Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   [Xbox] wymiana HDD (https://forum.cdrinfo.pl/f105/xbox-wymiana-hdd-92500/)

Meanthord 27.06.2013 09:44

[Xbox] wymiana HDD

Witam.

Posiadam iXboxa (ver 1.0), na którym jest zrobiony TSOP (bios EvoX). Chciałbym wymienić w nim HDD na inny, w jaki sposób zrobić to najprościej, najszybciej i najbezboleśniej? ;) Mam jakąś płytkę DVD z autoinstallerem, przyda się do czegoś?

Z góry dzięki.

Berion 27.06.2013 12:43

Ale jaki Evox. ;) Jeśli masz włączone sprawdzanie czy HDD jest zablokowany to łatwo HDD nie wymienisz.

Na normalnych biosach wygląda to tak, że wkładasz nowy dysk, z płyty odpalasz dashboard i kopiujesz dane na HDD. Ot i cała filozofia. Użyj CDRi Installera, wrzuca UnleashX jako domyślny dash (skonfigurowany, więc są wszystkie jego opcje). To najlepszy dashboard na Xbox'a (nie potrafi jedynie flashować kości).

Meanthord 27.06.2013 14:22

A jak sprawdzić czy HDD jest zablokowany? Czy wyjdzie to po prostu w trakcie próby instalacji nowego softu czy można coś zepsuć? ;)

Berion 27.06.2013 20:25

Nic nie zepsujesz fizycznie. Jeśli wymienisz HDD i przy bootowaniu nie wywali e21 albo e16 (z pamięci piszę) i zabootuje Ci z płyty AI (Auto Installer) to znaczy, że wszystko ok. Jak nie to znaczy, że będziesz musiał włożyć z powrotem stary HDD i zmienić bios (albo robić hotswap HDD - czego nie polecam).

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/XBXwymianahdd/

Meanthord 01.07.2013 22:17

Wrzuciłem nowy dysk do konsoli, EvoX grzecznie zapytał czy sformatować i wszystko poszło jak z płatka :).
Chciałbym teraz HDD z iXa podłączyć do PC. Jeśli nie jest widoczny w BIOSie, to znaczy, że ja coś źle robię czy jest uwalony? Innymi słowy (bez względu na blokadę czy nie) dysk od konsoli powinien być widziany przez BIOS?

Berion 01.07.2013 22:20

Czyli bios nie sprawdza blokady dysku i pozwala bootować dash z płyty.

Jest zablokowany ata password, ale czy przez może być niewidoczny w BIOS komputera tego nie wiem. Odblokuj na konsoli bo na PC to horror, czyli zamień jeszcze raz te HDD i odpal UX albo XBMC i tam jest stosowna opcja do odblokowania, a potem zmień HDD na ten nowy. ;)

Meanthord 01.07.2013 22:25

Kurna a już wszystko poskręcałem :P. No trudno, zamienię jeszcze raz.

Berion 01.07.2013 22:35

Można odczytać ten klucz z konsoli (też UX i XBMC wyświetlają) i na PC odblokować. Ale to zależy dużo od kontrolera IDE. Niektóre kategorycznie twierdzą, że mają to w czterech literach. Dlatego lepiej na konsoli bo tam zawsze działa (i to samo zrób ze swoim obecnie używanym HDD, w razie czego będziesz mieć dostęp do danych przez np. Xplorer360).

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/XBX_backuphdd/

Meanthord 01.07.2013 22:37

Jeszcze tylko zapytam czy do odblokowania HDD na konsoli wystarczy sam XBMC czy trzeba mieć jakieś dodatkowe programy?

Berion 01.07.2013 22:42

Ja odblokowywałem na UnleashX, bo to mój dashboard. Ale na XBMC też można.

Meanthord 02.07.2013 16:15

Teraz porypało się w ogóle, bo Xbox nie widzi tego starego dysku, od razu wywala błąd bodajże 09, a EvoX nie pyta czy sformatować czy nie. Ponawiam pytanie, bo mnie to męczy :P - czy zablokowany dysk powinien być widoczny w BIOSie na PC? Bo jeśli tak, to ja go nie widzę, więc musi być zrąbany ;).

