Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Barwy plemienne (https://forum.cdrinfo.pl/f5/barwy-plemienne-93118/)

Berion 12.01.2014 14:03

Barwy plemienne

Dlaczego 99,(9)% znanych mi przedstawicieli homo sapiens sapiens koniecznie musi gdzieś należeć? Być czegoś częścią, jakiegoś plemienia i bronić je za wszelką cenę, nawet wbrew zdrowemu rozsądkowi, utożsamiać się z jakąś grupą, racjonalizować braki etc. Czy to jest Xbox kontra PlayStation, czy Legia vs Polonia czy PO przeciw PiS, czy Hot Dog vs Hamburger (k***a).

Tak pytam z ciekawości...

ed hunter 12.01.2014 14:26

Czy jest tu jakaś chętna do pomocy kobieta? ||

CeKa 12.01.2014 14:31

Poniekąd pewnie dlatego że dobrze jest mieć "plecy" , przynależność do jakiejś grupy zazwyczaj oznacza siłę. Jak to się mówi w grupie cwany, sam osr**y. Utożsamianie się z Markami firm, to już ciekawe zjawisko, ciężko mówić tu o sile, raczej o szpanie. Każda okazja do wyrażenia "swojego zdania" jest dobra - chyba tak bym to podsumował :)

Patrix 12.01.2014 14:34

Berion, mamy to w naturze,
dlatego za*****iśmy wszystkich innych człekokształtnych w przeszłości, tysiące lat temu (w sumie nie wszystkich, małpy są za głupie),
dlatego kłócimy się dzisiaj, o wiarę, politykę, płeć - to są główne nurty.

PS
Dlatego nawet lądujące na Ziemi UFO, wie o tym i udają, że jesteśmy sami we wszechświecie ukrywając się :D

ed hunter 12.01.2014 14:44

Neandertalczyków zjedliśmy, nie mogli się zmarnować. :>

Patrix 12.01.2014 16:24

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1272650)
Neandertalczyków zjedliśmy, nie mogli się zmarnować. :>

Ano pewnie to mogło mieć miejsce, przecież to nie kanibalizm :jem:

Berion 12.01.2014 18:19

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1272646)
Czy jest tu jakaś chętna do pomocy kobieta? ||

Przedłużenia gatunku neo sapiens sapiens? Ośmielam się zadać to samo pytanie. ;p

Cytat:

Napisany przez CeKa
Poniekąd pewnie dlatego że dobrze jest mieć "plecy" , przynależność do jakiejś grupy zazwyczaj oznacza siłę. Jak to się mówi w grupie cwany, sam osr**y. Utożsamianie się z Markami firm, to już ciekawe zjawisko, ciężko mówić tu o sile, raczej o szpanie. Każda okazja do wyrażenia "swojego zdania" jest dobra - chyba tak bym to podsumował

Ja to raczej rozumiem, ale jaki to ma sens na poziomie mikro? No właśnie, choćby utożsamianie się z jakąś marką. To jest jakiś instynkt stadny, ewentualnie wypełnia to jakąś pustkę w utożsamiającym się.

Cytat:

Napisany przez Patrix
Dlatego nawet lądujące na Ziemi UFO, wie o tym i udają, że jesteśmy sami we wszechświecie ukrywając się

Po co mieliby się ukrywać jak nawet nie wylecimy dalej niż na księżyc? ;) Nasza broń w stosunku do ich (no chyba jakąś mają? umm tak, jak hmm... my... ;]) "jest sto lat za murzynami". Nawet nie podejrzelibyśmy co się u nich dzieje wiedząc skąd przylecieli. Prędzej jesteśmy jak mrowisko w zoo. Coś w ten deseń.

ed hunter 12.01.2014 18:44

Tylko mu jedno w głowie, gatunek by przedłużał! Ja myślałem o rozmowie, odruchu macierzyńskim, wypłakaniu się na piersi... :>

