaro80
Składaj zdania jakoś po ludzku i bez podwójnych spacji. :P

Zwróciłem Ci na to uwagę, wychowawczo, po fakcie, aby bodziec był silniejszy i silniejsze połączenie aksonowe. ;] Ten CCleaner jest czysty, nie musisz się dopytywać.

Nie czytasz też uważnie, w czwartym poście masz o liczbie przebiegów. Wystarczy jeden raz, nie wydaje mi się aby można było już po jednokrotnym nadpisaniu każdego sektora odczytać dane, który były na nim wcześniej, nawet w laboratoriach - zbyt dużo różnić w budowie nawet w obrębie jednego modelu dysku. Ale... jako - jak to nazwał M@X - paranoik, zawsze przed sprzedażą HDD maluję go dod7 za pomocą Dbana. :D

czaro80 02.05.2012 13:14

Berion

to że jesteś MOD to nie świadczy że możesz sobie tak na mnie pluć
bo może właśnie Ty źle czytasz i jesteś niewychowany polonista :)
Już Ci pisałem czy Ty widzisz ? Mam McAffe który posiada już program
do czyszczenia dysku Quick Clean oraz Shreddera w full pakiecie McAffe .
Nie dziwie się że nie wiesz , jak masz jakiś avast czy tam cóś ..... to
nie możesz wiedzieć :)

Kris 02.05.2012 14:03

O, widzisz Berią, jak Ci kolega czaro dowalił?

Dlaczego plujesz niegrzeczny MODzie na użyszkodników? I jeszcze za Avasta oberwałeś! :szczerb:

==========

Te, czaro80 - jeśli te '80' to rok urodzenia, to nie wierzę w to, co czytam.

Patrix 02.05.2012 14:08

CCleaner jest w sam raz, sam używam od czasu do czasu.

czaro80 02.05.2012 15:16

Koniec tego temata Avast czy CCleaner to szajs ... pozdro .

Berion 02.05.2012 19:01

Ja myślę, że wkrótce będzie też i koniec z Twoją karierą na tym forum jak dalej będziesz się tak zwracać do innych użytkowników. Jest gorąco, ja mam zły humor i tylko szczyptę dobrej woli. Nie kuś losu.

Jestem zwolennikiem open source i przede wszystkim freeware. Jeśli można mieć coś skutecznego, bezpiecznego i stabilnego za darmo to po co płacić? Zrozumiesz jak zaczniesz się sam utrzymywać... Avast jest jednym z najlepszych darmowych programów antywirusowych i nie widzę powodu aby zmieniać go na jakiś płatny. Tak samo CCleaner, w swojej klasie nie ustępuje wiele innym (jest bezpieczniejszy, mniej "dokładny" jeśli tak to mogę nazwać). Zaś do wymazywania danych z dysku tak samo dobry jak inne...

Także tak, koniec tego "temata" jak to ująłeś. Przynajmniej z mojej strony.

czaro80 02.05.2012 23:00

I z mojej - ZMIENIE FORUM NA LEPSZE .

- KONIEC -

Patrix 03.05.2012 12:41

Szerokiej drogi.

Reetou 03.05.2012 13:05

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1208529)
I z mojej - ZMIENIE FORUM NA LEPSZE .

- KONIEC -

Szczerze wątpię... Przejrzałem twoje dotychczasowe wpisy i chyba nie będą odosobniony w swojej opinii twierdząc, że nie poprawiasz wizerunku naszego forum, a wręcz przeciwnie...

||

sobrus 04.05.2012 08:46

CCleaner i Avast maja poważną wadę, przez którą przestałem ich używać.
Nie działają na linuksie :(

A kolega czaro80 chyba w ogóle nie rozumiał/rozróżniał o co chodzi w usuwania i wymazywaniu plików, stąd może wygórowane wymagania co do programów.
Gdyby tu jeszcze zajrzał to pokrótce wyjaśnie:

Wymazanie pliku z dysku, nawet 35 przebiegami, nie przywróci na dysku ani jednego bajta więcej niż proste usunięcie jego wpisu z systemu plików.
Więc z punktu widzenia miejsca na dysku to operacja całkowicie bezsensowna.