Berion 02.07.2013 17:27

A zworki nie zmieniałeś? Xbox widzi tylko CS (albo SL, już nie pamiętam teraz). Nie sądzę aby popsuł się od wyjęcia z konsoli. :P

Nie wiem, ale wydaje mi się że powinien by widoczny. A podłączasz go przez jakiś zewnętrzny kontroler IDE albo przez kieszeń? Może dlatego nie jest.

Meanthord 02.03.2015 12:17

Odświeżam swój własny temat ;).
Chciałbym wymienić swój HDD w iXie, ale tym razem na SATA. Posiadam przejściówkę IDE-SATA. Zwykły dysk IDE należy ustawić na cable select, aby iX go widział, ale co w sytuacji używania wspomnianej przejściówki? Będzie działać od razu czy trzeba coś (i co ;)) kombinować?

Berion 02.03.2015 18:40

Nie da się zrobić przejściówki z SATA na PATA - masz kontroler. ;)
Nie ma na nim żadnej zworki?

A youkai of love 02.03.2015 21:00

Ja mam prosty kontroler i na nim zworka dla master i slave, nie ma możliwości ustawienia Cable Select. No i też się przymierzam do zmiany HDD w klocu bo ten 80gb HDD po prostu zdechł. XD

Meanthord 02.03.2015 22:04

Chyba miałem farta, bo na tej przejściówce (oj tam ;P) nie mam nic od ustawienia zworek, a przed chwilą sprawdziłem - o dziwo nowy dysk ruszył bez problemu bez żadnego kombinowania. Grunt, to mieć szczęście ;). Swoją drogą ten sam kontroler nie chciał działać z dyskiem SATA w NA w PS2. W każdym razie Open Loader dysku nie widział.
Lubię jasne odpowiedzi nawet na najbardziej trywialne pytania, więc zapytam - jaki dashboard jest najlepszy? ;)

mgit 02.03.2015 22:05

Cytat:

Napisany przez Meanthord (Post 1316603)
Chyba miałem farta, bo na tej przejściówce (oj tam ;P) nie mam nic od ustawienia zworek, a przed chwilą sprawdziłem - o dziwo nowy dysk ruszył bez problemu bez żadnego kombinowania. Grunt, to mieć szczęście ;). Swoją drogą ten sam kontroler nie chciał działać z dyskiem SATA w NA w PS2. W każdym razie Open Loader dysku nie widział.
Lubię jasne odpowiedzi nawet na najbardziej trywialne pytania, więc zapytam - jaki dashboard jest najlepszy? ;)

UnleashX

Berion 02.03.2015 22:11

Zależy do czego. Też stawiam na UX, jest szybki i bardzo funkcjonalny (weź config z cdrinfo Auto-Installera, bo domyślnie autorzy nie wszczepili nawet połowy funkcji...). Ma jednak dwa poważne bugi w Save Managerze, którego lepiej nie używać do niczego innego jak podglądu.

Najbardziej funkcjonalny jest XBMC, ale ładuje się wieki.

Evox jeśli chcesz mieć czym flashować bios.

Alex2306 05.03.2015 18:08

Możesz mieć problem z wykorzystaniem tego dysku w swoim X. Niestety te kontolery SATA - PATA (lub IDE jak kto woli) są bardzo kapryśne i bardzo często niewykrywalne przez inne niż PC kontrolery. A i z samymi PC bywają problemy.

Meanthord 06.03.2015 10:28

Niestety potwierdzam Twoje słowa. Po kilku dniach używania takiego kontrolera w iXie więcej z tego nerwów, niż komfortu. O ile faktycznie na początku wszystko zapowiadało się OK (zadziałało "od strzału", bez żadnego zworkowania itp.), tak stwierdzam, że konsola potrafi się często zawiesić podczas pracy, dysk nagle przestaje pracować, bo mu się coś odwidzi, ogólnie do dupy.
Chyba jednak nie ma co kombinować i do iXów warto kupować normalne dyski IDE i podłączać jak Bóg przykazał ;).

