![]() |
Moim zdaniem lepsze wzornictwo ma puszka pasty do butów, ale to moje zdanie.
|
Dziś sie zabrałem za przeczytanie tematu w całości i choć już wszystko się powyjaśniało, to jednak się jeszcze wypowiem ;)
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o samo urządzenie, to również bym go sobie nie kupił i raczej albo zdecydował się na produkt WD, albo w ogóle szukał tańszej alternatywy. Mimo wszystko jednak uważam, że Apple TV jest estetyczny i gdybym chciał wyeksponować w salonie jakiś produkt tego typu, to ten byłby do tego celu całkiem w porządku. Gdyby produkt kosztował 1000 zł to nazwałbym to snobizmem, bo cena byłaby wyraźnie niewspółmierna do oferowanych możliwości, ale przy tej cenie jaka jest raczej określiłbym to jako świadome płacenie konkretnej, dodatkowej sumy za design - a czy tego samego nie robimy, kupując pachnący, trójwarstwowy papier z nadrukiem kwiatków zamiast szarego, który też spełnia swoją rolę a jest 3x tańszy? :P Inną w ogóle kwestią jest zasadność handlu niemal po cenach produkcji - i to w zasadzie głównie po to piszę ten post. Tu w zasadzie wśród ekonomistów panuje zgodny - ale czasem niepisany - pogląd, że jak najbardziej, nie ma większego szczęścia dla człowieka niż kupić produkt 2 ojro taniej. Tyle, że widać choćby właśnie po produktach Apple, ze zachodnie, jeszcze dobrze żyjące, ale już zadłużone po uszy społeczeństwa, mimo wszystko, pomimo recesji, kryzysu, deficytu finansów publicznych itd, jakoś wciąż stać (nas trochę też, ale w sporo mniejszym stopniu) na kupowanie imejzingowych produktów Apple, które są - i tu istnieje społeczny consensus w tej sprawie, bo to się łatwo da sprawdzić - sprzedawane sporo powyżej kosztów produkcji. Ja bym rzekł, że różnica kosztów wytworzenia i kwoty sprzedaży produktów Apple jest zbyt duża, ale czy to i tak nie lepsza koncepcja niż zbijanie marż producentów, hurtowników i sprzedawców byleby produkt końcowy był o 5% tańszy? Jeśli mam, to chętnie dam kilka zł więcej za produkt Sony czy Samsunga tylko po to, żeby nie żyć w społeczeństwie, gdzie nic się nie opłaca. A zazwyczaj wiem, kiedy przepłacam za dużo, bo zawsze znajdzie się ktoś, komu zechce się wyliczyć koszty produkcji (a koszty promocji i dystrybucji to sobie mogę sam wyliczyć). A jak mnie nie stać, bo różnie to przecież bywa, to wolę kupować Panasonixy itp. po "promocyjnej cenie" niż płacić za Sony taką i zastanawiać się, czy to jeszcze to Sony czy już nie to... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Yossi, obaj dobrze wiemy o co kaman - więc jak to mówią GAME OVER ;) Jak chcesz się powygłupiać idź do piaskownicy. Tyle z mojej strony, nie mam ochoty poważnie rozmawiać z żartownisiem. Z resztą ten temat od początku poważny nie był. Trolli się nie karmi ;) cześć ;) |
???
