Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Gry na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f120/)
-   -   Kolekcje gier na konsole chwalcie sie co posiadacie . (https://forum.cdrinfo.pl/f120/kolekcje-gier-konsole-chwalcie-sie-co-posiadacie-92411/)

misiozol 14.05.2013 16:23

Kolekcje gier na konsole chwalcie sie co posiadacie .

Tak jak w temacie chwalcie swoimi kolekcjami fotki kolekcji wklejacie zobaczymy kto co ma , piszcie ile wam czasu ta kolekcja czasu zajela no i co uwazacie za perelke swojej kolekcji. ja najbardziej zadowolony jestem z drivera2 a co tam :) jak zaczolem liczyc ile mnie kasy kolekcja kosztowala to mi sie wlosy zjerzyly i stwierdzilem k***a kupil bym za to calkie fajna fure :D

http://t.imgbox.com/abqqMGWl.jpg

szczuru 14.05.2013 16:32

Wrzuć miniatury do tych zdjęć bo strona jest nieczytelna nawet przy 1080p xD

misiozol 14.05.2013 16:43

Kurcze no mi wyswietla miniature , zdjecia maja 38Mpx coby bylo widac co tam jest , ciezko znalezc hosting do tak duzych zdjec ;) i cos im sie musi krzaczyc . faktycznie cos bylo nie tak dopiero poczciwy IE pozwolil na zmiane i edycje .

Berion 14.05.2013 19:13

I gdzie tego tyle trzymać? ;)

ed hunter 14.05.2013 19:23

W chmurze. :rotfl:

misiozol 14.05.2013 19:43

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1251016)
I gdzie tego tyle trzymać? ;)

Miejsca nie brakuje na strychu :D ,a jak trzeba to i sie ciuchy zutylizuje :P coby miejsca zrobic :)

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1251017)
W chmurze. :rotfl:

Podobno HDD teraz maja nawet 4TB i mieszcza sie w konsole :P wiec chmura zbedna

Swoja droga to jak wasze kolekcje? no chyba ze macie tylko na HDD :P i chmurze :rotfl:

misiozol 20.11.2013 22:46

Odswieze kotleta , co wam chmura porwala cale kolekcje czy co ?

Diabolique 20.11.2013 22:55

a co?
chcesz sie tak publicznie obnazac? po co?

M@X 20.11.2013 23:01

Ja moje gry mam w chmurze ;-). Mam zrobic screen z download listy? :-)

szczuru 20.11.2013 23:53

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1266700)
Ja moje gry mam w chmurze ;-). Mam zrobic screen z download listy? :-)

Ja ostatnio podobnie :P

Diabolique 20.11.2013 23:58

dzis pokazujemy gry, a jutro co?

szczuru 21.11.2013 00:38

Cytat:

Napisany przez Diabolique (Post 1266708)
dzis pokazujemy gry, a jutro co?

To Twoja decyzja co pokazujesz - niczym ekshibicjonizm :szczerb:

misiozol 21.11.2013 10:26

Jak dla mnie to moze byc nawet tatuaz na siusiaku z lista gier , wsztko jest brane pod uwage nawet noty sa dawane za ekshibicjonizm, futrzasty tylek , jedrne piersi :cycki: itd. . No chyba wszystkich gier nie macie w chmurze wystarczy wypisac , przeciez ciagle gry na konsole sa na nosnikach optycznych (pomijajac te w sieci :P nie chmurze ) , wiec na co czekacie w nagrode mozna wylosowac przyjazdne :bicz: jak ktos lubi :D , a potem :1miejsce:

DarkSlide97 22.09.2014 16:27

Odświeżam, bo jeszcze nie widziałem tematu.
misiozol szacunek za kolekcję, ja bym to postawił na przeszklonym regaliku, coby dobrze się prezentowało :spoko:

Ja na razie zbieram gry na PSX, bo są tanie jak barszcz (na giełdzie gość daje po 5 zł za same płytki, 20 za gry z opakowaniem i z instrukcją. A konsola jeszcze dłuuuuugo pociągnie i będzie mnie cieszyć.

revolver0 22.09.2014 19:20

To co ciekawego udało Ci się trafić.

DarkSlide97 22.09.2014 19:41

Mam na razie mało bo i konsolę mam od niedawna ;)

Driver 1/2
Colin McRae Rally
Tony Hawk Skateboarding
V-Rally
Apocalypse
Gran Turismo
i jakiś symulator lotu, nie pamiętam nazwy ;)

Problemem jest brak karty pamięci. Ale i tak gra się przednio, zwłaszcza że mam oryginalnego pada do PSX (jeszcze bez gałek :D)

misiozol 22.09.2014 21:57

Dobry poczatek :spoko:

revolver0 23.09.2014 10:54

Apocalypse mniam. Ace Combat, jeśli dobrze nazwę napisałem, symulator lotu, jeden z lepszych na psx'a.

DarkSlide97 23.09.2014 15:59

Ooo właśnie to :P Teraz spojrzałem na pudełko gdzie mam gry (nie ma miejsca na szafce żeby je ułożyć).

GRYzonie 21.11.2016 18:10

Ilość załączników: 1
Skromna kolekcja gier na Playstation kanału https://www.youtube.com/c/GRYzoniePolska w załączniku ;)

mgit 21.11.2016 19:16

Przy tej ilości - to powiedział bym... że masz jakiś problem... na tym punkcie :)

Berion 21.11.2016 20:33

A ludzie, którzy mają całą ścianę książek też "mają jakiś problem na tym punkcie"? :P

mgit 21.11.2016 20:38

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1371968)
A ludzie, którzy mają całą ścianę książek też "mają jakiś problem na tym punkcie"? :P

Tak... tak samo jak ci co nie mają ani jednej :haha:

Powiesz, że to co na zdjęciu jest normalne? To zdjęcie pokoju jednego z retromaniaków (z grupy rentro na facebook'u)
Gość ma 7 takich samy AMIG 500 i jeszcze mu mało... chwalił się nie dawno, że zamówił trzy kolejne...

Wszystko w nadmiarze... jest chore...

