![]() |
Brak połączenia z Google Play
Od jakiegoś czasu nie mogę połączyć się ze sklepem. Wszystkie wymagane usługi/programy mam włączone i przepuszczone przez firewall (do testów to nawet go wyłączyłem).
W sieci znalazłem kilka opisów. wpisanie do "/etc/host" (chociaż nie wiem w czym to miałoby pomóc): Kod:
127.0.0.1 localhost http://wccftech.com/fix-no-connectio...lay-store-app/ ad.1 Nie pomaga. ad.2 Data jest ok, android chyba sam zmienił na aktualną dla naszej strefy czasowej (?). ad.3 Nie zmieniałem konta, więc jest po staremu. ad.4 Na razie wolę tego nie robić, z lenistwa... Ponadto usunąłem też wszystkie aktualizacje Google Play i Google Services. Znalazłem też opis żeby wywalić plik host, ale od tego czasu przy włączaniu telefonu lub przejściu kilknięciu na ikonkę sklepu, procesy googla są killowane/crashują się. :sciana: |
Cytat:
|
Roota mam. Bez tego to jak bez ręki.
Trochę wydaje mi się nierozsądne wgrywać te aplikacje z nie wiadomo skąd. Po za tym przecież wywaliłem ich wszystkie aktualizacji i konfigi, zostały więc same domyślne wersje. |
Cytat:
|
Napisałem że usunąłem aktualizacje, a nie wspomniane programy. To jest różnica. I dopiero na końcu, bo pomyślałem że może coś się spsuło w konfigu i że go zabiorą ze sobą.
|
Tylko te programy powinny być w najnowszej wersji zawsze.
Spróbuj zaktualizować Google Apps z recovery: http://wiki.cyanogenmod.org/w/Gapps Wskazujesz zipa -> update -> czekasz minutę i gotowe. |
Do pełni funkcjonalności pewnie tak, ale Google nie może banować starych klientów bo nie miałoby to sensu, musi być mechanizm który przynajmniej je aktualizuje po wykryciu starszej wersji.
Mam jeszcze oryginalny bootloader, a więc nie mam recovery. Chyba, że Solid Explorer mi to rozpakuje gdzie trzeba. ??? |
Cytat:
Cytat:
|
Jakbym miał recovery to miałbym też obraz systemu który bym przywrócił i nawet nie zakładał tego tematu.
Tak namieszałem, że któregoś dnia chciałem wejść do sklepu i nie mogłem. Jeśli tak działa cały Android to wspaniały to system. Jestem trochę sfrustrowany. ;) Ok, czyli zostaje mi w sumie wipe, albo wezmę się w końcu w garść i w pełni shakuję ten złom. |
Mialem ostatnio w rece jakis tablet (chyba pentagram), bez modowania i tam po wlaczeniu z vol up (albo down) wchodzil w recovery...bo vbyla opcja update from zip itd.
|
Dziś chciałem sobie zaktualizować po WiFi aplikacje (przez mobilny trwa to u mnie zawsze 5x dłużej niż to wynika z ilości pobieranych danych) i też zobaczyłem komunikat o braku połączenia. Nie miałem czasu, tylko na kilka minut wszedłem do domu, więc pomyślałem że pewnie to coś z netem (za to nie pomyślałem, że to nie powinno przeszkadzać, bo mam wciąż włączony transfer danych). Może to jednak to samo? Dodam, że moja jotka bez roota.
