![]() |
Nie wszystkie gry dadzą się tak zahaczyć. Poza tym były projektowane do 4:3 i 16:9 nieraz odsłania lipę po bokach (np. w Alundrze).
|
A wyszukiwarka też parzy? :P
|
A ja nie wiem co napisales bo nie klikam w nieznane linki :hahaha:
|
A co ja tam napisałem? :P
|
Naturalnie nie rozciagniesz 4/3 ,a za to bez problemu zmiescisz 4/3 w obrazie 16/9 bo obcinasz boki z 16/9 :P
|
A od czego są kody?
Np tzw PS2 Widescreen Hack dla PS2, czy ps1-widescreen-codes dla PS1? Chyba nawet w Action Replay można było je wprowadzać. |
Z 16:9 zrobisz 4:3 ;) odwrotnie juz nie :P
|
Cytat:
Miałem na myśli zestawienie emulacji na PC, czy nawet innej konsoli z PSIO na PS1. PSX to jedna i ta sama grafika, a jedyne co przemawia za PSIO to brak glitchy w grafice właśnie i oryginalna arhitektura |
PS-IO to nie emulator tylko ODE. xD
|
Cytat:
|
Cytat:
k***a To ustrojstwo jest za drogie jak na możliwości emulacji, tym bardziej że na PSP emulator PSX działa baardzo przyzwoicie. Mam od niedawna PSVitę w wersjii 3.63 i nie wiem czy i jak to przerobić.. bo chętnie na tym bym parę emulatorów poinstalował, a nie wiem jak się za to zabrać żeby nie spiepsuć :smoczek::hmm: |
Nie można.
|
Karta musi być nazwana PSIO, nie można ręcznie wyszukać tej co nas interesuje?
|
Chodzi o tę apkę. Tam sie wali, jak podepnę SD nazwaną PSIO to mam pytanie czy użyć tego urządzenia USB. xD
|
To kartę trzeba parować?
Tylko po co? Dużo z tym roboty, czy wchodzisz do tej aplikacji -> SD Card -> Pair Wybierasz kartę pamięci? |
Ja nie mam zwykłego notatnika tylko notepad+ pod win7. W ogóle instrukcja tego australijczyka to o kant żopy obić. Znam eng wystarczająco dobrze, ale instrukcja jak sparować kartę SD (bez włączonego PS-IO) brak, a to co napisali o konwersji cue do cu2 to też sam musiałem rozkminić jak.
|
A MS Word lub LibreOffice Writer by to "łyknął"?
|
Pewnie zepsułeś tak kodowanie (notepad obsługuje tylko windows-1250, choć ten najnowszy w w10-1809 chyba już więcej) i/lub rodzaj enterów (0D0A, 0D lub 0A).
|
Oni mają swój własny program pod windowsa: PSIO Systems Console. U mnie 90% opcji wyszarowanych, ale konwersja z CUE bądź CU3 do CU2 działa, najgłupsze, że jak skopiowałem zawartość CU2 do txt i zmieniłem nazwę to nie działa. xD
https://i.imgur.com/Uy0JwkH.png |
@Jolek
Vity nie mają natywnego emulatora PSX'a. Wirtualizują PSP, a ten emuluje PSX. A więc używają dokładnie tych samych plików co PSP i PS3 w tej materii. @A youkai of love A, takie buty. Bezsensowne. ;p CUE też nie grzeszy czytelnością. Jest jakiś konwerter czy trzeba samemu doliczać pregapy i wachlować się z przepisywanie listy? |
@MasterPopsuj, samo ustrojstwo fajne, odkąd w końcu to bardziej masowe ludzie na poważnie zabrali się za testy gier i zdaje się wersja FPGA co mam to już final i mają być tylko update'y FW i menu. Specjalnie dla ciebie maestro, różnica między CUE a CU2 na przykładzie Rayman'a:
CUE: Kod:
FILE "Rayman.bin" BINARYKod:
ntracks 51 |
Cytat:
Dodatkowo wszystko powinno zależeć od programu (obsługa Libcrypt, etc) i nagrywarki potrafiącej odczytać dane sub-kanałowe. Cytat:
Cytat:
Dla CD, BIN+CUE. Dodatkowo ISO ma 2048 bajtów na sektor. CD ma 2352. Cytat:
Cytat:
Plus AUD $14.95 (ok 41.27 zł) jeśli ktoś nie chce lutować. =AUD $195,95 (ok. 540.90 zł). PlayStation Classic jest za 449 zł Wiem, że to moje porównanie nie ma zbytnio sensu, ale zrobiłem je tylko tak informacyjnie, co i za ile. Cytat:
|
Ja tam trzymam w PBP ze względu na kompresję i PSTV (bo ePSXe nie wczytuje mi oryginalnych PBP, PCSXRA w RA na PSTV w ogóle się wywraca na nich, a i tak większość gier działa rozsądnie szybko tylko przez Adrenalinę).