Berion 21.11.2016 20:50

Hmm... ja też wolę dumpy i emulację retro. ;}

BTW: Widzę tam Fury of The Furries, i ja go już szanuję. :D

A youkai of love 21.11.2016 20:55

Mogę wrzucić gołą listę w postaci tekstu? Na razie nie mam możliwości robienia zdjęć. Nie mam czym i nie mam gdzie. Wszystko w kartonach na czas przeprowadzki. :P

mgit 21.11.2016 21:12

Ilość załączników: 6
Cytat:

Napisany przez Haker120 (Post 1371974)
Mogę wrzucić gołą listę w postaci tekstu? Na razie nie mam możliwości robienia zdjęć. Nie mam czym i nie mam gdzie. Wszystko w kartonach na czas przeprowadzki. :P

Pewnie... że możesz....

Ja wrzucę w postaci screenów - moja biblioteka to w większości wydania cyfrowe

Lista nie obejmuje gier z PS3 i PS4 - te akurat mam w drugim mieszkaniu :fiu:

W sumie za wiele tego nie ma :)

Cześć już poszła na gametrade :fiu:

misiozol 21.11.2016 21:39

Cytat:

Napisany przez GRYzonie (Post 1371956)
Skromna kolekcja gier na Playstation kanału https://www.youtube.com/c/GRYzoniePolska w załączniku ;)

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1371970)
Tak... tak samo jak ci co nie mają ani jednej :haha:

Powiesz, że to co na zdjęciu jest normalne? To zdjęcie pokoju jednego z retromaniaków (z grupy rentro na facebook'u)
Gość ma 7 takich samy AMIG 500 i jeszcze mu mało... chwalił się nie dawno, że zamówił trzy kolejne...

Wszystko w nadmiarze... jest chore...

Do tego co jest na pierwszej focie doszlo juz z jakies 100tytuluow ps2 ~150tytulow ps3 , i jakies ~250 na x360 , niektore sie dubluja ale mam porownanie miedzy konsolami dzieki temu ;)

mgit 21.11.2016 21:40

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1371980)
Do tego co jest na pierwszej focie doszlo juz z jakies 100tytuluow ps2 ~150tytulow ps3 , i jakies ~250 na x360 , niektore sie dubluja ale mam porownanie miedzy konsolami dzieki temu ;)

Ostro... widać że to twoje hobby... :fiu:

misiozol 21.11.2016 21:58

Powoli coraz mniej , mam to samo co Berion coraz mniej chce mi sie grac i jakos to traci sens bardziej i bardziej ;) z dekade temu bym juz lecial i kupywal nowa konsole ps4 a teraz nawet mi sie nie chce i nawet nie mam ps4/xone ot takie ztetryczenie mnie ogarnia lol2

mgit 21.11.2016 22:01

Ja tam mam i xboxone i ps4... ale jakoś nie palę się do pro... co najwyżej pomału przymierzam się do zestawu VR :)

misiozol 21.11.2016 22:15

VR fajna sprawa, majac dobrego fona mozna poznac przedsmak VR , mam google do samsunga i wyglada ze***iscie, fajnie filmy 3d sie oglada i mozna pograc i takie tam bzdety generalnie fajny bajer ;)

A youkai of love 22.11.2016 12:34

Nie wrzucałbym listy gdybym nie miał tych gier, jestem zbyt leniwy żeby pisać coś niepotrzebnie. xD Wszystko to wersje premierowe. Jedynie do gier na kadridżach nie mam pudełek z paroma wyjątkami. Lista nadal rośnie, zamówione Resident Evil Zero i Resident Evil REmake na GC. :D

Kod:

Pegasus:
3 in 1
4 in 1 x2
7 in 1
168 in 1 x2
999999999 in 1
Chip & Dales
Mickey Mouse
Super Mario 14
The Hunt for Red October

Sega Master System:
Sonic the Hedgehog BOX
Sonic the Hedgehog 2 BOX

Sega Mega Drive:
Alien 3
F22 Interceptor Advanced Tactical Fighter
MegaGames 2
Mercs
Mortal Combat II
Robocop vs Terminator
Sonic the Hedgehog
Sonic the Hedgehog 2
Sonic the Hedgehog 3
Sonic & Knuckles x2
Sonic the Hedgehog Spinball
Taz in Escape from Mars
Virtua Racing

SNES:
Super Mario All Stars
Theme Park

Sega Saturn:
Command and Conquer
Nights into Dreams

Nintendo 64:
F-1 World Grand Prix
Rayman 2
Super Mario 64
Wave Race

PS1:
Crash Bandicoot                   
Crash Bandicoot platinum           
Crash Bandicoot 2: Cortex strikes back       
Crash Bandicoot: Warped               
Crash Team Racing               
Medievil                 
Medievil 2
Metal Gear Solid (z Essential collection w pudełku ps2)               
Oddworld: Abe's Oddysee             
Oddworld: Abe's Exoddus             
Rayman pierwsza i druga wersja premierowa
Rayman 2nd premiere             
Rayman LongBox (w środku płyta z greatest hits -_-)       
Rollcage                   
Sheep, Dog 'N' Wolf               
Soviet Strike                   
Spyro the Dragon                         
Spyro 2: Gateway to Glimmer         
Spyro: Year of the Dragon           

PS2:
Network Access Disc
Crash the Wrath of Cortex           
Crash Trilogy                   
Driver 3                   
Ed,Edd n Eddy - The Mis-Edventures     
Eyetoy Play                   
Final Fantasy 7: Dirge of Cerberus       
Forbidden Siren 2               
Grand Theft Auto Double Pack           
Half Life                   
Jak II: Renegade               
Max Payne                   
Max Payne 2                   
Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty       
Metal Gear Solid 2: Substance           
Metal Gear Solid 3: Subsistence           
Metal Gear Solid Essential Collection       
Midnight Club 3 Dub Edition Remix       
Oni                       
Ratchet Gladiator             
Rayman 10th Anniversary             
Shadow the Hedgehog               
Sonic Heroes                 
SEGA Mega Collection Plus         
Tekken Tag Tournament               
Tony Hawk's Underground             

Xbox:
Lotus Challenge                 
Oddworld Munch's Oddysee           
True Crime Streets of LA         
Ultra Bust-A-Move             

