![]() |
jaki program do czyszczenia dysku itp z niepotrzebnych plików
Witam , może ktoś mi poleci jakiś dobry program co czyści kompa z niepotrzebnych plików śmieci itp oraz może je wykasować bezpowrotnie a nie tylko usunąc ?
|
|
ok dziękuję
|
CCleaner nie kasuje plików bezpowrotnie tylko jak większość, wyłącznie usuwa wpis z głównej tablicy. Można natomiast potem hurtem takie dane usunąć używając Narzędzia -> Wymazywanie Dysku -> Wymaż: Tylko Wolne Miejsce (wraz z MFT). Wystarczy jeden przebieg, jeśli boisz się, że Cie powieszą za piractwo to jest Guttman (nazwany od którejś wersji Very Complex Overwrite).
A jeśli masz jakieś ważne dane po których nie powinien zostać ślad używa się szyfrowania partycji/kontenera. |
Najskuteczniejszym sposobem na bezpowrotne usunięcie danych nadal pozostaje duży młotek. :szczerb:
|
no mi chodzi właśnie tylko o taki program - aby jak wspomniano wyżej
o CCleanerze ( nie kasuje śmieci internetowych , itp ) a to i tak zostaje w kompie jak się użyje Cleanera , a ja chcę usuwać tak aby nie było śladu po tych różnościach z internetu - bo chcę zaoszczędzić miejsca na dysku.... tylko to ... jest taka możliwość Berion , jeszcze raz Ciebie zapytam , bo nie jestem specjalistą komputerowym tak jak Ty , jeżeli zrobię jak napisałeś Narzędzia - Wymazywanie dysku np. C , > wymaż tylko Wolne Miejsce ( wraz z MFT ) to czy program nie wykasuje mi przypadkiem jakiś folder windowsa ? czy tylko wymazuje on z dysku te tzw. pliki tymczasowe itp co pozostaje po serfowaniu z neta ?????? bo boje się aby kompa nie uszkodzić ( systemu ) - nigdy nie robiłem tego . Jeszcze raz się spytam : CCleaner w Narzedziach : 1. wymazywanie danych - zaznaczam TYLKO WOLNE MIEJSCE - Wybieram GUTMAN - zaznaczam Vista dysk C , > wymaż , no i wymazuje . 2. Ale potem jak wymaże pojawia się niżej > USUWAJ DANE Z WOLNEJ PRZESTRZENI ... czy ten przebieg jak to okreslić , ten drugi co poniżej też ma wymazywać czy tylko ten pierwszy ? boje się czegoś nie wywalić czy całkiem nie "wyczyścić dysku C "- przypadkowo . Jeszcze inaczej - zaznaczam wymaż dane z wolnej przestrzeni i czekać aż do końca i aż proces się nie skończy ? i czy nie wykasuje mi systemu z dysku C ? chodzi mi tylko o wykasowanie " smieci " i tyle . |
Ilość załączników: 2
CCleaner doskonale radzi sobie z usuwaniem ''śmieci internetowych''. Ustaw sobie go jak pokazałem w załącznikach, a gwarantuję, że systemu Ci nie usunie :)
|
bardzo dziękuję za pomoc , ale czy w ten sposób całkowicie usunę "śmieci
internetowe " czy tylko wymaże z tzw . " nadpisaniem " ? bo mam niezbyt duży dysk a chcę bo jeszcze " oszczędzić " . |
Napisałem w poprzednim poście. "Cleaner" -> "Analiza" -> "Uruchom Cleaner" wywali zaznaczone w checkboxach śmiecie z tablicy. Z kolei "Narzędzia" -> "Wymazywanie Dysku" -> "Wymaż: Tylko Wolne Miejsce" -> "Wymaż" usunie wolne miejsce, czyli wszystkie wolne sektory oznaczone w głównej tablicy, usunie też zapasowe MFT.
