![]() |
Komputer Mi się strasznie grzeje!
Witam,
Komputer mi się strasznie grzeje płyta główna i karta graficzna. Moim zdaniem to wszystko przez kartę graficzną a mianowicie jak wchodzę w jakąś grę to zaczyna skakać temperatura do powyżej 70c. Płytę wymieniłem jest dopiero co lekko śmigana oczywiście pastę termoizolacyjną nałożyłem. Nie mam pojęcia dlaczego ale ostatnia płyta mi się spaliła razem z zasilaczem poszły iskry a jak otworzyłem skrzynkę było wszystko bardzo nagrzane. Czy warto dobrze rozebrać wariator od karty graficznej? Mój sprzęt Płyta główna Gigabyte G41m-Combo Procek intel core duo E8500 3,17Ghz Karta graficzna GieForce Gts250 2Gb ram |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Aleś niedomyślny - to co wariuje i hałasuje. W sklepach na to wentylator mówią...
Przedmuchaj radiator sprężonym powietrzem, dołóż wariatory do obudowy. Może buda za mała? |
moja obudowa Gigabyte Poseidon 310 Czarny co byś proponował do tej obudowy?
|
Cytat:
Gdzie sprawdzasz temperaturę? Jeśli w budzie wyraźnie widzisz kurz, to potrzeba poczyścić, przedmuchać. Tylko jak będziesz dmuchał w wentylator to go czymś zablokuj bo prądnicę z niego zrobisz. Twój procek nie ma masakrycznego TDP a max. temp. pracy to 72*C, jeśli masz 70 stopni na procku to może za słabe chłodzenie? BOXa masz? |
sprawdzam w Biosie chyba że znacie dobry program do sprawdzenie temperatury i podkręcenie wentylatora na na procku
|
Cytat:
http://savedonthe.net/image/986/pinout.png |
tak mam PWM
|
Instrukcja płyty głównej w łapkę i poszukaj w dziale konfiguracji BIOS konfiguracji PWM.
Może masz złe ustawienie. |
coś konkretnego mam szukać?
ale jak wspominałem płyta główna jest nówka. To leży przy karcie graficznej bądź na radiatorze od procka |
Nie chce być niegrzeczny, ale z tego co się zdążyłem zorientować w temacie, kolega powinien oddać komputer do złożenia komuś kto się na tym zna.
|
Na zlozeniu komputera znam sie nie pierwszy raz skladalem komputer lecz po raz pierwszy spotykam sie z takim problemem
|
Cytat:
Cytat:
|
@MatiKSSG
Jeśli twierdzisz, że przez kartę to ją zmień na inną na czas testów. Kręciłeś kartę albo procesor? Ja już wypadłem z obiegu dawno temu, więc nie wiem nawet czy na tych Twoich wynalazkach się da. Pytanie obligatoryjne. ;p Jak tak to wróć do zalecanych, też na czas testów. Jak koledzy radzą, to w ogóle cały wyczyść (całą budę, radiatory, wiatraki i zmień pastę pod procesorem). |
To co zrozumialem to wymienic paste i znowy rozebrac bude do zera i ja wyczyscic. jak zrozumialem powyzszy post to warto zakupic nowa paste i wysmarowac procka na nowo.
Już jestem pewien( przeczyściłem bude wiatraki i wszystko reszte i nałożyłem nową pastę) że to jest radiator na procku jutro jeszcze pojadę do kumpla sprawdzić tą tezę i zakupić fajne chłodzenie. Sprawdziłem programem CPUCooL temperature procka i wynosi nie całe 100°C a bezpieczna granica to 72.4°C to trochę ryzykuje zaraz zagrzeje go i sprawdzę rezultat no coś pasta nie działa radiator jest stosunkowo zimny do reszty |
Jeżu, 100 st.C? Co to za chłodzenie jest? Jak nałożyłeś pastę? Wentyle się kręcą w ogóle? Może spróbuj też inny tester np to http://www.intel.com/support/process.../CS-031726.htm Przecież to ma TPD 65W, u mnie w stresie ledwo dochodzi do 60-tki...
|
nałożyłem poprawie pastę przysłowiowe ziarnko grochu i rozsmarowałem równomiernie. Da się jakoś odczytać prędkość radiatora na procku?
|
najlepiej dotknij po prostu radiator i sprawdź czy w ogóle parzy, bo te 100stC to może być /przekłamanie/błąd/niesprawny czujnik temperatury... w biosie też podaje 100stC?
