Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Inne (https://forum.cdrinfo.pl/f36/)
-   -   PlayStation 4 (https://forum.cdrinfo.pl/f36/playstation-4-a-92032/)

chris996 27.03.2014 00:44

Sony opublikowało kompletną listę gier zapowiedzianych na 2014 rok:
Lista dostępna np. tutaj: http://pclab.pl/news57041.html

Berion 01.12.2013 13:43

Nie sądzę, dlatego że załatać mogą jedynie hardware w nowej rewizji mobo a wtedy każdy z nas będzie o tym wiedział i miał czas polecieć do sklepu. A jeśli chodzi o soft to wystarczy nie wgrywać najnowszych wersji jak tylko się pokażą, a kisić po kilka miesięcy.

Sony nie wydaje za dużo pieniędzy na R&D konsol. ;)

CeKa 01.12.2013 13:01

Zawsze po czasie może się okazać, że to pierwsze modele PS4 będą do złamania, a w kolejnych poprawią błędy. Wtedy będzie smutno że się nie kupiło na premierze :D

Berion 01.12.2013 02:15

Śmierdzi fejkiem na kilometr. ;)

Diabolique 01.12.2013 01:31

http://pastebin.com/QDeRQiMY
pierwsze faki na ps4? ;]

chris996 28.11.2013 21:50

Jak kogoś z was interesują takie rzeczy to możecie zobaczyć rdzenie procesorów w PS4 i Xbox One:

http://pclab.pl/news55645.html

misiozol kobiety próbowały przerobić konsolę i nie wyszło:D
Tak to jest jak się daje kobietom konsolę do zabawy.

misiozol 28.11.2013 16:15

Hehe ciekawe ciekawe no i jest flasher jak milo i przyjemnie :)

szczuru 28.11.2013 13:35

http://www.ps3hax.net/2013/11/releas...asher-for-ps4/

;D

Nawet jeśli nic "wielkiego" z tym nie zdziałamy to mimo wszystko dobrze, że jest jakaś opcja na backup :)

misiozol 28.11.2013 11:08

Konsola jest szczelnie zamknieta w plexiglasie a dziewczyny nie maja klucza , jedyne co moglismy zrobic to wypiac wtyczke z przedluzacza . Postawili to po srodku takie straszydlo nie ma to jak reklama firmy sony nie dziala po kilku godzinach :D .

szczuru 28.11.2013 03:48

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1267259)
Wiec tak wczoraj bedac w wypozyczalni filmow poinformowano mnie ze beda mieli demo model PS4 na co uradowany powiedzialem ze jak bede tam dzisiaj to na pewno wyprubuje wszyscy szczesliwi ze bedzie nowa zabawka .

No wiec ja uradowany lece dzisiaj do wypozyczalni zobaczyc najnowsze dzielo od sony i k***a nie dziala pytam sie o co chodzi na co dziewczyny z posepnymi minami ze nie dziala sie popsula musza ja wymienic nie podzialala nawet kilka godzin :rotfl:

Brak obrazu czy Red line of death? :P Ponoć studenci, którzy składali PS4 w FOXCONN-ie potrafili krzywić piny w HDMI czy nawet... pluć do konsoli :P Jeśli będziesz miał możliwość to zobacz miejsce produkcji tej sztuki PS4 - jeśli jest "Made in Taiwan" to może być sytuacja wyżej wymieniona :P Jeśli jest jednak "made in Japan" to być może mamy tutaj powtórkę jak z pierwszymi PS3 /XBOX360 (YLOD/RROD) - wada konstrukcyjna.

misiozol 27.11.2013 23:43

Wiec tak wczoraj bedac w wypozyczalni filmow poinformowano mnie ze beda mieli demo model PS4 na co uradowany powiedzialem ze jak bede tam dzisiaj to na pewno wyprubuje wszyscy szczesliwi ze bedzie nowa zabawka .

No wiec ja uradowany lece dzisiaj do wypozyczalni zobaczyc najnowsze dzielo od sony i k***a nie dziala pytam sie o co chodzi na co dziewczyny z posepnymi minami ze nie dziala sie popsula musza ja wymienic nie podzialala nawet kilka godzin :rotfl:

chris996 26.11.2013 14:03

No i mamy już pierwsze updaty. Ostatnie OFW w wersji 1.51.
Sony udostępniło też manuala:
http://manuals.playstation.net/docum...ps4/index.html

sobrus 25.11.2013 21:47

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1267077)
Kiedy ja się z Tobą cały czas zgadzam, jedynie zwracam uwagę na ten jedyny nietrafiony przykład z Classics HD. :)

Ja też się z Tobą zgadzam :)
Faktycznie może nie najlepiej wybrałem, lecz można patrzeć na to jak na analogię.
Assasins Creed 4 na PS4 to technicznie takie classics HD, tyle że sprzedawane w formie normalnej gry :haha:

Berion 25.11.2013 17:50

Kiedy ja się z Tobą cały czas zgadzam, jedynie zwracam uwagę na ten jedyny nietrafiony przykład z Classics HD. :)

sobrus 25.11.2013 14:38

Tylko potwierdzasz to o czym mówie.

X360 i PS3 są teraz głównym źródłem dochodu i nikt nie zrobi gry, która na nich nie zadziała.

Z resztą to nie dotyczy tylko wymagań sprzętowych.

Cały gameplay jest kastrowany pod konsole, nawet X-COM to nie ominęło.

Berion 25.11.2013 13:32

Ja o tym wiem, po prostu zwracam uwagę że to nie do końca tak jest z tymi portami jak napisałeś. ;)

GTA5 wyszło najpierw na konsole dlatego że na nich zarabia się więcej. Gry na konsolach są droższe od PC (i nie mówię tutaj o rynku polskim tylko w ogóle, u nas są akurat wyjątkowo tanie (po za paroma wyjątkami)). Dlatego nie dziwi mnie, że tak kasowy tytuł dostał "time exclusive'a". I jak pokazała sprzedaż taka taktyka przyniosła ogromne zyski (tak, ja wiem, to tylko jeden z czynników).

sobrus 25.11.2013 09:52

Oczywiście że nie odkryłem Ameryki, ale mam wrażenie że na forum nikt o tym nie wie, skoro oceniają PS4 na podstawie portów gier z PS3 i wyciągają wnioski, że różnica jest niewielka.

Na dzień dzisiejszy można oceniać tylko exclusive, a gry multiplatformowe tylko te które na X360/PS3 się nie ukażą.

M@X 25.11.2013 00:47

Ameryki nie odkryles - jak weszlo PS3 to kolejne dwie generacje Pro Evo byly kastratami nie majacymi nic wspolnego poza menu z pelnoprawna wersja na PS3. Teraz tez PS3 i X360 beda coraz bardziej marginalizowane i musimy sie z tym pogodzic - albo kupimy next geny albo za rok bedziemy grac w najgorszy szajs.

sobrus 24.11.2013 23:38

Czy ja wiem? Można sie sprzeczać - takie GTA5 na PC pojawiło się na konsolach na długo przed PC.

Myśle ze sprzedaż gier na X360 i PS3 stanowi obecnie bardzo pokaźną większość zysków, nie do zignorowania.

Więc już we wczesnej fazie projektowania gier muszą być wzięte pod uwagę ograniczenia tych maszynek, żeby był możliwy łatwy port (łatwy to znaczy - zjeżdżamy z detali, z tekstur, z rozdzielczości - ale reszta gry zostaje taka sama).
A ograniczenia są spore - 256MB pamięci w PS3 szału dziś nie robi.

Wszystko co wymaga więcej niż current geny są w stanie pokazać, przez ostatnie lata było traktowane jako opcjonalne "uber-detale", "tryb DX10" itd., nie wnoszące nic do rozgrywki i możliwe do wyłączenia jednym kliknięciem. Ot np. Lara na DX11 ma ładniejsze włosy, ale można to wyłączyć i wtedy wygląda jak na konsoli.