Opcja, którą wskazał sacd jest powiązana z checkboxem "usuwaj dane z wolnej przestrzeni dyskowej" w "Cleaner". To tak sam jakbyś wybrał opcję "Narzędzia" -> "Wymazywanie Dysku" -> "Wymaż: Tylko Wolne Miejsce" -> "Wymaż". Jest tam ponieważ automatyzuje to czynności oczyszczania, przydatne jeśli wywołujemy CCleanera skryptem. Tutaj masz najnowszą wersję, portable dla x86 i x64 z dodatkowymi ustawieniami filtrów: http://dl.dropbox.com/u/16880766/app...0v3.16.1666.7z Jest pode mnie, więc przejrzyj te checkboxy. ;] Jest tam. m.in usuwanie ciastek, formularzy z hasłami itp. zbędne rzeczy. Tak samo przy czyszczeniu rejestru, wyłączone są ostrzeżenia i propozycje wykonania ich kopii. Pliki przeskanowane Avastem 7.ileśtam z aktualnymi sygnaturami. |
Dzięki , pobrałem i zainstalowałem , ustawiłem wg zaleceń programik jest ok .
Pozdro. |
Tego się nie instaluje tylko rozpakowuje. Po za tym nie powinieneś tak ufać nie wiadomo jakim plikom ze stron innych niż oficjalne. Ku przestrodze. ;]
|
|
http://forum.cdrinfo.pl/f113/ccleane...ie-rury-89163/
Cytat:
|
Berion , dzięki za porady , wyprubuje najpierw tego CClenera , nie rozumiem tylko tego co napisałeś - że mam zbyt nie ufać nieznanym plikom z nieznanych stronek ?
Jeszcze jedno - może zejde trochę z tematu CCleanera - ja mam McAffe z funkcją shredder , gdzie Mc Affe ma cleaner oraz funkcja kasowania ( też pełne ) co sądzisz -? czy to działa podobnie jak CCleaner ? chodzi mi głownie o to kasowanie - bo ma > szybkie , normalne , i jeszcze tam jakieś a potem ma > PEŁNE . |
Tak, np. temu CCleanerowi, który wrzuciłem na Dropbox'a. Nic z nim nie jest nie tak, ale chodzi o zasadę, równie dobrze mogłem go "wzbogacić" o jakiegoś robala i byłbyś już załatwiony.
Nie używam i nigdy nie używałem McAffe. Sadząc po nazwie to wybierasz plik i go kasuje zarówno z tablicy jak i fizycznie. Co to ma wspólnego z CCleanerem? |
Berion no chyba nie jesteś takim złym człowiekiem aby mi dać linka z programem który ma jakiegoś wira czy jak napisałeś "robaka " bo przestane
wierzyć w to Forum , sorry nie jestem taki Szpec jak Ty , no cóż nie każdy jest the best w kompach .... A jak pytasz o McAffe - to go uzywam od roku , no i ma opcje "Quick Clean "- program do usuwania zbędnych plików , śmieci itd ... można sobie wybrać co i jak ( podobnie jak w CCleaner ) oraz Shreddera co chroni prywatność kasując jak już obczaiłem podobnie jak CCleaner , i też mogę wybrać co chcę wykasować itp ... no i ma 10 przebiegów kasowania . Więc moim zdaniem program CCleaner jest ok programem , ale dla użytkowników co nie posiadają antywirusa z takimi opcjami jakie już ma zainstalowane McAffe :) :) - alternatywa :) |
Ilość załączników: 1
Zdaje się, że CCleaner ma opcję 35 przebiegów nadpisywania tzn. Algorytm Gutmanna. Tylko po co to komu ? :wow:
|
Paranoikom.
Jest tu taki jeden. W konsolach... :szczerb: |
czaro80
Składaj zdania jakoś po ludzku i bez podwójnych spacji. :P Zwróciłem Ci na to uwagę, wychowawczo, po fakcie, aby bodziec był silniejszy i silniejsze połączenie aksonowe. ;] Ten CCleaner jest czysty, nie musisz się dopytywać. Nie czytasz też uważnie, w czwartym poście masz o liczbie przebiegów. Wystarczy jeden raz, nie wydaje mi się aby można było już po jednokrotnym nadpisaniu każdego sektora odczytać dane, który były na nim wcześniej, nawet w laboratoriach - zbyt dużo różnić w budowie nawet w obrębie jednego modelu dysku. Ale... jako - jak to nazwał M@X - paranoik, zawsze przed sprzedażą HDD maluję go dod7 za pomocą Dbana. :D |
Berion
to że jesteś MOD to nie świadczy że możesz sobie tak na mnie pluć bo może właśnie Ty źle czytasz i jesteś niewychowany polonista :) Już Ci pisałem czy Ty widzisz ? Mam McAffe który posiada już program do czyszczenia dysku Quick Clean oraz Shreddera w full pakiecie McAffe . Nie dziwie się że nie wiesz , jak masz jakiś avast czy tam cóś ..... to nie możesz wiedzieć :) |
O, widzisz Berią, jak Ci kolega czaro dowalił?
