Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   jakie playery video dzisiaj "sie" kupuje? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jakie-playery-video-dzisiaj-sie-kupuje-90759/)

covo 20.04.2012 11:54

jakie playery video dzisiaj "sie" kupuje?

kiedys -> manta ( u mnie stary, zbyt stary model manty);
a jakies playery video dzisiaj sie kupuje? chodzi mi wlasnie o "mantowe", ważne: niezbyt kosztowne, ale skuteczne w dzialaniu myslenie:
- by odtwarzal filmy z plikow/kontenerow (max szeroka gama kodekow, a juz z pewnoscia dzisiaj podstawowych)
- czytal napisy z osobnego pliku txt/srt (z "ogonkami")
- by odtwarzal dvd z plyty i z podanego z dysku-usb katalogu video_ts
- nawiazujac do powyzszego: mozliwosc podpiecia (usb) dysku z plikami-filmami
- by na drugi dzien po zakupie nie rozsypal sie

Pierwszy 20.04.2012 12:06

jeśli ma mieć napęd optyczny to imo najlepszym wyborem będzie odtwarzacz Blu-Ray np taki

M@X 20.04.2012 12:20

Moj ojciec korzysta z tego :

http://www.samsung.com/pl/consumer/t...rs/BD-D6900/EN

Jest bardzo zadowolony - obsluga jednym pilotem (TV Samsung), automatyczne przelaczanie TV na HDMI przy wlaczeniu odtwarzacza (nie wszyscy producenci to maja, bo oficjalnie w HDMI nie dziala to niestety tak fajnie jak w EuroScart), czyta wszystko z dysku USB (z plyt nie probowalismy) rowniez po NTFS - lacznie z moimi jablkowymi standardami typu *.QT i *.MOV.

loki7777 20.04.2012 12:34

To mial byc tani a nie 800zl.
A jak to wyglada z tym lg i 3d - bo obslugiwac nie obsluguje, ale przez usb jak wlacze film 3d mkv sbs to tv i tak odtworzy to w 3d?Czy to 3d odnosi sie tylko do odtwarzania z plyt BR, bo moge miec tego lg w normalnej cenie a bylo by to lepsze rozwiazanie niz odtwarzanie z portu usb w tv, ktory ma problem z napisami oraz nie rozciaga filmu na pelen ekran(akurat tego nie rozumiem, 720p nie rozciagnie a seriale w nizszej rozdzielczosci juz tak, ale i tak nie wszystkie).
Wypadalo by tez napisac ze mnie nie interesuje odtwarzanie z plyt, wiem ze 650 nie ma siecie, dlna itp.

Tv sharp 46le830.

covo 20.04.2012 12:34

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1207318)
Moj ojciec korzysta z tego :

http://www.samsung.com/pl/consumer/t...rs/BD-D6900/EN

Jest bardzo zadowolony - obsluga jednym pilotem (TV Samsung), automatyczne przelaczanie TV na HDMI przy wlaczeniu odtwarzacza (nie wszyscy producenci to maja, bo oficjalnie w HDMI nie dziala to niestety tak fajnie jak w EuroScart), czyta wszystko z dysku USB (z plyt nie probowalismy) rowniez po NTFS - lacznie z moimi jablkowymi standardami typu *.QT i *.MOV.

do licha, czy ja nie napisalem jak dla ślepych o cenie? :)

http://www.ceneo.pl/Video;szukaj-sam...6900&src=opera

to jest niezbyt kosztowne? za 6 stow to ja wiem co kupic. pytam co kupic za 2.

M@X 20.04.2012 12:38

Zmylil mnie post Pierwszego... Czyli ma byc bez BluRay?

covo 20.04.2012 13:03

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1207325)
Zmylil mnie post Pierwszego... Czyli ma byc bez BluRay?

ale to ja pytalem,a nie Pierwszy :)
ok. wypada, ze bez BR. Od poczatku o tym nie myslalem, inaczej - bym wyspecyfikowal w pytaniu i BR. chodzi mi o sprawdzony przez odpowiadajacego (albo znana mu opinie dobra) w obecnych czasach player-odtwarzacz, popularne kodeki i pozostale warunki zawarte w pytaniu.
pisze: "obecne czasy", bo jakosc zmienia sie, wiadomo, nagle kupuje sie tanie samsungi, bo sa ok, potem juz nie sa ok, ale nagle jest rzut dobrych LG, itp itd.
czyli - co dzisiaj kupuje sie w malej cenie.

