![]() |
No i co - PIT złożony?
Ostatni dzień, ale znając życie różnie to bywa :> Zdążyliście?
|
Tak, czekam na kasę. :]
|
kasy w tym roku nie będzie :nie:
wraz ze Staśką osiągnęliśmy zbyt wysokie dochody k***a w rozumieniu US oczywiście k***ak***a |
w tym roku bylem w szoku
pity zlozone w pierwszym terminie, urzedowe potwierdzenie po 1 sekundzie! a kasa na koncie po okolo tygodniu czyli sie poprawilo :) ale przypuszczam, ze kto dzis sklada, to moze torche dluzej poczekac swoja droga - co to kolejka? myslalem, ze mamy XXI wiek? :hmm: |
Nimal, ty się nie dziw, kupa luda dziś będzie stała z pitem w zębach,
możesz sprawdzić. |
najbardziej mnie rozkladaja ci, co stoja z wydrukami z kompa w rece - osobiscie takich znam
zamiast kliknac wyslij w programie do PITow... heh, sa rzeczy niezmiezone - wszechswiat i ... :D |
Zwrot już przehulany . Trzeba znowu czekać do następnego roku.
|
Jak zwykle - nie. :nie:
|
Zlozylem zaraz poczatkiem marca i jeszcze w marcu dostalem zwrot ;-).
|
To macie kiepsko, bo już kasa przepuszczona ;), ja i tak musiałem wysłać część pocztą, to wszystko wysłałem, ale nie stałem w kolejce nawet minuty, a wysłanie w okienku 8 poleconych zajęło z 10 minut z wypisywaniem tych kwitków.
|
Już dawno zapomniałem, że przechlałem kasę, którą mi oddali.
|
A mnie rozliczył pracodawca i musiałem jeszcze oddać 1PLN :|
|
Brakuje opcji internetowej w sondzie ;)
btw, podobno 5 mln podatników rozliczy się w tym roku przez internet. |
|
Cytat:
Ja już któryś rok składam PIT przez internet, nie widzę sensu wizyty w urzędzie w celu złożenia jednego papierka. Mam co prawda niedaleko, ale nawet wypełnienie wszystkiego ręcznie to już trochę czasu. Program wypełnia większość pól za mnie, pozostają te z kwotami. |
Mi zawsze najwięcej czasu przy pitach zajmuje znalezienie PIT-11.
Oczywiście co roku kładę w takie miejsce, żeby pamiętać. Tylko, że co roku nie pamiętam gdzie jest to miejsce. |
mnie od 3 lat wujek Morris daje pita-11 w pdf-ie na pendrajwie :spoko:
|
Jeszcze trochę i nie będziesz musiał bombek na choinkę kupować. :szczerb:
|
żebyś wiedział, co roku inny kolor :rotfl:
|
Znając mnie, to bym miał problem ze znalezieniem pendrajwa. :P
|
i za to cie lubimy, m.in. :spoko:
|
Cytat:
|
Dokładnie, kto przed końcem kwietnia wyrzuca choinkę? ;p
|
OK, temat znów na czasie. Ktoś nie zdążył, czy na forum mamy samych systematycznych obywateli? Ja w tym roku złożyłem 28 kwietnia, prawie zgodnie z planem :szczerb:
