![]() |
Brak możliwości definiowania nowych tagów
Witam, przy próbie dodania nieistniejącego tagu otrzymuję taki komentarz:
Cytat:
|
Tak, dodawanie nowych tagów zostało niestety zablokowane, bo niektórzy nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć, jak ich używać. Nie ma możliwości sprawdzenia, kto dodawał takie bzdurne tagi, więc dodawanie zostało zablokowane dla wszystkich poza modami i adminami.
|
Nie lepiej jest zostawić to włączone i powiedzmy raz na tydzień przeglądać jakie zostały dodane?
Jeżeli na liście znajdzie się bzdurny tag, to zostanie usunięty. Moim zdaniem to najlepsze wyjście z tej sytuacji. Obecnie aby dodać tag trzeba się kontaktować z kimś z gtw... |
W tej chwili jest już około 2000 tagów. Nie ma możliwości przeglądania ich wg daty dodania, więc za każdym razem trzeba by było przejrzeć ponad 40 stron.
Rozwiązaniem może być utworzenie specjalnej grupy użytkowników, która będzie mieć możliwość dodawania tagów. Rozumiem andy, że chcesz być pierwszym jej członkiem? :) |
Cytat:
Po oczyszczeniu możesz dodać jakiś skrypt, który będzie informował o nowo dodanym. Będzie tam nie tylko informacja o skrypcie, ale i data dodania, dyskusja, oraz id użytkownika, który ja dodał. Moderatorzy będą mieli wgląd do listy i będą mogli na bieżąco weryfikować nowe tagi. Dla osób, które tagi będą dodawały hurtowo można przewidzieć prezenty :-) Oczywiście będzie to wymagało wdrożeniu kilku dodatkowych funkcji, jednak na pewno będzie to lepszym rozwiązaniem niż to co proponujesz. |
Takie mechanizmy, to przerost formy nad treścią.
Pytanie, czy te tagi rzeczywiście komuś do czegoś służą, bo póki co śmiem powątpiewać. Teoria i intencje autorów sobie, a życie sobie. |
Tagi ułatwiają wyszukiwanie na forum.
|
Jak widzisz, nie ułatwiają.
Pilnowanie tego, to tak jakby sprawdzać każdego po wyjściu z kibla, czy spuścił po sobie wodę i nie napaskudził. |
Cytat:
Po przejrzeniu tych 2k tagów i oczyszczenia z tych głupich ogarnianie nowych nie będzie takie trudne. Z resztą od dawna pisałem, że brak podstawowej dyscypliny powoduje narastanie śmietnika... Bardzo dobrze widać to choćby po tym temacie i ostatnich postach. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 59497 |
Ponad 90% tych tagów jest poprawna...
Oczywiście, że trzeba będzie wywalić głupie aby to dalej miało sens. Na chwilę obecna dwa rozwiązania są najbardziej odpowiednie: 1.) Całkowite wyłączenie tagów; 2.) Wyczyszczenie obecnych, oraz nadzorowanie nowych tak aby było to jak najlepsze dla użytkownika. |
Cytat:
a jak nie ma to co za problem zmodować instalator dodatku o pole daty i loginu ? Chwila czasu i chęci... Ew. nadać możliwość osobom z pierwszej strony TOP userów i po problemie. |
Cytat:
|
Tworzyć tagi powinien mieć możliwość każdy, inaczej to mija się z celem.
To że niektórzy użytkownicy forum nie potrafią sobie poradzić z nowymi funkcjami, to ich problem. Jakoś na innych forach tego problemu nie ma. Nowy skrypt forum ma tyle ciekawych opcji, tyle funkcji, które by mogły jeszcze bardziej uprzyjemnić korzystanie z tego forum... |
Cytat:
Póki co zostanie możliwość tagowania tematów z już istniejących tagów. Administratorzy, joujoujou i Reetou mają możliwość moderowania i dodawania nowych. No chyba, że ktoś podejmie się moderacji dodawanych tagów, to wtedy to otworzymy dla wszystkich. Ja niestety nie mam na to czasu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Dobra, zróbmy tak, że odblokujemy możliwość dodawania tagów dla wszystkich zarejestrowanych. Zobaczymy, co się będzie działo. Tylko bardzo proszę podejdźcie do tematu poważnie. Tagi są fajne i mogą być pomocne, jeżeli są używane z głową i z myślą o tym, żeby komuś ułatwić przeszukiwanie forum. Jeżeli znowu zostaniemy zalani falą bzdurnych tagów, to obiecuję, że znajdę sposób, żeby wyśledzić, kto to dodał i będzie masakra k***a ;) |
Bieron chyba dodawał berią :szczerb:
|
Nie sądzę ;) Berion ma dużo ciekawsze rzeczy do roboty, niż dodawanie takich tagów.
