Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jaki DVD Rom kupic? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jaki-dvd-rom-kupic-9122/)

skris66 23.07.2002 20:35

Jaki DVD Rom kupic?

Jak w temacie,jaki DVD rom jest najpraktyczniejszt tj.
oprocz odczytu plyt DVD i CD bylbynajlepsz do wspolpracy
z nagrywarka:robienie obrazu plyty,odczyt subkanalow,SD
oraz najmniej awaryjna? LG,Toshiba inne propozycje

ZiP 23.07.2002 20:51

Toshiba jest the best. Najlepiej ze wszystkich potrafi robić obrazy dysków, kopiować zabezpieczenia, odtwarzać - robi wszystko, tylko nagrywać nie potrafi. LG to jedna wielka pomyłka - jeśli kupisz LG, to pożałujesz.

Yahol 23.07.2002 21:48

Co do LG - to się nie zgadzam:P , ale chiba Toshiba, to jest to:-D

SoBal 23.07.2002 22:03

:) podobaj± mi się wasze opinie, bo własnie koncze pisac test, jezeli moge prosic uzytkownikow 16x dvd takich firm jak (pioneer, lg, liteon, toshiba, asus, sony) o opinie, to byle szybko, bo jutro przed 14:00 art musi byc skonczony.

Yahol 23.07.2002 22:38

Kurcze, nie wiem co ci napisać! DVD LG - działa, cichy, nieśmiały...? co więcej. Może coś podrzuć, jakiś pomysł, albo co?

SoBal 23.07.2002 22:43

chodzi mi o to jak napędy sprawuj± się w praktyce, na razie potweirdiły się przeczytane jaki¶ czas temu przezemni na sieci informacje np. o zawieszaniu sie napędów asusa, może cos wolno zrzuca audio, albo pracuje inaczej niz powinno.... sam nie wiem, produkujcie sie :)....

-Sid-The-Rat=> 23.07.2002 22:58

no wiec mam DVD lg 16x

dziala, to mozna o nim powiedziec na pewno

nawet wiecej, dziala w BARDZO nie sprzyjajacych warunkach (chodzi o temperature i kurz) i ciagle dziala

cichy nie jest, wydaje takie chroboczace dzwieki po wsadzeniu plyty - im WOLNIEJ sie obraca tym dzwiek jest glosniejszy, jesli kogos to dziwi polecam rozkrecenie tego cuda i podziwianie mysli technicznej i sposobu wykonania stabilizatora dla plyty - nic dzienego ze LGki potrafia rozrywac plyty na kawalki...

ma jakies cos do poprawniejszego zrzutu CDAudio czego nie ma moja nagrywarka (EAC sie plul ze DVD bedzie lepiej zrzucalo audio niz moj TDK 12x...) (raczej nie chodzi tu o 'accurate audio stream')

potrafi raportowac damaged sectors (Nero CD Speed)

calkiem ladnie chodza z niego 'kopie zapasowe' gier robionych z uzyciem amplify weak sectors (TDK 12x) i bez (LG 32x)
pracuje w PIO-4 (nie udalo mi sie go zmusic do UDMA, buu..) ale i tak jest przyzwoicie szybki

na temat wygladu sie nie wypowiadam bo jestem facetem

ach, trzeba mu bylo wsunac do obudowy kawalek zlozonej w kostke gazety zeby w wibracje nie wpadal..., to taki hardwawre tweaking :)

kosztowal mnie cos kolo 220 zeta (po znajomosci, ale legalnie)

Yahol 23.07.2002 23:09

Kurczę, aż sprawdziłem, na płycie VIA, po zainstalowaniu 1-4, chodzi w DMA!, jest cichy!, pracuje w trudnych warunkach, kurz - temperatura (nie wyłączam kompa od 23 dni), nie wibruje - jest zamocowany na 3 wkrętach!, zrzuca idealnie!, audio - bez zarzutu, zniszczył tylko jedną płytę -Heroes3, wybuchła przy instalacji. Ma nieco luzu na tacce, ale bardzo go lubię i nie zamienię na nic innego! Pracuje jako SS, SM jest CDRW LG! Reszta to jak wyżej, aż taki fachman to ja nie jestem:-D

Sopel2 23.07.2002 23:47

Nawet nie wiecie, jak to śmiesznie brzmi "wybuchła przy instalacji" Jak gdyby to było całkiem naturalne i normalne:-D :-D :-D Uśmiałem się jak nigdy ;) Ja mam cdrom LG od 3 lat i chodzi nieźle, ale nic tam nie wybucha ! :)

Yahol 24.07.2002 00:17

[QUOTE]Sopel2 napisa***322;(a)
[B]Nawet nie wiecie, jak to śmiesznie brzmi "wybuchła przy instalacji"

Dobra: korekta - rozsypała sie w drobny mak! Teraz dobrze?
Nie kupuj u piratów - nie będziesz miał takich niespodzianek!
Na plus mogę tylko zapisać to, że napęd wyszedł z tego bez szwanku!