Bałem się tym razem, że nie poradzę sobie sam, więc poprosiłem o pomoc znajomą pracującą w biurze rachunkowym. Moje obawy wzbudził PIT/UZ. Okazało się, że nie było tak trudno, za to znajomą poduczyłem ze składania zeznania przez internet. Teoretycznie to dla niej konkurencja, bo można sobie samemu w domu PIT uzupełnić, to nie dziwię się, że tej formy nie lubiła. Z drugiej strony przecież niejeden klient będzie zainteresowany tylko jedną wizytą w biurze, bez konieczności maszerowania do US i stania w kolejce z kwitkiem :) |
straszna wygoda przez internet, tylko teraz zamiast pita trzeba w kompie trzymać UPO k***a
|
Można sobie wydrukować :taktak:
|
Wydrukować zawsze trzeba, ja nie wysłałem przez internet, tylko złożyłem na pół i w kopertę, bo skąd ja mam wiedzieć jaki dochód miałem za 2013 rok? Mam szukać, jak pocztę mam na sąsiedniej ulicy? :D
|
Przez internet prościej :P
Kilka klików i gotowe |
Ale przeca PITa wypełniłem na formularzu MF, kilka sekund drukowania i na pocztę, a i tak musiałem wysłać list i odebrać awizo. :szczerb:
|
Tez wypelnilem przez Internet trzeci rok z rzedu. :taktak:
Polecam te droge! |
co roku wysylam netem, drukuje i zostawiam sobie w segregatorze
wiec znalezienie zeszlorocznego przychodu nie jest rpblemem :matrix: |
A ja gdzieś dobrze schowałem, tak dobrze, że nie wiem gdzie, ale szybciej jest dojść na pocztę, niż szukać. No i jak pisałem, list z wypowiedzeniem numeru telefonu, bo przeniosłem ten co mam od zawsze, więc po co mi dwa, a poza tym mamy tu najszybszych listonoszy na świecie, jak dzwoni, to zanim dojdę do drzwi, awizo jest w skrzynce, a listonosz na końcu ulicy.
To wszystko oczywiście nie zmienia faktu, że wygodniej wysłać przez internet. |
Również wysyłam, drukuję, a następnie umieszczam w segregatorze. Dopóki dom mi nie spłonie, a od kiedy zrezygnowaliśmy z drewnianych chałup ze strzechą prawdopodobieństwo spłonięcia jest dość niewielkie, przypomnienie sobie kwoty zeszłorocznego przychodu nie będzie specjalnym problemem.
Z tym składaniem przez internet wiąże się tylko jeden problem - od lat rozliczamy się z małżonką osobno i w zasadzie mieliśmy to zmienić. W "okienku" byłoby kwestią kilku minut przed złożeniem PIT-u, a tak za każdym razem przypominamy to sobie przed złożeniem deklaracji no i oczywiście nikomu z nas nie chce się przejechać tych kilkuset metrów do US, pobrać formularza, uzupełnić i odnieść :fiu: |
nie rozumiem - jakiego formularza?
ZAP aktualizacja danych? no to to wypadalo zrobic zaraz po slubie || przeciez mozna przez net rozliczac sie w parach :> |
Tak naprawdę, to po ślubie nie było to nam do niczego potrzebne. Nie robiło nam wtedy większej różnicy czy rozliczamy się razem czy osobno. Teraz sytuacja nieco się zmienia, ale w tym roku jeszcze tego problemu nie było, dopiero za rok będzie nam się prawdopodobnie znacznie lepiej rozliczać razem.
