![]() |
Formuła 1 - sezon 2013.
Jutro zaczyna się cyrk (jakby to powiedział pewien komentator Andrzej), czas rozpocząć dyskusję. Bardziej bądź mniej produktywną.
Sobota: 16.03.2013 Grand Prix Australii - sesja kwalifikacyjna - 07:00 Niedziela: 17.03.2013 Grand Prix Australii - wyścig - 07:00 Lista startowa: http://img607.imageshack.us/img607/1461/001111j.jpg Biorąc pod uwagę sesje treningowe, które już się odbyły, niestety lub "stety" Sebastian znowu górą. Zaskakująco słabo McLaren, bardzo dobrze Mercedes. Ferrari nieźle, na pewno lepiej niż z początku zeszłego roku. Lotus - trudno stwierdzić. Typy na jutro - wygra jakiś RedBull.:bluzga: Może być załamanie pogody, może będzie ciekawie.:D |
Jutro nijak się będzie miało do wyścigu i to jest najgorsze.
|
Dlaczego najgorsze ? Kwalifikacje dają już jakiś wgląd na aktualną formę zespołu na danym torze. Choć w przypadku Ferrari w zeszłym sezonie zupełnie się to nie sprawdziło.
|
Zupełnie różne warunki. W sobotę niepewna pogoda i trochę szczęścia w ustawieniach bolidu, w niedzielę zapewne pogoda bardzo dobra. Podejrzewam, że Red Bulle mogą się spisać lepiej podczas wyścigu. Nie lubię spekulować (bo często nie trafiam :P), ale w kwalifikacjach stawiałbym na obu kierowców Ferrari i Rosberga.
|
Ferrari jak najbardziej, Rosberga nigdy nie "preferowałem" jako utalentowanego kierowcę. Ja jednak obstawiam, że sypnie jakąś niespodzianką.
|
To by bylo na tyle z kwalifikacji dzisiaj :D
|
W gruncie, nawet po suchym wyścigu w Australii tak naprawdę nie wiadomo jaki jest podział sił.
|
Będzie transmisja Q2 i Q3?
|
Mówili, że będzie. Dokładnie o 1.00 w nocy naszego czasu. Czyli za niespełna 3 godziny. Piwa mi braknie.
|
Chętnie bym poczekał, ale jutro jeszcze trzeba na wyścig wstać, a potem jechać - za dużo już by było tych atrakcji ;)
|
Ja jestem twardy, czekam, a potem budzik i wstaję. :)
|
Też czekam :piwo:
|
Cytat:
Kurde nie mogę nigdzie znaleźć jaka tam pogoda aktualnie. |
Tu masz ogólną, ale bardzo trafną mapę:
http://www.sat24.com/foreloop.aspx?t...tinent=oceanie Obecnie jest tam zanikający deszcz, którego o naszej pierwszej może już nie być. Z Weatherzone wynika, że jeszcze trochę popada, ale co najwyżej mżawki: http://www.weatherzone.com.au/radar/vic/melbourne/128km No i potwierdza się, że podczas wyścigu nie ma szans na deszcz. |
Cytat:
|
Kurde ni ma. Pokazują to na jakimś polsat-sport ? Bo ja nie mam.
|
Na Polsacie sport nie ma transmisji, pewnie na "extra" dają.
|
Rozpoczyna się Q2
http://www.drhtv.com.pl/drhtv1.html |
Świetny wyścig Kimiego. Nie stawiałem na niego ani centa. Jestem pod wrażeniem zużycia opon przez bolid Lotusa (czy raczej Renault, z Lotusem ni mo to nic wspólnego).
Bardzo podobała mi się relacja ALO-VET, nareszcie normalnie panowie pogadali i rozchodniaczka wypili. Tak ma być. A tak gdybając, gdyby ALO pojechał na dwa pitstopy.......nie wiem tylko czy było by to możliwe. Z tego co zaobserwowałem jedynie Lotus/Renault odpowiednio traktuje opony. Pierwszy wyścig wiele nam nie powie, ale ten następny już raczej tak. Mam na dzieję, że w Malezji nie będzie padało. |
A więc w tym sezonie jeszcze więcej niż w ostatnim będzie zależeć od opon. W 2012 to było całkiem ok, teraz być może ten jeden czynnik niemal zdominuje wszystko. To jednak nic specjalnie złego, w czasach braku ABS, czy tym bardziej wynalazków jak TC w F1 umiejętność oszczędzania opon prowadząc 750-konny bolid to jedna z ważnych cech określających klasę kierowcy.