O *.cu2 pierwsze słyszę. Możesz się podzielić z takimi noobami jak ja szczegółami? :D A tak w ogóle to fajne ustrojstwo? Bo cena mordercza. ISO nie przechowuje także subkanałów. To prawie bezużyteczny format w przypadku gier na PSX. |
No CTR jak pisałem, morda Aku Aku nieruchoma, poza tym wsio ok. Castlevania muszę bardziej potestować.
No inne, np. format clone jest bezstratny w stosunku do bin i cue czyli ccd itd. bo też przechowuje dane audio. ISO do ps1 nie jest aż tak złe, ale nie działa jak gra ma CDDA, no i nie każdy emu lubuje ps1 ISO. Dla mnie najważniejsze, Medievil PAL, CTR PAL, Rayman 2 PAL i NTSC, oba Oddworld itd. działają bez problemów. |
Cytat:
Cytat:
Chyba nie mówisz o ISO, co jest w przypadku gier z PS1 nieporozumieniem. Wolę "przerobić" CUE do CU2, niż CUE+BIN do VCD. Skoro to tylko CUE, które zajmuje parę bajtów, to "przeróbka" zajmie co najwyżej chwilę. No i jest to tylko potrzebne jeśli gra ma CDDA. Cytat:
W CTR nie powinno być większych problemów. Poza spadkami FPS. Wip3out powinno też śmigać. |
Z Parasite Eve nie wiem ale wszystkie 3 Spyro działają. Co do głośności - kwestia przyzwyczajenia, akurat z fatami ps3 nie mam wyboru i wiatraki na 35 albo 37%. xD
No z POPSem inaczej bo tam to z cue+bin robiło się plik, no i całkiem inaczej bo to ps2 a nie ps1. xD Może i nie zajmuje, ale każden jeden emu ps1 chce BIN+CUE albo inne formaty a nie przerabianie CUE do CU2. xD Tak, w większej części przypadków (jakieś 99%) to co nie działa z POPSem to działa z PS-IO. ;) |
Cytat:
Pamiętam, że te gry miały problem z POPStarterem* i chyba z ePSXe*. BTW te obrazy z którymi masz problem działają z POPStarterem? * - wiem że to są emulatory. To PS1 było jakoś uciążliwie głośne jak się grało z płyty? PS2 z NA działa zdecydowanie głośniej. PS3 też nie jest za ciche. PS4 nie mam, więc się nie wypowiem, ale tam płyta służy chyba tylko do instalacji. Cytat:
BTW to "przerabianie" chyba nie zajmuje jakoś nie wiadomo ile czasu? |
Nie żałuję, a Vita lub PSTV, sam nie wiem, piszą, że sprzedają z FW max 3.68 a mają 3.69, to nie irlandia gdzie nie ma aż tylu cebularzy-oszustów.
|
Ciagle twierdze ze starata kasy lepiej bylo kupic pstv lub vite ;)
|
No i mam to cudo. W większości to co chciałem działa bez problemów. Castlevania: SotN nie odpala, w CTR Aku Aku nie rusza mordą, Wipeout ma totalną zwiechę w trakcie ładowania do poziomu, poza tym wszysto fajno i przede wszystkim cicho, a nie wycie napędu, nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy potrzebują ten szum. xD Co kto lubi.
Jedynie wpienia mnie, że gry które potrzebują oba pliki BIN i CUE (czyli gry CDDA) nie zadziałają od tak, CUE musi być przerobiony do pliku CU2 a to nie jest zwykły plik tekstowy ze zmienionym rozszerzeniem. |
GT4 nie ma na PSX, a to o nim jest mowa.
Po za tym to Tobie "się wiesza error wywala". ;] - - - Najwyraźniej cena nie zniechęciła zainteresowanych bo już pierwszą partię wyprzedano. Autor zaczął prace nad podobnym urządzeniem, ale dla Dreamcasta. Pytanie tylko po co skoro już jest co najmniej kilka. :hmm: http://dc-io.com/ |
Cytat:
|
Cytat:
http://fashionablygeek.com/wp-conten...ion-wallet.jpg |
Cytat:
A tak po za tym platforma całkiem umarła. Nawet mi się znudził kultowy psx nie wiem jak :sciana: :rozwal: |
Chodziło raczej o czas i zanieczyszczanie planety tymi płytami :P
Sam projekt jest ok ,bo tacy zapaleńcy są potrzebni ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
A jeszcze taniej emulować na PC. Jak już w tym kierunku podążamy... ;P W tego typu projektach nie chodzi o opłacalność tylko o sposób uruchamiania gier z nowoczesnych, tanich, łatwo wymienialnych nośników (jakim jest właśnie karta SDHC).