|
niesamowite, min. finansów przysłało mi na maila,
linka do mojego osobistego pita co mi go zrobili i zamieścili :wow: cobym se go sprawdził czy wporzo jest :sciana: i łaskawie zaakceptował :D oczywiście nie zaakceptowałem, bo ja wspólnie ze Staśką :spoko: ale szacun dla ministry :spoko: |
No właśnie w środku nocy mi przysłali, a tak dobrze spałem w pracy, to mnie cholery obudzili. :D
E tam, dupa, teraz sprawdziłem, muszę sam złożyć PIT-36, bo prowadziłem pozarolniczą działalność gospodarczą i miałem też inne przychody. Za trudne dla MF. :] |
no tak, u mnie i u Staśki jedna robota, było im łatwo :taktak:
|
Rozliczanie z automatu całkiem wygodne. Nawet przepisywać nic nie trzeba było do programu. Dwa kliknięcia i załatwione :P
|
jeszcze nie przegladalem, bo czekam na pity z roboty
ale ponoc mozna w tym proponowanym dodac malzonka i rozne ulgi cos jakby edeklaracje, ale juz wiekszosc pol wypelniona - jak tak to bedzie milo ale w tym roku policze sobie sam i porownam :D jakos rzadowi ni chu chu nie ufam :P |
można Nimal dodać małżonkę, policzą ci wspólnie :spoko:
sprawdziłem sobie, swoją drogą na programie do pitów, wszystko się zgodziło :spoko: także coś się jednak udało. |
edeklaracje tez nie byly zle (choc pod linuxem to byla meczarnia z obsluga)
a teraz prosze - online, czylli niezaleznie od platformy, i jeszcze nie dosc ze samo liczy, to nawet poprawnie :banan: |
Przed chwilą się rozliczyłem - rzeczywiście jest jeszcze wygodniej jak w e-Deklaracjach. Na początku myślałem, że rozliczenie przez urząd to będzie zwykła propozycja PIT-u, nie uwzględniająca żadnych ulg i będę musiał i tak otworzyć e-Deklaracje i rozliczyć się ręcznie. Byłem pozytywnie zaskoczony, że tutaj można pododawać ulgi samemu, a w dodatku część już jest uwzględniona. I tak dzieci są już uwzględnione, w moim przypadku musiałem samemu dodać ulgę za krwiodawstwo. Całość nie zajęła dziesięciu minut :)
Na jedną rzecz należy zwrócić uwagę, jeżeli ktoś nie ma w zwyczaju drukować najważniejszych dokumentów, albo chociaż robić kopii na dysku. W e-Deklaracjach mamy całą historię i chcąc wysłać PIT (gdzie jest walidacja kwotą przychodu z poprzedniego roku) wystarczy podejrzeć ubiegłoroczny formularz. Platforma podatki.gov do logowania wymaga danych z poprzedniego roku, więc jeśli zapomnimy pobrać i zapisać/wydrukować PIT-u, który teraz rozliczamy, w przyszłym roku będziemy mieć problem z zalogowaniem (trzeba będzie po PIT-11 itd. dochodzić)... |
Zawsze będzie można po Profilu Zaufanym . Jak go nie możesz zrobić w swoim banku, to można przez stronę do zakładania PZ i udać się np do ZUS celem potwierdzenia.
|
Cytat:
|
ja już nawet zwrot za 2018 dostałem na konto :party:
|
Cytat:
|
No parę złociszy wpadło :>
|
Ja musiałem dopłacić na półtora pińcet plus heh
|
ja dopiero dzisiaj dostałem komplet.... jeszcze do księgowej trzeba się będzie ruszyć, by mi uwzględniła dziecko w ulgach.
|
złożony , *uje jedne , dopłata na jedną 13tkę dla emerytów..
|
Mój haracz to 1 pln
|
Pierwszy raz w życiu dostałem PITa, aż dziw że tyle przepracowałem legalnie :rotfl: nie wiem co z tym sie robi, mniemam że muszę to wypełnić do końca (bo w większości już jest wypełnione) i gdzieś wysłać?
Słyszałem że można jakiś zwrot dostać, duża to kasa jest? Opłaca się? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Dobra już ogarnąłem że to przez internet się robi.
Tak, serio - wcześniej mnie to nie obchodziło, dopiero teraz jak dostałem to się zainteresowałem co to w ogóle jest :P |
Cytat:
|
ja to się musiałem na PITy oczekać do końca lutego... i ze względu że dwa bo z dwóch firm to poleciały do księgowej żeby i Bobo uwzględniła w kosztach... jeszcze nie wiem co wyszło.