Damiano87 06.03.2015 10:53

Witam wszystkich, jestem nowy na forum CDRinfo. Chciałbym się przyłączyć do tematu.
Odkopałem swojego poczciwego Xboxa v1.3 który był przerobiony Softmod'em. Po nieudanej aktualizacji Unleash, cały Xbox się wysypał.Po odpaleniu Error 16. Na ten moment zrobiłem przeróbkę TSOP . Lecz nadal nie mogę uruchomić żadnej płyty z auto-instalatorem Deluxe itp. Xbox tak jak by nie widział płyty i wywala Error 16.
Czy jest jakaś możliwość na postawienie od nowa systemu Unleashx + Xbmc ?

Do dyspozycji mam 2 HDD:
- 20GB oryginalny z posypanym systemem, zablokowany.
- 160GB nowy, czysty, odblokowany.

Przy każdym wyskakuje error 16.

Berion 06.03.2015 11:23

A co wgrałeś na tego TSOPa? Czytałeś readme do tego biosu? Wielkość banku się zgadza, model konsoli się zgadza?

To, że masz E16 to normalne.
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/XBXfaq/strona17.php

I na jakie płyty nagrywasz Auto Installera? Czy w ogóle już cokolwiek nagrywałeś?

Damiano87 06.03.2015 11:57

TSOP - wykonałem samo lutowanie, bez zmiany biosu. Nic nie wgrywałem ponieważ żadna płyta się nie bootuje. Nagrywałem "Auto instalator Deluxe" na DVD+RW. "Hexen" na DVD+R i też nic się nie uruchamia. Cały czas E16.

Berion 06.03.2015 12:21

Jak nie zmienisz to będzie wczytywać oryginalny BIOS i próbować odpalić coś czego odpalić nie jest w stanie. Zniszczyłeś softmod (softmod jest exploitem czcionek lub playlisty oryginalnego dasha, którego już prawdopodobnie nie masz), więc na chwilę obecną masz gołą konsolę. Pomyśl logicznie. :P

Damiano87 06.03.2015 12:48

Czyli zniszczyłem Xboxa. Czy da się teraz zmienić Bios np. na M8+, i wgrać Unleashx + XBMC ponownie za pomocą auto-instalatora ?

Berion 06.03.2015 13:45

Z poziomu konsoli już nic nie zrobisz.

Po prostu wgraj BIOS na tego TSOPa za pomocą zewnętrznego programatora. Albo ponownie wgraj softmod przez hot swap HDD.

Damiano87 07.03.2015 08:27

Jeżeli uda mi się odczytać hasło z kości EEprom za pomocą "ponyprog".
Następnie na nowy dysk 160GB nagram za pomocą XboxHDM pliki i zablokuje go tym hasłem które wcześniej odczytałem to xbox odpalli i będę mógł uruchomić Hexen i dopiero zmienić BIOS ? Bios mam 256k.

Berion 08.03.2015 21:32

Można i tak, ale Xbox sam zawsze przy starcie odblokowuje i z powrotem blokuje HDD, dlatego w ogóle działa swapowanie.

Blokowanie/odblokowywanie HDD na komputerze to totolotek. Nie z każdym HDD się da i nie z każdym kontrolerem. Kiedyś próbowałem ze swoim i mimo, że podawałem poprawne hasło to nie chciał odblokować.

Damiano87 09.03.2015 19:08

Udało mi się zczytać EEprom z płyty głównej za pomocą zrobionego interfejsu(ponyprog+liveinfo beta3).
Berion - co na ten moment mogę uczynić ? Pisałeś o swapowaniu. Zależy mi żeby postawić system na nowej 160GB dlatego podpiąłem się do tematu.