|
Widzę że kolejny zwykły dzień z życia posiadacza Androida :)
Powiedz jaka to wersja Androida, jak 4.0.4 to moge Ci przesłać apk najnowszej wersji sklepu i może nawet google services. Te programy uaktualniają się bez wiedzy użytkownika (w imie zasady, że niektóre aplikacje są równiejsze ;)) więc pewnie mam najnowsze :) Chociaż z opisu wynika, że problem zaczął się przed odinstalowaniem aktualizacji? Sprawdz więc czy nie dezaktywowałeś/usunąłeś którejś z tych aplikacji : "Google Services Framework" (nie mylić z "Usługi Google Play"), "Kreator konfiguracji", "Menedżer" |
Cytat:
Może spróbujcie jeszcze wyczyścić cache/dane Google Play? |
Cytat:
Raczej problem z ustanowieniem połączenia przez tą aplikację. Jeżeli to ma komuś poprawić humor to możemy stosować eufemizmy, lecz nie zmieni to faktu że często używanie Androida to kopanie się z koniem. Mój brat wczoraj przywracał sobie możliwość wysyłania MMS, a potem zastanawiał się czemu system zjadł mu całe wolne miejsce na karcie SD. Huawei G300, Android 4.0.3. Wiesz, takie codzienne proste czynności. |
Cytat:
Tam też są problemy z takimi prostymi czynnościami. |
Nawet jeżeli u innych nie jest lepiej, to nie znaczy że tu jest dobrze.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie, są aktywne. Nawet specjalnie aktywowałem wszystko i zresetowałem telefon, wyłączyłem też firewalla żeby wykluczyć blokowanie czegokolwiek. Zabawne, że połączenie jest przez Blackmarket... Więc szczerze powiedziawszy to mam to już gdzieś, zależało mi na aktualizacji Solid Explorera bo zaktualizował się jakiś czas temu bez pytania i mojej zgody :klnie: do wersji, która przestała widzieć kartę pamięci... |
Cytat:
Cytat:
Jeżeli chodzi o SolidExplorera to było zgłosić, że najnowsza wersja ma problem z kartą pamięci. U mnie nie zauważyłem problemów. Czasami potrafiło tylko nie zamontować systemowej do zapisu z automatu. |
Taki brzydki program, który pozwala ściągać aplikacje ze sklepu Googla, nawet bez płacenia... Co swoją drogą jest kuriozalne. Sprawdzałem kiedyś czy mi nie kradnie danych, dlatego go tak beztrosko użyłem (Solid Explorera mam rzecz jasna kupionego).
Nie wyrażałem. No ale to jest już naprawione, dlatego chciałem go zaktualizować. Poprzednio się zaktualizował do tej zbugowanej wersji. Nie wiedziałem, że Google Play mi poinstaluje update'y bez mojej zgody. Nie aktualizuję oprogramowania kiedy nie muszę lub kiedy nie jestem pewien korzyści płynących z aktualizacji. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 63741 Co do twojego problemu to nie wiem. Może uruchom telefon w trybie awaryjnym? Jeżeli sklep się w nim poprawnie odpali i połączy, to znaczy że jest jakiś problem z aplikacją. Może dałeś jakiejś dostęp do roota i ona coś zablokowała? |
Teraz to już nie sprawdzę, ale z tego co pamiętam to odznaczałem.
|
Pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych.
Przyczyny wciąż nieznane. ;] |
I znowu mi się to samo zrobiło.
K************A! :klnie: |
Cytat:
Dziś masz 4GB wolnego, jutro nie masz :D Pomogła aktualizacja systemu. Na dwa dni. :D Pacjent pewnie do mnie trafi i będę szukać sprawcy. Fajna zabawa :szczerb: Mój chwilowo się uspokoił, od czasu do czasu po uptime rzędu 400h przestaje coś działać (czujnik oświetlenia, kamera, latarka...) ale reset pomaga. Brat już nie kupi drugiego Androida, teraz chce Windows Phone. A ja chciałbym Sailfish. |
Mnie to nerwowo wykańcza. A chciałem dziś kupić te aplikacje, które mnie interesują a które mam w wersji darmowej. A tu taka niespodzianka. Nie rozumiem co się może dziać, nie dotykałem tego telefonu od wczoraj! Ok, dotykałem, odebrałem dwa telefony i napisałem jednego SMSa...
