Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Agresywna reklama/terror telefoniczny różnych firm (https://forum.cdrinfo.pl/f5/agresywna-reklama-terror-telefoniczny-roznych-firm-92134/)

Arepo 21.02.2013 11:56

Agresywna reklama/terror telefoniczny różnych firm

Ilość załączników: 2
Witam,

czy macie problemy z jakąś firmą która notorycznie do Was wydzwania, mając za nic wasz czas i prośby o usunięcie numeru z ich bazy ?

Ja dostałem niedawno pocztą reklamę z Google, jakiś AdWords, coś takiego:

Załącznik 61489 Załącznik 61490

i od tego czasu jestem notorycznie nękany telefonami numeru 222129500. Głos mężczyzny lub kobiety przedstawia się "dzwonię w imieniu firmy Google" i tu dalej nawijanie ***8230; Dzwonią nawet po dwa razy dziennie od około 2 tygodni. Nic nie pomaga grzeczne odmówienie na ich ofertę, ani bycie niegrzecznym ;). Na informację, że dzwonią co chwile, odpowiadają że mają pewnie błąd systemu. Sami są jednym wielkim błędem systemu ***8230; Co ciekawe w sieci jest już dużo informacji, że ten numer prowadzi terror telefoniczny, choćby tu.

Co radzicie, przeczekać?, czy może da się to jakoś inaczej rozwiązać. Na razie zgłaszać na Policję nie ma co (i tak nic z tym nie zrobią), a w telefonie nie mam czarnej listy numerów. Mogę też zwyczajnie ich rozłączać, ale to mnie bardzo irytuje.

pozdrawiam

sobrus 21.02.2013 12:02

Nikt nie zrobi takiej kasy jak będzie działać grzecznie i potulnie.
Wszystko wskazuje na to że wspaniałość Google jest tylko powierzchowna.

A co do nękania to ja bym dodał ten numer do blacklisty w telefonie i obserwował.
Jak nie zadziała to chyba zostaje zgłosić na policje i zażądać 100 tys za straty moralne :D

edit:
ach nie doczytałem ze nie masz blacklisty. No to nie wiem czy da się coś łatwo wykombinować.

Arepo 21.02.2013 12:11

Policja działa beznadziejnie w takich sprawach, potrafi tylko umorzyć sprawę, albo powiedzieć, aby sobie pozew cywilny złożyć. Wiem niestety z własnego doświadczenia ...

Jeszcze mam nadzieję, że to się niedługo skończy, oferta ponoć wygasa 31 marca.

Wawelski 21.02.2013 14:13

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1242586)
Co radzicie, przeczekać?, czy może da się to jakoś inaczej rozwiązać.

Blacklista i/lub czerwona słuchawka (na zastrzeżone numery też).

A jak się nudzisz, to pogadać z godzinę czy dwie wypytując o wszystko, co możliwe w danej ofercie. Jak sprzedawca zmarnuje raz kupę czasu, to zaznaczy coś w systemie ;)

Prezesik 21.02.2013 14:44

Do mnie wydzwaniają z Home Broker i szkoły językowej Empik School (oraz Speak Up).
Ja jestem cierpliwy i miły, ale do czasu...
Ostatnio musiałem zagrozić sądem.

demek 21.02.2013 16:24

a operatorzy nie moga zablokowac danego numeru ?

Prezesik 21.02.2013 17:29

Pewnie i jest taka możliwość, ale ja chcę żeby usunęli całkiem mój numer i wszystkie dane osobowe ze swojej bazy danych.
A nie tylko zablokować im możliwość dodzwonienia się.

grzeniu 21.02.2013 17:46

To jest walka z wiatrakami. Żaden konsultant nie usunie niczego z bazy, co najwyżej za każdym razem dzwoni inny i na nowo pali głupa.
Trzeba oficjalnie wystąpić na piśmie o zmianę/usunięcie swoich danych.
Albo zmienić numery telefonów, no i zastrzec wszedzie udostępnianie swoich danych.

