Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Przerywanie podczas odtwarzania z YT (https://forum.cdrinfo.pl/f113/przerywanie-podczas-odtwarzania-yt-92766/)

Kunte 02.10.2013 12:58

Przerywanie podczas odtwarzania z YT

Witam, od dłuższego czasu borykam się z problemem przerywania odtwarzania filmów z serwisu YouTube. Przy czym przerywa mi dźwięk, a obraz się lekko przycina. Pojawia się w chwili, kiedy np. chce zminimalizować okno przeglądarki, przesunąć okno przeglądarki w dół, otworzyć drugie okno, praktycznie cokolkwiek bym zrobił to zawsze się tak dzieje.
Ostatnio przeinstalowałem system i bez zmian.
Posiadam WIN XP z SP3, Firefox, Avast'a, kodeki aktualne, flash player'a też mam zainstalowanego. Korzystam z Neostrady, z szybkością około 5Mb/s poprzez Livebox'a. Przy czym wyłączyłem firewalla w nim. Niestety z uwagi, gdzie mieszkam, praktycznie tylko neostrada wchodzi w grę. Przynajmniej jeszcze przez 2 lata. Poprzednio gdzie mieszkałem, miałem internet z kablówki UPC i tam nie miałem takich problemów.
Doradźcie co mam jeszcze zrobić/zainstalować/odinstalować, żeby wreszcie móc spokojnie oglądąć, bo tak się nie da!

misiozol 02.10.2013 13:47

Wejdz na speedtest.net i zobatrz realna predkosc i wtedy pomyslimy ;)

Kunte 02.10.2013 14:15

Już robiłem sobie speedtest i to kilkukrotnie i za każdym razem oscylowało około 5Mb/s.

szczuru 02.10.2013 15:01

Sprawdź wersję HTML5 Youtube'a. Sprawdź też na Chrome-ie.

andy 02.10.2013 17:42

YT od jakiegoś czasu zablokowało całkowitego buforowania materiałów wideo. Film buforuje się na bierząco. Być może to ma wpływ na te lagi.
Dodatkowo należy dodać, że Neostrada ma ruch do YT poprowadzona w dziwny sposób, więc i wolniej może działać.

loki7777 02.10.2013 18:31

https://addons.opera.com/pl/extensio...be/?display=en do opery. Do innych przegladarek podobne rozrzeszenia i moze google pocalowac nas w d..e.

M@X 02.10.2013 22:19

YouTube tak ma. Trzeba z tym dziadostwem zyc...

loki7777 02.10.2013 22:38

Pokazalem wyzej ze nie trzeba:)

M@X 02.10.2013 22:44

Wiesz, ze jest 2013 rok i nie kazdy przeglada YT na komputerze tylko np. na tablecie za pomoca aplikacji ;-)?

pali8 02.10.2013 22:45

Cytat:

Napisany przez Kunte (Post 1262259)
Już robiłem sobie speedtest i to kilkukrotnie i za każdym razem oscylowało około 5Mb/s.

Zupełnie bez potrzeby, bo każdy operator ma do youtube inną trasę, więc mierzyłeś co innego.

Pierwszy 03.10.2013 10:50

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1262283)
Wiesz, ze jest 2013 rok i nie kazdy przeglada YT na komputerze tylko np. na tablecie za pomoca aplikacji ;-)?

wtedy sam sobie jest winien :)

Kunte 03.10.2013 15:03

Dzięki za rady.
Będę kombinował, jak mi się uda to dam znać.

andy 03.10.2013 17:29

Cytat:

Napisany przez M@X

W 2013 roku do przeglądania www służy przeglądarka internetowa.

Prezesik 03.10.2013 18:11

To wina Neostrady.
Oni jakąś pokrętną kosmiczną drogą trafiają na YT.

loki7777 03.10.2013 18:16

Nie wina neo bo ludzie maja to na calym swiecie:)

Prezesik 03.10.2013 18:19

Na całym świecie ludziom Youtube przycina? :wow:

loki7777 03.10.2013 18:26

Tak:)

misiozol 03.10.2013 18:41

To ja zyje w kosmosie bo mi nie zacina a lacze mam 3mega :P

Berion 03.10.2013 21:05

Mnie się przycina, ale autor tematu napisał o przycinaniu zminimalizowanych/maksymalizowanych okien. A to wskazuje na problemy z flashem, przeglądarką, systemem, czymś po jego stronie.

Gościa, który wymyślił zatrzymywanie buforowania wraz z pauzą i ponowne buforowanie po cofnięciu materiału bym za jaja powiesił.

andy 04.10.2013 07:02

Cytat:

Gościa, który wymyślił zatrzymywanie buforowania wraz z pauzą i ponowne buforowanie po cofnięciu materiału bym za jaja powiesił.
Oni to zrobili aby zmniejszyć ruch. Wiele osób ładowało jednocześnie kilka filmików i później np. oglądało jeden albo wcale.

pali8 04.10.2013 10:06

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1262339)
W 2013 roku do przeglądania www służy przeglądarka internetowa.

Ale M@X nie korzystał z www. Korzystał z programu do oglądania filmów.