edit: nie grochu, a ryżu ma być ziarnko :] i nie prędkość radiatora tylko wentylatora cpu w biosie powinno być lub soft typu hwinfo |
Cytat:
Pasty nie może być za mało i nie może być za dużo bo nie będzie spełniać swojej roli. Grubość warstwy powinna być na moje oko jakieś pół milimetra i pokrywać całą powierzchnię procesora. Musisz tak sobie gluta rozprowadzić albo tak sobie wyliczyć, żeby po dociśnięciu przez radiator nie wylewało się na boki. Może radiator nie jest dobrze dociśnięty? W 100*C to trudno mi uwierzyć bo by dawno bios wyłączył komputer. Prędkości wiatraka i temperaturę procesora możesz sprawdzić w BIOSie. Z kolei posty się edytuje. Nie pisz kilku pod sobą. |
z doświadczenie wiem jak radiator nie jest dociśnięty to komp piszczy
|
A jak niektórych mocno się przyciśnie, to też piszczą.
|
Z doświadczenia wiem, że radiator musi być dociśnięty. A mam ich już ponad 20...
|
Przypominam, ze ULVy maja tolerancje gdzies do 110-115, wiec nie wiem do ilu Intel dopuszcza w ATXowych chipach...
|
Cytat:
Jak procesor jest tak gorący, to nie odbiera ciepła z procesora - więc albo nie przylega do niego (nie wiem, jak akurat w tej podstawce, ale są gniazda, gdzie odwrotne założenie radiatora powodowało opieranie się jego o podstawkę i nie przyleganie do procesora), albo czymś jest odizolowany. Ale zaraz - miała się grzać płyta główna i grafika. A teraz jeszcze procesor? |
Ustaw sobie w BIOS aby komputer się wyłączał po osiągnięciu przez procesor temperatury ~80C. Tak na wszelki wypadek.
Nie wiem czy potrzebne jest tu jakieś dodatkowe chłodzenie. Core2 spokojnie można podkręcać nawet na standardowym i nawet wtedy temperatury nie są jakieś straszne. |
a przy jakiej temperaturze mam się martwić przy karcie graficznej gigabyte gts 250
|
Bardzo mało prawdopodobne jest żeby wszystkie podzespoły przegrzewały Ci się na raz. Rozumiem źle założony wiatrak na CPU, ale na GPU i gorąca płyta?
Przykładowo ja mam podkręconego 2.5@3.3 Quada Q8300, HD5670 i żadnego dodatkowego wentylatora w obudowie. Do tego 2 nagrywarki i trzy dyski twarde. Obudowa stara, 10 letnia, pamięta Durona 1Ghz. Nie ma nawet dziury przy wiatraku CPU :) Temperatura proca rzadko dochodzi do 50C mimo że wiatrak kręci się na minimum (pokazuje 0 RPM). W największym stresie (4 rdzenie 100%) dobija do 70-75C przy połowie mocy wiatraka. GPU tak samo. Oba wiatraki mocno już przykurzone. Także pojęcia nie mam jak wyciskasz takie temperatury na wszystkim i to bez OC :ysz: Coś tu jest nie tak, chyba że komputer trzymasz w piekarniku :D Zrób testy na otwartej obudowie. |
Jeśli coś jest nie tak na połączeniu CPU - radiator, ten drugi będzie chłodny (o czyn pisał MatiKSSG), a procesor gorący. Nadmiar ciepła nie będąc emitowany do radiatora będzie ogrzewał płytę główną. Jeśli do tego dodamy płytę główną z jedynie radiatorem na chipsecie, a być może jeszcze i kartę graficzną z pasywnym chłodzeniem (choć nawet niekoniecznie) oraz nieprzewiewną obudowę, wszystko złoży się w jedną całość.
Stockowy radiator na C2D może jedynie wydawać się dobrze założony - bardzo łatwo o niedopięcie go. Wykonałbym równolegle dwie czynności: poprawił/zmienił radiator na CPU i założył dodatkowe wiatraczki w obudowie - przynajmniej jeden z przodu wwiewający powietrze i jeden wywiewający z tyłu. |
Z przegrzewaniem plyty sobie poradzilem lecz radiator na procku jest stosunkowo zimny do plyty ale nie osiaga kolosalnych temperatur( nie mam czasu go meczyc teraz na wiekszych wymaganiach zeby sprawdzic temerature ale grajac prze 15 minut osiaga kolo 60c) zastanawiam sie jeszcze nad temperatura grafy jaka powinna byc? wentylatory mam z przodu i z tylu lecz moim zdaniem z przodu jest slaby wlot poniewaz budowa jest tak skonstruowana ze wlot jest na dole. sory za nie ma polskich znakow ale pisze z fona
|
Podczas grania może dochodzić do 80 stopni, Nvidia więcej nie powinna. Ważne jest, czy na karcie graficznej jest radiator. W ciągu ostatnich 5-7 lat nie spotkałem się z pasywną (nie posiadającą wentylatora) kartą graficzną, która nie miałaby tendencji do przegrzewania się. W takich konstrukcjach moim zdaniem konieczne jest dodanie pod spodem dodatkowego wiatraczka, a ich zaleta sprowadza się do tego, że może to być wiatraczek niskoobrotowy i cichy. Bez niego radiator może osiągać temperatury po kilkadziesiąt stopni i autentycznie parzyć...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:51. |