![]() |
Mój dziadek też zrobił 100% na Xboksie i mówi, że przejdzie jeszcze raz... Eh
|
Własnie włączyłem, chwilę grałem bo nie mam teraz czasu. Pierwsze wrażenia: ru**ałbym, graficznie fajnie i ogólnie mi się podoba, a nie jestem wymagający
|
Po przeczytaniu powyższego, obawiam się że takich nie ma. Lepiej znajdź sobie inne hobby. ;) Serio. Ewentualnie zainteresuj się tytułami indie, czyli popierdółki na telefon/tablet (niektóre ambitne np. Limbo, ale tego akurat Ci zdecydowanie nie polecam :D). Gry AAA ewidentnie nie są dla Ciebie. Nie rozumiesz mechaniki gier i nie potrafisz się w nich odnaleźć.
|
Cytat:
Cytat:
Wciągnął mnie multiplayer, w który grałem ze dwa lata dość ambitnie, później w klanie w pierwszej piątce Polsce na objective. Mówię oczywiście o tym pierwszym AA. Cytat:
OKej, Berion, to poleć jakiś tytuł, przy którym się nie zanudzę i nie zirytuję i rzuć mi wyzwanie, żebym przeszedł cały :-D. |
Zawsze jest YT jak ma sie porblem z jakims momentem w grze:)
|
Ja tylko dodam, coby sie Smartek nie martwil: jak Berionu mowi zes casual, to dobrze - znaczy ze gry sa dla Ciebie rozrywka i lepiej pozytkujesz czas niz przed telewizorem ;-)!
|
Jak można zaciąć się w Uncharted. To przecież tunel, a zagadki są banalne... Na dodatek mogłeś przecież grać na najniższym poziomie trudności, gdzie tak jak ww. TR można stać przez kilkanaście sekund w miejscu i przyjmować na klatę ołów a i tak nie zginiesz.
Nie rozumiem też co Ciebie wciągnęło w MoH: AA jak to przecież tasiemiec jest. To samo co na PSX tylko ładniej (bo obecnie z MoH zrobili kopię CoD). Casual jesteś. Ogarnij kiedyś pada/klawiaturę i zobaczysz że gry na wyższych poziomach trudności przechodzi się zupełnie inaczej, trzeba myśleć i odkrywa się w ten sposób różne ścieżki do celu (ponieważ nie można już iść na rambo na przełaj). |
Bo nie umiałem, zazwyczaj zatrzymywałem się w jakimś miejscu i nie wiedziałem co dalej zrobić lub nie mogłem sobie poradzić manualnie - tak np. zatrzymałem się pamiętam w którymś miejscu w Uncharted 2.
Jeszcze inną opcją jest to, że mi się zwyczajnie nudzą w trakcie :-). Jedyne gry, które mnie przyciągnęły na dłużej to TR2, Tekken 3, Burnout 3 i MoH:AA. A i Simy :-D. |
Smartek, skoro nie kończysz gier to jaki jest sens w nie grać? Ja rozumiem, że można nie "masterować" (a w przypadku TR to nie ma nawet po co), ale żeby wcale nie przejść?
|
to po co zaczynałeś :szczerb:
też skończyłem. 77%. |
Podziwiam, ja w życiu przeszedłem tylko dwie gry w całości :-D.