Cytat:
W końcu - nie zamierzam nikomu zaglądać do kieszeni i niech kazdy płaci sobie ile chce i za co chce. W końcu - przynależność do różnych sekt też nie jest przymusowa. Ja jestem może trochę nietypowy. Dla mnie nie liczy się zagęszczenie ilości pixeli na ekranie jakiejś zabawki, ale bardzo liczy się jakość obrazu w filmie i dźwięku w muzyce. Stąd, z uporem maniaka dopytuję się jaka jest jakość obrazu i dźwięku w poszczególnych serwisach. Mogę zapłacić więcej, ale chce mieć taka jakość , jaka lubię. Takie jest przecież motto życiowe pewnej grupy użytkowników - prawda? I uwaga - ja się z tym zgadzam. Doskonałe jakość (dźwięku, obrazu, użytych materiałów, wykonania), jest warta zapłacenia wyższej ceny. Cytat:
to ja już nic nie rozumiem... Bo tutaj (pewnie jacyś hejterzy) piszą tak: http://www.redmondpie.com/h.264-comp...oning-in-size/ Dokładnie chodzi mi o to, że : "Ars Technica took to the task of running a few tests to see what the state of play is with regards to both the image quality and file sizes of both the old 720p content and Apple***8217;s new 1080p versions. The results show that the higher resolution content does indeed grow in size over its 720p relation, but not by as much as we thought. Files should grow around 10-15% in general, according to Ars Technica***8217;s tests." Coć tu chyba nie kaman |
To pytanie raczej nie do mnie, tylko do użytkowników, ale z tego co widze na stronie iTunes, to ten film kosztuje 15 dolców (ile w PL i czy jest taka wersja - nie wiem).
Wiadomo PL to dla Apple czy Microsoftu kraj trzeciego świata i mamy wszystko z opóźnieniem. Starsze tytuły, np. Sniadanie u Tiffaniego i Predator są po $10, czyli ok 40zł. Tragedii więc nie ma nawet jak na polskie warunki. Tak czy inaczej masz rację twierdząc, że da się kupić niektóre filmy taniej niz na iTunes. Akurat temu nie zaprzeczam, tym bardziej że ceny filmów BD mocno spadły. |
Cytat:
EOT. Cytat:
Poproszę o podanie ceny wypożyczenia ORAZ zakupu filmu Skyfall (przywołany przez Ciebie) na iTunes. Ale uwaga - w rozdzielczości co najmniej 1820x1080. Zgodnie z życzeniem wklejam, link do wersji BD: http://www.mediamarkt.pl/oferta-spec...m_campaign=xml Cena 59,99 PLN. (jakieś 14,29 EUR) Zawartość: - wersja pudełkowa (nośnik BD) - dodatki ( w stosunku do wersji do "wypożyczenia": realizowanie Bonda, Premiera Skyfall, Komentarz audio reżysera, Komentarz audio producentów Barary Broccoli i Michaela G. Wilsona i kierownika produkcji Dennisa Gassnera, Spot promocyjny ścieżki dźwiękowej - rozdzielczość 1920x1080p |
Rozdzielczość na iTunes to 1920x1080, H264 profil 4.1 a co?
Do tego potrzeba urządzenia z procesorem minimum A5, ten AppleTV jest OK. Nie rozumiem dlaczego wklejasz ceny DVD? Wklej ceny BD. Na iTunes film możesz też kupić, nie tylko wypożyczyć. |
Cytat:
Tego przez cały czas próbuje się dowidzieć,. a nikt nie chce udzielić konkretnej odpowiedzi. No to zapytam jeszcze raz: 1. Ile kosztuje "wypożyczenie" filmu Skyfall z iTunes (bo do tego - jak rozumiem - służy Apple TV) 2. W jakiej konkretnie rozdzielczości się "wypożycza" ten konkretny film. {EDIT] Proszę o podanie ceny "wypożyczenia" w ojro. Dla porównania - żeby nie przeciągać tematu, podaje ceny ZAKUPU fizycznego nośnika w pudełkowej wersji DVD w Polsce: http://www.dvdmax.pl/dvd/art/id/81126 - 32.99 zł http://www.amazon.de/James-Bond-007-.../dp/B009YELGAQ - EUR 6,99 http://www.3kropki.pl/p/skyfall-dvd.html - 29,99 zł http://e-bluray.com.pl/007-james-bond-skyfall-dvd.html - 29,90 zł http://dodatkiwkiosku.blogspot.com/2...zapowiedz.html - 29,99 zł Wersje BD są - oczywiście - sporo droższe. te w rozdzielczości Full HD. Dla mnie jakość obrazu jest bardzo ważna. Dlatego pytam bo jeśli cena "wypożyczenia" w Full HD stanowi powiedzmy 1/4 ceny zakupu BD to "wypożyczanie" może się opłacać bardziej niż zakup. |
Cytat:
|
Wszystkim moim interlokutorom dziękuję za odpowiedzi.