|
Cytat:
|
No cóż, pogoda namieszała w kwalifikacjach. Ale to że Felipe na drugim, świetnie. Choć jak będzie sucho na starcie ALO objedzie go bez problemu, przy okazji Sebusia też. :>
Ogromne różnice czasowe wskazują na ustawienia. |
Nie oglądałem, ale widzę, że kwalifikacje znowu nic nie pokazały. Może to i dobrze, wyścig będzie tym ciekawszy ;)
|
Hamilton zaparkował w boxie McLarena :hahaha:
|
W sumie wyścig nudny, takie miałem wrażenie. Jedyny który mógł powalczyć z RedBullem "wydesantował" się delikatnie, choć decyzja o pozostaniu na torze wydaje się słuszna. Widocznie ALO czuł, że da się jechać, choć raczej, że musi jechać. Przy zmianie spojlera zaraz po pierwszym okrążeniu wynik byłby słabiutki. Mam nadzieję że RedBull nie będzie dominował.
|
a mnie wku...wil Brown
|
Cytat:
|
nie pozwolil szybszemu rosbergowi wyprzedzic hamiltona?
|
Cytat:
|
Alonso chyba mialby dzis szanse, Massa spitolil.
Co Fernando zrobil nie wiem bo kablowka nie dzialala do 9 kolka ;s |
Cytat:
|
Dzieki za info po podczas wyscigu i z pozniejszych opisow na portalach dowiedzialem sie tylko tyle, ze Alo wjechal sebusiowi w kufer ;-)
|
Sebuś tymczasem potwierdził swą wolę walki po trupach. I co się dziwić, że bywa nielubiany? :kreci_gl:
|
Jestem ciekawy tylko jak przekazali Webberowi, ze ma przegrac z sebusiem. Nie wierze, ze nagle sie zrobil wolniejszy. Mercedes to rozwiazal bardzo prosto.
|
Mnie to wyglądało tak jakby jednak nikt mu nie przekazał - cały czas radiem obu gadali, by utrzymali kolejność.
A tuż po całej przepychance Horner opieprzył sebusia przez radio, że to było "silly". Tak jakby po prostu Webber odpuścił według odwiecznej zasady - "mądry głupiemu ustąpi". :D |
I tak to wyglądało, bo obaj dostali komunikaty, przy czym tylko Vettel był w nim opieprzony, natomiast Webbera pochwalili.
Obie bratobójcze walki były najciekawsze, przerwanie ich bardzo mnie zasmuciło... A już najbardziej przydałoby się Vettelowi rozpieprzyć oba Red Bulle na dwa okrążenia przed metą - może dałoby mu to trochę do myślenia, bo jak kierowcą jest świetnym, tak mocno niepokornym... |
Cytat:
Już sobie wyobrażam jakiej piany Horner z Newey'em by dostali... :D |
Ciekawe kto przyjdzie na miejsce Webber'a po jego odejściu. Kto będzie tak głupi aby jeździć z Sebusiem ? Stawiam na jakiegoś młodziaka.
|
Możesz mi nie wierzyć, ale mnie by nawet Vettel i to, że będę zawsze w jego cieniu nie przeszkadzało, gdyby mi RedBull zaproponował miejsce w bolidzie - a nie jestem już takim znowu młodziakiem, mam ze trzy lata więcej niż Sebastian :haha:
|
Cytat:
|
Ja nie mam problemu, za duzy jestem do F1 :D
|
Cytat:
|
Oj tam, oj tam...
Nie będziemy się przecież spierać o te kilkanaście kilogramów :D |
Milion/y $ każdego przekonują.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
;-) |
Cytat:
Bez kontroli trakcji, bodaj z ABS. Nie pamiętam bo nie gram już. Nie chce mi się jakoś. A wracając do tematu, kolejne GP dopiero 12 kwietnia. Zwariowali. |
Ja ostatnio może z cztery miesiące temu grałem. Było w miarę dobrze, ale ciekawe jak wpłynęłyby na moją psychomotorykę przeciążenia na torze :)
Co do kalendarza, to w tym sezonie niestety sporo będzie trzytygodniowych przerw... |
No niestety, ale mnie bardziej wkurza zachowanie Vettela - młody myśli, że wszystko mu wolno.
|
Czekam na Chiny, te trzy tygodniowe przerwy mnie dobijają.
