Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   AC '97 pomyłka! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ac-97-pomylka-9202/)

Ormianin 18.12.2002 16:22

Cytat:

jakol napisa***322;(a)
Które elektrolity trzeba wymienić bo jest ich trochę we wzmacniaczu. Czy wszystkie i czy wszystkie można na tantalowe?
Zapraszam tutaj: http://www.hifi.pl/php/poradnik.php

jakol 18.12.2002 15:16

Cytat:

elektrolity do wymiany bo juz po eksploatacji odparowaly zapewnie
Które elektrolity trzeba wymienić bo jest ich trochę we wzmacniaczu. Czy wszystkie i czy wszystkie można na tantalowe?

Ormianin 18.12.2002 12:11

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
dzieki wszystkim za odpowiedzi

co rozumiesz pod slowani ze szumi i buczy
[...]

unitra rulez

chodzi mi o to jesli wzmacniacz jest "on-line" to potrafi po pewnym czasie szumiec - czyli syczec na glosnikach (jesli sie tranzystory wytopia lub nie sa niskoszumowe) - albo buczec to zasilacz przepuszcza dzwiek o czestotliwosci 50-60 Hz, ten wynika z kiepskich przez zaklady unitra swego czasu montowanych kondesatorow, po 2 latach eksploatacji odparowuja i nie filtruja tego nieprzyjemnego buczenia... wymienia sie wiec je na lepsze, dzisiaj jest tego troche, ale nie polskie bo te dalej marnej jakosci
lutowalem to swego czasu jak bylem w LO na Diorze, mialem Tosce i "szuflade" ale to byl odlotowy sprzet :)

pozdrawiam:)

Laser 18.12.2002 11:26

Witam !

Majonez polecam Ci wstawienie głosników Tonsila - sam mam kolumnu zrobione przez mojego tate na tychze głosnikach chodzą jush dwadziescia lat a i tak sa lepsze w porównaniu z niektórymi kolumnami które mozna kupić.

Tonsil obecnie nawiazał współprace z Pionereem i robia naprawde dobry sprzet.

Jest w czym wybierać http://www.tonsil.com.pl/ !

Mają bardzo dobre ceny !

Pozdrawiam

Majonez 18.12.2002 11:10

dzieki wszystkim za odpowiedzi

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Sprzecior masz stary, wzmacniacz moze i jary ale zaloze sie ze szumi i buczy, elektrolity do wymiany bo juz po eksploatacji odparowaly zapewnie, jesli nie wymienisz to dzwiek z kazdym miesiacem kaszana bedzie, koszt wymiany na kondensatory tentelowe to jest jakies 20 zl teraz chyba[...]
co rozumiesz pod slowani ze szumi i buczy
chodzi o to ze buczy jak tylko jest podlaczony do zasilania i wlaczony?
czy na glosnikach buczy jak nie jest podawany dzwiek?

jezeli o te sprawy to zdziwilbys sie ale zadnych takich objawow z jego strony nie mialem i nie mam :) - sadze ze sprzecior jeszcze troche pociagnie - akurat ten model byl produkowany na eksport :)

unitra rulez

esem 18.12.2002 10:07

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
tak korzystaja z okazji to na jednej z imprezek padl ludziom wzmacniacz i prawie cala noc muza szla wlasnie z mojego sprzetu - niestety wywalilo mi membrany - tzn tylko porwalo ta elastyczna otoczke sama cewka i jej oslonka jest cala - io czy jest jakis domowy sposob na zregenerowanie tego czy dac sobie spokoj i kupic same glosniki i wstaiwc do kolumienek - jezeli mozecie to podajcie orientacyjny koszt naprawy oraz kupna nowych glosnikow)
Przeżyłem to samo na mojej Elizabeth (Made in Diora ś.p.). Głośniki są nienaprawialne. Kup na giełdzie, nalepiej takie same (z tyłu masz ich symbol). Ważne jest tylko: impedancja Z i wymiary geometryczne głośnika. Moc głośnika większa lub równa oryginalnemu. 8)