|
Cytat:
Cytat:
Moim zdaniem jeżeli się czegoś nie kontroluje, nie pilnuje porządku w bardziej inwazyjny sposób niż teraz to do takich sytuacji dojdzie przy każdej nowej funkcji. Nie mówię oczywiście o banowaniu za byle co, a tylko o wprowadzeniu większej dyscypliny. Szczególnie tam gdzie są tematy o czymś, techniczne itp. Zazwyczaj jest 5-6 postów na temat a później się zjawia kilka osób i robi sobie OT. Wiesz sam wielokrotnie trafiałem z Gugla na forma w poszukiwaniu rozwiązania i nic bardziej mnie nie trafiało niż pio*****nie o niczym przez kilka stron tematu. Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Ze swojej strony proponuję utworzyć osoby wątek w którym każdy zainteresowany wrzuci dwie propozycje: styl jasny, oraz styl ciemny - mobilnego nie biorę pod uwagę bo są standardowe style, które się prezentują całkiem przyjemnie, mowa oczywiście o wersji v4 skryptu. W poście znajdzie się zrzut ekranu do głównego widoku, oraz widoku dyskusji, ewentualnie jeszcze link do wersji live, czy demo. Po tygodniu przyjmowania "zgłoszeń" utworzy się temat z zablokowaną możliwością pisania, w głównym temacie znajdzie się sonda ze spisem poszczególnych propozycji, przy każdej będzie link do postu w którym zostaną przedstawione szczegóły. Po tygodniu, czy dwóch głosowania zaaplikuje się style wybrane przez użytkowników. Oczywiście sonda dostępna publicznie, aby przejawy "sztucznego nabijania głosów - czyli podwójne konta" można było łatwo wykryć i usunąć. Jak dla mnie to najbardziej demokratyczny sposób na wybranie nowego wyglądu forum. |
Cytat:
bo było to praktycznie w każdym temacie w konsolach :P PS co do motywów... jak Bartezie skasujesz MacyGyver v2 to ja stąd spadam :P |
Ja mam CDRinfo.pl (stary) i szczerze mowiac to z tego tematu dowiedzialem sie ze sa jakies inne o.O. No ale zostaje przy nim - jestem jak stare drzewo i nie lubie zmian ;-)!
|
@andy - na temat stylów dyskusja już była. O ile pamiętam stanęło na tym, że styl stary (ciemny) musi zostać, jako ten oryginalny od zarania dziejów tego forum. To forum ma swój własny styl i tak ma być.
Jest tych stylów (czy może odmian) już kilka i prawdę mówiąc nie rozumiem, co niby mogłoby forum zyskać na funkcjonalności przez dodanie nowego stylu? Albo inaczej - ilu stałych użytkowników używa innego stylu poza którymś z wariantów stylu ciemnego, bo nowi niewykluczone że jadą na domyślnym (jasnym?) i nawet nie wiedzą, że jest jakiś inny do wyboru? I czy rzeczywiście jest potrzeba zawracania gitary Bartezowi z nowymi stylami, bo może tylko sam się będziesz nimi podniecał? Cytat:
|
Na temat stylów dyskusja już faktycznie była. I stanęło na tym, że nowych nie będzie, bo tylko jednej osobie na tym zależało. :>
|
Ilość załączników: 1
Tak z ciekawości sprawdziłem, jak to wygląda, jeżeli chodzi o to ilu użytkowników używa jakiego stylu. Wyniki takie, jak można się było spodziewać.
Załącznik 59506 Mimo to, wcale nie mówię nie dla nowego stylu. Odświeżenie na pewno by się przydało i doceniam chęci andyego, żeby coś zrobić w tym temacie. Czekamy na propozycje, bo póki co nawet nie mamy o czym rozmawiać :) |
Interesujaca statystyka... O ile pamietam na stylu mobilnym tez zalezalo tylko jednej osobie :-P...
|
hmm... a dlaczego u mnie widać (można wybrać) jedynie 7 z 11 skórek widocznych na screenie?
|
Tak naprawdę z 10, bo styl domyślny to obecnie CDRinfo.pl jasne. Niektóre style zostały wyłączone (np MacGyver bodajże), niektóre nie są możliwe do wybrania (Nero 7). 7 to i tak moim zdaniem za dużo, gdybyśmy obcięli to do 3 to była by optymalna ilość.
|
Cytat:
oraz jak wygląda statystyka TOP 100 aktywnych userów, bo to podsumowanie trochę lipne zrobiłeś, 80% z tego nie wie, że może zmienić theme, a grupa 60% zaryzykuję, że nie jest zbyt albo wcale aktywna... |
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
Załącznik 59508 A tu jeszcze raz dla wszystkich: Załącznik 59509 |
Może podobne, ale dużo lepiej wygląda jak się jest 0,44%, a nie jakieś zero koma zero nic :haha:
|
Nie wiem, mi cdrinfowy oryginalny theme znudził się już lata temu niestety,
i sens bycia znalazłem w MG v2 mimo statystyk proszę o oszczędzenie ;p |
Nie martw się, nic mu nie grozi dopóki ja też go używam ;p
|
Tak. Właśnie.
