Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   TV cyfrowa naziemna w PC (https://forum.cdrinfo.pl/f113/tv-cyfrowa-naziemna-pc-90782/)

DejaVu 28.04.2012 05:37

TV cyfrowa naziemna w PC

Witam! jaką kartę telewizyjną możecie polecić do oglądania telewizji cyfrowej naziemnej w blaszaku? Telewizora nie posiadam :( z kart telewizyjnych mam Terminatora ET-E7131 i CamproVideoMate E500 ale one są analogowe - za rok telewizja analogowa ma już nie działać k***a jak więc obejrzę dobranockę :hmm: A więc co polecacie na PCIexpres lub USB.Pozdrawiam.

Matefusz 28.04.2012 07:30

Ja jakoś rok temu kupiłem hybrydowy :) działa. Polecam. http://www.ardata.pl/produkty/tunery

Ricki 28.04.2012 09:47

Jeśli szukasz tani i sprawdzony tuner na USB to polecam ADB 100T oficjalnie działający tylko z tunerem od N, lecz po podmianie sterowników rusza pod windows. Wadą może byc, że po restarcie wymaga ponownego podpięcia pod USB, aby był widoczny. Z kart PCI i PCIe mogę polecić tunery winfasta, ale te wyłącznie cyfrowe, z hybryda 1800h miałem problem, gdyż często przełączał sygnał na analogowy i aby oglądać cyfrę trzeba było wymusić to w programie dodawanym do karty lub zrestartować kompa. To, czy jesteś w zasięgu DVB-T możesz sprawdzić na stronie http://www.emitel.pl/telewizja/nazie...-cyfrowa-dvb-t lub bardziej dokładnie na http://www.dvbtmap.eu/.

ed hunter 03.10.2012 12:47

Zakupiłem taki tuner na USB, żeby odbierał w mojej dziurze radiowej (nic tu nie chce dobrze odbierać), antena musi być w takiej karkołomnej pozycji. :szczerb:

Załącznik 60448

Załącznik 60449

- Deckard - 03.10.2012 13:33

tak to jest jak się w lesie mieszka ...

Taxi Driver 16.10.2012 22:15

Ilość załączników: 1
Na zewnętrznej antenie łapię nawet sygnał z Łodzi, słabo i z zakłóceniami, ale biorąc pod uwagę ulewę, to i tak cud. :D Ponad 120 kilometrów!

Załącznik 60555

grzeniu 16.10.2012 23:01

U mnie telefony mają lepszy sygnał, jak jest kijowa pogoda. A jak pada to nawet jest super :cojest:

Yossi 17.10.2012 08:04

Bardzo ciekawy temat.
W sumie - chyba niegłupio byłoby mieć jakiś rodzaj cyfrowej TV na kompie, szcególnie, jeśli karta i monitor pozwalają na odbiór HD.
Tuner - oczywiście - trzeba by kupić, ale to są groszowe sprawy. Zastanawiam się tylko, czy jest szansa na odbiór programów innych niż polskie.
Bo jeśli mam inwestować jakiekolwiek pieniądze w to, żeby odbierać wyłącznie Tusk Vision Network - to ja dziekuję.

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1224767)
Zakupiłem taki tuner na USB, żeby odbierał w mojej dziurze radiowej (nic tu nie chce dobrze odbierać), antena musi być w takiej karkołomnej pozycji. :szczerb:

Załącznik 60448

Załącznik 60449

Ed, znam Twoje opinie i dlatego zależy mi na tym co Ty wiesz :-)
Czy naprawdę odbiór jest satysfakcjonujący? Czy da się wyciągnąć HD? Czy nie ma pixelozy?

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1224771)
tak to jest jak się w lesie mieszka ...

A Ty pewnie w Warszawie?

Cytat:

Napisany przez Taxi Driver (Post 1226224)
Na zewnętrznej antenie łapię nawet sygnał z Łodzi, słabo i z zakłóceniami, ale biorąc pod uwagę ulewę, to i tak cud. :D Ponad 120 kilometrów!