I co? Ten się śmieje ostatni - kto ma spózniony refleks
:-D :P

neig111 24.07.2002 06:55

a jak jest z obsługą formatów np.SVHS, a może to już nie te czasy kiedy brak było obsługi niktórych formatów.

Macio.Men 24.07.2002 10:52

Yahol - mój CD-ROM LG 40x CRD-8400B (kupiony w komisie, a mam go ze 3 lata chyba, to ile on ma na serio :) ), rozwalił 3 płyty i jedną "zmielił" na drobny mak. I DZIAŁA! Jest nie do zdarcia, aha, 2 płyty wyszły od niego pęknięte, znaczy nie połamane, tylko małe pęknięcie - nie ryzykuje połamania :). Jednak czegokolwiek LG nie polecam - nooooo, może poza nagrywarką 16x/10x/40x - jak już ktoś się upiera.

-Sid-The-Rat=> 24.07.2002 10:53

SVHS - tu (chyba) standard zapisu na TASMIE magnetycznej a nie na plycie... a moze potrzebujesz magnetowid? :)

Yahol - mylisz DMA z UDMA - brzmia podobnie a to jednak nie to samo, naturalnie moge u siebie (plyta ASUS P4T) wlaczyc DMA dla DVD LG16x, bo niby czemu nie, jednak tryb transferu to ciagle PIO-4 a nie UDMA 4...

dARIO! 24.07.2002 10:54

Ostatnio zamieniłem Toshibę 1612 na LG i wcale nie żałuję.
1) LG - większa prędkość zrzutu DVD na HDD
2) Toshiba zatrzymywała się podczas odczytu płyt i przy oglądaniu filmów pojawiały się stopklatki (z tego co wiem kilka osób miało ten sam problem z Toshibą)

Polecałbym natomiast DVD Sony :)

Yahol 24.07.2002 11:05

LG - GÓRĄ:-D
Mam DVD - LG
Nagrywarkę - LG
Monitor - LG
Breloczek do kluczyków - LG
Koszulkę z logo - LG

i wszystko działa:-D

chodziło mi rzeczywiście o DMA a nie UDMA sorry!

Nigdy SONY - dziadostwo jest tak delkiatne, że strach się do tego dotykać! 3x wymieniałem u sąsiada zanim trafił dobry egzemplarz!

dARIO! 24.07.2002 11:22

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Nigdy SONY - dziadostwo jest tak delkiatne, że strach się do tego dotykać! 3x wymieniałem u sąsiada zanim trafił dobry egzemplarz!
8-) Zastanów się, może nie Sony delikatne - tylko Ty NIEdelikatny. ;p U mnie chodziło bez zarzutów ... i ta prędkość rippowania DVD 8)
Potwierdzam NIGDY nie miałem problemów z LG!

Yahol 24.07.2002 12:11

Ilość załączników: 1
Jestem delikatny:P
A Sony jest naprawdę bardzo czuły na wszelkie zanieczyszczenia, wstrząsy itp...

-Sid-The-Rat=> 24.07.2002 12:18

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
LG - GÓRĄ:-D
Mam DVD - LG
Nagrywarkę - LG
Monitor - LG
Breloczek do kluczyków - LG
Koszulkę z logo - LG

DVD LG 16x
Nagrywarka LG 32x
Radio w samochodzie Goldstar (LG to Lucky-Goldstar)
stary odtwarzacz CD - Goldstar

niesety koszulki nie mam a szkoda... skad ja wziales?