Xbox360:
Burnout Paradise the Ultimate Box
Trival Pursuit

PS3:
Bioshock                   
Bioshock 2                   
God of War Trilogy               
God of War Collection Volume 2         
inFamous                   
inFamous 2                 
Metal Gear Solid 4             
MotorStorm               
Ratchet and Clank: Tools of Destruction       
Ratchet and Clank: Quest for Booty     
Resistance: Fall of Man               
Resistance 2

Nintendo DS:
Super Mario 64 DS

Dreamcast:
Aero Wings
ChuChu Rocket!
F1 World Grand Prix II

Wii:
Super Smash Bros Brawl

WiiU:
Bayonetta
Bayonetta 2
Epic Mickey 2
Mario Kart 8
New Super Mario Bros. U + New Super Luigi U
Rayman Legends
Splatoon
Super Smash Bros WiiU
Super Mario Maker

PSP:
Final Fantasy VII: Crisis Core
Medievil Resurection

KaiQ 03.03.2019 22:42

Gdyby to jeszcze było gdzie ustawić na stałe, tak by faktycznie jakoś to wyglądało... a tak tylko do zdjęcia na raz...:P

ciekaw jestem ilu z Was chciało sprzedać swoje kolekcje na zasadzie "takich" bohaterów :sciana: he he
Załącznik 133689

MajsterPopsuj 04.03.2019 03:20

A jaki kulturalny do tego. :)

Y2J 04.03.2019 12:37

Ilość załączników: 3
Ja akurat ostatnio sfociłem swoją bo mam zamiar sprzedać.

Załącznik 133700

Załącznik 133701

Załącznik 133702

Serce boli, jak sobie przypomnę jak trudno było dostać w 2014 niektóre gry na PS3 w wersjach premierowych, nie żadnych 'essentials' czy 'platinum'.

Do tego wszystkie zawsze obowiązkowo w oryginalnych foliach z logiem PS3 / PS4. Nikomu nawet ich nie pozwoliłem dotknąć, nadal pachną nowością ;) Taki świr który sprawiał mi trochę frajdy, ale odkąd mieszkam z żoną nie ma zmiłuj, musiałem iść na ustępstwa. Chociaż nie będę zaprzeczał - nie patrząc na sentymenty, cyfra jest jednak wygodniejszym rozwiązaniem.

KaiQ 04.03.2019 13:17

Cytat:

Napisany przez Y2J (Post 1419011)
...nie ma zmiłuj, musiałem iść na ustępstwa. Chociaż nie będę zaprzeczał - nie patrząc na sentymenty, cyfra jest jednak wygodniejszym rozwiązaniem.

To zależy od perspektywy i czasu. Jak sie porysuje plyta.. to jedna. Jak padnie konsola lub dysk... zgubisz hasło. ...
Jak dla mnie to nie jest oczywiste rozwiązanie.

ed hunter 04.03.2019 13:19

Piękna kolekcja, ale żona pewnie piękniejsza. ;)

loki7777 04.03.2019 15:08

Skoro z nia zamieszkal to chyba tak;) W koncu ciezko rozstac sie z jedna obsejsa dla drugiej:)

KaiQ 04.03.2019 15:26

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1418995)
A jaki kulturalny do tego. :)

Ty już to widziałeś zresztą... na gorąco musiałem się pochwalić "luckom inteligencjom" k***a

A youkai of love 04.03.2019 18:43

No a to cuś warte? :D

https://i.imgur.com/3x3NCqO.jpg

Y2J 04.03.2019 19:05

Cytat:

Napisany przez KaiQ (Post 1419015)
To zależy od perspektywy i czasu. Jak sie porysuje plyta.. to jedna. Jak padnie konsola lub dysk... zgubisz hasło. ...
Jak dla mnie to nie jest oczywiste rozwiązanie.

Jak padnie konsola lub dysk to z płyty też nie odpalę ;) Wiem co masz na myśli, ale nie widzę większych zagrożeń.

@ed hunter:

:D

Tak przy okazji - jesteście w stanie doradzić gdzie można wystawić na sprzedaż taką kolekcję oprócz OLX?

Patrix 04.03.2019 19:11

Cytat:

Napisany przez Y2J (Post 1419011)
ale odkąd mieszkam z żoną nie ma zmiłuj, musiałem iść na ustępstwa.

A ona poszła na ustępstwa, czy tylko Ciebie zmienia i pozbywa hobby?

misiozol 04.03.2019 19:28

Cytat:

Napisany przez Y2J (Post 1419039)

Tak przy okazji - jesteście w stanie doradzić gdzie można wystawić na sprzedaż taką kolekcję oprócz OLX?

Ebay,gumtree

Cytat:

Napisany przez A youkai of love (Post 1419038)
No a to cuś warte? :D

https://i.imgur.com/3x3NCqO.jpg

Ja mam zapakowana w pudelku NOWA psp 2000 biala ;)

KaiQ 04.03.2019 21:21

Cytat:

Napisany przez Y2J (Post 1419039)

Myślę że najlepiej na OLX, ale pojedynczo jeśli chcesz żeby się jak najwięcej wróciło. Przy sprzedaży zestawów ludzie myślą mocno o zniżkach zniżek...

BTW... fajne tytuły, moje klimaty aczkolwiek się PS4 jeszcze nie dorobiłem :P

misiozol 04.03.2019 21:30

A ja mysle wrecz przeciwnie na polsce swiat sie nie konczy a najwiecej dostanie za granicami ;)

KaiQ 04.03.2019 21:36

Jeśli o tytuły na PS4 mowa, to jest taka nadzieja... jeśli o starsze produkcje nie liczył bym na to... o ile nie jest to już świadome retro. Ja ściągałem gry z Holandii i konsole, a że zjechałem całkowicie to mi się Eldorado urwało... (tylko tego mi szkoda z tej Holandii :'( )

damian1994 04.03.2019 21:54

Y2J, za TTT2 i TLoU ile zawołasz?

Y2J 05.03.2019 11:14

Dzięki za rady :) Spróbuję jeszcze na Gumtree.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1419040)
A ona poszła na ustępstwa, czy tylko Ciebie zmienia i pozbywa hobby?