Fantomas 18.12.2002 10:02

Majonez, sprawdź czy nie obluzowała się cewka w głośniku. Ja miałem taki głośnik i to przeszkadzało (zwłaszcza, ze był to basowy). Jeśli usterka spowodowała rozszczelnienie kolumny (o ile kompaktowa), to lepiej wymień głośnik. Ja na Twoim miejscu i tak raczej skłaniałbym się do wymiany głośnika. Cenowo nie wiem, ale usługi dość drogie, a efekt niepewny.
Miłego dnia
PS. O Ormianin mnie wyprzedził :)

Ormianin 18.12.2002 09:27

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)

sprzecior mam stary ale jary
- wzmacniacz - UNITRA ŁZR stereo integrated amplifier PW 3015
- kolumny - Diora jakies tam nie chce mi sie zerkac ;)

(a tak korzystaja z okazji to na jednej z imprezek padl ludziom wzmacniacz i prawie cala noc muza szla wlasnie z mojego sprzetu - niestety wywalilo mi membrany - tzn tylko porwalo ta elastyczna otoczke sama cewka i jej oslonka jest cala - io czy jest jakis domowy sposob na zregenerowanie tego czy dac sobie spokoj i kupic same glosniki i wstaiwc do kolumienek - jezeli mozecie to podajcie orientacyjny koszt naprawy oraz kupna nowych glosnikow)

Sprzecior masz stary, wzmacniacz moze i jary ale zaloze sie ze szumi i buczy, elektrolity do wymiany bo juz po eksploatacji odparowaly zapewnie, jesli nie wymienisz to dzwiek z kazdym miesiacem kaszana bedzie, koszt wymiany na kondensatory tentelowe to jest jakies 20 zl teraz chyba

co do glosnikow, wogole sie nie oplaca, lepiej sobie nowe glosniki sprawic, teraz masz tego wyboru od gieldy po sklepy od jasnej ciasnej, wiec kleic to czy tez majsterkowac przy tym to raczej syzyfowa praca... a tak swoja droga dla info... to kiedys tez porwala mi sie ta otoczka kleilem silikonem, jednak glebokie basy juz nie takie byly, dlatego lepiej kupic nowe

pozdrawiam:)

Majonez 18.12.2002 03:02

a ja mam wlasnie sb 128 pci i uwazam ze ta karta jest wystarczajaca
nie mam podlaczonych jakis glosniczkow "100 W" takich co mozna wszedzie za grosze kupic
nie mam tez sprzetu za niewiadomo jaka kase

ale przeciez mp3 to mp3 - ma powycinane niektore czestotliwosci wiec nie widze sensu na wykladanie kasy na lepszy sprzet

sprzecior mam stary ale jary
- wzmacniacz - UNITRA ŁZR stereo integrated amplifier PW 3015
- kolumny - Diora jakies tam nie chce mi sie zerkac ;)

(a tak korzystaja z okazji to na jednej z imprezek padl ludziom wzmacniacz i prawie cala noc muza szla wlasnie z mojego sprzetu - niestety wywalilo mi membrany - tzn tylko porwalo ta elastyczna otoczke sama cewka i jej oslonka jest cala - io czy jest jakis domowy sposob na zregenerowanie tego czy dac sobie spokoj i kupic same glosniki i wstaiwc do kolumienek - jezeli mozecie to podajcie orientacyjny koszt naprawy oraz kupna nowych glosnikow)

ZbigNieff 17.12.2002 22:56

Ja osobiscie mam Live 5.1 (ale zmienialem z 1024 ktorego mam na sprzedaz!!) i jestem zadowolony zarowno z 5.1 jak z 1024
Nie kupilbym 5.1 gdyby nie to ze potrzebowalem czegos do zestawiku
kina domowego 5.1 !! A karta przy tym jest potrzebna bo jest
lepszy efekt!!

