Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jakie polecacie programy do Visty? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jakie-polecacie-programy-visty-90957/)

czaro80 15.06.2012 13:15

Jakie polecacie programy do Visty?

Witam,niedawno zrobiłem format komputera i chciałem się poradzić jakie programy polecacie do zainstalowania które nie pobierają dużo pamięci?chodzi mi głównie o komunikatory,program do wypalania płyt itp.Pozdrawiam.

M@X 15.06.2012 13:17

Kadu, CDBurnerXP.

icemac 15.06.2012 13:53

no takie działające będą najlepsze ;)

a większość działa tylko musisz sobie wybrać względem upodobań :)

Kris 15.06.2012 14:02

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1212483)
Witam,niedawno zrobiłem format komputera i chciałem się poradzić jakie programy polecacie do zainstalowania które nie pobierają dużo pamięci?chodzi mi głównie o komunikatory,program do wypalania płyt itp.Pozdrawiam.

Komunikator:
- AQQ

Wypalanie płyt:
- ImgBurn

czaro80 15.06.2012 14:41

Posiadam płytę jak kupiłem komputer- Samsung DVD Writer na której jest Nero Expres 6 ale nie wiem czy go zainstalować czy jakiś program do wypalania jaki mi polecacie,ważne żeby dobrze wypalał i nie pobierał dużo pamięci. Komunikator chyba się zdecyduję na Kadu,poprzednio miałem GG10 ale zbyt wolno chodził, a jaki program zamiast winampa?

M@X 15.06.2012 14:53

iTunes?

;-)

joujoujou 15.06.2012 20:26

Foobar. :tak!:

Reetou 15.06.2012 20:27

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1212494)
iTunes?

Kolega prosił o coś sprawnego, a nie najwolniejszą kobyłę.

Nie wszyscy Cię znają, więc podkreślę, że mówisz to żartobliwie, ironicznie...

Berion 16.06.2012 01:10

>> http://forum.cdrinfo.pl/f113/projekt-freeware-71725/
>> http://forum.cdrinfo.pl/f113/beriono...le-pack-89640/

M@X 16.06.2012 08:19

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1212538)
Kolega prosił o coś sprawnego, a nie najwolniejszą kobyłę.

Nie wszyscy Cię znają, więc podkreślę, że mówisz to żartobliwie, ironicznie...

Ok, hprzepraszam ;-). Zgadzam sie zreszta z opinia ze iTunes dla Windows (przynajmniej za czasow wersji 9) byl bardzo ale to bardzo powolny, w przeciwienstwie do wersji na OS X.

Kris 16.06.2012 09:46

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1212493)
Posiadam płytę jak kupiłem komputer- Samsung DVD Writer na której jest Nero Expres 6 ale nie wiem czy go zainstalować czy jakiś program do wypalania jaki mi polecacie,ważne żeby dobrze wypalał i nie pobierał dużo pamięci. Komunikator chyba się zdecyduję na Kadu,poprzednio miałem GG10 ale zbyt wolno chodził, a jaki program zamiast winampa?

VLC media player.

czaro80 16.06.2012 11:23

Mam już AQQ oraz VLC media player,teraz Nero czy programy które mi polecacie?co sądzicie o Nero6 ?

ed hunter 16.06.2012 15:19

ImgBurn i żadnego Nero nie trzeba, za mało potrafi.

chris996 16.06.2012 23:44

Nero 6 nie zainstalujesz na Vista. Musi być 7 w górę.
Zresztą Nero poszło w numerki i nic ciekawego już nie wnosi. Dodatkowo trzeba bulić.
Więc instaluj ImgBurn lub Ashampoo Burning Studio i Elements, wszystkie darmowe.
Linki do ashampoo są tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/f57/ashampoo...a-darmo-87549/

czaro80 17.06.2012 23:39

Zainstaluję ImgBurn lub BurnAware Free,jak wspominałem ważne aby program dobrze wypalał płyty,przed formatem miałem jednak Nero6 i również Nero7 Essentiales nawet bardzo dobrze wypalał ale po kilku miesiącach ciągle występował komunikat aby zakupić ten program,a reszta pakietu nie działała wogóle oraz Nero przestał już tak dobrze wypalać płyty tylko narobił mi dużo błędów w sytemie.

czaro80 13.07.2012 09:30

Wcześniej pisałem że nie chcę już Nero,ale niedawno zakupiłem nagrywarki Plextora z pakietem Nero10,jednak wypróbowałem najpierw pakiet Nero6 i wszystko działa idealnie,więc jednak Nero6 działa na systemie Vista.ImgBurn oraz BurnAware zdeinstalowałem,jednak Nero to Nero - i żadnych trzasków płyt po wypaleniu a filmy dvd zrobione pięknie się odtwarzają na dvd.Pozdrawiam.:)

Yossi 31.08.2012 10:32

Na pytanie "Jakie polecacie programy do Visty?", mogę najszczerzej odpowiedzieć: polecam zainstalować Windows 7 :-)

Kris 31.08.2012 13:58

Napisz jak długo miałeś Vistę i na podstawie czego masz takie wnioski.

Mam Vistę od 2007, pełno softu i nie mogę jej nic zarzucić. Po wyłączeniu paru rzeczy system jest stabilny i od momentu instalacji nie miałem żadnej zwiechy, żadnego BSODa itp. A komputer chodzi co najmniej 5h dziennie, czasem nawet 2 dni non-stop.

Yossi 31.08.2012 15:44

Mam Vistę również od 2007 i nie mam zamiaru niczego jej zarzucać. W odróżnieniu od wielu "znawców" uważam, że Vista, odpowiednio skonfigurowana i wyczyszczona ze śmieci, podparta paroma narzędziami, jest całkiem dobrym systemem, z którym nigdy nie miałem większych problemów.
Nie mówię, że Vista jest zła, mówię tylko, że Win 7 jest po prostu lepszy.

sobrus 03.09.2012 13:05

Jest lepszy, ale nie jest za darmo.
Kupowanie do starego komputera z Vistą siódemki jest nieopłacalne.

Kris 03.09.2012 13:35

Dokładnie tak. Bardzo chciałbym wymienić system na 64-bit, ale też noszę się z zamiarem wymiany płyty i procesora na i5/i7, więc na razie sobie pracuję na Vista 32-bit do czasu uzbierania kasy na lepszy sprzęt. :)

Yossi 03.09.2012 13:35

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1220685)
Jest lepszy, ale nie jest za darmo.

No oczywiście, żaden profesjonalny system - lepszy czy gorszy - nie jest za darmo.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1220685)
Kupowanie do starego komputera z Vistą siódemki jest nieopłacalne.

eeee, nie bardzo rozumiem - możesz jakoś skorygować ten wpis?

sobrus 03.09.2012 14:46

Nie.. jak mam powiedzmy 4 letni komputer z kupioną Vistą OEM, to jest on niewiele wart.
I nie warto kupować upgrade do 7 do starego Core2 - lepiej wymienić cały komputer na taki z preinstalowanym 7.
Bo inwestowanie w starą platformę się nie opłaca.

czaro80 11.09.2012 18:54

Witam,podkleję się pod temat,chciałem się zapytać jaki komunikator audio-video mogę zainstalować chodzi mi tu np. czy skype lub podobny?ponieważ nie chcę zbyt obciążać komputera:
-Windows Vista Home Premium,Service Pack 2,
-Procesor: Intel(R)Pentium(R) Dual CPU T 2390@ 1.86Ghz
-Pamięć RAM - 3,00 GB
-Typ Systemu-32 bitowy
Pozdrawiam.

sobrus 11.09.2012 21:11

Najczęściej najlepszy komunikator to ten który
- działa
- inni też z niego korzystają (trzeba mieć do kogo zadzwonić :P)

Próbowałem różne, ale nie póki co Skype nie ma sobie równych.

czaro80 11.09.2012 21:35

Dziękuję za poradę,więc zainstaluję Skype. Pozdrawiam serdecznie.

sobrus 11.09.2012 21:59

Zeby nie było - nie lubie Skype. Ma mało opcji, jest zamkniety, microsoftowy i może coś tam szpieguje.