Berion 09.03.2015 20:41

To teraz spróbuj odczytać klucze user i master ata password, i spróbuj odblokować nimi dysk Xbox'a (nie pamiętam jak się nazywał program do odczytu informacji z dumpu EEPROMu i programy do odblokowywania, ale znajdziesz je na XBINS (mają swój kanał IRC z którego można pobierać pliki (soft jest skategoryzowany, więc na pewno znajdziesz))).

Jeśli się powiedzie to za pomocą programu XPlorer360 (tak, obsługuje także FATX) wgraj MS Dasha na partycję C (dysku Xbox'a oczywiście) i dograj exploit czcionek albo playlist (też znajdziesz na XBINS).

Potem zablokuj i masz już działający soft mod na konsoli. Zrób tsop flash czymś co się nadaje na Twoją kość i model konsoli i możesz już robić z HDD co chcesz. Albo od razy wgraj na TSOPa na zewnętrznym programatorze co trzeba. A co trzeba? Tego nie wiem, ale w biosach znajdziesz coś pod siebie (readme ;]).

Damiano87 17.03.2015 15:28

Berion - dzieki za pomoc. Udało się! Xklocek uratowany. Zrobiłem jak radziłeś:
1.Zczytałem ata password.
2.Na nowy dysk 160GB wgrałem za pomocą XboxHDM + Ndure softmoda, następnie dysk zablokowałem kluczem ata pass.
3.Softmod wstał, zabootowałem Hexen, + Tsop zmiana BiOS na Evox M8+.
4.Jak już miałem zmieniony BIOS uruchomiłem Auto-installator Salyer's i wszystko działa :D

Berion 17.03.2015 17:59

Gitara. :)

Możesz napisać jak się nazywa program, którym odczytałeś klucze z EEPROM, tak aby ktoś przeglądający ten temat w przyszłości nie szukał (np. gdyby XBINS już nie istniał)? Ja mam już sklerozę. ;]

szczuru 17.03.2015 22:08

EEPROM sczytuje się PonyProg a sam ATA pwd można odczytać dowolnym hex edytorem lub jak ktoś jest leniwy to można użyć programu Liveinfo Beta 3.
http://i.imgur.com/KX1HQxj.png

Damiano87 20.03.2015 20:01

Czy jest możliwość żeby XBMC odrazu startowało po uruchomieniu Xboxa ?
Na ten moment mam Unleashx na C.
XBMC mam na F:/XBMC/.
Po włączeniu startuje Unleashx i muszę się dopiero przełączyć na xbmc.

Berion 20.03.2015 20:12

Jeśli chcesz aby XMBC robił za dasha to musisz przenieść go na "C:\" i jego plik wykonywalny nazwać xboxdash.xbe (o ile mnie pamięć nie myli).

Albo zrobić skrót (czyli aplikację, która uruchomi XBMC ze wskazanej lokalizacji) i umieścić go na C jako xboxdash.xbe.

Moim zdaniem to kiepskie rozwiązanie bo XBMC długo się ładuje. Mnie w każdym razie to irytowało.

Damiano87 20.03.2015 20:51

1 opcja:
teraz mam na C:\
-skins
-config.bak
-Config.xml
-evoxdash.xbe

Kopiuję wszystkie pliki i foldery z lokalizacji F:\ XBMC\
-addons
-language
-skins
itd.

zmieniam wykonawczy "xbmc" default.xbe na xboxdash.xbe

Tym sposobem robie sobie bałagan ale powinno działać.

Berion 20.03.2015 20:54

Więc nazwij evoxdash.xbe. Być może scena w tych BIOSach dodała jeszcze jedną ścieżkę.

Tak. :) Zwróć uwagę na to ile waży XBMC i ile ma partycja C. Z tego co pamiętam to MS Dash z zasobami waży kilkaset MB. Ja się go pozbyłem, ale jak masz, a się nie pomieszczą razem i chcesz go zachować to przenieś wszystko w inne miejsce.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:13.