Y@nkee_PL 17.12.2002 22:46

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
wiesz co to jest chyba jedna z pierwszych dyskusji w którym zabrałem głos na tym forum . A xp się pozbyłem bo mi troche nie pasował . Ale karta mi dobrze współpracowała z tym systemem.
czyli gdybym sie zdecydowal na zakup, to z XP nie powinienem miec zadnych promlemow, spoko :)

tomgoo 17.12.2002 21:39

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
a tego live'a masz na WinXP? bo sie zastanawiam nad ta karta.
POZDRAWIAM.

wiesz co to jest chyba jedna z pierwszych dyskusji w którym zabrałem głos na tym forum . A xp się pozbyłem bo mi troche nie pasował . Ale karta mi dobrze współpracowała z tym systemem.

Y@nkee_PL 17.12.2002 21:12

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Z tym AC'97 to takie brednie... moze te pierwsze byly nieudane... ale te co teraz wylaza so ok, nie wiem co wy tam macie do tego kodeka, ale to przyzwoicie gra, szczegolnie z aktualizowanymi sterownikami
ja nic na AC'97 nie pisalem, mam to na plycie, ale nie uzywam bo mam karte Tango (YMF724 PCI) od Yamaha, ale chyba czas na zmiany :D

Ormianin 17.12.2002 21:00

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
POZDRAWIAM.

Z tym AC'97 to takie brednie... moze te pierwsze byly nieudane... ale te co teraz wylaza so ok, nie wiem co wy tam macie do tego kodeka, ale to przyzwoicie gra, szczegolnie z aktualizowanymi sterownikami

Y@nkee_PL 17.12.2002 20:58

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
wiesz co esem ja mam sound blaster live 1024 i jeszce nie miałem żadnych problemów z tą kartą wszystko chodzi ,,cód-miód"
POZDRAWIAM.

tomgoo 17.12.2002 16:02

Re: ???

Cytat:

Ćwikła napisa***322;(a)
Mam pytanie do Ciebie?? Dlaczego mija ksywa widniej u Ciebie na czarnej liście.
dobra zlikwidowałem
ale dlaczego tam była??
ponieważ niedawno na mnie nabluzgałeś !

paput2000 17.12.2002 15:49

Cytat:

JaryX napisa***322;(a)
No wlasnie kupilem plyte Shuttle AK32. Jest na niej szesciokanałowy dzwiek AC'97.

Jakież było moje zdziwienie, gdy po zainstalowaniu sterowników usłyszałem dzwięk jak ze starego "Grundika".

Da sie cos zrobic by otrzymać w miare słyszalny dzwiek na tym sprzecie?

W pierwszym rzędzie poszukać innych sterowników niż te dostarczane z płytą ponieważ nie wiadomo czemu często są badziewne. Miałem taki przypadek iż po złożeniu zestawu i jego uruchomieniu dźwięk był gorzej niż zły. Pomogło ściągnięcie i zainstalowanie sterowników ze strony producenta płyty.

AS_Wywiadu 17.12.2002 15:48

buahhaha

Tak się składa, że doświadczenie w kartach dźwiękowych mam nielada, hyhy ale nie lubię się chwalić ;) Nie kupuj kart CREATIVE!!! Bedziesz później pisał na postach, że ci pierdzi, że ci zgrzyta, że ci wywala blue screen i tak dalej i tak dalej... Wszyscy zorientowani w tym temacie wiedzą jakie problemy stwarzał SB LIVE swego czasu, kłopotliwe niedopracowane sterowniki, oprogramowanie z mnóstem błędów a najciekawsze jest to, że czym nowsze tym gorsze i to fakt a nie tylko moje zdanie!!! Poczytaj sobie www zachodnie na ten temat a sam się przekonasz co to oznacza monopol Creative hehe!!! Karty Creative jako jedyne bardzo obciążają procesor, mają słąba jakość wykonania itp. najciekawe jest to, że nowe oprogramowanie jest dostępne płatne a najśmieszniejsze jest to, że płyta 4euro koszuje do SB Audigy w Creative Polska z nowym softem buhahaha. A karta dźwiekowa SB 128 to jeden z najgorszych niewypałów!!! Przykład? producent Gigabyte do tej pory montował zintegrowanego SB128 na swoich płytach ale przeszedł na Via codec bo już ten Via Codec jest jakościowo lepszy nić SB128!!! A jaki jest VIA Codec AC 97 to sam wiesz, hehe. Ja miałem karty dźwiękowe takie: SB AWE 64 value, SB128, SB Live 5.1, Hercules Muse XL - super karta za małe pieniądze!!, Sb Audigy testowałem a mam obecnie Herculesa Fortissiomo 2 z której jestem Very happy! Zero problemów a jakość dźwięku wymiata! Nawet Mp3 w jakości 96kb grają tak jakby były skompresowane w 256kb!! A i troche muzy robię i wymagający jestem co do dźwięku. Dobre są karty Terrateca bardzo! Zależy ile masz wydać $$$ na karte ale jak tanio szukasz to polecam poszukać karty na układzie CMI 8738 np. Hercules Muse XL ok120zł, albo Winfasta karte też takie robią w tej cenie, jak szukasz czegosć droższego za ok 300zł karta Terrateca na układzie Cirrusa Logica, Videologic Sonic furry ale to drogie troche ale też ten sam układ.