Yahol 24.07.2002 12:23

Tylko nikomu nie mów!
Kupiłem na Stadionie 10-lecia! (obecnie Bazar Europa:-D )

Zetoxa 24.07.2002 12:30

... ja mam narzeczoną LG, jest bardzo dobra :* :* :*

SoBal 24.07.2002 12:32

no dobra, macie posmak tego testu - wygl±da na to że skoncze go dopiero za tydzien - link bedzie aktywny tylko do 13:30 dzisiaj, wiec jak chcecie cos powiedziec to patrzcie szybko... www.sobal.prv.pl/2/1.htm - jest troche bledow i literowek, ale na to nie zwracajcie uwagi

Yahol 24.07.2002 12:53

Oglądałem! Very Gites:-D
LG RULEZZZZZ!!!:P

dARIO! 24.07.2002 13:13

Cytat:

SoBal napisa***322;(a)
no dobra, macie posmak tego testu - wygl±da na to że skoncze go dopiero za tydzien - link bedzie aktywny tylko do 13:30 dzisiaj, wiec jak chcecie cos powiedziec to patrzcie szybko... www.sobal.prv.pl/2/1.htm - jest troche bledow i literowek, ale na to nie zwracajcie uwagi
Może jakiś teścik prędkości zrzucania DVD=>HDD ;)

-Sid-The-Rat=> 24.07.2002 14:13

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Tylko nikomu nie mów!
Kupiłem na Stadionie 10-lecia! (obecnie Bazar Europa:-D )

eh... ilez to ciekawych rzeczy czlowiek tam kupil, gwaizdke do rzucania (hiszpanska, z rdzewnej stali - niesamowita w akcji), plyte pink floydow gold edition na 24 karatowym nosniku (w sklepie kosztowala 17 razy wiecej), 2 pary oficerskich butow paradnych (sa niezniszczalne), palke policyjna model ton-fa (czy jakos tak) i dziesiatki (ba, setki) 'czystych' nosnikow CD

ale teraz mam siec, za to z kasa jakby gorzej i ceny poszly w gore, eh , lezka sie w oku kreci...

artura2 24.07.2002 14:27

Ok, po kolei SVCD no nie standard zapisu na tasmie tylko standard zapisu MPG2 na płytkach DVD, po drugie ja mam DVD 16x Samsunga i to jet rewelacja (cena jakośc).W porównaniu do LG to Samsung 2,5x szybciej zrzuca płytki (clonem np,). Coprawda w porównaniu do LG cd-roma, jeszce ostatnia uwaga: uważajcie jak wyciągacie (jest oczywiscie sposób ale to trzeba zaprezentowac) płytki z pudełek dośc czesto wyciągając płytke ciągnie sie za obrzerze natomiast srodek przywiera (po uzyciu siły srodek odskakuje z zatrzasku) i własnie wtedy powstaja mikro rysy.Te mikro pęknięcia po czasie są przyczyną rozpadku płytki na mak (powstają ogromne siły odśrodkowe przy rozpędzaniu płytek), coprawda nie wiem dlaczego LG przodują w rozwalce płytek ,może układ stabilizacji i rozpędzania płytek jest jakoś nie dopracowany.Acha jescze jedno Samsung wchodzi na prędkośc i stara się ją utrzymać natomiast LG rozpędza sie do dużych predkości i znich szybko rezygnuje-powoduje to duża niestabilnośc przy nagrywaniu w locie. Ocena pozostaje jednak rzecza subiektywna ale polecam Samsungi przynajmniej DVD.

dARIO! 24.07.2002 14:46

Cytat:

artura2 napisa***322;(a)
Ok, po kolei SVCD no nie standard zapisu na tasmie tylko standard zapisu MPG2 na płytkach DVD, po drugie ja mam DVD 16x Samsunga i to jet rewelacja (cena jakośc).W porównaniu do LG to Samsung 2,5x szybciej zrzuca płytki (clonem np,). Coprawda w porównaniu do LG cd-roma, jeszce ostatnia uwaga: uważajcie jak wyciągacie (jest oczywiscie sposób ale to trzeba zaprezentowac) płytki z pudełek dośc czesto wyciągając płytke ciągnie sie za obrzerze natomiast srodek przywiera (po uzyciu siły srodek odskakuje z zatrzasku) i własnie wtedy powstaja mikro rysy.Te mikro pęknięcia po czasie są przyczyną rozpadku płytki na mak (powstają ogromne siły odśrodkowe przy rozpędzaniu płytek), coprawda nie wiem dlaczego LG przodują w rozwalce płytek ,może układ stabilizacji i rozpędzania płytek jest jakoś nie dopracowany.Acha jescze jedno Samsung wchodzi na prędkośc i stara się ją utrzymać natomiast LG rozpędza sie do dużych predkości i znich szybko rezygnuje-powoduje to duża niestabilnośc przy nagrywaniu w locie. Ocena pozostaje jednak rzecza subiektywna ale polecam Samsungi przynajmniej DVD.
1. Coś namieszałeś z tym SVCD, bo przecież można to nagrać na CD-R, a nie tylko DVD-R
2. Z tym zrzucaniem to coś mi się niechce wierzyć, by to co Samsung zrzuci w 10 min. - LG zrzucał 25 min. !!!
3. Z uważaniem płytek to Ty uważaj skoro tak często Ci się rozsypują. Mnie się to jeszcze nie zdarzyło, a wyjąłem z pudełek pewnie z 0,5 mln. płytek :)
4. Oba napędy odczytują CD z taką prędkością, z jaką są w stanie odczytać. Nie sądzisz chyba, że Twój Samsung w jakiś magiczny sposób utrzyma prędkość, jeśli będzie przy niej błędny odczyt.
5. Naszczęście Samsung poprawił się w wersji x16 - ale wcześniejszych wersji stanowczo nie polecam.