Ode mnie do Łodzi jest równo 100 km - muszę spróbować.

ed hunter 17.10.2012 09:28

W czasie wczorajszej ulewy były problemy z siłą sygnału, ode mnie do Raszyna jest kawałek drogi i mimo najlepszych chęci, antena jest poniżej czubków wielkich dębów. Żeby mieć odbiór bez jakichkolwiek zakłóceń, to sygnał powinien być na maksimum, albo chociaż na 80%. Urządzenie, to mały gwizdek wtykany bezpośrednio w USB, może na jakimś poważniejszym sprzęcie byłoby jeszcze lepiej.
Na razie TVN HD nadaje w FullHD, obraz kryształ, nareszcie widać, który model kolczyków Swarovskiego Pochanke ma w uszach :rotfl:, TVP 1 HD i TVP 2 HD jakoś dziwnie, wygląda mi to częściej na 720p, reszta nadaje na razie w niskiej rozdzielczości.
Dołączone oprogramowanie pozwala nagrywać, zaplanować nagrywanie ze spisu programów EPG, robić zrzuty ekranu...

//Dzisiaj sygnał TVP Info z Łodzi mam na 100% :D
Włączę zaraz wyszukiwanie kanałów, zobaczymy co jeszcze ciekawego znajdzie.

Yossi 17.10.2012 09:49

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1226260)
W czasie wczorajszej ulewy były problemy z siłą sygnału, ode mnie do Raszyna jest kawałek drogi i mimo najlepszych chęci, antena jest poniżej czubków wielkich dębów. Żeby mieć odbiór bez jakichkolwiek zakłóceń, to sygnał powinien być na maksimum, albo chociaż na 80%. Urządzenie, to mały gwizdek wtykany bezpośrednio w USB, może na jakimś poważniejszym sprzęcie byłoby jeszcze lepiej.
Na razie TVN HD nadaje w FullHD, obraz kryształ, nareszcie widać, który model kolczyków Swarovskiego Pochanke ma w uszach :rotfl:, TVP 1 HD i TVP 2 HD jakoś dziwnie, wygląda mi to częściej na 720p, reszta nadaje na razie w niskiej rozdzielczości.
Dołączone oprogramowanie pozwala nagrywać, zaplanować nagrywanie ze spisu programów EPG, robić zrzuty ekranu...

//Dzisiaj sygnał TVP Info z Łodzi mam na 100% :D
Włączę zaraz wyszukiwanie kanałów, zobaczymy co jeszcze ciekawego znajdzie.

Edziu, zdradzisz tajemnicę, ile zapłaciłeś za to pudełko + soft? Bo jak niedrogo, to mogę zaakceptowac 720p

Chociaż... imponujace to to nie jest. Jesli pod Warszawą jest tak źle, to jak jest na prowincji (tam gdzie ja mieszkam?)

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1226260)

Extra - ale czy sprzęt też na to pozwala? Czy ma jakiś HDD, czy też "pozwala", ale tylko na podłączenie zewnętrznego napędu?

interesuje mnie to zagadnienie bo szukam jakiejś tańszej alternatywy dla kablówki, jaką mam obecnie. Nawet, jeśli zapłace haracz przedstawicielom naszej socjalitycznej Ojczyzny z TVP to i tak jest to kwota niewspółmiernie niska, w stosunku do rachunku za kablówkę.
Niestety, problem polega na tym, że niemożłiwe jest, żebym w naziemnej TV cyfrowej dostał w ramach abonamentu za jakieś 17 zł kanały, które oglądam - w zasadzie wyłacznie. Tzn. - nie wierzę, żebym kiedykolwiek mógł oglądać, NG, Discovery czy Viasat bez dodatkowych opłat.
Dla jasności: kanały "filmowe" w rodzaju Canal+, czy HBO kompletnie mnie nie interesują i nie zapłacę za nie nawet 1,00 PLN.

ed hunter 17.10.2012 10:23

Urządzenie nie ma nic poza odbiornikiem i przekazaniem tego na USB, dekodowanie następuje przy użyciu procesora, przy FullHD zjada do około 25% mocy czterordzeniowego AMD taktowanego 3400 MHz. Nagrywanie odbywa się na dysku twardym komputera, lub na zewnętrznym dysku, pendrive, jaki się wybierze. Jest potem prosta funkcja do wycięcia reklam, czy czego się tam chce, jest też opcja tworzenia i nagrywania tego na płyty.
Koszt, to 65 złotych + KP.
Kanałów będzie przybywać, tych nadawanych w FullHD też.
Na wydajnym komputerze można ustawić tak, że nagrywa się niezależnie od tego co oglądasz.