Dlaczego miałoby być awaryjne? Tam nie ma niczego co się może zepsuć inaczej niż ze starości. - - - W testowaniu kodu jest bezużyteczne. Od tego są emulatory na PC i caetla na flashkarcie (chociaż nie wiem czy dziś jeszcze można dostać coś na comlink). |
Ja widzę przydatność PSIO w aspekcie testowania swojego kodu ,lub testowania swoich dodatków/poprawek w istniejących grach ,testowanie tłumaczenia bez nagrywania płytki ,wiem teraz są emulatory i mój wywód stał się bezsensowny lol2
|
A taniej wyjdzie kupić uszkodzoną ps2 slim http://goo.gl/AWQcwU. W tej akurat laser wymienić wgrać Free McBoot i wlutować Modbo 4.0 na it7.pl było podajże 18 zł+wysyłka no i jeżeli to koniczne zabezpieczenie fix+nowy laser i okablowanie. Czyli około 60-80 zł. Więc i tak tanio jak na kupno uszkodzonego ps2. A dlaczego slim nie wiem sam jakoś wole slimy i są części tańsze. I jak kogoś to interesuje to Najlepiej Slimy 9000x lub 7500x (a jak faty to 5000x) ;). A do tego dochodzi nam jeszcze Open ps2 Loader. Wymieniać można długo gdyż programy są darmowe.
Odpowiedź wg mnie: Czy warto Kupić to cudo ? I tak i nie. W psx'a w tych czasach nie warto inwestować i żeby wydawać 450 zł na akcesorium to taniej wyjdzie kupić nowy laser i płyty albo jak wspomniałem Ps2 lub Ps3 i zainstalować np: ode cobra które kosztuje około też 450 zł. Dla mnie era psx'a się skończyła tak jak kiedyś lubiłem na tym grać to teraz już nie. grywalności i grafika mnie zniechęciły... A i trzeba dodać, że to cudo może (a nawet chyba będzie) awaryjne. I nie mogłem dać edytuj do tamtego postu !!! :P |
Maskara...k***a jaką cena.
|
To już wole grać na ps2/ps3 w gry z psx'a .Trzeba mieć niezłe parcie na gry z psx'a ,aby tyle wybulić :)
|
No to czekać, aż sprzedaż używanych konsol pójdzie w górę, razem z ceną, tak jak to było z pegasus IQ-502. xD
|
Niby tak, ale spójrzcie na to tak: dla nas jest drogo bo mało zarabiamy (taki Everdrive N8 do pegaza to około 300zł), gość poświęcił na to sporo lat i musiał mieć drogi sprzęt.
- - - Lutowanie jest nieuniknione z tego co wyczytałem w FAQ. |
To coś trzeba lutować? Z założenia miało być solderless dla konsol z parallel port.
|
450zl lol2 pogielo tych ludzi , az jeszcze raz zrobie emotionka lol2
|
Łoo, 450zł. Ostro pojechali z ceną.
- - - Tak, niestety wolniej, a czasami potrafi nawet szarpnąć. ffg nie daje znaku życia ani na komunikatorach, ani via mail, od dawna nic nie wydał, raz na rok coś gdzieś napisze, więc możemy chyba przyjąć że przestał działać. ;( |
Czyli na ps3 taki np.Crash działa inaczej ,wolniej /szybciej od tego na psx'a ?
Nie zauważyłem różnicy :P Ps:Znowu pytanie o starego wyjadacza ,ffgriever jeszcze działa na scenie ,stare wygi wymierają . |
No i z tego co jest na stronie, jutro będzie można złożyć preorder.
|
A niektórzy czekają na wersję finalną, w pełni działającą. ;}
|
Niektórzy już dawno mają prototyp i grają.
|
To była ironia bo minęły przecież 2 lata... :P
SCPH-9xxx też nie mają tego gniazda. ;] |
Ja niecierpliwy :P chce wiedzieć, bo warto bedzię to kupić i czekam na premierę tego "dodatku do ps1 Fat". Dobrze, że nie mam PSONE :D
|
Wg. ich strony 97%. Jeszcze ze dwa lata i będzie razem z "MC2SD". Coś ty taki niecierpliwy? :D
PSX'a mam spakowanego. Straszny leń ze mnie, jak nikt Ci nie poda to spróbuję się poświęcić. |
Czy to można już zakupić ? Bo z czego widzę ma stronie są dalej BETA Testy. A i mogły by mi ktoś podesłać wymiary Zaślepki Parreli ?
|
http://www.youtube.com/watch?v=gE9J4g5TYPw
Wygląda na to że dość szybko poradzili sobie z problemem wolnego doczytywania. |
Najwięcej ze wszystkich emu na konsolach. Porty emulatorów wykonane przez xport-a to majstersztyk. Nie ma zresztą lepszej konsoli do multimediów i emulacji.