Problem się pojawi, gdy gry będą powstawać na silnikach w których DX11 nie będzie tylko dodatkiem, np Unreal 4. Porty takich gier na X360 i PS3 nie będą w ogóle możliwe, chyba że ktoś napisze je od nowa w wersji "kastrat".
Już pare lat temu było jasno powiedziane, że UE4 nie będzie działać na X360/PS3.

A grafika?
Będzie mniej więcej taka:
http://www.youtube.com/watch?v=dO2rM-l-vdQ
http://www.youtube.com/watch?v=lY20pxEQM-A
http://www.youtube.com/watch?v=cDEm_vBR920
http://www.youtube.com/watch?v=-PsyXx6rkGg

To nie są filmy, to Unreal Engine 4.

itd
http://www.youtube.com/watch?v=mF23Dc4DDiw

Berion 24.11.2013 13:04

Nie zgodzę się.

Gry pisze się najpierw na PC, dopiero potem przenosi na konsole (któryś tam milestone). W przypadku current genów, można śmiało założyć że przenosiny są dopiero na końcowym etapie prac "alphy". Także myślę, że wersje na PPC traktowane są w tym przypadku więcej niż po macoszemu.

sobrus 23.11.2013 22:43

"wersja" i "port" to tylko kwestia nazwy.

Wiadomo, że jeżeli piszesz grę równolegle, to musisz pisać pod najsłabszą maszynę, albo pisać dwa razy.
Assasins Creed 4 jest grą na PS3 którą ktoś "z litości" skompilował na PS4.
Na oko wszystko - tekstury, shadery, obiekty, są takie same, choć na PS4 mogłyby być o wiele bardziej złożone.
Ale nie są, nie jest to więc wersja dedykowana na PS4 a prymitywny port, mniej więcej taki jak gry z Dreamcasta na XBox Live!.

W przypadku Ghosts mamy nieco większy wysiłek - lepsze tekstury, dodatkowe shadery. Jednak to też w sumie niewiele.

Jeżeli chcemy porównywać co oferuje nowa konsola musimy patrzyć póki co na tytuły exclusive, np Forza Motorsport 5.

Berion 23.11.2013 21:49

No nie wiem, to trochę inna para kaloszy. Tutaj gry są pisane równolegle, a nie portowane ze starożytności.

sobrus 23.11.2013 20:07

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1266910)
GoW2 i SoTC to porty, nie remake'i, więc nie będą się specjalnie różnić.

Ale dokładnie to samo jest teraz z grami które są na PS4.
Praktycznie jedna wersja gry na stare i nowe, bo ze względu na koszty nie opłaca się robić dwóch, a ze względu na ewentualne zyski nie można zignorować posiadaczy PS3.

Dlatego jakiekolwiek gadanie typu "nie widzę wielkich różnic" jest moim zdaniem bez sensu.

Berion 23.11.2013 19:04

GoW2 i SoTC to porty, nie remake'i, więc nie będą się specjalnie różnić. Sony doszło do wniosku, że więcej zarobi portując gry i sprzedając po 200zł niż wydać masę pieniędzy na emulator PS2 i gry po 30zł. ;)

Stare konsole nie pociągnęły by takich rozdzielczości, musiano by skalować z niższych tak jak robią to np. programy scenowe.

sobrus 23.11.2013 17:56

Mówicie raczej o rewolucji w telewizorach a nie konsolach :)
Rzeczywiście PS2 i klocek parowane było raczej z CRT, a X360/PS3 z LCD przez HDMI.

Jeżeli chodzi o różnice w szczegółowości grafiki to różnica między 720p a 1080p jest taka sama a może ciut większa niż przy SD a 720p.

Sporo gier, szczególnie nowych na konsolach starszej generacji, nie ma nawet 720p :(
Przykładowo Halo 3 na X360 nie jest niestety nawet HD Ready, tylko 1152x640.
Podobnie GTA4 na PS3 zasuwa w 1152x640.
Do tego nowe gry praktycznie nigdy nie mają 60fps, tylko 30, a nawet często ciut mniej. To na granicy płynności i to niestety widać.

Gdyby stare konsole SD wyświetlały 16:9 to miałyby 1024x576. Czy to więc taka wielka rewolucja?

Na nowych konsolach póki co nie zobaczymy gier innych niż 1920x1080 @ 60fps i jak ktoś ma TV 50+ cali to raczej zobaczy dużą różnicę, tak jak po zmianie z PS2 na PS3 ;)

I na deser:
http://www.youtube.com/watch?v=ogzfcYWsjoI
http://www.youtube.com/watch?v=V_GLmE7ZBPE

Po obejrzeniu tych dwóch filmów stwierdzam, że PS3 nie jest wielkim upgradem w stosunku do PS2 :haha:

misiozol 23.11.2013 17:44

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1266901)
Rewolucja byla przy PS3/X360 bo przechodzilismy z SD do HD. Teraz to tylko szczegoly...

Dokladnie to samo twierdze rewolucja byla z ps3/x360 a jak dla mnie to zmodernizowane te same konsole + extra zabezpieczenia DRM itd. to samo napisalem w 85 i 90 poscie to sie na mnie zucili .

M@X 23.11.2013 17:14

Rewolucja byla przy PS3/X360 bo przechodzilismy z SD do HD. Teraz to tylko szczegoly...

sobrus 23.11.2013 15:55

Ale w sumie to tym razem nie bardzo jest co porównywać.
O ile X360 i PS4 bardzo się różniły, to tym razem technicznie obie konsole są prawie takie same.

PS4 jest mocniejsza, ale nawet jeśli - to podejrzewam że firmy będą tworzyć gdy tak, aby na obu wyglądały identycznie.

Natomiast w tej grze widać sporą różnicę względem poprzedniej generacji, choć nawet to ile wycisnęli ze starych robi bardzo duże wrażenie.
W sumie oprócz rozdzielczości dodali tylko trochę efektów i zwiększyli jakość tekstur - ale efekt jest.

Diabolique 23.11.2013 14:36

i znowu sytuacja jak przy klocku vs ps3. a niech wyjdzie jeszcze wiecej gier i wiecej porownan;]

chris996 23.11.2013 12:54

Jeszcze nie było porównania PS4 na tle Xbox One to wrzucę kolejny film.

Call of Duty: Ghosts in 1080p - PS4 vs. Xbox One Commentary

chris996 21.11.2013 22:49

Dziwne, że nikt z was nie wkleił jeszcze żadnej recenzji konsoli, to ja zacznę :P

Sony PS4 review
http://www.youtube.com/watch?v=mAFJ4cFSjjk

48 Hours with the PS4!
http://www.youtube.com/watch?v=jE-PN3fnIhw

sobrus 20.11.2013 19:10

Nad CPU w PS3 można się też pastwić.

PS3 ma jeden prymitywny dziś rdzeń (nawet komórki są dziś szybsze) i koprocesory SPE które nadają się do specjalizowanych zadań. Owszem pomagają, ale główna robota i tak leży na tym jednym biedaku.
W sumie ilość wątków które Cell umie zrobić na raz wynosi : 1.

PS4 ma osiem symetrycznych uniwersalnych rdzeni, które nie dość że są szybsze to jeszcze każdy może robić wszystko, czyli mogą się równoważyć obciążeniem. Ilość wątków : 8

To już posiadacze X360 mają większe powody do zmartwień, bo ich X360 ma trzy takie procesory co PS3, a każdy przerabia 2 wątki. Łączna ilość wątków wynosi więc 6 i mogą się równoważyć.
Ale mimo to nowy procesor jest i tak znacznie lepszy, m.in potrafi wykonywać instrukcje poza kolejnością (out-of-order), z czego musiano zrezygnować w 2005 roku, bo pobór prądu byłby za duży. A poza tym 8 to nie 3.