A tak szczerze to wszystkie te programy do "czyszczenia" dysku to prawdę mówiąc śmiech na sali. I tak więcej śmieci zostawią niż wywalą.
Skasować katalog temp, opróżnić kosz i cache przeglądarki to i samemu można zrobić.
Dodatkowo dobrze jest skorzystać z programu z monitorowaniem dysku, np darmowego Ashampoo Uninstaller.
http://www.dobreprogramy.pl/Ashampoo...ows,12358.html
ew jak ktoś lubi płacić
http://www.ursoftware.com/
http://www.martau.com/

Berion 04.05.2012 10:09

Goły CCleaner tak, ale ma zaimplementowany prosty język skryptowy, dzięki któremu możemy tworzyć własne reguły. Z czego zalecam korzystać (są różne zestawy na sieci). Tyle jeśli chodzi o czyszczenie plików.

Jeśli chodzi o rejestr to nie jest zbyt dokładny, ale jakby robił to samo co hijackthis to już nie jeden by sobie rozwalił rejestr. ;]

Jeśli chodzi o wymazywanie danych to jest tak samo dobry jak każdy inny, choćby nawet i dd. :P

- - -

Do monitorowania S.M.A.R.T dodatkowo polecić mogę Acronis Disk Monitor. Nie wiem tylko co to ma wspólnego z tym tematem. ;)

sobrus 04.05.2012 10:32

Chodzi mi o monitorowanie zmian na dysku.
Działa to tak, że gdy uruchamiasz setup.exe, program skanuje i zapisuje stan rejestru i systemu plików. Po instalacji porównuje co się zmieniło i tworzy log z instalacji.

I potem dwoma kliknięciami możesz go odinstalować z korzeniami, bez potrzeby zaglądania w dodaj/usuń programy ;)
To chyba najbardziej skuteczny prosty sposób na względny porządek na dysku.

Kris 05.05.2012 09:31

A nie to samo robi Windowsowy Uninstaller? Po co instalować jakieś śmieci i obciążać system (chyba to działa w tle, skoro monitoruje). Jakoś nie mam zaufania do produktów Ashampoo. Toolbary, badziewny program do nagrywania... ble...

Reetou 05.05.2012 10:41

Nie to samo. Windowsowy unistaller usuwa to, co człowiek piszący program zaznaczył do usunięcia. Z tego powodu zostają jakieś dll-e w katalogach windy, setki niepotrzebnych wpisów w rejestrze, a często-gęsto nieusuwane są nawet wszystkie pliki z katalogu programu i sam ten katalog.

Natomiast uninstallery, które monitorują proces instalacji, usuwają wszystko do czysta.

Dobry przykład, robiłem kiedyś próbę: na dwóch kompach posadziłem pewnego trial'a ;) Na jednym z nich chodził uninstaller monitorujący proces instalacji. Po skończeniu okresu próbnego odinstalowałem trial'e standardowym uninstallerem i tym monitorującym. Mimo nawet ręcznej próby przeczyszczenia rejestru itp. na jednym kompie program nie dawał się ponownie zainstalować ("upłynął okres próbny"), natomiast na drugim wgrał się bez żadnego zająknięcia.

goliathus 28.03.2013 09:30

Przejrzyj ofertę firmy Black Velvet - http://www.blackvelvetbee.com/. Sam zainwestowałem w ich program i wyczyściło wszystko co chciałem. A sprawdzałem ze dwa razy, bo nie dowierzałem że nic nie znajduje. Są bardzo intuicyjne w obsłudze, więc nie będziesz miał z nimi problemu.

