![]() |
Ilość załączników: 1
|
Cytat:
:) ja juz tyle czasu uzywam ssd i nigdy nie bylo kłopotu:) |
Cytat:
|
Laptop - to wszystko tłumaczy.
Jest dobrze :taktak: Zainteresować się możesz ewentualnie dyskiem WD Black 2 który ma dwa dyski w jednej obudowie. |
Cytat:
Gdybym miał trzecią kieszeń ;)to zrobiłbym RAID SSD 120GB x2 +plus talerz na dane :) A tak trzeba się cieszyć z tego co jest -bo zdecydowana poprawa jest nawet w takiej konfiguracji -system wstaje szybko i pracuje się zdecydowanie bardziej płynnie i szybciej jak na starym dysku;) |
Mój ma ponad 6 lat :)
Szybsze SSD w zasadzie nic nie da, ale RAID0 u siebie zrobiłem no i efekt nie jest zły |
Cytat:
Ale od pięcioletniego przeciętnego sprzętu trudno wymagać super wydajności;) ale zdecydowanie przyspieszył po zrobieniu systemowego dysku SSD;) |
Cytat:
|
Ilość załączników: 3
Uporałem się w końcu z nieszczęsną przeplotką SATA i podłączyłem dyski do sprawdzenia czy działają . Jest tylko SATA 2 więc raczej nic więcej tu się nie da zrobić ;)
Stary trup HDD WD 5400obr\8MB Skorpio Blue Załącznik 64081 Nowy HDD WD Black 7200obr\16MB Załącznik 64082 Budżetowy SSD Kingston V Załącznik 64083 |
Fusion Drive to jest właśnie SSHD, ale Apple jak zwykle nazywa istniejące rzeczy po swojemu i ogłasza jako swój wynalazek - także to akurat było odwrotnie, najpierw pojawiły się dla PC.
Nie miałem nigdy do czynienia z SSHD i nie wiem jak to jest widoczne przez BIOS/UEFI. Czy jako osobne dwa dyski czy w jakiś inny sposób. Ale wolałbym chyba dwa osobne (na desktopie, do laptopa to inna para kaloszy). |
Cytat:
Ale do normalnych komputerów zdecydowanie ciekawsze są SSHD. Choć i tu kupowanie tych padak od Seagate w jeszcze wyższej cenie niż zwykłe modele to nie jest dobry pomysł :szczerb: |
Cytat:
|
Cena spora ale co to ma do padanie dyskow? Juz padly testowe sztuki?
|
Widzial ktos WD Black 2? Technologia znana z Apple Fusion Drive trafia do pecetow - mozna zachowac naped i jednoczesnie miec SSD + HDD!
|
To chyba pozostaje tylko ten temat z zagranicznego forum acer aspire 7738g adding ssd second hard drive bay
|
Cytat:
|
Zerknij tutaj, prawdopodobnie masz ten sam problem...
|
Ilość załączników: 2
Może ktoś się orientuje w tym temacie
Laptop ma dwie komory na HDD więc wypadało już przy grzebaniu w środku dwa podłączyć (SSD+HDD) I tu pierwszy problem -do podłączenia dysku potrzeba konektora- przeplotki- -adaptera -rożnie to nazywane jest. W każdym bądź razie nie ma na stanie drugiego trzeba dokupić -co więcej pierwszy nie pasuje do drugiego -wtyczka musi być trochę niższa bądź zatrzaski trochę wyżej zawieszone .czyli przy zakupie czy zamówieniu musi być info że to do drugiego HDD (drugiej kieszeni) I gdzie coś takiego można znaleźć ?Bo tak na szybko nigdzie nie mogę znaleźć. Laptop Acer Aspire 7738G-foto kieszeni -wtyczek i przeplotki SATA Załącznik 64025 Załącznik 64026 Jedyne co zbliżone wyglądem znalazłem tu,ale trzeba by było piłować i ciąć i nie wiadomo czy nie będzie się telepać po podłączeniu http://allegro.pl/konektor-przelotka...774448688.html |
Nie chce mi sie koncze przeprowadzke:)
|
Ściągnij, zainstaluj, zobacz co pokazuje. ;p
|
Ale chyba uzycie go bylo wyznacznikiem tego czy mozna slac na gwarancje czy jeszcze ma sie czekac.