Lubię ten tor, podobnie jak w Malezji. Szeroki z kilkoma prostymi. Ciekawi mnie, czy znowu na tej super prostej jakiemuś bolidowi 7 biegu zabraknie. :) |
Jutro godź. 8.00 - kwalifikacje GP Chin. Wyścig w niedzielę o 9.00.
Pierwsza sesja treningowa: 1. Rosberg 2. Hamilton 3. Webber Druga sesja: 1. Massa 2. Raikkonen 3. Alonso |
No to na kogo jutro stawiamy ? Hamilton był szybki, ale czy wygra ?
Z oponami jest taka loteria, że każdy z pierwszej 10 może wygrać. :taktak: |
Też bym stawiał na Hamiltona (albo nieśmiertelnie - Vettela). Ale żeby było więcej zabawy... Alonso :D Założymy się, że VET na starcie (do piątego zakrętu) przesunie się 5 pozycji do przodu?
|
VET się rozbije.
|
Też tak myślę :D
|
HAM ma szanse. W ogóle Mercedes jest dużo mocniejszy w tym sezonie.
Liczę też na dobry wynik Raikonnena. Ciekawe, co robił w tych Dębkach... :haha: |
No i proszę - trafiłem z Alonso... Z kolei Vettel przesunął się do przodu o 5 pozycji co prawda nie do piątego zakrętu, ale do końca pierwszego okrążenia. Końcówka w jego wydaniu wyśmienita, choć zupełnie nic mu nie dała - przez te kilka okrążeń praktycznie tylko dublowal a HAM i tak nie dorwal. Fajnie to wyglądało ale nic nie dało...
|
Wyścig ciekawy, nie było specjalnie momentów nudy. Byłem nieco zaskoczony znakomitą formą ALO, zawiódł mnie Massa, mocno wyskoczył do przodu, ale wyścig jakoś dziwnie słabo.
Kimi o mały włos nie skończył by wyścigu przed wcześnie. Hamilton jednak jeszcze nie ma bolidu który jest szybki w wyścigu, kwalifikacje to jedno, wyścig to zupełnie inna sprawa. Całe szczęście, że Sebusia nie było na podium, choć strategia była świetna, tak samo Button'a, opłacało się ruszać z twardszej mieszanki. Nie pogniewam się o podobne rezultaty w Bahrajnie. |
Zaskoczył mnie trochę Jacques Villeneuve - po wyścigu stwierdził, że nie działo się zupełnie nic interesującego - ot, trochę wyprzedzania i to wszystko.
Dziwak. :szczerb: |
Bo nie było krwi i kawałków włókna węglowego z porozbijanych bolidów na torze. F1 to dziwny sport - lubią go dla wypadków miłośnicy sportów widowiskowych, jak rugby czy MMA, lubią go też ze względu na strategię miłośnicy sportów gdzie liczy się finezja, którzy jednocześnie oglądają curling czy snookera. W zależności od przebiegu wyścigu jedni i drudzy albo tylko jedna grupa będzie zadowolona :)
|
Kawałki bolidów były przecież - jeden rozbity (Williams chyba?) no i Kiimi troszkę swój pokancerował.
Ale krwi faktycznie nie było. :D A rugby sobie wczoraj z przyjemnością oglądałem. :tv: |
Cytat:
|
Która połowa? :pytanie:
:) |
Cytat:
Nie wyraziłem się jasno, fakt.:) |
No nie zrozumieliśmy się. :D
|
GP Bahrajnu.
