Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Skoki narciarskie - sezon 2013/2014 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/skoki-narciarskie-sezon-2013-2014-a-92931/)

Jarson 23.11.2013 18:42

Skoki narciarskie - sezon 2013/2014

No i się zaczął kolejny sezon. Po tym jak się zaczął można mieć spory apetyt.

Pierwszy konkurs co prawda ostatecznie nieco rozczarowujący, ale pogoda to pogoda. Za to jutro będzie co oglądać w indywidualnym.

Lotów jak na lekarstwo w tym sezonie, to jedyna wada...

rcobex 23.11.2013 21:02

Piotruś wyrasta nam na lidera. Brawo. Dowalił dzisiaj, jednak moim zdaniem dobrze, że konkurs przerwano. Tego typu warunku wypaczą prawdziwą formę zawodnika. Nie można przecież polegać tylko na szczęściu.

P.S. Dobrze, że Vettel nie potrafi skakać.

joujoujou 23.11.2013 21:04

"Wypaczą" chyba. :P

Piotrek skoczył cudnie.

Byle tylko się nie okazało, że to szczyt formy. :kreci_gl:

rcobex 23.11.2013 21:05

Wypaczą, a może i wypaczą.......

Angielski jednak o wiele łatwiejszy. :)

demek 24.11.2013 11:44

No coz. Zyla pokazal na co go stac. A i mega wiatru nie mial.

Cos czuje dwoch Polakow na pudle...

andrzejj9 24.11.2013 16:49

No to chyba dzisiaj skoki narciarskie się skończyły...

została polityka, ale tej jakoś nie lubię oglądać

Jarson 24.11.2013 16:55

Szaranowicz bardzo dobrze powiedział co należałoby zrobić, gdyby to się tak skończyło. W jego przypadku mikrofon na kołek, a w naszym pilot w dłoń i do oglądania curlingu na Eurosporcie ;)

Na szczęście chyba nie jest tak źle... Ciekawe co chcą zrobić z końcówką pierwszej serii - ostatni dwaj skoczkowie będą jeszcze skakać, czy po prostu dali sobie spokój bo było jasne, że w tych warunkach do pierwszej 30-tki się nie dostaną i tak?

siwymariusz 24.11.2013 17:06

Po naszemu " dupa blada " . Najwyraźniej nie pasuje im taki układ jak na koniec pierwszej serii.

andrzejj9 24.11.2013 17:20

W tym momencie pozostaje jedynie niesmak.. (pomimo dobrego wyniku naszych)

Ale nie wiem, czy takie cyrki chce mi się jeszcze oglądać..

siwymariusz 24.11.2013 17:21

Biegun yess :)

Jarson 24.11.2013 17:26

No - sędziowie się zrehabilitowali, ale było blisko żeby z tego się zrobiła farsa.

Zwycięstwo Bieguna nie jest szczególnie znaczące, o ile nie okaże się że ten zawodnik to prawdziwe objawienie (a to się bardzo rzadko zdarza). Ot, po prostu w kolejnych zawodach będzie sukcesywnie wyprzedzany przez czołówkę i wszystko potoczy się swoim torem. Choć oczywiście trzymam za niego kciuki :)

Co do czołówki, to w zasadzie wszyscy mieli podobnie trudne warunki i podobnie słabe wyniki, w związku z czym sezon zaczynamy w miarę wyrównanymi szansami.

siwymariusz 24.11.2013 17:40

Wszystko się zgadza co piszesz , tylko zawsze tym mniej znanym próbuje się podkładać kłody.

rcobex 24.11.2013 19:21

Kurcze, jestem w szoku. Faktem jest, że trafił na dobre warunki i skakał z wyższej belki. Jednak wczoraj przecież też skoczył 141m. Brawo Biegun. :)
Stoch moim zdaniem jeszcze nie jest w optymalnej formie. Początek sezonu powinien dla Żyły być zdecydowanie bardziej komfortowy.

demek 24.11.2013 21:41

Powiem tak. Dzwiny konkurs.

Gdyby nie pkt za wiatr to by im Biegun zrobil niezla miazge. Obnizenie rozbiegu od razu po nim zupelnie niesluszne. Gosc jest w gazie o czym mowiono, inni i tak by tyle nie polecieli. Obnizac mozna bylo po kolejnych 15tu zawodnikach.

Ostatni zawodnicy skakali w kompletnie zlych warunkach. Coz. Tak juz bywa.