Yossi 17.10.2012 11:03

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1226266)
Urządzenie nie ma nic poza odbiornikiem i przekazaniem tego na USB, dekodowanie następuje przy użyciu procesora, przy FullHD zjada do około 25% mocy czterordzeniowego AMD taktowanego 3400 MHz. Nagrywanie odbywa się na dysku twardym komputera, lub na zewnętrznym dysku, pendrive, jaki się wybierze. Jest potem prosta funkcja do wycięcia reklam, czy czego się tam chce, jest też opcja tworzenia i nagrywania tego na płyty.
Koszt, to 65 złotych + KP.
Kanałów będzie przybywać, tych nadawanych w FullHD też.
Na wydajnym komputerze można ustawić tak, że nagrywa się niezależnie od tego co oglądasz.

To nie wygląda źle, a cena urządzenia też jest zachęcająca. Jak jest gniazdo USB to w sumie HDD jest mi niepotrzeby bo jak zapnę 16BG pendirive to tyle ile potrzebuję nagrać z dnia na dzień to na pewno mi się zmieści.
No, ale co mają zrobić użytkownicy sprzętu innych firm, dla których USB to ZŁO?

sobrus 17.10.2012 11:23

Użytkownicy tej innej firmy też mają USB, tunery dostępne oficjalnie od Apple (np Elgato EyeTV) też są na USB.

A czy to ustrojstwo działa z Linuksem?

ed hunter 17.10.2012 11:29

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1226272)
Użytkownicy tej innej firmy też mają USB, tunery dostępne oficjalnie od Apple (np Elgato EyeTV) też są na USB.

A czy to ustrojstwo działa z Linuksem?

Niestety dołączone oprogramowanie tylko pod Windows. :]

M@X 17.10.2012 11:38

@sobrus - a Elgato wlasnie by nie ruszylo pod Linuxem?

sobrus 17.10.2012 11:49

Może by ruszyło ale strasznie drogie :(
Ja to raczej chciałem jako test/zabawkę bo szansa że coś odbiorę jest nikła (nawet analogową odbieram szczątkowo).

Dużo tanich tunerów działa pod linuksem. Tu jest nawet lista:
http://linuxtv.org/wiki/index.php/DVB-T_USB_Devices
Niestety na allegro zazwyczaj są inne modele i raczej trzeba sprawdzać po chipsecie.
Ale nawet wtedy nie ma gwarancji przecież, że będzie działać.

Oprogramowanie jest w systemie - dowolny program obsługujący V4L, tylko kwestia czy kernel zobaczy kartę.

Yossi 17.10.2012 13:25

Ktoś może wie, jak przedstawiają się perspektywy odbioru w TV cyfrowej, naziemnej, kanałów innych niż polskie? W tym oczywiście - polskojęzycznych - np. Discovery

Prezesik 17.10.2012 13:42

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1226286)
Ktoś może wie, jak przedstawiają się perspektywy odbioru w TV cyfrowej, naziemnej, kanałów innych niż polskie? W tym oczywiście - polskojęzycznych - np. Discovery

Podobno są perspektywy wprowadzenia płatnych kanałów w ramach naziemnej telewizji cyfrowej. Aczkolwiek nikt nie wie "co, jak, gdzie i kiedy"...

Póki co Polsat Cyfrowy wprowadził ofertę TV Mobilna działającą właśnie w oparciu o tę technologię, ale oferta jest dosyć uboga.
Szczegóły tutaj:
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/tv-mobilna/index.cp

W najbliższym czasie nie ma co liczyć na lepsze kanały właśnie typu Discovery.

Chyba, że źle zrozumiałem Twoje pytanie ;)

Yossi 17.10.2012 15:36

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1226288)
Chyba, że źle zrozumiałem Twoje pytanie ;)

Niestety, dobrze zrozumiałeś :'(

Chyba jeszcze długo będę skazany na płacenia idiotycznych pieniędzy za 150 kanałów w kablówce, z których oglądam może 10.
Marzę o sytacji, w której płaciłbym tylko za te kanały, które chcę oglądać.

grzeniu 17.10.2012 16:36

Nie ty jeden byś tak chciał.
Tylko, że wtedy większości z tych 150 kanałów nikt by nie chciał wykupić/oglądać. Bo nic na nich nie ma do oglądania.

Yossi 18.10.2012 08:58

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1226299)
Nie ty jeden byś tak chciał.
Tylko, że wtedy większości z tych 150 kanałów nikt by nie chciał wykupić/oglądać. Bo nic na nich nie ma do oglądania.