Może trochę zbyt jednostronnie opisałem sytuację. Prawda jest taka, że to mnie nagle zachciało się cyfrówek. Bo wygodniej, bo nie tracę czasu na zmianę płyt i bieganie po sklepach, bo wkurza mnie dźwięk napędu i fakt, że na dysku konsoli jest dokładnie to samo co w wersji cyfrowej, a płyta służy już jedynie jako weryfikator czy daną grę posiadam.

I w związku z tym, żona jako głos rozsądku zaproponowała, żeby spróbować sprzedać te nośniki bo głupio tak dwa razy to samo kupować, ciężko się z tym nie zgodzić.

Długo dojrzewałem do decyzji ;) Ale jak już dojrzałem to coś czuję, że i tak tego nie sprzedam. Wczoraj jeden ze sklepów wycenił moją kolekcję PS4 na 500 zł. Ich to nie obchodzi czy chuchałem, dmuchałem, czy z folii, nie folii, czy pachnie nowością czy szyszką. Dla nich to są zwykłe używki na których chcą / muszą zarobić. A ja jeśli miałbym to oddać za taką kasę to wolę schować do kartonu i gdzieś upchać. Uprzedzę pytanie - myślałem, że kwota 800 zł byłaby w granicach rozsądku i za taką cenę wystawiłem na OLX.

@damian1994:

Nie sprzedaję osobno bo wychodzę z założenia, że albo pozbywam się całości albo w ogóle. Nie chce mi się później tracić czasu i przez najbliższe dwa, trzy lata bawić w handlarza sprzedając po sztuce.

MajsterPopsuj 05.03.2019 17:59

Fajnie tak, ale do czasu aż:
  • pamięć masowa nie umrze i nie trzeba wgrywać wszystkiego od nowa (a serwery wieczne nie będą)
  • nie trzeba użyć wersji premierowej bo w sklepie zawsze najnowsza (np. Resident Evil 2 (remake'u) nie da się ukończyć Klarą na v1.03 czyli obecnie najnowszej)
  • nie skasują/nie zbanują konta bo ktoś wylosował Twój IDPS i użył na CFW do grania w kał of gluty, albo masz nazwisko które obraża jakiegoś murzyna w Burkina Faso czy innego tęczowego komunistę
;p

Na Twoim miejscu wynegocjowałbym z żoną i własnym sumieniem pozostawienie gier wybitnych, a pozostałe "do żyda". Redukcja miejsca, zachowanie najcenniejszych okazów. Wilk syty i owca cała.

misiozol 05.03.2019 20:14

A ja podchodze do tego inaczej , zadaje sobie pytanie czy gra jest z seri ZZZ ZakupZaliczZapomnij , czy tak mi sie spodobala ze kiedys do niej powroce, jesli tak to zostawiam, a jak nie to na handel bo nie ma co kisic ;)

KaiQ 05.03.2019 20:48

"Pasja zbieracza mnie przeistacza...,"

fakt T-Raperzy z nad Wisły śpiewali o spawaczach, ale jakie to aktualne... :P
Scena jak i retro dopóty będą żyć, dopóki bezproblemowe będzie przechowywanie gier na nośnikach fizycznych, nie komplikujących swobodny dostęp do treści na kolejnym urządzeniu. Wersje cyfrowe poza domowym zastosowaniem to zuuuooo. A jako domowe zastosowanie mam na myśli... ulubioną grę kopiuję/instaluję i gram, a płyteczka się nie rysuje w pudełeczku.

Y2J 05.03.2019 21:43

Pytanie czy napęd wytrzyma dłużej niż pamięć masowa. I czy serwery zostaną zamknięte zanim padnie konsola. I czy na płycie rzeczywiście jest gotowy, ukończony produkt.

Jeśli wiecie co mam na myśli ;)

KaiQ 05.03.2019 21:57

Cytat:

Napisany przez Y2J (Post 1419101)
Pytanie czy napęd wytrzyma dłużej niż pamięć masowa. I czy serwery zostaną zamknięte zanim padnie konsola. I czy na płycie rzeczywiście jest gotowy, ukończony produkt.

Rozważał bym chyba wyłącznie ostatnią myśl. Zgadzam się że z dysku szybciej się instaluje, jednakże wolę z płyty zainstalować (skopiować) i grać grzecznie... to że ktoś tak woli grać nie oznacza że jest piratem, tak samo jak nóż w kuchni nie koniecznie jest narzędziem zabójstwa.
Wszystko ma swoją ograniczoną żywotność i przydatność, niektóre formy są skracane (wymuszane aktualizacje, brak kompatybilności, Alternatywnego sprzętu do uruchomienia) i to wszystko zaplanowane nawet przez producentów, ja wolę mieć wybór, a nie że mi ktoś będzie konto w PSN czy gdzie indziej czyścił. W internecie trwa zacięta walka z doktryną i paradygmatem prawa własności i nabycia.

M@X 06.03.2019 13:53

Cytat:

Napisany przez Y2J (Post 1419101)

Biedroń planuje grać w TE GRY na TEJ KONSOLI za 40 lat i nie wie co wtedy bedzie. Sek w tym ze nikt nie wie co bedzie, ale zycie pokazalo ze po drodze pojawia sie tona sprzetow Retro, ladniej wygladajace remastery tych tytulow a takze rosnie moc obliczeniowa sprzetu, wiec emulacja sprzetow sprzed 20 lat nie stanowi wiekszych problemow. Pomijam juz, ze ten sprzet tyle nie wytrzyma, ale to insza inszość :D

KaiQ 06.03.2019 15:10

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1419135)
... wiec emulacja sprzetow sprzed 20 lat nie stanowi wiekszych problemow...

dwa pytania ... ile lat minęło od wydania Xbox "Classic" i jak Ci idzie emulacja gier z tej konsoli na PC lub innym handheldzie ?

:>:>:>:>;);)

Iskander 06.03.2019 16:04

Ale oprócz tego nieszczęsnego Xboxa resztę sprzętu można emulować bez problemu. To, że postęp względem innych emulatorów jest o wiele gorszy wynika z wielu czynników. Między innymi z braku dokumentacji podzespołów, zwłaszcza procesora graficznego. Z tego też powodu zamiast emulować sprzęt (LLE), próbowano symulować działanie jego (HLE), korzystając z podobieństw (jak się okazuje dość pozornych) systemu operacyjnego do tego, którego używamy na co dzień w komputerach. To była kolejna ślepa uliczka, bo różnice między pojedynczymi grami są dość duże - każda nowsza wersja bibliotek XDK to nowy sterownik, np. graficzny. I od nowa zaczynamy dostosowywać emulator do kolejnej gry.