Kris 21.02.2013 17:58

Tak jak pisze Grzeniu. Na piśmie - żądanie usunięcia danych osobowych. List z potwierdzeniem odbioru. Jeśli potem zadzwonią - zgłoś do GIODO. Będą mieli przerąbane. GIODO im zrobi z d. jesień średniowiecza.

demek 21.02.2013 18:01

nic im nie zrobi po dostali dane drugi raz. wszyscy sa czysci jak lza...

Prezesik 21.02.2013 18:02

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1242608)
nic im nie zrobi po dostali dane drugi raz. wszyscy sa czysci jak lza...

Nie bardzo rozumiem.

Kris 21.02.2013 18:03

Zrobi. Za takie rzeczy są wyroki. GIODO się nie patyczkuje.

Jeśli mają dane "zebrane ponownie", to ten klient musiałby z datą PO piśmie z żądaniem zaprzestania przetwarzania danych, podpisać klauzulę zgody przetwarzania ponownie.

Jeśli nie mają dowodów, to leżą.

andy 21.02.2013 18:30

Cytat:

Napisany przez sobrus
Nikt nie zrobi takiej kasy jak będzie działać grzecznie i potulnie.
Wszystko wskazuje na to że wspaniałość Google jest tylko powierzchowna.

A co do nękania to ja bym dodał ten numer do blacklisty w telefonie i obserwował.
Jak nie zadziała to chyba zostaje zgłosić na policje i zażądać 100 tys za straty moralne :D

edit:
ach nie doczytałem ze nie masz blacklisty. No to nie wiem czy da się coś łatwo wykombinować.

Skąd od razu założenie, że to Google robi?

Na moje oko ktoś z Google podpisał umowę o wciskanie ich usług. Podobnie działają inne firmy. Gdyby ktoś do Ciebie dzwonił i proponował Windows 8 dzień w dzień i mówił, że dzwoni w imieniu Microsoftu to od razu byś po nim pojechał? Wątpię.

Na miejscu Arepo bym zrobił raban na wszystkie możliwe strony - jeżeli posiadasz konto na FB to na oficjalnym profilu Google napisz, że ktoś w imieniu ich do Ciebie dzwoni codziennie i Cię nęka.

Jeżeli to nie pomoże to zostaje Wykop, który jak wiadomo potrafi odpowiednio rozpropagować informacje :D

DejaVu 21.02.2013 18:41

Ja tam mam inną taktykę :D jeśli nie chcę aby ktoś do mnie dzwonił , to wciągam na czarną listę , nie daję też nikomu swego numeru , jak również nie odbieram telefonu jak dzwoni nieznany mi numer :fiu: raz nawet jeden kolega którego nie miałem numeru do mnie wydzwaniał ,ale nie odbierałem :nie: w końcu napisał sms i się ''przedstawił'' że to on :haha: A najlepiej załatwiam tych z Orange którzy chcą oferować mi telefon czy cóś ;) po prostu jak gość czy też gościówa zaczyna już z automatu klepać swoją wyuczoną formułkę naciskam czerwoną słuchawkę :rotfl: chciał bym czasem usłyszeć co taka osoba burczy sobie pod nosem o mnie :> ale te głąby i tak znowu wydzwaniają - no cóż taką mają robotę :sciana:

chris996 21.02.2013 20:13

A niech sobie dzwonią firmy jak chcą i kiedy chcą. Jeśli numeru nie mam w kontaktach po prostu nie odbieram. Szkoda mojego cennego czasu.

Arepo 22.02.2013 12:28

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1242607)
Tak jak pisze Grzeniu. Na piśmie - żądanie usunięcia danych osobowych. List z potwierdzeniem odbioru. Jeśli potem zadzwonią - zgłoś do GIODO. Będą mieli przerąbane. GIODO im zrobi z d. jesień średniowiecza.

Dobry pomysł, gdyby list przeszedł z Polski. Wtedy odpisałbym na adres nadania list z żądaniem usunięcia moich danych osobowych. Niestety przesyłka jest z Londynu i mam duże obawy czy to cokolwiek da, nawet za pośrednictwem GIODO.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1242614)
Skąd od razu założenie, że to Google robi?