IMO skondalu nie ma. Bo niby dlaczego mialo byc pokrzywdzonych 48 zawodnikow? Tym 2 korona z glowy nie spadnie, ze dzis skoncza z zerem. To pierwszy konkurs a nie taki co cos rozstrzyga. Ci co beda sie liczyc na koniec sezonu tez miejsca nie dajace niczego pozajmowali.
I nie ma znaczenia, ze to nasz wygral.

A zeby bylo jeszcze smieszniej to Gregor sam wykrakal
http://sport.tvn24.pl/sporty-zimowe,...ze,373536.html

:D

andrzejj9 24.11.2013 22:15

Pierwszy konkurs może być tak samo decydujący jak ostatni. Kolejność nie ma tu znaczenia.

Sytuacja jest absurdalna i niedopuszczalna - albo skaczą wszyscy, albo nie liczą się wyniki żadnego. Innej opcji nie ma.

demek 24.11.2013 22:23

Ale to przeciez nie sedziowie pozbawili mozliwosci skakania ostatnich dwoch. Mieli skakac jako pierwsi przy drugiej serii. SAMI zdecydowali, ze nie skacza. Sedziowie nie maja mozliwosci odwolac komukolwiek skoku.

Jarson 24.11.2013 23:34

Zgadza się. W innym wypadku mielibyśmy narciarskie liberum veto - ktoś odleciał, to ja nie skaczę bo a nóż wyląduję bliżej ;)

Dwóch ostatnich widząc, że nic nie ugrają po prostu sobie odpuściło. Może warunki nie były tragiczne, ale to sezon olimpijski i widocznie nie widzieli sensu ryzykowania skoro i tak było jasne, że w tych warunkach nie uzyskają dobrej pozycji. Oczywiście my chcemy oglądać rywalizację, a nie arytmetykę i obliczanie, czy warto skakać czy nie.

rcobex 24.11.2013 23:37

Cieszmy się, że rodzi się na nowa nadzieja. Mam nadzieję, że się nie "zepsuje".

demek 25.11.2013 11:14

Cytat:

Trener reprezentacji Austrii Alexander Pointner po zawodach był zły na jury za decyzje podejmowane w czasie konkursu. - To oznaka braku szacunku do sportowców. Odnosimy wrażenie, że jesteśmy tylko pionkami w całym tym show - powiedział Pointner i dodał, że że nie spodziewał się innej decyzji w sprawie protestu, niż jego odrzucenie.

Co ciekawe - austriacki trener Norwegów Alexander Stoeckl, który wspólnie z Andersem Bardalem zadecydował o rezygnacji z udziału pierwszej serii, pochwalił pracę jury zawodów. Także szkoleniowiec Niemców Werner Schuster stwierdził, że zrobiono wszystko co się da, by skoki odbyły się w jak najlepszych warunkach.
http://sport.wp.pl/kat,1838,title,Kl...wiadomosc.html

Oj biedny gregorek, pepek swiata czy ki uj?

andrzejj9 25.11.2013 18:57

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1267031)
Ale to przeciez nie sedziowie pozbawili mozliwosci skakania ostatnich dwoch. Mieli skakac jako pierwsi przy drugiej serii. SAMI zdecydowali, ze nie skacza. Sedziowie nie maja mozliwosci odwolac komukolwiek skoku.

To trochę lepiej, ale.. też nie do końca.

To nie zawodnik decyduje, czy skacze czy nie. Oczywiście - w skrajnych przypadkach, w obawie o swoje bezpieczeństwo może tego odmówć i nikt go zmusić nie może, ale też po to są odpowiednie wskaźniki, aby to wcześniej ocenić. I tu ocenione zostało pozytywnie.

Ciekawi mnie, jak zachowaliby się ci dwaj zawodnicy, gdyby z wcześniejszej ~pięćdziesiątki najlepszy skoczył powiedzmy 100 m. Mogę się założyć, że wtedy rwali by się do skoku. I nie obawa o swoje bezpieczeństwo, ale brak wiary w możliwość osiągnięcia dobrego rezultatu spowodował decyzję o wycofaniu. A to też jest swego rodzaju absurd, bo nie możemy mieć sytuacji, w które zawodnik - widząc, że już nic w danym konkursie nie osiągnie, po prostu nie skacze.

Jeszcze raz - to nie zawodnik - poza wyjątkowymi sytuacjami - decyduje czy skacze czy nie.