Pozdrawiam i dobrze ci radze nie kupuj Creativa bo będziesz :'( no chyba, że słuchasz Umcy Umcy i byle grało i trzeszczało :-D

Bagjo_ 17.12.2002 15:45

Ja tez niestety mam ac97 i uważam ją za wielkie gowno. Moge se pomazyc np. o dzialajacym mikrofonie ... Nie kupujcie tej karty!!!

cana 17.12.2002 15:10

zamiast psioczyć na ac97 posłuchajcie lepiej ich pod np jaskimkolwiek dystrybucją linuxa /jakie kiedyś było moje zdziwienie jak pod rh chyba 6cośtam :) odpaliłem na chwile ac97 z ak31 a moze to była k7vat od lucky stara ? bo jakośc dzwieku znacząco na plus odbiegała od tego co oferowała winda /
pozdro
ps ale fakt faktem ac97 /nawet w wersji 6 kanalowej / to only do grania i słuchania mp3

Ćwikła 17.12.2002 14:56

???

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
wiesz co esem ja mam sound blaster live 1024 i jeszce nie miałem żadnych problemów z tą kartą wszystko chodzi ,,cód-miód"
Mam pytanie do Ciebie?? Dlaczego mija ksywa widniej u Ciebie na czarnej liście.

bgn 17.12.2002 14:53

Cytat:

JaryX napisa***322;(a)
No wlasnie kupilem plyte Shuttle AK32. Jest na niej szesciokanałowy dzwiek AC'97.

Jakież było moje zdziwienie, gdy po zainstalowaniu sterowników usłyszałem dzwięk jak ze starego "Grundika".

\
wylaczyc Ac97 i dokupic normalna karte dzwiekowa.
To rzeczywiscie substytut poczciwego PC-spikera

JaryX 17.12.2002 14:40

Ormianin 29.07.2002 16:23

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)

Zgadzam się!

Produkty Turtle Beach to produkty profesjonalne, a jednocześnie bardzo drogie. Produkty Creative Labs w zupełności mi wystarczają - ja nie potrzebuję np. próbkowania 96 kHz, wystarczy w zupełności 44 kHz; także pasmo przenoszenia nie ma tutaj dla mnie znaczenia.

przede wszystkim wyjsciowym tematem bylo zastapienie codeka AC97 zintegrowanego na plycie glownej karta dziwekowa firmy Creative Labs i tego sie prosze trzymajmy, skoro wymieniony wiele postow temu SB AWE 32 nie ma dzis racji bytu dlatego ze posiada slot ISA (jest jeszcze w sprzedazy wiele plyt majacych ten slot) mozna pokusic sie o adapter PCI/ISA, jednak malo oplacalna inwestycja bo to kosztuje okolo 100 zl, za ta cene mozna kupic SB 128 Vibra, przecietna karta, ale solidna, przeciwnicy moga wymieniac konkurencje, ale Creative Labs moze i monopolista w Polsce daje wysmienite produkty koncowe, inne karty to klony i mozecie tutaj zaprzeczac, ale tak jest... za okolo 30-40 zl np. na allegro mozna dostac SB 64 PCI, gra to tez calkiem niezle... i teraz jeszcze pytanie co taka karta ma wykonywac, jesli tylko do sluchania muzyczki np. z plikow mp3 i giercowania to faktycznie szkoda inwestowac w cos lepszego,
a tak swoja droga znam wielu pseudo audiofili ktorym taki codek AC 97 wystarczy

