![]() |
Cytat:
|
Tak tylko dw. ;) Ten Olympus VN, o którym pisałem w 2013 w tym wątku nadal działa i ma się dobrze ;)
|
Dwa lata temu kupowałem dla rodziny SONY ICD-PX240. Pamiętam, że wtedy sporo sprawdzałem i czytałem, bo nie miałem pojęcia co wybrać. Właścicielka jest bardzo zadowolona z tego sprzętu i używa go do dzisiaj, więc zakup jak najbardziej udany, choć sam nie korzystałem z niego ani chwili :)
|
OdĹwieĹźÄ temat :)
Mama poprosiĹa o dyktafon. Wymagania: - dĹugi czas pracy - dĹugi czas nagrywania - i... ma byÄ brzydki i wyglÄ daÄ tandetnie ;) Ostatniego nie traktowaĹbym moĹźe jako mus, choÄ rozumiem ideÄ - chodzi o to, zeby w sali peĹnej ludzi nikt siÄ na niego nie skusiĹ. Ja do dwĂłch pierwszych dodaĹbym takĹźe dobre wychwytywanie dĹşwiÄku - Ĺźeby w sali wykĹadowej dobrze nagraÄ to, co mĂłwi wykĹadowca. Tu raczej komĂłrka odpada (zresztÄ i tak nie uĹźywa). PoszperaĹem na internecie i zwrĂłciĹem uwagÄ na takie modele: Olympus: https://allegro.pl/dyktafon-olympus-...582338220.html https://allegro.pl/dyktafon-olympus-...a-246e96106940 Sony: https://allegro.pl/sony-icd-px240-no...513270918.html https://allegro.pl/stereofoniczny-dy...560075337.html Bateria i pojemnoĹÄ jest ok. WyglÄ d moĹźe mniej, ale juĹź trudno. Nie mam tylko pojÄcia, jak z Ĺapaniem dĹşwiÄku.. Czy ktoĹ moĹźe przypadkiem miaĹ do czynienia z takim sprzÄtem? |
Cytat:
Sąd ma pełną swobodę i niczego nie zmienia czy jest oryginalne narzędzi do zapisu, oryginalny nośnik, czy nie. W jednym masz rację. EOT |
dobra, EOT
ja wiem swoje z doswiadczenia, praktyki zawodowej ty wiesz swoje bo miales inne doswiadczenia moja dobra rada - idziesz z dowodem do sadu, ZABEZPIECZ ORYGINAL - bez tego dowod mozna bez problemu podwazyc podawalem linki - wystarczy poczytac JAK TO WYGLADA W PRAKTYCE (to, ze komus przyjeto kopie to nie znaczy, ze w innym przypadku kopia zostanie przyjeta - jak powtarzam do znudzenia w przypadku podwazenia autentycznosci sad moze zarzadac oceny przez bieglego a ten bedzie chcial oryginal) malo - wystarczy pogooglowac szukasz konkretnych przepisow? PL kodeks i tak nalezy do najgrubszych na swiecie, wiec ciezko oczekiwac, by w KPC czy KPK byly jeszcze odrebne przepisy o zabezpieczaniu plyt, dyktafonow, odtwarzaczy mp3, kamer video itd - za rok wejdzie odtwarzacz gamma i potrzebny bedzie odrebny przepis? dlatego jest przepis ogolny o dowodach i dokumentach radzisz robic inaczej? to tak na logike - jak ocenisz autentycznosc nagrania majac wylacznie kopie? ciagle radzisz koledze, zeby idac do sadu z dowodem zgral tylko kopie a oryginal skasowal? ciekawe podejscie i ja na tym koncze w kwestii dowodow ;) EOT o dyktafonach mozemy dalej pogadac |
Cytat:
Jak kiedyś administrowałem monitoringiem, to przy kradzieży policja NIGDY nie wymyśliła, żeby zabrać rejestrator z "oryginalnym" zapisem na dysku. Zawsze prosili o zgranie na płytę czy pamięć USB. Zresztą, sam podałeś linka do Reasumując, sąd dokonuje swobodnej oceny dowodów i to czy zapis nagrania zostanie dopuszczony w postępowaniu jako dowód zależy od oceny sądu, a także od ewentualnej opinii biegłego, który nośnik na jakim zapis został wykonany będzie badał (pod kątem ewentualnej oryginalności zapisu i jego modyfikacji). Więc oryginalność nośnika o niczym nie świadczy. Nawet nie jest badana. Ważna ewentualnie może być oryginalność i modyfikacja zapisu. |
Cytat:
Kod:
Art. 308. § 1. Sąd może dopuścić dowód z filmu, telewizji, fotokopii, fotografii, planów, rysunków oraz płyt lub taśm dźwiękowych i innych przyrządów utrwalających albo przenoszących obrazy lub dźwięki.http://www.lex.pl/czytaj/-/artykul/k...adczona/print/ a bardziej po ludzku tutaj: http://www.serwisprawa.pl/artykuly,1...prawie-sadowej M@X - tak, reszta jw :) |
Cytat:
ja też nagrywam, ale coś mi pokazywanie daty w SGS2 na nagraniu nie dziala na tym programiku darmowym... PS fajnie tak miśkom pokazać nagranie na rozwydrzonego awanturnika, który spowodował zdarzenie, a próbował wciskać kit :D PS2 znasz to? popatrz dobrze na znaki... w necie znajdziesz ciąg dalszy historii |
A jedli mam urzadzenie, ktore nie rejestruje glosu i dzieli nagranie na czesci 5-15 minut w zaleznosci od ustawienia? Przypadek z zycia.