Po świętach biorę się za S-OFF i jakiś custom form. Boję się że Jolla padnie i nici z tego będą. Ale też czekam na ten telefon, lub bardziej na OS (gdzieś czytałem że mają go licencjonować innym). |
Cytat:
Cytat:
@Berion coś musiałem zrobić. Może nie od razu ale samo by się tak nie stało - przyczyna jakaś jest. Stawiam na aplikację z dostępem do partycji root. Zobacz którą ostatnio zainstalowałeś - będzie to ta która spowodowała najwięcej problemów. Sprawdziłbym jeszcze jak się telefon zachowuje w trybie awaryjnym. Jeżeli wtedy będzie ok to na pewno to wina jakiejś aplikacji. |
Cytat:
|
To oczywiste, że to mody producenta, ale nie ma wyboru. Nie kupisz *dowolnego* telefonu z czystym androidem i nie zmienisz tego stanu rzeczy bez utraty gwarancji. Absurdalne. Więc obrywa się Androidowi. ;]
Ja jestem zły na ten system. Wmawiasz mi, że to moja wina. Ale ja nic nie robiłem, ja wiem że to matematyka i że neutrino mi nie uszkodzą nagle jakiegoś pliku czy czego tam z którego powodu wysypuje się Google Play. I szczerze powiedziawszy nie obchodzi mnie to - to ma działać. |
Taki telefon to m. in. Nexus.
Myślę, że najlepiej będzie jak wykonasz te czynności o które będziesz poprosiłem w poprzednim poście. 1. Sprawdź czy telefon w trybie awaryjnym ma takie objawy. 2.Podaj 10 aplikacji jakie zainstalowałeś ostatnie i jeżeli jakaś ma dostęp do roota to dopisz to przy niej. |
Cytat:
Może lepiej kupić system zamknięty i nie mieć problemu z modyfikacjami partaczy? :idea: Każda rozmowa na temat problemów z Androidem sprowadza się do tego że jedynymi telefonami wartymi zakupu są Nexusy. Istnieje też możliwość, i tak byłoby najlepiej, że to któraś zainstalowana aplikacja :taktak: Cytat:
Na tabletach ma Androida i tak zostanie, ale telefon weźmie z windowsem. |
Cytat:
Ostatnio obejrzałem Łowcę Androidów Edycja Kolekcjonerska 30. rocznica;) http://www.youtube.com/watch?v=_Hg3xUEWZCQ |
Cytat:
I elektryczne owce ... i odwieczny konflikt Wilbura Mercera z przyjaznym Busterem* *tego w filmie nie pokazali |
Cytat:
I to jest właśnie problem Androida. Cytat:
Ad2. Aplikacje niezmiennie mam te same od początku kariery tego telefonu, i problem do tej pory nie występował przy żadnej z nich: Do roota mają dostęp u mnie tylko Solid Explorer, SetCPU, DroidWall, Terminal Emulator i siłą rzeczy ;] SuperSU. Na dodatek, aplikacje nie rozmawiają z internetem za wyjątkiem JakDojadę, Firefox i Dolphin. Reszta programów to: - Calculator++ - TeslaLED (zainstalowałem przed przed wczoraj, a więc po pierwszym problemie z Google Play) - Papyrus - Electrodroid (wersja darmowa) - Flib (też zainstalowany ostatnio) - QuickPic - SketchBook Mobile Free (też ostatnio) - TextSecure (j.w) Wszystkie nowo zainstalowane aplikacje były na długo po pierwszym problemie z Google Play. Raz zainstalowałem Blackmarket aby sprawdzić czy łączy się ze sklepem po wystąpieniu pierwszego problemu i ta aplikacja mogła. Nie dostała prawa roota (nie pytała nawet) i została usunięta po sprawdzeniu połączenia. Przed wystąpieniem drugi raz problemu z Google Play zrobiony był wipe telefonu z poziomu ustawień Androida i później już jej nie wgrywałem. Nigdy też nie instalowałem pirackich wersji programów. Także nie widzę tutaj swojej winy, a jedynie winę aplikacji Google'a która/e dokonuje/ą seppuku, chyba w obawie przed wydaniem pieniędzy. ;) |