pozdrawiam:-D

Marius_The_Mad 29.07.2002 13:50

Sonic Fury / Santa Cruz to konsumencki model Turtle Beacha :) Nie jest taki drogi (chyba z 70$ ?) i nie obsługuje wcale 96 kHz ;)

Poczytaj o nim, może się jednak zdecydujesz. ;p

Hmm... Esemie : niektóre płyty mają kość z SB PCI 128, podpisaną jako AC 97 :P

ZiP 29.07.2002 10:56

Cytat:

Marius_The_Mad napisa***322;(a)
AC 97 to niewiarygodny szajs. Tego się nie da słuchać. ((
Zgadzam się!
Cytat:

Nie wiem, dlaczego uznajesz tylko karty Creative, bo to teraz jedne z gorszych kart. Chcesz coś dobrego - VideoLogic SonicFury (w Stanach znana jako Turtle Beach Santa Cruz).
Produkty Turtle Beach to produkty profesjonalne, a jednocześnie bardzo drogie. Produkty Creative Labs w zupełności mi wystarczają - ja nie potrzebuję np. próbkowania 96 kHz, wystarczy w zupełności 44 kHz; także pasmo przenoszenia nie ma tutaj dla mnie znaczenia.

esem 29.07.2002 09:35

Nie jestem żadnym fanem AC97. Potwierdzam ponownie (z autopsji), że nie ma większej różnicy między AC97 (na dobrej płycie głównej) a SB128PCI. Nie używam też głośników za 19,90. Nie są to też za 6.000,-zł. Trzy lata temu dałem za nie trochę ponad 1.000,-zł. Na potrzeby komputera jeszcze mi wystarczają: radio z Internetu, gry dla dzieciaka i inne: obróbka Audio czy DVD.
Muzykę jednak wolę słuchać z wieży a DVD oglądam na kinie domowym - cenię sobie komfort.
Creative ma w Polsce pozycję monopolisty (w kartach dźwiękowych)zdecydowanie większą niż nVidia (w kartach graficznych) ale nie wynika to z ich jakości czy parametrów.
Jak Ci się uda trafić coś nie Creative - to napewno będziesz zadowolony. 8)

Marius_The_Mad 29.07.2002 04:15

AC 97 to niewiarygodny szajs. Tego się nie da słuchać. ((

Nie wiem, dlaczego uznajesz tylko karty Creative, bo to teraz jedne z gorszych kart. Chcesz coś dobrego - VideoLogic SonicFury (w Stanach znana jako Turtle Beach Santa Cruz). Live i Audigy mogą się schować ze swoim programowym resamplingiem na 48 kHz - ta karta robi to sprzętowo. Poza tym, ma inne zalety - poczytaj o niej. :) Brzmi lepiej, niż Audigy. Drivery pod win9x - tylko najnowsze bety. Pod 2k/XP - zero problemów. :)

Jeśli przypadkiem ktoś nie wie, to wszystkie karty zgodne z AC 97 resamplują dźwięk na 48 kHz. I tylko garstka robi to przyzwoicie. Kodeki AC 97 na płytach głównych robią to programowo, nawet te z DSP, i robią to żałośnie. Z Creative'a, Audigy jest w miarę OK, ale masa z tym złomem innych problemów. A SB 128 <b>NIE</b> resampluje dźwięku. :)

SB PCI 128 - jeśli gdzieś znajdziesz produkcji Ensoniqa, a nie Creative (to karta stworzona przez Ensoniqa, jak by nie było), to kup w ciemno. Jeśli nie znajdziesz, to Live odpada - nie przenosi wszystkich częstotliwości jednakowo dobrze i nędznie resampluje dźwięk, znikają szczegóły. ((

Pozdrawiam.