|
A nawet po szyję. No... w sumie jest wyżej niż cyce więc masz rację. ;}
Ano, ten łuk mógłby co najwyżej leżeć obok strzał, albo jeszcze lepiej przy zwłokach (ze względu na okoliczności ;]). A ja akurat jestem odmiennego zdania. W pierwszej kolejności należy je odblokowywać ponieważ dają bonusy do salvage i im wcześniej tym szybciej wykupisz wszystkie upgrade'y do broni. - - - No i 100%. Jak dla mnie mocne 7+/10. Całkiem dobrze się bawiłem, choć natknąłem się na kilka bugów (raz nie wczytała się jedna krypta, z jednej nie dostałem skill pointa a powinienem). Fabuła trochę rozczarowuje, do końca miałem nadzieję na inne rozwiązanie zagadki wyspy, inne niż... metafizyczno-paranormalne. Spokojnie mógł to być prequel wszystkich istniejących TR, zupełnie bezsensowny restart. Za mało zagadek (te są w głównej linii raptem dwie i po jednej w każdym tombie). Brakuje też game+. Chętnie zagrałbym od nowa, ale z wykupionymi wszystkim upgrade'ami i umiejętnościami (te, które zdobywa się fabularnie przecież mogły się odblokowywać dopiero po danym wydarzeniu). |
a wcześniej chodziła po cyce w wodzie :)
irytuje mnie ginący osprzęt na postaci. łuk, strzelba itp. pojawiają się gdy się je wybierze. jakie było moje zdziwieniem, gdy wyrwałem się z niewoli bez broni na plecach bo widziałem jak Lara dostaje po gębie a potem zabierają jej zabawki. pstryk w buttona i jednak łuk mam :szczerb: wszelakie zdolności dotyczące zwierząt po uboju można sobię odpuścić. nie przydadzą się. |
Jak byk widac ze zapalka jest such - no przeciez z torby wyciangela suche pudelko. Sie czepiacie:)
|
Cytat:
|
Skad wiesz ze opal byl mokry - przeciez wszystko bylo osloniete od deszczu?
|
Dla mnie survival to byłby gdyby system był oparty na potrzebie zapewniania naszej Larze pożywienia, ciepła, wody, walki z naturą etc. Tutaj czegoś takiego nie ma, a strzelanie z łuku do zwierzów daje jakieś tam XP do nauki niemal zbędnych umiejętności. Niby są scenki tego typu, ale zwykle komiczne. Przykład: na początku gry Larcia przebija sobie bok o wystający z podłogi drzewiec. Po przespaniu jednej nocy mija wszelki ból i wygląda na to, że już się zagoiło. Regeneracji pozazdrościłaby jej nawet dżdżownica. ;) Przykład drugi: mokra zapałka, aby było dramatyczniej, ostatnia, i mokry opał. Bez obaw o spoilery, to sam początek gry.
Obecnie jestem na ukończeniu i nic się nie zmieniło. I pewnie już nic się nie zmieni. Nawet szukanie skarbów zostało sprowadzone do banału. W takim TR: Underworld przyznam, że kilkunastu nie mogłem znaleźć bez opisu. Tutaj nie dość, że poukrywane są (o ile są...) w dosyć oczywistych miejscach to na dodatek zaznaczane na mapie. Jakby tego było mało, wymasterowanie zdolności z gałęzi survival odblokowuje na mapie pozycje wszystkich pierdół jakie można zebrać. |
no mi ten tomb średnio przypadł do gustu :/ nie ma klimatu poprzednich części,
po prostu idziesz i w odpowiednim czasie klikasz w odpowiednie klawisze na tym sie survival zaczyna i kończy :/ malutko grałem może się coś zmieni |
survival jest. przez jakieś 5-10minut gry w początkowej fazie gry :szczerb:
|
Zachęcam, ale nie nastawiaj się na to jak na starego Tomb Raidera. Tutaj nie ma "tombowania", to historia młodej dziewczyny, nieprzygotowanej na taki a nie inny obrót sytuacji. Zwykły TPP Adventure/Shooter.
Grę reklamują jako survial itp. bzdury, ale oczywiście nie ma to żadnego przełożenia na rozgrywkę (czyli co typowe u marketingowców: kłamią ;)). |
Aż dzisiaj sprawdzę tę Larę :-)
|
Smartku, otwarty świat to taki po którym możesz się dowolnie poruszać względem postępu w fabule i/lub posiadanego ekwipunku. Otwarty świat to sandbox (tutaj głównie cRPG i MMORPG, ale też jARPG (Okami, Zelda'y itd.) czy nawet Burnout Paradise). Nowy TR taki właśnie ma.