Na tym właśnie polega zasada "pakietowania".
90% kanałów to śmiecie, których prawie nikt nie ogląda, a które są jedynie nośnikiem reklam. Tu tylko pozornie sam sobie zaprzeczam - jeśli prawie nikt nie ogląda to po co reklamy? Tu wchodzi w grę prosty rachunek zysków i strat. Chłam, który jest tam nadawany, jest kupowany też "w pakietach", za jakieś grosze, a nawet kilka wyemitowanych tam reklam podpasek zwraca koszt zakupu serialu typu "W szponach namiętności".

sobrus 18.10.2012 09:10

100% racji.
Dlatego jestem przeciwnikiem płatnych platform typu n czy cyfra+, które zabijają darmowe rozwiązania jak FTA.

Telewizja, skoro już nadaje reklamy, to powinna być za darmo, aby dotrzeć do widzów, którzy te reklamy mają oglądać.
Opłaty powinny być jedynie za kanały premium jak HBO.

Może być nawet 1000 kanałów, jeżeli nikt nie zmusza mnie do kupowania czegoś czego nie chce. Na satelicie są dziesiątki niemieckich darmowych kanałów które mi absolutnie nie przeszkadzają.

ed hunter 18.10.2012 09:13

Znajomy ma pełny pakiet Cyfry+ i ogląda tak jak ja, głównie prognozę pogody. :rotfl:

Stwierdził, że z tego zrezygnuje, dostroi telewizor do naziemnej cyfrówki i starczy.

Jak się chce jakiś film obejrzeć, to lepiej pójść do wypożyczalni, zapłacić 8 złotych i obejrzeć kiedy się chce i co się chce.

sobrus 18.10.2012 09:15

Jestem pewien ze płatne platformy będa lobbować, aby na DVB-T było jak najmniej kanałów.
A ponieważ te platformy są jednocześnie właścicielami stacji telewizyjnych - to wielkiego problemu to dla nich nie stanowi.

To jest pewnego rodzaju szantaż. Kupiłeś swój nowy telewizor FullHD - ale żeby miec co na nim oglądać w jakości HD musisz kupić drogą telewizję z pakietami.

Yossi 18.10.2012 09:35

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1226342)
Jestem pewien że płatne platformy będa lobbować, aby na DVB-T było jak najmniej kanałów.
A ponieważ te platformy są jednocześnie właścicielami stacji telewizyjnych - to wielkiego problemu to dla nich nie stanowi.

To jest pewnego rodzaju szantaż. Kupiłeś swój nowy telewizor FullHD - ale żeby miec co na nim oglądać w jakości HD musisz kupić drogą telewizję z pakietami.

Jestem przekonany, że juz się koncerny medialne postarają, żeby odbiór z "bezpłatnej" platformy naziemniej nie był tańszy, niż z sieci kablowej czy platformy satelitarnej.
Oczywiście,dla części ludzi - szczególnie starszego pokolenia -w zupełności wystarczy odbiór TVP1, TVP2, TVN,i Polsat - w końcu tam są wszystykie seriale.
Ale co z tymi, co są "społecznie nieprzystosowani" i nie oglądają seriali, ani "reality shows"? Ano nic - płacimy i będziemy płacić dalej coraz więcej i w zamian za to będziemy dostawać jeszcze więcej reklam.

Zgadzam się z tym, że - albo płacimy abonament, albo go nie płacimy, ale w zamian za to (dobrowolnie) akceptujemy 40 min reklam na godzinę.
Bo w tej chwili to przeciętny odbiorca płaci DWA abonemanty (ten socjalistyczno-państwowy i drugi, zeby w ogóle móc coś sensownego oglądać, czasami też trzeci - za kanały filmow, jak ktoś potrzebuje), a OPRÓCZ tego jest bezlitośnie karmiony rzeką reklam - coraz bardziej *****nych i coraz bardziej olewających wszelkie w tej dziedzinie normy i przepisy.

joujoujou 18.10.2012 12:53

Ten państwowy abonament jest nim tylko z nazwy - faktycznie jest to wyłącznie podatek od posiadania odbiornika telewizyjnego.

Yossi 18.10.2012 13:15

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1226387)
Ten państwowy abonament jest nim tylko z nazwy - faktycznie jest to wyłącznie podatek od posiadania odbiornika telewizyjnego.