ZiP 28.07.2002 21:57

Cytat:

esem napisa***322;(a)
AC97 jest zupełnie porównywalny z SB128 - na zwykłych, tanich głośnikach (mówię o AC97 na Soltek drv4).
Jeżeli AC '97 dorównuje jakością do SB 128, to ja chyba śnię!!!(( :-D :o
Jeszcze jedno: ja nie używam tandetnych głośniczków za 19.90 zł albo słuchawek za 1.99 !!!!!!!

Druss 28.07.2002 21:11

Trzeba bylo teraz za pozno. Niektorym przychodzi to z latwoscia a inni sie tego nigdy nie naucza :-D

esem 28.07.2002 16:08

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
Gratuluję, ja sobie nie poradziłem na dwóch różnych płytach głównych. Nie pomogły żadne patche, sterowniki. Na winSE i Me chodziła "cód-miód-orzeszki" a na XP nihuja. Więc poszła do "żyda". Teraz troche żałuję, mogłem Ciebie podpytać jak to zrobiłeś? 8)

tomgoo 28.07.2002 14:49

esem 28.07.2002 14:40

Cytat:

mapsajm napisa***322;(a)

muszę przyznać, że w moim przypadku cud się trafił! na dodatek powtarzający się, bo mam dwa kompy z xp i sb128 i całkowity brak problemów z instalką

:-D

Z SB128 też nie miałem żadnych problemów. Pochwal się lepiej, że z 1024 albo 5.1 nie miałeś żadnych problemów. Oczywiście natychmiast zapytam się jak to zrobiłeś, myślę że będziesz najbardziej rozchwytywanym "postowiczem".
Jak masz markową płytę główną z AC97 to nie zauważysz różnicy w stosunku do SB128. 8)

mapsajm 28.07.2002 01:03

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Uruchomienie karty Creative na XP graniczy z cudem, 1024 mi się nie udało - poszła do "żyda". Polecam \\benchmark.pl. 8)
muszę przyznać, że w moim przypadku cud się trafił! na dodatek powtarzający się, bo mam dwa kompy z xp i sb128 i całkowity brak problemów z instalką

:-D

esem 27.07.2002 23:27

AC97 jest zupełnie porównywalny z SB128 - na zwykłych, tanich głośnikach (mówię o AC97 na Soltek drv4). Regulacje sporanów i basów zapewniają Ci programy użytkowe, z tych co ja używam to ma to: WindowsMediaPlayer i RealOn. SB128 (używana) kosztuje max. 50,-zł). Creative jest w Polsce szalenie popularne - z braku innych propozycji. Napewno na niejednym portalu przeczytasz, że byle jaki MINT jest porównywalny jak nie lepszy od Creative. Creative ma straszne problemy ze sterownikami - szczególnie XP, jak mówi moja bratowa "przerypane". Uruchomienie karty Creative na XP graniczy z cudem, 1024 mi się nie udało - poszła do "żyda". Polecam \\benchmark.pl. 8)

Druss 27.07.2002 21:35

ja mam sb64pci i jest wpozadku nie potrzebuje nic lepszego, chodzi tak samo jak sb128pci wiec jest tez ok. Mi Ac97 starczal ale na plycie epoxa, a na ecs-ie jest jakos cicho, cos musieli zrabac na tej plycie ze tak jest bo normalnie na tych drozszych chipset dzwiekowy ac97 chodzi glosno.

Plemnik 27.07.2002 21:32

Hmmmm mialem SB128 ktorego okazyjnie zamienilem na Live 1024 - roznice? Baaaardzo duze!!! Naprawde sluchanie muzy na 128 a 1024 to zupelnie inne doswiadczenie (na 128 dzwiek byl jakby to powiedziec plaski 9czego nie odczuwalem dopoki nie posluchalem nowej karty) a na live muzyka 'nabrala kolorow' hehehe.

Ciekawy choc dosc stary link : http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/59-169

mapsajm 27.07.2002 14:01

to, co napisał Woitas, to cała prawda:cool: jednak sam, jako posiadacz takiedo sprzętu (poniżej 4000zł);p stosuję u siebie 128 i muszę przyznać, że spisuje się wyśmienicie. poza tym, w przeciwieństwie do live'a, nie zabiera tyle zasobów...

