![]() |
Nie na temat =]
Wiem ze to nie na temat ale co tam =] wkoncu to off topick ; ]
Chce kupic sobie jakis porzadniejszy sprzed do odtwarzana audio (nie chodzi mi tu o mini-wierz, bumboxy i inne takie) Tylko o cos powarzniejszego =] Jaki sprzed (marka itd.) proponujecie?? Jakie kolumny, wzmacniacze... |
Re: Nie na temat =]
Cytat:
Witam ! Zależnie od kasy ale polecam Ci sprzęt TECHNICS'a / bardziej zaawansowana filia PANASONICA / Robi naprawdę świetny sprzęt / od magnetofonów do wzmacniaczy / sam mam taką "wieżę" składaną z "klocków" TECHNICSA od ładnych 8 lat i gra aż miło pry kolumnach własnej konstrukcji. Ale jeśli nie lubisz się bawić to zainwestuj w POLSKIEGO TONSILA ostatnio naprawdę wprowadzili wiele unowocześnień i modele z wyżsej półki prześcigają te najtasze kolumny SONY czy innych firm. |
Re: Re: Nie na temat =]
mozesz podac jakies strony i itd...
I co by bylo mi potrzebne =] min. 2 kolumny (pytanie jakie ; ) ) wzmacniacz, odwtarzacz CD Nie chce sie bawic w "sowaki" i inne takie bajery wystarczy dobrzy sprzed do otwarzania dobrej muzy =] ofcor-z z niezlym kopem ;) ;) ;) |
Laser ma rację.Technics to doskonały wybór.Mam i sobie chwalę.A moze chcesz kupić używany sprzęt Technics'a w bardzo dobrym stanie ?Mam do sprzedania i:
Tylko koledzy forumowicze nie czepiać się ,że to nie to forum.Po prostu korzystam z okazji.Na "kupię/sprzedam/zamienię" też napiszę. |
a ile bys chcial =]
Ja ten topick zalorzylem po to abysie rozeznac w sytuacj =] Kupic to kupie ale dopiero po przeprowadzce =P |
Technicsy sobie odpuść już na starcie.
Zakładam że to ma być klasa budżetowa, więc Yamaha AX-596, Yamaha CDX-596 (mam takie, są bardzo dobre), lub Cambridge A500SE, Cambridge D500SE. Nie zapominaj o kablach! Są jedną z najważniejszych rzeczy w sprzęcie. Pozdrawiam |
Ja mam Amplituner kina domowego Technics'a SA-DX950 i Głośniki Altus 300, a wszystko podłączone do kompa. Dla mnie sprzęt jest wystarczający i co najważniejsze otwarty na rozbudowę - w przypadku dokupienia odtwarzacza DVD mogę także dokupić głośniki pod kino domowe.
A oto strony producentów wymienionego wyżej sprzętu : http://www.technics.com.pl http://www.tonsil.com.pl Pozdrawiam ICE |
Witam !
Przedstawiam Ci mój sprzęcik Tuner Cyfrowy ***8211; ST GT 550 Class AA / RDS / Kompakt ***8211; SL PG 100 Korektor Graficzny ***8211; SH GE 70 Wzmacniacz ***8211; SU A 700 Class AA Wszystko mimo swojego wieku działa aż miło ! I nie wiem czy ktoś o przeciętnym słuchu odróżni / przy jednakowych głośnikach / czy to gra YAMAHA czy TECHNICS Dodam tylko że najwierniejszy dzwięk uzyskasz kupując jeszcze dobrej klasy słuchawki, jest to szczególnie ważne przy muzyce instrumentalnej Ja posiadam dwa modele SENNHEISER HD 270 / zamknięte / SENNHEISER HD 580 PRECISSION / otwarte / I dopiero przy tych słuchawkach można porównywać jakość dzwięku |
a ja bym dodatkowo chcial uslyszec od Zbiega12 czemu to od razu 'odpuscic sobie' Technics'a?
sam mam wi wiem ze jest to bardzo dobry sprzet (nie mowiac o tym ze w miare przystepny cenowo) |
Poczytaj HiFi i Muzyka oraz Audio, i pokaż mi jakiegoś dobrego technicsa.
8 lat temu rzeczywiście były dobre, teraz już nie. Pozdrawiam |
Ja mam 2 technicsy i jakoś nie skamlę.