Yossi 28.03.2013 09:53

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1208712)
A nie to samo robi Windowsowy Uninstaller? Po co instalować jakieś śmieci i obciążać system (chyba to działa w tle, skoro monitoruje). Jakoś nie mam zaufania do produktów Ashampoo. Toolbary, badziewny program do nagrywania... ble...

Nie to samo.
1. Uninstaller usuwa same programy i to nie zawsze do końca. Czasem - szczególnie jeśli użytkownik nie czyta opcji do wyboru, to pozostawia kupę śmieci na dysku. Jednak, przy uwaznnym stosowaniu - działa raczej dobrze. Podkreślam - RACZEJ.
2. Instalowanie śmieci jest charakterystyczne chyba dla nowych użytkowników, oszozłomionych milionami programów, które mogą sobie za darmo i legalnie zainstalować. Oczywiście - w 99% przypadków jest im to do niczego niepotrzebne.
3. A ja mam zaufanie do programów Ashampoo. Używam od ponad 10 lat i jestem zadowolony. A kto Ci każe instalować głupoty typu "toolbbar"? Przecież każdy instaler Ashampoo pyta Cię wyraźnie, czy chcesz to zainstalować, czy nie. No, ale jak się nie chce przeczytać 2 zdań...
Badziewny program do nagrywania?? A który konkretnie? Bo ja lepszego nie znam akurat. Podaj proszę wersję i jej wady, w odniesieniu do innych produktów, a chętnie Ci wyjaśnię dlaczego nie umiesz się tym posługiwać.

Kris 28.03.2013 13:02

Wyjaśnij mi proszę, dlaczego nie umiem z niego korzystać.
Ashampoo Burning Studio (kilka wersji testowanych) - przy odczytywaniu czystej płyty - zwiecha. Jak już zakręci kilka razy dodam pliki, foldery, itp i chcę nagrywać - przy rozpoczęciu nagrywania - zwiecha.

ImgBurn - bez problemu.

Yossi 28.03.2013 14:44

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1246738)
Wyjaśnij mi proszę, dlaczego nie umiem z niego korzystać.
Ashampoo Burning Studio (kilka wersji testowanych) - przy odczytywaniu czystej płyty - zwiecha. Jak już zakręci kilka razy dodam pliki, foldery, itp i chcę nagrywać - przy rozpoczęciu nagrywania - zwiecha.

ImgBurn - bez problemu.

no powiem Ci uczciwie - jestem w szoku. Pierwszy raz słyszę, że komuś się Ashampoo zwiesił. Czy możesz podać konkretną wersję programu? A najlepiej zrób screena.

Kris 28.03.2013 16:52

Programy Ashampoo dawno już wywaliłem z dysku i trzymam się od nich z daleka.

Yossi 29.03.2013 07:12

Cytat:

Napisany przez sacd (Post 1203745)

Przyłączam się do opinii. Jeden z najlepszych, jakie znam. Nowa wersja poprawiona znacznie i do tego free :)

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1203769)
CCleaner nie kasuje plików bezpowrotnie tylko jak większość, wyłącznie usuwa wpis z głównej tablicy.

Czy jesteś przekonany, że używałeś najnowszej wersji? Może jednak sprawdź?

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1203770)
Najskuteczniejszym sposobem na bezpowrotne usunięcie danych nadal pozostaje duży młotek. :szczerb:

No nie wiem... znam osobiście firmę, która podejmuje się odzyskania danych z laptopa przejechanego walcem drogowym. Nazwy nie wymnienię bo zaraz się podniesie krzyk, że jestem ich płatnym agentem.
Niestety - ich usługi są niewyobrażalnie drogie.

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1203808)
no mi chodzi właśnie tylko o taki program - aby jak wspomniano wyżej
o CCleanerze ( nie kasuje śmieci internetowych

Ależ oczywiście, że kasuje!