Ale temat jest o czym innym. ;) |
A w***322;a***347;nie - leci do mnie pierwszy iX, czy emulator PCSXbox posiada jakie***347; opcje filtrów typu rozmycie tekstur czy co***347; w tym stylu?
Cie***380;ko w chwili obecnej znale***378;***263; mozliwosc grania w gry PSX bez prze***380;ycia traumy na LCD :). Granie na emu na PC to nie moja bajka. |
To nie jest problem z "przesyłaniem sygnału RGB" tylko z algorytmami jakie stosuje TV do skalowania obrazu.
Gry na PSX wyglądają tak samo na nowych TV, zarówno na PSX jak i PS3 (na PS3 nawet gorzej bo ona dodatkowo sama skaluje w dość niezręczny sposób + domyślnie włączona opcja rozmazywania tekstur). |
@Y2J
Zawsze możesz sprawdzić na telewizorze plazmowym, LCD są niegrywalne jeśli chodzi o przysyłanie sygnału przez RGB, z drugiej strony PSX nie wymaga bóg wie jak dużego telewizora CRT, 21 calowy w spokojności starczy. Ja osobiście widzę w całym PSIO inny potencjał. Zrobić działającego PSX'a/PSone z PSIO do auta. Tak wiem, mogę podłączyć tam x360, x1, ps2, ale zawsze chciałem PSX. Lasery są żałośnie słabe, zresztą chyba nawet wersja .net yaroze po wywiezieniu z fabryki i podpięciu do auta, przy jeździe na polskich drogach miałaby problemy z odczytem. Nie mówiąc o wyskakiwaniu płyt z zaczepów. PSIO nadaje się idealnie do takiego projektu. Loadery z ps2 nie czytają obrazów z psx'a (nie mówie o emulatorach, bo tam jedyna gra w która mogłem płynnie grać to pierwszy Crash, ale nie testowałem za wiele), Xbox emuluje PSX względnie dobrze (taki resi3 w 60 FPS'ach to cud miód), ale też nie perfekcyjnie, zresztą nie o to tu chodzi :D W każdym razie taka zabawka to sporo możliwości, czekam niecierpliwie na jej premierę, jestem tylko ciekaw z jaką wyskoczą ceną. |
Zaglądam co jakiś czas, śledzę z ciekawością i trzymam kciuki chociaż i tak wiem już że PSIO nie kupię. Po prostu nie ma pod co już podpiąć dzisiaj tego PSX'a, ostatnio testowałem na moim LCD przez kabel RGB - kolory fajne ale pikseloza straszy. Suikoden II wyglądał całkiem dobrze, jedynie portrety troszkę rozpikselowane ale już taki Resident Evil 3 naprawdę słabiutko - szczególnie tła - i obniżenie ostrości do 0 nic tu nie pomaga. Nie mam też zamiaru obstawiać pokoju jakimś wielkim starym CRT, to już dla mnie przesada. Poza tym koszt PSIO + karta SD minimum 64 GB + w miarę dobry CRT - to już wolę za jakiś czas wyłapać PS3 po obniżce cen (o ile kiedyś w ogóle do tego dojdzie ;) ). Dlatego zostanę przy emulatorze, a szkoda bo powiem Wam że jak ostatnio wyciągnąłem PSX'a do tych testów (po wyczyszczeniu lasera z trudem ale czytał płyty!) to aż się miło zrobiło na sam widok :) Sama grafika mimo że rozpikselowana jakaś bardziej urokliwa niż przez emulator (miałem włączony ten sam moment w Suikodenie II i przełączałem sygnały żeby porównać). Szkoda ale co zrobić.
Mimo to trzymam kciuki za projekt i będę dalej śledził z zaciekawianiem. Oglądając filmik sam pomyślałem że jeszcze pewnie trochę to potrwa ale jeśli faktycznie około roku to biorąc pod uwagę poziom podjarania osób oczekujących za chwilę może się to przerodzić to w falę stękań i narzekań. Ciekawe co autorzy mają na myśli poprzez 'coming soon' :) |
Cytat:
|
Ale wiesz o tym, że to potrwa pewnie jeszcze z rok? ;)
|
Niech to wreszcie dadz***261; do sprzedazy za normalna cen***281;, bo juz szczerze mówi***261;c nudne sie to robi.
|
|
Cytat:
|
Mam NOWE NA jak masz wątpliwości mogę wysłać fotki ZAPAKOWANE FABRYCZNIE z płytą i książeczką. Kupuje zawsze przedmioty od Kolekcjonerów którzy posiadają dość duże ilości.