Reetou 25.11.2013 19:09

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1267009)
Zwycięstwo Bieguna nie jest szczególnie znaczące, o ile nie okaże się że ten zawodnik to prawdziwe objawienie (a to się bardzo rzadko zdarza). Ot, po prostu w kolejnych zawodach będzie sukcesywnie wyprzedzany przez czołówkę i wszystko potoczy się swoim torem.

No nie mów... Widziałem demota, który strasznie mi się spodobał: "Mieliśmy Małyszomanię, teraz czas na Biegunkę".

joujoujou 26.11.2013 13:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1267097)
[...] brak wiary w możliwość osiągnięcia dobrego rezultatu spowodował decyzję o wycofaniu. A to też jest swego rodzaju absurd, bo nie możemy mieć sytuacji, w które zawodnik - widząc, że już nic w danym konkursie nie osiągnie, po prostu nie skacze.

[...]

Idąc tym tokiem rozumowania możemy zacząć krytykować szachistów za poddawanie partii. :P

andrzejj9 26.11.2013 18:30

No sorry.. ale naprawdę mamy iść do tego, że zawodnik nie widząc szans na zwycięstwo będzie rezygnował z udziału? Przecież to absurd.. (nawet bez patrzenia w stronę reklamodawców, a z tym to już w ogóle..)

Kogoro 26.11.2013 19:27

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1267163)
No sorry.. ale naprawdę mamy iść do tego, że zawodnik nie widząc szans na zwycięstwo będzie rezygnował z udziału? Przecież to absurd.. (nawet bez patrzenia w stronę reklamodawców, a z tym to już w ogóle..)

Nie zgodzę się. To zwykła taktyka. Unika w ten sposób poczucia porażki w bezpośrednim starciu.
Jednak jeżeli zawodnik zbyt często będzie ją stosował, to straci kibiców i reklamodawców. Zatem nie ma się co martwić.
A z innej strony zawodnicy przecież rezygnują z niektórych startów. To coś podobnego - taktyka. Wiedzą, że nie są w stanie podołać fizycznie wszystkim startom, to nie zawsze skaczą.

andrzejj9 26.11.2013 21:59

No dobra - ale to wcześniej wiadomo, że dany zawodnik na zawody nie pojedzie, a nie że w trakcie trwania konkursu stwierdza, że ja jednak nie skaczę.

Nie twierdzę, że to jest jakiś bardzo duży problem, ale.. nie jest nim właśnie dlatego, że nie zdarza się często. I w zasadzie ostatnio mieliśmy pewien precedens. Mam nadzieję, że jednak jednorazowy (w sensie sytuacji).

Kogoro 26.11.2013 22:27

Raczej o to nie ma się co obawiać. Jeżeli to dotyczyłoby naszego zawodnika, to przecież nie wybaczyłbyś mu takich uników. Drugą stroną tego medalu jest fakt, że przecież traci się w ten sposób również cenne punkty Pucharu Świata.

Jarson 26.11.2013 23:04

Ależ nie oszukujmy się. Takie sytuacje jak w niedzielę byłyby częstsze gdyby odwrócić kolejność i puszczać najpierw najlepszych skoczków (co oczywiście byłoby nonsensem). W tym wypadku nawet się nie dziwię - wiatr był tak zmienny, a jednocześnie tak daleki od tego, przy którym skakał Biegun, że do ugrania nie było już nic, a do stracenia wiele - bo w razie podmuchu ryzykowali upadkiem i kontuzją. A w tym sezonie ważniejsza od PŚ jest olimpiada i to będzie widać.

demek 26.11.2013 23:23

Stoch skakal i 10 z poprzedniego sezonu tez.
Bo maja jaja. I chcieli powalzyc mimo, ze wiedzieli, ze szanse male.

joujoujou 15.12.2013 15:03

Kamil Stoch prowadzi po pierwszej serii dzisiejszego konkursu. :spoko:

Thomas Morgenstern zaś miał bardzo groźnie wyglądający upadek przy lądowaniu.

Oby nic złego mu się nie stało.

joujoujou 15.12.2013 15:57

No i zwycięstwo Kamila! :1miejsce:

Gratulacje! :D

=========

Morgenstern zabrany helikopterem do szpitala.

Jarson 15.12.2013 16:04

Uff, omal nie zabrakło tej odległości. Ale nie ma się co dziwić, najgorsze warunki z całej 30-tki, a i tak udało się skoczyć dość daleko.