Ale po prostu nawet na linuksie nic innego mi nie działa tak jak powinno.
A to problem z kamerą, a to z połączeniem, a to rozmówca nie chce instalować jakiegoś "egzotycznego" programu wspierającego nowy "standard" który ma w nosie (np. jingle).
Żeby jeszcze ten egzotyczny działał, ale zazwyczaj po przejściu przez konfiguracje kodeków itd działać nie mają zamiaru.

A Skype - przy wszystkich swoich wadach - instalujesz i po prostu działa. I na Windows, i na Linuksie, i na tablecie z Androidem z biedronki.

pali 11.09.2012 22:34

Jabber na co dzień i niech się inni dostosują :) A jak zostanie się samemu na jabberze, to wtedy należy pójść do psychologa, ale komunikatora nie zmieniać.

Skype dla cioć i wujków; dobry ten diabeł, bo działa nawet bez dostępu do Internetu.

andy 11.09.2012 23:06

Przyszłość komunikacji w czasie rzeczywistym to XMPP, potocznie zwane Jabberem. Sam protokół opisuje jak zrealizować rozmowy video. Jednym z niestety nielicznych klientów, które to wspiera jest Jitsi - https://jitsi.org

Do rozmów głosowo-testowych można użyć np. Empathy, OneTeam.

Wiem, że to może być dziwne, ale jednocześnie można mieć zalogowanych wiele klientów. Np. normalnie używasz pidgina do rozmów tekstowych - bo tak Ci odpowiada. Nagle osoba chce rozpocząć rozmowę audio, odpalasz OneTeam nie wylogowując się z poprzedniego klienta, nawiązujesz rozmowę i jazda.
Później możesz odpalić kolejnego klienta i uruchomić rozmowę wideo. Niestety NIE MA klienta, który ma każdy aspekt dopracowany do perfekcji :(
Jednak to samo można powiedzieć o Skype. Ludzie używają go tylko do rozmów wideo-audio. Tutaj na tym samym loginie/koncie, możesz korzystać ze wszystkiego.

Polecam rozpoznać co jak działa :)

pali 11.09.2012 23:20

Google Talk podobno ładnie wspiera video, znajomi używają.
Nie polecam tylko video przez przeglądarkę, ten proces ubijał mi W7 - no ale może poprawili.

A czy jabber to przyszłość... niekoniecznie, zobaczymy.

Tak czy siak to jedyny otwarty standard komunikatora, pozwalający na zmianę serwera, klienta - dalej z tym samym ID.

Ja używam oldskulowego klienta Psi. http://psi-im.org/ Polecam.
Video podobnież wspiera, gdzieś jakieś hakiery w Pakistanie podobno odpaliły, ale ja się w to nie bawię :)

M@X 12.09.2012 00:45

Jabber to taka przyszlosc, ze nikt go nie uzywa. A jak zauwazyl sobrus - to w sumiecnajwazniejszy wyznacznik komunikatora (miec do kogo zadzwonic). Byc moze banda nerdow jara sie w swojej ograniczonej liscie kontaktow w domenie .gmail.com dzwoniac namietnie do siebie dla zasady, ze sie da, ale mimo wszystko w tym kraju - czy tego chcemy czy nie (a gwarantuje, ze osobiscie nie chce) prym wiedzie GG...

pali 12.09.2012 00:59

M@X, po prostu mówisz nastce: instaluj jabbera albo spadaj mała :)
Jako że to standard możesz się pomądrzyć i uzasadnić. One są bystre, więc byle czego im nie sprzedasz.

A gmail już nie taki nerdowski, to mejnstrim...

Aha, no i XMPP googla jest otwarte, ale to faktycznie już w kierunku nerdów, bo innego masowego wdrożenia raczej brak (facebooka większość nie podczepi, bo nie umie).

sobrus 12.09.2012 07:43

Jakis czas temu próbowałem pożenić Google Talk (Windows 7) z innym programem na linuksie (nie pamietam nazwy, chyba było to Empathy i Pidgin).
Niestety - nie dogadały się. Tajemnicze błedy połączenia, googlowanie nie pomogło. Jeżeli tak wygląda standard XMPP to dziękuję.

Potem zawracałem ludziom d**ę SIPem. Wrzuciłem Ekigę (jest wersja na Win i Linuksa).
Założyłem konta, wybrałem kodeki, przekierowałem porty (jeżeli ktoś wymaga przekierowania portów do komunikatora to na starcie jest wg mnie spalony, no ale czego sie nie robi żeby pozbyć się Skype).

I też się nie dogadały. :sciana:

Zainstalowałem Skype for Linux. Ostatnio wyszła nowa poprawiona wersja 4.0 (ale nawet 2.1 beta działała).
Konfiguracja zajeła mi tyle co ustawienia mikrofonu i już mogłem dzwonić. W okienku i na fullscreen.

Ja powiem tak : dobry produkt broni się sam :>

Yossi 12.09.2012 07:47

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1221699)
Jabber to taka przyszlosc, ze nikt go nie uzywa. A jak zauwazyl sobrus - to w sumiecnajwazniejszy wyznacznik komunikatora (miec do kogo zadzwonic). Byc moze banda nerdow jara sie w swojej ograniczonej liscie kontaktow w domenie .gmail.com dzwoniac namietnie do siebie dla zasady, ze sie da, ale mimo wszystko w tym kraju - czy tego chcemy czy nie (a gwarantuje, ze osobiscie nie chce) prym wiedzie GG...

Jako człowiek dorosły ( a nawet - bardzo dorosły) komunikatorów używam tylko wtedy, kiedy muszę. Od razu dla wyjaśnienia- nie używam żadnych "serwisów społecznościowych", ponieważ uważam to za kompletną głupotę - takie jest moje zdanie i ma prawo je wyrażać.

Służbowo- jeśli już naprawdę muszę, a czasami muszę - używam przede wszystkim Skype, a czasami też (głównie do krajów azjatyckich) - MSN.

joujoujou 12.09.2012 13:20

Do rozmów głosowych skype jest (powiedzmy) zadowalający, bo działa. :taktak:

Do przesyłania wiadomości tekstowych nie nadaje się zupełnie. :nie:

czaro80 12.09.2012 13:59

Wczoraj zainstalowałem Skype i jest prawie dobrze,tylko czasem przerywa mi rozmowę:pisze że problem z łączem?

Zetoxa 12.09.2012 14:26

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1221728)

Do przesyłania wiadomości tekstowych nie nadaje się zupełnie. :nie:

no co ty Jujek, ja z Rychem skajpujemy sobie ze dwa lata i hula bezproblemowo:spoko:

Berion 12.09.2012 20:26

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1221699)
(...) ale mimo wszystko w tym kraju - czy tego chcemy czy nie (a gwarantuje, ze osobiscie nie chce) prym wiedzie GG...

Nie ma się czemu dziwić. Ile osób ma jakiekolwiek pojęcie o XMPP, ile osób o tym słyszało? Ile osób w ogóle wie, że gtalk czy facebook chat tego używają? GG było u nas pierwszym polskim, bardzo dobrze rozreklamowanym komunikatorem. Do dziś jest mnóstwo ludzi, która albo nie wie, że nie muszą używać tego lipnego klienta z reklamami, albo im to w ogóle nie przeszkadza.

W każdym razie XMPP używam ja, a dla tej nerdowskiej zasady o której wspomniałeś, z Andym szyfrujemy każdą rozmowę. :D

pali 12.09.2012 20:29

Nikt gg nie reklamował, dopóki Foltyn z jednym pracownikiem tym rządził.

Łukasz nie je idiota.

andy 13.09.2012 01:02

Cytat:

Napisany przez M@X
Jabber to taka przyszlosc, ze nikt go nie uzywa.