Nie dziwne, że developerom PS3 nie przypadało nigdy do gustu i potrzebowali lat, żeby je opanować. PS4 będzie znacznie prostsze do programowania.

Berion 20.11.2013 19:01

Te 60fps okaże się wkrótce nieosiągalne. Znowu... Jak zaczną stosować teselację (i to na samą podłogę bo nie spodziewałbym się jej globalnie) to szybko się okaże, że ten sprzęt jest za słaby na takie rozdziałki w takiej ilości klatek. Next Geny, czy w zasadzie od wczoraj, Current Geny to tak naprawdę... Past Geny. :/

Ale podpisuję się pod tym co napisał Sobrus, więc nie będzie tak źle.

PS: Nie DX tylko OGL.

revolver0 20.11.2013 19:01

Sobrus uprzedziłeś mnie, właśnie miałem napisać że w grafice tkwi diabeł. Poczekamy z rok czy dwa to wtedy zobaczymy różnice.

sobrus 20.11.2013 18:48

GPU ma taką samą moc obliczeniową :hahaha:
Nie wiem skąd oni brali te dane :rotfl:

Takie liczenie mocy GPU jest g...o warte, ponieważ nie wystarczy mieć teoretycznej mocy, ale też ją wykorzystać (z czym AMD miało problem szczególnie w architekturze VLIW5, PS4 ma znacznie efektywniejsze GCN)
Sony w przeszłości często dawało specyfikacje wyssane z palca, ale bardziej realne dane GPU, bezpośrednio od ich producentów, wyglądają następująco:

PS4 : ~2500Gflops (~Radeon HD7870), DX11+, 1152 zunifikowane procesory pixel/vertex/geometria, teselacja itd
PS3 : ~180Gflops (Geforce 7800 GTX), DX9.0c, podzielone na sztywno Pixel i Vertex Shadery (32 shadery total)

Tu w ogóle nie ma co porównywać, RSX to kalkulator
:>

misiozol 20.11.2013 18:36

Widzisz chris i gdzie tu ta rewelacja raptem jak by nowy procesor CPU wsadzili do ps3 i dorzucili RAM bo GPU ma taka sama moc obliczeniowa wiec co tu ma zaskakiwac . Jka dla mnie zmodernizowana wersja PS3 a nie nextgen :P

chris996 20.11.2013 18:00

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1266641)
Poprosimy więc o analizę techniczną PS2, PS3 i PS4, bo na podstawie jednej gry to wydaje mi się mało można powiedzieć :)

http://www.ps4polska.pl/specyfikacja...ednym-obrazku/ - zdjęcie
http://www.digitaltrends.com/gaming/...ec-comparison/ - tabelka

Teoretycznie jak pisze na zdjęciu procesor AMD w PS4 jest 9 razy szybszy,
ale bez rzetelnych testów ciężko będzie to stwierdzić. Do tego różne architektury. Będzie więcej testowanych gier to się wyjaśni.

sobrus 20.11.2013 16:11

Cytat:

Napisany przez CeKa (Post 1266645)
Porównywanie AC 4 na PS3 a na PS4 to nieporozumienie...
Czas PS3 się kończy, a więc konsola jest już znana i "ogarnięta" przez programistów. Podczas gdy PS4 dopiero wchodzi na rynek...
Tu trzeba czasu, na razie jest tylko dobra platforma z dużą mocą obliczeniową, ale to gry muszą się do niej dostosować...

Powiem więcej, przez wiele lat rynek gier był w zastoju.
Nawet dziś gry wychodzą opartę o 10 letnią technologię.
Dlaczego? Z powodu 4 rzeczy:

- X360
- PS3
- Windows XP
- DirectX 9.0c

Po prostu starsze konsole wspierają właśnie DX9.0c (Shader Model 3.0, który pojawił się wraz z GeForce 6 - rok 2004) i tak zazwyczaj projektowane są gry multiplatformowe. Przykładowo popularny silnik Unreal 3, na którym biega m.in najnowszy Mass Effect 3 i wiele innych, to ten sam silnik który napędzał pierwsze Gears Of War w 2005 roku. Jasne, że przez tyle lat go troche podmalowali i karty mamy dziś znacznie szybsze, ale to ta sama technologia.
Mass Effecta 3 dalej można uruchomić na GeForce6, inna sprawa że będzie raczej niegrywalny. Ale na mocniejszych GeForce 8 z roku 2006 już sobie normalnie pogramy, nawet bez wielkiego schodzenia z detali.

Teraz gdy rynek nasycił się Win7,8 w 64 bitowych wersjach i pojawiły się nowe konsole - nastąpi bardzo szybkie przejście developerów na DX11. Stare hardware - i tak już zbyt wolne - szybko wymięknie.

Mamy całkowitą unifikację platform: DX11 i wielordzeniowa architektura x86_64 i około 8GB RAM. Nie będzie powodu projektować nowych gier na coś innego. A milion PS4 w stanach już się sprzedało.
Nastąpi też pewnie podobny skok w jakości grafiki jak w roku 2006-2007, kiedy po premierze PS3/X360 wszyscy rzucili się na DX9.0 (np. Oblivion, Crysis czy rzeczony Unreal 3).
Wszystko do zobaczenia w roku 2014, zalecam pomału wymieniać hardware jeżeli nie mamy DX11 ;)

CeKa 20.11.2013 16:02

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1266639)
Eee tam jest wiele tytulow porownujac PS2 do PS3 ktore wyszly razem i widac roznice , po prostu to nie jest jakis wielki skok technologiczny jak byl wczesniej moze faktycznie strzelili porta do ps4 czas pokarze ale puki co jakiegos szalu to ja nie widze wiele szumu o nic .

Tak jak chłopaki z PSX Extreme mówili w filmiku który Szczuru zalinkował.
Trzeba poczekać, Gry 2giej Generacji i 3ciej generacji na PS4 to będzie dopiero pokaz możliwości PS4... Co tu dużo mówić to dopiero świeży, nie sprawdzony towar. Zanim zaczną robić gry wykorzystujące możliwości PS4 musi minąć czas.
Porównywanie AC 4 na PS3 a na PS4 to nieporozumienie...
Czas PS3 się kończy, a więc konsola jest już znana i "ogarnięta" przez programistów. Podczas gdy PS4 dopiero wchodzi na rynek...
Tu trzeba czasu, na razie jest tylko dobra platforma z dużą mocą obliczeniową, ale to gry muszą się do niej dostosować...

Suchym okiem wiele nie zobaczysz, ale jak kolega pisał wcześniej, masz Full HD i 60 fps, do tego dochodzą różne detale, jak realistyczne poruszanie się po chaszczach, oświetlenie etc.

Jak na moje oko, to prezentuje się całkiem przyzwoicie. Takie lekkie nawiązanie do PS2 można zauważyć i to chyba dobrze bo PS3 jak na moje zbyt okrągłe, ciężko piwo na niej postawić żeby się trzymało, a kurz i tak sam nie spada z obudowy :P
PS4 zaprojektowano do działania w pozycji pionowej ?

Z brakiem wstecznej kompatybilności z DS3 dali ciała. Zapewne ze względów marketingowych...

sobrus 20.11.2013 15:55

Porównałem no i ?