Pierwszy 20.04.2012 13:21

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1207322)
To mial byc tani a nie 800zl.
A jak to wyglada z tym lg i 3d - bo obslugiwac nie obsluguje, ale przez usb jak wlacze film 3d mkv sbs to tv i tak odtworzy to w 3d?Czy to 3d odnosi sie tylko do odtwarzania z plyt BR, bo moge miec tego lg w normalnej cenie a bylo by to lepsze rozwiazanie niz odtwarzanie z portu usb w tv, ktory ma problem z napisami oraz nie rozciaga filmu na pelen ekran(akurat tego nie rozumiem, 720p nie rozciagnie a seriale w nizszej rozdzielczosci juz tak, ale i tak nie wszystkie).
Wypadalo by tez napisac ze mnie nie interesuje odtwarzanie z plyt, wiem ze 650 nie ma siecie, dlna itp.

Tv sharp 46le830.

ja podałem bluray poniżej 300zl czyli raczej tanio i "na obecne czasy"

model bd660 jest z 3d, bd670 z 3d i wifi zdaje się...

loki7777 20.04.2012 13:43

Oczywiscie drogo bylo @M@x:)

No dobrze, ale ma to jakies znaczenie przy odtwarzaniu plikow 3d na takim odtwarzaczu(nawet tym bd650?) pod tv 3d?

Pierwszy 20.04.2012 14:02

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1207332)
No dobrze, ale ma to jakies znaczenie przy odtwarzaniu plikow 3d na takim odtwarzaczu(nawet tym bd650?) pod tv 3d?

jeśli chcemy odtworzyć płytę bluray 3d to raczej musimy mieć odtwarzacz z 3d, zaś pliki np sbs mkv przez usb raczej wystarczy BR 2d... a w tv nie masz usb coby mu takie pliki podawać? po co wtedy BR?

loki7777 20.04.2012 14:26

A mam, ale nie wyswietla napisow(taki urok sharpa;), nie ma full screen'a(niby moge wybrac tryb oryginalny i jakis tam inny, ale oryginalny 720- to jakbym mial 32" a rozciagniety 37":) - szkoda gadac. Jak mam muxowac napisy a potem film 720p jest w ramce a nie na pelnym ekranie to mnie krew zalewa.Kupno takiego playerka rozwiazalo by wszystkie problemy.
Mi oczywiscie chodzi tylko o pliki 3d(z pendrive'a czy tam dysku podlaczonego pod usb), z plyt nie bede korzystal;)
Patrze na ten bd650 bo u nas 75 euro wiec nie jest zle. Co mnie zastanawia to firmware - nawet nie chodzi o pl menu - tylko ze fw od bd660 pasuje do 650 a przy fw do 650 jest jakis inny pasujacy rowniez do nizszych modeli - czy wiesz albo masz moze ten playerek i czy on sprawdza czy fw pasuje do tego modelu czy wgrywa "w ciemno"?

Pierwszy 20.04.2012 14:51

a jeśli telewizorowi podajesz przez usb pliki 3d/2d to wybierasz co ma tv z nimi zrobić? konwersje z 2d do 3d, czy podany plik 3d jest sbs pion/poziom).
Jeśli tak, to chyba nie ma znaczenia - jeśli podasz mu te pliki przez usb w BR 2d(np lg bd650) a dalej telewizorem kierujesz co ma zrobić z obrazem...

Osobiście posiadam lg bd570 czyli bez 3d, soft zaktualizowałem przez wifi i nie próbowałem wgrywać mu softu z BR 3d;) ale wątpię żeby to przeszło...

loki7777 20.04.2012 15:01

Tak, wybieram, gora dol, prawo lewo, konwersja 2d-3d - pod tym wzgledem jest wszystko.
Zobacz tutaj http://www.lg.com/pl/support/product...ialTab=drivers
Firmware update for BluTechVision/BD650/BD660/BD670/BD690 (Ver:H90377/Date:2012.04.03) i badz tu madry:)

Pierwszy 20.04.2012 15:07

firmware wspólny ale nie liczyłbym, ze po aktualizacji w bd650 pojawi się 3D :D

loki7777 20.04.2012 15:08

A na to to tez nie licze:) Tylko w zakladce dotyczacej 650 jest starsza wersja z 2011 i stad moje zdziwienie.