Na moje oko ktoś z Google podpisał umowę o wciskanie ich usług. Podobnie działają inne firmy. Gdyby ktoś do Ciebie dzwonił i proponował Windows 8 dzień w dzień i mówił, że dzwoni w imieniu Microsoftu to od razu byś po nim pojechał? Wątpię.

Jeśli inna firma działa na zlecenie Google to i tak wina jest po ich stronie.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1242614)
Na miejscu Arepo bym zrobił raban na wszystkie możliwe strony - jeżeli posiadasz konto na FB to na oficjalnym profilu Google napisz, że ktoś w imieniu ich do Ciebie dzwoni codziennie i Cię nęka.

Nie mam konta FB, ale jeśli telefony się nie skończą pomyślę nad innym nagłośnieniem sprawy niż tu na forum.

Kris 22.02.2013 17:28

Jest jeszcze jeden sposób... :szczerb:

Patrix 19.07.2014 20:04

Powiedzcie mi co to za skurczybyk.
Wydzwania po 4x dziennie, po odebraniu cisza po czym się rozłącza.

Numer +48 587 426 480, w necie ten numer się pojawia jako natrętny ale jakoś nikt nie wie kto to.

Już dodałem do blokowanych, tylko sms przychodzi od mojego operatora o nieodebranym połączeniu :sciana:

DarkSlide97 19.07.2014 20:22

A to nie podpada pod stalking? Gość może dzwonić z bramki/ze Skype, i wtedy jest trudniej ustalić kto to, ale policja powinna dać sobie radę. Najlepiej sam zadzwoń na ten numer, jak ktoś się odezwie to przedstaw sprawę i zagroź policją/sądem. A jak nie, to wyślij przynajmniej SMS.

Arepo 19.07.2014 20:29

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1288018)
Numer +48 587 426 480, w necie ten numer się pojawia jako natrętny ale jakoś nikt nie wie kto to.

Zobacz tu, Vectra?, z pewnością jakaś reklama ...

Patrix 19.07.2014 21:59

Ja znalazłem gdzieś, że Oragne... oddzwaniać nie mam zamiaru. Żeby się chociaż ten baran po drugiej stronie odezwał...

Arepo 11.06.2016 16:48

Temat dość stary, ale problem z niechcianym zakłócaniem spokoju przez wszelakich telemarketerów nadal aktualny. Niedawno znalazłem ten artykuł i przetestowałem sposób. Działa bardzo skutecznie i wszystko blokuje się poza swoim telefonem. Można mieć więc nawet bardzo stary aparat bez opcji black listy w oprogramowaniu lub możliwości jej doinstalowania. Niestety dotyczy tylko jednego z operatorów, ale może u innych też jest coś podobnego.

DejaVu 11.06.2016 17:28

Ja tam po prostu nie odbieram nie znanych mi numerów :D a jak ktoś jest natrętny to trafia na black list :taktak:

Arepo 11.06.2016 17:55

Gorzej jak masz telefon firmowy i musisz odbierać nawet nieznane numery. Tylko w ostatnim roku dodałem do kontaktów 110 natrętnych numerów z reklamami. Wiem dokładnie ile bo je w opisach numeruję. No i nie mam opcji blacklisty.

grzeniu 11.06.2016 17:57

Przecież dla nich nie jest problemem zmiana numeru telefonu, co zapewne regularnie robią. To zabawa w kotka i myszkę.

Arepo 11.06.2016 18:09

Obecnie jak już wiem kto to jest, od razu blokuję przez stronę internetową wizytówki i więcej się nie dodzwonią. Wcześniej wpisywałem do kontaktów np: "Reklama 78" i niestety musiałem podejść fizycznie do telefonu gdy dzwonił i rozłączyć połączenie.