|
Ręcznie przeliczyć, to mogę błyskawicznie przy użyciu mojej koleżanki księgowej, ale to kosztuje, bo robi to za darmo, ale jej trzeba dobrą flaszkę kupić. :rotfl:
Można też zrobić programem i wysłać pocztą, ale po co? Żeby atmosferę kolejkową na poczcie przeżyć, albo jak się nie może znaleźć suma z zeszłego roku, konieczna do wysłania onlajn. |
Cytat:
|
A ja dziś pierwszy raz opłaciłem PIT przez neta :fiu: mam nadzieję że dobrze to wypełniłem na stronie mojego banku gdzie był taki szablon podałem tam pesel i ten numer mikro-rachunku :ysz: a byłem winny tej dojnej zmianie całe siedem złoty k***a a w zeszłym roku chyba 5czy 6 :> w zeszłym roku to osobiście odstałem w Urzędzie i wypisałem taki przelew ręcznie :sciana: no ale w tym roku inaczej bo nie mam 7zł nawet taka bida i wina PiS :'(
|
Właśnie, trzeba pitnąć Brada. :szczerb: Tylko papiren muszę od księgowej dostać.
|
No a mi podatki gov policzył tak jak ja sam sobie wyliczyłem.
Więc 15.02 wysłany pobrany UPO i czekać na kasiorę :) Ale teraz to już tak szybko nie zwracają , gdzieś na necie jest opisane w jakich terminach , ale najszybciej podobno na kwiecień. |
Cytat:
ja muszę dopłacić :'( |
Jak to się mówi - Każdego szkoda :) więc i Ciebie też jak musisz jeszcze dopłacić .
|
W pierwszej wersji wyszło mi, że muszę dopłacić, to zrobiłem jeszcze raz, no i mam nadpłatę. :szczerb:
A serio, to się rypnąłem najpierw. Wysłałem księgowej tylko, niech popatrzy, to wyślę krwiopijcom. :D |
cóż za drażliwy temat został odkopany... wrr wrrr
|
Księgowa sprawdziła, dobrze zrobiłem, tylko poleciła numer na dobroczynność dopisać, no to znajdę coś fajnego i wyślę PITa, ale jutro, bo trochę zrypany jestem po dwóch dniach ogarniania zabezpieczenia reklamy pewnego portalu aukcyjnego :>, w drewnianym domku, wśród wściekłych sąsiadów, do których już nic nie dociera, bo domek gra co trochę...
|
Na ta chwile to chyba jes to nie możliwe przez wirusa...
|
Hi , a ja dzisiaj dostałem zwrot . Hurrrra :)
|
złożony, no i dopłacony. Kuźwa przelewa się :drinking:
|
A mi córa już wyniuchała zwrot , no i na urodziny " żąda " :) Nintendo switcha wstępnie Lite , no i mam zagwozdkę.
|
Masz zagwozdkę, czy kupić Switch Lite, czy pełne Switch? ;)
|
No właśnie pełny czy lite , nie za bardzo się znam na tym , córa już krzywo patrzy na mnie.
|
Ja tam się nie znam, ale brałbym lite...
|
Jako że nie mogłem za cholere znaleźć tamtej kwoty która jest potrzebna do logowania to założyłem sobie ten profil zaufany. Miła niespodzianka, bo to się robi przez bank i w sumie tylko przekilkałem się przez formularz i sprawdziłem czy wszystko sie zgadza. Dodatkowo wszystko powypełniane już (nienawidze wypełniać dokumentów) więc tylko sprawdziłem, zatwierdziłem i przykry obowiązek za mną :)
I jeszcze hajs jakiś mają zwrócić, będzie na części do kompa :spoko: |
Cytat:
|
Dla mnie ten PZ jest zbawieniem, bo starego PITu nie mogę znaleźć a kto by te kwoty w ogóle pamiętał :rotfl: Byle kasę szybko przysłali.