|
Cytat:
Zasadnicze pytanie jest inne - musisz dostarczyć chyba całe nagranie a nie fragment - więc trzeba przepisowo jeździć :D |
Mam pytanie, tak w sumie troche prywatnie, ale dyskusja idzie w tym wlasnie kierunku:
Czy nagranie z rejestratora trasy bez daty moze sluzyc jako dowod w sadzie? Bo moim zdaniem istotny jest fakt ze do zdarzenia doszlo, a kiedy rzecz miala miejsce jest sprawa wtorna i moze wynikac rowniez z zeznan. |
Cytat:
A może chociaż uchwałę SN w tym temacie? BTW. W przypadku fotografii analogowej oryginałem jest negatyw i jego nie można odrzucić? |
cyfrowa czy analogowa - dalej jest kopia i jest oryginal w rozumieniu sadu
KPC ani inne przepisy nie nadazyly za zmianami technologicznymi (np. kradziez impulsow nadal jest w kodeksie - kiedy ostatnio kozystales z impulsow?) przy braku oryginalu bo np pamiec zostala nadpisana sad moze odzucic dowod jako watpliwy co do jego prawdziwosci (tak bedzie, jezeli druga strona sporu zakwestionuje AUTENTYCZNOSC nagrania, nie sam fakt nagrania) przy oryginale takiej opcji nie ma - moze byc odzucony tylko, jezeli zostanie uznany za nieistotny dla sprawy drobna roznica ;) nie poddaję w watpliwosc Twoich doswiadczen zauwaz, ze w Twoim przypadku nie byla kwestionowana AUTENTYCZNOSC nagrania, a o to wlasnie chodzi napisze wiec jeszcze raz: Cytat:
Patrix - dokladnie tak |
Cytat:
|
Cytat:
Więc jeszcze raz. Czy oryginał, czy kopia - dalej obowiązują te przepisy, gdzie jest użyte słowo "może". Jaki przepis robi różnicę? Twierdziłeś, że to przepisy wymagają oryginalnego nośnika. Nie masz pewności tak samo przy kopii, jak przy oryginale. I dobre pytanie co jest oryginałem w przypadku dokumentu cyfrowego, gdzie każdy egzemplarz jest identyczny. I co jest oryginalnym nośnikiem np. w przypadku zapisywania w chmurze czy transmisji na żywo? |
Wawelski - wiec raz jeszcze - wszedzie pisze, ze MOZE
od sadu zalezy, czy uzna, czy nie w razie watpliwosci powoluje bieglego i ten ocenia, czy dowod jest autentyczny nagrales, wycioles, obrobiles - super gdyby oponent odbil, ze on czegos takiego nie powiedzial, albo ze kontekst byl inny bo brakuje czesci wypowiedzi - wtedy bys dopiero sie przekonal, o co chodzi z oryginalnym nosnikiem sad ma wolna reke w uznawaniu dowodow w idealnej sytuacji uzna nagranie zgrane, szczegolnie, jezeli druga strona nie wniesie zastrzezen niestety w innym przypadku dowod trafi do oceny (policja prowadzac sledztwo lub dochodzenie przekazuje takie cus do labolatorium kryminalistycznego i to juz bedzie traktowane jako dowod w sprawie, sad zas powoluje bieglego - wszystko zalezy od etapu) inna sprawa, gdy nie ma jeszcze procesu, tylko sa prowadzone dzialania operacyjne - tu nie ma zadnych labolatoriow czy bieglych - ale nie o tym mowa wiec raz jeszcze - jezeli chcesz miec PEWNOSC, ze nagranie zostanie uzane - zabezpiecz oryginalny nosnik w innym przypadku licz na szczescie a co do art z Konstytucji - jest to Ustawa Zasadnicza wspomniane arty mowia o ochronie prywatnosci nagrywanie MOZE byc uznane za naruszenie prywatnosci szczegolowo rozwija to KK w art 190a, gdzie mowa o nekaniu i stwarzaniu poczucia zagrozenia, a nagrywanie