Wolę je od JVC czy innych niskobudżetowych, które zalewją rynek i seriwsy i krew ludzi zalewa jak się psują. Np. po krótkim czasie cd przestają czytać ??? |
Cytat:
|
dzieki za rady =]
Mam jeszcze male pytanko.. czym kierowac sie przy kupnie np: glosnikow, wzmacniacza itd.. I mozecie cos wiecej powiedziec o kablach?? z gort THX! |
Cytat:
Witam ! Mocą skuteczną a kable wystarczające są te które masz standardowo no chyba że chcesz kupić miedziane albo srebrne praktycznie nie ma przy nich zniekształceń ale to zależy od sprzętu no bo jeśli będzie on totalnym gów.. to nawet platynowe nic nie pomogą :-D |
hehee trzeba bedzie kupic pozlacane wtyki bananowe ;) ;) ;)
|
Cytat:
ja rowniez odradzam technicsa, polecam za to yamahe (uzywam dsp-a2 + paradigmy monitor 9) oraz onkio, wszystko zalezy ile kasy chcesz przeznaczyc na sprzet, i nie zaluj na kolumny (w miare dobre zaczynaja sie od 2000 pln w gore(oczywiscie z odpowiednia moca do wzmacniacza), zreszta jak posluchasz to uslyszysz :D |
Witam !
Parametry techniczne to moc, a te nie techniczne a uzyteczne to żeczywiscie jakosc dzwieku którą powinno sie brac pod uwage jako pierwsza / dzieki za sprostowanie /jest jeszcze coś takiego jak prędkosc wybrzmiewania sie ale ... PS: Dlaczego nikt z fanów YAMAHY nie wypowiedział sie na temat dlaczego mozna sobie odpuscic TECHNICSA ? |
Odpowiedziałem jasno i wyraźnie: kiedyś produkowali dobre urządzenia, teraz już nie.
DOTARŁO? A co do kabli... standardowe rzeczywiście wystarczą, ale wtedy gdy masz kiepski słuch, a w takim razie po co ci taki sprzęt? Wbrew pozorom interkonekt _ZMIENIA WSZYSTKO_ (taki ma wpływ na jakość), więc poniżej 250 PLN schodzić nie radzę. Bardzo dobry jest Sonic Link Message (za to np. Whisper czy Simplicity już nie), słuchałem też Audioquest Coral (500PLN [solid core z miedzi PSC]) i na słuchawkach podobał mi się, za to na kolumnaach już nie. Dobry jest też Transparent Audio MusicLink Plus (1100PLN). Ogólnie polecam miedź czystości min. 6N, samą lub z domieszkami (byle nie srebra). Samo srebro odrzdzam. Pozdrawiam |
Cytat:
|
mam jeszcze jedno pytanko ile trzeba poswiecic floty na sprzed "sredniej" jakosci??
|
Yamaha AX596/AX496 ok. 1100 - 1500 (chyba) [przywożone z Niemiec max. 1000 PLN]
Yamaha CDX596 (nie niższe) ok. 1100 - 1200 [z Niemiec max 950 PLN] interkonekt SL Message 0.5m 210PLN kable sygnałowe SL AST-150/AST200 (lub innych firm) ok. 25zł/mb + kolumny/słuchawki/kolumny i słuchawki Pozdrawiam |
Witam !
Nie mówię że TECHNICS to najlepszy sprzęt pod slońcem bo tak nie jest ale uwazam po prostu że jest dla przeciętnego człowieka w zupełoności wystarczający / zreszta jakość dzwięku zależy w duzej mierze od głośników. Wybrałem TECHNICSA bo jest to sprzęt dość tani posiada wiele możliwości rozbudowy i jest powszechnie dostępny / praktycznie można go kupić w każdym porządnym sklepie RTV / Do YAMAHY nic nie mam wiem ze robia dobry sprzęt ale to jush w pewnym sensie luksus. Jak poweidziałem na samym początku wszystko zależy od kasy jeśli ktoś chce mieć sprzęt który wypada dobrze w kategorii cena do oferowanych funkcji to wybierze TECHNICSA , ONKYO itp.. natomiast jeśli ktoś ma troche więcej kasy t nic nie stoi na przeszkodzie żeby kupił sobie YAMAHę . Przeciętny człowiek nie rozróżni / biorąc dwa modele w jednej grupie cenowej różnych firm / kóry z nich jest lepszy tak jest ze wszstkim płacąc 1000 zł za sprzęt TECHNICSA lub YAMAHY otrzymujemy urządzenia bardzo podobne. I tak o tym o czym teraz rozmawiamy to jest klasa low end. Na dole ceny klasy hi po prostu dla szejków dla większości