Na rok 2009 liczba osób komunikująca się przez ten protokół sięgała ok 50mln. Dzisiaj znacznie więcej.
FB, NK, Sympatia, Google, WP, Tlen(nie natywnie, mają proxy) itd...
Cytat:

Deployments

Several large public IM services natively use XMPP, including Google Talk, Facebook chat, and LiveJournal's "LJ Talk"[18], Nimbuzz, and Ovi (Nokia). Various hosting services, such as DreamHost and GMX, enable hosting customers to choose XMPP services alongside more traditional web and email services. Specialized XMPP hosting services also exist so that domain owners need not directly run their own XMPP servers, including WebEx Connect, Chrome.pl, Flosoft.biz, i-pobox.net, and hosted.im.
XMPP is also used in deployments of non-IM services, including smart grid systems such as demand-response applications, message-oriented middleware, and as a replacement for SMS to provide text messaging on many smartphone clients.
Cóż, kolejny raz się ośmieszasz pisząc nieprawdę.

Cytat:

A jak zauwazyl sobrus - to w sumiecnajwazniejszy wyznacznik komunikatora (miec do kogo zadzwonic). Byc moze banda nerdow jara sie w swojej ograniczonej liscie kontaktow w domenie .gmail.com dzwoniac namietnie do siebie dla zasady, ze sie da, ale mimo wszystko w tym kraju - czy tego chcemy czy nie (a gwarantuje, ze osobiscie nie chce) prym wiedzie GG...
Osobiście używam i GG i XMPP, jednak jeżeli nie będę mógł używać GG to nic się nie stanie :)

Fajną rzeczą jest to, że nie trzeba wiedzieć nic o XMPP żeby go używać ;) Wszystko zależy od osób piszących programy.

aha, i z tego co widzę rozmowy głosowe i wideo wspiera:
iCall - Windows/Linux/MacOSX/iOS/Android
Jitsi - Wszystko co ma wirtualną maszynę Javy
Kopete - Unix-Like, Windows
Pidgin - Linux

+ kilka innych które wspierają samo audio.

Nie ważne jak, nie ważne czym, nie ważne skąd :)

sobrus 13.09.2012 08:50

Wspierać to wspiera. Na papierze i screenach. Uruchomić takie połączenie to już inna kwestia.
Może ten iCall jest lepszy.

Ale skoro to zamknięty komercyjny program to równie dobrze może być Skype. Dla mnie bez różnicy, do tego Skype jest od razu w repozytoriach jako pakiet.
I nie będę odludek do którego nie można sie dodzwonić, bo używa jakiegoś dziwadła.

Co do XMPP to owszem dużo osób używa, ale w większości są to usługi komercyjnych firm (Google Talk, Facebook chat) oparte o XMPP. Czasem z vendor lockiem.
Nie widziałem nikogo kto by używał wideo rozmów przez XMPP. A przecież o to chodzi w wątku.

M@X 13.09.2012 11:57

...ale to ja sie osmieszam. Dotknales sedna problemu, sobrusie - dziekuje :-)!

andy 13.09.2012 14:16

Cytat:

Napisany przez sobrus
Wspierać to wspiera. Na papierze i screenach. Uruchomić takie połączenie to już inna kwestia.

Nie chce być wredny ale u Ciebie wiele rzeczy nie działa jak powinno ;p ;) A tak serio to specjalnie postaram się sprawdzić te programy aby pokazać, że to po prostu działa.

Cytat:

Ale skoro to zamknięty komercyjny program to równie dobrze może być Skype. Dla mnie bez różnicy, do tego Skype jest od razu w repozytoriach jako pakiet.
I nie będę odludek do którego nie można sie dodzwonić, bo używa jakiegoś dziwadła.
Widzę, że nie za bardzo rozumiesz. Dla mnie wszystko jedno czego używasz, może być to zamknięty program, otwarty, sam sobie możesz go napisać. Ważne aby używał otwartego standardu do komunikacji a nie swojego wymysłu.
To działa zupełnie jak SIP w założeniu. Nie ważne czym się podłączysz. Jeżeli to obsługuje ten protokół to będziesz mógł w stanie porozmawiać.

Aby wyświetlić stronę www potrzebujesz przeglądarki która obsługuje HTTP. Nie ważne czy zamknięta, otwarta.

Jeżeli dzwonisz do kogoś z telefonu to nie ważne jaka słuchawka jest po drugiej stronie.

Cytat:

Co do XMPP to owszem dużo osób używa, ale w większości są to usługi komercyjnych firm (Google Talk, Facebook chat) oparte o XMPP. Czasem z vendor lockiem.
Nie widziałem nikogo kto by używał wideo rozmów przez XMPP. A przecież o to chodzi w wątku.
To że nie widziałeś nie znaczy że nie używają. Ludzie się przyzwyczaili do pewnych rozwiązań i nie szukają innych.

XMPP to świetny sposób na komunikację w czasie rzeczywistym, tak w sposób tekstowy, jak i przez rozmowy audio-wideo. Kto chce ten skorzysta, kto nie to niech używa Skypa czy czego tam chce.

Co do XMPP to jest już temat na forum, jeżeli ktoś chce podyskutować na argumenty to zapraszam.

P.S. Przed momentem sprawdziłem: Jitsi(Windows) <---> Pidgin (Linux). Działa świetnie ;)

pali 13.09.2012 15:26

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1221981)
Nie ważne czy zamknięta, otwarta.
Jeżeli dzwonisz do kogoś z telefonu to nie ważne jaka słuchawka jest po drugiej stronie.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1221877)
Nie ważne jak, nie ważne czym, nie ważne skąd :)

http://forum.cdrinfo.pl/f20/naprawde...ml#post1155542

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1221877)
Cóż, kolejny raz się ośmieszasz pisząc nieprawdę.

Sam się ośmieszasz, dyskusja dawno temu poszła dalej - przeczytaj co sobrus napisał, a Ty nam tłumaczysz co to jest XMPP.

@Yossi,
domyślam się, że nie lubisz tej nieznośnej słit kultury komunikatorów. Rozumiem, też nie lubię.
No i właśnie dlatego używam nerdowskiego XMPP. Żadnych cholernych graficznych emotikonków, nigdy nie usłyszałem "poklikasz?".

A technicznie to też niezła sprawa. XMPP to w zasadzie instant mail.
W usłudze google doskonale powiązany z GMail - wszystkie rozmowy zapisują się w archiwum GMaila. Można do mnie pisać w każdej chwili, nawet gdy mam wyłączonego klienta - i wtedy dostaję rozmowę jako mail w Inbox.

Jednego tylko nie rozumiem. Mam w Psi wbity jako kontakt bramkę do gg na chrome.pl.
Jakim cudem rozmowy z gg mam w archiwum GMaila?

andy 13.09.2012 16:05

Cytat:

Napisany przez pali
Sam się ośmieszasz,

M@X pisząc nieprawdę, że XMPP/Jabbera nikt nie używa ośmiesza się.

Cytat:

dyskusja dawno temu poszła dalej - przeczytaj co sobrus napisał, a Ty nam tłumaczysz co to jest XMPP.
Napisał, że to na papierze jest. No ale U MNIE DZIAŁA (Jitsi <---> Pidgin - wideorozmowa).
Ciągle piszę o tym czym XMPP jest bo niektórzy tego po prostu nie rozumieją.

Cytat:

No i właśnie dlatego używam nerdowskiego XMPP. Żadnych cholernych graficznych emotikonków, nigdy nie usłyszałem "poklikasz?".
Akurat wyświetlaniem emotikon graficznie zajmuje się program, który interpretuje znaki - to nie kwestia protokołu.
A poklikash miałem.

Cytat:

Jednego tylko nie rozumiem. Mam w Psi wbity jako kontakt bramkę do gg na chrome.pl.
Jakim cudem rozmowy z gg mam w archiwum GMaila?
Pewnie dlatego, że każdy kontakt masz na swoim koncie Jabbera (numer_GG@gg.chrome.pl).

@pali gdzie w zacytowanym fragmencie użyłem sformułowania: "na prawdę"?

sobrus 13.09.2012 17:21

No widzisz a Google Talk + bodajże Empathy nie działało.
To było ponad rok temu, testowane na opensuse 11.4 + Windows 7.
Pidgin wtedy jeszcze wideo chyba całkiem nie obsługiwał.
Przez rok wiele się mogło zmienić.

