Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Skracanie linków (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skracanie-linkow-91373/)

Berion 23.09.2012 00:12

Skracanie linków

Po co? Serio, po co? Wszystkie dzisiejsze silniki forum automatycznie skracają linki - po co więc korzystać z serwisów które je maskują? Wnerwia mnie to niesłychanie ponieważ w ten sposób nie wiadomo co kryje się pod danym linkiem do czasu aż się w niego nie dźgnie...

Jest to zwyczajnie głupia moda czy może jest jakieś drugie dno, którego nie dostrzegam? :P

joujoujou 23.09.2012 00:18

Wygląda na to, że moda. :]

Kris 23.09.2012 08:09

Estetyka. Zamiast komuś wkleić do e-maila link na trzy linijki, można wkleić mały, zgrabny link.

andy 23.09.2012 09:36

Jeżeli bijesz do mnie, to zrobiłem to specjalnie żeby autor nie wiedział, że kilka w lmgtfy.com :-P

ed hunter 23.09.2012 10:49

A w spamie tylko o wydłużaniu penisa, nigdy o skracaniu. :P

Berion 23.09.2012 11:36

Dla mnie estetyczny jest link, po którym mogę ocenić czy chcę weń klikać czy też nie. :P

Nie tylko do Ciebie Andy. Akurat spełniłeś rolę katalizatora. :D

Kris 23.09.2012 11:43

Ja nie klikam w skróty otrzymane od osób czy firm, których nie znam i tyle.

Berion 23.09.2012 11:48

To jest oczywista oczywistość. Przytoczmy jednak sytuację z Andym - jakoś w stosunku do niego zaufanie mam większe, ale kiedy link jest zamaskowany to nie mogę ocenić czy warto w niego klikać czy nie. I o to ten cały raban.

andy 23.09.2012 13:58

@Berion oczywiście masz rację. Wiele malware było właśnie rozpowszechniane w ten sposób. Link skrócony do strony www z exploitem i....

U siebie to użyłem aby zamazać skierowanie do http://lmgtfy.com - rewelacyjne "automatyczne" Google :D
Cytat:

Strona dla wszystkich tych ludzi którzy uważają że wygodniej będzie zawracać Tobie gitare niż skorzystać z wyszukiwarki Google.

Przydatność takich skracaczy jest duża, bo nie trzeba komuś podawać długaśnych linków. Szkoda, że wszystkie te skracacze linków przekierowują z automatu.
Powinna być na stronie informacja na jaką stronę zostaniemy przekierowani, lub coś podobnego.

pali 23.09.2012 14:36

Berion, Ty pewnie nic nie czytałeś swojego idola Korwina-Mikke, to wiedz że jest on przeciwnikiem skracania linków :) W prasie papierowej nie skraca.

Odsyłanie usera do Google jest za to świetnym pomysłem.
Przecież Google to indeksuje. Rekurencja.
Za to powinna być kara śmierci.

joujoujou 23.09.2012 15:21

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1223452)
[...]
Powinna być na stronie informacja na jaką stronę zostaniemy przekierowani, lub coś podobnego.

Są strony które to umożliwiają.

M@X 23.09.2012 15:21

Skracanie jest przydaten np. na Twitterze gdzie mam limit znakow pojedynczego tweeta i moge dzieki tej funkcji zmiescic wiecej informacji w pojedynczym tweecie.

pali 23.09.2012 15:23

Tak, ale twitter ma własnego skracacza.

Berion 23.09.2012 19:16

Sporo pomysłów JKM mi się podoba, ale to nie oznacza zaraz że jest moim idolem... :sciana:

Ja nie mam idoli, to ja jestem idolem. :fiu:

Jarson 23.09.2012 22:48

A nie lepiej samemu opisać, do czego odnosi się link? To nawet krótsze niż odwiedzenie strony skracającej linki - ot, taki Profil Berią i tyle...

andy 23.09.2012 23:13

@Jarson widać do jakiego miejsca prowadzi link! ;) W moim przypadku użytkownik miał nie wiedzieć, że link prowadzi do Google dla ubogich ;)

pali 23.09.2012 23:35

Podejmę się interpretacji prawnej twojego czynu.

Regulamin Forum nie definiuje pojęcia "użytkownika", stąd należy przyjąć że użytkownikiem jest każdy korzystający z forum, jednakowo użytkownik zarejestrowany jak i odwiedzający to forum z SERP Google.