świata po prostu nieosiągalne. Zestaw głośnikowy : GENESIS ***8211; 396000 PLN Subwoofer : KRELL MRS - 138900 PLN Wzmacniacz zintegrowany ***8211; CR DEVELOPMENTS ***8211; TANTALUS ***8211; 38940 PLN Odtwarzacz CD ***8211; KRELL KPS ***8211; 25sc ***8211; 95000 PLN Tuner ***8211; BURMESTER ***8211; 978 REFERENCE ***8211; 39300 PLN Kabel sygnałowy MIT ***8211; MI ***8211; 350PROLINE SHOTGUN EVO 24050 PLN za metr miedziany Kabel głośnikowy SILTECH ***8211; LS 250 GOLD G3 ***8211; 4700 pln za metr / srebro/złoto I to chyba nie jest najdroższy sprzęt / nie mogłem znaleść najnowszego numeru AUDIO / A co do tego który sprzęt jest lepszy to skończmy to bo się zaczyna robić niemiło a i tak każdy będzie chwalił swoje. DLA MNIE WYSTARCZAJĄCY JEST TECHNICS DLATEGO SIĘ NA NIEGO ZDECYDOWAŁEM JEŚLI KTOŚ MA AMBICJE NA WIĘCEJ TO PROSZĘ BARDZO KAŻDY MOŻE ROBIĆ I KUPOWAĆ CO CHCE W KOŃCU MIESZKAMY W WOLNYM KRAJU. Pozdrawiam wszystkich audiofilów bez róznicy jak sprzęt mają. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam. |
I dodatkowo trzeba pamiętać o prawidłowym kierunku podłączania kabli - dźwięk płynie zgodnie z napisem na izolacji!
|
Cytat:
|
Wybór sprzętu przez użytkownika o nieokreslonych i niesprecyzowanych wymaganiach jest bardzo trudny - wymaga dużo czasu i "trochę" pieniędzy. Dla audiofila wybór sprzętu jest już tylko kwestią dużych pieniędzy.
Wszelkie dyskusje na temat wyższości sprzętu takiego czy innego nie mają sensu ponieważ na rynku jest wiele dobrego sprzętu różnych firm i w różnych przedziałach cenowych, istnieje tylko kwestia wyboru. Ja osobiście radziłbym na początku zdobyć kilka numerów pism np. Audio, HiFi lub poszukać w internecie i poczytać trochę o tendencjach na rynku i przesledzić umieszczane tam klasyfikacje i oceny sprzętu. Są tam też podawane ceny co pozwoli wybrać odpowiedni przedział zależny od zawartości naszej kieszeni. To nas niestety nie uchroni od ostatecznej wizyty w sklepie i subiektywnej odsłuchowej oceny wybranych modeli. Faktem jest iż najwięcej czasu powinniśmy poświęcić wyborowi wzmacniacza, kolumn i słuchawek. Od nich bowiem w dużej mierze zależy nasze dobre samopoczucie po dokonaniu dobrego wyboru. Aha jeszcze jedno - jeżeli posiadamy ulubioną płytę CD, której tak często słuchamy iż znamy na niej prawie każdy dźwięk, to zabierzmy ją do sklepu - będzie bardzo pomocna przy wyborze. |
Cytat:
|
kable
Cytat:
|
Cytat:
Ale masz racje można kupować na co nas stać |
A jak hccesz sie bawic w cos ociupinke lepzsego to polecam Marantza lub Denona.
Aha no i do tego typu spzretu(i nie tylko) to wytlum sobie choc troche pokoj. |
Cytat:
Witam ! Jak delikatnie !! Ale zgadzam się sprzęt jest wporzo. |
Cytat:
Czytam i własnym oczom nie wierzę-Cambridge Audio cała seria 500-jest w porządku(do 2000zł za klocek nie mają konkurencji)-szczególnie wzmacniacz A500 i cd-D500SE.:) Pozdrawiam |
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Wszystko zależy od samej elektroniki-jeżeli ona tego 'potrzebuje' srebro jest jak najbardziej wskazane Siltech nie jest zimny wbrew obiegowym opiniom.:cool: Pozdrawiam |
Cytat:
ONKYO tak-ale podaj jakieś szczegóły-w sprzęcie hi-fi i hi-end nie można uogólniać-liczą się poszczególne urządzenia-jedne są dobre inne mniej udane-także jadnej firmy. |
Re: kable
Cytat:
Praktycznie wszystkie kable są obecnie produkowane z miedzi beztlenowej. Holenderska firma Van den Hul produkuje kable głośnikowe także w niskich przedziałach cenowych-np.Clearwater. Kolumn Pioneer nie polecam(( Tonsil:o ??????? Pozdrawiam |
Jaki sprzed (marka itd.) proponujecie??