Jutro 13.00 kwalifikacje. Wyścig w niedzielę o 14.00. Pierwsza sesja treningowa: 1. Massa 2. Alonso 3. Rosberg Druga sesja: 1. Raikkonen 2. Webber 3. Vettel Pierwsza dziesiątka zmieściła się w 0,9 sekundy. |
Zaczynam się zastanawiać nad wygraną Vettela. Raikkonen raczej w wyścigu szans na wygraną nie ma, a treningi pokazują, że Red Bulle na torze radzą sobie bardzo dobrze. Jeszcze jutro zobaczymy, czy to się potwierdzi...
|
Jedyną opcją na walkę na tym torze z Vettelem ma właśnie Kimi lub Ferdek, właśnie ALO w tym sezonie ma naprawdę dobry bolid. Mercedesy zeżrą opony, gdyby nie to, Hamilton w wyścigu mógłby coś zdziałać.
|
Trzeci trening:
1. Alonso 2. Vettel 3. Webber Typy na dzisiaj ? :> Szlak mnie trafia, ale wydaje mi się, że Sebuś jutro pojedzie z PP. Oby tylko tak się nie skończyło. :sciana: |
No i Rosberg wygrał, który zapewne nawet podium nie dowiezie w wyścigu.
Nie ukrywam - nie lubię go. :rotfl: Jutro stawiam na walkę VET - ALO. Chyba, że nastąpią nieprzewidziane wypadki.:> |
Nie wiem, jak on to robi, ale Vettel nie miewa nieprzewidzianych wypadków. A Alonso zdecydowanie ich nie życzę :]
|
Nie chce mi się oglądać jak Vettel wygrywa. RedBull za chwilę zdubluje całą stawkę.
McLaren całkiem OK, Lotus będzie na podium. :) Ferrari nie dość że zepsuty DRS to jeszcze dziury w oponach, zero tempa. Gdzie ta szybkość z treningów ? |
Wkraczamy w "pielgrzymkową" część sezonu. Nie ma się co oszukiwać, będzie nudniej, chyba, że popada.
Tor w Hiszpanii pod Barceloną nie należy do "widowiskowych". Pierwsza sesja treningowa (tor był mokry, pod koniec przesychał): 1. F.Alonso 2. F.Massa 3. J.E.Vergne Druga sesja: 1. S.Vettel 2. F.Alonso 3. M.Webber Jakieś typy na sobotę i niedzielę ? :taktak: |
Nikt nie pisze, to może ja pierwszy. Wygra Vettel. k***a
Obstawiam, że żaden z Mercedesów nie stanie na podium. Mimo świetnej sesji kwalifikacyjnej. Co do ALO, mam coraz większe wątpliwości w jego dzisiejsze podium, kolejny rok i znowu Ferrari nie ma tępa które obiecują. Czarnym koniem może być RAI. |
Bernie stawia swą (niemałą) kasę na Fernando.
Przekonamy się, czy miał rację. :tv: |
wiedzial co robi :D
Ferrari poza zasiegiem, imo gdyby nieco inaczej zmienili opony massie moglo byc 1 i 2 |
Jestem bardzo zadowolony z rezultatów dzisiejszego wyścigu. :spoko:
|
Kurde szok. Vettel nie wygrał.........:haha:
Ferrari dzisiaj było z innej epoki, czyżby poprawki tak doskonałe ? I na dodatek najciekawszy wyścig na tym torze chyba w całej historii. Kimi nie wygrywa, a prawie prowadzi. Szacun dla chłopa za równą jazdę. :taktak: |
Mogl jechac na 4 pity a byloby ciekawiej, pewnie cisnalby Fernando a nie myslal o Massie z tylu ;-)
Dawno na tym torze nie bylo tak ciekawie :D |
Przed nami największa pielgrzymka sezonu. k***a
Kwalifikację będą ciekawsze niż wyścig. :haha: Liczę na deszcz. :taktak: |
Mimo iż Mercedesiki na przedzie, znowu obstawiam, że żaden nie wygra.
Zaryzykuję nawet, że żadnego nie będzie na podium, mimo iż mamy tor ściśle pielgrzymkowy. Jak wasze typy na jutro drodzy kibice F1 ? Są tu jeszcze jacyś ? k***a Jutro wygra...Vettel. :rotfl: |
Obstawiam, ze Bastuś nie ukonczy jutro ;]
|
Cytat:
|
Z wróżbami poczekam do wypowiedzi Berniego. :]
|
Będę dziś miał przyjemność oglądać wyścig via BBC, co mi się przytrafia dość rzadko, więc już zacieram ręce :)
|
Szczesciarz :D
|
No nie bardzo.
