Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   PS3 - MGS4 wyrzuca do XMB (https://forum.cdrinfo.pl/f105/ps3-mgs4-wyrzuca-xmb-92674/)

Berion 06.09.2013 22:04

Ja bym raczej ubolewał nad tym, że sprzedaje się (bądź w przypadku patchy) wypuszcza buble. Tego posiadanie internetu nie usprawiedliwia bo okazuje się, że płacisz za coś nieskończonego, które może zostać ale nie musi w przyszłości ukończone.

Najjaskrawsze przykłady gier bez ściągania łat:
  • Castlevania LoS, Dead Island - kasowanie save
  • Wszystkie gry Bethesda'y - zawieszanie (po patchach też, tam są takie wycieki pamięci jak z Fukushimy, nie mówiąc już o spartaczonym silniku skryptowym)
  • Draksiders 2 - zawiesza się w któryms tam miejscu na amen (po patchach też, ale... bardziej losowo)
  • Heavy Rain - zawiesza się na początku gry po powrocie do samochodu

I ja mam po to kupować konsolę za półtora wafla, grę za 200, do tego internet + nadzieja (do 3D Dot Game Heroes PAL do dziś nie ma patcha, który naprawiałby wczytywanie obrazków na load scr, bez tego nie da się zrobić platyny).

Y2J 06.09.2013 21:00

Uruchomiłem i zacząć się ściągać patch który zapodał Szczuru - jest nadzieja :)

Jedyna kwestia która mnie martwi - ustawiłem pełną instalacje a według relacji na forach u różnych osób miało to różny skutek - czasami gra zawieszała się po pełnej instalacji, czasem odwrotnie - dopiero po full install działała jak należy.

Jak tylko się zainstaluje to dojdę szybko do tego miejsca i zobaczymy.

- - -

Aż mecz odpuściłem tak mnie ciekawość zżerała. DZIAŁA!!:party:

Przynajmniej nie wiesza się w tym miejscu w którym się wieszało, dalej to zobaczymy ;)

W każdym bądź razie oboje mieliście racje. Ciesze się jak cholera że podłączyłem ten internet do konsoli, biorąc pod uwagę to co pisałeś Berion na pewno zaoszczędzi mi to podobnych wrażeń w innych tytułach. Swoją drogą, szkoda graczy bez internetu, takie bezwzględne nowe realia jeśli chodzi o granie. Chociaż w sumie internet w tych czasach już jak ziemniaki pomału..

Berion 06.09.2013 19:44

Jeśli na odwrocie ma że są trofea, to musi być drugie wydanie GH. Trofea doszły w tym roku.

szczuru 06.09.2013 19:30

http://www.gamefaqs.com/ps3/926596-m...-patriots/data

Zgodnie z tym, Greatest Hits wyszło w czerwcu '09 - a wtedy nie było jeszcze patcha. Więc teraz gdy masz konsolę podłączoną do internetu przy uruchomieniu gry powinien wyskoczyć monit z możliwością pobrania patcha. Jeśli kupiłeś tego MGS-a nowego to ja ubiegał bym się o reklamację.

Berion 06.09.2013 18:55

Czyli nie ma, bo 2.00 to był pierwszy patch z trofeami. I wygląda więc na to, że ostatni.

szczuru 06.09.2013 18:29

BLUS30109 v2.00
http://b0.ww.np.dl.playstation.net/t...0-V0200-PE.pkg

Czyli w skrócie - podłączaj konsolę do internetu i ssij patcha :)

Jeśli konsola jest już podłączona do internetu (nie musi być podłączona do PSN/SEN) to podczas uruchamiania gry powinien wyskoczyć monit, że znaleziono aktualizację (o ile jest dostępna i nie jest już zainstalowana).

Berion 06.09.2013 18:23

Zawsze możesz sprawdzić czy nie wyszedł patch do patcha. ;} Trudno mi uwierzyć, aby Konami olało tak poważny krytyczny błąd we flagowym tytule.

Y2J 06.09.2013 18:14

No to fajne że dałem 55 zł za pudełko :)

Berion 06.09.2013 18:11

Czyli jest już pewnie z najnowszym patchem, a więc nic by nie pomógł.

Ja za kilka miesięcy planuję jeszcze raz przejść MGS4 (dla trofeów ;d i może zaliczę tym razem harda) na BLES-00246. Zobaczymy czy się wysypie (a więc będę grał z łatą).

Y2J 06.09.2013 17:59

Egzemplarz który działa (używany który miałem oddać):

Wydanie europejskie - BLES 00246

http://www.blogcdn.com/www.joystiq.c...europe-pic.jpg

Egzemplarz który się zawiesza przed spotkaniem z Mk.II. (mój, nowy):

Wydanie amerykańskie, Greatest Hits - BLUS 30109GHL

http://www.hkofferhouse.com/images/c...er%20front.jpg

Jak można przeczytać z tyłu, obsługuje trofea

http://bulk2.destructoid.com/ul/1884...ies_header.jpg

Berion 06.09.2013 11:58

Jak to? To jaka wersja MGS4 się wysypuje a jaka nie? Jak możesz podaj ich GameID.

Y2J 05.09.2013 20:56

Jak pomyślę że jeszcze MGS V pojawi się na PS3 to jestem naprawdę szczęśliwy że kupiłem konsolę :)

A w MGS 4 tyle co zdążyłem pograć to szczenę musiałem zbierać z podłogi, mam nadzieje że uda mi się rozwiązać problem po podłączeniu internetu, w najgorszym wypadku będę grał z używanego egzemplarza, ten działa bez problemu.