moze byc pod to podciagniete to, o czym piszzesz, to art 81 Ustawy o Prawie Autorskim - tu masz 100% racji natomiast art 23 i 24 par 1 KC mowia o nietykalnosci osobistej, wolnosci sumienia, wizerunku, tajemnicy korespondencji itd tutaj osoba nagrywana, jezeli dowiedzie, ze te dobra zostaly naruszone, moze pozwac osobe nagrywajaca podsumowujac - samo nagrywanie jest dozwolone, ale w pewnych przypadkach wkraczamy na sliski temat i trzeba liczyc sie z konsekwencjami, jakie moze niesc to ze soba np dyktafon noszony przy sobie jest w miare bezpiecznym rozwiazaniem, ale zostawiony gdzies - to juz kopanie pod soba dolka jezeli nagra sie cos, co moze zostac uznane za dane wrazliwe albo naruszenie tajemnicy korespondencji, to za to mozna juz odpowiedziec przez sadem Jarson - dokladnie tak :) |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Jakoś nagrałem długi wywód na telefonie w mp3, wyciąłem istotny fragment, nagrałem na audio CD i sąd nie miał obiekcji. Ba, nawet odszumiłem go. Biegłego nikt nie powoływał (ani sąd, ani druga strona). Cytat:
Nagrywać można zawsze i każdego pod warunkiem, że jest to to, co sam słyszy. Ochronie podlega dopiero rozpowszechnianie. A i to, jak widać po aferach taśmowych*, raczej teoria. Twierdzisz inaczej? Sfinansujesz mi prawnika, jak pozwę właścicieli kamer (nie monitoringu miejskiego) kamerujących mnie gdy idę ulicą, przechodzę koło sklepu czy strzeżonego osiedla? *Rozróżnijmy dwie rzeczy. Jedna, to udostępnić dowód przestępstwa prokuraturze czy policji - to nie jest rozpowszechnianie. A co innego upublicznić w mediach. I jakoś nikt nie pozywa skutecznie ani nagrywających, ani rozpowszechniających. |
Cytat:
KPC art 308 par 1 - nagranie moze byc dowodem w sprawie (czyli mozna przedstawic dowod w postaci nagrania) wedlug oceny sadu; sad dpokonuje oceny dowodow na podstawie ogledzin, takze w przypadku dowodu w postaci cyfrowej moze a nie jest ;) kazda modyfikacja nosnika, w tym wbudowanej pamieci flash, pozostawia slady lub usuwa slady, ktore tam znajdowac sie powinny oceny wiarygodnosci takiego nagrania dokuje biegly,sad bazujac na jego opinii podejmuje decyzje o dopuszczeniu lub odzuceniu dowodu choc KPC nie mowi o tym wprost, bo przepisy odnosza sie jeszcze do tasm magnetofonowych itp, to w przypadku sladow cyfrowych przyjmuje sie wlasnie ta sama wykladnie - oryginalny niemodyfikowany nosnik zostaje poddany ogledzinom i na tej podstawie dopuszczony lub nie jako dowod w sprawie z racji wykonywanego zawodu miewalem z tym do czynienia, niedowiarkow odsylam do wujka google - konkretnie poszukac o mozliwosci podwazenia zapisu cyfrowego - brak oryginalnego nosnika to podstawa do odzucenia dowodu w razie watpliwosci i jeszcze jedno - osoba nagrywana bez wiedzy moze nas pozwac - art 47 i 49 Ustawy Zasadniczej oraz 23 KC edit: moj dyktafon miesci kilkanascie godzin nagrania mono w wysokiej jakosci w swojej ogromej pamieci 256 MB obecne modele maja pojemnosci liczone w GB i/lub sloty na karty microSD imho nie potrzeby zawracac sobie glowy opcja nadpisywania najstarszych nagran, jezeli chodzi o takie przedzialy czasowej jak 25 godzin ;) |
tak, dokladnie...