Tak to mniej więcej wygląda. Jak ktoś ma w posiadaniu większy wokabularz techniczny i znajomość tematu, to proszę, aby mnie poprawił. ;)

MajsterPopsuj 06.03.2019 16:33

Na pewno bez problemu? Jak emulujesz Bandai Playdia? Jak 3DO np. Panasonic? I możesz powiedzieć że to złom, a Xbox wyjątek. Ale teraz spróbuj zdać sobie sprawę z tego, że do dziś nie ma emulatora PSX z prawdziwego zdarzenia, nie mówiąc już nawet o bezproblemowej emulacji Dreamcasta, PS2, a tym bardziej Saturna.

I nie to, że ja jestem taki ortodoks sprzętowy. Nie jestem. Jestem natomiast orędownikiem własności i niezmienności, a tego cyfrowa dystrybucja w żadnym stopniu nie zapewnia i tego np. M@X nie może objąć swoim umysłem bo dla niego to tylko "przyjemność teraźniejsza" (>> będzie to ok, nie będzie to trudno). Kontroluje ją ktoś inny niż ja, więc jest z definicji zła. I oczywiście nic na to nie poradzę bo jak sam zauważyłeś, gry na płycie dla PS4 niczym się nie różnią od gier cyfrowych, a bywają i nawet gorszymi edycjami (vide remake'i Spyro czy premierówki z bugami krytycznymi, o DLC i pierdylione płatnego mniejszego syfu nie wspominając).

Dzisiaj nie da się kupić gry kompletnej, ani nawet nie da się jej kupić w pełnym tego słowa znaczeniu. I będę występować zawsze przeciw takiej filozofii bo chcę i mam do tego etyczne prawo by to co kupuję działało wiecznie i można było komuś przekazać.

A youkai of love 06.03.2019 17:51

Nie wiem co to Bandai Playdia ale w klasyki pokroju Hotel Mario i Zelda: the Faces of Evil da się poprawnie emulować, poprawnie znowu słowo klucz, działa bo działa. Ja się cieszę z tego co mamy, a że nie będzie emulatorów jak 1:1 to kiedyś nawet taki jeden Berion, zdaje się, prawił wykłady. :P

Iskander 06.03.2019 17:57

Ok, taki PCSX2 pozostawia wiele do życzenia w kwestii wykonania. Osobiście nie gram w gry, ale z tego co widzę, to można na nim zagrać na w miarę porządnym sprzęcie i to w większej rozdzielczości niż na PS2.

Porządnego emulatora PS1 nie ma, bo każdy i tak korzysta z tych, które dostępne były od stuleci i działają, typu ePSXe, PCSX-R. Chociaż był kiedyś taki twór o nazwie XEBRA, nie wiem czy jeszcze rozwijany.

Sam Pan wiesz, że architektury konsol starszej daty są skomplikowane. Mnie tam Saturn kojarzy się bardziej z planetą ;), ale skoro mówisz, że emulator jest cienki, to oznacza, że nie opłaca się nikomu po godzinach zarywać cennego czasu na pisanie jego. Korzyści w postaci gier na tę platformę najwidoczniej nie są adekwatne do spędzonego czasu na stworzenie emulatora.

MajsterPopsuj 06.03.2019 18:15

Sega miała fetysz astronomiczny. Po latach nawet okazało się że był Pluton. :) Nie wiem czy nie fejk, ale na AG ktoś wystawił: fuzja Genesis z 32X i Saturnem. Jakby taki oficjalnie trafił do sprzedaży to bym brał (chociaż szczerze... wolałbym saturnodreamcasta). Tylko że wtedy bym się wyprztykał z waluty, nigdy nie kupił PSX'a i nigdy nie zainteresował sceną konsol. Ale te koleje losu dziwne potrafią być. Bo plany ponoć były (i kto wie czy taki prototyp gdzieś im nie gnije w kartonie zapomniany przez Boga i czas). :D Skoro odnalazł się "SNES PlayStation" to kto wie, kto wie... Nawet nie wiedziałem, że takie wynalazki powstały: https://strefapsx.pl/playstation-continuity-checker/

Jednak wciąż są gry na Saturna warte archiwizacji. Z hitów mamy Panzer Dragoon Saga, Radiant Silvergun, ale także Linus cośtam czy sequel Legend of Thor. O ile Playdii to mi specjalnie nie żal (sądząc po screenach i recenzjach to same kapiszony ;p), o tyle Saturna odżałować nie mogę. Xbox'a zresztą też bo ma te parę bo parę, ale genialnych ex'ów (remake Conkera z N64, dwa nowe Oddworldy (są odświeżone porty na np. PS3) czy pewne gry jak Black chodzą znacznie lepiej).

loki7777 06.03.2019 18:51

Piszecie o emulacji sprzetu wartego max. kilkaset zlotych na sprzecie za kilka(nascie?) tysiecy(aby to plynnie dzialalo, mi emulacja 1:1 nigdy nie byla potrzebna, wiec z emulacji PSX na PC bylem bardzo zadowolony i wiele gier tak ukonczylem(sporo z duzym kombinowaniem itp.)) - to sie raczej kupy nie trzyma i nie ma sensu.

KaiQ 06.03.2019 20:51

Ehhh a później się dziwią że to nie to samo, że to nie ten klimat, że już tak nie smakuje...
Oczywiście można prawić o emulacji godzinami, na temat poprawnej konfiguracji emulatora natomiast tygodniami jak nie miesiącami. Fakt jest taki że Emulowane gry owszem wyglądają dużo ładniej i mogą mieć lepszą rozdzielczość, ale przy tym układzie nie czujemy do niej takiego nastawienia jak w przypadku oryginalnej architektury i oryginalnej konsoli. To jak pić do lusterka poniekąd..., albo sylwestra spędzać samemu w domu słysząc jak się obok koledzy bawią za rogiem... Porównać to można też do syndromu pirata... w morzu gier nie ma w co grać. Bo też jest ta świadomość że uruchamiamy coś co jest jak by demem samego siebie. Zapytał bym inaczej ... ile gier przeszedłeś w całości na konsoli w domyślnym układzie, a ile na emulatorze. Owszem da się przejść na emu., ale i tak większość pograła chwilę i do tytułu nie wróciła.