Cytat:
Cytat:
Z aplikacji, które podałeś problem może powodować DroidWall. Raz, że jest już przestarzały (następca to AFWall+) i może powodować problemy, a dwa bardzo łatwo dać ciała przy konfiguracji. Wyłącz reguły wyczyść ustawienia, dezaktywuj program i go odinstaluj po czym sprawdź jak się zachowuje Google Play. Cytat:
Cytat:
Nigdzie nie piszę, że jedynymi telefonami wartymi zakupu są Nexusy. Po prostu ktoś jasno sprecyzował potrzebę to i dostał odpowiedź. Nie wina samego Androida czy Google, że producenci wypuszczają tak mało zabawek z czystym Androidem. P.S. Do Nexusa możesz dodać jeszcze HTC ONE Google Edition, oraz Samsung Galaxy 4 Google Edition - to praktycznie to samo co Nexus - czysty Android. Cytat:
To że ktoś ma telefon od 5-10 czy 20 lat o niczym nie świadczy. Ilość zresztą też. Liczy się jakie urządzenia kupujesz. Jeżeli jedynym wyznacznikiem przy zakupie to jak najniższa cena, to się później nie dziw że telefon oprócz niskiej ceny nie ma nic więcej do zaoferowania. Przed napisaniem o problemach z systemem najpierw sprawdziłbym co jest przyczyną awarii - w 90% błędy są spowodowane z winy użytkownika, w 90% tych przypadków użytkownik problem jest rozwiązać w sanie sam przez przeczytanie ze zrozumieniem komunikatów jakie się pojawiają. Dotyczy to wszystkich systemów informatycznych a nie tylko Androida. Twierdzę tak na podstawie sporego doświadczenia. |
Jak może być to wina DroidWalla jak tam się nic nie konfiguruje oprócz wyboru aplikacji czy ma mieć dostęp do internetu czy nie, dostęp do 3G czy nie? :P Po za tym zarówno na wyłączonym jak i nawet odinstalowanym problem występuje nadal.
Format IP Tables chyba się nie zmienił, więc dlaczego miałbym używać AFWall+ jak wystarcza mi DroidWall? Po za tym AFW+ wygląda jak programmer art. ;p |
Cytat:
Cytat:
W trybie awaryjnym problem występuje? Moim zdaniem to zmiana z twojej strony spowodowała taki stan rzeczy. Skoro zaraz po zainstalowaniu wszystko grało to coś musiałeś zrobić - wyłaczenie, odinstalowanie jakichś usług, aplikacji pochodnych które są wymagane. Jak chcesz to podeślę Ci najnowszą wersję GooglePlay i sobie ją zainstalujesz - dokonasz aktualizacji obecnej. |
Cytat:
Cytat:
DroidWall na moim 4.1ileśtam działa, blokuje to co ma blokować, co zostało mu ustawione. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Można odnieść wrażenie, że jedyna rzecz jaką się zajmujesz to ustalanie co jest winą google a co nie. Dopóki nic nie jest winą google jest git. Po trzecie nigdy nie miałeś żadnego innego smartfona niż ten jeden z Androidem więc z czym możesz porównać? Z wyobrażeniem tego jak działa Windows Phone? Czy może recenzjami z gazet typu "Android fan"? Po czwarte Twój smartfon już nie ma Androida i nie masz Nexusa więc nie wiem czy to takie rozsądne wypowiadać się o nich. Może taki sam szajs? Na jakiej podstawie przypuszczasz że wszystkie problemy spowodowane są nieczystościami w androidzie? Zwłaszcza problemy wspólne dla słuchawek różnych producentów. Po piąte programiści Google są najlepsi, a