|
Cytat:
Nic podobnego. Nie ma takiego przepisu ani nawet orzeczenia. To sąd sam ocenia i ma pełną dowolność, co uznać za dowód i jak wiarygodny. A co do meritum - obawiam się, że będzie problem z nagrywaniem w pętli. Rozumiem, że chodzi o nadpisywanie najstarszego zapisu gdy brakuje miejsca. |
Szykuje się nam kolejna afera taśmowa? :idea:
|
Ciekawe... Z jednej strony rozumiem, że chodzi o uniemożliwienie grzebania w pliku, z drugiej strony jednak, cóż szkodzi zmodyfikować plik i umieścić go z powrotem w pamięci dyktafonu?
|
cokolwiek z Olympusa - klasa sama w sobie jezeli chodzi o dyktafony
w tej cenie tylko uzywka zasilanie AAA (u mnie x2 i tak jest w wiekszosci modeli) wystarcza na absurdalnie dlugie czasy nagran przykladowo niedawno 10 godzin nagrania ciaglego na aku Sanyo Eneloop ladowanym miesiac wczesniej zrzarlo jedna kreske z baterii (podzialka - 4 kreski) czulosc zwyklego amatorskiego modelu jest prawie idealna - dyktafon w kieszeni marynarki zapisuje bez problemu rozmowy w pokoju co do znaczenia dowodowego takiego nagrania - tylko oryginalny nosnik wedlug przepisow jest uznawany w sadzie (w przypadku dyktafonu z pamiecia wbudowana on sam staje sie dowodem) a dla policji to kazde nagranie jest istotne, i tak musza potwierdzic cokowiek by to nie bylo swoimi drogami |
Kiedy myśmy nagrywali w kilka osób na kilku różnych dyktafonach z przedziału cenowego 200-500 zł, zwykle jedno naładowanie/jedna bateria AAA (w zależności od modelu) starczał/a na cały trzydniowy wyjazd z ok. 15 godzinami nagrań. Ile dłużej by wytrzymały - nie wiem, nigdy nie miałem okazji sprawdzić. Podejrzewam, że do doby spokojnie dało się nagrywać.
|
Ja używałem to: http://www.purepc.pl/node/442
Na studiach spisał się znakomicie ;) Działa do dzisiaj. |
I na ile powinien mi wystarczyc komplet takich baterii? Bez wymieniania?
Przyklady takich sprzetow? |
Wystarczy zaopatrzyć się w akumulatorki i ładowarkę. Zresztą, dyktafony nie zużywają zbyt wiele energii, a komplet czterech baterii AAA kosztuje w granicach 6-8 zł, więc nawet w ten sposób nie powinno być źle.
|
Co do jakosci... Chcialbym, aby nagrania dalo sie wykorzystac jako dowod np. na policji.
Czy przy wymiennych bateriach nie zbankrutuje, jesli sprzetu bede uzywal non stop przez kilka tygodni? Powyzej 22khz ? Ludzki glos w zupelnosci zbierze sprzet do 18-20khz, tak mi sie na logike wydaje. Jesli jestem w bledzie, to mnie z niego wyprowadzcie. |
Na dodatek, trzeba zwrócić uwagę na jakość nagrywanego dźwięku aby był powyżej 22KHz i czułości mikrofonu. Nie wiem do jakich celów chcesz tego używać, ale o 100zł to zapomnij. Chińska dziadowizna w tej cenie. To już lepszy smartfon (tyle, że oczywiście nie wytrzyma tyle na baterii).
|
Długi czas nagrywania bez ładowania załatwia wymienna bateria, a najlepiej zasilanie za pomocą AAA.
Cena w miarę dobrej jakości dyktafonu to ok. 300 zł i to rzecz jasna bez kamery. Poniżej to są zabawki, niestety. |
Szukam dyktafonu.
Witajcie, poszukuję dyktafonu najbardziej zblizonego do moich wymagan.
Najwazniejsze kryteria: -dlugi czas nagrywania bez ladowania (co najmniej ok. 25h) -funkcja nagrywania w petli -porecznosc. chcialbym go miec zawsze przy sobie, najlepiej gdyby byl w postaci pendrive Dodatkowo, aczkolwiek nie obowiazkowo: -kamera Chcialbym zmiescic sie w 100zl, ale rozpatrze kazda propozycje. Dzieki :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:31. |