Morgi chyba rzeczywiście mocno ucierpiał, podczas transportowania do śmigłowca nawet nie próbował pokazać w jakikolwiek sposób że nie jest tak źle (zwykle zawodnicy starają się chociaż pomachać). Na pewno będzie pauzował; oby wydobrzał (i jeszcze wrócił do formy) do olimpiady...

demek 15.12.2013 16:50

Ciekawe czy Zylka spipcyl czy podmych dostal.

Stoch dzis przeprowadzil...deklasacje.

grzeniu 15.12.2013 20:09

Z Morgie'm na szczęście chyba wszystko w porządku. Poobijany trochę jest i palec złamany...ale to w sumie pikuś, w porównaniu do tego, jak to wyglądało.
Pierwsze informacje o stanie zdrowia...

rcobex 15.12.2013 21:14

Wczoraj było super, dzisiaj rewelacja. Szkoda tylko, że Piotrek zepsuł drugi skok. Ale ważne, że jest nr.1 :)

Jarson 16.12.2013 22:29

Ważne, że Piotrek też skacze dość powtarzalnie. Gdyby to była drużynówka, wtedy byłoby szkoda słabszego skoku, a tak - trudno.

demek 16.12.2013 23:08

Sie przyznal, ze sie podpalil. Patrzac na ostatni rok to szybko tego nie powtorzy.

Kogoro 17.12.2013 06:40

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1269495)
Sie przyznal, ze sie podpalil. Patrzac na ostatni rok to szybko tego nie powtorzy.

Niekoniecznie.
W zeszłym roku nie miał tej presji, bo to nie on był liderem.
Dzisiaj może ze myśleć o rywalizacji z Kamilem i światową czołówką. A to już czynnik, który może generować takie wpadki.

Jarson 17.12.2013 22:36

Ja mam nadzieję, że nie będzie sytuacji "wymieniania się" rezultatami Kamila i Piotrka między zawodami, bo wówczas żaden nie będzie miał dobrego miejsca w klasyfikacji, mimo że my za każdym razem będziemy mogli się cieszyć z wysokiego miejsca Polaka. Ale na razie wygląda to dobrze, skaczą naprawdę regularnie, a jeden skok na jakiś czas naprawdę można zepsuć.

demek 21.12.2013 15:38

Ziobro wygral, Stoch drugi, Zyla 5 a Muranka 6

k***a

joujoujou 21.12.2013 16:19

Czegoś takiego jeszcze nie było. :szczena:

Polska 1+2. :spoko:

Prezesik 21.12.2013 17:20

To było coś niesamowitego.
20 minut w Saturnie stałem przed regałami z telewizorami. :D

demek 21.12.2013 17:32

Janek mial dzis dzien konia. Obie serie byly jego a nie, ze jeden skok i pozniej utrzymanie. Z wiekszym wiatrem w plecy skoczyl dalej niz Bardal.

A Kruczka od samego poczatku jak zostal trenerem chcieli zwalniac :D

W tym sezonie juz 3 naszych wygralo konkursy, a nie oszukujmy sie, zostalo jeszcze 2 ktorzy tez sa w stanie to zrobic. Kot i Zyla. Gdyby tak sie stalo...to z tego samego kraju nikt nie zrobi...

Jarson 21.12.2013 18:38

Nie oglądałem na żywo, tylko potem oba finałowe skoki na YT - oczywiście żałuję... Coś pięknego :)

demek 21.12.2013 22:37

Ostatnia 10ka

http://www.youtube.com/watch?v=GifWw8IGJ-U

To sie chyba szybko nie znudzi :D

czary2mary 22.12.2013 07:18

serce się cieszy-trzy miejsca na podium w Soczi?

ed hunter 22.12.2013 08:33

Coś pięknego, jak bełkotnął na koniec jeden z komentatorów. :D

Jarson 22.12.2013 10:35

Obejrzałem jeszcze raz - pewnie nie ostatni :D

Dzisiejszych zawodów już nie przegapię na pewno :taktak:

Prezesik 22.12.2013 13:13

A ja mimo wszystko wybieram dzisiaj szczypiornistki.

demek 22.12.2013 15:52

Stoch pierwszy
Ziobro trzeci

:D :D :D :D

andrzejj9 22.12.2013 17:03

Się zaczyna przyjemnie oglądać :)

Jarson 22.12.2013 17:09

O tak.