Tu masz za 90zl nówkę http://www.ebay.com/itm/Sony-Network...item460e59b529 Co do PSIO to chyba nie wiesz że przez cały czas projektu na ich stronie każdy zainteresowany mógł wpłacić dowolna kwotę na rozwój projektu. Szczuru dysk twardy mam NOWY nie ma opcji że dysk jest uszkodzony, poza tym testowałem gry tez na innym dysku i jest dokładnie to samo. Obrazy tworze z oryginalnych płyt z mojej kolekcji. |
Cytat:
Cytat:
|
Sądzę, że 300zł z wysyłką to jest cena na którą należy się ustawiać. Nie sądzę aby sami trawili te płytki w garażu i lutowali na nich cuda.
@Kolekcjoner To może fragmentacja? ;) |
Nowy NA od SONY? Chodziło Ci chyba o cenę na rynku wtórnym, right? BTW po co Ci parę sztuk?
Wracając do PSIO, ciekaw jestem ile pieniędzy twórcy włożyli w ten projekt oraz jakie będą koszty produkcji. Na pewno nie robią tego charytatywnie ani z poczucia misji ;) dlatego obawiam się że 150 zł to byłby zbyt piękny scenariusz. |
Moim zdaniem cena będzie niska koło 50-150zł biorąc pod uwagę, że nowy NA od SONY można dostać za 150zł a ja akurat mam parę sztuk.
|
Ciekawa sprawa ale i tak nie ma to startu do ePSXe. Ja mam się o tyle dobrze że używam telewizora z funkcją monitora, co innego jakbym miał jakiś mały, osobny do komputera. Jedyne co siada to 'authentic PlayStation experience' ale co zrobić ;)
Czekam na ujawnienie ceny PSIO, coś czuję że nie będzie za wesoło w tym temacie. |
szczuru Bardzo ciekawy emulator, szkoda tylko ze kompatybilność mała.
Wczoraj testowałem jak chodzą gry Ps2 z HDD. Już kiedyś tu na forum pisałem, że gry nie chodzą mi płynnie. Myślałem ze to wina HDD wiec kupiłem nowy dysk ale to samo a nawet gorzej! Prawie każda gra traci klatki przez co płynność miejscami jest tragiczna. Ja już nie wiem czy to wina dysku bo testowałem tez na innych Ps2 i to samo. Jedyne gry które chodzą bez problemu to takie gdzie plansza/poziom wgrywa się raz. Takie gry jak Tomb Raider Legend czy Underworld lubią się zawieszać mimo ze są na listach kompatybilności. Ale te same gry z płyty chodzą elegancko... wiec albo wina HDD albo NA. Berion mogę Ci pożyczyć moje NA to przetestujesz bo ja już nie mam sil. |
|
Perspektywa ponownego odpalania gier bezpośrednio z PSX'a piękna ale coś czuję że entuzjazm opadnie wraz z ujawnieniem ceny. Druga sprawa, z CRT został mi już tylko 14 calowy TV w kuchni, żaden fun grać na takim maleństwie. Chyba jednak zostanę przy emulacji gdzie mogę dostosować rozdziałkę pod LCD.
|
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Do PS2 to na pewno nie podłączysz.
|
Już za niedługo będzie można kupić to cudowne urządzenie.
Jak już wyjdzie Psio na Ps1, będą myśleć nad podłączeniem tego do Ps2 bo nie każdy dziś ma Ps1. http://psio.com.au/news.html http://psxdev.net/forum/viewtopic.ph...8277a85fe01bcb |
A to złamasy no :'(
Ehh... A kij im w dupę, jak tacy mądrzy to niech sami się męczą. A jak!!! :D |
A mnie olali. Jakby ktoś się pytał. ;)
|
Proszę Państwa mam całkowicie czerstwe wiadomości, bo z dnia 4 września Roku Pańskiego 2012... :P
Otóż...??? Proszę sobie przeczytać... :D The PSIO Prototype 1 PCB is in the works. Donations would be really useful at this stage :) Pewnie większość zainteresowanych już to przeczytała, ale też jest dużo takich, którzy tego jeszcze nie widzieli, a chcieliby coś o tym wiedzieć. No więc jak chcecie, żeby projekt ruszył z kopyta to szykujcie kasę :) Bez przesady styknie im złotówka od osoby. |
To akurat dość ciekawy pomysł. Pod parallel masz dostęp bezpośrednio do szyny (a więc do CPU, RAM). Możesz tam podłączyć dodatkową pamięć, która jest mapowana na wirtualny zakres i widoczna z głównego CPU (więc nic nie ogranicza samych gier - nie zabierasz im miejsca). Do tego w obrębie tej przestrzeni może się wykonywać program (wszystkie action replaye i inne). Oczywiście gry z libcryptem to blokują, ale uniwersalne cracki to przecież nie problem. Jedyna rzecz to podmienienie w biosie syscalli odpowiedzialnych za dostęp do cdromu oraz zadbanie, żeby przechwycone zostały także bezpośrednie odwołania do cd (albo patchowanie samej gry przy uruchamianiu, albo takie ustawianie breakpointów, żeby wywalały przy odwołaniu do obszaru cdroma - choć wtedy trzeba by było także zatroszczyć się o transfery DMA z danymi CD - i jedna i druga metoda ma swoje plusy i minusy... a może wpadli na coś jeszcze lepszego). W każdym razie ma to szanse być kilkakrotnie szybsze od dostępu na CD (nie za wiele, bo ograniczeniem będzie tutaj CPU konsoli, który jeszcze musi wykonywać inne operacje - teoretycznie mógłby być odczyt na poziomie około 3.5MB/s, czyli ~CD x24, ale podejrzewam, że będzie to 3 razy mniej). Nie będzie to tak kompatybilne rozwiązanie jak w przypadku tego, co chciał zrobić marcepan (czyli sprzętowo podpiąć się pod sygnały idące do cd), ale to też niezły pomysł.