Bo BBC tego wyścigu (ku mojemu zdumieniu) nie transmituje. |
No i oglądam sobie transmisję z Polsatu :)
|
Alonso dostal kare za unikniecie kolizji. Perez za idiotyczne wyprzedzanie i pozbawienie Raikonena 5go miejsca nie dostal nic. nawet nie poszlo info, ze beda sie tym zajmowac po wyscigu.
Vet i Webber dostali w prezencie 2 i 3 w prezencie przez SC. |
Nie wiem, kto się więcej dziś napracował - Maylander wciąż wyjeżdżając na tor, czy Rosberg wciąż na nowo odchodząc Vettelowi, kiedy Maylander zjeżdżał.
To tak czy owak była procesja, tylko ze sporą ilością ciekawych błędów. Ale w pierwszej piątce nie działo się wiele i nie wiem, czy brak SC zaszkodziłby mocno Red Bullowi. |
Nuda i flaki z olejem.
Gdyby nie było wypadków, znowu bym zasnął, jak to mam w zwyczaju tego GP. Najlepsi są komentatorzy, ciekawy historyczny wyścig......no proszę bardzo bez jaj. :wow: |
Mnie martwi oddalający się powoli od reszty stawki, jak zwykle od czterech lat, Sebastian. Wychodzi na to, że jak na razie jest to drugi jego najlepszy sezon. Jak to sobie szybko wypisałem, do Monaco, czyli do szóstego wyścigu serii, do tej pory jego punktacja (z pominięciem sezonu 2009, gdzie była inna punktacja), wygląda tak:
2010: 4 NU 1 6 3 2 - 78 2011: 1 1 2 1 1 1 - 143 2012: 2 11 5 1 6 4 - 73 2013: 3 1 4 1 4 2 - 107 Wciąż nie widzę Raikonnena znajdującego się na drugiej pozycji w generalce jako rywala mogącego ostatecznie zagrozić Vettelowi, bardziej na tym miejscu widziałbym Alonso. Gdyby Mercedesy zaczęły mieć podobne tempo wyścigowe, co kwalifikacyjne, to również one robiłyby zamieszanie w czołówce - i to oba bolidy. Sebastiana nie chciałbym wciąż widzieć na pierwszym miejscu w klasyfikacji, bo to się już robi nudne. Myślałem do niedawna, że sposób na niego to jeden poważny rywal i długo nic, żeby nie było tego co rok temu (Vettel nie punktował wiele, ale co wyścig to inny zwycięzca i nikt mu nie uciekł). Wygląda jednak na to, że na taki układ on jest za dobry - w bezpośredniej walce pokona w generalce chyba każdego. Tu trzeba jednego poważnego rywala do wygrywania na przemian z Sebastianem i ścisku w czołówce żeby Vettel jeśli nie wygrywa, lądował od razu poza podium. |
Problem z wygrywaniem Vettela, czy też raczej jego "fenomen" polega głównie na dobrym bolidzie. Można zauważyć, że RedBull jest mocny praktycznie na każdym torze w kalendarzu. Czego nie można powiedzieć o innych bolidach.
Ferrari, Mercedes czy Lotus na jednym torze brylują, na innym walczą o 6-7 pozycję. Takich wahań w RedBull'u nie stwierdzono od 3 lat, i jak widać w tym roku jest tak samo. Dlatego jak dla mnie, tytuł mistrza jest zaklepany dla Vettela. Chciałbym tylko aby nie wygrał za dużo wyścigów, bo nie przepadam za nim. :nie: |
Imo Mercedes jeszcze pokaze na co go stac i moga goscie powalczyc. Alonso i Kimi tez nie odpuszcza.
|
Czy można jeszcze ten sport traktować poważnie ? => http://www.f1ultra.pl/index.php/wiad...-tlumacza.html
Nie wiem czy linkowanie dozwolone. :P |
O ile faktycznie ich zapraszano (ferrari, redbull) a Charlie wiedzial i dal zielone swiatlo to nich zamkna mordy.
|
Zbliża się GP Kanady, wyścig i kwalifikacje o godzinie 19.00 naszego czasu.
Lubimy to GP ? :ysz: |
lubimy
|
Cytat:
|
ja tam lubie ze wzgledu na kilka miejsc gdzie moga byc dzwony ;-)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:43. |