Żeby się tylko karpiem nie poprzejadali w Święta :D

sobrus 22.12.2013 20:55

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1270091)
Ostatnia 10ka

http://www.youtube.com/watch?v=GifWw8IGJ-U

To sie chyba szybko nie znudzi :D

Oglądałem dziś było super ale jak to obejrzałem to się prawie popłakałem :D
k***a

joujoujou 29.12.2013 18:53

Były marzenia, nadeszła szara rzeczywistość. :smutny:

grzeniu 29.12.2013 18:55

Raczej fantazje niż marzenia.

Jarson 29.12.2013 20:38

No przecież mówiłem, że się objedzą i nie będą mogli skakać.

Nie chce mi się grzebać w tabelkach, ale w tym roku nie ma chyba ani jednego zawodnika, który twardo trzymałby się w pierwszej dziesiątce. Stoch skończył na 13. pozycji, biorąc pod uwagę pierwszy skok to naprawdę bardzo dobre miejsce. Reszta jak reszta, napiszę raz jeszcze - uszka, pierogi i bigos zapewne wygrały ze świadomością że za kilka dni zawody. No i karp.

demek 29.12.2013 20:55

Spokojnie.
Jak Malysz wygrywal TCS to w pierwszym konkursie wysoko tez nie byl ;-)

grzeniu 29.12.2013 21:17

Tylko, że po pierwszym konkursie Stoch traci 30 punktów...a to już bardzo dużo.

demek 29.12.2013 21:20

A reszta to maszyny i automaty, ze maja nie spieprzyc nic? ;)

grzeniu 29.12.2013 21:35

Ja mu dobrze życzę, ale do szóstego w klasyfikacji traci 22 punkty - będzie bardzo trudno. Czołowa szóstka to czołówka światowa, to tego Ammann znowu na olimpiadę złapał wiatr w narty. Jak on to robi? :wow:

andrzejj9 29.12.2013 21:51

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1271006)
No przecież mówiłem, że się objedzą i nie będą mogli skakać.

Nie chce mi się grzebać w tabelkach, ale w tym roku nie ma chyba ani jednego zawodnika, który twardo trzymałby się w pierwszej dziesiątce. Stoch skończył na 13. pozycji, biorąc pod uwagę pierwszy skok to naprawdę bardzo dobre miejsce. Reszta jak reszta, napiszę raz jeszcze - uszka, pierogi i bigos zapewne wygrały ze świadomością że za kilka dni zawody. No i karp.

Wy serio się na zwycięstwo od razu napalaliście?

Może nie śledzę w tym roku uważnie wszelkich komentarzy, newsów itp. ale choć forma naszych zawodników jest niezła, to daleki jestem od traktowania ich jako pewniaków (także Stocha). Jeszcze trochę do stabilizacji formy, każde zwycięstwo cieszy, ale to nie jest - i jeszcze raczej sporo nie będzie (jeśli w ogóle) dominacja. Nasi potrafią skakać dobrze, ale pewniakami ciągle nie są.

A co do Stocha to pierwszy skok ewidentnie spalił, natomiast drugi był bardzo dobry. Nie oglądałem uważnie wszystkich, ale zaryzykowałbym, że był to jeden z najlepszych w drugiej serii i gdyby nie zmiana warunków (pierwszy zawodnik, który Kamila przeskoczył, skakał już w wyraźnie lepszych - kolejni także) to mógłby spokojnie do pierwszej dziesiątki awansować. A może i w okolice 7-8 miejsca.

Generalnie dla mnie jest tak samo dobrze, jak było 2-3 tygodnie temu. Wszyscy Polacy w drugiej serii, kilku w okolicach pierwszej 10-15. To naprawdę dobrze i to jak dla mnie maksimum tego, co możemy obecnie oczekiwać. Co nie znaczy, że nie może być dodatkowych przebłysków, miejsc na podium, a nawet zwycięstw. Ale regułą one raczej jeszcze nie będą.

Jarson 29.12.2013 22:07

Nie, nie oczekuję wyśmienitej formy Polaków. To, że niektóre media teraz z każdej pierdoły robią niezwykłą sensację i od razu stawiają tezy na kolejne 200 lat, to sprawa tychże mediów i ich fatalnego stanu merytorycznego.

Natomiast Stoch jest w bardzo dobrej formie i można liczyć na dobry rezultat. Pierwsza dziesiątka obowiązkowo, podium może, a i szanse na pierwsze miejsce też były. Po tym rozpoczęciu będzie ciężko nadgonić, nie miejmy złudzeń. Dalej jednak podium jest moim zdaniem jak najbardziej w zasięgu.