|
Cytat:
Zdecydowanie full , i najlepiej taki co sie da "naprawic" |
Konsola NINTENDO Switch Animal Crossing: New Horizons Edition v2 zamówiona , kurde jeszcze trzeba było dołożyć do tego interesu :)
Tyle mam z tego zwrotu, myślałem że dziołchy nie są takie pazerne na konsole? |
Cytat:
|
do v2 potrzebny drogi chip
|
Cytat:
Chociaż z drugiej strony pozbyłem się kasy z pit-a i jeszcze będę musiał przypilnować, żeby nie ogłupiała . |
To tak się da? :O
Oczywiście mam na myśli przypilnowanie, żeby dziecko nie ogłupiało, sam mam podobny problem; że da się pozbyć, i to bardzo szybko, kasy z PIT-a to ja bardzo dobrze wiem :haha: |
Cytat:
|
A jest to banalnie proste: wyciac na routerze wszystko zbedne od spolecznosciowego chlamu po oglupiajace filmiki i jak jest dostep TYLKO do normalnej tresci to sie szybko normuje , u mnie dziala to wysmienicie plus czas limitowany i jest :spoko:
|
I jeszcze o grach zapomniałeś :>
|
Cytat:
|
To jest dobry pomysł, zwłaszcza YouTube. Jak wejdę tam niezalogowany to widzę sam ściek, clickbaity i *****izm. Szkoda że nie ma żadnej alternatywy dla YouTube gdzie są wartościowe filmy a za tytuły pisane samymi wielkimi literami i żebranie o suby czy lajki jest ban na IP na zawsze.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Moja matka wypelnia PIT i to jest mega wqrwiajace... Ja nie pamietam co zrobilem ze mi sie tak ladnie uzupelnilo (nie pamietam strony), ona musi wszystko wypelniac sama i jeszcze jej wywala blad, ze deklaracja juz zostala wyslana, a ona nic nie wysylala :sciana:
Jeszcze trzeba zakladac specjalne konto cholerne na jakims portalu specjalnie zeby wyslac PIT, serio? Czemu nie ma JEDNEJ strony do zrobienia tego gdzie logujesz sie na PZ, wszystko masz wypelnione i klikasz "wyslij" a nie tysiace gownostron gdzie jeszcze logowac sie trzeba. Nie dosc, ze sciagaja te podatki i ubezpieczenia na uslugi ktore nie dzialaja jak powinny to jeszcze utrudniaja ich rozliczanie. Mafia to przynajmniej przyjezdzala, brala kase i dawala w morde na dowidzenia, zadnych papierkow nie wymagali... Nie wiem czy to nie lepszy sposob :rotfl: |
https://www.podatki.gov.pl/pit/
Nie wiem gdzie ty latasz, ale to oficjalna strona podatków i raczej nic poza PZ tam nie trzeba. Mówię raczej, bo mnie to tam nie obejmuje i nie przerabiałem tego. |
Cytat:
|
Cytat:
Jak nie daje to trzeba w ZUS-ie załatwić. |
Ale Dark chyba ma już PZ, tak zrozumiałem.
Banki, być może nie wszystkie dają PZ - a dokładnie o potwierdzenie prawdziwości podanych danych osobowych w formularzy PZ chodzi. Zrobi to też skarbowy, czy każdy urząd stanu cywilnego, ZUS też. |
Cytat:
Generalnie wielu osobom w zupełności wystarcza deklaracja wypełniona przez urząd, gdyż niczego nie odliczają lub korzystają tylko z ulgi na dzieci, która jest uwzględniona. Inni, może nawet jest ich więcej, mają mniejsze lub większe dodatkowe odliczenia. Przykładowo sam co roku korzystam z ulgi dla honorowych krwiodawców. To są niewielkie pieniądze - 130 zł od dochodu za litr krwi, czyli najczęściej ok. 60 zł zwrotu podatku za rok (to oczywiście zależy ile krwi oddamy, w tym czy oddajemy osocze, oraz w jakiej grupie podatkowej jesteśmy). Teraz jest ulga termomodernizacyjna, dość popularna, jak ktoś nie korzystał, to ulga internetowa itp. Generalnie to w interesie podatnika jest skorzystać z ulgi i nie należy się dziwić, że wówczas trzeba dopełnić pewnych formalności. Natomiast jeśli żadnych dodatkowych odliczeń nie ma to nie trzeba robić absolutnie nic - no przecież prościej się nie da ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:18. |