Jednak - w dalszym ciągu nie wiem (bo NIKT ) nie odpowiedział, w jakiej konkretnie rozdzielczości są filmy wypożyczane z iTunes. O co kaman??? Czy to jest aż tak trudne pytanie? |
Andy wszystko co napisałeś to prawda, jeżeli chcesz sprowadzić Raspberry do roli odtwarzacza filmów, gdzie XBMC robi za system.
Odtwarza FHD, ponieważ ma sprzętowe wsparcie GPU. Jeżeli jednak mówimy już o "czymś więcej" to niestety ten procesor pozwoli na co najwyżej postawienie routera. Raspberry jest gotowe? Musisz złożyć Raspa, obudowe, zasilacza, karte sd i jeszcze samodzielnie sciągnąć i zainstalować sobie system. Apple musisz jedynie kupić. Chyba nie mamy na myśli tego samego poziomu gotowości. Korzystasz z XBMC? Bo ja owszem - mam najnowszą wersję na Debianie i na Windows (na SUSE też miałem). I szczerze mówiąc w porównaniu do gotowych urządzeń - działa to do dupy. Wielkie szczęście jak się uda cokolwiek obejrzeć w niskiej rozdzielczości (zapchane sloty), a w HD to już niemal święto. Jeżeli w ogóle plugin "zatrybi", bo jest to nieoficjalna produkcja bez żadnego wsparcia. Część serwisów wymaga zamkniętych kodeków (np Vividas) które nie są rozprowadzane z XBMC i trzeba je samodzielnie kompilować: http://code.google.com/p/sd-xbmc/wiki/IplexLinux Powodzenia :) Na pewno nie zainwestowałbym prawie 400zł w sprzęt wyłącznie pod XBMC, bo za 300zł można mieć odtwarzacz BluRay od Sony, który nie dość że nim pozamiata, każdy film czy serial z netu (ipla, iplex, yt, tvn, tvp vod itd) odtworzy bez problemu w HD, odtworzy film avi czy mkv z dysku USB - to jeszcze odtworzy zwykłe DVD i BD (XBMC nie ma żadnej możliwości odtwarzania BD ze względu na patenty). Z tego samego powodu nie złożyłbym Raspa do korzystania z iTunes bez wsparcia ze strony Apple, tylko dla świętego spokoju kupił niewiele droższe Apple TV, ale jak ktoś woli kombinować jego sprawa :) W tym wypadku z uwagi na cenę ATV nie widzę żadnej sensownej korzyści. Moim zdaniem siła Raspa i Odroida tkwi głównie w tym, że można z nimi zrobić "coś więcej". Bo jako HTPC stosunek jakość/cena jest słaby. |
Wrzućcie to do wiadomego tematu.
|
Cytat:
Oczywiście, że można kupić coś mocniejszego itp. Tylko skoro za 250zł + zakup obudowy masz to samo co AppleTV(obsługuje iTunes, i strumieniowanie po Air czy jak to tam nazwali) i więcej. I skąd wiesz, że nie będzie tak niezawodne skoro nie miałeś w ręku tego od Apple? Rozumiem, że nie piszesz o ich wadach, ale skoro tak to i rób to w drugą stronę - czyli nie pisz o rzekomych zaletach. Aha i Raspberry PI to gotowe urządzenie - odpinasz i działa. Instalacja XBMC sprowadza się do podążania za kreatorem instalacji i wybieraniu: dalej, dalej, dalej... Tak jak napisali w info o projekcie nie wymaga znajomości linuksa, ani elektroniki. |
Cytat:
http://support.apple.com/kb/HT1657?v...L&locale=pl_PL A na dole masz kontakt. Napisz, zadzwoń, zapytaj u źródła. |
Odpowiedź padła w poście 9, czyli 1080p.