Prezesik 10.01.2014 15:05

Ale się Morgenstern wypierniczył. :ysz:

rcobex 10.01.2014 15:26

Ma pecha w tym sezonie na upadki.
http://24.pl/okropny-upadek-morgenst...w-tym-sezonie/

grzeniu 10.01.2014 17:47

Cytat:

...Thomas Morgenstern ma po dzisiejszym upadku obrażenia głowy, ale jest przytomny i zdolny do rozmowy - takie pierwsze informacje podano na oficjalnym profilu na Twitterze zawodnika. Kolejne informacje mają być podane wkrótce.
Oby to nie było coś poważnego.

melag 10.01.2014 18:02

Cytat:

27-letni zawodnik ma ciężkie obrażenia głowy i zmiażdżone płuca - wykazały pierwsze badania wykonane w szpitalu w Salzburgu, dokąd został przewieziony bezpośrednio po wypadku.

- Pacjent znajduje się w stanie krytycznym, ale nie zagrażającym życiu.
Lekarz dodał, że Morgenstern jest przytomny i odpowiada logicznie na pytania. Najważniejsze będą najbliższe 72 godziny.

- Przy urazach głowy istnieje duże ryzyko, że stan będzie się pogarszał. Może zawsze dojść do krwawienia - dodał Wolfgang Leiter, kierownik oddziału anestezjologii i intensywnej terapii szpitala w Salzburgu.
Chyba w tym roku, już go nie zobaczymy na skoczni :(

Prezesik 10.01.2014 18:02

Cytat:

- Pacjent znajduje się w stanie krytycznym, ale nie zagrażającym życiu. Najważniejsze będą najbliższe 72 godziny - powiedział lekarz zajmujący się Thomasem Morgensternem.
http://www.sport.pl/soczi2014/1,1348...gensterna.html

Chyba pierwszy raz się spotkałem ze stwierdzeniem, że stan krytyczny nie zagraża życiu.
Taka nowość dla mnie.

Jarson 10.01.2014 18:14

Tym razem wyglądało to znacznie groźniej i tu już chyba rzeczywiście nie są przelewki.

Stan krytyczny niezagrażający życiu - istotnie udany oksymoron.

grzeniu 10.01.2014 18:20

On spadł jak zestrzelona kaczka. Na setnym metrze na mamucie, to pewnie był w najwyższym pułapie lotu...
Wyglądało to fatalnie.

andrzejj9 10.01.2014 19:33

Cytat:

Napisany przez melag (Post 1272459)
Chyba w tym roku, już go nie zobaczymy na skoczni :(

Kurde, na razie to niech on:

a) wyjdzie z tego...

b) nie dozna żadnych trwałych obrażeń

c) będzie mógł normalnie funkcjonować

i uewentualnie później uprawiać sport i wrócić do skoków. Obawiam się, że do tego droga (jeśli w ogóle..) może być daleka (choć chciałbym się mylić..)

Kurde.. właśnie wróciłem do domu, obejrzałem i muszę przyznać, że go najgorzej wyglądający wypadek na skoczni jaki widziałem...

Co to w ogóle znaczy "zmiażdżone płuca"..?

joujoujou 10.01.2014 20:08

Nic nie wiedziałem, dopiero przed chwilą widziałem w wiadomościach - strasznie to wyglądało.

Oby się z tego jak najprędzej wylizał - i fizycznie i psychicznie.

Jarson 10.01.2014 22:32

Olimpiadę ma już z głowy...

demek 11.01.2014 10:53

Uraz glowy, stluczone a nie zmiazdzone pluca, brak uszkodzen kregoslupa.
Goscia lubie ale niech juz skonczy kariere, trzeci raz przeznaczenia nie oszuka.