Arepo 18.07.2016 15:06

No i już PLAY wyłącza wizytówkę głosową, o której pisałem wcześniej że sprawnie rozwiązała problem z niechcianymi numerami. Informacja jest na stronie. Znowu się zacznie walka z telemarketingiem :(

Jarson 18.07.2016 21:53

Jak rozumiem, ta usługa i tak wymagała każdorazowego wpisania każdego niechcianego numeru? Jeśli tak, to przecież w telefonach są identyczne funkcje - najprostsze czarne listy oraz kilka dodatkowych aplikacji, które możliwości czarnej listy znacznie rozszerzają.

Nie zdziwiłbym się, gdyby miały się pojawić, albo gdyby już były aplikacje, gdzie można sobie pobrać listy numerów najczęściej wykorzystywanych przez telemarketerów i hurtowo je blokować.

mgit 18.07.2016 22:35

I tak nic nie przebije - maszynek do golenia na abonament - dzwonią za każdym razem z innego numeru...

Już chyba z 10 numerów poszło do BlackListy :)

Arepo 18.07.2016 22:42

Niestety nie posiadam telefonu, który pozwalałby zainstalować program do blokowania numerów.

Zaletą wizytówki jest to, że wszystkie niechciane numery są poza telefonem i po wpisaniu numeru na czarną listę zupełnie zapomina się o danym natręcie. Nie może się on już w żaden sposób dodzwonić (jest blokowany jeszcze przed łączeniem z moim telefonem) i nigdzie nawet się nie wyświetla. Z tego co wiem, programy instalowane na smartfonach rozłączają numer dopiero, gdy ten już fizycznie do nas dzwoni.

Wizytówka daje też możliwość, aby poza grupą uprzywilejowanych numerów w ogóle nikt nie mógł się dodzwonić, co też się przydawało. Daje też możliwość edytowania jednej osobie kilku różnych numerów.

Windi87 19.07.2016 12:19

Ja na szczęście nie mam z tym problemu. Wszyscy są dość mili że jak im powiem że nie chce to rezygnują z dzwonienia. ale jeśli tak nie jest to numer można wpisać na czarną listę lub zgłosić do operatora żeby zablokować dany numer.

Arepo 19.07.2016 13:39

Zazwyczaj odmowa danego towaru/usługi kończy się spokojem na jakiś czas (choć nie zawsze), później temat przerabiany od nowa. Na mój telefon dziennie potrafi zadzwonić kilku telemarketerów/automatów/oszustów, więc temat jest dla mnie poważny. Naturalnie nigdy żadnej zgody na wykorzystywanie numeru do celów komercyjnych nie wyrażałem.

Operator niczego nie zablokuje bo nie ma takich uprawnień. Można teoretycznie zgłosić na Policję, co nic nie daje i sprawy są umarzane (przerabiałem). Na polu telemarketingu panuje pełna partyzantka nie mająca nic wspólnego z przestrzeganiem prawa, firmy nękające ludzi są zupełnie bezkarne.

Jarson 20.07.2016 00:56

Do mnie ostatni raz telemarketer dzwonił jakieś dwa miesiące temu. A i to się dość mocno zdziwiłem. Jeśli masz firmę, numer który wisi gdzieś w sieci - nie dziwię się. Jeśli to zwykły, prywatny telefon, to skłaniałbym się jednak ku podejrzeniu, że musiałeś w którymś momencie może nie tyle wyrazić zgodę, co raczej nie zastrzec (przy zmianie umowy na przykład), że nie zgadzasz się na udostępnienie numeru. Przy każdej zmianie wszystkie "wyrażam zgodę" są domyślnie zaznaczone, uparcie i za każdym razem trzeba żądać od pracownika sieci komórkowej ich odznaczenia.

Arepo 20.07.2016 09:50

Telefon jest firmowy, ogólnie dostępny w sieci i to jest pewnie główny problem.

MarcinWojewodzk 16.09.2016 12:05

Każdy ma jakąś taktykę na martketing.

misiozol 16.09.2016 16:04

Cytat:

Napisany przez MarcinWojewodzk (Post 1368160)
Każdy ma jakąś taktykę na martketing.

To czekamy na reklame od ciebie :rotfl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:10.