Samsunga, HTC, Huawei, Motoroli, LG itd etc - do niczego. Google ma jakiś monopol na dobry kod? I dlaczego producenci nie mają problemów ze zmodyfikowaniem innych systemów tylko tego jednego w dodatku otwartego? Skoro mają takie problemy to ja wole ten system omijać. Huawei to nie jest firma pana Zdzisia z garażu, tylko najwiekszy producent urządzeń telekomunikacyjnych na świecie. Berion ma chyba Sony - też ciężko ich nazwać firmą krzak. Po szóste niższa cena ma oznaczać gorszy hardware a nie system z d**y. Rozumiem że np. Samsung do flagowca daje dobry system, a do tańszych implementuje celowo bugi? To bardzo ciekawe. Jeżeli na Androidzie jakość systemu spada z klasą telefonu - to ja nie mam pytań. Wynika z tego że o ile w Windows Phone możesz kupić spokojnie mid-enda to w Androidzie do czegoś innego niż topowy nexus podchodzić nie wypada? Cytat:
"Android sprawia mi problemy w kilku moich telefonach (z Androidem). W związku z tym mój następny telefon na pewno nie będzie miał Windows Phone ani iOS". Teraz lepiej i logicznie? Bo to że mam problem o niczym nie świadczy. Jeszcze nie miałem w rękach przecież wszystkich modeli, nie moge się wypowiadać... :sciana: |
Jeszcze dodam że jeżeli ktoś kupuje telefon z logo Google na obudowie, a Huawei G300 takie logo posiada:
http://techgrapevine.files.wordpress...front-rear.jpg To ma pełne prawo uważać, że w jego telefonie działa system Android od Google. I jeżeli ten telefon nie działa jak powinien to jest to wina firm które na nim się podpisały. Sprzętu który użytkownikowi sprzedały. I systemu który z nim dostarczyły. A kto jest producentem systemu w tym telefonie i jak on sie nazywa - to chyba każde dziecko powie. Ale według Andy'ego to nie jest prawdziwy Android. Nie wiadomo co to jest. To jest takie coś co niby jest Android ale nie jest. Jak się tego używa to nie można jeszcze powiedzieć, że sie używało Androida. Jak się w tym znajdzie buga, to nie jest to bug w Androidzie. To bug w.... telefonie :w00t: |
Brak połączenia z google play
Witam mam problem a mianowicie net mi działa na tabku lecz zamiast niebieskich pasków neta są szare??? I w google play piszę brak połącznia :| i pytam się co zrobić
|
Instalowałeś może firewalla w stylu DroidWall?
Jaka wersja systemu? Jakie urządzenie? |
Synchronizacja z Google działa? (Ustawienia ->Konta).
|
Andy 1.nie 2. 4.1 3. Olofer just tab c3704 Hd szczuru pisze synchronizacja wyłączona
|
|
Berion nie działa dodam że nie działa aplikacja facebook tzn. Brak połączenia
|
To znaczy, że to nie jest "brak połączenia z Google Play" tylko "brak połączenia z internetem".
|
A "Zapomnij sieć" i połącz się jeszcze raz ;)
|
Szczuru robiłem tysiąć razy Berion ten temat napisałem na tabku jako tako internet działa ale google play nie :|
|
Na pewno nie masz zainstalowanej aplikacji typu firewall?
Może zamieść listę wszystkich zainstalowanych aplikacji. |
@Berion czy po zmianie DroidWall'a na AFWall+ nie masz z tym już problemu? :-)
|
Mam... Nie wchodzę po prostu do sklepu. Nie będę telefonu przywracał za każdym razem do stanu fabrycznego.
|
Zrobię to jutro na pc bo na tabku bd to trwało wieczność
|
Na pewno nie blokowałeś żadnych usług od Google na FW?