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1203929)
bardzo dziękuję za pomoc , ale czy w ten sposób całkowicie usunę "śmieci
internetowe " czy tylko wymaże z tzw . " nadpisaniem " ? bo mam niezbyt
duży dysk a chcę bo jeszcze " oszczędzić " .

Spoko - prawo Murphy'ego mówi: "Każdy dysk jest zawsze za mały!"

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1204166)
A jak pytasz o McAffe - to go uzywam od roku , no i ma opcje "Quick Clean "- program do usuwania zbędnych plików , śmieci itd ... można sobie wybrać co i jak...

Sorry, ja sprawdziłem ten program i to, co po jego użyciu zostaje w systemie - MOIM zdaniem, to się nie nadaje do użytku.

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1208712)
A nie to samo robi Windowsowy Uninstaller?

Raczej nie - za to można oczywiście użyć systemowego narzędzia "oczyszczanie dysku". Od razu mówię - nie jest idealne, ale dla "podstawowego" użytkownika może okazać się całkiem pożytecznie. Oczywiście, nie wymazuje "skasowanych plików".

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1246792)
Programy Ashampoo dawno już wywaliłem z dysku i trzymam się od nich z daleka.

Ok, rozumiem, tylko, że w żadnym razie nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
I od razu napiszę - jednym z narzędzi, którego chyba najczęściej używam, jest Ashampoo WinOptimizer, a dokładnie jego moduł "Czyszczenie systemu". Przy okazji przypominam - wersja 2012 jest dostępna za darmo.
BTW - w odpowiedzi na feedback od użytkowników, Ashampoo zrezygnowało w ogóle z proponowania instalacji Toolbara, która i tak była opcjonalna.
Jednak - MOIM zdaniem, jest lepsze narzędzie do czyszczenia dysku z różnych pozostałości.
Używam od wielu lat programu DriveScrubber (http://www.iolo.com/drivescrubber/). Uważam go za jedno z najlepszych narzędzi w tej kategorii, ma niestety 2 zasadnicze wady:
- nie ma polskiej wersji
- jest płatny i do nie tanio bo na dziś to 29,99 $. Ja uważam, że warto zapłacić.

Berion 29.03.2013 21:59

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1246848)
Czy jesteś przekonany, że używałeś najnowszej wersji? Może jednak sprawdź?

Jestem przekonany, że w czasie kiedy to pisałem tak właśnie było jak właśnie napisałem. :))

Cytat:

No nie wiem... znam osobiście firmę, która podejmuje się odzyskania danych z laptopa przejechanego walcem drogowym. Nazwy nie wymnienię bo zaraz się podniesie krzyk, że jestem ich płatnym agentem.
Niestety - ich usługi są niewyobrażalnie drogie.
Rozumiem, że to skrót myślowy. Po przejechaniu walcem jak uda Ci się jeszcze oddzielić go od obudowy, możesz sobie takim dyskiem co najwyżej porzucać albo zawiesić pod lusterko "na radarów odbijanie".

- - -

A tutaj czyszczenie rury enhancer:
http://content.thewebatom.net/files/winapp2.ini

Yossi 30.03.2013 07:52

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1246949)
Jestem przekonany, że w czasie kiedy to pisałem tak właśnie było jak właśnie napisałem. :))

OK, z zasady ufam Twoim opinom.

Cytat:

Rozumiem, że to skrót myślowy. Po przejechaniu walcem jak uda Ci się jeszcze oddzielić go od obudowy, możesz sobie takim dyskiem co najwyżej porzucać albo zawiesić pod lusterko "na radarów odbijanie".

Widzę, że to wymaga jednak osobnego wyjaśnienia.
Firma, o której mówię (UWAGA! Firma polska i bardzo ceniona ns świecie - dla ułatwienia mogę tylko powiedzieć, że z mojego ukochanego Krakowa). Podejmują się nawet nawet najtrudniejszych zadań i chyba jasne jest to, że za swoje usługi wymagają dużych pieniuędzy.
P.S. Mieszkam jakieś 350 km od Krakowa i bardzo kocham to miasto, najchętniej bym się tam przeprowadził, co jest - oczywiście niemożliwe.