Dlaczego plujesz niegrzeczny MODzie na użyszkodników? I jeszcze za Avasta oberwałeś! :szczerb: ========== Te, czaro80 - jeśli te '80' to rok urodzenia, to nie wierzę w to, co czytam. |
CCleaner jest w sam raz, sam używam od czasu do czasu.
|
Koniec tego temata Avast czy CCleaner to szajs ... pozdro .
|
Ja myślę, że wkrótce będzie też i koniec z Twoją karierą na tym forum jak dalej będziesz się tak zwracać do innych użytkowników. Jest gorąco, ja mam zły humor i tylko szczyptę dobrej woli. Nie kuś losu.
Jestem zwolennikiem open source i przede wszystkim freeware. Jeśli można mieć coś skutecznego, bezpiecznego i stabilnego za darmo to po co płacić? Zrozumiesz jak zaczniesz się sam utrzymywać... Avast jest jednym z najlepszych darmowych programów antywirusowych i nie widzę powodu aby zmieniać go na jakiś płatny. Tak samo CCleaner, w swojej klasie nie ustępuje wiele innym (jest bezpieczniejszy, mniej "dokładny" jeśli tak to mogę nazwać). Zaś do wymazywania danych z dysku tak samo dobry jak inne... Także tak, koniec tego "temata" jak to ująłeś. Przynajmniej z mojej strony. |
I z mojej - ZMIENIE FORUM NA LEPSZE .
- KONIEC - |
Szerokiej drogi.
|
Cytat:
|| |
CCleaner i Avast maja poważną wadę, przez którą przestałem ich używać.
Nie działają na linuksie :( A kolega czaro80 chyba w ogóle nie rozumiał/rozróżniał o co chodzi w usuwania i wymazywaniu plików, stąd może wygórowane wymagania co do programów. Gdyby tu jeszcze zajrzał to pokrótce wyjaśnie: Wymazanie pliku z dysku, nawet 35 przebiegami, nie przywróci na dysku ani jednego bajta więcej niż proste usunięcie jego wpisu z systemu plików. Więc z punktu widzenia miejsca na dysku to operacja całkowicie bezsensowna. A tak szczerze to wszystkie te programy do "czyszczenia" dysku to prawdę mówiąc śmiech na sali. I tak więcej śmieci zostawią niż wywalą. Skasować katalog temp, opróżnić kosz i cache przeglądarki to i samemu można zrobić. Dodatkowo dobrze jest skorzystać z programu z monitorowaniem dysku, np darmowego Ashampoo Uninstaller. http://www.dobreprogramy.pl/Ashampoo...ows,12358.html ew jak ktoś lubi płacić http://www.ursoftware.com/ http://www.martau.com/ |
Goły CCleaner tak, ale ma zaimplementowany prosty język skryptowy, dzięki któremu możemy tworzyć własne reguły. Z czego zalecam korzystać (są różne zestawy na sieci). Tyle jeśli chodzi o czyszczenie plików.
Jeśli chodzi o rejestr to nie jest zbyt dokładny, ale jakby robił to samo co hijackthis to już nie jeden by sobie rozwalił rejestr. ;] Jeśli chodzi o wymazywanie danych to jest tak samo dobry jak każdy inny, choćby nawet i dd. :P - - - Do monitorowania S.M.A.R.T dodatkowo polecić mogę Acronis Disk Monitor. Nie wiem tylko co to ma wspólnego z tym tematem. ;) |
Chodzi mi o monitorowanie zmian na dysku.
