![]() |
BDXL
Ilość załączników: 1
Powoli powoli zaczynają się pojawiać na naszym rynku -cena(139zł) na razie lekko szokuje ale też powoli systematycznie spada:)
http://allegro.pl/bd-r-xl-pioneer-10...989054972.html Załącznik 61384 |
a do tego trzeba mieć jakaś specjalna nagrywarkę BluRay ? czy np. mój hp wystarczy ?
|
Trzeba miec specjalna. :)
|
Musi napęd obsługiwać BDXL-R/BDXL-RE-- praktycznie tylko najnowsze napędy i to się czyta że nie które teoretycznie obsługują bo w praktyce wywalaja się na zapisie.
Np najnowsze LG BH16NS40 tylko ma supported Triple Layer 100GB for R and RE:) a nie obsługuje 128GB:ysz: |
BDRE będą smakowite :D Chociaż zwykłe tanie 50GB też nie są złe :D
|
cena jak za dwie nagrywarki dvd... ciekawe czy koszt wytworzenia podobny :>
edyta: a jak sobie radzi z taka płytą przeciętny/paroletni odtwarzacz bluray? |
Cytat:
musi posiadać support BDXL np.Sharp BD-AV70 |
no tak, interes musi się kręcić... zwykła palarka bd nie da rady, bd player nie da rady, płyta po ~150 :|
już widzę jak się ludziska rzucają na wymianę sprzętu... |
Nie rozumiem tego narzekania - tak samo było z DVD. Chyba że ja o czymś nie wiem i można w fw ustawiać kąty i długość fali.
Problem BD to wywindowanie cen to jakiś absurdalnych wartości. Dałbym głowę, że koszt wytworzenia jest niewiele większy niż DVD. Skąd zatem te 100zł? (...) I dlatego płyty optyczne dogorywają. |
kupił sobie człowiek bd player, ale bez 3d, zmienił na bd z 3d, a tera bdxl i jaką ma pewność, że za chwile nie wejdzie bdxxl...
*******e, czekam na playery hologramów w sklepach ;) btw. mam nadzieje, że odbiorą MS w piłce nożnej Katarowi i jednak Japonia je zorganizuje http://www.youtube.com/watch?v=Weg9N...layer_embedded |
Płyta za 1000zł? U marketingowców to rośnie chyba od bajta. :D
Wiesz, podobno technologia BD przewiduje do ośmiu warstw... Mnie wystarczy BD-RE XL, ale nie za sto złotych... |
wszystko zależy co kto potrzebuje Ja np. cieszył bym się żeby w końcu były b.dobre DVD+R DL a nie jakiś szmelc
nagrywarkę BluRay dostałem ponad rok temu ani jednej płyty nią nie nagrałem ani nawet żadnej nie odtwarzałem hehe a tu 100gb na płycie ciekawe po co :-) |
Widze ze moj lg bd670 tez chyba tego nie obsluguje, ale mi na tym nie zalezy bo i tak wszystko po sieci odtwarzam, ewentualnie z usb:)
|
Cytat:
Cytat:
|
Ciekawe jak będzie z żywotnością takich nośników, może się okazać, że po jakimś czasie któraś tam z kolei warstwa przestanie "działać".
|
W tej chwili ceny nagrywarek BD i zwykłych dwuwarstwowych płyt są tak niskie, że nie widzę potrzeby pakowania czegokolwiek na kilkukrotnie droższe BDXL.
Format Blu-ray dla czystych nośników jak najbardziej wydaje mi się potrzebny - choćby na rosnącą rangę cyfrowej dystrybucji filmów, które wiele osób chce zachować u siebie, a jednak wypalenie na płytę BD DL lub nawet SL jest tańsze niż trzymanie ich na dysku (i można tu jak zwykle wymienić kolejne argumenty zwykle w tym momencie przytaczane - mniejsze straty padnięcia płyty niż całego HDD, mniejsze cząstkowe wydatki na płyty dokonywany regularnie niż jednorazowy na cały dysk itd.). Na BDXL też znajdą się zastosowania - przede wszystkim filmy 4K. Pojemności HDD mogą w najbliższych latach nie rosnąć zbyt szybko (tempo już spadło) a jednak film 4K swoje zajmuje. Przy czym właśnie ze względu na trwałość podejrzewam, że popularne staną się przede wszystkim tłoczone XL-ki. Czyste albo będą bardzo drogie, albo bardzo niskiej jakości. Uważam, że dziś nawet nośniki DVD DL powinny być tak o 1/3, może nawet 1/2 droższe żeby ich jakość była zadowalająca. Widać, że nawet najrzetelniejsi producenci chcąc rywalizować ceny odpuścili jakość, to się zresztą stało nie miesiąc a pięć lat temu i nie uległo zmianie. Z BD 50 GB chyba od początku było tak samo (pierwszych płyt nie widziałem na oczy więc nie będę się wypowiadał, natomiast obecne mogłyby być lepsze). A trójwarstwowe BD to dodatkowe problemy, które zresztą skutecznie przez jakiś czas odwlekały premierę standardu, a ponadto wymusiły stosowanie nowych nagrywarek i odtwarzaczy (początkowo planowano, że może jednak uda się stworzyć BDXL kompatybilne z pierwszymi nagrywarkami, okazało się to jednak niemożliwe gdyż trzeba było zwiększyć moc lasera do wartości wyższej niż pierwotnie zakładano). |
A ja myślę, że nie spadło, a jedynie trzymają w szufladzie technologie na te obiecane 60TB (podgrzewanie sektorów przed zapisem). Bardzo im zaszkodził lobbing po tych powodziach, przestraszyli się SSD i myślę, że za kilka lat znowu zaczną znacząco zwiększać pojemności. </teoria spiskowa mode off ;p>
|
Cytat:
Jak nic nie poprawią w tej kwestii, to specjalnie za płytami tęsknić nie będę. Osobiście wystarcza mi płyta CD-R. Ktoś już kiedyś tutaj pisał i mnie przekonał, nośniki BD są niepraktyczne i tyle. |
Nośniki BD sa niepraktyczne?