Świat, który podzielony jest na misje, czy to w tunelu czy to na chwilę oddana jest jakaś większa lokacja, czy to lokacje połączone HUBem - to nie jest otwarty świat, tylko właśnie zamknięty. - - - Panuje taki trend, nie tylko w tej branży, aby jak najmniej angażować umysłowo gracza. Dlatego, że na świecie jest więcej idiotów, a to też klienci, trzeba ich zadowolić, muszą czuć że wydali te pieniądze na grę właściwie, nie mogą się frustrować bo więcej gry z tej stajni nie kupią. Taka to wygląda z biznesowego punktu widzenia. Assassins Creed to jest co najmniej zły przykład. Tam świat jest względnie otwarty, ale myślenia ZERO. To w ogóle zupełnie inny typ gry, z którego Ubi zrobiło taki sam tasiemiec jak z EA z Battlefielda czy Activision z Call of Duty. - - - A wracając jeszcze do nowego TR: to jest dobra gra, na pewno nie wybitna i na pewno nie jest bardzo dobra. Nie ma też do zaoferowania absolutnie nic nowego czego byśmy wcześniej nie widzieli. To po prostu porządna rzemieślnicza robota. Nie trafiłem jeszcze na żadnego buga - co w tych czasach... :haha: Są glitche graficzne, ale nie rzucają się w oczy, można wybaczyć. Bardziej mnie martwią wpadki z kamerą, która pokazuje potwornie niskie rozdzielczości (np. radyjko Lary). |
Cytat:
|
Chodzi mi o to, że np. w tej wspominanej przeze mnie dwójce - trzeba było szukać, pływać, łazić po korytarzach, ten świat sprawiał wrażenie otwartego i ogromnego. W tych nowych grach tego nie ma...
No chyba, że są jakieś tytuły, o których nie wiem? Może Assasin's Creed, w którego nigdy nie grałem? |
Zaczynam mieć wątpliwości...
|
Cytat:
|
Wszystkie Tomb Raidery były i są liniowe.
A ten nowy jest niezły. Faktycznie to taki "babski Uncharted", a więc zmieniono konwencję na bardziej TPP Shooter - mnie się podoba. Brakuje zagadek czy rozmachu Naughty Dog, przede wszystkim brakuje świątyń i elementów platformowych w takim zagęszczeniu jak w starych TR, ale mamy za to jako taką swobodę, ładną grafikę i śliczną bidulę do przeprowadzenia przez busz. ;)) Należy grać na easy, który tutaj nazywa się Hard Battles. :P Serio... za kilka lat gry będą przechodzić się same... jak w Heavy Rain... //I po diabli ten multiplayer? |
Ja ostatni raz grałem w TB2 na PSX... jakoś teraz strasznie liniowe te TB w porównaniu do tego, co było wtedy :(.
|
Jeszcze trawię te 120 złotych, czy wydać. ;) Na razie nie mam dźwięku, bo karta na płycie poszła dawno temu jak się zasilacz spalił, a zewnętrzną na USB rozwalił mi kot swoim grubym cielskiem, 6 złotych nawet nie kosztowała, ale brak i dupa. Teraz zamówiłem 2 podobne, z przesyłką 13 coś (za dwie oczywiście) ;).
|
Ukonczylem - na koncu 82% - po angielsku - bardzo przyjemna gierka, akcji od cholery:)
|
@ed śmiga Ci ta giera 'grywalnie'?
|
Cytat:
Jak dla mnie naprawdę dobry restart. Twórcy wzorowali się chyba na Crysis i gra lepiej na tym wyszła. |
Gra sie fajnie. Troche jak w U na PSV:) Po skonczonym crisis 3(szalu nie robi(grafika fajna), byle do przodu, strasznie nudna poza ostatnim rozdzialem) czas na to.
|
z tym pożywieniem i leczeniem ran to troche przesada. chyba że jest to uzależnione od poziomu trudności. wątpie! pożywienia nie ma w każdej lokacji. więc siłą rzeczy nie da się go zdobyć.
|
Moja jeszcze styka. ;)
|
tak czekamy i kupujemy nowe grafy...
|
Niezła zapowiedź, czekamy na wersję PC.
|
Po paru minutach obcowania z grą powiem, że jest nieźle :) Tak jak powiedział Diabolique - to tai Unchartedowy Tomb Raider :P Ale niezmiernie wkurza mnie fakt braku opcji "Invert X Axis" przez co lekko się gubię z kamerą :/ :P
|
nie, nie ma. pisząc demo miałem na myśli kopię gry.
rzeczywiście zalatuje serią Uncharted, ale bardziej częscią 1 niż 3. |
Cytat:
|
jedna z nielicznych gier na które imao warto wydać kase. demo obadałem :spoko:
|
Jedynkę pamietam głównie demo.