|
Jak wieczność? Przecież można zainstalować aplikację do tego, ewentualnie wylistować zawartość: /data/app, /system/app
|
Andy, proszę Ciebie, jestem informatykiem a zadajesz mi pytania jakbym pierwszy raz komputer na oczy widział. ;)
Doszedłem jedynie do tego, że coś w tym stocku jest spsute, ale nie wiem konkretnie co powoduje takie anomalie i nie potrafię też dojść czym te anomalie są. Przez jakiś czas używałem tego telefonu bez *żadnych* zewnętrznych aplikacji z marketu, więc można je wykluczyć z miejsca (jak jeszcze raz zapytasz o fw to chyba Cie zamorduję :P). Jedyne co wyłączyłem to tryliard aplikacji/usług Sony, ale nie mam siły sprawdzać która mi psuje sklep. Dlatego nie rozwijałem już tego tematu dalej. Mam już klucz od Sony, zrobiłem nawet kopię TA (nie wiem po co mi to, ale może kiedyś będę chciał wgrać stocka i sprzedać telefon). Jak znajdę czas to wgram Free Xperię, z changeloga do swojego telefonu czytałem że podobno wszystko działa. ;) |
Skoro nie może się połączyć z Google Play, a na PC nie da się pobierać w legalny sposób *.apk wprost ze sklepu i być może Morales1 nie chce instalować aplikacji z innego źródła i być może nie ma tam też terminalu to jak ma to zrobić inaczej jak spisać organoleptycznoklawiaturowo? ;)
|
@Berion niech no pomyślę...
1) Mógłby via ADB ale musi mieć możliwość odpalenia go w trybie root - nie wylistujesz katalogu /data/app bez tego 2) Mógłby ściągnąć emulator terminalu np. VX ConnectBot z ich oficjalnej strony http://connectbot.vx.sk. Niby to jest to inne źródło, jednak skoro "ufał by" tej aplikacji mając ją ze sklepu, to dlaczego ma nie ufać pobierając z oficjalnej strony? :) Zawsze może ją sam skompilować :) https://github.com/vx/connectbot 3) Skoro ufa Google Play, to czemu nie zainstalować aplikacji do listowania tego co ma się w telefonie z ich strony domowej? Ewentualnie nie skompilować jej? :) https://github.com/onyxbits/listmyaps http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2460266 |
Cytat:
Cytat:
Może i faktycznie Sony spieprzyło FW jednak wtedy takich przypadków by było masę. Z tego co zauważyłem, to pojawiają się one losowo - marka telefonu, wersja systemu itp. P.S. Aplikacje od Google (Google Play i inne usługi) masz w najnowszej wersji? Żadnej z usług nie wyłączałeś czy nie próbowałeś odinstalować? :) |
Nie czytasz moich postów. :P
Cytat:
Cytat:
Jeszcze jeden feler mam w tym firmware, że zawsze po wyłączeniu telefonu resetują mi się ustawienia głośności. Jakbym wiedział gdzie to jest to bym chowna założył bo już mnie to wnerwia. |
Andy thx ale ustawiłem wersję fabryczną i wszystko działa
|
Jak znajdowałem buga w moim telefonie (gsmart G1362), a troche ich znalazłem, to oczywiście od razu leciałem do szukajki google.
I okazywało się, że identyczne problemy trapią użytkowników np. Samsungów czy Motoroli. Wiadomo, 90% nic nie zauważy, a z tych 10% tylko 1% napisze coś na forum producenta czy xda. Dlatego skala jest pewnie większa niż się spodziewamy. Jeżeli jest taki bug nie związany z konkretnym producentem, to można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że pochodzi z upstreama od google. Być może został poprawiony i aktualizacja by coś pomogła, ale jak rozumiem Android to nie jest wydanie ciągłe i ma swoje wersje stabilne. Producenci współpracujący z google chyba nie dostają softu z gałęzi nightly build (mam taką nadzieję). Obawiam się, że Google w wyścigu zbrojeń przeciwko Apple niedostatecznie dba o jakość i do producentów trafiają wersje nie-tak-bardzo stabilne, ale za to z krzykliwym wysokim