Działa to tak, że gdy uruchamiasz setup.exe, program skanuje i zapisuje stan rejestru i systemu plików. Po instalacji porównuje co się zmieniło i tworzy log z instalacji. I potem dwoma kliknięciami możesz go odinstalować z korzeniami, bez potrzeby zaglądania w dodaj/usuń programy ;) To chyba najbardziej skuteczny prosty sposób na względny porządek na dysku. |
A nie to samo robi Windowsowy Uninstaller? Po co instalować jakieś śmieci i obciążać system (chyba to działa w tle, skoro monitoruje). Jakoś nie mam zaufania do produktów Ashampoo. Toolbary, badziewny program do nagrywania... ble...
|
Nie to samo. Windowsowy unistaller usuwa to, co człowiek piszący program zaznaczył do usunięcia. Z tego powodu zostają jakieś dll-e w katalogach windy, setki niepotrzebnych wpisów w rejestrze, a często-gęsto nieusuwane są nawet wszystkie pliki z katalogu programu i sam ten katalog.
Natomiast uninstallery, które monitorują proces instalacji, usuwają wszystko do czysta. Dobry przykład, robiłem kiedyś próbę: na dwóch kompach posadziłem pewnego trial'a ;) Na jednym z nich chodził uninstaller monitorujący proces instalacji. Po skończeniu okresu próbnego odinstalowałem trial'e standardowym uninstallerem i tym monitorującym. Mimo nawet ręcznej próby przeczyszczenia rejestru itp. na jednym kompie program nie dawał się ponownie zainstalować ("upłynął okres próbny"), natomiast na drugim wgrał się bez żadnego zająknięcia. |
Przejrzyj ofertę firmy Black Velvet - http://www.blackvelvetbee.com/. Sam zainwestowałem w ich program i wyczyściło wszystko co chciałem. A sprawdzałem ze dwa razy, bo nie dowierzałem że nic nie znajduje. Są bardzo intuicyjne w obsłudze, więc nie będziesz miał z nimi problemu.
|
Cytat:
1. Uninstaller usuwa same programy i to nie zawsze do końca. Czasem - szczególnie jeśli użytkownik nie czyta opcji do wyboru, to pozostawia kupę śmieci na dysku. Jednak, przy uwaznnym stosowaniu - działa raczej dobrze. Podkreślam - RACZEJ. 2. Instalowanie śmieci jest charakterystyczne chyba dla nowych użytkowników, oszozłomionych milionami programów, które mogą sobie za darmo i legalnie zainstalować. Oczywiście - w 99% przypadków jest im to do niczego niepotrzebne. 3. A ja mam zaufanie do programów Ashampoo. Używam od ponad 10 lat i jestem zadowolony. A kto Ci każe instalować głupoty typu "toolbbar"? Przecież każdy instaler Ashampoo pyta Cię wyraźnie, czy chcesz to zainstalować, czy nie. No, ale jak się nie chce przeczytać 2 zdań... Badziewny program do nagrywania?? A który konkretnie? Bo ja lepszego nie znam akurat. Podaj proszę wersję i jej wady, w odniesieniu do innych produktów, a chętnie Ci wyjaśnię dlaczego nie umiesz się tym posługiwać. |
Wyjaśnij mi proszę, dlaczego nie umiem z niego korzystać.