Tylko jeśli nawet ... to co z tego jak wszyscy i tak używają skype?
Do kogo ja z tego Pidgina zadzwonie?

Śmiejesz się z użytkowników Apple że są niekompatybilni i nie mają nawet OBEX.
Posiadanie Pidgina wśród normalnych ludzi to mniej więcej to samo.
Działa tylko dopóki umiesz się nim podszyć pod inne programy (np GG, Facebooka, GMail)

pali 13.09.2012 18:22

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1222014)
M@X pisząc nieprawdę, że XMPP/Jabbera nikt nie używa ośmiesza się.

1. M@X nie mówi nieprawdy. M@X może mylić się. To ogromna różnica.

2. Nie rozumiesz wypowiedzi M@Xa. Bo ją pociąłeś na kawałki.

3. M@X mówi o tym, że ludzie nie używają XMPP - używają konkretnych wdrożeń identyfikowanych dla nich poprzez komercyjną markę. Ile znasz takich powszechnych marek? Ja jedną: Google Talk.
Od lat polecam ten komunikator znajomym, ale w życiu mi do głowy nie przyszło, aby opowiadać im o S2S albo priorytetach (których zresztą klient GT nie wspiera). Pokazuję im, że to fajny lekki komunikator i moich 50 znajomych go polubiło -a przy okazji mogą do mnie napisać. Nie mówię im o S2S, bo nie ma innego dużego, powszechnego wdrożenia - a więc M@X ma rację, że de facto Google Talk jest komunikatorem zamkniętym na userów GMaila.

Tylko nie mów mi o:
1. tlen - to upadająca sieć dla nie wiem kogo
2. facebook - brak promocji i kulawo działa
3. nerdach jak my, którzy wpisują coś w DNS, szyfrują rozmowy itd itp

Google Talk jest zamknięty, bo nie ma konkurencji. W momencie gdy powstanie inna wielka sieć, to można mówić ludziom o zaletach S2S.

Cytat:

Pewnie dlatego, że każdy kontakt masz na swoim koncie Jabbera (numer_GG@gg.chrome.pl).

No tak, ale przyznaję że ciągle nie rozumiem.
Użyję swojego transportu w megiteam, zamiast chrome i może pojmę :)

Cytat:

@pali gdzie w zacytowanym fragmencie użyłem sformułowania: "na prawdę"?

Nie ważne

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1222036)
No widzisz a Google Talk + bodajże Empathy nie działało.

No ale jakie serwery?

Klienty raczej dogadują się między sobą, bo to banał.

sobrus 13.09.2012 18:33

Wiesz co nie pamiętam dokładnie z jakich serwerów korzystaliśmy.
Zadanie było na pozór proste:
Znaleźć coś co nie jest Skypem, a pozwoli do siebie dzwonić.
Skype 2 na Linuksa był dość okrojony, a poza tym to Skype.
Zachęciła mnie reklama GNOME3, która jasno pokazywała, że Empathy ma taką możliwość.

Niestety mimo paru prób nie udało się nam połączyć.
Pamiętam że wywalało mi jakiś błąd, który był szeroko znany na forach.
Niestety rozwiązanie znane nie było.
Więc daliśmy sobie spokój. Już nie chciałem męczyć brata bo był zniecierpliwiony i miał ze 3 nie działające programy.

Całkiem możliwe, że gdyby spróbować teraz - to by zadziałało.
Ja mam teraz nowy system, zarówno na Linuksa jak i na Windę są już nowsze wersje.

pali 13.09.2012 18:43

Aaa, Ty mówisz o audio, myślałem że txt.

Google Talk od 2006 całkiem dobrze wspiera rozmowy głosowe, video też niczego sobie - ale na Linuksa to tylko "Video an voice plug-in" do przeglądarki.
http://www.google.com/talk/

Ten plugin ubił mi kiedyś Windows 7, ledwo go usunąłem. Nie wiem jak działa na linuksie.

sobrus 13.09.2012 19:00

Z tym wideo było gorzej.
Mój brat używa na przykład Pidgina na Windows, sam mu poleciłem.
Ale tu taki zonk:
Cytat:

Does Pidgin support voice or video?

Yes, Pidgin does support voice and video, but this is limited to Unix-like platforms and the XMPP protocol (including GoogleTalk).
A tymczasem:
http://www.skype.com/intl/pl/get-sky...omputer/linux/
I problemów brak.

andy 13.09.2012 19:26

Cytat:

Napisany przez pali
1. M@X nie mówi nieprawdy. M@X może mylić się. To ogromna różnica.

2. Nie rozumiesz wypowiedzi M@Xa. Bo ją pociąłeś na kawałki.

3. M@X mówi o tym, że ludzie nie używają XMPP - używają konkretnych wdrożeń identyfikowanych dla nich poprzez komercyjną markę. Ile znasz takich powszechnych marek? Ja jedną: Google Talk.

Przez to że się myli pisze nieprawdę. Koniec kropka.
To, że ktoś korzysta z Google Talka, czy Spika, czy z innego programu, który wykorzystuje protokół XMPP oznacza, że korzysta z XMPP. Używając FB Chata korzystasz z XMPP. Koniec kropka. To jest fakt.

Cytat:

Od lat polecam ten komunikator znajomym, ale w życiu mi do głowy nie przyszło, aby opowiadać im o S2S albo priorytetach (których zresztą klient GT nie wspiera).
A czy ja tak mówię? Wielu osobom poleciłem choćby AQQ - prosty, ładny, funkcjonalny. O to właśnie chodzi. Pokazać ciekawy komunikator, który działa po XMPP.

[QUOTE]Pokazuję im, że to fajny lekki komunikator i moich 50 znajomych go polubiło -a przy okazji mogą do mnie napisać. Nie mówię im o S2S, bo nie ma innego dużego, powszechnego wdrożenia - a więc M@X ma rację, że de facto Google Talk jest komunikatorem zamkniętym na userów GMaila.[/QUOTE
Z szacunku do Ciebie użyję słowa MYLISZ SIĘ. Osoby posiadające konta na serwerze od Google mogą rozmawiać z osobami z innych serwerów - o to właśnie chodzi. Nie ma jednego słusznego serwera, klienta, czy systemu operacyjnego.

Cytat:

Tylko nie mów mi o:
1. tlen - to upadająca sieć dla nie wiem kogo
2. facebook - brak promocji i kulawo działa
3. nerdach jak my, którzy wpisują coś w DNS, szyfrują rozmowy itd itp
@1. Mam kilka osób, które mają konto na serwerze Tlen.pl. Wiesz co jest fajne? Od momentu kiedy Tlen wprowadziło proxy do XMPP mogę z nimi porozmawiać nie mając konta na ich serwerze.
@2. FB co prawda korzysta z XMPP, jednak nie umożliwia jeszcze na komunikację z innymi serwerami.
@3. Ja niczego w DNS nie wpisuję(to jest potrzebne jak chcesz samemu serwer postawić), a szyfrowanie rozmów traktuję jako ochronę prywatności.

Cytat:

Google Talk jest zamknięty, bo nie ma konkurencji. W momencie gdy powstanie inna wielka sieć, to można mówić ludziom o zaletach S2S.
Gdzieś ty takie bzdury wyczytał? Jaki zamknięty? Wyżej wyjaśniłem, że osoby które mają konto na serwerze od Google mogą się porozumieć z osobami z innych serwerów, które też są otwarte na świat.
Jeżeli mi nie wierzysz, to zapytaj się Beriona.

Cytat:

No tak, ale przyznaję że ciągle nie rozumiem.
Użyję swojego transportu w megiteam, zamiast chrome i może pojmę :)
Wybacz za bycie wrednym, ale jak Ty chcesz rozmawiać o tym skoro nie znasz podstaw?
Właśnie o tym cały czas mówię - wypowiadają się osoby, które tak na prawdę nie mają zielonego pojęcia - coś usłyszały, coś doczytały...