|
Póki co nie odpisali. Jest lato i pewnie jedyne ich obecne menu to terminal PC. ;)
|
Halas19 od dłuższego czasu nie pisałem z ludźmi of projektu ponieważ ostatnio ostro wciągnęła mnie konsola Wii ;) a przyjemność z grania jest na prawdę wielka.
Ps. Parę dni temu zamówiłem pada do Ps2 a zamiast tego pada przyszedł pocztą Dual schock 3 w dodatku oryginalny a nie jakaś podróbka. Sprzedawca musiał być nieźle naćp... żeby pomylić takie pady. Oszczędziłem dzięki temu ładne 150złk***a |
Nooo i to ja rozumiem, stare giercownie... swój chłop jesteś Kolekcjoner!!!
Nie to żebym miał coś do nowości, ale mogliby się trochę starać. Chociaż w sumie, ktoś może powiedzieć, że my to tak lubimy bo graliśmy w to za dzieciaka i podobać się nam będzie zawsze - tak jak z łażeniem po drzewach - dobra straczy tego szitu... A tak bez kitu, to wie ktoś coś nowego... ostatnio żyłem trochę poza światem (dużo trenowałem browarnictwo :D). Kolekcjoner - ty pisałeś, że jesteś z ludźmi od PSIO w kontakcie; coś się zmieniło/ruszyło konkretnie?? Berion - napisałeś, że zaproponowałeś im pomoc przy projekcie GUI do tego cuda; ciekaw jestem czy jak włączymy konsolę z podłączonym PSIO, to przeczytamy że maczałęś w tym palce ;). PS. Jeżeli coś wiesz więcej to też chcielibyśmy wiedzieć :D. |
Halas19 masz rację. Najlepsze są gry old-school'owe, miały dusze a dzisiejsze gry poza grafiką nie mają tego czegoś. Ten kto zaczął grac od PS1 ten zrozumie.
Ja swoją przygodę zacząłem od Commodore 64 i gry wcale nie były złe, grafika wtedy nie była ważna i do dziś nie liczy się dla mnie grafika tylko przyjemność z grania. Marzeniem posiadaczy PS1 jest włożenie do konsoli dysku twardego zamiast płyty ;) Myślę, że na PSIO znalazło by się min. 100 000tys. kupców. To i tak mała ilość osób skoro konsola się sprzedała ponad 70mln egzemplarzy. |
@misiozol
Co mi po PS3 jak na nim Spyro zwalnia (!), napęd jest jeszcze gorszej jakości niż ten w PS2kach, kosztuje kilkaset złotych i posiada blokadę regionalną? Popstation idealny też nie jest, a samej PSP brakuje drugiego analoga i dwóch triggerów przez co wiele tytułów z PSX wymaga przeszczepu palców. Zresztą emulacja PSXa wciąż pozostawia bardzo wiele do życzenia nawet na x86. Pudło. ;p |
Cytat:
Ja raczej podzielam pogląd Beriona, że jest to fajna sprawa... fakt ogromnego powodzenia mieć nie będzie, bo: Primo - sporo ludzi ma PS3/X360/dobre kompy i nie interesują ich jakieś stare rozpikselowane gry, które według nich są gównem w porównaniu do jakichś "za***istych" np. Final Fantasy XIII :haha: (imo FFVII/FFIX/CC/PE rules).. Secundo - właśnie; jak sam zauważyłeś ludzie używają (jeżeli jarają ich gry ok. mające 15 lub więcej lat) emulatorów, które jak słuszenie również zauważył Berion, długo jeszcze nie będą w stanie emulować idealnie lub w przypadku części fajnych tutułów choćby dobrze (np. MGS/CTR/GT/ prerenderowane tła w grach odpalanych na ePSXe to kaszana). A wiesz... nie każdy chce wydawać kasę na PSP, żeby grać na niej tylko w gry z PSX'a... bo z pewnością jak sam wiesz wielu dobrych tytułów na PSP nie ma (strali się jak zwykle tylko giganci przemysłu... a i też nie zawsze) PS. nie to żebym miał coś do pomysłu grania w PSX na PSP, ale konsola stacjonarna ma coś w sobie z takiej fajnej, powiedzmy rodzinnej rozrywki(jak kiedyś się siadało przy Pegazusie, i ze starszymi cisnęło się w "kaczki":D) imo. PSP jest trochę dla maniaków/ no life - musi rypać nawet poza domem. Nie wiem czy ta argumentacja wydawać się będzie komuś przekonująca, ani czy moje stanowisko w tej sprawie słuszne (imo. jest słuszne:D).Ja poprostu lubię old-school'owe gry/konsole i wogle wszystko w starym dobrym stylu, bez tandety i wszechobecnego dzisiaj badziewia. Fakt, granie z dysku/SD na PSX nie jest zbyt tradycyjne, ale jak ma się laser zjechany to jakoś radzić sobie trzeba... |