artura2 24.07.2002 17:58

Odpowiadam na powyżej:
-ja nie wymyślam miałem Lgx52 i zrzucał płytke na hdd clonem około 6-7 min, mam Samsunga DVD x16 robi to samo ok 2-3 minuty (Płytki bez zabezpieczen 700Mb ale to chyba wiadomo, te same płytki zresztą sprawdzałem u kumpli teraz zresztą )
- wiesz co to jest SVCD ? gdzie ja podałem że to sie nagrywa w DVD-R, to format który widzą DVD stacjonarne nagrywamy to na konwencjonalnych krążkach cd-r ,to format mp2 a w dodatku o lepszej jakości pliku wynikowego w stosunku do VCD bo bitrare nie jest stałe jak dla VCD tylko zmienia sie dynamicznie(poczytaj lub sprawdz)
- czy ty myslisz ze ja wyssałem z palca o tych mikro pęknieciach, wszystko zależy od sposobu używaywania płytek i ich producenta( raczej typu)(niewierzysz to poczytaj co mówią sami producenci) i jescze jedno może nagrałeś ,5 mln płytek ale to nie czyni cie expertem w tym temacie (nie ilośc tylko różnorodnośc, pozatym fizyki nie oszukasz, policz sobie jakie tam są siły odsrodkowe, wystarczy kiepski mechanizm i juz gotowe)
- co do Samsunga to wiem że ma złą renome ale ta 16x jest nieporównywalna z wcześniejszymi modelami
- jeszcze jedno jak nie wierzysz to też poczytaj clon lepiej współpracuje z DVD niż cdromem oczywiście zależy jakim , ale tu jest przykład
Pozdrawiam i bez urazy ale ja nie wyssałem sobie tego wszystkiego z palca, więc jak odpowiadasz to pomysl bo wprowadzasz innych w błąd.

dARIO! 25.07.2002 10:25

To też odpowiem (dla artura2) :)
- ten test prędkości, to mam nadzieję robiłeś na kilku, a nie na jednej płytce :)
- gdzie napisałeś tu: SVCD no nie standard zapisu na tasmie tylko standard zapisu MPG2 na płytkach DVD
- nie twierdzę, że nagranie 0,5 miliona CD czyni mnie expertem. Ale skoro nie zdarzyło mi się ani razu by płytka się rozleciała w napędzie, a tobie zdarza się to tak często, że aż ostrzegasz przed tym to chyba nie najlepiej się z nimi obchodzisz,
- nawet jeśli DVD lepiej współpracuje z Clonem, to pytanie było Jaki DVD-ROM kupić?, a nie Kupić DVD czy CD
- nie twierdzę, że wyssałeś to z palca. Przeciwnie masz nienajlepsze doświadczenia, naczytałeś się różnych KomputerŚwiat itp., w życiu miałeś pewnie tylko to DVD Samsunga i bierzesz się za ocenianie innych :) Także wiesz - też bez urazy

-Sid-The-Rat=> 25.07.2002 10:52

a ja was obu grzcznie zapytam skad wam sie wzielo SVCD?

kilka postow przedemna jakis uzytkowik (neig111) zapytal czy te DVD obsluguja SVHS (sic!) a ja grzecznie odpisalem czy nie jest mu przypadkiem potrzebny magnetowid - przyznaje ze nie domyslilem sie ze chodzi mu o SVCD...

szkoda ze nie czytacie dokladnie innych postow

a jeszcze zapytam - te 0.5 mln plyt nagrales osobiscie - wkladajac krazki reka do nagrywarki czy naciskajac 'process' na maszynie w tloczni?

dARIO! 25.07.2002 15:11

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a ja was obu grzcznie zapytam skad wam sie wzielo SVCD?

kilka postow przedemna jakis uzytkowik (neig111) zapytal czy te DVD obsluguja SVHS (sic!) a ja grzecznie odpisalem czy nie jest mu przypadkiem potrzebny magnetowid - przyznaje ze nie domyslilem sie ze chodzi mu o SVCD...

szkoda ze nie czytacie dokladnie innych postow

a jeszcze zapytam - te 0.5 mln plyt nagrales osobiscie - wkladajac krazki reka do nagrywarki czy naciskajac 'process' na maszynie w tloczni?