Jakie kolumny, wzmacniacze... [/B][/QUOTE] ************************************************** **** Przeczytałem Wasze wszystkie posty i stwierdzam jedno - wszyscy macie w tym co piszecie trochę racji. "SIEDZĘ" już w tym temacie pare dziesiąt lat i wiem jedno - najwazniejsze jest to po co kupuje się dany sprzęt. Czy do słuchania muzyki czy dla chęci posiadania w/g opini innych "dobrego sprzetu" Obracam sie w kręgach audiofilskich ( sam kiedyś byłem ) i wiem co to za choroba!!Mój bliski przyjaciel zmieniał "klocki" co 3-4 miesiące,za każdym razem tracąc kase i twier- dząc przy tym że to już jest "to"- do następnego razu.Zawsze okazywało się że w tym czasie wyprodukowano coś lepszego.Sam mieszkał w pokoiku o wymiarach 2 na 3 metry i nawet nie miał gdzie rozstawić sprzętu nie mówiąc już o kolumnach i ich prawidłowym ustawieniu. Gdy ja kupowałem płyty ( mam ich dużo .powiem więcej za dużo )kolega miał słownie 4 sztuki , bo te normalne ze sklepu nie brzmiały tak jak trzeba. Po co to wszystko piszę. Chcę Ci uswiadomić jedną prawde. Ten sprzęt jest dla Ciebie i to ty go będziesz słuchał!!! To Tobie musi się podobać jego brzmienie a nie kolegom .No chyba że kupujesz dla samej chęci posiadania. Takich też znam. Sprzęt mają taki że aż mnie serce boli. Ale tak naprawde w ogóle go nie słuchają ,poprostu zaspokoili swoja chęc posiadania i tyle. Dlatego jezeli mogę Ci coś poradzić , popatrz krytycznym okiem na swój pokój ( wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie )i zastanów sie czy warto wydać sporo kasy a pożniej być zdziwiony że to przecież w sklepie ( w przystosowanej w tym celu sali odsłuchowej) grało inaczej.Na nic przydadzą Ci się wspaniałe przewody do kolumn ,sygnałowe Van den Hul The First ,Second jeżeli nie masz warunków do słuchania muzyki.Czasami tańszy sprzet gra w mieszkaniu tak samo jak ten drogi markowy który nie może " rozwinąć skrzydeł".Przemyśl to a przede wszystkim posłuchaj jak "to" gra i czy jesteś w stanie rozróżnic te subtelne różnice w brzmieniu. Móglbym tak pisać bez końca jest to temat rzeka. Sam na codzień używam Tara Labs Rsc Master Digital jako przewodu sygnałowego przy przegrywaniu CD .Takiej muzykalności ,miękości i analityczności nie słyszy się na co dzień. Z racji tego że mieszkam w mieszkaniu a nie w sali odsłuchowej używam Sennheiser HD 600 . Drogie ale polecam. Wszystko co Tobie będzie się podobało to BĘDZIE TO.!!!!!!! Kieruj się Uchem. Wyleczony audiofil Zyga |
Re: Re: Nie na temat =]
Przeczytałem Wasze wszystkie posty i stwierdzam jedno - wszyscy macie
w tym co piszecie trochę racji. "SIEDZĘ" już w tym temacie pare dziesiąt lat i wiem jedno - najwazniejsze jest to po co kupuje się dany sprzęt. Czy do słuchania muzyki czy dla chęci posiadania w/g opini innych "dobrego sprzetu" Obracam sie w kręgach audiofilskich ( sam kiedyś byłem ) i wiem co to za choroba!!Mój bliski przyjaciel zmieniał "klocki" co 3-4 miesiące,za każdym razem tracąc kase i twier- dząc przy tym że to już jest "to"- do następnego razu.Zawsze okazywało się że w tym czasie wyprodukowano coś lepszego.Sam mieszkał w pokoiku o wymiarach 2 na 3 metry i nawet nie miał gdzie rozstawić sprzętu nie mówiąc już o kolumnach i ich prawidłowym ustawieniu. Gdy ja kupowałem płyty ( mam ich dużo .powiem więcej za dużo )kolega miał słownie 4 sztuki , bo te normalne ze sklepu nie brzmiały tak jak trzeba. Po co to wszystko piszę. Chcę Ci uswiadomić jedną prawde. Ten sprzęt jest dla Ciebie i to ty go będziesz słuchał!!! To Tobie musi się podobać jego brzmienie a nie kolegom .No chyba że kupujesz