Moderatorzy muszą mieć hi-res stary, żeby lepiej widzieć tych, co moderują :D |
Hehe... no właśnie, hires stary ;)
Owszem, przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, wybrałem hi-res bo jest dla mnie najbardziej czytelny, a w nocy, gdy jedynym źródłem światła w pokoju jest monitor, nie daje tak po oczach jak jakieś jasne style. Dlatego też nie sądzę, żeby mnie zainteresował jakiś nowy styl. A z drugiej strony nie jestem jakiś przewrażliwiony i jak wyleci styl, którego używam, to sobie dopasuję jakiś inny lub zrobię własny w operze (bez jakiś dziwnych haseł, że "jak wyrzucicie, to stąd spadam" :P). |
Cytat:
Cytat:
Sam styl nie wniesie żadnych funkcjonalności, ewentualne ich dodanie to dyskusja na oddzielny temat. Cytat:
Moim zdaniem główny styl powinien być reprezentacyjny, osoba wchodząc np. z Gugla powinna z przyjemnością je przeglądać - wtedy większa szansa, że ktoś się zarejestruje i zabawi na dłużej. Dzisiaj już nie tylko zawartość się liczy ale i opakowanie, nie twierdzę oczywiście, że wygląd jest najważniejszy bo nie, ale to jakieś 30% całości. Cytat:
Na tym forum zawsze ciężko wprowadzało się coś nowego, ciężko było coś zmienić bo zawsze grupka osób potrafiła zahamować rozwój. Jak widać forum wcale na tym nie zyskało. Ilu przybyło nowych użytkowników? Obecnie udziela się ciągle ta sama grupka ok 20 osób. Czy to forum ma tak wyglądać? Moim zdaniem nie. Im więcej osób tym większy ruch, więcej dyskusji i ciekawych tematów do oklepania. Cytat:
Głupie przeniesienie komentarzy z newsów na głownej tutaj na forum może znacząco podnieść. Tak jest na wielu serwisach i jakość się sprawdza. Głupi serwer Jabbera do rozmów "real-time", fakt może niezbyt przydatne ale samo otworzenie takiego projektu zrobi rozgłos. Premiowanie użytkowników za wartościowe pomocne posty itd... Fakt to samo się nie zrobi. Jednak nie robiąc nic nie daje się nawet szansy na dalszy rozwój. Cytat:
Wystarczy tylko chęć współpracy, a nie negowanie wszystkich pomysłów, które mogą bardziej to forum rozwinąć. Akurat te osoby, które mają najwięcej przeciwko są też zazwyczaj osobami, które bardzo mało wnoszą merytorycznych treści na to forum. Cytat:
Co prawda obecny mobilny nie jest tym co chciałem, jednak do momentu updejtu do wersji 4 nie mamy co liczyć na inny. Tak czy siak, przeglądanie stron www robi się za pomocą przeglądarek internetowych, a nie za pomocą dodatkowych aplikacji. Chcesz używaj taptalka, jednak nie odbieraj możliwości używania stylu mobilnego innym osobom. @Bartez No i na koniec o stylach mobilnych: ile osób wchodzi na forum z takich urządzeń? Co by było gdybyś np. wymusił ładowanie skórki mobilnej dla takich urządzeń? (oczywiście można sobie to zmienić) Cytat:
Cytat:
Ludzie stylów nie zmieniają z różnych powodów, albo nie wiedzą, że są i używają tego co jest, albo nie widzą alternatywy z obecnych. Dlatego też ten domyślny powinien być miły dla oka i prezentować pewien poziom. Cytat:
|
Cytat:
Nie spadnę, ale będę ryczał jak pingwin. |
Cytat:
Jeszcze takie pytanie, co to wg. Ciebie jest ładny styl? Czego Ci brakuje w stylu MG 2 albo w domyślnym? |
Cytat:
Cytat:
|
Ale... przecież... de gustibus non disputandum est.
Jednemu podoba się styl MG2, a drugi woli jak mu śmierdzą stopy... |
Cytat:
Omawiany styl tutaj: http://forums.miranda-im.org/ |
No i gdzie te propozycje? :>
|
Spokojnie pojawia się ;-) Postaram się w przyszłym tygodniu przedstawić swoje.
|
Ja tak tylko w kwestii poprzedniego Twojego posta:
Cytat:
A takie "zwężenie" w w/w przypadku w zasadzie powoduje to samo, co łamanie. :taktak: |
Monitor se przekręć na bok i się połamie, oczywiście w laptoku przekręć. :jezyk:
O jak mam teraz ładnie. :P http://iv.pl/images/48594232493863518160.png |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:50. |