- mnie SVCD wzięło się z posta artura2
- czytam inne posty tak dokładnie, jak tylko potrafię
- nie nagrałem 0,5 mln. płytek - tylko wyjąłem z pudełka :) kto tu czyta dokładnie ;p
- stwierdziłem, że nawet nagranie 0,5 mln nie czyniłoby mnie ekspertem ani nikogo innego
- więcej w tym poście już niebędę nic wyjaśniał, bo chodziło wszak oto Jaki DVD-ROM kupić ;) ;) ;)

artura2 26.07.2002 13:38

Pomijając to całe zamieszanie może faktycznie zle przeczytałem SVHS, a co do pytania jakie DVD kupicć wyjaśniałem dlaczego uważam Samsunga za OK. A jescze powiem ze mimo iz posiadałem LGx52 (które ma tendencje do rozwalki płytek) przez dwa lata mi nie "wybuchła" (apropo wcześniejszych postów) ani jedna płytka. Wiem poprostu że LG ma zła renome jesli o to własnie chodzi aczkolwiek to poza tematem DVD.;p

turtles 26.07.2002 23:37

to qrde jaki mam dvd rom kupic ??
w tych testach wypada najlepiej Sony DDU1621 a na forum wszyscy polecaja Toshiba SD-M1612. ???

-Sid-The-Rat=> 26.07.2002 23:46

Cytat:

dARIO! napisa***322;(a)

- nie nagrałem 0,5 mln. płytek - tylko wyjąłem z pudełka :) kto tu czyta dokładnie ;p

no wychodzi na to ze np. JA :)

a mam w zwiazku z tym jeszcze jedno pytanie - 0.5 mln to duzo, nawet bardzo duzo - co robiles ze to cie spotkalo? czyzby poligrafia? tlocznia? gielda? stadion? bardzo jestem ciekawy

dARIO! 27.07.2002 11:26

Cytat:

turtles napisa***322;(a)
to qrde jaki mam dvd rom kupic ??
w tych testach wypada najlepiej Sony DDU1621 a na forum wszyscy polecaja Toshiba SD-M1612. ???

Od początku polecałem Ci SONY
Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)a mam w zwiazku z tym jeszcze jedno pytanie - 0.5 mln to duzo, nawet bardzo duzo - co robiles ze to cie spotkalo? czyzby poligrafia? tlocznia? gielda? stadion? bardzo jestem ciekawy [/B]
Dlaczego? Po pierwsze napisałem pewnie z 0,5 mln - co dosłownie miało oznaczac, że bardzo dużo bo przecież nikt tego nie liczy. Po drugie chodzi o wyjmowanie z pudełka, czyli niektóre płyty po kilkadziesiąt razy tam i zpowrotem. Po trzecie to już z dziesięć lat jak wyciągam płyty z pudełek :)
Pozdrawiam;p

-Sid-The-Rat=> 27.07.2002 12:43

i stala sie swiatlosc...

dzieki d'Ario!

woitas 29.07.2002 13:14

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
Toshiba jest the best. Najlepiej ze wszystkich potrafi robić obrazy dysków, kopiować zabezpieczenia, odtwarzać - robi wszystko, tylko nagrywać nie potrafi. LG to jedna wielka pomyłka - jeśli kupisz LG, to pożałujesz.
testowalem oba i zgadza sie. toshiba to w tej chwili najlepszy naped. po wgraniu nowego biosu poprawiono odczyt audio. lecz nadal ma problemy z plytkami o poj powyzej 700MB

woitas 29.07.2002 13:17

[QUOTE]Yahol napisa***322;(a)
[B]
Cytat:

Sopel2 napisa***322;(a)
Nawet nie wiecie, jak to śmiesznie brzmi "wybuchła przy instalacji"

Dobra: korekta - rozsypała sie w drobny mak! Teraz dobrze?
Nie kupuj u piratów - nie będziesz miał takich niespodzianek!
Na plus mogę tylko zapisać to, że napęd wyszedł z tego bez szwanku!

I co? Ten się śmieje ostatni - kto ma spózniony refleks
:-D :P

wiesz, trzeba patrzec na jakich plytkach ci gosciu nagrywa.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:19.