dla samej chęci posiadania. Takich też znam. Sprzęt mają taki że aż mnie serce boli. Ale tak naprawde w ogóle go nie słuchają ,poprostu zaspokoili swoja chęc posiadania i tyle. Dlatego jezeli mogę Ci coś poradzić , popatrz krytycznym okiem na swój pokój ( wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie )i zastanów sie czy warto wydać sporo kasy a pożniej być zdziwiony że to przecież w sklepie ( w przystosowanej w tym celu sali odsłuchowej) grało inaczej.Na nic przydadzą Ci się wspaniałe przewody do kolumn ,sygnałowe Van den Hul The First ,Second jeżeli nie masz warunków do słuchania muzyki.Czasami tańszy sprzet gra w mieszkaniu tak samo jak ten drogi markowy który nie może " rozwinąć skrzydeł".Przemyśl to a przede wszystkim posłuchaj jak "to" gra i czy jesteś w stanie rozróżnic te subtelne różnice w brzmieniu. Móglbym tak pisać bez końca jest to temat rzeka. Sam na codzień używam Tara Labs Rsc Master Digital jako przewodu sygnałowego przy przegrywaniu CD .Takiej muzykalności ,miękości i analityczności nie słyszy się na co dzień. Z racji tego że mieszkam w mieszkaniu a nie w sali odsłuchowej używam Sennheiser HD 600 . Drogie ale polecam. Wszystko co Tobie będzie się podobało to BĘDZIE TO.!!!!!!! Kieruj się Uchem. Wyleczony audiofil Zyga [/B][/QUOTE] Generalnie zgadzam się z Twoją wypowiedzią-ale: Szkoda iż przedstawiasz 'kręgi' audiofilskie w tak złym świetle-rzeczywistość jest trochę inna.Nikt rozsądny nie kupuje sprzętu po to aby pozbyć się go po kilku miesiącach-ale z tego co piszesz-rzeczywiście w wydaniu Twojego kolegi to już choroba i duuuuuża przesada. Moim zdaniem prawdziwy audiofil to także meloman-czyli osoba która kocha muzykę pod wszelkimi postaciami-z płyty,koncerty itp.Zawsze będą istnieć ludzie,którzy za wszelką cenę z powodów tylko sobie znanych pragną zwracać na siebie uwagę-audiofil to przecież według niektórych-snob żyjący w swoim małym świecie. :o :o :o Pozdrawiam P.S. Słuchawki są rzeczywiście dobre-ale nie wspominasz o wzmacniaczu słuchawkowym-chyba nie słuchasz ich przez wyjście w cd lub wzmaczniaczu.;) ;) ;) ;) ;) |
Witam , pozwól że będe z Tobą polemizował.
Chodziło mi o takich audiofili którzy non stop śledzą nowinki na rynku sprzętu akustycznego ( via Audio , HiFi itd. ) i zmieniają sprzet - bo nowszy i lepszy . Liczy się sprzęt a nie muzyka. Oczywiście nie chce nikomu udowadniać że tak robią wszyscy, ale ja osobiście znam wielu takich.To jest choroba.Jestem lepszy bo mam lepszy sprzet. A co do sluchawek to używam "prosiaczka" Pozdrawiam Zyga |
Cytat:
W każdym środowisku istnieją ludzie,którzy chcą być lepsi od innych-kupują lepsze auta,sprzęt audio-a wszystko po to aby zaspokoić swoją próżność i niskie poczucie własnej wartości-tyle teoria-praktyka.....;) ;) ;) ;) Jeśli mam być szczery-nie wiem do czego zmierzasz:o :o :o Dla zainteresowanych-prosiaczek to Musical Fidelity X-CANS. Napisz jak gra z HD 600. Pozdrawiam :) |
EEEEEE tam...
A jam tam mam tylko małą wieżyczkę Technicsa taką srebrną małą czteroczęściową z serii CA-???? w której wzmacniacz już nie wydaje basów i stary wzmacniacz AKAI wzięty z ulicy w niemczech i gra jak malina (kolumny sam składałem), czasami brałem go na dyskoteki na ogromną sale i też grał jak malina z głośnikami Elestra takimi ogromniastymi :) i też jakoś żyje. Aha a kable w tym sprzęcie kupiłem 1zł/metr:) i nie narzekam też jest czysty dźwięk. Oczywiście chciałbym mieć sprzęt ONKYO czy YAMAHA czy inny z górnej półki za ?0000 złotytch ale może kiedy indziej;p |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:21. |