Owszem emulacja ma wiele zalet i nie jestem jej przeciwny (no choćby brak kablaniny), ale też jej nie gloryfikuję bo to nie to samo i basta. Załącznik 133878
Poza tym emulacja jest OK jeśli chcemy coś nadrobić co nie jest już dostępne, albo nie możemy ze sobą targać konsol i wystarczy nam substytut ;)

M@X 06.03.2019 21:08

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1419154)
Jestem natomiast orędownikiem własności i niezmienności, a tego cyfrowa dystrybucja w żadnym stopniu nie zapewnia i tego np. M@X nie może objąć swoim umysłem bo dla niego to tylko "przyjemność teraźniejsza" (>> będzie to ok, nie będzie to trudno). Kontroluje ją ktoś inny niż ja, więc jest z definicji zła.

I tak ją kontroluje. Kupno nośnika nie oznacza, ze stajesz sie właścicielem gry, przeczytaj czasem licencję. Zakup digitala niczym sie nie różni pod wzgledem użytkowym od zakupu nośnika - w obu przypadkach nabywasz tylko prawo do użytkowania, w określonym zakresie (np. bez prawa do ingerencji w pliki gry czy jej dalsze rozpowszechnianie) danego oprogramowania. I to, ze nabywasz LICENCJĘ NA UŻYTKOWANIE (a nie grę) zobowiązuje producenta/sprzedawcę by Ci tę możliwość ograniczonego użytkowania zapewnić, a więc musi Ci to oprogramowanie jakoś dostarczyć. Czy zrobi to poprzez danie Ci dostępu do przycisku „Pobierz” w dowolnym sklepie cyfrowym czy dostarczy oprogramowanie na nośniku nie ma zadnego znaczenia - uzyskujesz prawo do użytkowania gry, a nie stajesz sie jej właścicielem. Ot, taki wynikający z prawa autorskiego niuans.

W duzym skrócie - jeśli w licencji gry na płycie znajdzie sie tekst, ze w dowolnym momencie licencja moze zostać cofnięta, to jesli za 15 lat producent nadal bedzie istniał i powie ze kazdy kto nabył nośnik z gra ma przestać jej używać BO TAK to ma do tego prawo, bo zgodziłeś sie na to klikając „I Agree”. Jesli jako właściciel NOŚNIKA złamiesz wtedy LICENCJE gry ktora sie na nim znajduje to jestes w świetle prawa takim samym złodziejem jak ktos, kto za licencje nue zapłacił i pobrał ja z internetu. Tyle.

KaiQ 06.03.2019 21:35

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1419178)
...

W duzym skrócie - jeśli w licencji gry na płycie znajdzie sie tekst, ze w dowolnym momencie licencja moze zostać cofnięta, to jesli za 15 lat producent nadal bedzie istniał i powie ze kazdy kto nabył nośnik z gra ma przestać jej używać BO TAK to ma do tego prawo, bo zgodziłeś sie na to klikając „I Agree”. Jesli jako właściciel NOŚNIKA złamiesz wtedy LICENCJE gry ktora sie na nim znajduje to jestes w świetle prawa takim samym złodziejem jak ktos, kto za licencje nue zapłacił i pobrał ja z internetu. Tyle.

no nie wiem czy zdecydował bym się na kupno domu czy samochodu gdzie w nocy lub połowie drogi, ktoś zaczął by mnie wyganiać z mojej własności bo już nie jestem właścicielem tego co nabyłem. Jest różnica nie móc uruchomić gry na własnym sprzęcie i nabytego nośnika, a zarabianie na czymś czego się nie jest autorem... nieprawdaż ? :>

Ale zgodzę się, w cyfrowym świecie usilnie forsują zmianę dogmatów postrzegania posiadania czegoś na własność, z tym że biegun jest tutaj tylko jeden i bardzo niekorzystny dla użytkowników/nabywców :czytaj:

Dodaję po chwili...
Właśnie się zorientowałem z kim piszę po avatarze... i nasuwa mi się pytanie. Czy wszyscy fani Apple mają już fazę na takie postrzeganie otoczenia i produktów z usilnym wciskaniem tego innym, czy tylko ja mam takiego pecha na takich trafiać? Serio @M@X nie gniewaj się, bo nic do Ciebie nie mam, jednak w otoczeniu mam kilku użytkowników Apple'a którzy nie mają gruntownej wiedzy o archiwizacji, backupach, CFW i tym podobnym zagadnieniach... są wręcz ślepi na argumenty, że nie ma idealnego rozwiązania, a i tak upierają się przy swoim nie potrafiąc zarazem dać rozwiązania zadanych problemów. Straszna ignorancja i podejście, że się należy do jakiejś elyty czy jak... Załącznik 133880

MajsterPopsuj 06.03.2019 23:08

Gówno mnie obchodzi licencja. Rzeczywistość jest taka, że "cyfrówkę" może mi Sony skasować, a płyty z domu nie wyniesie. I to tyle w temacie własności i kontroli...

misiozol 07.03.2019 07:09

:taktak: co fizycznie w rece to jest ;)

M@X 07.03.2019 07:52

Cytat:

Napisany przez KaiQ (Post 1419181)
no nie wiem czy zdecydował bym się na kupno domu czy samochodu gdzie w nocy lub połowie drogi, ktoś zaczął by mnie wyganiać z mojej własności bo już nie jestem właścicielem tego co nabyłem. Jest różnica nie móc uruchomić gry na własnym sprzęcie i nabytego nośnika, a zarabianie na czymś czego się nie jest autorem... nieprawdaż ? :>

Ale zgodzę się, w cyfrowym świecie usilnie forsują zmianę dogmatów postrzegania posiadania czegoś na własność, z tym że biegun jest tutaj tylko jeden i bardzo niekorzystny dla użytkowników/nabywców :czytaj:

Dodaję po chwili...
Właśnie się zorientowałem z kim piszę po avatarze... i nasuwa mi się pytanie. Czy wszyscy fani Apple mają już fazę na takie postrzeganie otoczenia i produktów z usilnym wciskaniem tego innym, czy tylko ja mam takiego pecha na takich trafiać? Serio @M@X nie gniewaj się, bo nic do Ciebie nie mam, jednak w otoczeniu mam kilku użytkowników Apple'a którzy nie mają gruntownej wiedzy o archiwizacji, backupach, CFW i tym podobnym zagadnieniach... są wręcz ślepi na argumenty, że nie ma idealnego rozwiązania, a i tak upierają się przy swoim nie potrafiąc zarazem dać rozwiązania zadanych problemów. Straszna ignorancja i podejście, że się należy do jakiejś elyty czy jak... Załącznik 133880

Nikt by sie nie zdecydował, ale w wypadku dóbr objętych prawem autorskim tak wlasnie jest. Nie win gracza, win zasady ;) No i zawsze mozna przestać w ogóle grać, w ramach walki ze złym systemem, który gniecie maluczkich :P

macOS to platforma ktorej używam od ponad dekady. Umiem napisać skrypt basha, połączyć się przes SSH z moim Raspberry Pi na odległość, wyedytować w Terminalu *.plist w nano, wyłączyć narzucona kontrole integralnosci plików, skonfigurować sobie automatyczny backup via SMB, a pośród zainstalowanych aplikacji dzielnie w docku prężą się XCode i IntelliJ IDEA. Nie okreslilbym sie mianem laika, ale tez dlatego macOS to świadomy wybor na codzień - to UNIX ktory zawsze i po każdej aktualizacji działa, w przeciwieństwie do Linuxa, dlatego nie wyobrażam sobie lepszego środowiska do pracy na codzień :taktak:

KaiQ 07.03.2019 08:02

I to juz jestem w stanie zrozumieć i szanować.
Co do gier i prawa własności to zdania nie zmienie. Prawo nie działa wstecz zatem wystarczy nie wspierać obecnych dystrybucji. .. tak .. wiem ... utopia mi sie marzy. Troche nie masz racji z tym że musiał bym przestać grać. Gdybym miał tylko jeden dzień na jedną grę maksimum ale gre w oryginale i nie wersji cyfrowej to już teraz miał bym zajecia na jakies 2 lata przynajmniej. Oczywiscie mówię o wszystkich posiadanych architekturach.

M@X 07.03.2019 08:07

Ja nie mowie ze to jest dobre - prawo autorskie w zbyt duzym stopniu chroni autora, a na za mało pozwala użytkownikowi, podobnie jak prawo konsumenckie pozwala klientowi na zbyt duzo, a przedsiębiorcę do zbyt wielu rzeczy zobowiązuje „bo tak”. Ale taka jest rzeczywistość, ktora bezemocjonalnie (bo użyłem tylko faktów) opisałem.

Y2J 07.03.2019 11:19

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1419189)
Gówno mnie obchodzi licencja. Rzeczywistość jest taka, że "cyfrówkę" może mi Sony skasować, a płyty z domu nie wyniesie. I to tyle w temacie własności i kontroli...

Tylko co mi z tej płyty. Taki Assassin's Creed Unity to nawet za podstawkę pod herbatę by nie posłużył. Gry na nośnikach są niekompletne, często po prostu jest to produkt niedokończony. Poza tym uważam, że jeżeli Sony z jakiegoś powodu będzie chciało odciąć mnie od moich gier, to zrobi bez względu na to czy mam grę w wersji cyfrowej, na nośniku czy na dziesięciu. Dla mnie jedynym sensem kupowania pudełek w tej generacji było zwykłe przywiązanie do plastiku (w sumie to nadal nie jest łatwo mi się z nimi rozstać pomimo, że decyzję już podjąłem).

Wracając do poprzedniego wątku - gość daje mi 650 zł za te 10 gier. Z jednej strony serce ściska jak pomyślę jak o nie dbałem.. z drugiej strony, czy patrząc realnie, jest w ogóle szansa dostać za nie więcej?

Doradźcie proszę. Póki co wystawiałem tylko na OLX, dziś wrzucę jeszcze na Gumtree.

MajsterPopsuj 07.03.2019 13:14

Zależy jakie gry... Nie kupuję gier w wersjach alpha. Bitki od Ubisoft, Bethesda, EA, Activision prawie w 100% są niegrywalne w wersjach premierowych, ale i rzadko od nich pojawia się coś wartego pozostawienia.

Jak masz na nośniku to Cię nie odetnie bo musieliby Ci je fizycznie zabrać... ;p Patche z kolei można archiwizować na PC, na wypadek gdyby Sony zaczęło blokować dostęp bez autentykacji.

loki7777 07.03.2019 14:04

Chyba ze wydadza nowy FW(blokujacy pewne gry) i akurat jestes online - po 20 latach male szanse ale zawsze sa;)

Iskander 07.03.2019 16:39

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1419208)
Ja nie mowie ze to jest dobre - prawo autorskie w zbyt duzym stopniu chroni autora, a na za mało pozwala użytkownikowi, podobnie jak prawo konsumenckie pozwala klientowi na zbyt duzo, a przedsiębiorcę do zbyt wielu rzeczy zobowiązuje „bo tak”. Ale taka jest rzeczywistość, ktora bezemocjonalnie (bo użyłem tylko faktów) opisałem.

Jak w zbyt dużym stopniu? Jako autor mam prawo do podpisywania się swoim nazwiskiem, dbania o nienaruszalność i integralność treści. I to gwarantują mi niezbywalne prawa autorskie osobiste. Mam też prawo do otrzymywania wynagrodzenia za korzystanie z utworu, w ramach praw autorskich majątkowych. I te prawa mogą być przeniesione na inny podmiot, innymi słowy są zbywalne.

Artyści, którzy zawierają niekorzystne umowy z wytwórniami płytowymi, przenosząc w całości właśnie prawa majątkowe, również są pokrzywdzeni. I to w większym stopniu niż gracze, pozbawiając się praw do tantiem na przykład. Wszystko jest kwestią treści.