To, że rozmowa Ci się zapisuje to dlatego, że ten kontakt jest traktowany jako Jabberowy. W momencie wysłania do niego wiadomość (transport - czyli taki komunikator GG tylko działający na serwerze a nie u Ciebie lokalnie) przesyła ją do serwera GG.
Jeżeli tego nie potrafisz zrozumieć to zapoznaj się z tym: http://www.jabberfaq.info

@sobrus serio nie wiem dlaczego Ci nie działało. Jeżeli klienty mają poprawnie zaimplementowaną obsługę Jingle dla takich rozmów to nie ma żadnego problemu.

Skype niestety upowszechnił się kiedy specyfikacja Jingle(podprotokół do sygnalizacji/inicjalizacji połączenia - to coś jak SIP) została dokończona. To tak jak z GG. Ludzie używają i NIE chcą się uczyć niczego innego.

Dla mnie XMPP to wolność. Przeniosłem się z Windows na Linuksa i nie mam problemów z korzystaniem z niego.

To jak korzystanie z emaila. Wpisujesz adres odbiorcy i już - działa.

pali 13.09.2012 19:42

Dziękuję andy, że znowu zamiast włączyć się w dyskusję, tłumaczysz coś o czym każdy wie.

Dowiedziałem się, że Google Talk, fb i tlen korzystają z XMPP.

Dowiedziałem się, że serwery GT są S2S.

Dowiedziałem się po co są wpisy w DNS.

Szkoda tylko, że kompletnie nie odniosłeś się do niczego o czym jest rozmowa :)

Aha, dowiedziałem się, że nie znam podstaw. Polecasz jabberfaq. Świetnie.

To wyczytaj sobie z tego FAQ czemu rozmowy z transportu gg nie zapisują się np. na xabber.de - a tylko na gmailu :) Bo ja już to rozgryzłem :)

Zapomniałem o tym:
Cytat:

Przez to że się myli pisze nieprawdę. Koniec kropka.
No niestety nie. Jeśli chcesz lektury, to zacznij od Sokratesa. Potem polecę kolejne.

legion 13.09.2012 19:53

Socrates 111 tez do visty ? :)

andy 13.09.2012 19:56

Cytat:

To wyczytaj sobie z tego FAQ czemu rozmowy z transportu gg nie zapisują się np. na xabber.de - a tylko na gmailu :) Bo ja już to rozgryzłem :)
Pewnie dlatego, że serwer nie udostępnia mechanizmu do archiwizacji takich rozmów? :)

Cytat:

Dziękuję andy, że znowu zamiast włączyć się w dyskusję, tłumaczysz coś o czym każdy wie.
To dlaczego strzelałeś takie gafy? Wszystko musiałem prostować...

Cytat:

Szkoda tylko, że kompletnie nie odniosłeś się do niczego o czym jest rozmowa :)
W takim razie interpretujemy to co napisałem na zupełnie różne sposoby. Wyjaśniłem, że używanie wideo, audio po XMPP jest równie prosto co przez Skypa, napisałem podstawy o XMPP, oraz poleciłem kilka programów do rozmów głosowych, czy wideo po tym protokole.
Udowodniłem również, że ktoś tego używa, no i kolejny raz wytknąłem Maksowi, że pisze bzdury.

Jeżeli jednak dalej uważasz, że nie odniosłem się do niczego to wyjaśnij mi prosto w jednym zdaniu co pominąłem bez lania wody i marketingowo/PRowych wstawek.

czaro80 14.09.2012 08:46

Jak usunąć z kompa całkowicie komunikator Kadu?Mam już Skype i jestem z niego zadowolony.

joujoujou 14.09.2012 14:09

Panel sterowania - programy.

rycho 14.09.2012 14:13

Wszystkie!
Jajek jak coś *ebnie...
To włosy z podłogi zbierać.

czaro80 14.09.2012 17:30

hhahaaaa:)

Panowie Administratorzy - już pisałem na priv - PROSZĘ O USUNIĘCIE MOJEGO KONTA ! ŚPICIE ?

joujoujou 14.09.2012 17:34

Skoro tak nas nie lubisz to po co tu jeszcze piszesz?

Wyloguj się, skasuj z zakładek i zapomnij.

czaro80 14.09.2012 19:45

jak mam to zrobić proszę jaśniej bo ciemność widzę - to nie należy chyba do mojego obowiązku tylko Moderatorów ? PROSZE O LIKWKIDACJE MEGO KONTA czy piszę po chińsku ?

pali 14.09.2012 19:48

A o co się rozchodzi? Mówiłeś, że jesteś zadowolony :ysz:

Twoje konto i posty nie są twoją własnością, tylko społeczności.
A w sensie prawnym własnością podmiotu prowadzącego cdrinfo.pl
Zrób ankietę w Śmietniku.

ed hunter 14.09.2012 21:23

Wyłącz prąd w całym budynku.

Kris 14.09.2012 21:25

Albo je...nij komputer o ścianę. Konto na cdrinfo zniknie. Kadu też.

pali 14.09.2012 23:53

To jest obowiązek Moderatora.

grzeniu 15.09.2012 00:07

Ty mi tu obowiązków nie wyliczaj :rozga:
Czarkowi przejdzie, postawi coś w śmietniku i będzie git :D

pali 15.09.2012 00:11

Niech sobie Regulamin Forum przeczyta, który to regulamin zobowiązał się przestrzegać własnoręcznie postawionym ptaszkiem.

andy 15.09.2012 00:24

Może już wystarczy co?

czaro80 16.09.2012 02:40

Jaja sobie robicie i tyle,nie od tego jest takie forum co ma pomagać tylko proszę czytać wyżej jaką kulturę mają tu niektórzy, to nie jest pomoc komputerowa tylko cyrk- a ja mam taki cyrk wiecie gdzie- więc proszę - usunąć moje konto Panowie Mod. ! bo robicie z ludzi idiotów,*****i, itp ! USUWAĆ MI MOJE KONTO !!!!!!

Reetou 16.09.2012 02:49

Mod to może ci najwyżej bana strzelić, poproś grzecznie admina cześku...

pali 16.09.2012 03:46

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez andy (Post 1222081)
wyjaśnij mi prosto w jednym zdaniu

W jednym zdaniu M@X - nie zrozumiałeś.
Próbowałem rozwinąć- nie zrozumiałeś.

Spróbuję rysunkiem:
Załącznik 60306

andy 16.09.2012 12:22

@pali wybacz ale ja twojego sposobu pisania totalnie nie łapie. Pokazałeś na zdjęciu dwa kółeczka, które mają symbolizować co? Wielkość serwerów Jabbera, różnicę serwera Googla a innych sieci?
Jeżeli tak to do czego to prowadzi?

Dlatego są potrzebne cytaty aby odnieść się do konkretnego tekstu. Wolisz pisanie luzem bez związku? Ok. Tylko potem się nie dziw, że to jest niezrozumiałe.

pali 17.09.2012 00:55

Duży bąbelek to sieć googla.
Mały bąbelek to inne sieci.

Dlatego M@X mówi, że googletalkowcy mogą gadać tylko sami ze sobą. Bo innych sieci jest bardzo, bardzo mało. I dlatego S2S na razie nie jest zaletą jabbera. Nie wiadomo też czy kiedykolwiek będzie to standard, tak jak mail.

Mam 39 stopni. Nie wiem czy jasno.

andy 17.09.2012 01:31

Cytat:

Duży bąbelek to sieć googla.
Mały bąbelek to inne sieci.
Google nie jest siecią Jabbera. Google TO OTWARTY SERWER JABBERA/XMPP, KTÓRY NALEŻY DO OTWARTEJ SIECI XMPP !!!!!!!!!
Oznacza to, że osoba mająca konto np. na aqq.eu może porozmawiać z osobą, która ma konto na serwere Google!