Cytat:

A tutaj czyszczenie rury enhancer:
http://content.thewebatom.net/files/winapp2.ini

Extra, ale po co utrudniać sobie życie? I w jaki sposób "przeciętny" użytkownik ma to wykorzystać?
Poniewaaż bardzo cenię sobie Twoje opinie, chciałbym, żeby zobaczył choćby Trial do Iolo DriveScrubber, do którego podawałem link parę postów wyżej.

Berion 30.03.2013 10:12

Cytat:

Extra, ale po co utrudniać sobie życie? I w jaki sposób "przeciętny" użytkownik ma to wykorzystać?
Przeciętny użytkownik ściąga "CCleaner Enhacer" instaluje i uruchamia - program ten ściąga plik do którego link podałem i wrzuca do katalogu z programem. Natomiast normalny użytkownik sam sobie ściąga ten plik i sam wrzuca.

To jest zbiór skryptów, które dodają różne ścieżki etc. Jeśli CC wykryje ten plik to na zakładce Programy, skrypty z ww. pliku będą oznaczone gwiazdką w nazwie. Ale zanim się w amoku wszystko pozaznacza to trzeba chwilę pomyśleć bo wciąga nawet tapetę. :szczerb:

Trzeba też chwilę odczekać aż wszystkie ścieżki etc. ze skryptu zostaną sprawdzone. U mnie trwa to blisko 15 sekund. Taka wada takiego rozwiązania.

Cytat:

Poniewaaż bardzo cenię sobie Twoje opinie, chciałbym, żeby zobaczył choćby Trial do Iolo DriveScrubber, do którego podawałem link parę postów wyżej.
Instalować nie chcę, ale patrząc po opcjach w opisie i jedynym screenie z programu nie widzę tam nic szczególnego. Na moje potrzeby CCleaner jest wystarczający.

Nigdy nie kasuję plików permanentnie. Raz na ruski miesiąc wybieram czyszczenie wolnego miejsca i wtedy metodę DOD (trzy przebiegi). Do wymazywania wszystkich danych z HDD w ogóle nie używam programów pod Windows. Bootuję DBana i orzę PRNG. Z kolei jak mi się jakieś licho przyklei albo coś zepsuje (a w zasadzie to nie mi tylko rodzinie, znajomym i klientom ;]) to nawet nie chce mi się zastanawiać co jest przyczyną - po prostu przywracam system z obrazu co trwa chwilę (narzędziem wbudowanym w system - swoją drogą to on oszukuje bo to nie jest przywracanie całego obrazu tylko wybranych z niego danych... no ale na czarną godzinę mam jeszcze obraz z Clonezilla).

Także jak dla mnie to jest zbędne (unikam też płatnych programów).

- - -

Jedyne czego mi brakuje w CC to śledzenie zmian (coś ala Ashampoo Unistaller coś tam ;]) i porządne skanowanie rejestru jak np. HiJack This.

W v4 dodali możliwość kasowania duplikatów plików. Nawet sum nie porównuje. Już widzę ten płacz, zębów zgrzytanie i posty: "jak odzyskać (...)". :D

Yossi 30.03.2013 10:21

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1246986)
Przeciętny użytkownik ściąga "CCleaner Enhacer" instaluje i uruchamia - program ten ściąga plik do którego link podałem i wrzuca do katalogu z programem. Natomiast normalny użytkownik sam sobie ściąga ten plik i sam wrzuca.

To jest zbiór skryptów, które dodają różne ścieżki etc. Jeśli CC wykryje ten plik to na zakładce Programy, skrypty z ww. pliku będą oznaczone gwiazdką w nazwie. Ale zanim się w amoku wszystko pozaznacza to trzeba chwilę pomyśleć bo wciąga nawet tapetę. :szczerb:

Trzeba też chwilę odczekać aż wszystkie ścieżki etc. ze skryptu zostaną sprawdzone. U mnie trwa to blisko 15 sekund. Taka wada takiego rozwiązania.