Pamiętać tylko trzeba, o parametrze aspect ratio (iloraz długości do wysokości filmu). Dla najbardziej popularnego formatu 16:9, AR = 1,78:1 i wtedy mamy film w postaci 1920x1080. Natomiast dla anamorficznego formatu kinowego AR = 2,39:1 i wtedy będzie to 1920x800, co objawi się czarnymi pasami na górze i dole ekranu. Taki film, jeśli nie został poddany procesowi authoringu, będzie miał w swoich parametrach mniejszą rozdzielczość niż 1080p, bo nie ma sensu kodować czarnych pasów w materiale. |
Cytat:
Potem również postuluje zamknięcie tematu, ponieważ widzę, jakakolwiek próba naruszenia nieskalanej czci firmy z owocem może zaowocować co najwyżej banem. |
W związku w udzieleniem odpowiedzi na wszystkie pytania postuluje zamkniecie tematu :)
|
Cytat:
Dzięki wielkie za podpowiedź WD TV HD - widziałem to w moim lokalnym Komputroniku, zaraz polecę to obejrzeć i pogadam z chłopakami w temacie czy to ma sens i do czego mogę tego używać. Jeszcze raz - wielkie dzięki - to jest prawdziwie merytoryczny post. Bolesne dla mnie jest to, że nikt, ale to dosłownie NIKT nie próbuje mi odpowiedzieć na moje pytanie "do czego to w zasadzie służy"., a także na kilka innych - stricte technicznych - pytań. a za to doczekałem się kilku postów wyzywających mnie od trolli itp. Do tej pory NIKT nie odpowiedział mi na pytanie, jaka jest realna rozdzielność tych filmów , "wypożyczanych" z iTunes po 21 PLN . Ludzie - zrozumcie w końcu - nie wstawiłem tego w temacie "Apple flame war" ponieważ nie mam zamiaru tu flejmować. Ja tylko szukam w miarę obiektywnych informacji. Przyznaje się - dostałem nauczkę. Pytań o rozwiązania Apple zadawać nie wolno bo inaczej zostaje się, hejterem, flamerem i looserem którego nie stać! Oczywiście - nie ukrywam tego - lubię sobie poflamować a stosownym temacie, ale tym razem chciałem się tylko czegoś konkretnego dowiedzieć. Niestety - zostałem od razu zakrzyczany. Dzięki Wam Appliści. Już teraz nie mam żadnych wątpliwości. Bolesne jest to, że nikt mi nie wierzy, że ja naprawdę nie rozumiem, do czego to służy. Ja naprawdę chciałem się tego dowieezieć, inaczej to bym wstawił ten temat pod "Apple flame war". |
Cytat:
Jeden zonk jest - Raspbery jest bardzo słabe, to jest poprzednia epoka (ARM11 700Mhz?) a sama płytka odroida (4xCortexA9) jest prawie 2x droższa niż Apple TV. Pandaboard też chyba drożej wyjdzie, bo trzeba doliczyć obudowę i zasilacz. Poza tym takie urządzenie trzeba sobie złożyć samemu, nie wspominając o zainstalowaniu i skonfigurowaniu Linuksa/Androida. I nie odtworzy się tym iTunes ani nie będzie tak niezawodne (xbmc nie należy do najstabilniejszych programów, a pluginy bardzo często nie działają). Więc porównywanie tych urządzeń jest bez sensu. Apple TV ma bardzo konkretnego odbiorcę. |
Yossi, a idźże na forum Japka i tam zadaj pytanie co to jest i do czego służy. Napisz też może do producenta. Jak chcę się czegoś dowiedzieć o sprzęcie danej firmy, to do nich piszę bezpośrednio.
Dawno temu kupiłem takie urządzenie jak WD TV HD i do dziś oglądam za pomocą tego małego pudełeczka filmy. A Sobrus ma rację - udajesz idiotę, żeby sobie potrollować. |
Raspbmc + Raspberry PI (250zł) i mam to samo, a nawet więcej :D No ale co kto woli.