Cytat:

<message type='chat' id='purple9d02bd90' to='******@gmail.com'>
<active xmlns='http://jabber.org/protocol/chatstates'/>
<body>Wiadomość testowa</body>
</message>
<message type='chat' id='purple9d02bd91' to='*****@gmail.com'>
<active xmlns='http://jabber.org/protocol/chatstates'/>
</message>
Ta wiadomość została wysłana do osoby, która ma konto na serwerze Google. Wiadomość wysłałem ze swojego serwera (podpięta własna domena do infrastruktury hosted.im).

Cytat:

Dlatego M@X mówi, że googletalkowcy mogą gadać tylko sami ze sobą.
M@X to się nie powinien wypowiadać na tematy o których nie ma najmniejszego pojęcia, bo raz że wprowadza ludzi w błąd, a dwa kompromituje się.

Cytat:

Bo innych sieci jest bardzo, bardzo mało. I dlatego S2S na razie nie jest zaletą jabbera.
Jakich sieci?
Wiesz w ogóle co to znaczy S2S? To oznaczenie komunikacji Serwer 2/to Serwer - na polski, oznacza to, że serwer umożliwia wymianę obecności i wiadomości z innymi serwerami.

Krótkie porównanie: serwer pocztowy Gmail jest częścią sieci serwerów pocztowych, ponieważ możesz z niego wysłać wiadomość do osoby, która ma konto na innym serwerze pocztowym np. o2.pl, wp.pl

Cytat:

Nie wiadomo też czy kiedykolwiek będzie to standard, tak jak mail.
XMPP standardem już jest!

Cytat:

IETF nie posiada żadnej formalnej władzy, jednak to właśnie prace prowadzone przez IETF mają decydujący wpływ na kształt przyszłości Internetu. IETF generuje specjalny rodzaj dokumentów zwanych Request For Comments (RFC), w których zawarte są definicje dużej części standardów i protokołów internetowych (jak np. protokołu IP, TCP, SMTP, IMAP etc.)
Cytat:

Home Âť Protocols Âť RFCs
RFCs

The Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) formalizes the core protocols developed within the Jabber open-source community in 1999. The first XMPP RFCs were produced by the IETF’s XMPP Working Group in October 2004. In 2011 they were revised, resulting in the most up-to-date specifications (RFC 6120, RFC 6121, and RFC 6122).
Od roku 2004 XMPP jest standardem komunikacji w czasie rzeczywistym.

http://xmpp.org/xmpp-protocols/rfcs/

andy 17.09.2012 01:36

A to poniżej potwierdza to co napisałem wcześniej - Serwer Google jest otwarty na wiadomości z innych serwerów:

Cytat:

andy@nabuchodonozor:~$ nslookup
> set type=srv
> _xmpp-server._tcp.gmail.com
Server: 192.168.1.1
Address: 192.168.1.1#53

Non-authoritative answer:
_xmpp-server._tcp.gmail.com service = 20 0 5269 alt2.xmpp-server.l.google.com.
_xmpp-server._tcp.gmail.com service = 20 0 5269 alt3.xmpp-server.l.google.com.
_xmpp-server._tcp.gmail.com service = 20 0 5269 alt1.xmpp-server.l.google.com.
_xmpp-server._tcp.gmail.com service = 20 0 5269 alt4.xmpp-server.l.google.com.
_xmpp-server._tcp.gmail.com service = 5 0 5269 xmpp-server.l.google.com.

pali 17.09.2012 02:23

M@X umrze ze śmiechu...
Cytat:

<message type='chat' id='purple9d02bd90' to='******@gmail.com'>
Po co mi tłumaczysz te oczywistości? Przecież rozmawiamy ze sobą prywatnie wiesz w jaki sposób. To jak mogę tego nie wiedzieć?

No jaki standard, skoro większość świata olewa ten standard? :D

A co do przedmiotu dyskusji, Bóg mi świadkiem, że po raz ostatni spróbuję; jeśli nie zrozumiesz,to zrobię Ci test myślenia abstrakcyjnego.
M@X mówi zgodnie z prawdą, że Google Talk jest JEDYNYM DUŻYM KOMERCYJNYM WDROŻENIEM XMPP - a i tak niszowym! Stąd dla większości userów S2S nie jest żadną zaletą, bo nie mają na liście kontaktów nikogo spoza @gmail.com. Ty też napisałeś do gmail.com :D

andy, zróbmy EOT

andy 17.09.2012 14:57

Cytat:

Po co mi tłumaczysz te oczywistości? Przecież rozmawiamy ze sobą prywatnie wiesz w jaki sposób. To jak mogę tego nie wiedzieć?
Ponieważ ostatnimi wypowiedziami temu zaprzeczyłeś...

Cytat:

No jaki standard, skoro większość świata olewa ten standard? :D
Trudności z przekonaniem innych do wdrożenia go ma czas ustandaryzowania się XMPP. Był ot rok 2004, istniały już wtedy inne sieci, które bazowały na swoim autorskim oprogramowaniu.
Gdyby XMPP stał się standardem w latach 70-80, to dzisiaj był by jedynym systemem dzięki któremu można wymieniać wiadomości w czasie rzeczywistym.

Cytat:

A co do przedmiotu dyskusji, Bóg mi świadkiem, że po raz ostatni spróbuję; jeśli nie zrozumiesz,to zrobię Ci test myślenia abstrakcyjnego.
Moja wina, że piszesz strasznie chaotycznie i niewyraźnie? Nic dziwnego, że potem są problemy z interpretacją twoich postów.

Cytat:

M@X mówi zgodnie z prawdą, że Google Talk jest JEDYNYM DUŻYM KOMERCYJNYM WDROŻENIEM XMPP - a i tak niszowym!
Nawet gdyby w taki sposób to pisał (a nie pisał) to i tak się myli.

Do dużych firm, które wdrożyło standard XMPP jest min. Facebook ze swoim FB Chat, NK ze swoim NK Talk, Sympatia.pl, WP ze swoim Spikiem czy jak to się tam nazywa, Tlen.pl, AQQ(które w polsce jest bardzo duże). Oczywiście takich przykładów jest więcej.

Kurde wychodzi, że AOL/AIM ma otwarte S2S :)))

Cytat:

andy@nabuchodonozor:~$ nslookup
> set type=srv
> _xmpp-server._tcp.aol.com
Server: 192.168.1.1
Address: 192.168.1.1#53

Non-authoritative answer:
_xmpp-server._tcp.aol.com service = 0 1 5269 xmpp.gxmpp.oscar.aol.com.
Swego czasu ICQ też testowało wdrożenie XMPP zamiast protokołu OSCAR.

Cytat:

Stąd dla większości userów S2S nie jest żadną zaletą, bo nie mają na liście kontaktów nikogo spoza @gmail.com. Ty też napisałeś do gmail.com :D
Co ty wygadujesz? S2S jest zaletą tego standardu bo nie ważne kto ma na jakim serwerze konto będziesz mógł się z nim porozumieć!
Jeżeli się kogoś pytam czy np. korzysta z Googe Talka i dostaję pozytywną odpowiedź, to wiem, że w każdej chwili będę mógł z taką osobą porozmawiać, lub ona ze mną.

Tak napisałem do osoby z serwera Google aby pokazać, że jest to możliwe, bo twoje poprzednie posty twierdziły, że takie coś jest niemożliwe.
Na swojej liście kontaktów mam osoby z różnych serwerów.

Yossi 18.09.2012 08:42

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1212483)

Do Visty (której nie polecam), mogę doradzić wiele programów, które polecam, ale musiałbyś nieco dokładniej określic swoje potrzeby.