Dwójka chodziła w trybie Direct3D na .... S3 Virge 3D. A potem pierwszy Helios Voodoo 3Dfx... to były czasy.... liceum :) Turok, Forsaken, Incoming, Incubation, Quake II, NFS III ... eh ... :) |
jedynka jak dla mnie najmiodniejsza [remake także] najlepsza fabuła ,zagadki ,odpowiednio dozowana akcja i napięcie
możliwe że odcisnęła takie piętno w mojej pamięci dlatego że w listopadzie 97r kupiłem swojego pierwszego blaszaka P133 ,32ram grafy nawet nie pamiętam i koleś w sklepie [który istnieje do dzis] pod lada wgrał mi na dysk tomb raidera :D z powycinanymi filmikami sto pare mega |
Ja najwięcej grałem w dwójke, ale też jej nie ukończyłem. Ale byłem daleko.
Następne części jakoś nie porywały, ktoś chyba stwierdził że najważniejsze jest, by Larze w każdej kolejnej rosły piersi i usta. |
nie jestem fanem serii. nigdy się nie wciągnąłem. no dobra 2 razy. raz na PC, a drugi na Symbianie. albo odwrotnie. żadnej części nie skończyłem. ach te zagadki.
więc chętnie zrobie kolejne podejście. |
Cytat:
|
Niestety jest wyraźny trend w tą stronę. Lokowanie produktów było już wcześniej choć dość dyskretne. Teraz dochodzą reklamy w Dashu/XMB. Już są patenty na interaktywne reklamy, których nie da się przewinąć. Już są gry epizodyczne (The Walking Dead, Forbidden Siren). Plaga DLC, i tutaj nowość dlc na umiejętność.
Zmierza to wszystko w jakiś totalny absurd. |
A to coś nowego.
Płatne demo i możliwość odblokowania gry po uiszczeniu dodatkowej opłaty. Inne DLC spowodują, że Lara nauczy się pływać, będzie dalej skakać a nawet się rozbierze. Dodatkowa lokacja (tzn cała reszta poza pierwszym poziomem) na pewno bardzo fajna :szczerb:. Gra zawiera też może lok... owanie produktów ;) I reklame na koszulce bohaterki (za nieobejrzenie jest poważne penalty i nie będzie trzech gwiazdek za poziom :nie: ) A Intro i outro też się dokupuje w najnowszych grach? :> Bo jestem nie na czasie ostatnio... |
A mowia ze piractwo nie poplaca...
|
Ja też, ale na pewno nie na premierę. Takie zagrywki wydawcy to zwyczajne chamstwo wobec klienta.
|
ja tam jako fan serii w szczelności pierwszej części nie omieszkam zaszpilic w tego nowego Tr
wkurzające jest tylko to DLC.... no i ciekawe jaka obsuwa w wydaniu będzie |
Tomb Raider (restart serii ;])
Na reklamowany survival nie ma co liczyć, raczej na coś w stylu Uncharted czyli przygodowy TPP Shooter. Ale ja nie o tym.
Demo nie dostaniemy bo podobno nie da się zrobić z przyczyn technicznych (akurat...). Dorzucili tryb multiplayer. Dziś się dowiadujemy, że preorderowe DLC (sic!) zawierać będzie między innymi dodatkową lokację i... umiejętność szybszego wspinania. :wow: Źle to wróży, a słodka Gorczyca tak się zaangażowała: ;) http://www.youtube.com/watch?v=sSyFj...layer_embedded |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:25. |