Problem leży jak zwykle w tym, że postęp technologiczny wyprzedza obowiązujące prawo, a same treści umów licencyjnych są kontrowersyjne i moralnie wątpliwe. Bo ja też mogę się umówić z sąsiadem, że zabraniam mu korzystania z toalety w godzinach wieczornych i spisać to na umowie. I tu w grę wchodzą sądy i jasne, konkretne ustawodawstwo.

Czy to się komuś podoba czy nie, odchodzimy od tradycyjnych nośników w kierunku dystrybucji cyfrowej, która jest nowym polem eksploatacji własności intelektualnej. Według mnie, jest to świetny moment na większe uniezależnienie się twórców i artystów od wielkich wytwórni płytowych. I dla odbiorców również to jest super sprawa - płacąc 20 zł na miesiąc mieć legalny dostęp do masy, masy utworów.

Wiem, że wypowiadam się głównie o branży muzycznej, bo nie interesuję się grami i programami komputerowymi, ale wydaję mi się, że pewne podobieństwa występują. Oczywiście nie możemy zapominać, że taki Sony Computer Entertainment zarabia przede wszystkim dzięki sprzedaży gier, bo na produkcji sprzętu przecież traci. Na, nomen omen, licencjonowaniu trzepie kasiorę. Już teraz przecież w poszukiwaniu oszczędności obecne generacje konsol zrezygnowały z opracowywania własnych układów, na rzecz architektury stosowanej w komputerach. Czy konsole zjedzą własny ogon? Wydaję mi się, że tak i za kilkanaście lat ich produkcja będzie zupełnie nieopłacalna. Tak samo jak trzymanie wersji cyfrowej na serwerach niewspieranego systemu, np. PS3. :D

misiozol 07.03.2019 20:03

Dobra pany kto tu posprzata , bo mi sie nie chce i bede robic kasuj kasuj :szczerb:

MajsterPopsuj 08.03.2019 12:57

Firmware nie może blokować gier (na PSTV jako jedynej w historii może).

Po za tym za 20 lat to zagram na emulatorze w swoją grę, bez obaw że np. Sony wywali ją z serwerów czy na dobre odetnie konsolę od swojej sieci (o ile w ogóle ta firma będzie jeszcze istnieć bo i tak bywało w historii, że kolosy padały) - właśnie dlatego, że jest na płycie.

@Iskander
Mylisz pojęcia. Nikt (?) nie kwestionuje pojęcia własności do utworu etc. tylko własności przedmiotu (cyfrowa wersja gry to dla mnie także przedmiot). W chwili obecnej, tak jak M@X napisał, w świetle prawa to co masz na płycie czy na dysku w żaden sposób nie należy do Ciebie - tylko wypożyczasz. Ale ja podążam za boskim prawem moralnym i mam to gdzieś. Kupiłem == moje i mogę robić z tym co zechcę, rzecz jasna w granicach poszanowania praw twórców (czyli nie będę nikomu udostępniać pirackiej wersji czy podmieniać logo Capcom na logo Przemek inc., ale kiedy tylko będę mieć ochotę to sobie zmodyfikuję np. ilość amunicji w Resident Evil czy zrobię kopię na kilka konsol). Są już nawet tacy debile co zrównują grę używaną z piracką...

mgit 11.03.2019 23:17

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1419253)
Dobra pany kto tu posprzata , bo mi sie nie chce i bede robic kasuj kasuj :szczerb:

Ty byś tylko kasował, a o tajnym archiwum X na forum - słyszał :szczerb:

KaiQ 21.03.2019 22:13

Ilość załączników: 2
tak patrzę na niektóre zdjęcia i stwierdzam że gejmschibicjonizm Załącznik 134603 powinien być także opisany chociaż na wikipedii. Załącznik 134602

Y2J 03.05.2019 17:43

misiozol, pisałeś nie raz, że wiele rzeczy u Ciebie zalega. Jak wygląda u Ciebie sytuacja z oryginalnymi padami do PS3?

Po ostatniej przygodzie jestem zrażony do kupowania na Allegro, chyba nawet opisywałem ten przypadek tutaj.

misiozol 03.05.2019 18:44

sa, gdzies :D

Y2J 03.05.2019 19:11

Masz jakiś dobrze zakonserwowany i zadbany egzemplarz? Byłbym zainteresowany kupnem :)

KaiQ 03.05.2019 19:26

Do tego to by od razu nowe baterie kupować. Właśnie tego nienawidzę w nowych konsolach. Że nie można o sprzęcie od tak zapomnieć i odłożyć do szafy na rok, dwa bez strachu że żywotność akumulatorów spada, albo co gorsza wylały.

Szacunek dla Wii i Xbox360 za wyjmowane bateryjki. No chyba że macie i na to jakiś złoty środek. (od Sony jeszcze PSP pozwala na wyjęcie baterii bez przeszkód, Vitę już trzeba rozkręcać...)

loki7777 03.05.2019 22:07

Dodaj pada od xbox one do kolekcji:)

misiozol 03.05.2019 22:43

Cytat:

Napisany przez Y2J (Post 1421958)
Masz jakiś dobrze zakonserwowany i zadbany egzemplarz? Byłbym zainteresowany kupnem :)

Raczej nie , wszystkie sie wlaly tu i tam , akumulatory tez szalu nie ma dupy nie urywa , jak potrzebowalem to kupywalem po 2-3 euro za sztuke uzywki jak zaczynal szwankowac jakos to szly do kartona a czasami kupywalem juz na zaskie i byly brane uzywki wiec troche tego jest ale za to kazdy to oryginal ;)

Y2J 04.05.2019 19:02

Szukam po Allegro byle był oryginalny i możliwie jak najbardziej zadbany, ale z tą baterią to i tak loteria.

W zeszłym roku dostałem nie tego pada którego kupiłem, do tego rozklekotanego jakby miał rozpaść się w rękach. Otrzymałem zwrot pieniędzy, ale dopiero po zgłoszeniu sprawy do Allegro. Od tamtego czasu odechciało mi się szukać.

Teraz znowu mnie naszło bo kombinuje żeby spróbować z przejściówką Brook'a dzięki której mógłbym grać bezprzewodowo na PS2. Tyle, że do tego potrzebuje osobnego Dualshock'a 3, żeby nie włączać przy okazji PS3.

Jolek 04.05.2019 19:23