W dalszym ciagu uważam, że żyło by Ci się o wiele łatwiej, gdybyś zrobił upgrade do Win7, chociaż ja uważam, że Vista, podparta kilkoma narzędziami systemowymi chodzi całkiem dobrze i nie ma co narzekać.

czaro80 18.09.2012 11:02

Do Visty (której nie polecam), mogę doradzić wiele programów, które polecam, ale musiałbyś nieco dokładniej określic swoje potrzeby. - napisał Yossi .
No dobrze,zacznijmy od początku,teraz głównie chodzi mi o dobry program do wypalania płyt CD-R,nie jak ktoś mi tu już radził ImgBurn czy CD Burnier XP,co sądzisz o Nero od 6 w górę, oraz o Ashampoo?

sobrus 18.09.2012 11:12

Pytanie było : "jakie programy doradzacie do Visty"
A nie "czy Vista to dobry system".
Upgrade do siódemki kosztuje 400-500zł
http://www.komputronik.pl/product/86...ramy_PC/_.html

więc odpowiedzi w stylu "po co Ci jakieś programy, zainstaluj sobie siódemke bo jest lepsza" nie są dobrą radą i są nie na temat
pomijając że Windows 7 w zasadzie nie umie robić nic więcej niż Vista.

I po drugie różnice miedzy Vistą a 7 są w zasadzie kosmetyczne - 99% oprogramowania tak samo nadaje się dla jednego, jak i dla drugiego.
Więc możecie polecać cokolwiek.

Wątek o XMPP przydałoby się natomiast wydzielić...

Yossi 18.09.2012 11:29

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1222698)
Do Visty (której nie polecam), mogę doradzić wiele programów, które polecam, ale musiałbyś nieco dokładniej określic swoje potrzeby. - napisał Yossi .
No dobrze,zacznijmy od początku,teraz głównie chodzi mi o dobry program do wypalania płyt CD-R,nie jak ktoś mi tu już radził ImgBurn czy CD Burnier XP,co sądzisz o Nero od 6 w górę, oraz o Ashampoo?

Nie lubię Nero, instaluje jakieś koszmarne ilości plików w systemie, które później bardzo trudno jest usunąć. Generalnie - strasznie zamula system, chociaż jego funkcjonalność jest jedna z najlepszych na świecie.
Długi czas używałem Droppix (http://www.droppix.com/) całkiem fajny i niedrogi, ale szybko przekonałem się do Ashampoo.
Wersja komercyjna Burning Studio 11 (https://www.ashampoo.com/pl/pln/pin/...ning-Studio-11), która zawiera chyba wszystko, o czym może marzyć przeciętny "nagrywacz", a nawet dużo więcej.
Wersja całkowicie darmowa - zupełnie wystarczająca dla 90% uzytkowników - Burning Studio Elements (https://www.ashampoo.com/pl/pln/pin/...tudio-Elements), sam używam tej wersji ( chociaż mam w ramach współpracy darmowe licencie na wersje komercyjne) i w zupełnosci mi to wystarcza.
Bardzo polecam!

Yossi 18.09.2012 11:35

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1222700)
Pytanie było : "jakie programy doradzacie do Visty"
A nie "czy Vista to dobry system".

Gdybyś był uprzejmy przeczytać dokładnie to, co napisałem, zamias sie napinac niepotrzebnie to byś zauważył, że napisałem: "Do Visty (której nie polecam), mogę doradzić wiele programów...".
Nie polecam - to nie znaczy, że Vista to jest zły system. Wiele razy pisałem o tym, że nie ma co krytykować Visty bo to całkiem fajny system jest i tylko trzeba go podeprzeć paroma małymi narzędziami (najczęściej darmowymi). Używałem ładnych parę lat i nigdy na Vistę nie narzekałem, Siódemka jest po prostu lepsza, łatwiejsza,, stabilniejsza - to wszytko.
Zaznaczam - nie ma żadnego przymusu przechodzenia na 7, a Ci co twierdzą, że Vista jest do d...y, to po prostu "nie meli w reku". Jak komus Vista wystarcza, to wydawanie paruset PLN na upgrade nie ma sensu.

sobrus 18.09.2012 11:39

Ja w 99% przypadków używam ImgBurn, tylko do płyt audio mam inne aplikacje.
Całkiem fajnie zapamiętałem darmową wersję Ashampoo, ale ostatni raz używałem jej rok temu więc nie wiem jak stoi teraz.

Nero tak jak mówi Yossi zepsuło się dawno temu, to już kombajn do multimediów a nie program do nagrywania płyt.

edit:
@Yossi
co sądzisz o Viscie to wiem od poczatku tego wątku
Cytat:

Napisany przez Yossi
Na pytanie "Jakie polecacie programy do Visty?", mogę najszczerzej odpowiedzieć: polecam zainstalować Windows 7 :-)

i nie ma sensu tego powtarzać w każdej wypowiedzi, no chyba że to takie bardzo ważne.

czaro80 18.09.2012 12:24

W 2010 roku,nabyłem Ashampoo Burning Studio 2009 PL,zainstalowałem ten program na maila dostałem klucz,po tych wszystkich "operacjach" wypalałem CD-R właśnie na tym programie i wszystko było dobrze, do kiedy gdy kumpel przyniósł mi płytkę z Nero 7 Essentials-zainstalowałem również ten program,i tak na przemian wypalałem dwa lata temu płytki i dobrze,aż Nero 7 zaczął robić dziwne sprawy w kompie,prosił o wykupienie pełnej wersji i powstało bardzo dużo błędów w systemie windows, i od tego momentu płyty już nie wypalały się z taką idealną jakością jak wcześniej,zdeinstalowałem więc Nero7 ale pozostało po nim wiele plików które mi "mieszały w systemie"- nie wszystko zostało widocznie zdeinstalowane ze systemu.Dlatego zrobiłem format.
Z tego co się domyślam to Nero7 Essentials to jakaś wersja trial? Moje kolejne pytanie -jak już korzystałem z Ashampoo Burning Studio 2009PL i było dobrze, to czy jak zainstaluję go czy muszę pobrać nowe klucze do niego czy wpisać te co mam, co używałem od początku?Programu Droppix nie znam.

Sprawdziłem, wersje Ashampoo Burning Studio 2010czy 2011 są dostępne wersje testowe/trial..?

Yossi 18.09.2012 13:42

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1222723)
W 2010 roku,nabyłem Ashampoo Burning Studio 2009 PL,zainstalowałem ten program na maila dostałem klucz,po tych wszystkich "operacjach" wypalałem CD-R właśnie na tym programie i wszystko było dobrze, do kiedy gdy kumpel przyniósł mi płytkę z Nero 7 Essentials-zainstalowałem również ten program,i tak na przemian wypalałem dwa lata temu płytki i dobrze,aż Nero 7 zaczął robić dziwne sprawy w kompie,prosił o wykupienie pełnej wersji i powstało bardzo dużo błędów w systemie windows, i od tego momentu płyty już nie wypalały się z taką idealną jakością jak wcześniej,zdeinstalowałem więc Nero7 ale pozostało po nim wiele plików które mi "mieszały w systemie"- nie wszystko zostało widocznie zdeinstalowane ze systemu.Dlatego zrobiłem format.
Z tego co się domyślam to Nero7 Essentials to jakaś wersja trial? Moje kolejne pytanie -jak już korzystałem z Ashampoo Burning Studio 2009PL i było dobrze, to czy jak zainstaluję go czy muszę pobrać nowe klucze do niego czy wpisać te co mam, co używałem od początku?Programu Droppix nie znam.

Sprawdziłem, wersje Ashampoo Burning Studio 2010czy 2011 są dostępne wersje testowe/trial..?

Tumasz 30-dnowy Trial (z możliwością przedłużenia), do Ashampoo Burning Studio 2011 - https://www.ashampoo.com/pl/pln/dld/...ing-Studio-11/
A rutaj - całkowicie darmowy Ashampoo Burning Studio Elements: https://www.ashampoo.com/pl/pln/dld/...udio-Elements/

Obie wersje są dostepne w języku polskim

czaro80 21.09.2012 18:13

Yossi ale tam się trzeba zarejestrować,nawet w tym jak piszesz darmowym Ashampoo, czy ktoś korzysta z tego programu i jak się sprawuje ?

sobrus 21.09.2012 23:07

Ja używałem kiedyś wersji bezpłatnej z dobreprogramy.pl:
Oczywiście to nie było wtedy 2012, oni regularnie aktualizują:

http://www.dobreprogramy.pl/Ashampoo...ows,12487.html

Używałem rzadko, ale działało.

czaro80 22.09.2012 13:29

Ja używałem wersji 9,ale ciągle mi spam na pocztę wysyłali,a jakiego więc programu teraz używasz?Wyżej zapytałem : jak mam na płycie wersję 9 oraz klucze do tej wersji-czy muszę na nowo się u nich rejestrować czy wystarczy klucz który mam? Jaka jest różnica między 9 a numery wyżej ? Oraz wersja 9 nie widzi mp3 z tzw obrazkami przy mp3 ;) jak to jest w nowszych wersjach? Jeżeli chodzi o prędkość to wypalałem na tym programie z maksymalną prędkością i dobrze. Dlatego proszę o poradę bo kompa mam już przygotowanego a nie chcę go brudzić bo jest po formacie ;)

sobrus 24.09.2012 07:27

Wciąż używam głównie ImgBurn, a zamiast Ashampoo mam Brasero.