M@X 12.01.2014 19:26

:cycki:?

grzeniu 12.01.2014 19:37

Tak wiem, lubisz drążyć temat
:szybksex:

Patrix 12.01.2014 19:43

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1272659)
Po co mieliby się ukrywać jak nawet nie wylecimy dalej niż na księżyc? ;)

Mnie zawsze nurtuje, kto miałby być przedstawicielem Ziemi? Ich zapewne nurtuje, w jakim kraju wylądować? Gdziekolwiek, to byłoby zło ze strony innych państw, bo my też chcemy!!
Gdzie by nie wylądowali, to w większości wypadków przywitało by ich najpierw wojsko, potem ONZ (oby!!!), i zrobiliby im dystrykt 9 (o tak, jak w tym filmie).
Gdyby to był jeden osobnik i bez świadków to by go zgarnęli na eksperymenty do końca życia (Area51) i potem czerpali od niego myśl militarną (jakby nic ważniejszego dla świata nie było).
Gdyby się bronił to kula w łeb, na stół sekcyjny to też cenny okaz -> koniec w formalinie też zapewne w jakimś ukrytych wojskowych tajnych sekcjach ds. operacji godzących w humanitaryzm, zakazy klonowania ludzi itd.

Przykłady już są gotowe, popatrz w książki pod kątem zdania "my mamy jedyną słuszną rację, inna nie istnieje",
konkwistadorzy, muzułmanie, faszyzm, nazizm, gender....

Niestety za przeproszeniem mamy s****ysyńską naturę jako mieszkańcy tej planety,
wstydzę się za to jako jednostka będąca po jasnej stronie mocy.

DejaVu 12.01.2014 19:51

[QUOTE=Patrix;1272665]
konkwistadorzy, muzułmanie, faszyzm, nazizm, gender.... Tusk :>

Berion 12.01.2014 20:01

@Patrix
Uważasz że przedstawiciele obcej cywilizacji jakkolwiek nie byłaby pokojowa, zdecydowałaby się ot tak wylądować nawet na polu rolnika bez żadnej ochrony, broni, bez zabezpieczenia się na różne okoliczności technologią o której nam się nawet nie śniło? Po tym wszystkim co mogą oglądać o nas od ponad 50 lat świetlnych? Ja tam wątpię. ;)

@DejaVu
Ta, świat jest kolorowy i wszyscy Cie kochają. Nie ma spisków, wymuszeń, wyłudzeń przez różne grupy społeczne, a nawet (i przede wszystkim) narody. Przebudzenie z tego snu będzie potwornie bolesne.

Patrix 12.01.2014 21:09

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1272668)
@Patrix
Uważasz że przedstawiciele obcej cywilizacji jakkolwiek nie byłaby pokojowa, zdecydowałaby się ot tak wylądować nawet na polu rolnika bez żadnej ochrony, broni

Jako fan filmów SF odpowiadam Ci:
oni mają do nas takie podejście jak my do małp,
nie ma dla nich zagrożenia, bo jesteśmy zbyt głupi.

Na pewno wymyślą taką strategię przeciw nam,
że jak lemingi (lemingi=świetna gra) sami wpakujemy się w cel ich planu (ku naszej zagładzie) radośnie przyklaskując (nieświadomość).

Załącznik 64612

ed hunter 12.01.2014 21:45

W niedzielę o tej godzinie nie powinno się już widzieć kosmitów. :nieee:

Patrix 12.01.2014 21:52

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1272678)
W niedzielę o tej godzinie nie powinno się już widzieć kosmitów. :nieee:

widzi się kosmitów dnia następnego...

http://www.jimmo.org/wp-content/gall...alien-boss.png

CeKa 12.01.2014 22:36

Panowie ja nie wiem co Wy z tym UFO :D . Miały być barwy plemienne a tu bardziej na różnice gatunkowe zeszło, hmm widocznie jest coś na rzeczy :) . Jestem sceptyczny w sprawach obcych przybyszów z kosmosu, jedno jest pewne ja się z nimi bratał nie będę...
Nawet jak postawi litra. Seksowną kosmitką (:rotfl:) też mnie nie przekabacą na swoją stronę :D.