Tak - masz absolutną rację.
Możesz w ogóle niczego nie oglądać, a podatek RTV i tak musisz zapłacić. Masz telewizor? To płać!
A teraz uwaga - masz komputer z tunerem TV, nawet zewnętrznym - ale podąłczonym? PŁAĆ!!!

no ale za to nasz ludowa, socjalistyczna TV prowdzi działalność misyjną.
Góownie poprzez dawanie kasy na "produkcje, performansy i instalacje", na które ani ja, ani nikt przy zdrowych zmysłach, dobrowolnie nigdy nie dałby ani grosza.

joujoujou 18.10.2012 13:30

Wartościowe programy (z rzadka) ale też się pokazują. ;p

Faktem jest, że TV publiczna może wyglądać zupełnie inaczej - tu przykładem może być chociażby BBC. Niemniej jednak:

- brytoli jest więcej (więc większa ilość "jednostek" płacenia podatku, ba, za posiadanie TV w domku letniskowym też najczęściej trzeba dodatkowo zabulić)

- płacą też więcej (145.5 GBP rocznie)

- PŁACĄ. Praktycznie prawie wszyscy.

I kasy jest dzięki temu całkiem sporo.

Yossi 18.10.2012 14:33

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1226397)
Wartościowe programy (z rzadka) ale też się pokazują. ;p

Faktem jest, że TV publiczna może wyglądać zupełnie inaczej - tu przykładem może być chociażby BBC. Niemniej jednak:

- brytoli jest więcej (więc większa ilość "jednostek" płacenia podatku, ba, za posiadanie TV w domku letniskowym też najczęściej trzeba dodatkowo zabulić)

- płacą też więcej (145.5 GBP rocznie)

- PŁACĄ. Praktycznie prawie wszyscy.

I kasy jest dzięki temu całkiem sporo.

Obawiam się, ze porównanie Polski do UK jest niezbyt trafne.
Tak - oni mają BBC, ale ta telewizja słynie na cały świat z obiektywizmu, wyjątkowego profesjonalizmu oraz najczystszej odmiany (wręcz wzorcowej) języka angielskiego. U nas - jak widzę bełkoczące "gwiazdy" oraz beznamiętnie recytujące dzieci (przeważnie z rodziny i znajomych telewizyjnych decydentów), to robi mi się słabo. Ciekawe czy w UK też państwowa BBC płaci jakiejś pani kilkadziesiąt tysięcy tylko za to, że jest żoną jednego pana.
Dla Twojej informacji - według aktualnych przepisów - u nas też trzeba dodatkowo zabulić za TV w domku letniskowym. A jeśli nie daj Boże, masz odbiornik w firmie (nawet jeśli to jest stragan z truskawkami), to należy jeszcze opłacić Zaiks. Również za radio w służbowym samochodzie.
Oczywiście z płaceniem to już różnie bywa.
Z wyliczenia wynika, że brytole płacą 12,13 GBP miesięcznie. Ja chyba nie muszę Ci mówić w jakim czasie w UK zarabia się taką kwotę?
Kolejans parwa - wpływymaja większe, ale tez ich infrsatuktura jest ow eiel bardziej rozbudowana i znacznie nowoczesnejsza od naszej.

ed hunter 18.10.2012 17:23

Jeszcze jedna sprawa, BBC nie nadaje reklam przez 20% czasu.

revolver0 27.10.2012 15:30

Ten tuner naziemnej telewizji cyfrowej którego zakupił Ed hunter to urz0184 działa on pod linuksem lecz trzeba się z nim troszkę namęczyć, wykrywany jest jako ID 1d19:1101 Dexatek Technology Ltd. DK DVB-T Dongle opraty o jest o chip Realteka RTL2832, ten chip wspierany jest w jądrze 3.7. W 3.0.X do 3.2.X jako moduł.

pali 27.10.2012 19:34

Abonamentu RTV nie trzeba płacić, bo TV przestała być instytucją publiczną, wobec której zobowiązania obywateli można regulować ustawą. TVP stała się spółką prawa handlowego i jako taka może sobie z konsumentem zawrzeć dowolną umowę. Ja nie kojarzę abym takową umowę zawierał, więc nie płacę.

A te ich reklamy o obowiązku płacenia, to jest rozbójnicze wyłudzenie ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:22.