Tutaj więcej ---> http://forum.cdrinfo.pl/f113/raspber...raspbmc-92139/ |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nikogo nie udaję, uważam się średniego stopnia kinomaniaka. Jak oglądam film, to jakość obrazu i dźwięku jest dla mnie bardzo ważna. Stąd moje pytanie o Full HD w iTunes (bo nie wiem i jak dotąd dalej nie dostałem odpowiedzi). Pozłacane końcówki, kable po 1000 zł za metr i tym podobne gadżety nie maja dla mnie znaczenia, o ile nie mają widocznego/słyszalnego wpływu na jakość. Jednak różnica pomiędzy sprzętem np. Dual, a sprzętem np. Panasonix z pobliskiego bazaru ma dla mnie znaczenie. Cytat:
|
Cytat:
http://xbmc.org http://google.pl |
Cytat:
Cytat:
|
Problemem nie jest tu Apple TV ale marna prowokacja Yossiego.
Który niby udaje, że nie wie co to jest i po co to, aby potem po sprowokowaniu M@Xa czepiać się czy to fullhd czy nie i dlaczego tak drogo. Oczywiście Yossi dobrze wie co to jest, ale że nie lubi firmy Apple i troche się nudziło, warto poflamować. Kolego drogi a co to Cie obchodzi ile ktoś płaci za filmy? Nie masz co robić tylko zaglądać M@Xowi w portfel? Twoją kasę wydaje czy co? :hmm: Wyjdź na ulicę i zapytaj sąsiada czemu kupił samochód za 50tys a nie pół tej kwoty, a potem podenerwuj sąsiadkę że przepłaciła za ryż, bo w Tesco promocja. I nie udawaj kinomaniaka bo z opisu raczej przypominasz kinofila (dla takiego nie jest ważny sam film, tylko jego bitrate i czy ma pozłacane kable do amplitunera) Z pewnością korzystanie z usług Apple nie jest najtańszym rozwiązaniem, zwłaszcza dla Polaka, ale nie wszystko musi być najtańsze. Moim zdaniem za tworzenie takich głupich prowokacyjnych tematów administracja forum powinna banować :taktak: |
21 zł za wyprzenie filmu, taż to okazja :szczerb:
To ja już wole zacofany technologicznie dekoder telewizji n (od 21 nc+) tam wypożyczenie filmu (VOB) to cena o 6-12 zł w rozdzielczości fullHD, oglądanie youtub też bezpośrednio z poziomu dekodera... No ale desingiem nie dorównuje sprzętowi Apple Telewizor Samsung z funkcją smartTV też ma wypożyczanie filmów ale to też nie to samo bo tańsze, bo w tedy leci z iPla, lub tvn player :hmm: Zastanawiając się głębiej nad sensem posiadania Appla TV to wychodzi że trzeba go mieć tylko po to by móc korzystać z iTunes na TV. Oglądając 5 filmów z iTunes wychodzi średnio 105 zł, to drożej niż abonament w n gdzie mamy npremium i HBO, gdzie mamy tyle kanałów, ze się tego nawet wszystkiego nie obejrzy |
Cytat:
A jedyny dopuszczalny punkt widzenia to: "Jedno jest japko, a Stefan jest jego prorokiem"? |
Yosi nie udawaj idioty. M@x mowi cos innego, nie dopisuj sobie bredni.
|
Cytat:
Czy są w standardowej rozdzielczości 1920x1080, czy w rozdzielczości "Apple Full HD", czyli 1080 na 900 (coś koło tego). Cytat:
4,99 EUR to na dziś jakieś 20,70 PLN ZA JEDNORAZOWE WYPOŻYCZENIE! Według mnie - podkreślam - według mnie - trzeba mieć nie po kolei po czaszką, żeby płacić 21 zł za wypożyczenie filmu, który można KUPIĆ (płyta, pudełko, książeczka), za 19,99 PLN - a większość na DVD w takiej cenie - można. Cytat:
P.S. M@xiu - ale Ty jeszcze chwilowo mieszkasz chyba w tej zacofanej, zaściankowej i pirackiej Polsce- nie? |
Yossi nie trolluj.
Zawsze możesz wybrać urządzenia zgodne z Microsoft Mediaroom: http://www.microsoft.com/mediaroom/ Jak widać, jest to The World's #1 IPTV platform, cokolwiek autor miał na myśli. |
Filmy sa w 1080p. Wypozyczenie kosztuje E 4,99. Mozesz to sprawdzic sobie w sieci, dlatego nie odpisuje na Twoje pytania w temacie "AFW" i tu tez wiecej nie zamierzam.