Natomiast trend do ładowania wszystkiego na www skończył się w 2006. Do ciebie jeszcze nie dotarł. Nie wiadomo kiedy dotrze. Być może Jarsonu będzie wiedział, gdyż albowiem właśnie prowadzi w Śmietniku wykłady o szybkości rozprzestrzeniania się trendów, na podstawie badań W. Smissa.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1262367)
Oni to zrobili aby zmniejszyć ruch. Wiele osób ładowało jednocześnie kilka filmików i później np. oglądało jeden albo wcale.

Powodem jest nowy sposób określania jakości strumienia danych. Dynamiczna zmiana w trakcie przesyłania.

To co mówisz, to absurd.

Nie cytuj w odpowiedzi definicji z Wikipedii. Najlepiej wcale nie odpowiadaj, bo w życiu nie zaakceptujesz że mylisz się i będziesz mi tu ściemniał pięcioma ekranami.

andy 05.10.2013 10:57

Cytat:

Napisany przez pali8
Ale M@X nie korzystał z www. Korzystał z programu do oglądania filmów.

Natomiast trend do ładowania wszystkiego na www skończył się w 2006. Do ciebie jeszcze nie dotarł. Nie wiadomo kiedy dotrze. Być może Jarsonu będzie wiedział, gdyż albowiem właśnie prowadzi w Śmietniku wykłady o szybkości rozprzestrzeniania się trendów, na podstawie badań W. Smissa.

Idź stąd trollu.

Cytat:

Napisany przez pali8
Powodem jest nowy sposób określania jakości strumienia danych. Dynamiczna zmiana w trakcie przesyłania.

To co mówisz, to absurd.

Też z tego powodu. Dodatkowo zrobione to zostało z tego powodu który podałem wcześniej.

Cytat:

Napisany przez pali8
Nie cytuj w odpowiedzi definicji z Wikipedii. Najlepiej wcale nie odpowiadaj, bo w życiu nie zaakceptujesz że mylisz się i będziesz mi tu ściemniał pięcioma ekranami.

IDŹ STĄD TROLLU.

pali8 05.10.2013 20:26

Nie musisz podkreślać wielkimi napisami swojej skrajnej niekompetencji, to naprawdę bije po oczach.

Mówisz, że źli ludzie buforowali po kilka filmów a Google to wykrył? :)
Zastanowiło mnie czy sam to wymyśliłeś czy swoim zwyczajem nabierałeś wiedzy przed wygłoszeniem mądrości.

Wrzuciłem więc do google "youtube buforowanie filmów".
Pierwszy wynik: http://www.spidersweb.pl/2013/08/pro...m-youtube.html i bingo

Jak to bywa bardzo często, jeden śnieżny napisze a drugi powieli.

Tak pomijając andiego, to jeśli ktoś z Was dysponuje kontem shellowym na maszynie z dobrym łączem no limits (np. uczelniane), to może być warto zrobić dla youtube tzw. tunel SSH. To stary sposób na wszystko. Ale nie zawsze musi to polepszyć, bo ważne są trasy - operatorzy domowi mają swoje dla youtube.

Ja Aero2 czasem tuneluję przez maszynę megiteam i jest lepiej.

Tunel robimy w prosty sposób za pomocą putty i np. firefoxa. Jakby ktoś chciał, to napiszę jak.

BTW Jakby komuś Netia odcięła ADSL za brak płatności :wow:, to putty też pomoże :D

Kunte 05.11.2013 10:57

Odświeżę temat, bo jak do tej pory nie udało mi się pozbyć problemu.
Zainstalowałem sobie Google Chrome w najnowszwej wersji i efekt jest podobny. Ostanio nawet podczas przeglądania zdjęć i jednoczesnym słuchaniu muzyki z YT, dokładnie w chwili przełączania zdjęcia pojawia się krótkie zacięcie. Wczoraj zainstalowałem IE 8, ale niestety nie zdążyłem sprawdzić. Potem zostaje jeszcze Opera.

W sumie to zasnanawiam się, czy to może nie będzie wina sprzętu, bo mój komp jest naprawdę wiekowy: Sempron 2600+, 1GB RAM, Radeon 9550, HDD WD 160GB. Podobna sytuacja jest na laptopie Acer Extensa 5220, on co prawda łączy się bezprzewodowo z livebox'em, a i sam Win XP wymaga reintalacji.

Flash player itp. mam aktualizowane na bieżąco. Czy to może być równeż po stronie pragramu antywirusowego? Używam Avasta w najnowszej, darmowej wersji.

Przyznam się szczerze, że nie bardzo wiem, gdzie jeszcze szukać punktu zaczepienia, kiedyś tak nie miałem.

Berion 05.11.2013 11:28

Wina może być:
a. Google (bo jest ;])
b. Flasha (bywa ;])
c. HDD bo tam film jest cache'owany
d. Słabego sprzętu bo coś musi zdekodować FLV/VP8/MP4

chris996 14.11.2013 15:00

Nie wiem, skąd te problemy co niektórych osób z youtube.
U mnie działa naprawdę dobrze. Używam firefoxa i opera. Flash 11.2.202.235.

Kunte bym dołożył jeszcze 1GB ramu. 1GB to trochę mało.
Sam Firefox (nie wiem jak chrome) na dzień dobry zjada kilkaset MB pamięci.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:56.