Przeceniasz chyba PS3, jego procesor główny jest ledwie 2x szybszy niż w pierwszym XBox.
To i tak cud ile wycisneli z tego sprzętu.

misiozol 20.11.2013 15:45

A co ja mam ci analize robic dane sa dostepne powszechnie w google , porownaj ps2 i ps3 to zobaczysz co pisze ;)

sobrus 20.11.2013 15:40

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1266639)
po prostu to nie jest jakis wielki skok technologiczny jak byl wczesniej

Poprosimy więc o analizę techniczną PS2, PS3 i PS4, bo na podstawie jednej gry to wydaje mi się mało można powiedzieć :)

misiozol 20.11.2013 15:21

Eee tam jest wiele tytulow porownujac PS2 do PS3 ktore wyszly razem i widac roznice , po prostu to nie jest jakis wielki skok technologiczny jak byl wczesniej moze faktycznie strzelili porta do ps4 czas pokarze ale puki co jakiegos szalu to ja nie widze wiele szumu o nic .

sobrus 20.11.2013 15:04

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1266622)
Chris ja tam jakiesz szczegolnej roznicy to nie widze jak dla mnie jesli to jest porownanie ps3 vs ps4 to ps4 jest zdecydowanie przereklamowane i zdecydowanie kosztuje za duzo nie wspominajac juz o xone .

Jasne że nie ma różnicy, bo to przecież ta sama gra.
Ale na PS4 działa w 1080@60fps a na PS3 - 720@30fps.
Gry które będą wykorzystywać możliwosci PS4 raczej w ogóle się na PS3 nie pojawią, bo po prostu nie zmieszczą się w jej pamięci ;)

loki7777 20.11.2013 14:33

DS3 NIE JEST i NIE BEDZIE kompatybilny z PS4 - wiec zapomnij o tanszych padach:)

https://www.google.ie/search?client=...fe=off&spell=1

Cena DS4 w tej chwili to od ok 40 funtow.

CeKa 20.11.2013 14:25

Będziesz musiał Misiozol poczekać, tak jak na The Last Of Us na ps3 poczekać musiałeś, ale warto, dopracowane gry miażdżą resztę taśmówek. Kusi kusi, nawet cenowo, tak jak mówiłem "za rok może dwa...". Jeszcze jedno interesujące zagadnienie, DS3 będzie kompatybilny ma się rozumieć z ps4 ? Tak czuje że cena DS4 będzie powalająca...

Arepo 20.11.2013 14:24

Teraz jeszcze różnicy za dużej nie będzie. Z czasem powstaną gry specjalnie dla PS4 korzystające z jej znacznie większej mocy ...

misiozol 20.11.2013 13:21

Chris ja tam jakiesz szczegolnej roznicy to nie widze jak dla mnie jesli to jest porownanie ps3 vs ps4 to ps4 jest zdecydowanie przereklamowane i zdecydowanie kosztuje za duzo nie wspominajac juz o xone .

chris996 19.11.2013 22:35

Wraz z premierą gry Assassin's Creed IV: Black Flag mamy ciekawe porównanie tejże gry na różnych platformach. Wkleje tylko 2 wideo, żeby post za bardzo się nie wydłużył :P

Assassin's Creed IV Graphics Comparison: PS3 vs PS4 - Is it worth the wait?

Assassin's Creed 4: Xbox 360 vs. PlayStation 3 Gameplay Frame-Rate Tests

Berion 16.11.2013 02:27

PS4 miało nie być wstecznie kompatybilne z PS3 więc mnie to nie dziwi. Zresztą patrząc po sprzęcie to nigdy nie będzie. Z PS2 i PSX powinno być (i chyba jest, ale tylko obrazy z PSS).

Coś tam przebąkiwali, że "kompatybilność" z PS3 ma być zapewniona przez streaming (Gakai?).

szczuru 16.11.2013 02:20

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1266147)
Hałaśliwe i sponsorowane.

Fajnie, trzęsie konsolą z HDD podczas pracy. ;)

I tak im padnie i kupią drugą :P

Z ciekawostek z "pierwszej ręki" - PS4 nie pozwala na uruchomienie gier z PS3 (PS3 discs are not supported by this system). Tak samo jest z PSX i PS2 ale wyświetla się komunikat "This disc is not compatible with PS4".

Berion 16.11.2013 02:12

Hałaśliwe i sponsorowane.

Fajnie, trzęsie konsolą z HDD podczas pracy. ;)

szczuru 16.11.2013 00:08

joujoujou 15.11.2013 21:10

Ale przynajmniej paru spryciarzy nabiło sobie ratio na trackerze. :spoko:

Berion 15.11.2013 13:53

Skoro nośnik nie jest zabezpieczony (tego nie wiem) to dumpy są (PS3BD-ROM też był i też na początku generacji były już obrazy). Tylko co z tego? Nie odpalimy tego przez najbliższe kilka lat. O ile w ogóle kiedykolwiek przed czasami komputerów kwantowych z kilkoma tysiącami kubitów. Nastały czasy podpisywania oprogramowania, a nawet nie tylko. Aby teraz coś odpalić na lewo trzeba się przedrzeć przez cały łańcuch zabezpieczeń.

PS: Mnie tam ich nie szkoda. Wystarczyło usiąść na kilka sekund i się nad tym zastanowić. Już pomijając nawet kwestię piractwa.

misiozol 15.11.2013 13:43

I w tym caly szczegol , nie ma jak ich odpalic :P

chris996 15.11.2013 13:03

Skoro mamy już gierki to ja poproszę instrukcję jak je uruchomić. Szkoda, żeby ludzie na darmo ściągali 30GB danych.

misiozol 15.11.2013 11:10

Gry juz sa na torencie do ps4 ale jaja

According to doskias on a Chinese BBS some Sony PlayStation 4 / PS4 Game Backups have surfaced on Internet torrent sites and TTG Tracker with details below and additional pictures HERE, as follows:

• Killzone Shadow Falls: 37.4GB
  • Knack: 39.3GB
  • Battlefield 4: 32.5GB
  • AC4 Black Flag: 20.22GB

Reportedly ASUS Black 12X BD-R 2X BD-RE 16X DVD+R 12X DVD-RAM 8X BD-ROM 8MB Cache SATA Blu-ray Burner BW-12B1ST/BLK/G/AS drive was used for ripping the PS4 / PlayStation 4 games.

Both games contain single PKG that contains whole data, as well as "RIF" file that is used for storing purchase data to activate digital contents from PSN Store.

wziete z tad http://www.ps3news.com/

szczuru 14.11.2013 15:19

Jest jeszcze ciekawiej:

Cytat:

Though the PlayStation 4 won***8217;t be released in North America until Friday, some users who have obtained early access to the systems are reporting broken displays. An IGN retail PS4 stopped outputting through the HDMI after the user began downloading Netflix. Kotaku***8217;s first retail system also reportedly had a faulty HDMI jack that would not output a signal. Two other users on NeoGAF, who obtained early access to their consoles via a Taco Bell promotion, also reported similar problems with HDMI outputs. Based on reports from at least one user, Sony has been responsive to warranty claims and is shipping a replacement unit. As is the case for all PlayStation hardware, the PS4 is covered by warranty for twelve months.

It***8217;s not unusual for the early runs of console hardware to experience trouble. There are nearly limitless relationships between hardware, software, and user behavior. While many of the incompatibilities can be cleared up during testing, the scale of interactions when the console goes public is bound to reveal numerous otherwise unpredictable problems.

IGN has reached out to Sony for comment but has not yet heard back. Users who are experiencing trouble are encouraged to contact Sony support 1-800-345-SONY.
http://uk.ign.com/articles/2013/11/1...tion-4-systems

Berion 14.11.2013 13:22

Cytat:

Though the PlayStation 4 won***8217;t be released in North America until Friday, some users who have obtained early access to the systems are reporting broken displays. An IGN retail PS4 stopped outputting through the HDMI after the user began downloading Netflix. Kotaku***8217;s first retail system also reportedly had a faulty HDMI jack that would not output a signal. Two other users on NeoGAF, who obtained early access to their consoles via a Taco Bell promotion, also reported similar problems with HDMI outputs. Based on reports from at least one user, Sony has been responsive to warranty claims and is shipping a replacement unit. As is the case for all PlayStation hardware, the PS4 is covered by warranty for twelve months.