Kablowki nie posiadam, satelity tez nie. Segreguje kontent, uwazam telewizje za oglupiajaca. Dlatego korzystam z uslug sieciowych - final SuperBowl ogladalem online. Z mojej EOT - sobrus ma racje. Jesli nie umiesz czytac tego, co jest napisane na stronie, to nie jest to moja wina... |
Cytat:
- filmy, które wypożyczasz z kanapy są w standardowej rozdzielczości Full HD, czyli 1920x1080? - ile kosztuje wypożyczenie filmu w standardzie BD? Cytat:
Ale do oglądania "amerykańskiego footballu" wystarczy mi, że przełączę kanał w dekoderze kablówki - po co miałbym do tego kupować kolejne urządzenie? |
Funkcje sa wypisane na stronie. Jesli ich nie rouzmiesz albo uznajesz za zbedne to urzadzenie nie jest Ci potrzebne. W przeciwienstwie do mnie... Wypozyczam filmy z kanapy, streamuje ekran z MacBooka przez AirPlay, ogladam najowsze subskrybcje z YouTube na 40 calach bez rozpraszajacej przegladarki, slucham muzyki w duzym pokoju prosto z iTunes Match.
Acha, i wyobraz sobie, ze sa w tym klasie ludzie ktorych kompletnie nie obchodza Kowalczyki, Stochy, Kubice a soccera nie uwazaja nawet za gre kontaktowa. Z checia ogladam mecze MLB i z checia obejrzalbym NFL, czyli lige prawdziwie kontaktowej gry. No ale wiekszosc w tym kraju nie rozumie emocji towarzyszacych zdobywaniu kolejnych dziesieciu jardow... |
Więc problemem jest że nie umiesz czytać :hmm:.
Do oglądania zawartości z iTunes i paru innych serwisów na telewizorze :idea: |
Cytat:
|
Ja mam taki problem, że nie wiem w czym problem? :hmm:
|
Cytat:
|
Kupujesz pięknie wyglądający sprzęt za 450 zł: http://allegro.pl/apple-tv-1080p-hdm...092916200.html
Wrzucasz XBMC i masz najlepszego pod względem wydajność/cena mediacentera pod TV :). |
Apple TV
Od dłuższego czasu zastanawiam się, do czego właściwie służy urządzenie pod nazwą Apple TV. Oczywiście - poza "musisz to mieć".
Czytam sobie informacje na oficjalnej stronie http://store.apple.com/pl/browse/hom...WG-GO_UK_TV-UK I mój problem polega na tym, że nie bardzo rozumiem, do czego to właściwie służy. Dla wyjaśnienia - jetem kinomaniakiem i i filmomaniakiem (czasem, jak mam czas to oglądam 3~4 filmy dziennie) Podstawowe funkcje (cytuję z oficjalnej strony): - Oglądanie filmów w rozdzielczości 1080p HD. (i tutaj już nie rozumiem. Znaczy - bez zakupu Apple TV nie można???) - Odtwarzanie nagrań wideo z serwisów YouTube i Vimeo. No, to chyba potrafi każdy, laptop, tablet czy nawet porządniejszy telefon podłączony do odbiornika TV - Oglądanie meczów baseballowej ligi MLB ***8212; na żywo lub na żądanie. Aaa, to co innego - oglądanie meczów baseballowej ligi MLB w Polsce to podstawa - W ofercie iTunes znajdziesz zarówno filmy współczesne, jak i klasyczne ***8212; a niektóre z nich w fantastycznej rozdzielczości HD 1080p. Chciałbym się upewnić - te filmy z iTunes w rozdzielczości Full HD to są oczywiście w powszechnie przyjętym standardzie 1920x1080 - tak? Czy może jednak w standardzie "Apple Full HD"? Pomóżcie mi zrozumieć - to czego ta zabawka tak naprawdę służy? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:02. |