ZiP 27.07.2002 12:02

Cytat:

woitas napisa***322;(a)
Roznica pomiedzy 128 a 1024 jest kolosalna.
A konkretnie? Jaka to różnica?
BTW. z głośnikami już sobie poradziłem, ale dźwięk na AC '97 i tak jest nienajlepszy.

woitas 27.07.2002 11:18

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
Hmmm... odrazu rzucił mi się w oko SB Live 5.1 bulk... ale 128 Vibra PCI jest o niecałą stówkę tańsza. SB Live ma próbkowanie 32 bitowe, 48 kHz, 64 kanały MIDI, 1024-głosową polifonię, SPDIF - uważam to za zbędne, komu to służy? Piszesz, że masz 128 PCI - a jakie masz opcje do ustawienia w regulatorze głośności; jest chociaż regulacja basów i sopranów? AC 97 i wiele innych nie ma nawet tego, więc takie karty odrazu odpadają...
widocznie nie masz dobrego sprzetu hi-fi. mam Sb live 4 podlaczonego do wiezy. Roznica pomiedzy 128 a 1024 jest kolosalna. czuc to dopiero na dobrym sprzecie (gdzies od 4000 PLN wzwyz)

Laser 26.07.2002 23:32

Witam !

Na najnowszych sterach jest regulacja góry / soprany /i dołu
/ basy /

WYJŚCIE / odtwarzanie Wave , line , modem , aux , video , mic , cd , synth ,

WEJSCIE / NAGYWANE - modem video .aux . mici cd

Ba jest nawet opcja SPARTIAL / efekt rzesrzennego dzwięku takie pseudo surround ale na głośnikac CREATIVE SBS 52 działa miodzio

ZiP 26.07.2002 21:27

Hmmm... odrazu rzucił mi się w oko SB Live 5.1 bulk... ale 128 Vibra PCI jest o niecałą stówkę tańsza. SB Live ma próbkowanie 32 bitowe, 48 kHz, 64 kanały MIDI, 1024-głosową polifonię, SPDIF - uważam to za zbędne, komu to służy? Piszesz, że masz 128 PCI - a jakie masz opcje do ustawienia w regulatorze głośności; jest chociaż regulacja basów i sopranów? AC 97 i wiele innych nie ma nawet tego, więc takie karty odrazu odpadają...

Laser 26.07.2002 21:18

Witam !

Osobiście posiadam SB 128 PCI i mi w zupełności wystarcza jeśli bym mial zmieniać to na SB Live 1024 Player lub SB Live 4.1 lub 5.1 które kosztują nie więcej niż 300PLN.

Chyba kupno SB PCI 128 to jush przesada może zainwestować i kupić przynajmniej te 1024 ale decyzja należy do Ciebie

PS : zajrzyj tutaj masz tu swietny sprzęt za niewielkie pieniadze.

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=825

ZiP 26.07.2002 20:37

AC '97 to pomyłka!

Planuję qupić kartę dźwiękową. Do tej pory miałem Sound Blaster AWE 32 i karta ta spisywała się idealnie, ale ma ona złącze ISA, a ja takiego nie mam na nowej płycie głównej. Tymczasowo korzystam z AC '97 - jest beznadziejny, oferuje najgorszą jakość dźwięku, jaką kiedykolwiek słyszałem, jest gorszy niż bzyczek (PC Speaker). Do tego nie działają mi moje kolumny głośnikowe od sprzętu hi-fi (basowe głośniki ledwo słychać przy max głośności, satelitki natomiast działają). Jaką mam kupić kartę dźwiękową? Czy wybrać SB AWE 64 (chyba ma PCI?), czy może SB PCI 128, a może jeszcze coś innego? Nie uznaję nic innego, tylko produkty Creative Labs, chcę mieć tylko dobry dźwięk, ale nie potrzebuję dupereli jak np. Audigy czy SB Live.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:19.