Jak dla mnie PSIO to taka troche utopia zakladajac ze kazdy posiada PS3 albo kompa i moze swobodnie zaemulowac na kompie psx ba mozna zaemulowac psx na PSP fat ktorego koszt to 100-200zl to tak jak wywazanie otwartych drzwi ale co tam sa zaplency kto wie moze kiedys z tego wyjdzie kolejny apple albo microsoft ;)
|
Halas19 czytaj dokładnie ich stronę. Jest tam Donate czyli każdy może wpłacić na ich konto pieniądze. Wystarczy, że każda osoba wpłaci 1zł ;) a z pewnością projekt nabierze szybszego tempa. Już dużo ludzi im wpłaciło, dlatego projekt szybko nie upadnie.
Transfer z parralel z tego co czytałem jest szybki. PSIO będzie przypominało przystawkę Action Replay. |
Cytat:
Nie pomyślałem o tym. Napisali, że żenią to z mobo, więc myślałem o czymś na niskim poziomie (w takim razie ciekaw jestem w jaki sposób chcą uruchamiać z tego gry). Cytat:
Cytat:
- - - Zaoferowałem im pomoc przy projekcie GUI. |
Ja tam wolałbym uniknąć jakichś kombinowanych podłączeń i grać sobie poprostu wygodnie (mój kumpel mówi, że PS2 z HDD to już kombinacja, a on sam ma Swap Magic...).
A właśnie, z jakiego gniazda korzystać ma PSIO, jakoś tego nie doczytałem... Mi najbradziej prawdopodobne wydaje się Parallel. Tylko pytanie czy transfer będzie wystarczjący, żeby gra była płynna. Ciekawe czy chłopakom nie zabraknie kasy na projekt albo czy właśnie ciulowie z Sony nie wytoczą im jakiegoś procesu, jak było z HDL. |
Oficjalna strona http://www.psio.com.au/
Na razie trwają prace nad SD ale finalna wersja ma być jako HDD i SD. 200zł to jest tyle co nic, w tej cenie zazwyczaj masz jedną grę, 3 pady itd. W sumie 100% kompatybilny emulator masz w PSP. Znajomy z PSP zrobił konsolę, którą podpina do TV a kabel z pada od Ps2 ma wlutowanego do płyty głównej i sobie gra w gry z PsOne;) Gdzieś wyczytałem, że będzie też projekt takiego czegoś ale do Dreamcast. |
Linku do strony nie mogłem podać bo mam za mało postów - trza mieć 10.
Większości ludzi w PSone, obsługa mediów raczej nie jest zbyt potrzebna (DVD można mieć za grosze, odtwarzacze mp3 w każdym telefonie), właśnie najlepszym smaczkiem jest to granie z HDD albo z innej pamięci przenośnej (zależy co wykombinują w finalnej wersji). To byłoby coś... Byłoby fajnie znów usiąść z bratem albo z kumplami (multitap) i przycisnąć w CTR'a albo Crash Bash'a, to była świetna zabawa!!! Nie wiem jak to robił Marcepan, ale chyba projekt solowy... W tym przypadku projekt może mieć większe szanse bo zajmuje się tym grupa ludzi. Jeden ma pomysły napędzajc tym samym innych i jakoś się kręci, a praca solo może nurzyć kiedy są niepowodzenia albo brak efektów. Mam nadzieję, że uda im się... chciałbym zobaczyć minę szefa SCE jak zobaczy taką maszynkę. Jakby projekt dotrawał do końca, martwiłaby mnie popularność urządzenia, dzieciaki PSX'a nigdy nie widziały, a na nośnik CD patrzą pewnie jak na kasetę VHS. A ci co mieli PS'a mają już co najmniej 18 lat i już mogą nie być tym zainteresowani. Wielu raczej gra na kompach albo ma PS3 i kichają na starego PSX'a. Cena też może być odstraszająca, jak sam napisałeś minimum 200zł, to dość sporo. Ja na Alledrogo kupiłem swojego PS2 v3, z kablami, Sony MC i dwoma oryginalnymi DS2 za 100zł. Ogólnie projekt jest fajny i podziwiam ich, bo mają inicjatywę, tylko szkoda bo chyba nie będzie miał, aż takiej popularności (chyba że robią to z pasji)... |
Halas19 nad PSIO na prawdę trwają ostro prace. Sam jestem w stałym kontakcie z tymi osobami. Nawet na moim Ps Dev-Kit będzie działało to cudo.