Ashampoo Burning Studio (kilka wersji testowanych) - przy odczytywaniu czystej płyty - zwiecha. Jak już zakręci kilka razy dodam pliki, foldery, itp i chcę nagrywać - przy rozpoczęciu nagrywania - zwiecha. ImgBurn - bez problemu. |
Cytat:
|
Programy Ashampoo dawno już wywaliłem z dysku i trzymam się od nich z daleka.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Niestety - ich usługi są niewyobrażalnie drogie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I od razu napiszę - jednym z narzędzi, którego chyba najczęściej używam, jest Ashampoo WinOptimizer, a dokładnie jego moduł "Czyszczenie systemu". Przy okazji przypominam - wersja 2012 jest dostępna za darmo. BTW - w odpowiedzi na feedback od użytkowników, Ashampoo zrezygnowało w ogóle z proponowania instalacji Toolbara, która i tak była opcjonalna. Jednak - MOIM zdaniem, jest lepsze narzędzie do czyszczenia dysku z różnych pozostałości. Używam od wielu lat programu DriveScrubber (http://www.iolo.com/drivescrubber/). Uważam go za jedno z najlepszych narzędzi w tej kategorii, ma niestety 2 zasadnicze wady: - nie ma polskiej wersji - jest płatny i do nie tanio bo na dziś to 29,99 $. Ja uważam, że warto zapłacić. |
Cytat:
Cytat:
- - - A tutaj czyszczenie rury enhancer: http://content.thewebatom.net/files/winapp2.ini |
Cytat:
Cytat:
Firma, o której mówię (UWAGA! Firma polska i bardzo ceniona ns świecie - dla ułatwienia mogę tylko powiedzieć, że z mojego ukochanego Krakowa). Podejmują się nawet nawet najtrudniejszych zadań i chyba jasne jest to, że za swoje usługi wymagają dużych pieniuędzy. P.S. Mieszkam jakieś 350 km od Krakowa i bardzo kocham to miasto, najchętniej bym się tam przeprowadził, co jest - oczywiście niemożliwe. Cytat:
Poniewaaż bardzo cenię sobie Twoje opinie, chciałbym, żeby zobaczył choćby Trial do Iolo DriveScrubber, do którego podawałem link parę postów wyżej. |
Cytat:
To jest zbiór skryptów, które dodają różne ścieżki etc. Jeśli CC wykryje ten plik to na zakładce Programy, skrypty z ww. pliku będą oznaczone gwiazdką w nazwie. Ale zanim się w amoku wszystko pozaznacza to trzeba chwilę pomyśleć bo wciąga nawet tapetę. :szczerb: Trzeba też chwilę odczekać aż wszystkie ścieżki etc. ze skryptu zostaną sprawdzone. U mnie trwa to blisko 15 sekund. Taka wada takiego rozwiązania. Cytat:
Nigdy nie kasuję plików permanentnie. Raz na ruski miesiąc wybieram czyszczenie wolnego miejsca i wtedy metodę DOD (trzy przebiegi). Do wymazywania wszystkich danych z HDD w ogóle nie używam programów pod Windows. Bootuję DBana i orzę PRNG. Z kolei jak mi się jakieś licho przyklei albo coś zepsuje (a w zasadzie to nie mi tylko rodzinie, znajomym i klientom ;]) to nawet nie chce mi się zastanawiać co jest przyczyną - po prostu przywracam system z obrazu co trwa chwilę (narzędziem wbudowanym w system - swoją drogą to on oszukuje bo to nie jest przywracanie całego obrazu tylko wybranych z niego danych... no ale na czarną godzinę mam jeszcze obraz z Clonezilla). Także jak dla mnie to jest zbędne (unikam też płatnych programów). - - - Jedyne czego mi brakuje w CC to śledzenie zmian (coś ala Ashampoo Unistaller coś tam ;]) i porządne skanowanie rejestru jak np. HiJack This. W v4 dodali możliwość kasowania duplikatów plików. Nawet sum nie porównuje. Już widzę ten płacz, zębów zgrzytanie i posty: "jak odzyskać (...)". :D |
Cytat:
jaki program do czyszczenia dysku itp z niepotrzebnych plików Dlatego ja napisałem o tym co znam, czego używam i co mogę polecić. A tak na marginesie, z tego co wymieniłem to chyba jednak Iolo. |
To zależy co rozumiesz poprzez "czyszczenia dysku itp z niepotrzebnych plików".
Cytat:
|
Cytat:
Jednak, CC to w dalszym ciągu bardzo dobry i do tego darmowy produkt, czego o Iolo nie można powiedzieć :P |
Nie chcę mi się porównywać, ale nie wykluczam takiej możliwości. Być może bierze pod uwagę też puste pliki, być może ma też taką bazę jak w winapi2.ini itd., a być może faktycznie programiści Iolo lepiej się przyłożyli niż programiści CC. Takich programów jest na pęczki i jak Sobrus wcześniej napisał, wszystkiego i tak nie usuniesz. Kosmetyka.
Ja w każdym razie płacić za taki program nie zamierzam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:20. |