|
Tak, miał, seatools - potrzebował 150 innych dodatków by się w ogóle dał uruchomić, za to w zasadzie nic interesującego nie był w stanie pokazać - najgorszy soft "diagnostyczny" do HDD jaki w życiu widziałem.
|
Ale czy seagate nie mial softu do sprawdzania hdd i on okreslal po czesci czy mozna wysylac czy nie?
|
Cytat:
To że Tobie udało się reklamować kilka dysków, nie znaczy że wszyscy mają takie szczęście... m.in. Seagate zaostrza restrykcje serwisów gwarancyjnych |
Cytat:
Miałem tą słynną 500 co się sama psuła, po 3 reklamacji zmienili model i teraz mam spokój z nim. |
To mnie chyba seagate powinien zatrudnic do reklamowania ich dyskow:)
Z 2,5" nie mam zadnych problemow-ma tylko 1/3 twoich "osiagow" ale calosc na 100%. Mialem tez "wadliwa" serie 3,5", ktora dziala do dzis. |
Cytat:
|
w tym czerwonym - co za ściema z gwarancją, dysk można oddać już z jednym badem w okresie gwarancyjnym
|
|
No to jakby przyszedł taki refurb to nic tylko całą macierz sprzedać na allegro, bo na co mi taki amputowany raid.
Dyski mają być jednakowe. |
Cytat:
A różnica którą nawet dziecko zobaczy w HDTune - niestety przekracza ich możliwości percepcji :szczerb: Masz zwidy panie kliencie :szczerb: Dlatego zamiast 2TB kupiłem 2x1TB. Teraz na pewno mam szybciej od 3 talerzowej 2TB :szczerb: Już raz Samsung/Seagate mnie w jajo zrobił, miałem sławne super szybkie Samsung F3 640GB, które nie było ani szybkie ani dobre i padło po roku (yes, wersja 2 talerzowa do recenzji i 3 talerzowa do sklepów - i to jakieś 6 lat temu!) Ale mam nadzieje że to moje ostatnie dyski z tej "stajni". Więcej tego błędu popełniać nie zamierzam, tym bardziej że w międzyczasie padł mi 500GB dysk USB od Samsunga. |
Cytat:
bym się spytał, który idiota informatyk to mi proponuje? Chyba sobie można zaznaczyć przy reklamacji, że dyski jest w macierzy? Albo zaznaczyć, że specjalnie kupiłem dwutalerzowy i wersja 3talerzowa mnie NIE INTERESUJE? Musi być jakaś możliwość wpływu na to :( |
wiemy od jakiś dwóch lat ;)
|
nie wiem czy wiecie ale seagate=samsung , wyslalem seagate na gwarancji do centrali seagate dostalem refurbish samsunga :D
|
Nie wiem kupiłem dwie Barracudy, jedną od razu oddałem bo grzała się, padniete sektory szły w tysiące i prędkość odczytu spadała do 1MB/s - i dostałem nową.
Ta nowa jakoś działa, ale już zaliczyła 12 end-to-end i SMART jest na czerwono. A poza tym jakieś drobnostki na obu, tu zapis poza zakresem, tu jakieś coś... Oba dyski po miesiącu nie mają już idealnej kartoteki w SMART. Ale działają i chyba nie mają badów - nie będę oddawać bo zawsze moge dostać gorsze. Na trzy dyski więc jeden totalna padaka, drugi miewa problemy, trzeci OK choć nie idealnie. SZAJS! |
Ja na szczęście zdążyłem kupić interesujące mnie modele jeszcze przed skokiem cen po powodzi. Tylko co dalej? :)
|
Laptokowy fabryczny kupiony 12.2009-normalna eksploatacja raz formatowany i system od nowości stoi :)-te 59 relokowanych pojawiło nagle praktycznie wszystkie w ten sam czas:>
|
A ten HDD to gdzie był i co z nim robiłeś? 59 relokowanych po niecałym ponad roku to podejrzanie szybko.
|
Tak padają dyski w dzisiejszych czasach
Tak padają dyski dziśk***a-dobrze jest je na bieżąco jednak monitorować;)
Załącznik 63938 Załącznik 63939 |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:11. |