It***8217;s not unusual for the early runs of console hardware to experience trouble. There are nearly limitless relationships between hardware, software, and user behavior. While many of the incompatibilities can be cleared up during testing, the scale of interactions when the console goes public is bound to reveal numerous otherwise unpredictable problems.

IGN has reached out to Sony for comment but has not yet heard back. Users who are experiencing trouble are encouraged to contact Sony support 1-800-345-SONY.
Tak to jest jak się oszczędza na testach. :P

ethar 11.11.2013 21:48

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1265668)
To chyba pierwsza od czasów PSX konsola Sony, którą się normalnie rozbiera.

Ale do X360 pod tym względem jeszcze dalej daleko. ;p

PS3 nie jest takie złe, porozkręcałbyś parę razy, i nagle to ma jakiś sens :P

Znaczy może bym się skusił na PS4 za rok za dwa, jakbym nie miał PS3 - aktualnie mam spore zaległości, Batmany, Beyond Two Souls, Uncharted, Heavy Rain Red Road Redemption, i wiele wiele innych, jeszcze mi trochę zajmie tego ogranie :) :]

Berion 11.11.2013 15:01

Zaraz straconych, a ile tych gier tak naprawdę wyjdzie? Tych dobrych, garstka. Do obrócenia w... tydzień, dwa. :szczerb:

Ja stosuję taką samą taktykę od wielu lat i jako tako się sprawdza.

loki7777 11.11.2013 12:54

Po 2 latach na 100% bedzie roznica w cenie(moze nawet spora) ale straconych 2 lat nikt ci nie odda:)

CeKa 11.11.2013 10:11

Wygląda całkiem przyzwoicie, rozmiary chyba podobne do PS3 SLIM, nawet wydaję się że trochę mniejsza. Na półce na pewno prezentowała by się godnie :)
W najbliższym czasie nie kupie, odczekam minimum rok, może dwa od premiery i wtedy może się ją łyknie. Przez te 2 lata wyjdą ewentualne "buble" i powinny już nawet zostać poprawione, więc pewnie będzie tak jak przeważnie, czyli "najlepsze" wersje PS będą te które wychodziły mniej więcej "po środku" w czasie od premiery do premiery następnej :). Też nie można być tego do końca pewnym, bo nie wiadomo co po 2ch latach z konsoli okroją, może zawsze zniknąć jakiś port USB albo optyczny, albo jakieś diody, w ramach oszczędności, hehe ;)
Nie mówie żeby to była jakaś złota zasada, jeno opieram się na własnych obserwacjach. PS2 , ostatnie FATy , PS3 z kolei SLIM :)
Cenowo pewnie i tak wyjdzie podobnie, czy kupie zaraz po premierze czy po 2ch latach, licze tylko na wprowadzone poprawki w nowszych wersjach :)

Berion 10.11.2013 22:30

Ja kupię ale dopiero jak złamią. Chyba że pójdą po rozum do głowy i umożliwią lokalną kopię wszystkich save'ów, trofeów, gier i ich licencji. Wtedy to nie tylko kupię, ale i nie wgram nieoficjalnego fw (czy co tam będzie). :D To jedyne funkcjonalności jakie mnie odstraszają od OFW. Już nawet bym przebolał granie z ODD.

sobrus 10.11.2013 21:21

Ja też nie kupie, ale brat już się przymierza.
Tym razem Sony poszło dobrą drogą, w przeciwieństwie do M$ i X360 zostanie zastąpiony PS4. Pierwsza konsola Sony która nas przekonała. Tak trzymać :spoko:

Ale jak zwykle działa stary sprawdzony schemat: firma która poczuje się zbyt pewnie, zaczyna przeginać.

M@X 10.11.2013 21:15

Tak czy owak - na razie nie kupuje***8230; Nie przekonali mnie***8230;

Ale jesli Kojima wyda Ground Zeroes na PS3 a Phantom Pain na PS4 to sie wkurze nieziemsko...

Berion 10.11.2013 21:05

To chyba pierwsza od czasów PSX konsola Sony, którą się normalnie rozbiera.

Ale do X360 pod tym względem jeszcze dalej daleko. ;p

chris996 10.11.2013 14:46

Taka ciekawostka jak konsola wygląda od środka. Rozebrał ją, krok po kroku, sam Yasuhiro Ootori, dyrektor inżynieryjnego działu japońskiego koncernu.

ethar 16.09.2013 22:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1258728)
Zagadki przestały istnieć, a w najlepszym razie są sprowadzone do prostych zadań dla przedszkolaków.

Z tym się zgodzę, pamiętam jak na PS2, pocinałem jeszcze w GOW I oraz II. Mamy wielkiego mięsistego faceta, który ma pokonać Boga Wojny. Czyli spodziewałem się sieki, sieki i jeszcze raz sieki. Co mnie zaskoczyło w tej grze? Że twórcy dokładnie wiedzieli kiedy wytrącić mnie z trybu chaosu, i ustawić zagadkę. Bym nagle zaczął myśleć, nie były może to jakieś arcytrudne zagadki, ale chwilę musiałem pomyśleć, pokombinować, czasem nawet wyłączyć konsolę, i zrobić spacer zanim na coś wpadłem.

Uncharted, gra o łowcy przygód a'la Indiana Jones, idealna gra aby wcisnąć świetne zagadki, wkomponowane w klimat dżungli starożytnych świątyń... w grze są 3... k***a :sciana: Stoją na poziomie, - sprawdź pod selectem jak to ułożyć, a jak zapomnisz to wciśnij select WTF?! ja się pytam... co się dzieje... to mnie bardzo frustrowało w tej grze że nie było zagadek... W dwójce to już nie pamiętam czy jakakolwiek była...

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1258728)
Życia się same odnawiają, żeby nie przeciążać zwojów mózgowych - kiedyś trzeba było sobie wyliczać bilans strat i zysków, zastanawiać się czy warto daną aptekę brać teraz czy zostawić bo stwór X może zabrać Y, a jak sp*ę do i Z żyć. A dlaczego tak? Bo tacy są odbiorcy, bo taka jest większość "graczy" i to ta większość kupuje, a nie mniejszość.

Dokładnie, ja to pamiętam jak w Diablo 2 wyliczałem ile miksturek, potrzebuje na Mefista ;D A tak bardziej serio, pamiętam te czasy jak grało się w Contre na Pegazusa, i nie było zmiłuj, one shot one kill - gry były wtedy bardziej realistyczne :P

Jeszcze jedno, w nowych tytułach DLC mnie odstrasza, niby tam 5zł za mapkę, tu 3 zł za strój, ludzie ogarnijcie się. Jak już wydawać dodatki, to pełnoprawne, zawierające dużo więcej rzeczy. O "kastrowanych" treściach już nie wspomnę na rzecz DLC. Chociaż dzisiaj to mnie rozgromiło - http://antyweb.pl/kupilem-gre-ktorej...nie-dokonczyl/ - Kupujesz grę, a tam demo, a pełna wersja za jakiś czas w formie DLC...

Berion 12.09.2013 19:18

Obawiam się że jeśli AMD i Sony przyłożyły się do pracy to tyle może to potrwać (albo nawet wcale nie rozgrzebią).
Oj przydałyby się już komputery kwantowe. :czar:

szczuru 12.09.2013 18:43

Oby tylko znów nie trwało to 5 lat...

chris996 12.09.2013 17:01

Bardziej się obawiam ewentualnych błędów, wad w konsoli, które wymuszą oddanie jej do serwisu. Oby Sony nie zaliczyło falstartu.