Instalować nie chcę, ale patrząc po opcjach w opisie i jedynym screenie z programu nie widzę tam nic szczególnego. Na moje potrzeby CCleaner jest wystarczający.

Nigdy nie kasuję plików permanentnie. Raz na ruski miesiąc wybieram czyszczenie wolnego miejsca i wtedy metodę DOD (trzy przebiegi). Do wymazywania wszystkich danych z HDD w ogóle nie używam programów pod Windows. Bootuję DBana i orzę PRNG. Z kolei jak mi się jakieś licho przyklei albo coś zepsuje to nawet nie chce mi się zastanawiać co jest przyczyną - po prostu przywracam system z obrazu co trwa chwilę (narzędziem wbudowanym w system - swoją drogą to on oszukuje bo to nie jest przywracanie całego obrazu tylko wybranych z niego danych... no ale na czarną godzinę mam jeszcze obraz z Clonezilla).

Także jak dla mnie to jest zbędne (unikam też płatnych programów).

No tak, tylko, że pytanie kolegi brzmiało:
jaki program do czyszczenia dysku itp z niepotrzebnych plików
Dlatego ja napisałem o tym co znam, czego używam i co mogę polecić.
A tak na marginesie, z tego co wymieniłem to chyba jednak Iolo.

Berion 30.03.2013 10:27

To zależy co rozumiesz poprzez "czyszczenia dysku itp z niepotrzebnych plików".
  • czyszczenie rejestru (puste wpisy, etc.)
  • czyszczenie z danych tymczasowych, log-ów itd.
  • czyszczenie permanentne pojedynczych plików
  • czyszczenie permanentne wolnego miejsca (również z zapasowych tablic)
  • czyszczenie, a w zasadzie permanentne wymazywanie wszystkich danych z HDD
I do tego wszystkiego nadaje się CC, choć ja wolę do niektórych z tych opcji używać czegoś innego.

Cytat:

No tak, tylko, że pytanie kolegi brzmiało:
Odpowiadałem na Twoje pytanie, a nie kolegi Czaro80. ;)

Yossi 30.03.2013 10:43

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1246989)
To zależy co rozumiesz poprzez "czyszczenia dysku itp z niepotrzebnych plików".
  • czyszczenie rejestru (puste wpisy, etc.)
  • czyszczenie z danych tymczasowych, log-ów itd.
  • czyszczenie permanentne pojedynczych plików
  • czyszczenie permanentne wolnego miejsca (również z zapasowych tablic)
  • czyszczenie, a w zasadzie permanentne wymazywanie wszystkich danych z HDD
I do tego wszystkiego nadaje się CC, choć ja wolę do niektórych z tych opcji używać czegoś innego.

Odpowiadałem na Twoje pytanie, a nie kolegi Czaro80. ;)

Do wzsystkiego, co wymieniłeś, bardzo dobrze nadaje się CC. Jednak, podsumowując możliwe dane do usunięcia po analizie dysku, Iolo pokazuje mi ich o wiele więcej niż CC.
Jednak, CC to w dalszym ciągu bardzo dobry i do tego darmowy produkt, czego o Iolo nie można powiedzieć :P

Berion 30.03.2013 10:47

Nie chcę mi się porównywać, ale nie wykluczam takiej możliwości. Być może bierze pod uwagę też puste pliki, być może ma też taką bazę jak w winapi2.ini itd., a być może faktycznie programiści Iolo lepiej się przyłożyli niż programiści CC. Takich programów jest na pęczki i jak Sobrus wcześniej napisał, wszystkiego i tak nie usuniesz. Kosmetyka.

Ja w każdym razie płacić za taki program nie zamierzam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:20.