Użytkownik z Google spodziewa się znaleźć poszukiwane informacje, a widzi odesłanie do Google. Wyczerpuje to znamiona przestępstwa opisanego w drugim zdaniu par. 12 Regulaminu Forum.

Celowe maskowanie linka świadczy o działaniu z premedytacją i głębokiej demoralizacji oskarżonego, co powinno być wzięte pod uwagę przy orzekaniu o winie i wymiarze kary.

andy 23.09.2012 23:44

Cytat:

§ -12-
Forum dyskusyjne służy tylko i wyłącznie do zadawania pytań, wymiany spostrzeżeń, poglądów oraz informacji posiadanych przez zarejestrowanych użytkowników. Nie toleruje się wprowadzania innych użytkowników w błąd.
W którym miejscu mój post wprowadził w błąd? Odesłany został do tego odnośnika - http://lmgtfy.com/?q=Windows+XP+Spolszczenie

Strona ta wpisuje frazę: "Windows XP Spolszczenie" do wyszukiwarki Google i klika szukaj. Za chwilę użytkownik widzi stronę z wyszukiwaniami dla zapytania.

Dla tak popularnego pytania można skierować w ten sposób - użytkownik znajdzie odpowiedź, oraz nauczy się jak korzystać z wyszukiwarki

Cytat:

Celowe maskowanie linka świadczy o działaniu z premedytacją i głębokiej demoralizacji oskarżonego, co powinno być wzięte pod uwagę przy orzekaniu o winie i wymiarze kary.
W moim przypadku zamaskowałem linka z premedytacją ponieważ na nie zamaskowanym mógłby się poznać i nie kliknąć, przez co by nie poznał lekcji.

Jak dla mnie Twoja interpretacja tego paragrafu jest łagodnie określając bez sensu...

pali 24.09.2012 00:20

Wpisuję w google:
Format komputera z systemem XP oraz spolszczenie
bo chcę sformatować komputer i spolszczyć, he :)

Na PIERWSZYM miejscu wyskakuje mi temat czaro80, w którym Ty mnie odsyłasz do google!

To co, mam wrócić do google i znowu wpisać:
Format komputera z systemem XP oraz spolszczenie
znaleźć kolejne forum, gdzie kolejny mądrala będzie mnie odsyłać do google?

Problem nie jest wydumany, bo wielokrotnie tak trafiałem.

I możesz sobie zacytować oddzielnie każdą literkę, a niczego to nie zmieni. Nawet zacytuj znaki interpunkcyjne i spacje również.

andy 24.09.2012 01:05

Klikałeś w mój link? Na pierwszej stronie ma tematy, które są lekarstwem na jego problemy.

Logiczne jest także, że jak wpiszesz tytuł tego wątku do Google to na pierwszym miejscu dostaniesz wynik z naszego forum (nieziemskie SEO).
Jednak mój link daje całkiem inne wyniki z których bez problemów czaro skorzysta. Tak więc na przyszłość nie przekręcaj pewnych faktów, aby bardziej pasowały do twojej wypowiedzi.

Cytat:

Problem nie jest wydumany, bo wielokrotnie tak trafiałem.
Nie twierdzę, że problem istnieje. Tylko w moim przypadku nie masz takiego efektu. Przed podaniem odnośnika w takiej a nie innej formie sprawdziłem wyniki zwracane przez google.

Aha, i poczytaj sobie na czym polega metoda wędki i ryby - łatwo jest dać potrzebującemu samą rybę. Taki ktoś zaspokoi swoje potrzeby i będzie ok, problem się pojawi gdy znowu zgłodnieje - znowu przyjdzie do Ciebie.
Gdy nauczysz go łowić ryby, to nie dość, że zaspokoi swoje pragnienie, to na przyszłość będzie potrafił sam sobie rybę złapać.

Cytat:

I możesz sobie zacytować oddzielnie każdą literkę, a niczego to nie zmieni. Nawet zacytuj znaki interpunkcyjne i spacje również.
Już wielokrotnie pisałem, że cytowanie pomaga w odniesieniu się precyzyjnie do wypowiedzi (oczywiście ważną rzeczą jest aby nie wyrywać zdań z kontekstu). Jeżeli masz z tym problem to twoja sprawa, nie musisz w każdym miejscu pisać o tym.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:34.