Berion 12.09.2013 16:49

Ja kupię dopiero po upgrade, bo pewnie znowu poblokują save'y, trofea i diabeł wie co jeszcze.

chris996 12.09.2013 16:46

Ilość załączników: 3
My tu gadu gadu, a PS4 już w masowej produkcji :P

PS4 już w masowej produkcji (pierwsze zdjęcia)

Jarson 26.08.2013 21:21

Granie online to w ogóle zbezczeszczona szansa przemysłu elektronicznej rozrywki. Wszystko jest dobrze, dopóki do przejścia przejścia gry nie zaczynają być potrzebne jakieś bzdurne interakcje typu "zdobądź 10 znajomych", a tym bardziej osiągnięcia w trybie co-op. No co to za pomysł, żeby mój postęp w grze zależał od innych graczy? Po to jest AI, żeby stanowić dla każdego identyczny opór, ale też identyczną pomoc.

Co innego MMO, tam idea jest zupełnie inna. Ale nie typowa przygodówka.

Powinna powstać jakaś nowa organizacja (albo przekwalifikować się istniejąca), zajmująca się ocenianiem czy gry zachowują logiczne standardy, typu rozsądny czas levelowania (niech przy grze siedzi się i dwa miesiące, ale przy wciąż nowych zadaniach, a nie przy powtarzaniu pierwszego zadania 200x po to, żeby zarobić na coś co jest potrzebne przy zadaniu nr 2), czy rozsądnie dobrany stopień trudności. Gdyby taka organizacja opracowała sensowne zasady oceniania i zaczęła się liczyć, byłaby nie mniej przydatna niż świetnie napisane recenzje.

PS.
Jeśli dyskusja trochę zeszła z PS 4, to zawsze można ją tam gdzieś ;)

Berion 26.08.2013 20:48

Trofea to temat rzeka. Zależy jak deweloper je wykorzysta, są tytuły gdzie system trofeów jest przemyślany, a są gry gdzie jest to ustawiane pod określone cele jakie marketingowcy założyli (a to trofea zniechęcające do sprzedawania gry, a to same złota itp.). Ja trofea lubię, ale żeby specjalnie dla nich grać czy kupować gry, o ściganiu się w ich zdobywaniu z innymi nie wspomnę, to trzeba mieć jakąś chorobę psychiczną.

GT6. GT7 to na PS4. Jak zrobią podobny system leveli i walutowy nastawiony na setki godzin grania online jak w GT5 to od razu stwierdzam, że to szrot nie gra.

Jarson 26.08.2013 19:17

Fakt, casualowość nowych tytułów staje się - jakby się to dziś powiedziało - ikoniczna. Nie wymagają ani myślenia, ani skilla - co najwyżej kooperacji sieciowej, której nie znoszę, bo nie mam czasu na zawiązywanie wirtualnych relacji tylko po to, żeby odblokować jakieś osiągnięcie. No właśnie - osiągnięcia dziś się odblokowuje, a nie... osiąga.

Trofea tylko dopisują się do tego problemu. Miliony graczy skupia się dziś tylko na tym, żeby przy ich nickach widniały jak najlepsze statystyki. Gra zwyczajnie traci na wartości jeśli za trudno ją przejść, gdyż za określoną ilość złotówek w określonym czasie ma się mniej trofeów, co bruździ w statystykach. A przecież życie jest takie krótkie...

GTA V ma szansę być bardzo ciekawą grą. Choć mam tak samo jak Ty, Berion - nie kręcą mnie head shoty z widokiem włókien mózgowych rozpryskujących się po ścianie za przeciwnikiem. Od początku w grze najbardziej ceniłem sposób poruszania się bohatera po świecie - a w tytule zakochałem się od pierwszej odsłony po to tylko, żeby trzecia zerwała mi kapelusz (kaszkiet w zasadzie, nie chadzam w kapeluszu) z głowy.

Od dość niedawna dysponuję kartą zdolną uciągnąć GTA 4 w należytej jakości (to znaczy - na pełnych detalach w Full HD) i choć aż się zdziwiłem jak pod wpływem nowych tytułów gra się wizualnie zestarzała w te kilka lat, to zamierzam przez zimę wreszcie ją przejść, wraz z dodatkami - tytuł już mam ściągnięty ze Steam i zainstalowany, teraz tylko taka drobnostka - odrobina czasu :P

Wracając do PS 4, u mnie jak zwykle myśl o kupnie powróci wraz z premierą kolejnej odsłony GT (GT 7?) I pewnie odejdzie o ile tylko recenzje okażą się złe :P

Berion 26.08.2013 12:38

Mnie się GTA znudziło po rewelacyjnej Vice City. Kolejne GTA nie wnoszą nic nowego i to w sumie to samo tylko ładniej. Ba, mnie się w ogóle znudziła ta przemoc. Może już dziadzieję. :)

Ilość preorderów na PS4, Sony może zawdzięczać marketingowej klęsce MS. Niczego nie zrobili dobrze, co oczywiście było echem DRM-owych absurdów. Później się z większości wycofali, ale smród i tak pozostał. Zostali nawet złapani generowaniu pozytywnych opinii...

Może i udana, być może nie będzie tak awaryjna. x86 są obecnie mocno przećwiczone, a produkcja tańsza. Ale diabli ich tam wiedzą. Okaże się w rok/dwa po premierze, mam nadzieję że BGA już nie będzie się odklejać (chyba że tak ma być, ale to już temat bardziej z cyklu: spisek żarówkowy ;)).

CeKa 26.08.2013 11:10

Cóż trudno się z Berionem nie zgodzić... Nie mam jakiegoś ogromnego porównania bo gram co raz mniej, ale co jakiś czas obrócę jakiś tytuł, a że lubie przygodówki, no to mam jakieś tam porównanie co do zagadek. Ciężko to wogóle porównać. No bo jak można porównać starego Tomb Raidera z nowym/nowymi ? Naprawde "kiedyśniejsze" rozwiązanie zagadek przychodziło dużo ciężej, fakt byłem młodszy i głupszy, ale niektóre zagadki to był jakiś meksyk, bez solucji nie podchodź ;). Mając okazje zagrać w Uncharted czy nowego TR, no nie ma porównania, zagadka nie jest w stanie stawić oporu dłuższego niż kilka minut, a nawet jeśli to pojawiają się po czasie podpowiedzi...
Kiedyś jak robili gre no to miałeś zapewnione kilka tygodni gry, teraz godzin, co najwyzej dni ;). No fakt komu teraz z młodej klienteli by się chciało pocić z zagadką kilka godzin, biegając po mapie z levela do levela ;). Rety sam podziwiam swoją cierpliwość za dzieciaka ;). Ale jak się człowiek zahartował na "Pegazusie" ( w moim przypadku to Poly Station <rotfl> ) bez możliwości zapisania gry, to pykając na PC z możliwością Save'a to był skok w przyszłość i udogodnienie, jakby człowiek się przesiadł z malucha do Porszaka ;).
A wracając do meritum czyli do czwóreczki, to czytając ostatniego newsa o pozytywnych wynikach przedsprzedaży, tak sobie pomyślałem że to może być całkiem udana generacja. To tak jak z Golfami II i IV udała im się super. Ja uważam że PS2 to kombajn i klasyk, miejmy nadzieje że będzie tak samo a nawet lepiej z PS4. Chociaż suma sumarum wszystko zależy od gier jakie wyjdą. Licze na Naughty Dog'a ;).
A PS4 zapewne kupie wraz z premierą GTA hmm VI ? Tylko serie GTA uznaje za "gre roku, a właściwie to wszechczasów". To jest właśnie jedna z takich gier, która oddaję Ci całą mape i mnóstwo możliwości. A nie że przejde Call of Duty w kilka godzin, i potem nawet Veteran nie stawia oporu bo pamiętasz wszystkich wrogów etc.
Nie lubie mnóstwo się natrudzić, ale nie lubie też iść po sznurku do celu, a ostatnimi czasy to już coraz częściej traci się kontrole nad bohaterem, tylko nagniatasz przycisk jaki wyskakuje na ekranie i gra się toczy...
Wylał żale z rana hehehe ;)
Pozdrówka.