M@X 05.09.2013 20:34

Ja kupilem konsole tylko dla tej serii. I nie zaluje ;-)!

DejaVu 05.09.2013 19:48

k***a do dzisiaj zastanawiam się nad zakupem konsoli dla tej jednej gry :buu: nawet kiedyś mówiono że wyjdzie na xklocka :sciana:xboxa oddałem dla bratanka i dupa ;) Pamiętam jak kupiłem używanego MGS2 i też w pewnym miejscu był czarny ekran i tylko głos , na szczęście w miasteczku była kafejka gdzie można było pograć , czy nawet wypożyczyć grę ,więc pojechałem z pamięciówką , pograłem , zrobiłem zapis i gitara :D potem jednak kupiłem nówkę grę :spoko:

szczuru 05.09.2013 12:16

Tak, jest podłączona - mam bana na SEN/PSN ale patche ściągam w miarę regularnie o ile są.

Berion 05.09.2013 12:14

Połączenie z SEN jest na CFW, ale rozdają bany. Więc nie warto i w sumie to nie ma nawet po co się z tym łączyć. ;) Na OFW to niestety mus bo kontrolę nad większością danych ma Sony, a nie Ty i nie możesz kopiować czego chcesz, gdzie chcesz i skąd chcesz.

Zrozum Waszmość, że teraz gry wychodzą niedopracowane. Akurat ja MGS4 skończyłem szczęśliwie bez żadnych problemów i akurat MGS mogę zaliczyć do gier, które technicznie trzymają poziom z dawnych lat. Tak mimo wszystko ZAWSZE instaluj patche jak są i nigdy nie graj w najnowsze gry bo do nich łat nie ma i niemal zawsze są jakieś problemy (większe lub mniejsze). Żeby Cie porządnie nastraszyć przytoczę sytuację gdzie Castlevania LoS kasuje save'y. Ot tak sobie, po prostu. Losowo, od momentu jak skończysz któryś tam rozdział. Podziałało na wyobraźnię? :czar:

Y2J 05.09.2013 11:39

Berion, właśnie zdecydowałem że nie będę przerabiał konsoli, grania i tak mam tyle że życia nie starczy ;) Poza tym w przypadku PS3 to nie jest takie proste, bardzo możliwe że prędzej czy później bym coś skopał. Także jadę na oficjalnym oprogramowaniu.

Szczuru a Twoja konsola jest podłączona do sieci? Bo już nie pamiętam, coś czytałem że teraz już CFW może działać w takich warunkach ale może mi się coś pomyliło.

Nie nastawiam się że połączenie z internetem coś pomoże bo czytając tematy na forach dotyczące podobnego problemu ludzie albo kupowali inny, starszy egzemplarz gry albo pomagała reinstalacja/inne czary typu zmiana broni podczas gry. No ale to mogło być dawniej, nie patrzałem na daty, zobaczymy.

Berion 05.09.2013 10:42

A to nie masz CFW? Jeśli masz to nie podłączaj. Patche ściągnij na PC:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/p...atchy-do-gier/

Dlaczego wątpisz? Kiedyś była głośna sprawa z Uncharted, od którego fw zaczęła się wieszać. Miał wyjść patch, ale w końcu Sony łaskawie poprawiło fw...

Y2J 05.09.2013 09:41

Pomyślałbym że prędzej przy CFW mogą się zdarzać jakieś cyrki a tu taka lipa.

Przynajmniej mam dobry argument żeby w końcu podłączyć konsolę do sieci, wątpię że coś to da ale sprawdzić trzeba.

szczuru 05.09.2013 08:00

Miałem identyczny problem, z tym że na CFW. Gra się wykrzaczała grając z płyty ale po zrzuceniu na HDD i uruchomieniu przez multiMAN-a działała ok.

Berion 04.09.2013 21:15

Ja nie wiem czy by zmieniło, ale zawsze można spróbować. ;)

Nie gra się w tych czasach bez patchy bo to proszenie się o kłopoty.

Y2J 04.09.2013 21:07

Berion, mój nowy MGS4 która się zwiesza to amerykańskie Greatest Hits (czerwone pudełko, nowe logo), właśnie zainstalowałem używany egzemplarz którego nie zdążyłem jeszcze oddać - wydanie europejskie ze starym logo Playstation 3 - działa bez problemu o_O

A gdyby moja konsola była podłączona do sieci zmieniłoby to coś, istnieją jakieś łatki?

Berion 04.09.2013 20:48

Dawno temu, nie miałem takiego problemu. Jaka to wersja gry (bo wyszły patche z trofeami i paroma poprawkami)?

Y2J 04.09.2013 20:22

PS3 - MGS4 wyrzuca do XMB

Lubie sobie pograć ale gry chyba nie lubią mnie. W końcu znalazłem trochę czasu, zadowolony zacząłem grać w Metal Gear Solid 4 i nie mogę spotkać się z Mk.II. ponieważ w momencie kiedy powinna wczytać się następna plansza ukazuje mi się czarny ekran i po 5 sekundach zostaje przeniesiony do XMB.

Poczytałem trochę i okazuje się że problem nie występuje tylko u mnie, jednak zazwyczaj ponowna instalacja lub nawet zmiana broni przed momentem w którym gra się zawiesza dają efekt, u mnie niestety nic.

Zostało mi chyba jeszcze tylko usunąć save'a.

Dodam że latem kiedy sprawdzałem używany egzemplarz bez problemu dotarłem do tego miejsca, czyżby płyta? Nowa, bez ani jednej ryski?

Proszę o pomoc :sciana:

EDIT: Skasowałem save'a i dalej ta sama sytuacja.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:01.