Hmm a ja sobie używam płytek BDRE 50GB za 20zł do backupów i bardzo praktycznie mi się ich używa. Z resztą zwykłe płyty BD, najlepiej zabezpieczone ECC, też. |
Cytat:
|
Nie przenoszę na nich danych, od tego mam pendrive.
Choć akurat u mnie w rodzinie parę osób BD ma i problemów by większych nie było. Dyski twarde na pewno są wygodniejsze do backupów, ale z tą pewnością to bym nie przesadzał. Wystarczy dysk upuścić na podłogę i zostaje wizyta w OnTrack, a i wady mechaniczne nie są obecnie rzadkością. Na poprawnie wypaloną płytę BD Panasonic daje 50 lat gwarancji. Do tego czynnik ludzki - z BD-R nic niechcący nie skasujesz, a to dość popularny sposób na utrate danych. |
Cena leci w dół;)
http://allegro.pl/bd-r-xl-pioneer-10...206145497.html |
Cytat:
Kilka nośników 50GB/25Gb i mam pusty dysk w komputerze. Co tu archiwizować ? Na takiej 100GB to bym musiał być handlowcem kopii zapasowych.k***a |
Cytat:
|
nie widzę sensu póki co pakować sie w brxl , pomijając cene to powątpiewam w jakość i poprawność nagrania takiej płyty
a jakbym tak spitolil płytę za 120zł to chyba bym zszedł na zawal |
Cytat:
|
Cytat:
Załącznik 62336 |
Zapowiedź dostępności w niedługim czasie :)Verbatim BD-R XL 100CB x4 w cenie 699zł za 5-Slim-Pack:)
http://www.sklep.platinet.pl/VERBATI...,13066%29.aspx |
Cytat:
|
Niech mi ktoś wytłumaczy sens zakupu za takie pieniądze. Toż to nawet dla Norwega będzie drogo.:nie:
|
Za taką cenę sensu nie ma. Za 140zł to mam w BD nie 100GB tylko ~400GB.
|
Oferta powiększona w PL o TDK BD-R XL 2-4x 100GB (~100zł) i SONY BD-RE XL (wielokrotny zapis) 100GB (~90zł)
http://allegro.pl/tdk-blu-ray-bd-r-x...085050840.html http://allegro.pl/nowosc-sony-bd-re-...123852054.html |
Skąd oni biorą te ceny? To mniej więcej koszt PD o pojemności 64 GB - wielokrotnie szybszego, a przede wszystkim wielokrotnie bardziej wygodnego. Dwie takie płyty to już nowy HDD na gwarancji. A do ceny należy jeszcze doliczyć koszt palnika...
|
cena zaporowa, niech jeszcze prądu braknie podczas wypalania takiej płytki ;)
|
No i będzie wtedy bardzo droga podstawka pod piwo xD
|
Ceny dla ludzi w krajach w których normalnie się żyje i zarabia -niestety nie dla naszego lupex-bida:ysz:
Dlatego dostęp do tego nośnika jest bardzo ograniczony wyłącznie w bardzo specjalistycznych sklepach w net:) |
|
Coraz większy asortyment ;) w BDXL i ceny powolutku spadają;)
VERBATIM BLU-RAY BD-R XL 2-4x http://allegro.pl/verbatim-blu-ray-b...643355572.html TDK BD-R XL 100GB 4x FullFace Printable http://allegro.pl/tdk-bd-r-xl-100gb-...629949166.html |
Widział ktoś do kupienia czterowarstwowe? Czyli jak mniemam ~120GB.
Wypaliłbym... |
Cytat:
Widziałem swego czasu na japońskim amazonie Panasonic (MID: TDK TDKBLDROC) \ TDK \ Sony BD-R XL 128GB ~~ dobrze ponad 100$ wychodziły za 1sztukę . Na rynku są dwie konstrukcje BD-R XL 128GB TDK MID:TDKBLDROC i Sony MID:SONYNQ1 BD-RE XL 128GB brak na rynku jeszcze tych konstrukcji... |
100 to za mało, czyli bardziej mi się opłaca pociąć na kawałki dane i powrzucać na zwykłe jednowarstwowe. Szkoda.
|
RITEK BD-R XL
Ritek zapowiedział nośnik własnej konstrukcji 100GB \ chyba pierwsza konstrukcja nie japońska tego typu mediów.
Załącznik 80399 |
dobrze moze ceny sie naprawia do normalnych .
|
DIGISTOR 100GB 4X BD-R XL Printable
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:17. |