PS
GTA V nadchodzi :D

Berion 26.08.2013 10:39

Nie kupią jeśli gra będzie zbyt skomplikowana i/lub jeśli będzie zbyt trudna w odbiorze. Tutaj nie chodzi tylko o opowiadane historie, ale w sposób w jaki są opowiadane. Zauważ, że teraz większość bohaterów to tępaki o zdolnościach dedukcyjnych ślimaka winniczka, w drużynie (obowiązkowo drużyna! ;]) musi być białas, murzyn, pedał i "laska" (albo trzy, z cycami na wierzchu). Itd. Na ekranie musi się coś cały czas dziać, bo jak zostawisz biedaka na 5min. żeby nad czymś pomyślał to krzyknie: nuda! Backtracking praktycznie zniknął - ale po co to jak oni tych gier i tak nie kończą, a co dopiero mieliby wymyślać ścieżki jakimi trzeba się udać, odkrywać sekrety, questy, etc. Kamery pokazujące gdzie się otwierają drzwi po wciśnięciu czegoś tam to już standard. Zagadki przestały istnieć, a w najlepszym razie są sprowadzone do prostych zadań dla przedszkolaków. Życia się same odnawiają, żeby nie przeciążać zwojów mózgowych - kiedyś trzeba było sobie wyliczać bilans strat i zysków, zastanawiać się czy warto daną aptekę brać teraz czy zostawić bo stwór X może zabrać Y, a jak sp*ę do i Z żyć. A dlaczego tak? Bo tacy są odbiorcy, bo taka jest większość "graczy" i to ta większość kupuje, a nie mniejszość.

Trochę trywializuję, celowo, ale na samą myśl mnie to wnerwia.

Jarson 25.08.2013 21:16

Berion, być może spora część użytkowników kupi grę, bo w telewizorze powiedzą, że "nadchodzi gra roku, a właściwie to wszechczasów". Ale nie wszyscy. Nawet jeśli tych bardziej wymagających będzie 20%, to i tak opłaca się dla nich zrobić grę - szczególnie że odpowiedni marketing i docieramy do pozostałych 80% ;)

Jeszcze z innej beczki. Gry się bez wątpienia popsuły przez kilka ostatnich lat, ale to też wina wykorzystania pewnych wątków fabularnych i szukania na siłę nowych, żeby nie było zarzutu powtarzania motywów. Z powodu zmiany generacyjnej nic nie stoi na przeszkodzie, żeby twórcy wrócili do fabuł z "naszych" początków przygody z grami (Twoje jak podejrzewam sięgają ok. 2-3 lat wcześniej niż moje). Inna sprawa, że młodym graczom to nie będzie przeszkadzać, ale nam już może ;)

Berion 25.08.2013 18:55

Jaka, przecież liczba gier na które warto poświęcić swój czas spada w zatrważającym tempie.

Jeszcze jedna generacja i będę musiał sobie poszukać nowego hobby... ;)

Jarson 24.08.2013 21:46

A więc jest jeszcze nadzieja! :szczerb:

Berion 24.08.2013 18:40

Pomijając reprezentatywność ankietowanej grupy, to też się nie dziwię:

Raz, że im nowsza konsola tym krócej na rynku, a więc i mniejsza grupa docelowa. Dwa, gry są coraz gorsze (merytorycznie pikują w dół), prawie wszystkie zabugowane, mają powycinaną zawartość na rzecz DLC.

Obecnie na PS3 obróciłem jakieś 150 gier z czego 1/10 to gry bardzo dobre. Na PSX było 150 bardzo dobrych. ;)

Jarson 24.08.2013 18:29

Ilość załączników: 1
Troszkę offtop, ale przy okazji zbliżającej się kolejnej generacji konsoli aż się prosi o krótką rekapitulację poprzednich i:

Załącznik 63073

No i ja się z tą kolejnością zasadniczo w 100% zgadzam, chociaż zupełnie rozdzieliłbym PS i pecety, bo tego się tak prosto porównać nie da. Ale jeśli chodzi o ocenę kolejnych konsol Sony, to kolejność z ankiety zdaje mi się idealna. A co będzie z czwórką?

Powiecie, że to dlatego że za pierwszej PS byłem młody, to i wszystko zupełnie inaczej zapamiętywałem - wszystko miało swoją niepowtarzalność, wrażenie świeżości, nie patrzyłem na konsolę z dystansem. To prawda, ale przecież przy czwórce nagle nie odmłodnieję. I jeżeli coraz niższa ocena kolejnych generacji wynika z rutyny, surowszej oceny, spowszednienia itp. - to przecież PS 4 również będzie przeze mnie odbierana przez ten pryzmat.

Czyli mamy dwie możliwości. Pierwsza - kolejne PlayStation powoli traciły niepowtarzalny klimat, gry komercjalizowały się coraz mocniej i tylko dlatego podobały mi się coraz mniej, a wobec tego czwórka może być dla mnie i zła i dobra - wszystko zależy od tego, co na nią stworzą. Druga możliwość - kolejne generacje gier nie były wcale obiektywnie gorsze, tylko ja się zmieniałem, a co za tym idzie nie ma szans na poprawę w przypadku PS4 - bo to ja się zmieniłem, a nie gry. Mam nadzieję, że to pierwsza opcja - bo jednak chętnie bym sobie jeszcze w życiu trochę pograł z przyjemnością ;)

Berion 05.07.2013 11:23

I po co wtedy konsola? :P

chris996 04.07.2013 17:34

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1254883)
Nie liczyłbym na to, że z PS4 będzie inaczej.
Podobnie nie odpali się gier ze Steama (Sony nie tylko nie wyda klienta Steam na PS4 aby nie robić sobie konkurencji, ale na dodatek te gry musiałby mieć zmiany w kodzie aby działały na PS4, nawet gdyby w przyszłości dało się postawić Windę).

Steam i Windows to bym zrobił w Xbox One i połączył PC z konsolą. Taki zestaw nie do przebicia.

szczuru 03.07.2013 17:56

Cytat:

Napisany przez CeKa (Post 1254914)
Myśle że to zależy od tego jaką strategie obrało SONY dla PS4, zarabiać na grach czy na sprzedanych konsolach. Jak słabo zabezpieczą to w krótkim czasie scena "ogarnie" temat, i na pewno wzrośnie sprzedaż konsol. Ale pewnie bardziej dochodowy biznes jest na grach...
Nam tylko czekać i obserwować...
Osobiscie uważam że X360 lepiej się sprzedawał ze względu na łatwość spiracenia. Co jak co ale PS3 długo przed tym się broniła.
Większość ludzi którzy zdecyduja sie na PS4 czy X1, to gracze którzy mieli też poprzednią generacje, i znając życie jeśli ktoś mial wcześniej PS3 to pójdzie w PS4, a kto X360 ten w X1.
Dlatego narazie trzeba się cieszyć PS3, właśnie przeżywa czasy swojej świetności, wychodzą eleganckie gry, konsola przez scene już ogarnięta, nie taka droga, a rozrywki dostarcza przedniej.

Jeszcze tylko złamać metldr2 i dorwać byłego i wściekłego pracownika sony co by podał prywatne klucze :szczerb:

CeKa 03.07.2013 17:32

Myśle że to zależy od tego jaką strategie obrało SONY dla PS4, zarabiać na grach czy na sprzedanych konsolach. Jak słabo zabezpieczą to w krótkim czasie scena "ogarnie" temat, i na pewno wzrośnie sprzedaż konsol. Ale pewnie bardziej dochodowy biznes jest na grach...
Nam tylko czekać i obserwować...
Osobiscie uważam że X360 lepiej się sprzedawał ze względu na łatwość spiracenia. Co jak co ale PS3 długo przed tym się broniła.
Większość ludzi którzy zdecyduja sie na PS4 czy X1, to gracze którzy mieli też poprzednią generacje, i znając życie jeśli ktoś mial wcześniej PS3 to pójdzie w PS4, a kto X360 ten w X1.
Dlatego narazie trzeba się cieszyć PS3, właśnie przeżywa czasy swojej świetności, wychodzą eleganckie gry, konsola przez scene już ogarnięta, nie taka droga, a rozrywki dostarcza przedniej.