Szkoda, że musimy poczekać do 2013. PSIO będzie podłączane z tyłu konsoli jeśli nie masz tam tego wejścia będziesz musiał zakupić konsolę, która je posiada. Mam tylko nadzieję, że SONY nie będzie miało problemu. BERION MP3 były na PS1 od zawsze, jedynie trzeba było dokupić takie coś podobne do Action Replay sam to posiadałem, a nawet mam jeszcze magazyn o tym cudie. Jak znajdę gazetę to napiszę jak to się nazywało. Znalazłem stare PSX Extreme w którym jest opisane MP3 Player dla psx. Specjalna przystawka do Playstation, dzięki której można odsłuchiwać pliki MP3. Przystawka nazywa się MP3Station. Po włączeniu konsoli ukazuje się nowe menu. 59 dolarów kosztowało to kiedyś. |
Kilka lat temu niejaki Marcepan miał podobny plan, ale spełzł on na niczym. Trzeba by nie tylko oprogramować ten kontroler, ale i napisać nowy firmware konsoli.
- - - Podawaj adresy stron z których cytujesz. ;) Cytat:
Jak jest z muzyką to nie wiem. Myślę, że 21KHz, jaki bitrate nie wiem. O *.mp3 zapomnij (za słaby procek). Także w tej materii emocje radziłbym ostudzić. Mam nadzieję, że uda im się przynajmniej zrealizować plan w kwestii VODD i VMC. Cytat:
Cytat:
Nie ma emulatorów, które emulowałyby daną platformę na poziomie tranzystorowym i pewnie bardzo, bardzo, BARDZO długo nie będzie - i do tej pory nie będzie emulatorów, które w 100% emulują daną konsolę. Do tego czasu zawsze więc będą jakieś niedociągnięcia, przekłamania itd. i do tego czasu, przynajmniej dla mnie, sens utrzymywania sprawnej konsoli zawsze będzie. Cytat:
|
Project PSIO, czyli PS1 SD Card Hack
Nie wiem czy ktoś z was o tym słyszał, ale na razie nikt jeszcze chyba nie pisał. Chodzi o projekt PSIO, miałby to być sprzęt, który rozwiąże wszystkie problemy posiadaczy PS1 z uszkodzonym laserem. Oprócz tego, że byłby w stanie uruchomić gry z HDD lub docelowo kart SD, mógłby odtwarzać filmy, muzykę i zdjęcia. Jak o tym przeczytałem pomyślałem, że to jakiś kosmiczny sprzęt (nadal tak myślę). Nie wiem czy PSX może mieć tak wielkie możliwości, ale nigdy nic nie wiadomo... Dla zainteresowanych trochę tekstu...
Project PSIO is a way to back up your PlayStation CD-ROM's, preserve them, and let you play them directly from either a SD card or HDD. This will decrease load times dramatically, as well as improve the overall performance of the console. Some highly important benefits, are that it will lengthen the life of your CD-ROM drive in the PlayStation 1, and reduce disc read errors, choppy music/audio, freezing, delayed frame rates and loud drive mechanical noises. Gdyby TO doszło do skutku to byłoby coś:fiu:. Sam byłbym tym zainteresowany, bo mam PSone i PS2 z laserem typu trup, a korzystanie z ePSXe jest dla mnie jak jedzenie lizaka przez papierek (poza tym nie emuluje idealnie np. MGS, CTR). A korzystanie z PS2PSXe w wielu przypadkach (jak do tej pory) mija się z celem. Może jestem zbyt wielkim entuzjastą i wielu może napisać, że to pewnie jakiś "shittt!!!", albo nic z tego nie będzie. Lecz, gdyby to się udało i działało jak należy, a w dodatku nie kosztowałoby majątku to byłoby lepiej niż za***iście. To tyle... Pomarzył sobie człowiek... Chętnie dowiedziałbym się co o tym myślicie, w końcu dla posiadaczy PSX'a to chyba jest interesujące. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:02. |