Yossi 24.09.2012 08:34

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1223214)
Yossi ale tam się trzeba zarejestrować,nawet w tym jak piszesz darmowym Ashampoo, czy ktoś korzysta z tego programu i jak się sprawuje ?

No, a co Ci szkodzi się zarejestrować za darmo i dostać za free dobry (naprawdę dobry) produkt? Uzywam od dawna, do mniej i bardziej skomplikowanych zadań i bardzo sobie chwalę. Chodzi bez zarzutu nawet na stareńkim sprzęcie.
Ja korzystam z kilku programów Ashampoo i to od wielu lat. Np. Ashampoo WinOptimizer pierwszy raz kupiem wersję 5, a teraz jest już 9 i dalej używam. Nawiasem mówiąc, ten program tez ma dasrmową wersję. Jest to dla mnie jeden z najbardiej podstawowych i potrzebnych programów. Kombajn, który z powodzeniem zastępuje conajmniej kilka innych programów do zarządzania systemem.

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1223338)
Ja używałem wersji 9,ale ciągle mi spam na pocztę wysyłali,a jakiego więc programu teraz używasz?Wyżej zapytałem : jak mam na płycie wersję 9 oraz klucze do tej wersji-czy muszę na nowo się u nich rejestrować czy wystarczy klucz który mam?

Jaka jest różnica między 9 a numery wyżej ? Oraz wersja 9 nie widzi mp3 z tzw obrazkami przy mp3 ;) jak to jest w nowszych wersjach? Jeżeli chodzi o prędkość to wypalałem na tym programie z maksymalną prędkością i dobrze. Dlatego proszę o poradę bo kompa mam już przygotowanego a nie chcę go brudzić bo jest po formacie ;)[/QUOTE]

Oni nie wysyłają spamu, tylko info o nowych wersjach swoich produktów lub specjalnych cenach. Jeżeli raz kiedyś sie u nich zarejestrowałeś, to masz założone konto na MyAshampoo. Konto służy głównie do przechowania Twoich kluczy licencyjnych (w razie, gdybyś zgubuł czy skasował) oraz linków do downloadu plików instalacyjnych Twoich zarejestrowanych wersji. Na swoim koncie masz też zakładkę Ustawienia, gdzie możesz powyłączać wszystkie rodzaje powiadomień mailowych i wtedy nie będziesz dostawać od nich żadnych wiadomości.

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1223338)
Jaka jest różnica między 9 a numery wyżej ? Oraz wersja 9 nie widzi mp3 z tzw obrazkami przy mp3 ;) jak to jest w nowszych wersjach? Jeżeli chodzi o prędkość to wypalałem na tym programie z maksymalną prędkością i dobrze. Dlatego proszę o poradę bo kompa mam już przygotowanego a nie chcę go brudzić bo jest po formacie ;)

Wersje 10 oraz 11 są dokładnie i po polsku opisane na stronie Ashamopoo, więc nie ma chyba sensu, żebym tu przepisywał - poczytaj.
Żeby nie zasmiecać kompa niepotrzebnymi instalkami, zastanów się, jakich funkcji potrzebujesz. Być może wystarczy Ci darmowy Ashampoo Burning Studio Elements, a jesli nie - to najnowsza wersja komercyjna (11) kosztuje coś około 65,00 PLN, czyli majątek to to nie jest.

czaro80 24.09.2012 14:33

Tylko do wypalania płyt CD-R.

Yossi 24.09.2012 15:22

Jak nie potrzebujesz np. zaawansowanego authoringu video to darmowa wersja w zupełnści Ci wystarczy

andy 24.09.2012 16:21

@Yossi do tego równie dobrze nada się ImgBurn..

Kris 24.09.2012 17:03

Ja już kiedyś i na priv i tu polecałem czaro80 niektóre programy. Podejrzewam, że nie potrafi sobie z nimi poradzić. :mruga:

pali 24.09.2012 17:13

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1223581)
(...) Podejrzewam, że nie potrafi sobie z nimi poradzić. :mruga:

Rozwiązanie problemu jest jedno i każdy przytomny wie jakie.

To nie jest ironia ani złośliwość.

//edit
Yossi, co Ty z tym zaśmiecaniem?
kolega czaro80 też gdzieś poniżej o tym pisał.

Vista jest całkiem nieźle przystosowana do instalacji / deinstalacji.

czaro testuj sobie ile wlezie, instaluj, tylko:
1. Czytaj uważnie co instalujesz, choćby na dobreprogramy.pl.
2. Podczas instalacji też czytaj komunikatory instalatora, czy np. nie instaluje się jakiś dodatek do przeglądarki.
3. Deinstaluj jeśli coś nie pasuje i tyle
4. Zainstaluj program CCleaner http://www.piriform.com/CCLEANER i używaj go czasami.

sobrus 24.09.2012 17:43

Można sobie pomóc jeszcze takim czymś:
http://www.dobreprogramy.pl/Ashampoo...ows,12358.html

A najlepiej takim czymś:
https://www.virtualbox.org/

W skrócie: tworzysz wirtualny komputer, instalujesz na nim swojego windowsa, a następnie testujesz programy ile wlezie.
Jak skończysz wywalasz wirtualny komputer.

czaro80 24.09.2012 18:31

Panowie,dziękuję za porady,za miłe chęci,jak będę miał czas to się zabiorę za te programy.Pozdrawiam wszystkich :)

Ale i tak większość nadal kocha się w Nero :P

ed hunter 24.09.2012 19:28

Kto się kocha w Nero? Chyba już nikt z aktywnych uczestników tego forum, bo to sensu nie ma, a jeszcze weź i płać za to?

sobrus 24.09.2012 19:30

Ja ostatnie Nero jakie widziałem to było 5.5...
Ale i tak czwórka była lepsza :spoko:

W 2004 roku było naprawdę ciężko znaleźć dobry darmowy program do wypalania płyt DVD.
Ale się dało. A teraz to już żadnego problemu nie ma - są jakie chcesz w dowolnym kolorze :)

czaro80 24.09.2012 20:15

Zgadzam się ze wszystkimi,tylko trochę w necie poczytałem,co piszą o tym programie,i dlatego tak napisałem,ja nie należę do wielbicieli Nero,jak piszecie kiedyś był to dobry program,pozostanę przy Ashampoo. Pozdrawiam.

andy 24.09.2012 20:50

Nero to świetny soft. Obecnie to tzw. PowerPacki i aby sobie nie zaśmiecić za bardzo komputera to podczas instalacji wystarczy wybrać tylko komponent do nagrywania.

Cytat:

jak piszecie kiedyś był to dobry program
To dalej jest świetny soft. Ludzie narzekają bo nie patrzą co instalują i wrzuca im się calusieńki pakiecik...

Co do pomysłu z VM to jak dla mnie bomba. Jeżeli chcesz testować różne programy, i nie chcesz zaśmiecać komputera to VM będzie najlepsze.
Ze swojej strony polecam VM od VMware, można zwirtualizować fizyczny komputer ;) Wtedy działasz na systemie, który masz już postawiony dzięki czemu wiesz czy instalacja danego oprogramowania wpływa na obecnie zainstalowane :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:36.