Berion 03.07.2013 12:43

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 1254853)
Gdyby nie miała nic do rzeczy to linuxa byś wgrał na komórkę.
Ale głowy nie dam :P

Chodziło mi o to, że ludzie nie rozumieją że skoro to jest x86 to nie odpalą na tym Linuksa dopóki konsola nie zostanie złamana. Odkąd poszczególne elementy systemu są szyfrowane i/lub podpisywane (loadery, aplikacje, nawet pamięć podręczna) to wcale nie będzie takie proste. Póki co modele CECH-25xx (z nowym bootldrem) i nowsze są nie do ruszenia, a klucze nie do wyliczenia (co najwyżej do odgadnięcia, ale nie ma takich komputerów jeszcze, aby w rozsądnej jednostce czasu to pwnąć ;]). Nie liczyłbym na to, że z PS4 będzie inaczej.

Podobnie nie odpali się gier ze Steama (Sony nie tylko nie wyda klienta Steam na PS4 aby nie robić sobie konkurencji, ale na dodatek te gry musiałby mieć zmiany w kodzie aby działały na PS4, nawet gdyby w przyszłości dało się postawić Windę). Wspominam o tym, ponieważ w różnych newsach pojawiają się takie fantazje.

sobrus 03.07.2013 11:51

Komórki i inne takie nie mają BIOS, nie mają UEFI itd.
Może i sprzętowo linux by biegał, ale niestety trzeba wiedzieć jeszcze jak go zbootować.

A co do tego dlaczego BSD to powód jest bardzo prosty. BSD pozwala na zamykanie kodu, więc można na nim żerować.
Biorą gotowy system lub jego fragmenty, a następnie tworzą zamknięte produkty sprzedawane za ciężką kasę jako własne.
Gdyby licencja linuksa na to pozwalała, rzuciliby się na niego jak wygłodniałe psy.

chris996 02.07.2013 21:38

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1254328)
x86 nie ma to nic do rzeczy.

Gdyby nie miała nic do rzeczy to linuxa byś wgrał na komórkę.
Ale głowy nie dam :P

Przy okazji taka ciekawostka:
Dysk w PS4 będzie wymienny

Berion 27.06.2013 12:08

Cytat:

Choć wydaje mi się że przy znanej od lat architekturze x86 długo nie potrwa, i już w przyszłym roku zainstalujemy na PS4 jakiegoś Linuksa.
x86 nie ma to nic do rzeczy. Wszyscy się łudzą, że to będą procki 1:1 takie jak na PC. Nie, nie będą. Będą jedynie na nich bazować - będą to takie same kryptograficzne ekosystemy jak PS3 i X360.

Zdecydowali się na BSD pewnie dlatego, że OrbisOS to CellOS. ;) CellOS jest także na PSV, a ta jest przecież nie na PPC a na ARM (chyba,że wiki kłamie, nie słyszałem jednak aby tam pchali Cella). Także tym w ogóle bym się nie sugerował.

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1254255)
Mam nadzieje, ze gwarantuje to legendarna "Makowa stabilnosc".

Prawdopodobnie CellOS też jest na BSD, a do stabilności dużo mu brakuje. :P Zresztą każdy *nix jest stabilny dopóki ktoś nie spieprzy środowiska graficznego.

QbaAVR 26.06.2013 21:39

No i bardzo fajnie, z tego co wyczytałem, to w PS3 i PSP też coś z BSD było.

Wydaje mi się że wybór FreeBSD a nie Linuksa jest podyktowany tym, że SONY nie musi upubliczniać kodu, co z kolei nie pozwoli crackerom na szybkie złamanie konsoli. Choć wydaje mi się że przy znanej od lat architekturze x86 długo nie potrwa, i już w przyszłym roku zainstalujemy na PS4 jakiegoś Linuksa.

SONY często używa go w swoich produktach, tu ciekawostka:
-niestety za mało postów żeby załączyć link- wpiszcie w Google
"Hack A Day Getting root on a Sony TV"

Próbowałem ze swoją Bravią ale wygląda na to że z którąś aktualizacją zablokowali ten otwarty port.

W komentarzach pod artykułem jest też link do kodów źródłowych dla urządzeń używających Linuksa.

szczuru 26.06.2013 20:37

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1254255)
http://www.ps3hax.net/2013/06/ps4-os...etails-leaked/

ORBIS OS bedzie bazowal na BSD, tak jak OS X. Mam nadzieje, ze gwarantuje to legendarna "Makowa stabilnosc".

Jest stabilność, jest prostota w programowaniu (a przynajmniej w porównaniu z PS3/Vita) - cytowane z "pierwszej ręki" - Polski Dev Freeky Games ;)

M@X 26.06.2013 18:34

http://www.ps3hax.net/2013/06/ps4-os...etails-leaked/

ORBIS OS bedzie bazowal na BSD, tak jak OS X. Mam nadzieje, ze gwarantuje to legendarna "Makowa stabilnosc".

M@X 11.06.2013 15:50

PlayStation 4

A ja podjalem decyzje o zakonczeniu romansu. PS3 lezy i sie kurzy - nie mam czasu na granie w "duze gry", ktore zreszta malo nie kosztuja.

Zdecydowanie lepsza inwestycja dla mnie bedzie kolejny iPad...

Berion 11.06.2013 11:24

Nie oglądałem i szczerze powiedziawszy jakoś mnie to już nie pociąga. Przejrzałem listę zapowiedzianych gier i te zmiotły XBO. Ale to przecież dopiero początek. Pamiętajmy, że Sony nie zdementowało (?) jakoby kwestię blokad używek zostawić w gestii wydawców, a jeśli tak będzie to i efekt będzie niemal identyczny z tym co na nowym klocku.

Druga sprawa, mnie się bardziej podoba wygląd Xbox'a. A więc jak dla mnie obie wyglądają tragicznie. PS4 niczym monolit z Odysei Kosmicznej C.Clarka. ;)

Marketingowo wypadają nieźle. Poniższy filmik mnie rozwalił. :]
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=kWSIFh8ICaA

Cytat:

Brak DRM
Jaki brak DRM? ;) Oczywiście, że będzie DRM, przynajmniej takie samo jak na PS3 i X360. Gdyby nie było e-sklepu to pewnie i nie byłoby DRM - ale jest. Wspólny kontener na pliki wykonywalne, niejako wymusza (bo upraszcza) używanie tego samego systemu kontroli treści zarówno dla gier kupionych na PSS jak i gier kupionych na płytach w sklepie.

szczuru 11.06.2013 11:10

Cytat:

Napisany przez dydel (Post 1253063)
SONY zmiotło M$ - dobre gry, duże wsparcie dla Indie, do tego FF i KH3...
Brak DRM

http://www.youtube.com/watch?v=kWSIF...layer_embedded
:party:

Jedyny minus ? Z lekka wygląd konsoli ( mi przypomina trochę PS2 FAT ) no i koniec z bezpłatnym multi, ale skoro w skład PS+ ma wchodzić multiplayer, 2 gry na PS3, 1 gra na PS Vite i 1 gra na PS4 co miesiąc za 190 złotych na rok to... k***a

Oglądałem w nocy stream-a na żywo i jak CEO SCEA zaczął cisnać MS-owi to prawie popłakałem się z śmiechu :D Co do płatnego online to uważam, że SONY wyszło obronnie na tym polu minimalizując koszty do 5$ na miesiąc :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:34.