![]() |
Multimedia Polska - opinie?
Niedługo czeka mnie przeprowadzka, w nowym mieszkaniu dostawcą telewizji oraz internetu jest jw Multimedia.
Za 99 zł internet 30 mb i coś około 100 cyfrowych kanałów więc myślę, że cena przyzwoita. Czy ktoś z Was korzysta z ich usług? Wiem, że za podłączenie routera trzeba im płacić dzierżawę, ale po co mi ich router jak mogę sam rozdzielić sygnał. Kwestia tylko czy jest taka możliwość, a za pewne tak :) Wiem, też, że na nic mi telewizor z mpeg4 , gdyż muszę mieć dekoder od nich, przez co multiroom to dodatkowe 14 zł miesięcznie... chyba, że nadają na analogu, to może da radę pociągnąć kabel do drugiego pokoju || |
Heh ;) Ja bym na Twoim miejscu nie korzystał z ich usług. Mój tata podpisał umowę na internet, telefon i TV. Miało być super szybko, kompleksowo i cena za wszystko bodajże 120zł (to było jakiś czas temu). Pierwsza faktura na 600zł :D później odłączyli internet bo faktura nieopłacona (złożona reklamacja). W biurze obsługi zlewają klienta totalnie. Dopiero wysłanie pisma do centrali pomogło i zaczęli obchodzić się jak z jajkiem.
Swego czasu czytałem na innym forum o Multimedia i ludzie mieli podobne problemy. |
Problem jest taki, że tam specjalnie nie ma innej opcji jeżeli chodzi o internet. Tv ostatecznie mogę wystawić antenę i będę miał NTC, bo Polsat i NC+ nie bardzo mi się opłaca. Wtedy bardziej atrakcyjna jest oferta Multimedii.
Z tego co się dowiadywałem z podłączeniem nie ma problemu, poprzedni właściciel korzystał z ich usług. Może nie będzie tak źle jak piszesz... |
Niemal wszędzie trafi się jakiś lokalny dostawca. Jak nie przewodowy, to ostatecznie radiowy.
Z Multimedia spotkałem się bliżej tylko raz, u szwagierki. Od razu zdziwiło mnie, dlaczego ten jej internet tak beznadziejnie pracuje (Lublin, duże osiedle, blok). Sprawdziłem szybkość internetu, porównałem z deklarowaną na umowie - wtedy to było bodajże 14 i pi razy drzwi bardzo rwące 0,7-5 Mbps. Słowem, niektórzy dostawcy bardzo dosłownie biorą sobie przyimek "do"... |
Ja mieszkam w miejscowości 5k+ mieszkańców i mam znacznie szybszy i tańszy internet niż moja siostra w Gorzowie wlkp. na nowym osiedlu, które zostało zdominowane przez multimedie z ofertą internetu po kablu koncentrycznym 2Mb/s za 60zł chyba, że "zużyje" mniej niż 5gb/mc to chyba 10zł. Taka "atrakcyjna" oferta obowiązuje przy 6 letniej umowie (licząc tylko to miejsce zamieszkania) oraz w pakiecie z DTV+analog TV.
|
Iloletniej? :O Toż prawo polskie wyraźnie określa, że zobowiązania abonenckie w branży telekomunikacyjnej mogą być podpisywane na max. 2 lata...
|
Ja korzystam z Multimedii jakieś 12 lat i ogólnie jestem zadowolony.
Dekodera cyfrowego nie potrzebuję bo mam pakiet analogowy (jednocześnie kanały HD łapę przez DVBT). Co do routera - to dzierżawa nie jest wymagana jeśli masz własny router- po prostu wynajęcie ichniejszego routera to jakieś +5zł/miesiąc i dodatkowo nie jest to sprzęt najwyższych lotów. Po podpisaniu umowy (bo z tego co pamiętam to nie da się od razu) jak najszybciej zrezygnuj z "MultiSaver" - ichniejszy program antywirusowy skanujący ruch w Twojej sieci (koszt MultiSavera to 5zł, więc po rezygnacji znów jest taniej + spokojne sumienie ;) ). Co do deklarowanej prędkości to u mnie nie ma z tym żadnego problemu. Dodatkowo korzystam z oferty, że od 14 do 22 mam 12Mb a od 22 do 14 - 25-30Mb. |
Cóż chyba będę musiał zaryzykować i wtedy wszystko się okaże jak to wygląda ;)
|
Ja mam tylko TV (a w zasadzie nie ja bo nie oglądam ;]). Problemów nigdy nie było. Mnie kuszą internetem 30Mbps za 59zł, ale raczej oleję. Nie chcę tego docsisowego routera/modemu do którego nie mam dostępu...
|
Routery od Multimedii/Toyi należy olewać ;) Ja aktualnie mam od Multimedii modem Thompsona i do niego jest podłączony mój router - co do modemu - fakt - co najwyżej mogę się zalogować "na modem" żeby podejrzeć statystyki... Gdzie te piękne czasy modemów Motoroli i flashowania ich uprawnień...
|
Jaki musi być router do multimedii? Jak do Neostrady?
|
Router? Chyba chodzi Ci o modem? Jak wspomniałem ja mam taki modem:
http://www.simplehelp.net/images/cab...rca_dcm425.gif Sygnał do niego mam doprowadzony kablem antenowym a sam modem mam podłączony LAN-em (RJ45) do mojego routera TP-Link TL-WR741ND: http://www.sunnyline.com.pl/oscommer...wr741ndnew.jpg W przypadku braku routera modem można do PC podpiąć bezpośrednio RJ45 lub USB. |
A bo głupio napisałem, może być router DSL, czy ADSL?
|
Ruter może być jakikolwiek. Oprócz niego jednak będziesz potrzebować modem, w stylu jak wyżej. :)
|
Jakikolwiek to nie - ADSL się nie nada :nie:
|
Rozumiem, że oni dają taki modem, podpinam do routera (mam akurat DSL), jakaś konfiguracja i powinno śmigać;)
|
Jeśli mnie pamięć nie myli, to nawet konfiguracja jest niepotrzebna, choć pewien nie jestem...
|
No właśnie, bo teraz router ustawiony mam pod sieć radiową, wszystkie ustawienia i dane logowania do sieci, a w tym przypadku modem loguje się do sieci, a router tylko dzieli sygnał?
|
Cytat:
Trzy takie kiedyś w sieci miałem i pięknie działało. :taktak: Cytat:
|
No to będę kombinować ;)
|
Ano tak - chory jestem i dopiero przed chwilą się naszprycowałem lekami, więc jeszcze przez jakiś czas będę dość ociężały umysłowo :D Zapomniałem, że tu nie ma tak jak u mnie, że muszę się łączyć przez PPPoE, czego routery ADSL nie potrafią :)
|
Kombinuj. W razie czego - pomożemy. :]
|
W takim razie się zgłoszę jak nie będę mógł sobie poradzić ;)
|
W przypadku Multimedii nic nie trzeba ustawiać, żadnych adresów itp - jedyne co to wybrać typ połączenia Auto/DHCP i tyle ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:43. |