Pierwszy 20.04.2012 15:41

hm, a w bd660 jest jeszcze inna wersja i też pasująca do bd650...
w każdym razie trzeba aktualizować oba pliki tzn ten mniejszy 600 parę kB (to jest aktualizacja servo?) i ten większy ~160MB (aktualizacja main) i powinien podejść soft z bd670 ale wcześniej lepiej zapytać producenta.

loki7777 24.06.2012 00:59

No to juz mam. Soft najnowszy. Teraz interesuje mnie sprawa napisow sa: ass, ssa i ssa obsluguje LG jak i srt, sub i inne: chcialbym taki format aby dalo sie sterowac czcionka oraz jej kolorem? Probowalem bawic sie medus'a(*.ssa) ale nic z tego nie wyszlo, czcionka bez zmian - z innymi formatami tez. Czy moze zaden odtwarzacz nie przeczyta dodatkowych informacji na temat napisow?

Pierwszy 24.06.2012 11:01

Nie spotkałem takiego typowego stacjonarnego odtwarzacza dvd/br, który by czytał dodatkowe informacje dla czcionki. Chyba tylko coś w stylu htpc z xbmc itp. dał by radę.

loki7777 24.06.2012 11:44

NO szkoda:(

Misiek4 24.06.2012 23:18

Polecam HTPC zbudowane we wlasnym zakresie (najlepiej jakis atom z nvidia na pokladzie) i jak kolega wyzej podpowiedzial XBMC. Wymaga to grzebania, ale efekt finalny jest nie do pobicia.

slayers 21.07.2012 18:37

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1207315)
jeśli ma mieć napęd optyczny to imo najlepszym wyborem będzie odtwarzacz Blu-Ray np taki

link tam juz nie działa :fiu: jaki to był model?

joujoujou 21.07.2012 22:45

W adresie do aukcji przecież jest model. :P

:czytaj:

loki7777 06.06.2013 20:33

Odkopie bo nie chce zakladac nowego tematu(chociaz jak ktos stwierdzi ze lepiej zalozyc nowy temat to nie mam nic przeciwko).
Wnerwia mnie ten lg - ma problem z dziwnie zakodowanym dzwiekiem i plikami audio + nie czyta zdjec powyzej 4mb.

I teraz tak zaczalem patrzec na HTPC - ile trzeba wydac aby cos dobrego zlozyc we wlasnym zakresie z ladnym pilotem itp?

Ile realnie warte jest to:
Cytat:

Płyta główna: GA-H55N-USB3 -
Procesor: Core i3 540 (3.06 GHz) -
Chłodzenie procesora: Scythe Big Shuriken 2 Rev. B -
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GT 430 OC 1GB GDDR3 PCIe -
Napęd optyczny: LG GGC-H20L [Blu-ray & HD-DVD Combo] -
Pamięć: Kingston 4GB 1333MHz DDR3
Obudowa HTPC Low Profile: MS-TECH MC1200 z pilotem [Aluminium HTPC Case + 350 Watt PSU + Media Center Remote] -
1k zl czy nie warto i zlozy sie cos lepszego za te pieniadze - obudowe musze miec ale nie taka od pc, chce aby to jakos wygladalo:)
System operacyjny moze byc windows, linux - cos z gotowych dystrybucji do HTPC pewnie by sie znalazlo.