Berion 12.01.2014 23:02

Kosmici istnieją to pewne i przede wszystkim logiczne, przynajmniej w postaci mikrobów. Wierzę w formy inteligentne, ale nie wierzę aby nas odwiedzały (nas w sensie trwania obecnej cywilizacji).

Nie wiem czemu od razu zakładasz Patrix że chcieliby nas zgładzić. Gdyby chcieli to z ich hipotetyczną technologią nie musieli by się przebierać i mącić. Po prostu by nas wszystkich zabili, czy to jakimś uber wirusem czy zwyczajnie wypuścili jakieś drony zaprogramowane na wyszukiwanie i eksterminację ludzi. Tak po prostu. :P I tutaj właśnie wracamy (@CeKa ;]) do barw plemiennych "my VS oni". Być może są rozwinięte cywilizacje których rozwój oparty był na zupełnie innych zasadach, przede wszystkim nie tych naszych, krwi i pieniądza.

W ogóle to założyłem ten temat zirytowany podejściem różnych ludzi z mojego otoczenia, dla których nie istnieje coś takiego jak neutralność czy krytyka. Następuje natychmiastowa polaryzacja: krytyka >> wróg, nie jesteś z nami >> jesteś z nimi.

Wawelski 13.01.2014 12:09

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1272645)
Dlaczego 99,(9)% znanych mi przedstawicieli homo sapiens sapiens koniecznie musi gdzieś należeć?

Czemu piszesz po polsku? Zapisałeś się?
Mechanizm fajnie wyjaśnił Koń Polski w skeczu Ufok - ale nie mogę go namierzyć na YT.

Berion 13.01.2014 12:42

Podział na narodowości jest akurat logiczny, a nawet potrzebny. Tylko niżej nie ma to specjalnie sensu. ;)

Wawelski 13.01.2014 13:47

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1272704)
Tylko niżej nie ma to specjalnie sensu. ;)

To wypiszesz się z CDRINFO?

CeKa 13.01.2014 16:19

Jest coś na rzeczy i to jest coś głębszego, z dziedziny psychologii. Podziały były są i będą, chodzi o to że "ludzie" coraz częściej niezdrowo ograniczają się na jeden pkt. widzenia, nie akceptując przy tym poglądów konkurenta. W polityce ma jasne zastosowanie, stara zasada dziel i rządź. Czyżby w przypadku marketingu było podobnie ? Pewnie tak skoro to konsument decyduje co kupić, to warto wpłynąć na jego decyzje, tak aby nie tylko kupił, ale do tego był pewnym że kupił to co najlepsze, a dlaczego najlepsze ? Bo konkurencja ma syf ( może to samoobrona przed syfem który nas zalewa ?Takie dowartościowywanie kiczowatych przedmiotów ?)
Jeszcze inna sprawa że dziś ciężko się wyróżnić jakimś przedmiotem, większość produktów klepana seryjnie... Może stąd te podziały ? Gdyby każdy nosił buty od innego szewca, to co najwyżej chwalił by swojego szewca, a nie "marke/model" butów.
Firmy giganty to oszuści, którym tylko $ w głowie.
Żaden ze mnie psycholog, to tyle ode mnie.

Patrix 13.01.2014 18:18

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1272684)
Nie wiem czemu od razu zakładasz Patrix że chcieliby nas zgładzić. Gdyby chcieli to z ich hipotetyczną technologią nie musieli by się przebierać i mącić.

Może robią eksperyment? Może najwięksi przywódcy świata to kosmici? :D
My eksperymentujemy na kulturach bakterii ;) mając je za nic. Może oni robią to w skali makro.

ed hunter 13.01.2014 18:40

Poczekajcie z tymi kosmitami, jeszcze nie mogę się napić, jechać muszę.