Jarson 11.01.2014 15:03

Ma dopiero 27 lat, może jeszcze skakać wiele lat, ale jest jeden malutki warunek - niechże się dokuruje porządnie. Ostatnio skakał jeszcze z szyną na palcach, niby błahostka, ale jeśli ja mając opatrunek na ręce nie mogłem komfortowo wykonywać niby prostych czynności, to jak on mógł z tym skakać? Przecież balansowanie ciałem na wysokości kilku metrów nad ziemią przy prędkości ponad 100 km/h wymaga perfekcyjnej sprawności i koordynacji. Jak się skończył jej brak, wszyscy widzieliśmy.

demek 11.01.2014 16:12

No to dzisiaj dziadzia dal mlokosom lekcje skakania
:D :D :D :D

Jarson 11.01.2014 16:52

Ech, skoki na mamucie a ja nie oglądałem :(

Stoch potrzebuje w najbliższym czasie zwycięstwa, żeby potwierdzić, że nie przez przypadek zajmuje pierwsze miejsce w klasyfikacji. Zyskiwanie na tym, że konkurenci skaczą nieregularnie jest żadnym prowadzeniem. Na całe szczęście w najbliższym czasie szykują się trzy konkursy na których jest to w zasięgu - oby tylko prognozy dopisały i do 16. w Wiśle tego śniegu wreszcie napadało.

A Kasai (obejrzałem rzecz jasna na YT) - rewelacja... On ma swoje metody na rekordy, statystycznie nie wygrywa nawet raz rocznie, a chyba dłuugo nie zobaczymy zawodnika, który osiągnie tyle skacząc w tym wieku :) Np. Małysz dobije do jego obecnego wieku w 2019 roku :P

joujoujou 11.01.2014 17:42

Miły gest całej polskiej załogi - życzenia dla Morgi'ego napisane na nartach. :spoko:

demek 11.01.2014 17:56

Ale to przeciez wiekszosc skoczkow miala a nie tylko nasi...:P

rcobex 11.01.2014 18:28

Gdyby nie błąd Ammana w pierwszej serii, dzisiaj Kamil koszulkę by musiał oddać. Brakuje mu moim zdaniem trochę siły przy wybiciu. Ale może się nie znam... :)
Pamiętam jak Małysz dawał czadu na progu, drugi taki się nie trafi - mimo wszystko.

Kogoro 12.01.2014 00:10

Chyba masz rację. Mam podobne spostrzeżenia. Sądzę, że to kwestia treningu. W końcu Olimpiada jest najważniejsza, więc teraz trzeba troszkę ciężej siłowo popracować. Na obecnych wynikach to się odbija, ale potem może będzie lepiej.

demek 12.01.2014 13:41

Dzis juz nasi w komplecie w konkursie. zle nie bylo :)

Kilka skokow powyzej 200m...zaczynali z 14 belki, ost 10ka wlasnie konczy z 9...
Nie dzadza polatac no nie dadza...

A kwali wygral Matura

edyta

Skakal Stoch...niecale 0,4m/s ... zaraz po nim Kranjec i Freund ponad 1m/s, Schliri 0,99m/s, Prevc 209,5m 0,79m/s wiec Kasiowi belka w dol...129,5m...
Co ten Stoch zrobil matce naturze, ze mu podwiac nie chce? :P

demek 12.01.2014 15:12

Ten konkurs to jakas kpina ze skoczkow i kibicow...

Jarson 13.01.2014 19:01

Pal sześć.

Wisła za trzy dni. Orientuje się ktoś, czy tam już napadało, bo tydzień temu jeszcze trawka sobie rosła wszędzie? Dla mnie najważniejsze jest to, że Kamil dalej jest na pierwszym miejscu w generalce (tyle się narzeka na polskich skoczków, a przecież mamy połowę sezonu i cały ten czas sytuacja bez zmian).

W Polsce może odlecą, bo motywację i doping będą mieli. Chyba, że się za bardzo zepną w sobie i to im zaszkodzi - w poprzednich latach to był jeden z głównych problemów, w tym sezonie jeszcze nie...

andrzejj9 13.01.2014 19:09

Wczoraj jeszcze było, że nie napadało, ale śnieg przywieziony i nawet w najgorszym wypadku można tak konkurs przeprowadzić (tylko będzie brzydko).

rcobex 13.01.2014 19:45

Kamil żółtą koszulkę nosi od Engelbergu. Tak że nie dawno ją założył. Jak będzie dalej tak skakał, troszkę w kratkę jak na turnieju czterech skoczni, to już w Wiśle ją odda. Będzie szkoda.

ed hunter 13.01.2014 20:22

Temperatura w Warszawie -2, to w Wiśle powinno być na tyle zimno, żeby można było śnieżyć.

demek 13.01.2014 21:43

Skocznia od soboty chyba przygotowana...mieli jeszcze 6 wanien dowiezc + od niedzieli wieczora mialy isc w ruch armatki bo temp spadla.