numerkiem ;) Część producentów wywali 50% aplikacji, zastąpi swoimi, poprawi bugi i rozejdzie się po kościach. Część wypuści telefony z bugami. Bo bugi zgłoszone przez inne firmy zostaną poprawione w przyszłej wersji za rok. Tak nie powinno być :nie: Usprawiedliwienie, że Google myślało że producenci będą wypuszczać aktualizacje jest bez sensu. Przez ostatnie 5 lat tego nie robili i to się raczej nie zmieni - więc najwyższy czas się obudzić i dostosować do rynku , a nie udawać że wszystko jest OK. Lub niech zrobią aktualizacje niezależne od producenta, tak jak service packi w windows, przynajmniej wśród producentów zrzeszonych w OHA. Inna sprawa - jeżeli Android 4.1 lub 4.2 ma większe wymagania sprzętowe, nowe funkcje, inne sterowniki itp, to nie można ich nazwać poprawkami do wersji 4.0. I to troche przykre że w momencie gdy mamy już Androida 4.4, w sklepach wciąż są słuchawki z Androidem 4.0 którego nikt już nie poprawia. Gdzie wersja 4.0.21 poprawiająca bugi z 4.0.4? Która mogłaby posłużyć za aktualizacje do starszych telefonów? Debian ma testing i sid, ale wydaje poprawki do wersji stabilnej. Windows ma Windows 8 ale updaty dla Windows 7 wciąż wychodzą. Android ma wersje 4.4, a drodzy użytkownicy/producenci ze sprzedawanymi wciąż telefonami na 4.0 radźcie sobie sami. Dla mnie to wygląda jak mix normalnych wydań z rolling release, łączący niestety najgorsze cechy ich obu. A jeżeli Google naprawde nic nie może zrobić i na rynku musi panować samowolka i taki rozpierdacz, to najlepiej będzie omijać Androida z daleka (poza Nexusami), bo szkoda kasy i nerwów. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Skoro błąd znika po przywróceniu ustawień fabrycznych, to jednak jest on spowodowany twoim działaniem. Cytat:
Jeżeli zdarzy się, że błędy są w kodzie Androida to producent POWINIEN go zaktualizować. Jeżeli tego nie robi to jest to problem tego producenta, a nie Google. Cytat:
W przypadku WP jest podobnie. Mimo, że MS ma zamknięty kod to nie potrafi zmusić wszystkich producentów do aktualizacji systemu. Gdy kiedyś o tym wspomniałem to zganiałeś na konkretnych producentów. W przypadku Androida zganiasz na Google. Wydaje mi się że masz uraz do firmy na G, i za każdym razem obwiniasz ją a nie te firmy, które są faktycznie winne. Po drugie. Tak bardzo męczysz się z Androidem, tak bardzo Ci przeszkadza. Wybacz ale na twoim miejscu bym zmienił platformę żeby się nie męczyć. Po co używać czegoś co nam kompletnie nie odpowiada i nie zgadzamy się w 90% z nim? Przecież wybierając system, konkretny telefon wiedziałeś jak to wygląda. No ale jak jedynym kryterium jest niska cena a resztę się olewa, to potem nie dziwie się pretensji. Sam gdybym wybrał WP zamiast Androida to pewnie bym miał podobną ilość uwag. Cytat:
Producent powinien więc zaktualizować słuchawkę. GOOGLE nie może wymusić na nim nic. Linus nie może wymusić na producentach danej dystrybucji aby zamieścili najnowszą wersję jądra zgodnie z jego wytycznymi. Z obecnych producentów to jedynie MS może to zrobić bo sprzedaje CAŁY system. Choć i u niego z tym jest problem... Cytat:
Porównywanie tego do rozwoju Androida mija się z celem. Dwa. Windows 7 i Windows 8 to DWA ODDZIELNE produkty. Metoda rozwojowa ich jest całkiem inna od tej znanej w Androidzie. Po pierwsze oba są oddzielnymi produktami, po drugie obie są płatne jako takie. MS wspiera te systemy z osobna. Android rozwija się zupełnie inaczej. Jest to coś podobnego do rozwoju ciągłego. Coś ale Windows 8.1, 8.2 dla Windowsa 8. To że na rynku dostępne są telefony z Androidem w wersji < 4.4 to oczywiście wina Google a nie producentów. To Google specjalnie każe producentom wypuszczać telefony z tym systemem. Cytat:
Nie obraź się, nie piszę tak dlatego aby Cię spławić. Po prostu nie rozumiem ludzi którzy wybierają produkt, który im zupełnie nie odpowiada i potem ciągle na niego narzekają. Osobiście też mi się pewne rzeczy nie podobają ale jestem świadomy i wiem jak to wygląda gdzie indziej. Patrząc na minusy Androida dalej jest dla mnie na zdecydowany PLUS - nie przysłaniają one minusów. Wiele rzeczy które wypisujesz powinno się zarzucić producentom bo to od nich zależy ostateczny kształt systemu. Jak te minusy zaczną przysłaniać mi plusy to zmienię platformę a nie będę narzekał jak bardzo mi on nie odpowiada. Robiłem to już wcześniej (nie mówię o systemie mobilnym). Wychodzi SailfishOS od Jolla - śmiało leć kup telefon. Nie będziesz musiał się męczyć z Androidem i jego wadami. Sailfish jest pewnie idealny i do niczego się nie przyczepisz. Tak z troszeczkę innej beczki. Na co dzień muszę pracować na produktach MS. Wiele rzeczy mnie w nich irytuje jak np. ciągłe obciążanie systemu w 90% przez pewne usługi. Błędy w podstawowych funkcjach takich programów jak Outlook... Gdybym kiedyś musiał przez jeden dzień spisać co mnie irytuje to pewnie zebrała by się lista długa na kilka stron. W przypadku domowego komputera zrobiłem najlepszą rzecz z możliwych - staram się nie używać ich produktów, mimo że mam licencję na np. Windowsa7. Nie zamierzam się kopać z koniem. W przypadku MS płacę i mają mnie w dupie.... |
Przywróciłeś ustawienia fabryczne tak? Problem usunie, jednak w żaden sposób nie powie gdzie on leżał ;)
|
Cytat:
Cytat:
I nie, telefon zmienia 99,(9)% ludzi na tej planecie nie mając zielonego pojęcia jak się nazywa, jaki ma preinstalowany system operacyjny, w jakiej wersji, jaki kernel, czy można na nim zainstalować nieoficjalny fw i jak to zrobić. Jeśli uważasz inaczej to znaczy, że żyjesz w jakiejś wąskiej geekowskiej społeczności i nigdy nie miałeś kontaktu z przeciętnym Kowalskim, ani nawet z promieniami słońca. Taka jest po prostu smutna rzeczywistość. Cytat:
I nie jest to moja wina, że wyłączam usługi takie jak Facebook, R2R czy inne bąbelki i za kilka dni przestaje działać sklep Google. Chyba, że uważasz inaczej... :sciana: |
Cytat:
Producent powinien zaktualizować, racja, ale do poprawionej wersji którą telefon obsługuje, czy google systematycznie wydaje łatki do poprzednich wersji Androida? Bo jeżeli nie to sorry ale co ma zainstalować producent telefonu skoro producent systemu nie wydaje łatek? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie sądziłem że Android jest tak niedopracowany, nie jestem wróżką, ze szklanej kuli nie wróżę. A mój telefon kosztował ponad 800zł więc taki znowu bardzo tani nie był (200zł tańszy od porównywalnego HTC Desire X). Spodziewałem się braku gorilli czy gorszego aparatu foto, ale nie jest to telefon noname i nie spodziewałem się bugów. Miło że zauważyłeś wreszcie że warto dopłacić do iPhone, jak się kierujesz ceną i kupujesz Androida to jesteś sam sobie winien. Sorry taki mamy klimat. Cytat:
To jest mega olewania użytkownika końcowego. Gdyby tak było, to wsparcie dla XP skończyłoby sie w 2006 roku. Dopuszczalne jeżeli masz naprawdę dopracowany produkt, którym Android nie jest. Dalej już na siłe usprawiedliwiasz kiepski cykl wydawniczy Androida, który puka w dno od spodu, a cierpią użytkownicy. Szkoda czasu na dyskusje. |
Spróbuj wyczyścić cache, może pomoże.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:31. |