Jarson 13.01.2014 19:43

Berion, pytasz o jedno z podstawowych zachowań społecznych, które w literaturze jest opisane w setkach książek ;)

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1272704)
Podział na narodowości jest akurat logiczny, a nawet potrzebny. Tylko niżej nie ma to specjalnie sensu. ;)

Niżej nie? Napisz to jeszcze raz, kiedy już wszyscy w obrębie danego narodu będą całkowicie równi. Wtedy będzie można się dziwić, po co ludzie tworzą nie tylko makro, ale i mezo i mikrostruktury społeczne.

Masz zbędne 1000 złotych. Całkowicie Tobie niepotrzebne. Ktoś z Twojej rodziny akurat dostał rachunek albo mandat na taką samą kwotę a wiesz, że będzie mu to ciężko zapłacić. To co zrobisz w takim wypadku z tymi pieniędzmi? Obdarujesz nimi nieznajomą matkę na zasiłku samotnie wychowującą dzieci (nie oszukujmy się, bardziej potrzebuje tych pieniędzy)?

Prezesik 14.01.2014 18:00

Wystarczy wziąć pierwszy lepszy podręcznik z psychologii społecznej czy socjologii.
Ba!
Z samej psychologii.

Berion 14.01.2014 19:36

Zostałem chyba źle zrozumiany. :) Ja się nie dziwię że łączymy się w grupy tylko, że większość członków danej grupy, do tego stopnia się z nią utożsamia że zaczyna traktować członków innych grup wrogo.

Wawelski 14.01.2014 21:10

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1272798)
że większość członków danej grupy, do tego stopnia się z nią utożsamia że zaczyna traktować członków innych grup wrogo.

Taka cecha wykształcona przez tysiąclecia. Zbieramy się w grupy (znowu odsyłam do Ufoka). Najmniejsza grupa, to rodzina. I rodziny konkurują ze sobą o ograniczone zasoby. O lepsze pole, lepszą pracę, lepsze tereny łowne, lepsze miejsce na dom itd. Więc w tej walce trzeba zwalczać konkurencyjne grupy bo chcą nam zabrać zasoby.
Gdzie to ma sens, łączymy się w większe grupy. Np drużyna piłki nożnej. I znowu walczymy o zasoby. O premię za strzelonego gola, o premię za zwycięstwo, o premię za miejsce w tabeli. I osiągnąć to można zwalczając inne grupy.

Ale jest też inny poziom walki. Walki o wiarę. Wierzę, że drużyna X jest najlepsza na świecie. I każdego kto twierdzi inaczej zapraszam - z pomocą mojej maczety przekonam go, że nie ma racji.
Pod "drużyna X" można podstawić cokolwiek, w co ktoś wierzy. Jakiegoś boga (jedynego - albo że Zeus jest potężniejszy od Posejdona czy odwrotnie), jakąś fundację, jakieś wartości (nie jeden walczył o honor swój czy umiłowanej damy, która w rzeczywistości się puszczała).

Bo moje jest najmojsze. Najlepsze. A jak ktoś nie wierzy, to wpiiiiiidól będzie.

A jest jeszcze jeden poziom. Trzeba jakoś ustalić, kto jest samcem alfa. Kto rządzi. A to i poćwiczyć trzeba. I sprawdzić.

Zetoxa 19.11.2017 13:12

tak wygląda początek końca homo sapiens :sciana:
nawet kręgosłupa skubaniec nie złamał :>

https://www.youtube.com/watch?v=fRj34o4hN4I

Berion 19.11.2017 14:13

A niby dlaczego? Końcem naszej cywilizacji będzie dzień, w którym zaprogramujemy samoświadomość, a nie roboty bojowe z kałachami co robią fikołki. Na szczęście nie wiemy jeszcze (?) jak i do tego daleka droga.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:51.