Jarson 16.01.2014 15:32

Robię eksperyment.
Zapowiadam, że będę oglądał dziś konkurs.

No i teraz ciekawe, co się znowu stanie, co mi nie pozwoli zrealizować tego planu :D

Edit:
Żona już zapowiada, że jak nic innego nie pomoże, to Ona nie pozwoli :P

joujoujou 19.01.2014 17:38

Co to k..va za konkurs był dzisiaj? :wow:

W ogóle nie powinien się odbyć. :kreci_gl:

Jarson 20.01.2014 11:38

Oni chyba muszą zatrudnić jakiegoś dobrego speca od PR. Jak im szkoda pieniędzy, to niech się zaczną słuchać skoczków, bo ci również widocznie uważali zawody za kpinę. Albo kibiców, albo wszystko jedno już kogo, byleby wreszcie sami zaprzestali prób myślenia i podejmowania decyzji, bo im one zupełnie nie wychodzą...

demek 02.02.2014 16:33

Uzywajac terminologii bokserskiej to:

1.Stoch
2. Severin - zostal wyliczony do 10
3. Prevc - zostal znokautowany wypadajac za liny.

Podsumowujac ostatnie dni:
1.Wolny mistrze swiata juniorow
2.Stoch wygrywa
3.Polska mistrzami swiata juniorow w druzynie
4.Stoch miazdzy

joujoujou 02.02.2014 16:35

Oby się nic nie zmieniło na gorsze w Soczi. :mruga:

rcobex 02.02.2014 18:04

Czyżby Kamil przyjechał ze złotem od ruskich ? Nie zapeszam....

rabbi123 06.02.2014 12:59

Dużo na to wskazuje. Nie powiem bo cieszył bym się

andrzejj9 02.03.2014 15:54

Kurde, piękny skok, ale.. aż za dobry. Nie podobała mi się reakcja Kamila bezpośrednio po nim. Mam nadzieję, że po pierwsze fizycznie wszystko jest ok (trochę się lewa narta skrzywiła, a potem siedząc masował tę nogę), a po drugie psychicznie także, bo ewidentnie się tym skokiem przestraszył (i nic dziwnego patrząc, jak wysoko i jak daleko leciał).

Skok rewelacja, oby bez żadnych nieprzyjemnych konsekwencji.

demek 02.03.2014 17:24

Mowi, ze nic sie nie stalo, ze to tylko na chwile bo z duzej wysokosci ladowal.
Swoja droga trzeba miec nawalone pod kaskiem zeby tam na 134,5m z telemarkiem ladowac :P

Jarson 02.03.2014 20:08

On tam już chyba lekko zaczął "przyziemiać" gdy zobaczył jak jest wysoko, jakby nie, to pewnie miałby szansę rekord skoczni wyrównać albo i przeskoczyć :D

demek 03.03.2014 00:24

Mowia, ze 3-4m mogl dalej ladowac na dwie nogi bez przykucu ;-)

Ale albo woz albo nic i pojechal z telemarkiem. Dostal 20 x2 przy odjezdzajacej narcie...ale przy tej odleglosci nie dziwi mnie, ze tyle nawet z ta narta dali.

Jarson 03.03.2014 11:26

No pewnie gdyby nie to, byłby drugim w historii skoczkiem, który wyhaczył 5x20 :P A i tak zdobył chyba najlepszą ocenę w ciągu ostatnich paru lat - przynajmniej ja sobie nie przypominam żeby w ostatnim czasie ktoś dostał więcej.

Świetny styl skakania to jeden z większych atutów Kamila. W tym sezonie gdyby skakał identyczne odległości, ale w nieco gorszym stylu, mógłby obecnie nie być liderem - już w paru konkursach wygrywał niewielką liczbą punktów i z gorszymi notami zajmowałby nieco gorsze miejsca. A już największym jego atutem jest to, że skacze pięknie nie tylko przy krótszych skokach, gdzie ładnie wylądować jest stosunkowo łatwo, ale również przy takich przelotach jak wczorajszy :)

demek 04.03.2014 16:57

Czy tylko mnie sie wydaje, ze jesli Stoch dzis wygra to o ile nie zlapie kontuzj to mozna podzielic skore na niedzwiedziu i powiedziec, ze kula juz jest jego?

Kogoro 04.03.2014 17:16

Jednak poczekaj aż niedźwiedź padnie trupem. Potem zastanowimy się jak podzielić jego skórę.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:29.