Misiek4 06.06.2013 20:56

Loki, jak rozumiem zalezy Ci na napedzie optycznym?

loki7777 06.06.2013 21:13

Nie zalezy. W nowym odtwarzaczu uzylem go tylko 2 razy:)

rcobex 06.06.2013 21:56

Ja tam jestem zadowolony ze stacjonarnego odtwarzacza BD. Trzeba dobrze wybrać - nie wiem czy to możliwe. :>
Jedna kwestia mnie męczy przy HTPC, przecież tego typu "opcja" nie skaluje obrazu. Jak będzie słabszy materiał video, to HTPC pokarze go tak, jak w oryginale. Czyli pikseloza na amen. Czy się mylę......:ysz:

Misiek4 06.06.2013 22:04

Loki, majac 1000 PLN poszukalbym jakiejs plyty na ION. Niestety ostatnio (4-5 mcy) nie sledzilem tematu, wiec nawet nie wiem co tam nowego (i za ile) sie pojawilo.

rcrobex: praktycznie każdy GPU posiada funkcje skalowania - rowniez CPU. Kwestia, czy soft wyswietlajacy obraz umożliwia wykorzystanie potencjalu GPU/CPU. XBMC umożliwia, a nawet możesz sobie wybrać metode upskalowania.

rcobex 06.06.2013 22:07

Praktycznie każdy GPU posiada funkcje skalowania - rowniez CPU. Kwestia, czy soft wyswietlajacy obraz umożliwia wykorzystanie potencjalu GPU/CPU. XBMC umożliwia, a nawet możesz sobie wybrać metode upskalowania.

Aha, bo tak podłączając kompa pod TV, to jest tragedia. Ale widocznie coś w tym temacie drgnęło.Choć tego typu rozwiązanie nie dla mnie. Dzięki za info. :spoko:

Pierwszy 08.06.2013 16:31

@rcobex: jeśli podłączasz kompa do tv przez vga -> to jest tragedia ;)

odtwarzacz bd TO NIE KOMPUTER i w końcu trafi się na plik, którego bd nie łyknie - normalka. Pozostaje się z tym pogodzić, konwertować plik lub budować htpc.

Swojego htpc zbudowałem za ~300zł z tym, że zasilacz i hdd miałem na stanie. Podstawa to wybrać odpowiednio dobrą mobo (do własnych założeń, potrzeb i środków), wybrałem mobo matx z hdmi, igpu gma x4500, lga775, ddr3, sata
http://allegro.pl/nowa-plyta-ecs-q45...308124473.html polecam :spoko: na to intel dc e2200, 2gb ram, buda, pilot, karta wifi na usb, xbmc no i gra. Odtwarza to płynnie materiał mkv 720p (1080p też da radę), streaming tv i głównie do tego go używam.

Gdybym dzisiaj składał raczej szukałbym czegoś na lga 1155 (h61 albo b75 itx zależnie od środków) + celeron G5x0/G1610 no ale w 300zł bym się nie zmieścił...

edit: płyta lga775 z linku ma dvi ale też może być, ja mam G43T-DM1

rcobex 08.06.2013 18:41

jeśli podłączasz kompa do tv przez vga -> to jest tragedia ;)

Akurat podłączyłem przez HDMI, TV Full-HD. Obraz z płyty DVD jest o wiele gorszy niż to samo puszczone przez odtwarzacz BD. Skalowania brak, co widać nawet na materiale HD. No chyba, że naprawdę jak pisał kolega wyżej jest oprogramowanie które potrafi skalować kiepską rozdzielczość. Ja takiego nie znam, bo się na tym nie znam. :spoko:
Sprawdziłem sobie w warunkach domowych i podziękowałem. :nie:

Pierwszy 09.06.2013 10:42

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1252896)
Obraz z płyty DVD jest o wiele gorszy niż to samo puszczone przez odtwarzacz BD.

odtwarzacz dvd też podłączany przez hdmi? zwykle odtwarzacze dvd posiadające hdmi mają upscaler do 720p/1080p i tu obraz z płyty dvd powinien wyglądać jak odtwarzany z bluraya - wtedy różnica to raczej placebo :)

rcobex 09.06.2013 11:55

Płyta DVD, materiał DVD (film) włączony na komputerze na nagrywarce czy też odtwarzaczu DVD komputerowym, wygląda o wiele gorzej niż ta sama płyta włączona na odtwarzaczu stacjonarnym BD. Zarówno komputer jaki i odtwarzacz BD korzystał z kabla HDMI. Wniosek prosty, jeżeli jest oprogramowanie dla PC które potrafi skalować to OK. Jak nie ma, to ja dziękuję.
Zresztą, na stacjonarnym BD działa mi wszystko to co potrzebuję, więc po co kombinować ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:23.